Kako sam obasula instagram i facebook fotkama, red bi bio da napišem i recept
Semla, u množini semlor, su švedska peciva koja se jedu u ovo vrijeme kad se kod nas jedu krafne, fritule i slično, a kako moj želudac baš i ne podnosi prženo tijesto, radije sam isprobala ovo
Semla recept
Za 15 velikih ili 25 malih peciva
tijesto
100 g maslaca
300 ml mlijeka , 3 %
10 g suhog kvasca
1 žličica mljevenog kardamoma
1/2 žličice soli
85 g šećera
500 g glatkog brašna
1 izlupano jaje za premazivanje
fil
200 g marcipana
unutrašnjost peciva
100 ml mlijeka
500 ml slatkog vrhnja
za ukras
šećer u prahu za posipanje
priprema
1 . Rastopite maslac u mlijeku na vatri, ohladite na tjelesnu temperaturu prije stavljanja u brašno
2 . U zdjelu za miksanje stavite sve nabrojane sastojke osim jajeta
3 . Ulijte mlijeko s maslacem
4 . Miksajte nastavcima za tijesto oko 15 minuta
5 . Ostavite tijesto u pokrivenoj posudi na toplom da udvostruči obujam, oko 40 minuta .
6 . Podijelite tijesto na 15 komada i oblikujte kuglice, ostavite ih da se dižu oko sat vremena
7 . Premažite ih umućenim jajetom. Peći u donjem dijelu pećnice , na 225 ° C oko 8 minuta
8 . Kad se ohlade odrežite vrhove peciva . Izdubite unutrašnjost peciva (oko 2 žličice ) i izmrvite u zdjelu
9 . Izdrobite marcipan i pomiješajte ga s mrvicama i mlijekom u kremastu masu, mikserom
10 . Ispunite šupljinu peciva ovom smjesom
11. Istucite slatko vrhnje, dodajte šećera u prahu 1-2 žlice po želji, ukrasite peciva tučenim vrhnjem
12. Poklopite ih odrezanim vrhom i posipajte šećerom u prahu