25
utorak
lipanj
2013
čoko-kesten torta
evo me opet :D
pretražujući jučer što sve ima u ledu, pronašla sam dva paketa kesten pirea koje je trebalo potrošiti...pa sam ih onda i potrošila
torta je jednostavna i brza za pripremu
treba vam:
3 jaja
500 g zaslađenog kesten pirea
200 g tamnije čokolade
160 g maslaca
dašak cimeta i malo ruma
priprema:
na pari otopite čokoladu i maslac i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu
tucite jaja mikserom na srednjoj brzini 3-4 minute dok ne postanu pjenasto kremasta
dodajte miksajući omekšali kesten pire dio po dio, kad se sve sjedinilo lagano miksajući umiješajte čokoladu s maslacem
po želji umiješajte i malo cimeta i ruma
ulijte smjesu u kalup promjera 26 cm, pecite oko 30 minuta na 180°C, treba ostati sočno iznutra
uz tortu možete poslužiti što vam drago, kod mene se radi o oko 3,5 dl istučenog slatkog vrhnja, s 3 žlice šećera u prahu i jednom šakom usitnjenih svježih borovnica
kad se torta ohladi, odrežite si komad, dodajte šlaga pride i uživajte u svijetu oko sebe ;)
komentiraj (7) * ispiši * #
23
nedjelja
lipanj
2013
glazirani muffini
nije dugo bilo recepta pa da ne plačete, evo jednog ;)
jednostavni muffini koje možete napraviti uz par gutljaja jutarnje kave
potrebno nam je:
šalica od 2,5 dl za mjerenje
1 šalica šećera
1 šalica čvrstog jogurta
3 jaja
1 žličica ekstrakta badema
1 žličica ekstrakta limuna ili vanilije, po želji ili što zateknete u ormariću
1/2 šalice ulja
1 i 1/2 šalica brašna, ili 1 šalica brašna 1/2 šalice škrobnog brašna
2 žličice praška za pecivo
1/4 žličice soli
2 velike žlice nekakvog džema po želji, na primjer od jagoda
1 žlica vode
priprema:
u posudi za miksanje izmiksajte ili rukom pjenjačom umutite prvu skupinu sastojaka, minutu do dvije
u smjesu umiješajte drugu skupinu sastojaka koje ste prethodno u nekoj manjoj posudi zajedno promiješali, sastojci se samo trebaju stopiti jedni s drugima, ne trebate ih miješati do besvijesti :D
napunite kalupe za muffine smjesom i pecite 15-20 minuta na 170°C
kad su muffini pečeni, ostavite ih jedno pet minuta u kalupu da se malo prohlade, nakon toga ih izvadite na žicu za hlađenje i premažite još tople glazurom
glazuru ćete napraviti najbrže ako džem s vodom stavite u neku vatrostalnu posudu i u mikrovalnoj na najjačoj temperaturi zagrijavate 1 minutu, možete i na vatri, kako vam god više odgovara
kad se ohlade, jedite ;) ako pretjerujete s jelom, vježbajte :P
kako sam neki dan skužila da do mora imam četrdesetak dana, tako sam se primila svakodnevnog vježbanja, sad odoh odraditi svojih pola sata :)
komentiraj (7) * ispiši * #
16
nedjelja
lipanj
2013
život je lijep, a ljudi bi mogli biti bolji
recimo da prestanu biti ovce i počnu razmišljati svojom glavom, ne potpisuju gluposti, završe sve ratove koji su odavno završili i u svojim glavama, isperu glave od svih sranja kojima su im napunjene i uvide da su svi ljudi isti i imaju iste želje i potrebe, da ništa nije crno ili bijelo nego je sve u nijansama, da uživaju u svakom danu i u njemu pronađu nešto lijepo, bilo što, zgodan prizor, dobru knjigu, fino jelo, druženje s dragim ljudima, šetnju gradom, učenje nečeg novog...ne, ne morate se pridržavati svega čim su vam punili glavu, pa niste valjda dresirani?
komentiraj (4) * ispiši * #