11
nedjelja
studeni
2012
kremasta pita s jabukama
gospođa je inače porijeklom iz bavarske, da ne bi bilo da osim piva, kobasica i zelja ljudi ne konzumiraju ništa drugo :D
preporuka za pečenje, kako u piti ima dosta masnoće, uzmite radije kalup za tortu jer kad putar počne cvrčati preko ruba kalupa za pitu ne gine vam ribanje pećnice i zadimljeni stan :D
sastojci i priprema
tijesto:
250 g brašna, oštrog
100 g šećera u prahu
prstohvat soli
200 g maslaca
1/2 žličice esencije vanilije
1 jaje
brašno, šećer i sol stavite u posudu, dodajte maslac u kockicama i rukama izmrvite u mrvičastu smjesu, možete i u multipraktiku sve odraditi ali ja volim kad mi ruke mirišu po putru, dodajte vaniliju i jaje, malo vilicom povežite sastojke da baš ne brljate po jajetu prstima i onda rukama dovršite posao, oblikujte kuglu, zamotajte u plastičnu foliju, malo spljoštite i ostavite u frižideru barem pola sata da se stisne
krema:
5 žutanjaka
2 žlice šećera
2 žlice škrobnog brašna
1/2 l vrhnja za šlag
žutanjke, šećer i brašno izmiješajte pjenjačom da se povežu sastojci i nema grudica, polako dolijevajte vrhnje i miješajte dok sve ne potrošite i sve se ne poveže u kremastu smjesu
nadjev:
5 slađih jabuka oguljenih i isječenih na komadiće
2 žlice suhih mrvica
50 g otopljenog maslaca
finiširanje:
namastite kalup, razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj podlozi ili ga utisnite rukama u kalup ako vam valjanje i prebacivanje tijesta u kalup zadaje glavobolju, izbockajte ga vilicom, posipajte mrvicama, dodajte jabuke, premažite ih otopljenim maslacem, prelijte sve pripremljenom kremom
pecite na 180°C 40 - 60 minuta, sve ovisi o pećnici
sljedeći desert će vjerojatno biti iz susjedne države/pokrajine, moja najdraža torta, ujedno prva torta koju sam u životu napravila, tko pogodi koja, dobije krišku barem na ekranu :D
komentiraj (9) * ispiši * #
08
četvrtak
studeni
2012
komentiraj (12) * ispiši * #
04
nedjelja
studeni
2012
čokoladni puding
u zadnje vrijeme mi se nešto često jede nešto slatko, pa kako se pojeo prethodni kolač morala sam napraviti nešto drugo...i ovaj se već pojeo inače, pa za danas opet trebam nešto smisliti...danas će biti nešto bez pečenja što mi je sinoć palo na pamet
zapravo je super stalno čitati nekakve kuharice, onda ideje dolaze samo tako, više ni ne trebaš recept :D
ovo je baš fino, i kod ove tehnike pečenja/kuhanja mi se sviđa to što je kolač mekan, nema zapečenih rubova i slično
potrebni sastojci:
za tijesto/puding
125 g putra, omekšanog na sobnoj temperaturi
150 g smeđeg šećera
3 jaja, lagano izlupana vilicom
prstohvat soli
125 g brašna
25 g kakaa
1 ravna žličica praška za pecivo
75 g nasjeckane bijele čokolade
25 g nasjeckane tamne čokolade
za preljev
1,5 dl slatkog vrhnja za šlag
75 g smeđeg šećera
2 žlice putra
priprema:
namastite ili jedan veći kalup ili 6 manjih, ako se odlučite peći u manjim kalupima kraće se peče i obrnuto
pjenasto izmiksajte putar sa šećerom, dodajte jaja u tri navrata i dobro promiješajte, dodajte brašno pomiješano s kakaom i praškom za pecivo i miješajte da se sve poveže, na kraju umiješajte sjeckanu čokoladu
smjesu prelijte u kalup ili kalupe, dobro prekrijte aluminijskom folijom premazanom putrom, kalup ili kalupiće stavite u veću posudu za pečenje i ulijte u nju kupuću vodu negdje do polovine visine kalupa u kojem je smjesa
pecite na 180°C dok se puding ne ispeče, znači dok čačkalica gurnuta u sredinu ne ostane čista, u manjim kalupima oko 50 minuta, u ovom u kojem sam ja pekla, sat i 50 minuta
za preljev stavite na laganu vatru vrhnje, šećer i putar i ostavite da lagano vrije dok se šećer ne otopi
kad se kolač malo ohladi u kalupu pažljivo ga istresite i po želji prelijte dijelom preljeva ili ga poslužite uz kriške pudinga
komentiraj (11) * ispiši * #
01
četvrtak
studeni
2012
jelo mi se nešto slatko
nisam baš tip od slatkog, ali mi ponekad dođe da mi se baš jede nešto slatko, obično kad nema ničeg slatkog u kući ;)
danas sam imala takav napadaj, u glavi mi je stalno bubnjalo, hoću nešto slatko, hoću nešto slatko...pa sam smućkala nešto slatko od onog što sam našla u kući
koji sastojci su nam potrebni za kolač radnog naziva šuć muć pa proli a koji je na kraju dobio naziv kakao kocke s bademima i bananama
100 g mljevenih badema pronađenih u ormariću
150 g brašna
250 g šećera
50 g kakaa
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
1,2 dl ulja
4 jaja ili ako nađete mlijeko u frižideru, možda bi bilo bolje s 2 jaja i oko 1 dl mlijeka
2 prezrele velike banane koje nitko ne jede, izdrobljene vilicom
listići badema pronađeni u fižideru
priprema
sve nabrojane sastojke redom staviti u zdjelu za miksanje, uzeti mikser u ruke i miksati koju minutu da dobijete povezanu smjesu, preliti u namašteni kalup, posuti listićima badema i peći na 160°C oko pola sata
hladiti na balkonu barem pola sata i pojesti još topli komad kolača za zadovoljavanje želje za slatkim
usput, već mi se blog predugo zove kako se zove, što kažete na sunčana kuh(inj)a ? i tako više visim u kuhinji nego u sobi :D
komentiraj (16) * ispiši * #