28
nedjelja
listopad
2012
čokoladna pita drugi put
bit će i treći put vjerojatno, kad napravim pitu skroz po svom ukusu ;)
kaj ste opet sprčkali s tim blogom da kod preuzimanja više fotki odjednom sve zajedno strpa u kod, ne znaju svi gdje što počinje i gdje da naprave razmak, prosto obožavam programere, što na poslu, što ovdje :P
samo ste me podsjetili da sutra moram na posao uživati u najnovijim programerskim uratcima, a iskreno, ne da mi se više uopće....sve mi drugo primamljivije zvuči, čak bih radije ostala doma i peglala a ne peglam zadnjih par godina....a i poslovi koji su mi se oduvijek gadili, tipa mužnja krava, koza, sad mi se čine čisto zgodni, ako ništa drugo kod nekih poslova možeš navući gumene rukavice kad radiš nešto što ti se gadi taknuti golim rukama, kod nekih poslova nažalost takva mogućnost ne postoji...nikakve zaštite od ljudi govana...hm, ovo je kao postao blog o hrani, niste gadljivi nadam se :D
ajmo na recept, krenula sam s postom prije više od pola sata, pa malo gledam tv, pa surfam, ako tako nastavim potrošit ću cijelo popodne koje se već pretvara u večer
potrebni sastojci
za tijesto: 225 g brašna, 150 g putra, 2 žlice kakaa u prahu, 2 žlice šećera, 1-2 žlice hladne vode - zamijestiti prhko tijesto od navedenih sastojaka, postupak znate, u brašno i kakao utrljati putar da dobijete mrvice, dodati šećer i vodu da dobijete tijesto, kuglu zamotati u foliju i staviti u frižider da se stisne
meni se ovakva tijesta u koje ne ide jaje ne sviđaju, uvijek su nekako pretvrda kad se ispeku, tako da ovakvo tijesto više neću raditi
za nadjev: 175 g putra, 350 g smeđeg šećera, 4 jaja, 3 žlice prosijanog kakaa, 150 g otopljene tamne čokolade, 3 dl slatkog vrhnja, 1-2 žlice ruma
izmiksati putar sa šećerom, više je mrvičasto nego smjesasto, dodati jedno po jedno jaje i lagano umiješati tek toliko da se poveže, dodati kakao prosijavajući ga, umiješati ga, dodati otopljenu čokoladu, umiješati da se sve poveže, i na kraju dodati rum i vrhnje i isto tako promiješati da se sve poveže, nema miksanja osim na početku, ne morate ni na početku ako nećete ako ste dovoljno snažni da i putar i šećer miješate kuhačom :D
i za šlag na kraju: 500-600 ml slatkog vrhnja za šlag + šećer u prahu po želji
priprema:
ohlađeno tijesto razvaljati, prebaciti u namašćeni kalup za pitu (oko 23 cm), izbockati vilicom i peći na 180°C oko 20 minuta
pripremljeni nadjev uliti u pečeno tijesto i nstavit peći oko 45 minuta na 150-160°C
kad se dobro ohladi, premazati tučenim vrhnjem
moj sin ima inače zanimljivo ocjenjivanje kolača, 1-kako je fino mogu još?, 2-možeš pola odnijeti na posao, 3-možeš sve odnijeti na posao....ovaj kolač je ocijenjen sa: fino je, ali možeš pola odnijeti na posao :D
komentiraj (9) * ispiši * #
13
subota
listopad
2012
limunski muffini sa sjemenkama maka
u ovoj priči mak služi za ukras, ne mijenja okus, zato sam mu i dala šansu u kolaču ;) jer kao što već znate, pokušavala sam zavoljeti kolače s makom ali ne ide :D
recept pronađen na internetu a izvorno je iz The Cheese Board cookbook, u originalu ne ide mlijeko i jogurt nego kiselo vrhnje i slatko vrhnje, ali mislim da ćete i ovako pojesti čisto dovoljno kalorija u jednom komadu ;)
što nam treba?
za početak, jedna šalica od oko 2,5 dl za mjerenje
3 šalice brašna
1 šalica šećera
1/2 žličice soli
1/2 žličice sode bikarbone
1 žlica praška za pecivo
naribana korica 1 limuna
170 g maslaca
u većoj posudi izmiješajte sve ove sastojke, maslac dodajte narezan na kockice pa ga utrljate rukama u smjesu da dobijete mrvičastu smjesu kao kad radite prhko tijesto
u manjoj posudi izmiješajte zajedno
sok od 1 limuna
2 jaja
1 šalica mlijeka
1 šalica jogurta
1 žličica ekstrakta vanilije
prelijte tekuću smjesu u posudu sa suhim sastojcima i lagano izmiješajte kuhačom, tek toliko da se sve poveže, ne ubijajte je miksanjem ;)
na kraju u smjesu umiješajte i 2 žlice nemljevenog maka
ulijte smjesu u kalup za muffine premazan maslacem, kalupi su puni do vrha ;)
pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 25 - 30 minuta
tko ne voli kolače s makom kao ja, ovako mu neće smetati
komentiraj (15) * ispiši * #
10
srijeda
listopad
2012
buhtlice
ništa priča, samo recept :D
potrebni sastojci:
600 g brašna
75 g otopljenog putra
1 žličica soli
3-3,5 dl mlijeka tjelesne temperature - količina ovisi o brašnu, trebate dobiti mekanu kuglu tijesta kad umijesite sve sastojke
4 žutanjka
75 g šećera
30 g svježeg kvasca ili 1 žlica suhog
naribana korica 1-1,5 limuna
pekmeza po potrebi
priprema:
ako koristite svježi kvasac, izdrobite ga u dio mlijeka, dodajte malo šećera i brašna od predviđene količine, promiješajte i pustite desetak minuta da se digne, ako koristite suhi jednostavno ga umiješajte u brašno
zamijesite tijesto od sviih nabrojanih sastojaka, ostavite ga da se diže dok ne udvostruči volumen, razvaljajte ga ili razvucite rukama u pravokutnik, kako vam je spretnije, razrežite na podjednake kvadrate, pravokutnike, kako vam već ispadne, ne morate mjeriti ravnalom :D, na svaki komad stavite poštenu žličicu pekmeza, spojite krajeve i formirajte buhtlu (potražite na internetu uputstva ako ne znate kako, vjerojatno postoje ;) )
složite pripremljene buhtle u kalup za pečenje premazan putrom, premažite ih mlijekom, ostavite da se još dižu dok se ne zagrije pećnica na 170°C, prije stavljanja u pećnicu premažite ih još jednom mlijekom, pecite oko pola sata, vidjet ćete kada dobiju lijepu boju, odmah nakon vađenja iz pećnice premažite ih još jednom mlijekom, ostavite ih da se ohlade, može i u limu, prekrivene krpom, posipajte šećerom u prahu i ne pretjerujte da se ne pretvorite u buhtlicu ;D
komentiraj (11) * ispiši * #