600 g brašna
75 g otopljenog putra
1 žličica soli
3-3,5 dl mlijeka tjelesne temperature - količina ovisi o brašnu, trebate dobiti mekanu kuglu tijesta kad umijesite sve sastojke
4 žutanjka
75 g šećera
30 g svježeg kvasca ili 1 žlica suhog
naribana korica 1-1,5 limuna
pekmeza po potrebi
priprema:
ako koristite svježi kvasac, izdrobite ga u dio mlijeka, dodajte malo šećera i brašna od predviđene količine, promiješajte i pustite desetak minuta da se digne, ako koristite suhi jednostavno ga umiješajte u brašno
zamijesite tijesto od sviih nabrojanih sastojaka, ostavite ga da se diže dok ne udvostruči volumen, razvaljajte ga ili razvucite rukama u pravokutnik, kako vam je spretnije, razrežite na podjednake kvadrate, pravokutnike, kako vam već ispadne, ne morate mjeriti ravnalom :D, na svaki komad stavite poštenu žličicu pekmeza, spojite krajeve i formirajte buhtlu (potražite na internetu uputstva ako ne znate kako, vjerojatno postoje ;) )
složite pripremljene buhtle u kalup za pečenje premazan putrom, premažite ih mlijekom, ostavite da se još dižu dok se ne zagrije pećnica na 170°C, prije stavljanja u pećnicu premažite ih još jednom mlijekom, pecite oko pola sata, vidjet ćete kada dobiju lijepu boju, odmah nakon vađenja iz pećnice premažite ih još jednom mlijekom, ostavite ih da se ohlade, može i u limu, prekrivene krpom, posipajte šećerom u prahu i ne pretjerujte da se ne pretvorite u buhtlicu ;D