Linkovi
srpzagreb.blog.hr
SRP-gradska organizacija Zagreb

SRP.hr
SOCIJALISTIČKA RADNIČKA PARTIJA

Blog.hr
Blog servis

Srpbrod.Blog.hr
SRP-gradska organizacija S.Brod

E-mail:
srpbrod@gmail.com





Loading

SRP - gradska organizacija Slavonski Brod

srijeda, 28.09.2016.

Čomski

24.11.2014

Noam Chomsky | Vodeća Teroristička Država


"Službeno je: SAD je vodeća teroristička država na svijetu i ponosi se time.“

To je trebao biti naslov za tekst objavljen u listu The New York Times 15. listopada, gdje je stavljen pristojniji naslov: "CIA-ina studija o tajnoj pomoći jača skepticizam oko pomaganja sirijskim pobunjenicima".

Članak izvještava o CIA-inom pregledu novijih američkih tajnih operacija s ciljem određivanja njihove učinkovitosti. Bijela kuća je zaključila kako su nažalost uspjesi toliko rijetki da će biti potrebno donekle dodatno razmotriti tu politiku.

U članku se citira predsjednik Barack Obama koji izjavljuje kako je tražio od CIA-e da napravi pregled s ciljem pronalaska slučajeva "financiranja i naoružavanja pobunjenika u zemlji gdje je to sve skupa zaista funkcioniralo. I nisu uspjeli pronaći puno". Dakle, Obama ima određene rezerve prema nastavljanju s ovim naporima.

U prvom paragrafu članka citiraju se tri velika primjera 'tajnih pomoći': Angola, Nikaragva i Kuba. Zapravo, svaki od ova tri slučaja bile su velike terorističke operacije provedene od strane SAD-a.

Na Angolu je invaziju izvela Južna Afrika koja je, prema Washingtonu, branila sebe od jedne od "najgorih terorističkih skupina na svijetu" - Afričkog Nacionalnog Kongresa kojeg je predvodio Nelson Mandela. Bila je to 1988. godina.

U to vrijeme Reaganova administracija je bila gotovo sama u podupiranju aparthejd režima, čak su prekršili i sankcije Kongresa povećavši trgovinu sa svojim južnoafričkim saveznicima.

U isto vrijeme Washington se priključio Južnoj Africi u davanju ključne potpore Jonasu Savimbii i njegovoj terorističkoj skupini "Jedinstvena Vojska Angole". Washington je nastavio to činiti i nakon što je Savimbi poražen u pomno praćenim slobodnim izborima, a Južna Afrika je povukla potporu. Savimbi je bio "monstrum čija je žudnja za moći dovela strašnu jad njegovom narodu", prema riječima tadašnjeg britanskog ambasadora u Angoli, Marracka Gouldinga.

Posljedice su bile strašne. UN istraga iz 1989. zaključuje kako su južnoafrički napadi rezultirali smrću 1,5 milijuna ljudi u susjednim državama, da ni ne spominjemo što se događalo unutar same Južne Afrike. Kubanske snage su u konačnici porazile južnoafričkog agresora i natjerale ih da se povuku iz ilegalno okupirane Namibije. SAD su na kraju jedini nastavili podupirati monstruma Savimbija.

U Kubi, nakon propale invazije u Zaljevu Svinja 1961., predsjednik John F. Kennedy pokrenuo je ubojitu i destruktivnu kampanju s ciljem dovlačenja "najvećih terora svijeta" u Kubu - prema riječima Kennedyevog bliskog saveznika, povjesničara Arthura Schlesingera, u njegovoj poluslužbenoj biografiji Roberta Kennedya, kojem je data odgovornost za teroristički rat.

Zločini protiv Kube su bili strašni. Plan je bio da terorizam kulminira ustankom u listopadu 1962. kako bi nakon toga uslijedila američka invazija.
Do danas akademici shvaćaju kako je ovo bio razlog zbog kojeg je tadašnji sovjetski premijer Nikita Hruščov postavio nuklearne rakete na Kubu, inicirajući krizu koja je bila blizu izbijanja nuklearnog rata. Američki ministar obrane, Robert McNamara, kasnije je priznao da bi on, da je bio kubanski lider, "očekivao američku invaziju".

Američki teroristički napadi na Kubu nastavili su se još preko 30 godina. Cijena za Kubance je bila oštra. Priče žrtava, koje su se vrlo rijetko čule u SAD-u, detaljno su dokumentirane po prvi puta u studiji kanadskog akademika Keitha Bolendera u knjizi iz 2010. pod naslovom: "Glasovi s druge strane: usmena povijest terorizma protiv Kube".

Žrtve dugog terorističkog rata povećane su strašnim embargom, koji je i dan danas na snazi unatoč protivljenju cijelog svijeta. 28. listopada ove godine UN je, po 23. put u nizu, podržao "nužnost prekida ekonomske, komercijalne i financijske blokade Kube nametnute od strane SAD-a". UNGeneralna Skupština glasala je 188 prema 2, samo SAD i Izrael su bili protiv, dok su tri pacifička otoka zavisna od SAD-a bila suzdržana.

Danas postoji određena opozicija embargu u nekim visokim mjestima u SAD-u, izvještava ABC News, jer "više nije potreban" (citirajući knjigu Hillary Clinton "Teške Odluke"). Francuski akademik, Salim Lamrani, detaljno je opisao gorku cijenu embarga prema Kubi u svojoj knjizi iz 2013. pod naslovom "Ekonomski Rat protiv Kube".

Nikaragvu gotovo da ne treba ni spominjati. Teroristički rat vođen od strane američkog predsjednika Ronalda Reagana osuđen je od strane Svjetskog Suda te je SAD-u naređeno da "prekine nezakonitu uporabu sile" te plati znatne reparacije.

Washington je na to odgovorio eskalacijom rata i stavljanjem veta na UN rezoluciju Vijeća Sigurnosti iz 1986. u kojoj se poziva sve strane - dakle SAD - da se pridržavaju međunarodnog prava.

Još jedan primjer terorizma biti će obilježen 16. studenoga kada se obilježava 25. obljetnica atentata na šestoricu jezuitskih svećenika u San Salvadoru od strane terorističke jedinice salvadorske vojske, naoružane i trenirane od strane SAD-a. Po naredbi visokog vojnog zapovjedništva, vojnici su provalili u jezuitsko sveučilište kako bi ubili svećenike i sve svjedoke - uključujući i čistačicu i njenu kćer.

Ovim događajem kuliminirali su američki teroristički ratovi u Centralnoj Americi 80-ih godina mada se posljedice i danas vide kada novine pišu o "ilegalnim imigrantima" koji dolaze dobrim dijelom i zbog tog pokolja, a iz SAD-a ih se deportira da pokušaju preživiti u ruševinama svojih zemalja.

Washington se također promaknuo u svjetskog šampiona u stvaranju terorizma. Bivši CIA-in analitičar, Paul Pillar, upozorava na "gnjev koji se stvara američkim napadima u Siriji" te kako bi zbog toga terorističke skupine Al-Nusra Front i ISIL mogle "popraviti svoje odnose narušene prošle godine s ciljem zajedničke borbe protiv američke intervencije prikazujući istu kao rat protiv Islama".

To je do sada već prepoznatljiva posljedica američkih operacija koje su pomogle u širenju džihadističkog ekstremizma iz jednog kuta Afganistana na jedan velik dio svijeta.

Najstrašnija manifestacija ovog ekstremizma je trenutačno ISIL koji je uspostavio svoj zločinački kalifat na velikom prostoru Iraka i Sirije.

"Smatram da je SAD jedan od glavnih stvoritelja ove organizacije", rekao je bivši CIA-in analitičar Graham Fuller, istaknuti komentator o ovoj regiji. "SAD nisu planirali stvoriti ISIL, ali njihove destruktivne intervencije na Bliskom Istoku i Rat u Iraku bili su glavni uzroci rađanja ISIL-a", navodi.

Na sve ovo mogli bismo dodati i najveću svjetsku terorističku kampanju: Obamin globalni projekt ubijanja 'terorista'. O 'stvaranju gnjeva' koji proizlazi iz uporabe dronova i napada specijalnih snaga do sad bismo trebali znati i više nego dovoljno da podrobnije to komentiramo.

Ovo je niz o kojem treba promisliti s određenom zapanjenošću".

izvor(i): truth-out.org

Napomene: Ovo je druga strana medalje imperijalističkih politika na čelu sa zemljom s najvišom fazom razvitka kapitalizma. Ma da se „niz o kojem treba promisliti s određenom zapanjenošću“ odnosi na održanje tih društveno ekonomskih odnosa, čemu svjedoči satelitski odnos brojnih nekad kolonijalnih država, otvara se novo pitanje, kakvu zapanjenost svijet može oćekivati u daljnjoj ekspanziji takvog razvitka.
O tom progovaraju i ugledni intelektualci. Na taj problem, na religijski osebujan način, upozorava i poglavar rimokatoličke crkve u parlamentu EU.
Tako zvane lijeve alternative – elementarno progresivne humanističke snage moraju preuzimati veću odgovornost u razvojnoj dinamici svijeta. (op J. A.)

- 22:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Siječanj 2018 (1)
Prosinac 2017 (1)
Rujan 2017 (1)
Rujan 2016 (1)
Srpanj 2016 (1)
Veljača 2016 (3)
Listopad 2015 (2)
Srpanj 2015 (1)
Lipanj 2015 (1)
Travanj 2015 (2)
Veljača 2015 (1)
Prosinac 2014 (2)
Studeni 2014 (2)
Srpanj 2014 (1)
Lipanj 2014 (1)
Svibanj 2014 (2)
Travanj 2014 (5)
Ožujak 2014 (3)
Veljača 2014 (2)
Siječanj 2014 (1)
Prosinac 2013 (1)
Studeni 2013 (2)
Rujan 2013 (2)
Kolovoz 2013 (3)
Srpanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (1)
Travanj 2013 (2)
Ožujak 2013 (1)
Veljača 2013 (4)
Prosinac 2012 (1)
Veljača 2012 (1)
Siječanj 2012 (1)
Listopad 2011 (1)
Kolovoz 2011 (1)
Srpanj 2011 (1)
Travanj 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Studeni 2010 (1)
Lipanj 2010 (1)
Ožujak 2010 (1)
Veljača 2010 (1)
Siječanj 2010 (1)
Studeni 2009 (1)
Listopad 2009 (1)
Srpanj 2009 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Informacije o radu stranke SRP u Slavonskom Brodu
Slike iz Jajca - 28.11.2008.
Loading