Petak 11.11.2016

16.11.2016.

Skupilo nas se osmero. Stigli su novi polaznici Marijana i Milan koji su brzo uhvatili pravila te odmah zaigrali.



Auction Bridge je stara varijanta bridža koja ima jednostavnu licitaciju i obračun.

Pravila

Auction Bridge je nastao iz igre Bridge Whist. Osnovna pravila su nepromijenjena: jačina karata ide od asa naniže a broje se štihovi. Jedan rubber (igra) traje dok par ne osvoji dvije igre po 30 poena. Računaju se samo napravljeni kontrakti, dok se bonusi, honeri i protivnički padovi vode zasebno i na kraju zbrajaju. Štihovi vrijede ovisno o boji u kojoj se igra:

Tref: 6 poena po štihu
Karo: 7 poena po štihu
Herc: 8 poena po štihu
Pik: 9 poena po štihu
Bez Aduta: 10 poena po štihu

U igri se dijele i dodatni bonusi:

Veliki Slem (jedan par osvoji svih 13 štihova) dodatnih 100 poena
Mali Slem (jedan par osvoji 12 štihova dodatnih 50 poena
Svaki neostvareni štih izvođača nosi 50 poena protivnicima.
Kontra udvostručuje a rekontra učetverostručuje vrijednost štihova
Prvi par koji osvoji Rubber dobija još 250 poena za pobjedu

Honeri:

Ako se igra u adutu honeri su A,K,Q,J,10.
Ako se igra bez aduta honeri su četiri asa.
Četiri honera u jednoj ruci su 80 poena
Pet honera u jednoj ruci su 100 poena
Kad jedna strana ima tri i više honera u različitim rukama nose svaki po deset poena

Igranje

Djelitelj normalno podijeli karte nakon što lijevi igrač predigne. Prvo je djelitelj na redu da bira boju. On može reći 1 Pik, Karo, Herc, Tref čime određuje tu boju kao adut te sedam štihova kao cilj (6 + 1). Može reći 1 Bez Aduta i onda nema aduta u igri nego samo visoke karte nose štihove. Zadnja opcija je Pas kojim ne odabire boju nego prepušta sljedećem igraču da licitira. Igrači moraju ponuditi ili jaču boju na istom nivou ili slabiju boju ali nivo više. Igrači mogu dati kontru na protivnikov licit, a onda protivnik dobiva mogućnost da licitira rekontru. Nakon završene licitacije zna se adut i tko je izvođač. Prvu kartu iz ruke igra igrač lijevo od izvođača tako da je izvođač zadnji u štihu. Nakon što on odigra kartu na stol licem prema gore, partner izvođača polaže svoje karte na stol kao mrtvac.

Boja se mora pratiti bilo kojom kartom iste boje. Ako se ne može pratiti igrač može ali ne mora igrati aduta.

Tečaj bridža u klubu 65+

10.11.2016.

Od petka 11. 11. 2016. imate priliku naučiti Bridge u Dubrovniku. Okupit ćemo se na prvom satu u petak u 18:00h. Prostor je u klubu 65+ u ulici Josipa Kosora 3. To je odmah pored PBZ-a u Vojnoviću. Termini su svaki petak od 18-20h tokom studenog i prosinca.
Klub 65+ ima cilj promicanje kulture življenja građana i građanki treće životne dobi u svrhu aktiviranja zdravog starenja kroz kreativno, rekreativno, edukativno, kulturno-umjetničko, zdravstveno te zabavno druženje kroz mnoštvo aktivnosti na kojima građani treće životne dobi osim što uživaju u aktivnostima, kroz vlastito volontiranje promiču svoja znanja, profesije i vještine na svoje i mlađe generacije.
S obzirom da postotak osoba starijih od 65 godina svake godine raste neophodno je promicati zdravu kulturu življenja akitivnim sudjelovanjem u društvenim aktivnostima koje se organiziraju i provode u Klubu i van Kluba uz voditeljicu Kluba te neizostavne stručnjake volontere gotovo svih profesija osobito volontere iz područja zdravstva, umjetnosti i obrazovanja.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.