Bridž vrhunski sport i zabava kroz natjecanje

28.11.2011.

Bridž je olimpijski sport. Milijuni igrača diljem svijeta bore se u klubovima i na nacionalnim prvenstvima da bi najbolji stigli do Olimpijade, svjetskog ili kontinentalnog prvenstva. Svjetskim vrhom vladaju Amerikanci; ali u bespoštednoj borbi sa europskom elitom (Francuska, Italija, skandinavske zemlje), kao i Brazilom, Kanadom, Indonezijom, te ponekim jakim outsiderom, koje najveća natjecanja redovito izbace u sam vrh. Hrvatska redovito učestvuje na najvećim natjecanjima i ima svoje mjesto u zlatnoj sredini europskog i svjetskog bridža.
Bridž je misaona, kombinatorna igra, u kojoj je moguće biti vrhunski natjecatelj i u poznoj dobi. Aktualni svjetski prvak u seniorskoj konkurenciji (iznad 55 godina) Englez Boris Shapiro osvojio je titulu u dobi od 89 godina. Igranje bridža održava mozgovne funkcije na najvišem nivou. Izrazito podoban kao zabavno-rekreativna aktivnost, bridž omogućava svakom pojedincu da pronađe svoje mjesto u svjetskoj porodici, bilo da igra na svjetskom ili na klupskom nivou. Redovni klupski turniri uz obilje vrhunskih turističkih atrakcija, bridž festivala u najljepšim svjetskim ljetovalištima (Monte Carlo, Venecija, Cannes i mnogi drugi), uz redovite hotelske popuste za bridžiste, pružaju neograničene mogućnosti razonode uz mogućnost igranja protiv svih svjetskih bridž veličina. Osim ovakvih, ipak primarno natjecateljskih događaja, vrlo su popularni edukacijski seminari, kampovi, te okupljanja bridžista, gdje su uz vodstvo najuglednijih bridž eksperata, uz zabavne turnire, sustavno stječu nova bridž znanja, te se svim zainteresiranim omogućava stalno napredovanje.
U dijelu ponude međunarodnih bridž turnira Hrvatska ima bogatu tradiciju i ponudu na najatraktivnijim turističkim lokacijama. Uz najveće festivale u Puli (oko 1. svibnja, te koncem kolovoza), lijepi turniri organizirani su u Dubrovniku, na Rabu, u Poreču, a ponuda postaje svakodnevno sve bogatijom.
U bridž porodicu uključuje se putem tečajeva za početnike, gdje se kroz zabavu i igru nauče osnove, na koje se zavisno o individualnim ambicijama i interesu nadograđuje potrebno znanje i treningom se može ostvariti i vrhunske domete. Uz bridž školu, koja već dvije godine djeluje u Dubrovniku, Hrvatski Bridž Savez osposobio je nekoliko desetaka novih voditelja bridž tečajeva, te se bridž intenzivno širi Hrvatskom (Metković, Vukovar, Poreč), a postojeći centri Zagreb, Karlovac, Sisak, Rijeka, Opatija, Pula, Split rade na povećanju broja svojih igrača.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.