Osnovni pojmovi igre bridža

14.12.2011.

Na početku, upoznajmo se s osnovnim pojmovima onim redom kojim se pojavljuju tijekom igre.
Igrači
Bridž se igra u četvero, par protiv para. Jedan par je određen linijom Sjever-Jug (North-South), a drugi linijom Istok-Zapad (East-West).
Karte
Igra se standardnim špilom od 52 karte. Postoje četiri boje: pik, herc, karo i tref. Pik i herc se zovu majorske boje, a karo i tref minorske. Po jačini, karte su rangirane od najjačeg asa (A), zatim kralja (K), dame (Q), dečka (J), 10, 9, …, pa sve do dvojke (najslabija karta).
Djelitelj
Djelitelj je igrač koji miješa i dijeli karte. Karte se dijele jedna po jedna, s lijeva na desno i taj smjer ostaje isti u svim fazama igre.
List
Kad se karte podijele, svaki igrač drži u ruci 13 karata. Tih 13 karata čine list.
Dijeljenje
Sva četiri lista zajedno čine jedno dijeljenje.
Bord
Na bridž turnirima i na klupskim natjecanjima karte se promiješaju i zatim slažu u bordove. Na bordu su igrači označeni po stranama svijeta i svaki igrač ima svoj džepić u kojem se nalaze njegove karte. Kada se bord ispravno postavi na stol, igrači uzimaju iz džepića svoje karte. Tijekom igre karte se NE bacaju na kup, nego igrači slažu odigrane karte ispred sebe, licem prema dolje. Po završenom dijeljenju svaki igrač skupi svoje karte i vraća ih u džepić. Na taj način je sačuvana prvobitna podjela karata. Tako se upotrebom borda igra na više stolova s istom raspodjelom karata i omogućuje kasnija usporedba rezultata.
Licitacija
Licitacija je prvi dio igre, u kojem se parovi međusobno nadmeću za finalni KONTRAKT. Licitaciju započinje djelitelj. Licitira se ukrug, s lijeva na desno, i svaki igrač ima pravo licitirati kada na njega dođe red. Licitaciju čine LICITI ili GOVORI. Ako igrač želi propustiti svoj red za licitiranje, jednostavno kaže: “PAS” (“dalje”). Kada tri igrača za redom kažu Pas, licitacija završava.
Licit (govor)
Igrači licitiraju isključivo putem licita. Licitom se određuje NIVO (od 1 do 7) i BOJA koja će biti adut ili NT (No Trump = igra bez aduta).
Nivo pokazuje koliko će se štihova morati osvojiti kasnije u igri (nivo 1 = 7 štihova, nivo 2 = 8 štihova, nivo 3 = 9 štihova, …, nivo 7 = 13 štihova ). Boje su rangirane kako slijedi:
Pik Herc Karo Tref (pik = najviša, tref = najniža)
NT, igra bez aduta, nalazi se iznad svih boja. Svaki licit, kao u stvarnoj licitaciji, mora biti viši od prethodnog licita. Npr. 3 Karo je viši licit od 3 Tref, ali je niži od 3 Herc ili 3 Pik. Ili, 2NT je viši od 2 Herc ili 2 Pik, a niži od 3 Tref. Prvi mogući licit je 1 Tref; zatim 1 Karo, 1 Herc, 1 Pik, 1NT, 2 Tref, 2 Karo, 2 Herc, …, do 7 NT (pogledajte licitacijsku ljestvicu).
Kontrakt
Kontrakt (ugovor) je konačna licitacija (zadnji licit) kojom je određena jedna boja za adut (ili će se igrati bezadut) i koliki se broj štihova mora napraviti. Tijekom licitacije parovi se bore da dobiju kontrakt u želji da dođu do što povoljnijeg rezultata za svoju stranu.
Honeri
Honerima nazivamo visoke karte označene slikom (A, K, Q, J i 10). Vrijednost honera iskazujemo honerskim poenima (Hp): A = 4 Hp; K = 3 Hp; Q = 2 Hp; J = 1 Hp; 10 = 0 Hp.
Oni isključivo služe za orijentacijsko određivanje snage pojedinog lista, dok kod konačnog obračuna rezultata nemaju utjecaja.
Izvođač
Igrač koji je tijekom licitacije prvi spomenuo boju koja će biti adut ili NT (bezadutska igra), postaje izvođač i u nastavku igre, on sam igra protiv drugog para.
Ataka
Ataka je prva odigrana karta nakon što je završila licitacija. Atakira uvijek igrač s izvođačeve lijeve strane.
“Stol”
“Stol” je partner izvođača. Nakon što protivnički igrač atakira, izvođačev partner spušta karte na stol složene po bojama i po jačini, i od tog trenutka on postaje “stol”. Do kraja dijeljenja on samo dodaje karte koje izvođač želi odigrati.
Štih
Početkom igre svaki igrač naizmjence odigra po jednu kartu i te četiri odigrane karte čine štih. Tijekom igre parovi se bore za štihove i u tome je osnovni smisao igre. U jednom dijeljenju može se najviše osvojiti 13 štihova.
Fit
Fit znači da zajedno s partnerom kontrolirate jednu boju. 8-karatni fit u boji je uvjet da ta boja bude uspješan adut. Osnovna strategija je pronaći 8-karatni fit u majorskoj boji. Dvostruki fit znači s partnerom kontrolirati dvije boje.
Adut i rezanje
Adut je boja koja je po svojim mogućnostima uzimanja štihova iznad ostalih boja. Adutom može postati samo jedna od četiri boje i određen je kontraktom. Vrijednost aduta dolazi do izražaja u trenutku kada nemamo boju koja je prethodno odigrana. Tada i mali adut može odnijeti npr. asa u odigranoj boji. Igranje aduta na boju koju nemamo u listu zove se REZANJE. U bridžu rezanje nije obveza pa možemo, ukoliko nam odgovara, odbaciti bilo koju kartu.
Pravila igre
1. Na odigranu boju mora se odgovarati bilo kojom kartom u istoj boji.
2. Ukoliko odigranu boju više nemamo u listu, MOŽEMO, ali NE MORAMO, igrati aduta.
3. Štih osvaja najjača karta, ukoliko nije došlo do rezanja.
4. Ako je u štihu odigrana jedna ili više karata adutske boje, štih tada osvaja najjači odigrani adut.
5. Igrač koji je osvojio štih prvi igra u sljedećem štihu.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.