Zašto volim bridž ?

19.01.2011.

Često me prijatelji bridžista pitaju: Zašto ljudi toliko vole igrati bridž ? Odmah znam da nisu nikad probali igrati ovu igru. Igra ima nekoliko fascinantnih sastojaka:

UMIJEĆE

Igrač koji bolje savlada osnove igre pobijedit će češće od igrača čija je tehnika loša. Bridž je prvenstveno igra umijeća i znanja i dovoljno je zahtjevna i izazovna svima koji je počnu igrati. Zahtjeva i razvija dobru memoriju, planiranje i zaključivanje. Svatko kad uloži malo vremena u savadavanje bridža može uživati u igri i ako nije veliki znalac.

RISKIRANJE

U bridžu je prisutna sreća: svatko može probati osvojiti 'Jackpot' ili se okoristiti sretnim rasporedom karata kod protivnika. Kad povremeno dobijete jake karte možete ubrati nagradu - ako ih znate najbolje upotrijebiti. Kad protivnici imaju jake karte morate zajedno sa partnerom dobro iskoristiti u obrani sve mogućnosti da poraz pretvorite u pobjedu. Stalno izmjenjivanje umijeća i sreće u borbi za rezultat je u bridžu odlično riješeno.

LJUDSKI FAKTOR

Računalo može igrati odlično šah, ali će pregoriti nastojeći dobro igrati bridž. Tokom igre promatrate igranje protivnika za stolom i pokušavate prepoznati obrasce koje možete iskoristiti protiv njih u daljnjoj igri. Neki igrači potcjenjuju snagu svoga lista pa ih ne treba provocirati u licitaciji dok drugi precjenjuju svoje karte pa ih možete 'gurnuti' u nenapravljivu igru. Tu je i partner, poznavati partnera i stalno mu pomagati u igri donosi dobre rezultate jer igrate zajedno i rezultat ovisi o umijeću obojice. Teške odluke nećete donositi na isti način sa agresivnim partnerom kao sa mirnim igračem. Lucidni potezi se mogu isplatiti sa kreativcem, dok sa drugim igračem to je put u katastrofu. Bridž je podjednako igranje sa ljudima kao i igranje sa kartama.

KOMUNICIRANJE

Bridž je fascinantan izazov u komunikaciji sa partnerom. Svaki igrač ima list sa trinaest karata u ruci i pokušava objasniti partneru kakav list ima prateći jasna ali ograničena pravila igre. Igrači traže put kroz jaka ograničenja da izvuku najviše iz svojih karata.

JEDINSTVENOST

Nema dvije iste igre u bridžu. Ni više ni manje nego 53,644,737,765,488,792,839,237,440,000 moguće situacije (djeljenja), teško da ćete imati iste karte za stolom dvaputa u životu pa da igrate svaki dan. Uvijek imate nešto novo za stolom. Osnove uvijek vrijede i dobar znalac će se uvijek nekako snaći.

Da li je sad jasnije ? Bridž se ne mora igrati u novce zbog svega navedenog kao druga najpopularnija kartaška igra - Poker. Zato kao prvi korak u upoznavanju nove igre krenite sa serijom članaka 'Naučite kako igrati bridž'.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.