sabrinadakovic

petak, 30.05.2014.

ČAROBNI DORUČAK- DŽEM OD JAGODA

Baš ovih kišnih dana ,koji nam uopće ne ostavljaju dojam ljeta, šetala sam gradom u pauzi između hrpe kolokvija i ispita. Prolazeći Zrinjevcem primjetila sam neki žamor i gužvu oko svakog štanda uzduž šetnice. Gomila ljudi, očarani mirisima i okusima , naguravali su se kako bi iz prvog reda mogli vidjeti ponudu ovogodišnjeg Festivala slastica :"Slatki gušti".





Naravno da sam se i ja izborila za svoje mjesto, samo da bih mogla bar na trenutak osjetiti miris svježih torti, kolača, voća, svih vrsta čokolada...
Jučer 29.5 na programu festivala bio je dan "Slastičarske igre 2014" na temu -palačinkarenje njaminjaminjami
Čekajući u redu za jednu malu ali bombastično dobru palačinku promatrala sam golemi izbor teglica sa nadjevima koje su bile poslagane na šanku.Svaka je bila drukčije boje, oblika, zaista vrlo primamljive, uopće se nisam mogla odlučiti s kojim nadjevom želim pojesti palačinku. Slastičar na štandu samo mi se osmjehnuo kada je vidio koliko se "borim" s dilemom i ponudio mi zamotanu palačinku i dodao: - "Iznenađenje, dobar tek!"

Ono što zasigurno mogu reći bila je to NAJBOLJA PALAČINKA NA SVIJETU PUNJENA DŽEMOM OD JAGODA !!

Naravno da sam opisivala taj čarobni okus svima oko sebe, a kada sam ispričala svojoj mami, nije ni trenutka razmišljala već uzela ključeve od auta i otišla kupiti svježe jagode na tržnicu.-"E pa napravit ćemo mi svoj i bit će još bolji" -uzviknula je :)

Ono što je bitno naglasiti vremenski smo ga brže napravile nego kada morate skuhati ručak a tu čaroliju u teglicama ćemo imati za doručak još nekoliko mjeseci.

Sastojci: 800 g šećera
4 kg jagoda
1 džemfix
korica jednog limuna


Priprema: - oprane jagode nasjeckati na polovice s odstranjenim peteljkama
-staviti u veći lonac, i lagano ukuhavati oko sat vremena na smanjenoj vatri
-pred kraj kuhanja dodati šećer i nastaviti ukuhavati dok se šećer rastopi
- dodati malo limunove korice koja će sačuvati divnu boju džema
- potom dodati 1 vrećicu džemfixa i kuhati još max. 5 min.
- oprane, čiste teglice staviti u zagrijanu pećnicu( 100 stupnjeva) nekoliko minuta
- u tako tople teglice uliti džem
- tegle dobro zatvoriti, vratiti ih u zagrijanu pećnicu okrenute naopako da bi izašao višak
zraka -time je teglica termički zatvorena
- ugasiti pečnicu i ostaviti preko noći unutra da se prirodno hladi
- ujutro poslužiti za doručak uz kruh i margo ili uz žličicu Nutelle :))








30.05.2014. u 18:24 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 22.05.2014.

BOROVE IGLICE UBLAŽUJU KAŠALJ, ASTMU, BRONHITIS

Zasigurno ste posljednjih dana protekla dva mjeseca primjetili pupanje mladih izdanaka na borovima u vašem vrtu, parku ili ulici. Osim što izgledaju poput svijetlo-zelenih lampica na vrhovima grana mladi su izdanci i vrlo ljekoviti.



Ne morate biti stručnjak i razlikovati pojedine vrste ovih četinjača, već laički možete razaznati jelu, smreku i bor i poslužiti se njihovim ljekovitim pupovima.
Vrijeme za njihovo ubiranje, prema mnogim stučnjacima, proteže se od ožujka do lipnja i ovisi najviše o nadmorskoj visini na kojoj ova crnogorica raste. Naravno da se na višim nadmorskim visinama zbog hladnijih uvjeta i pupovi kasnije pojavljuju. Međutim ono što je bitno da ih se ubere najmanje dvjestotinjak metara udaljeno od prometnica.

SIRUP

Sirup i med se koriste kod velikog broja respiratornih problema (kašlja, bronhitisa, upale pluća), alergije i astme, djeluju lagano protuupalno, olakšavaju disanje i iskašljavanje, podižu imunitet i djeluju preventivno kod kroničnih oboljenja respiratornog trakta, pogotovo kod djece, koja ih zbog finog okusa rado piju.

thumbup Evo , mene je ovaj podosta dugi popis,već posljednjih nekoliko godina, natjerao da i sama doma pokušam napraviti svoj zeleni, prirodni sirup.



Za ovakav sirup koji se prenosi s koljena na koljeno kroz tradicionalnu medicinu teško je uopće pronaći točnu recepturu. Sve upute na raznim blogovima i portalima znaju biti zbunjujuće pa ukljućuju rečenice poput :"„red šećera pa red borovih iglica“ ili „šaku borovih iglica, šaku šećera“- a gdje su tu točne mjere??

Nadalje, nejasno je radi li se sirup od izbojaka bijelog bora, obične smreke, obične jele ili od njihovih kombinacija.Zapravo , nije toliko ni bitno. Mladi su pupovi na svakoj ovoj vrsti vrlo ljekoviti i u tom početnom stadiju imaju gotovo ista ljekovita svojstva.


Ali moja mama se malo potrudila i proučila porodicu borova i kroz nekoliko godina došla do "svoje prave recepture" u omjeru 1:1, 5 te je složila svoju dobitnu kombinaciju:

SASTOJCI
600 g mladih izdanaka obične smreke ( Picea abies)
200 g mladih izdanaka obične jele (Abies alba)
200 g mladih izdanaka bijelog bora (Pinus sylvestris)
1500 g kristal šećera

PRIPREMA:
U staklenu posudu staviti sloj šećera, na njega sloj mladih izdanaka, sve dok se ne napuni otprilike dvije trećine staklenke obavezno završavajući sa šećerom. Poklopiti i ostaviti na osunčanom mjestu minimalno 21 dan. Povrejavascript:%20void(0);meno je potrebno staklenku laganu protresti da se šećer sjedini s pupovima.


Nakon toga profiltrirati kroz gazu i spremiti u tamne boce. Čuvati označeno na tamnom i hladnom mjestu (temperatura do 10°C). Sirup se može čuvati godinu dana.

UPOTREBA:
Velika žlica sirupa pije se tri do pet puta dnevno za vrijeme trajanja respiratornog infekta. U slučaju prevencije pije se velika žlica sirupa tri puta dnevno kroz tri tjedna, nakon čega se učini pauza od tjedan dana. Nakon pauze kura se može ponoviti.
- Djeca uzimaju polovicu doze.

Napomena: Ako zazirete od šećera umjesto njega u recept stavite 1500 grama meda koji je zasigurno i zdraviji i gušći sirup ali eto, ja ga još nisam isprobala ali zašto ne biste Vi?? :))

Napisala :Sabrina Đaković
izvori: vlastite fotografije i recept iz mamine zimnice:)

22.05.2014. u 17:45 • 0 KomentaraPrint#

petak, 09.05.2014.

DRUGO LICE VOTKE


Svi smo još od tinejdžerskih dana upoznati s votkom kao alkoholom kojeg smo mješali s raznim sokovima, zabavljajući se noću a osjećajući glavobolju ujutro. Nekima su takvi izlasci ostali u lijepom sjećanju a nekima baš i nisu i od tada ju više ne piju. rolleyes



Ali biste li joj se vratili kada bi otkrili njezina neka druga svojstva osim uzroka jutarnjih mučnina?

Zvuči li Vam ludo da od votke vaša kosa izgleda sjajnije,da ju ne trebate više peglati, da se pomoću nje možete riješiti insekata, i sačuvati vaše biljke, da vam može ublažiti neprijatan miris stopala i obuće a isto tako može suziti vaše pore na licu??

VOTKA ZA KOSU

“Moja jedina doza votke je ona koju koristim za posvjetljivanje kose… i to zaista pali”, izjavila je Eva Herzigova za francuski časopis Harper’s Bazaar.
Čitajući online izdanje magazina Elle naišla sam na ovu izjavu poznate plavuše koja je odala tajnu svojih sjajnih plavih uvojaka. Iskreno, pomalo skeptično, upisala sam u tražilicu kakva je to veza votke i kose i zaista sam naišla na mnoge članke koji opisuju svojstva tog prozirnog pića.
Ako imate blago valovitu, neposlušnu kosu možete zaboraviti na pegle i daljnja oštećenja, votka će ju ukrotiti, izravnati a vaše ispucale vrhove oživjeti te spriječiti daljnje lomljenje kose. Ne bih Vam ovo prenosila a da prethodno sama nisam isprobala. Kroz nekoliko tjedana prala sam svoju kosu pomješajući šampon i 20ml votke u bočicu. Stvarno, već pod prstima osjetim malo "življe" svoje plave vrhove. Naravno ni u čemu ne treba pretjerivati pa i s ovim alkoholm treba biti na oprezu i ograničiti upotrebu.

VOTKA U BORBI S INSEKTIMA

Ako Vaše slobodno vrijeme ometa zujanje raznih kukaca, vidite ih po podu ili u zraku, ne trebate više udisati otrovne čestice iz raznih sprejeva. Ulijte votku u sprej-bočicu i na mahove poprskajte kritična mjesta.

VOTKA ČUVA CVIJEĆE

Svi volimo imati što duže divno cvijeće u vazi na stolu, ali nažalost rok trajanja takvog cvijeća je vrlo kratak i ono ubrzo ocvate. Ako želite sačuvati ubrano cvijeće u svojoj vazi dodajte u vodu par kapi votke i žličicu šećera- to bi trebalo održati cvijeće svježim kroz duži period. Baš je ovo proljeće donijelo divne pupoljke i boje cvjetova koje mogu uljepšati Vaš dom i obasuti ga prirodnim mirisom.

VOTKA ZA PRANJE STOPALA

Ako imate problema sa neprijatnim mirisom stopala, operite noge sa čistom votkom ili dodajte malo votke u lavor, potopite stopala i neprijatni miris će nestati, savjetuju čak i liječnici.Također s vremena na vrijeme svoju obuću iznutra možete prebrisati vaticom namočenom u votku i ostaviti da se osuši.

VOTKA ZA SKUPLJANJE PORA NA LICU

Ako želite skupiti svoje pore, očistiti i osvježiti kožu lica, koristite votku. Stavite malo votke na vatu i svako jutro i večer nanesite na lice. Ujutro nakon nekoliko minuta isperite votku,ali navečer ne trebate.Votka će hidratizirati kožu tijekom noći,pa ne morate nanositi ni kremu prilikom tretmana.

VOTKOM PROTIV PERUTI

Stavite tri male žličice mljevenog ružmarina u 250 mililitara votke. Ostavite da stoji preko noći i ujutro procijedite. Masirajte glavu sa dobijenom smjesom i ostavite da se osuši. Isperite sa hladnom vodom.

VOTKA KAO TEKUĆINA ZA PRANJE STAKLA

Ne sviđa vam se miris i djelovanje tekućine za stakla, zamijenite je vlastitom mješavinom koja doista djeluje. Izmiješajte tri čaše najjeftinije votke i 4 čaše vode i dodajte dvije žličice deterdženta za suđe ugodnog mirisa.
Dobro izmiješajte i ulijte u spremnik za tekućinu. Votka nema mirisa,a sadrži alkohol koji u kombinaciji s mirisnim deterdžentom uklanja tvrdokorne i masne mrlje.


Sad smo se svi mogli uvjeriti da votka nije samo rusko nacionalno piće poznato diljem svijeta. To prozirno piće pokovnika i maršala posjeduje i svoje drugo lice. Ovi kozmetički, prirodni savjeti uvelike nam mogu olakšati brigu o koži, kosi i našem okruženju.

Napisala: Sabrina Đaković
izvori: lifepressmagazin.com ,ELLE.hr ,24 sata (prilog o zdravlju)


09.05.2014. u 13:50 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2014 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (3)
Travanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi