MOJ PAS VODIČ I JA

ponedjeljak, 11.02.2013.

Kako slijepi skijaju?

Čim dođe zima i temperature padnu ispod nule. Sunca je sve manje većina se povuče u svoje domove i samo kukaju kako je hladno te kako više vole ljeto.

Ja ne volim biti zatvorena u četiri zida svoje sobe i zato sam se odlučila okušati u sportu koji je na otvorenom, u prirodi i kojem je potrebna hladnoća!!!

Prošle sam se godine uključila u skijanje i moram priznati da uživam i da zaista kvalitetno iskoristim ove hladne dane. Stoga sam se odlučila i čitateljima bloga predstaviti skijanje slijepih i slabovidnih osoba.

Kako slijepi i slabovidni skijaju?

Skijaški klub za osobe s invaliditetom „Sljeme“ osnovan je 2006. godine. i od tada organizira obuku skijanja za osobe s invaliditetom. Klub je osnovan radi pozitivnog djelovanja alpskog skijanja na kvalitetu života osoba s invaliditetom, a u cilju promicanja, poticanja i unapređenja alpskog skijanja kod osoba s invaliditetom. Kroz obuku skijanja je do sada obuhvaćeno 60-oro djece i mladih osoba s invaliditetom.

Skijaški klub za osobe s invaliditetom „Sljeme“ okuplja najveći broj članova – osoba s invaliditetom te postiže najbolje rezultate. Klub u svom članstvu ima prvu alpsku paraolimpijku Nikolinu Šantek koja je sudjelovala na paraolimpijskim igrama u Vancouveru 2010. Neki od članova kluba prepoznati su kao potencijalni budući paraolimpijci (Damir Mizdrak i Kristijan Knežević) pa se s njima započelo intenzivnije raditi, a uključeni su i u plan rada Hrvatskog skijaškog saveza osoba s invaliditetom i Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

Djelatnici (tj. osnivači) Kluba su stručni djelatnici u području sporta (VSS – profesori kineziologije) s dugogodišnjim iskustvom u radu s osobama s invaliditetom. Također su dugogodišnji učitelji skijanja pri Hrvatskom zboru učitelja i trenera skijanja te od početka sudjeluju u organizaciji i realizaciji ovakvih projekata. U rad s djecom i mladima (obuka skijanja) uključeni su licencirani učitelji Hrvatskog zbora učitelja I trenera skijanja.

Alpsko skijanje je zimski paraolimpijski sport. Natjecanja se odvijaju u disciplinama; spust, superveleslalom, veleslalom i slalom. Sportaši su podijeljeni u kategorije ovisno o vrsti i stupnju invaliditeta.

Sa slijepim i slabovidnim osobama rade školovani učitelji skijanja na nekoliko načina.

Slijepe i slabovidne osobe skijaju uvijek u paru s učiteljem. Učitelj je taj koji daje upute i koji vodi račina da se stalno održava isti razmak između slijepe ili slabovidne osobe i njega, i to na udaljenosti od 1,5 do 3 metra. Slabovidni i slijepi skijaju neposredno iza učitelja i u svakom trenu moraju biti spremni stati, pustiti skiju, usporiti - napraviti točno kako učitelj kaže jer na učitelju leži velika odgovornost.

Slabovidni skijaš skija iza svog učitelja uvijek na dovoljnoj udaljenosti da ga vidi i lako slijedi, a u slučaju da mu učitelj „nestane“ iz vida lako mu to kaže komunikacijskim uređajem kojim su povezani bluetooth vezom sa slušalicama radi sigurnije komunikacije.

Slijepe osobe ne koriste slušalice. Naime tu je jako bitno slušati cijelo vrijeme što govori učitelj preko posebnog zvučnika kojeg nosi na leđima. Na taj način, slijepa osoba i čuje što učitelj govori, ali i prepoznaje smjer iz kojeg zvuk dolazi. To je razlog zašto se ne koriste slušalice, jer u njima zvuk dolazi uvijek iz istog smjera.

Učitelj slijepog skijaša je za njega sve. Od očiju do ušiju. Učitelj mora paziti i na svog skijaša, na stazu, na ostale skijaše. Mora točno procijeniti kada njegov skijaš može krenuti, koliki zavoj može napraviti, a katkad mu mora i uletiti u zavoj kako bi spriječio nezgodu zbog mogućeg uleta nekog drugog skijaša.

Na učitelju je sve, a na slijepom je skijašu samo da mu vjeruje i da ga bespogovorno sluša.

Slijepa osoba nema točnu predodžbu skijališta, ali prolaskom staze otprilike zna kakva je i već nakon dva-tri spusta potpuno je opuštena i uživa u skijanju.

Sve tri skupine skijaša na sebi imaju zeleni marker sa znakom osobe s invaliditetom, koji je lako uočljiv svima na skijalištu i daje do znanja da se radi o „specifičnom“ skijašu. Mnogi su na Sljemenu već upoznati i slijepi zaista nemaju problema, ali katkad treba objašnjavati jer novim skijašima nije jasno kako skijaju, a ne vide.

Eto, ako se kad nađete na Sljemenu i vidite nekog skijaša sa zelenim markerom možete stati sa strane i pogledati kako skija.

Vidimo se na Sljemenu!!!

U međuvremenu dajem vam nekoliko sljedećih slika koje mogu dočarati kako to izgleda na skijalištu.








Komunikacijski uređaj





- 16:11 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2013 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Siječanj 2018 (1)
Studeni 2017 (1)
Listopad 2017 (1)
Srpanj 2016 (1)
Ožujak 2016 (1)
Prosinac 2015 (1)
Listopad 2015 (1)
Kolovoz 2015 (2)
Srpanj 2015 (2)
Prosinac 2014 (1)
Listopad 2014 (1)
Rujan 2014 (3)
Kolovoz 2014 (3)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (8)
Svibanj 2014 (1)
Ožujak 2014 (1)
Svibanj 2013 (1)
Ožujak 2013 (4)
Veljača 2013 (5)
Siječanj 2013 (5)
Prosinac 2012 (1)
Lipanj 2012 (2)
Svibanj 2012 (1)
Ožujak 2012 (1)
Prosinac 2011 (2)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (3)
Studeni 2010 (6)
Listopad 2010 (4)

Opis bloga

  • Ovim blogom nastojati ću na jednostavan način približiti vam svoj svijet, život slijepih osoba. Kratkim postovima, korak po korak otvarati ću nove teme i stvarati priču o životu slijepih osoba, baš onakvu kakvu i sama živim.

    Svojim pitanjima i komentarima i vi također možete doprinijeti ovome blogu jer svako vaše pitanje dati će mi priliku pojasniti vam kako to mi proživljavamo i doživljavamo, a odgovor može biti i sljedeći post.



    Ti si jedan od
    Free Hit Counter
    čitatelja ovoga moga bloga i jedan od
    Online

    posjetitelja.
    Dobro došla, dobro došao.







    PIŠI MI @




Linkovi

View My Stats