_ _ _ _ _ _ promina.blog.hr

srijeda, 16.01.2013.

Novi Zakon o prebivalištu„Prema odredbama Zakona o prebivalištu (Narodne novine, broj: 144/2012), koji je stupio na snagu 29. prosinca 2012. godine, građanin mora prijaviti prebivalište policijskoj upravi ili postaji Ministarstva unutarnjih poslova, nadležnoj prema mjestu u kojem se trajno nastanio radi ostvarivanja svojih prava i obveza vezanih za životne interese kao što su obiteljski, profesionalni, ekonomski, socijalni, kulturni i drugi interesi.

Također mora prijaviti boravište policijskoj upravi ili postaji nadležnoj prema mjestu u kojem privremeno boravi, duže od tri mjeseca, ali se u tom mjestu i na adresi nije trajno nastanio radi ostvarivanja svojih prava i obveza vezanih za životne interese……….“


Početak je ovo teksta što ga možete pročitati na web stranici PU Šibenko kninske pod linkom:
http://www.sibensko-kninska.policija.hr//MainPu.aspx?id=146859Bacim oko i na sam zakon u NN pod linkom:
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2012_12_144_3072.html

…i tamo između ostalog piše:

Članak 2.

Prebivalište je mjesto i adresa u Republici Hrvatskoj na kojoj se osoba trajno nastanila radi ostvarivanja svojih prava i obveza vezanih za životne interese kao što su obiteljski, profesionalni, ekonomski, socijalni, kulturni i drugi interesi.

Boravište je mjesto i adresa u Republici Hrvatskoj gdje osoba privremeno boravi, ali se na toj adresi nije trajno nastanila u smislu odredbe stavka 1. ovoga članka.

Boravište u Republici Hrvatskoj mogu imati i hrvatski državljani koji žive ili borave izvan Republike Hrvatske.

Boravište se prijavljuje ako traje dulje od 3 mjeseca ili je uvjetovano ostvarivanjem samo pojedinih prava i obveza vezanih za životne interese (zaposlenje, obrazovanje, dugotrajno liječenje i druge interese).

Mjesto u smislu ovoga Zakona je grad ili općina i naselje koje je u sastavu grada ili općine, sukladno propisima o područnom ustrojstvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Adresa u smislu ovoga Zakona je ulica ili trg i kućni broj evidentiran u registru prostornih jedinica što ga vodi nadležno tijelo.

Na adresu koja nije evidentirana u registru prostornih jedinica ne može se izvršiti prijava prebivališta ili boravišta (u daljnjem tekstu: nepostojeća adresa).

V. PREKRŠAJNE ODREDBE

Članak 16.

Novčanom kaznom od 500,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba:

1. koja u propisanom roku ne prijavi prebivalište ili boravište ili radi iseljenja iz Republike Hrvatske ne odjavi prebivalište ili ne produži prijavu boravišta (članak 3. stavci 1. i 3. i članak 4. stavci 1. i 3.),

2. koja napušta prebivalište u trajanju duljem od godinu dana, radi privremenog odlaska izvan Republike Hrvatske, a o tome ne obavijesti nadležno tijelo na čijem području ima prijavljeno prebivalište, neposredno ili putem nadležne diplomatske misije – konzularnog ureda Republike Hrvatske u inozemstvu ili nadležno tijelo ne obavijesti o svojem povratku u Republiku Hrvatsku (članak 3., stavci 5., 6. i 7.),

3. koja prilikom prijave i odjave prebivališta i boravišta da netočne ili neistinite podatke (članak 9. stavak 4.),

4. koja prilikom prijave prebivališta i boravišta da lažnu izjavu da se u mjestu i na adresi prebivališta ili boravišta nastanila (članak 10. stavak 1.).

5. koja daje stan na korištenje drugoj osobi na razdoblje duže od tri mjeseca, a ne dostavi nadležnom tijelu u roku od 15 dana od dana kad je stan dala na korištenje podatke o osobi kojoj je stan dala na korištenje te mjestu i adresi na kojoj se stan nalazi (članak 10. stavak 4.).

Članak 17.

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba, obrtnik ili fizička osoba koja pruža usluge smještaja, a nadležnom tijelu ne prijavi boravište osoba kojima pruža usluge smještaja duže od tri mjeseca (članak 11.).

Za prekršaj iz stavka 1. ovog članka kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 5.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi.
Evo što se može pročitati na web portalima vezano za prebivalište:

Jutarnji list-
STRAŠNA ISTINA O BIRAČKIM POPISIMA Čak 340.000 birača nema osobnu i živi na nepostojećoj adresi!

Link: http://www.jutarnji.hr/strasna-istina-o-birackim-popisima-340-000-biraca-nema-osobnu-i-zive-na-nepostojecoj-adresi-/1076716/


Večernji list-
Policija će izbrisati stotine tisuća prijavljenih na lažnim adresama


Zakon bi spriječio manipulacije s porezima, socijalnim pravima
Nesređeni podaci o boravištima građana stvaraju brojne teškoće u svakodnevnom životu. Glavni su problemi u sastavljanju popisa birača, zatim što sudovi i druga tijela ne mogu naći osobe koje imaju isprave s lažnim podacima. Neistiniti podaci o boravištu građana odražavaju se i na porezne propise (lažnim prijavama biraju se mjesta s manjim prirezom), one o socijalnoj skrbi, zdravstvenom osiguranju i druge.
Link: http://www.vecernji.hr/vijesti/policija-ce-izbrisati-stotine-tisuca-prijavljenih-laznim-adresama-clanak-405041


Večernji list-
Zbog plaće od 40.000 kuna piloti lažno prijavljuju prebivališta

FIKTIVNE ADRESE: ČAK 60 OD 148 PILOTA CROATIA AIRLINESA “ŽIVI” IZVAN ZAGREBA
Link: http://www.vecernji.ba/vijesti/zbog-place-40-000-kuna-piloti-lazno-prijavljuju-prebivalista-clanak-211440

www.ezadar.hr-
Kaos u Poreznoj upravi Zadar

Zadarski poreznici uhvaćeni ‘s prstima u kaznenom pekmezu’
„Radi se o supružnicima kojima se isplaćuje naknada putnih troškova, iako žive u Zadru. Osim putnih troškova ostvaruju i pravo na povrat poreza jer su lažno prijavljeni na području posebne državne skrbi. Oni nisu jedini.“
Link: http://www.ezadar.hr/forum/archive/index.php/t-1769.html


Danas.hr-
Lažnim prebivalištem podebljali plaću za više od 10.000 kn

„U Hrvatskoj se doslovno potkrada sustav preko naknada za prijevoz temeljem lažno prijavljenog prebivališta. Osim u prosvjetnim službama, gdje je to najprisutnije, lažna prijava prebivališta specijalitet je i u zdravstvenim krugovima.“
Link: http://danas.net.hr/hrvatska/kbc-rijeka-naknada-prijevoz-potkradaju-drzavu-laznim-prijavljivanjem-prebivalista


Večernji list-
Porezna uprava dokazala: Dragičević ne živi u Pušći!

„Dokazano je da Tomislav Dragičević živi u Zagrebu. Čeka se samo da Porezna uprava izračuna koliko je točno prevario na prirezu“
Link: http://www.vecernji.hr/vijesti/porezna-uprava-dokazala-dragicevic-ne-zivi-pusci-clanak-225407


Globalno.hr-
Policajac izvarao policiju za 43.056 kuna putnih troškova

„Dovršenim kriminalističkim istraživanjem u Odjelu kriminalističke policije policijski službenik Policijske uprave šibensko-kninke je osumnjičen za prijevaru u službi.

Utvrđeno je da je osumnjičeni u vremenu od 2. kolovoza 2009 godine do 2. rujna ove godine ostvario protupravnu imovinsku korist od 43.056 kuna na ime putnih troškova.

Osumnjičeni policijski službenik je rješenjem načelnika Policijske uprave udaljen iz službe“..

Link: http://globalno-hr.com/policajac-izvarao-policiju-za-43-056-kuna-putnih-troskova/
Što na kraju zaključiti iz svega navedenog?

Hoće li se primjenom Zakona o prebivalištu riješiti ovakvi primjeri iz zone crne kronike?Sjećam se, devedesetih godina, kada je profesorica etike, upitala moj cijeli razred, tada prvi srednje:

-Što mislite, sada kad se promjenila vlast, hoće li se "stvari" i dalje rješavati preko veze?Kao pravi naivčina, ispalio sam kao iz topa-„Neće više biti veza!“

Sad kad malo razmislim, možda sam djelomično i bio u pravu.

Oni koji su bili do tada na vlasti ostali su (i postali) „Bez veze“.

Oni koji su došli na vlast…gradili su „Nove veze…“
I na kraju kao zaključak izjava što je reče jedna pet minutna junakinja:

„Sve se hoće- kad se može!“


- 18:49 - Komentiraj post (1) - Link posta

<< Arhiva >>


Promina blog
 • LL

Opis bloga

 • Promina blog postoji od 19.03.2005. godine, nešto više od deset godina.
  Teme su vezane uz život u Promini.....ali, tu su i druge razne teme koje su mi se u određenim trenutcima učinile zanimljivim...
  S. Sarić

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


  Pomoću sljedećih linkova, saznajte nešto više o Promini.

  Gdje je Promina?

  Galerija promina.blog.hr


  Fotografije generacija iz škole:
  Stare slike Promine


  Video snimke:


  Projekti čiju realizaciju očekujemo:

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


 

Općina Promina

 • «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»

.....

 • .......

  ......

  http://adria.fesb.hr/Drniš

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


  Statistika posjeta promina.blog.hr -u kroz godine
  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»  E-mail-Urednik promina.blog.hr-a:
  promina.blog.hr@gmail.com


  Zadnji postovi

...


.........................................................................Promina blog - promina.blog.hr© 2005.-2016. sva prava pridržana Urednik promina.blog.hr-a: Sanimir Sarić