Komentari

promina.blog.hr

Dodaj komentar (1)

Marketing


 • sany promina.blog.hr

  Na e-mail sam dobio sljedeći zanimljiv komantar na temu iz naslova:

  Naime, shvatljiva je namjera zakonodavca da regulira boravišne statuse i smanji mogućnost manipulacije.
  Ali, zanemaren je međunarodni aspekt:

  Ako netko više godina boravi u nekog stranoj zemlji, tamo po zakonu ne može u nedogled ostvarivati status privremenog boravka i sukladnu dozvolu, nego mora tražiti stalni boravak, ili postaje "ilegalac".
  S druge strane, ta ista osoba se ne želi odjaviti iz svoje zemlje /jer je vani privremeno ili dio vremena/, a zakon o previvalištu svakako ne regulira status boravka/prebivališta u inozemstvu.
  U mom slučaju, morao sam u zemlji privremenog boravka tražiti stalnu boravišnu dozvolu, a naravno se od "doma" ne odjavljujem iz niza razloga (vozačka, registracija auta, porezna prijava, imovina itd.)
  No, logika ispada da ne mogu imati dva stalna prebivališta, u dvije države, iako to eksplicitno niti jedan međunarodni akt ne regulira. Dapače, svojevremeno sam imao i treće, u trećoj zemlji (EU), bez ikakvih uvjeta i restrikcija...

  Ovo se situacijski nadovezuje na korištenje vozila stranih registracija sa hrvatskom vozačkom dozvolom, što je uz par iznimki zabranjeno, iako je nesuvislo... ispada da ne mogu sa austrijskim rent-a-car-om doći kući, nakon što je moj auto tamo ostao u kvaru...
  U gornjoj situaciji, slijedom prisile na formaliziran stalni boravak u drugoj zemlji, morao bih vratiti hrvatsku vozačku.
  Ali onda ne bih smio voziti - svoj auto. Jer ima hrvatske talblice.
  Obratno, sa hrvatskom vozačkom ne mogu doći u Hrvatsku, ako koristim službeno vozilo (jer nema hrvatske tablice)...
  ...

  Isprika radi dužine komentara, lp,

  "Shelly Kelly"

  avatar

  17.01.2013. (12:10)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...