Komentari

promina.blog.hr

Dodaj komentar (1)

Marketing


  • sany promina.blog.hr

    Na e-mail sam dobio sljedeći zanimljiv komantar na temu iz naslova:

    Naime, shvatljiva je namjera zakonodavca da regulira boravišne statuse i smanji mogućnost manipulacije.
    Ali, zanemaren je međunarodni aspekt:

    Ako netko više godina boravi u nekog stranoj zemlji, tamo po zakonu ne može u nedogled ostvarivati status privremenog boravka i sukladnu dozvolu, nego mora tražiti stalni boravak, ili postaje "ilegalac".
    S druge strane, ta ista osoba se ne želi odjaviti iz svoje zemlje /jer je vani privremeno ili dio vremena/, a zakon o previvalištu svakako ne regulira status boravka/prebivališta u inozemstvu.
    U mom slučaju, morao sam u zemlji privremenog boravka tražiti stalnu boravišnu dozvolu, a naravno se od "doma" ne odjavljujem iz niza razloga (vozačka, registracija auta, porezna prijava, imovina itd.)
    No, logika ispada da ne mogu imati dva stalna prebivališta, u dvije države, iako to eksplicitno niti jedan međunarodni akt ne regulira. Dapače, svojevremeno sam imao i treće, u trećoj zemlji (EU), bez ikakvih uvjeta i restrikcija...

    Ovo se situacijski nadovezuje na korištenje vozila stranih registracija sa hrvatskom vozačkom dozvolom, što je uz par iznimki zabranjeno, iako je nesuvislo... ispada da ne mogu sa austrijskim rent-a-car-om doći kući, nakon što je moj auto tamo ostao u kvaru...
    U gornjoj situaciji, slijedom prisile na formaliziran stalni boravak u drugoj zemlji, morao bih vratiti hrvatsku vozačku.
    Ali onda ne bih smio voziti - svoj auto. Jer ima hrvatske talblice.
    Obratno, sa hrvatskom vozačkom ne mogu doći u Hrvatsku, ako koristim službeno vozilo (jer nema hrvatske tablice)...
    ...

    Isprika radi dužine komentara, lp,

    "Shelly Kelly"

    avatar

    17.01.2013. (12:10)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...