_ _ _ _ _ _ promina.blog.hr

petak, 11.01.2013.

Prirodno kretanje stanovništva u općini Promina od 2000. do 2011. godine

Po isteku kalendarske godine, a na samom početku Nove godine, naš Župnik redovito na misi pročita „Statistiku života župe“.


I ove godine, naš župnih fra Petar Pletikosa, pročitao nam je koliko je u našoj župi kršteno djece, koliko je bilo vjenčanja, koliko je bilo sprovoda.

Radujemo se tako brojci krštenih, broju vjenčanih (premda su i dalje malene), a s tugom i sjetom slušamo podatak o broju sprovoda.

Svi tiho komentiramo brojke, a fra Petar nadodaje da ipak nisu svi kršteni, vjenčani i preminuli stalno nastanjeni u Promini.

Tako je više od polovice krštenih nastanjeno izvan Promine, a skoro isto je i sa brojkama vjenčanih i preminulih.



Pa koji je onda na kraju točan podatak o rođenim, umrlim i vjenčanim u Promini?

Gdje saznati taj podatak?


Najlogičnije je potražiti podatke na web stranici Državnog zavoda za statistiku:
Link: http://www.dzs.hr/


Premda sam pronašao jako puno podataka o rođenim, preminulim i vjenčanim u Promini, odlučio sam se za period od 2000. do 2011. godine objaviti sljedeće podatke koje možete vidjeti u sljedećoj tablici:


(Nažalost, podaci za 2012. godinu, tek se za nekoliko mjeseci bit će poznati)



A evo i objašnjenja pojmova navedenih u tablici, koje možete pročitati u na kraju Priopćenja Državnog zavoda za statistiku o Prirodnom kretanju stanovništva u RH.




METODOLOŠKA OBJAŠNJENJA

Izvor podataka

Izvor podataka o rođenima, umrlima i sklopljenim brakovima jesu državne matice rođenih, umrlih i vjenčanih koje vode matičari za svako matično područje.

Podaci o rođenima prikupljaju se na Statističkom izvještaju o rođenju (obrazac DEM-1), o umrlima na Statističkom izvještaju o smrti (obrazac DEM-2), a o vjenčanima na Statističkom izvještaju o sklopljenom braku (obrazac DEM-3) za svaki upis u državnu maticu rođenih, umrlih ili vjenčanih.

Izvor podataka o razvedenim brakovima jesu registri i spisi općinskih sudova nadležnih za razvod braka, a prikupljaju se na Statističkom izvještaju o razvedenom braku (obrazac RB-1).


Obuhvat i usporedivost


Podaci vitalne statistike obuhvaćaju sve osobe koje su se rodile, umrle ili sklopile brak u određenoj kalendarskoj godini, a upisane su u državne matice rođenih, umrlih i vjenčanih. Statističkim istraživanjem o razvedenim brakovima obuhvaćeni su svi razvedeni brakovi čija je pravomoćnost presude nastupila u kalendarskoj godini.


Podaci vitalne statistike prikupljaju se i obrađuju u skladu s definicijom ukupnog stanovništva prema međunarodnim preporukama (UN, Eurostat, ESA i SNA).


Pri usporedbi podataka vitalne statistike treba voditi računa o promjeni definicije ukupnog stanovništva koja se u statističkim istraživanjima o rođenima i umrlima primjenjuje od 1998., a o sklopljenim i razvedenim brakovima od 2000.


Od 2000., uz podatke o razvedenim brakovima, prikupljaju se i podaci o poništenim brakovima.



Definicije i objašnjenja

Živorođenim se djetetom smatra svako dijete koje pri rođenju diše i pokazuje druge znakove života kao što su kucanje srca, pulsiranje pupčane vrpce i nedvojbeno kretanje voljnih mišića. Ako dijete ubrzo nakon poroda umre, najprije se registrira kao živorođeno, a zatim kao umrlo dojenče.

Mrtvorođenim se smatra dijete rođeno, odnosno izvađeno iz tijela majke bez ikakvih znakova života, tj. ako nije disalo niti pokazivalo neki drugi znak života, a nošeno je dulje od 22 tjedna trudnoće te je imalo 500 grama ili više porodne težine. Izbacivanje mrtvog ploda koji je nošen manje od 22 tjedna trudnoće te je imao 499 grama ili manje porodne težine smatra se pobačajem (abortusom), bez obzira na to je li riječ o spontanom ili namjernom prekidu trudnoće i ne registrira se u državnim maticama niti se ti podaci iskazuju u ukupnom broju mrtvorođenih.

Umrli je svaka živorođena osoba kod koje je nastupio trajni prestanak svih vitalnih funkcija.

Umrlom dojenčadi smatraju se djeca koja su umrla prije navršene prve godine života.

Prirodni prirast jest razlika između broja živorođene djece i broja umrlih osoba.

Sklopljeni brak jest zakonom uređena životna zajednica žene i muškarca.

Razvedeni brak jest pravomoćnom presudom nadležnog suda raskinuta bračna zajednica.

Oznake: Život u Promini

- 12:00 - Komentiraj post (0) - Link posta

<< Arhiva >>






Promina blog
  • LL

Opis bloga

  • Promina blog postoji od 19.03.2005. godine, nešto više od deset godina.
    Teme su vezane uz život u Promini.....ali, tu su i druge razne teme koje su mi se u određenim trenutcima učinile zanimljivim...
    S. Sarić

    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Pomoću sljedećih linkova, saznajte nešto više o Promini.

    Gdje je Promina?

    Galerija promina.blog.hr


    Fotografije generacija iz škole:
    Stare slike Promine






    Video snimke:


































    Projekti čiju realizaciju očekujemo:









    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


Općina Promina









  • «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


.....

  • ......
    .......



    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Statistika posjeta promina.blog.hr -u kroz godine








    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»





    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»



    E-mail-Urednik promina.blog.hr-a:
    promina.blog.hr@gmail.com


    Zadnji postovi

...


.........................................................................Promina blog - promina.blog.hr© 2005.-2023. sva prava pridržana Urednik promina.blog.hr-a: Sanimir Sarić