_ _ _ _ _ _ promina.blog.hr

nedjelja, 20.11.2011.

BUK – Glasnik Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ broj 4

Čitajući šibenski Novi tjednik, pročitao sam tekst pod naslovom:

„Protekla godina JU NP Krka na papiru 'Buka'“

Link: http://novi-tjednik.hr/aktualnosti/aktualnosti/8236-protekla-godina-ju-np-krka-na-papiru-buka.html

NP „Krka“ velikim dijelom, prostire se i na području Općine Promina.
Odmah sam se bacio u potragu za četvrtim brojem Glasnika, s nestrpljenjem očekujući što nam novog donosi a da ima veze sa Prominom.

Evo naslova tema što ih u časopisu „BUK – Glasnik Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, ISSN 1847-6511-Šibenik, listopad 2011. godište II. broj 4“ možete pročitati:

-Ekološka mreža na širem području NP „Krka“
-Krajobraz Nacionalnog parka „Krka“
-Rošnjak – poznato o nepoznatom
-Jazinka – pretpovijesni špiljski lokalitet u kanjonu rijeke Krke
-Austrijski studenti u posjetu Promini i selu Nečven
-Antropogeni utjecaj ekotoksičnih metala
-Sedrena špilja iza mlina

Od svega navedenog, za promina blog izabrao sam sljedeći tekst- priču:

*********************************************************************************************

Austrijski studenti u posjetu Promini i selu Nečven






Skupina studenata bečkog University of Natural Resources and Life Sciences 11. Svibnja 2011. godine posjetila je prominsko selo Nečven i obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ivan Perica (www.opg-perica.com).

Posjet tom lokalitetu /području dio je njihova studijskog putovanja Hrvatskom, kojemu je cilj upoznavanje prirodnih značajki te aktualnih tema i izazova u području zaštite prirode i lokalnog razvoja.

Na svom putovanju posjetili su brojna zaštićena područja, poput PP „Lonjsko polje“, NP „Plitvička jezera“ i PP „Vransko jezero“, te obiteljska gospodarstva koja su u izravnoj vezi sa zaštićenim područjima.
U prominskom kraju obišli su vrijedne povijesne i prirodne fenomene gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke i nasade maslinika i posjetili su obiteljsku uljaru uNečvenu.

Grupa od 36 studenata i studentica u pratnji jednog od najboljih eksperata na području ruralnog razvoja i društvenih aspekata NATURA 2000 projekata, profesora Wolfganga Suskea, obišla je utvrdu Nečven i slapove Brljan i Manojlovac, i spustila se niz kanjon Krke do Daljanskog brzaca.

Nakon kratkog odmora i okrjepe, u drugom dijelu posjeta posvećenog uzgoju nasada maslina, profesora i studente proveli smo kroz mlade nasade maslina Osnove tehnologije prerade ekstradjevičanskog maslinova ulja u okviru obiteljske uljare u Nečvenu studentima je predstavio Hrvoje Čar.

Nažalost, jedan od glavnih problema u razvoju prominskog kraja je to što su njegova ruralna naselja tijekom druge polovice 20. stoljeća (pogotovo nakon Domovinskog rata) doživjela veliku socio-geografsku preobrazbu, a intenziviranje procesa deruralizacije, deagrarizacije i demografske regresije dodatno je dovelo do zastoja u razvoju ovog prostora.

U razgovoru smo se dotaknuli nekih razvojnih potencijala, kao što su ekološka proizvodnja i njezina uloga u održivom razvoju ruralnih područja i ruralnog turizma u suradnji s NP „Krka“, naravno, ubacivanje Promine na kartu maslinarskih područja i maslinarskih putova u ovom dijelu Parka.

Ipak, zaustavljanje negativnih procesa moguće je samo i isključivo ulaganjem u gospodarsku obnovu, kojom se jačaju pretpostavke za povratak i oživljavanje ovog dijela Hrvatske.

U zalog za budućnost razvoja prominskog kraja svakako ide podatak da je u posljednjih nekoliko godina zasađeno više od 30,000 000 maslina, u čije održavanje se sve intenzivnije uključuju i mlađe generacije bez obzira što stalno ne žive u Promini, i činjenica da je otvoren popriličan broj poljoprivrednih gospodarstava različitih djelatnosti, poput stočarstva, vinogradarstva i sl.

Za one koji ne znaju, selo Nečven, zajedno s naseljima Puljane, Bogatić, Mratovo, Čitluk, Razvođe, Lukar, Suknovci, Marasovine, Matasi, Ljubotić, Podi, Bobodol i Oklaj, pripada Općini Promina, čiji se velik dio površine nalazi unutar prostora NP „Krka“.

Kako doći do Nečvena?

Nečven je udaljen šest kilometara od Oklaja. Do sela se može doći cestom Oklaj – Čitluk ili Oklaj – Puljane prateći označene prometne znakove za skretanja.

U selu se iznad kanjona Krke nalazi starohrvatska utvrda Nečven, koja se spominje jošod1487. godine.

Povijest Nečvena veoma je slojevita.

Sagradili su ga Nelipići. Nakon što je promijenio nekoliko gospodara, 1522. godine osvajaju ga Turci, u čijim rukama ostaje do 1688.

Po odlasku Turaka Nečven je razrušen i napušten.

Uskočki vođa Stjepan Sorić srušio je 1647. godine most na Krki koji je Nečven spajao sa suprotnom obalom, gdje se izdizao Trošenj Šubićevih.

Lokalitet Nečven, u posljednjih nekoliko godina nastoji se što jače istaknuti kao važna destinacija prilikom posjećivanja NP „Krka“. Tome u prilog ide uređenje atraktivnih lokaliteta u NP „Krka“ (arheološka istraživanja Burnuma, obnova objekata u Puljanima, uređenje pristupnih staza i sl.), kao i otvaranje većeg broja pristupa za posjetitelje uz postojeće službene glavne ulaze u Park (Skradin, Lozovac i Roški slap).

Koristeći najposjećenije točke Parka, uz proizvodnju i sezonsku ponudu ekoloških proizvoda, žitelji Promine na svojim imanjima zasigurno će moći ponuditi i dodatne agroturističke usluge, uključujući smještaj u tradicionalnim kamenim kućama.

Javna ustanova koja upravljaNP „Krka“ svjesna je da proširenje turističko-rekreativnih funkcija Parka mora uključiti nove, odnosno „neotkrivene“, atraktivne lokacije za posjećivanje na način koji neće narušiti izvorne prirodne i kulturne kvalitete tih lokaliteta, uz bezrezervnu suradnju s lokalnim stanovništvom.

Na kraju dana oduševljeni viđenim, posjetitelj su prigodnim poklonima darivali domaćine. Zauzvrat su dobili „zlatno“ ekstradjevičansko maslinovo ulje iz ekološke proizvodnje OPG Ivan Perica, nagrađeno na međunarodnoj manifestaciji maslinara održanoj u Splitu
.
Na kraju, željeli bismo zahvaliti svim našim dragim prijateljima, rodbini i poznanicima koji su nam pomogli i podržali nas u organizaciji posjeta studenata iz Beča, kao i NP „Krka“ za doprinos u promicanju našeg prominskog kraja koji je svojom kulturnom i prirodnom baštinom to sigurno i zavrijedio.

Ivan Perica

*********************************************************************************************


– Glasnik Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ – BUK, u cijelosti možete pročitati pod linkovima:

http://www.npkrka.hr/buk/buk4/files/assets/downloads/publication.pdf

http://www.npkrka.hr/buk/buk4/#/1/zoomed

Već sam pisao o OPG-u Perica u Nečvenu u postu pod naslovom „Ususret agroturizmu?“ i linkom:
http://promina.blog.hr/2009/10/1626886051/ususret-agroturizmu.html

„OPG Ivan Perica“ ima i svoju web stranicu koju možete posjetiti pod linkom:
http://opg-perica.com/



Oznake: NP Krka

- 12:32 - Komentiraj post (2) - Link posta

<< Arhiva >>






Promina blog
  • LL

Opis bloga

  • Promina blog postoji od 19.03.2005. godine, nešto više od deset godina.
    Teme su vezane uz život u Promini.....ali, tu su i druge razne teme koje su mi se u određenim trenutcima učinile zanimljivim...
    S. Sarić

    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Pomoću sljedećih linkova, saznajte nešto više o Promini.

    Gdje je Promina?

    Galerija promina.blog.hr


    Fotografije generacija iz škole:
    Stare slike Promine






    Video snimke:


































    Projekti čiju realizaciju očekujemo:









    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


Općina Promina









  • «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


.....

  • ......
    .......



    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Statistika posjeta promina.blog.hr -u kroz godine








    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»





    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»



    E-mail-Urednik promina.blog.hr-a:
    promina.blog.hr@gmail.com


    Zadnji postovi

...


.........................................................................Promina blog - promina.blog.hr© 2005.-2023. sva prava pridržana Urednik promina.blog.hr-a: Sanimir Sarić