_ _ _ _ _ _ promina.blog.hr

četvrtak, 09.06.2011.

Cota traži raspuštanje OV Promina

Ako je nešto konstantno u općini Promini, to su „afere“, „važni događaji“ koji se događaju u pravilnim vremenskim razmacima, ali nikako duže od tri mjeseca. Glavno da su naslovi bombastični, i da završimo na naslovnicama.


Da se sjetimo nekih?


„UŽAS U LUKARU Mladi maslinik postao kosturnica“ (23.05.2011 godine)
Link:
http://www.slobodnadalmacija.hr/Crna-kronika/tabid/70/articleType/ArticleView/articleId/138622/Default.aspx

Naslov odličan...pamtljiv...svakako treba pročitati o čemu se tu radi....


„Načelnik Promine na sastanak s Kosor dolazi – biciklom“ (14.03.2011 godine)
Link:
https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/nacelnik-promine-na-sastanak-s-kosor-dolazi-biciklom.html

Isto jako lijep naslov...Samo, da li se netko zapitao da li je Načelnik imao uopće dogovoren sastanak sa Premijerkom?????


U 81 godini prvi put se grije uz štednjak (16.12.2010 godine)
Link:
http://promina.blog.hr/2010/12/1628524100/u-81-godini-prvi-put-se-grije-uz-stednjak.2.html

Jadna starica po prvi put ugleda zadnje čudo tehnike ŠPAKER, momci ga unesu u kuću i odmah upale vatricu.
A gdje je dimnjak??????


Sukob Načelnika i Vijeća zbog materijala na CD-u? I dio
Link:
http://promina.blog.hr/2010/11/1628405448/sukob-nacelnika-i-vijeca-zbog-materijala-na-cdu-i-dio.2.html

Dopuna dnevnog reda, i to na CD-u je sasvim normalna stvar....Jedan od vijećnika čak kaže „Meni je Načelnik rekao da ste ti i XY već dobili laptop od općine“....a ja još nisam, pa mi je isprintao materijale....“ Dobra je ova...da dobio laptop....


i da ne nabrajam dalje....Uglavnom što je naslov bombastičniji...to ga sve novine lakše

kopiraju i dalje objavljuju....novine se prodaju...web stranice „klikaju“

...i evo nas „nekim čudom“ u novoj aferi:Na web stranici www.mok.hr pod linkom:

http://mok.hr/vijesti/sibenik/rasulo-u-opcini-promina-cota-trazi-raspustanje-opcinskog-vijeca

...imamo sljedeći naslov:

„Rasulo u Općini Promina, Cota traži raspuštanje Općinskog vijeća“Pa krenimo kroz članak redom:

„Zbog donošenja nezakonitih odluka i nedonošenja odluka potrebnih za normalno funkcioniranje općine, Paul Cota, načelnik Općine Promina zatražit će od Ministarstva uprave i ministra Davorina Mlakara raspuštanje općinskog vijeća.

Kako je Cota kazao na današnjoj konferenciji za novinare, Općinsko vijeće je protiv njega podnijelo 40 kaznenih prijava zbog kojih je 42 puta bio na sudu. Cota tvrdi da su sve optužbe bile lažne i neutemeljene, što se kasnije i pokazalo na sudskim postupcima. „Mene kao predsjednika općinskog vijeća optužuju da kršim njihove odluke, a oni ih uopće ne donose zbog čega općina propada“.Ovdje malo zastanimo?

„Općinsko vijeće je protiv njega podnijelo 40 kaznenih prijava zbog kojih je 42 puta bio na sudu“.

Bilo bi lijepo kad bi nam Načelnik naveo barem nekoliko naslova kaznenih prijava koje je protiv njega podnijelo OV....da čitateljstvo zna o čemu se radi....ali ne navesti baš nijednu koja bi bila zanimljiva....malo je čudno.

Baš niti jednu????


Idemo dalje....


„Cota tvrdi kako su vijećnici, posebno članovi HDZ-a načinili ogromnu štetu općini zbog donošenja nezakonitih odluka, te, još gore, nedonošenjem važnih odluka za općinu, iako su u nadležnosti Općinskog vijeća“.


O kojim se to donešenim Odlukama radi, a da su one štetne za općinu Promina- opet se ne navodi niti jedna?


Idemo dalje...„Zbog toga što Općinsko vijeće nije donijelo odluku o gospodarenju komunalnim i građevinskim otpadom na području općine učinjena je izravna šteta od 230 tisuća kuna, a financijska šteta zbog nedonošenja odluke o upravljanju grobljima mogla bi se popeti na 600 tisuća kuna“


Zar je zaboravio da je OV u Proračunu za 2010 godinu planiralo sredstvka za osnivanje EKO Promine d.o.o?
Zar bi to napravili da mo Ga mislili sabotirati?
Zar je Načelnik zaboravio da je OV od njega zatražilo da „Izjavu o osnivanju komunalnog poduzeća EKO Promina d.o.o“ uskladi sa „Odlukom Općinskog vijeća o osnivanju EKO Promina d.o.o.“?

Načelnik je OV zbog toga tužio nadležnim tjelima (ministarstvo uprave ako se ne varam-prije više od godine dana), a ono je nedavno odgovorilo da nije nadležno za registraciju i upravljanje trgovačkim društvima, nego da se obratimo Trgovačkom sudu....

Naravno u svim Odlukama o gospodarenju komunalnim i građevinskim otpadom na području općine Promina, Načelnik je predvidio EKO Prominu kao trgovačko društvo kojem povjerava te poslove- a njeno osnivanje još nije riješeno.....i dalje je sporno...


Zar je zaboravio da mu je baš Tihomir Budanko pribavio „Poslovni plan za EKO Prominu d.o.o“ na osnovu kojeg se trebalo odlučiti da li se uopće isplati krenuti u realitzaciju tog komunalnog poduzeća?


Idemo dalje....


„upozorava načelnik Cota koji smatra da normalno funkcioniranje općine više nije moguće zbog čega će već danas podnijeti zahtjev za raspuštanjem Općinskog vijeća.

Podsjeća da se Općinsko vijeće dosad sastalo 17 puta, što je koštalo oko 170 tisuća kuna, kaže, uludo potrošen novac s obzirom da je više od pola sjednica bilo sasvim nepotrebno jer nisu donesene nikakve odluke“.Kad smo kod troškova sjednica Općinskog vijeća....


Zar je Načelnik zaboravio da su Vijećnici u skladu sa teškom situacijom u Općini smanjili svoje naknade sa 350,00 kn po sjednici, na 300,00 kn po sjednici ( za oko 17%).


Naravno, taj se iznos uvećava za razne doprinose, pa je trošak Vijećnika po sjednici negdje oko 550,00kn, ali uzmimo da smo sve dnevnice dobili po 350.00 kn, odnosno bruto cca 600,00kn.

Kako imamo 12 vijećnika, lako dođemo do zaključka:

12 vijećnika x 600,00 kn = 7200,00kn (ako su svi nazočni sjednici....)

Odnosno 17 sjednica vijeća x 7200,00 kn =122,400 kuna.

E sad, otkud 170.000.00 kn, nije mi baš jasno.


Još kad se sjetim da me Načelni korio kada sam u ime Nezavisne liste na jednoj od sjednica tražio da ukinemo naknade vijećnicima dok se ne izvučemo iz krize- dođe mi da puknem od smjeha.


Inače, Načelnik je zaboravio da su svima u Općini smanjene plaće (osim njegove), te da je OV donijelo Odluku da se i njegova plaća smanji za isti iznos, 17%, ali zamislite čuda, on je Odluku stavio van snage i tužio OV!
- I dalje naravno prima istu plaću....A koliko je meni poznato Ministarstvo uprave nitii tu tužbu još nije riješilo....baš čudno...


Isto tako, zar nije pročitao mišljenje Državne Revizije za 2010 godinu u kojoj se navodi da su rashodi za plaće izvršeni u iznosu od 507.453.00 kn, a da je prema zakonskim odredbama dozvoljena masa sredstava za isplatu plaća iznosila 388,397.00kn.


Idemo dalje...


„HSS-ov Cota u sukobu je sa prominskom organizacijom HDZ-a, inače HSS-ovim koalicijskim partnerom, koji mu očito ne mogu oprostiti što je došao na vlast pa rade po principu „kada općina nije naša neće biti ničija“, i „što gore to bolje“, stav koji je posebno izražen od početka javne rasprave o teritorijalnom preustroju Hrvatske koji će rezultirati ukidanjem određenog broja jedinica lokalne samouprave, a i općina Promina je jedna od mogućih na listi za odstrel“.


Odgovor prepuštam Vijećnicima iz HDZ-a....


„Kako bi opovrgnuo optužbe o neučinkovitosti za vrijeme svog mandata, nabrojio je kapitalne projekte za koje je on, kao općinski načelnik zaslužan.


Izdvojio je projekt dovršetka radova na vodovodu Oklaj-Zelići čime će gotovo cijela općina biti spojena na vodovodnu mrežu, uređen Dom kulture vrijedan pola milijuna kuna, dječji vrtić vrijedan 200 tisuća kuna, obnova crkve, dovršetak razminiravanja prostora općine, otvaranje Doma za starije i nemoćne u Oklaju...Zaključio je kako je za njegova mandata, u zadnje dvije godine u općini Promina otvoreno 40 novih radnih mjesta što je za općinu od jedva 1300 stanovnika značajan uspjeh“.


Zanimljivo je da se radi o DOVRŠETKU PROJEKATA, koje je započela vlast prije njega, a nigdje se ne spominje neki projekt koji je on započeo i završio.

Neću spominjati Pomoć u kući, jer to nije njegova ideja, a on dobro zna čija!

Vodovod Oklaj-Zelići započet je još 2005 godine:
Link:
http://promina.blog.hr/2005/09/1615148882/krece-izgradnja-vodovoda-za-marasovinematasezelice.html

Dom kulture radi se već godinama...i opet nije još gotov, nije u funkciji....


Obnova crkve?????- Koju je to crkvu obnovila Općina Promina?Otvaranje Doma za starije i nemoćne u Oklaju?

Čudno je da je Načelnik taj koji je zaslužan za njegovo otvaranje, a i sam je rekao da je u njemu zaposlen samo HDZ-ov kadar.

Zašto je onda to dozvolio?

Da li je onda odgovoran i za takvo zapošljavanje u Domu?


„Zaključio je kako je za njegova mandata, u zadnje dvije godine u općini Promina otvoreno 40 novih radnih“


Načelnik je došao na vlast 2008 godine.
Tada je u Promini bilo 42. nezaposlenih Prominjaca i Prominki.
Link:
http://promina.blog.hr/2008/08/1625226532/nezaposlenost-u-promini-19962008.html


Sljedeće, 2009 godine, u Promini je bilo 52. nezaposlenih, odnosno na kraju 2009 godine (31.12) imali smo 67 nezaposlenih;
Link:
http://promina.blog.hr/2009/06/1626420147/nezaposlenost-u-promini-19962009.html

Na kraju 2010 godine (31.12) imali smo 60 nezaposlenih;

Promina na dan 31.05.2011 ima 52. nezaposlena, a podatak o tome možete provjeriti na HZZ-u.


Znači,

-2008 godine smo imali 1212 stanovnika-42 nezaposlena

-2011 godine imamo 1110 stanovnika, a 52 nezaposlena??????Ali, sjetimo se Načelnikovih planova i obećanja na izborima:


*************************************************

„RAZVOJNI PROGRAM HSP-a Promine!


- HSP se obvezuje štititi okoliš od zagađenja i razvijati ekološku proizvodnju

- HSP se obvezuje napraviti Program razvoja poljoprivrede. Promina- Županijsko središte vinogradarske proizvodnje

- HSP se obvezuje iduće godine dodijeliti 3000 sadnica voćaka i svake naredne, još i više (20,000 u 4. godine)

- HSP se obvezuje uspostaviti uvjete za otvaranje 300 radnih mjesta u naredne 4. godine (Miljacka II, Solarna, poduzetnička zona, uljara, vinarija)

- HSP se obvezuje dovršiti Dom kulture

- HSP se obvezuje izgraditi športsko igralište s dječjim igralištem i kuglanom (Žagra)

- HSP se obvezuje dovršiti cestu do Bagatića (turistički pravac)

- HSP se obvezuje uspostaviti program pomoći i skrbi za 270 starijih Prominjaca u njihovim domovima.

- HSP se obvezuje povećati poticaje za novorođenčad i urediti novu stambenu zonu za mlade obitelji (140 parcela)

- HSP se obvezuje uspostaviti stočni sajam i sajam automobila na hipodromu.

*************************************************Ali, naravno....to nije Načelnikov Program, nego HSP-ov, a on više nije u HSP-u, nego u HSS-u...a svi su se prodali u Vijeću.....a samo on promjenio stranku....malo čudno razmišljanje.

Inače, u Vijeću službeno nema članova HSS-a, jer nitko nikada na Vijeću nije naveo da napušta neku stranku, i prelazi u drugu....Ostaje nam još navod:


“Inače, Cota je zbog duga koji je u općinskoj blagajni ostao od bivše HDZ-ove vlasti, u sklopu mjera štednje zadnjih nekoliko mjeseci službeni automobil zamijenio biciklom.

„Od 1. ožujka do 1. lipnja vožnjom bicikla sam uštedio 6 tisuća kilometara koje bih inače prešao autom. Do tada sam prosječno autom prelazio 3 i pol tisuće kilometara svaki mjesec“, kaže Cota koji na sastanke kreće po nekoliko sati ranije kako bi stigao na vrijeme, dok mu kolege koriste blagodati službenih vozila. U Šibenik je danas ipak stigao prijevozom na četiri kotača, kaže, predaleko je, a i kiša je padala cijelo jutro“.

Meni je isto Načelnika bilo žao kad smo se nedavno trebali „sastati“ na sudu u Kninu.
Skoro sam ga nazvao da krenemo zajedno na sud, da ne ide biciklom.
Naravno, nije to ročište u kojem ja tužim Načelnika, nego on po drugi put tuži mene....
Eto, to je već bio 5. put da se susrećemo na ročištima. (Da li se i oni broje u ona 42. puta sa početka priče???)
Pao mi je kamen sa srca kad je Načelnik po lijepom sunčanom danu, pored mene i mog odvjetnika prošao službenim vozilom Općine Promina-a ne sav zadihan na biciklici.

Nema veze što on mene privatno tuži, a ide službenim autom....ajmo reć da to i nije bitno....Naime taj dan točno u podne, trebao je zastupati Općinu Promina u jednom sporu oko građevinske čestice, sat vremena iza našeg ročišta.

Ali gle čuda....Načelnik je na privatno suđenje protiv mene stigao na vrijeme, a na suđenje u kojem treba zastupati Općinu Promina....samo sat vremena kasnije isti dan...uopće nije došao????

Navodno nije primio poziv....A opet Pročelnik navodno opet kaže da mu je poziv uredno dostavio što može potvrditi i urudžbenim brojem....

Naravno nakon svega ovog što ste pročitali da vam je puna kapa i Općinskog vijeća i Načelnika, i da nas sve zajedno šaljete u neku stvar....


Zanima vas što će na kraju dogoditi?


Ja bi se mogao kladiti da će OV uskoro biti raspuštano.

Gledano iz perspektive Načelnika, bolje i to, nego da se nakon skore promjene Zakona o referendumu i smjeni načelnika i gradonačelnika dogodi situacija da Vijeće smjeni njega- Zar ne?


Inače, kao greška Općinskog vijeća navest će se Izmjene i dopune Statuta općine Promina, koje su temeljene/pisane prema Statutu susjednih gradova i općina, ali eto, njihovi Statuti nisu poništeni....niti Vijeća tužena....Bilo kako bilo....tko god došao u novo Općinsko vijeće...., dugovi su tu, i bez odricanja svih nas....nitko ih neće riješiti- niti vratiti.


Naravno...sad će se neki javiti pod nekoliko imena i pitati isto pitanje;

A tko je napravio dugove?


Bivša vlast, koja je zbog toga i izgubila vlast...to uopće nije sporno....
Ali nije sporno niti da je sadašnji Načelnik znao za dugove i prije izbora govorio:

Znam-hoću-mogu!

Istom temom se bavi i današnja Slobodna Dalmacija, ali nažalost...nema tog teksta još na web stranici....Na kraju...dosadilo mi je brisati komentare jedne te iste osobe...i do daljnjega je komentiranje anonimcima zabranjeno.....

Živija kolega!

Oznake: općina promina

- 23:33 - Komentiraj post (4) - Link posta

<< Arhiva >>


Promina blog
 • LL

Opis bloga

 • Promina blog postoji od 19.03.2005. godine, nešto više od deset godina.
  Teme su vezane uz život u Promini.....ali, tu su i druge razne teme koje su mi se u određenim trenutcima učinile zanimljivim...
  S. Sarić

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


  Pomoću sljedećih linkova, saznajte nešto više o Promini.

  Gdje je Promina?

  Galerija promina.blog.hr


  Fotografije generacija iz škole:
  Stare slike Promine


  Video snimke:


  Projekti čiju realizaciju očekujemo:

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


 

Općina Promina

 • «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»

.....

 • .......

  ......

  http://adria.fesb.hr/Drniš

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


  Statistika posjeta promina.blog.hr -u kroz godine
  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»  E-mail-Urednik promina.blog.hr-a:
  promina.blog.hr@gmail.com


  Zadnji postovi

...


.........................................................................Promina blog - promina.blog.hr© 2005.-2016. sva prava pridržana Urednik promina.blog.hr-a: Sanimir Sarić