_ _ _ _ _ _ promina.blog.hr

četvrtak, 13.01.2011.

Božićni koncert Gradskog pjevačkog zbora „Neuma“ u župnoj crkvi sv. Mihovila u Oklaju

Zahvaljujući fra Kreši, Prominci su prije nekoliko dana u crkvi sv. Mihovila mogli uživati u kako sam imao prilike čuti od svoje obitelji- prekrasnom koncertu zbora „Neuma“ .
Zahvaljujući Zvoni Bari, dobio sam tekst na tu temu napisan rukom Josipe Prpe, članica (i tajnica) zbora.

Evo nekoliko fotografija i teksta na temu iz naslova;


Photobucket


Na blagdan Krštenja Gospodinova 9. siječnja 2011. na župnoj misi u crkvi sv. Mihovila u Oklaju pjevao je Gradski pjevački zbor „Neuma“ iz Drniša te je nakon mise održao Božićni koncert. U iznimno ugodnom ambijentu više od dva stoljeća stare crkve nije bilo teško pronaći nadahnuće za izvedbu brižljivo uvježbavanog repertoara. Vrlo srdačna publika, koja voli glazbu i cijeni svaki trud, prepoznala je i nagradila naporan rad pjevača koji stoji iza pripreme ovog koncertnog nastupa.

Na programu se moglo pronaći ponešto za istančani ukus svakog posjetitelja. Poruka božićne radosti i ljubavi do publike je doprla u skladnoj cjelini, od gregorijanskog korala (Puer nobis nascitur) na početku koncerta preko svjetski poznatih Adeste fideles, Couperinove Pastorelle, Händelove Joy to the world, do crnačkih duhovnih pjesama i tradicionalnih hrvatskih (Preveliku radost, Narodi nam se) te Zajčevog dvopjeva Offertorium pastorale u izvedbi Lucije Kević i Josipe Prpa. Zborom je ravnala prof. Jelena Prpa uz klavirsku pratnju Monike Kasalo, a posjetitelje je kroz program koncerta vodila Josipa Ivić.

Gradski pjevački zbor „Neuma“ (neume – prvi pisani znakovi za zabilježavanje glazbe) je osnovan u siječnju 2010. godine. Iako tek slavi prvi rođendan, iza sebe ostavlja godinu bogatu uspješnim koncertnim izvedbama. Prvo predstavljenje javnosti imao je u sklopu Devetih večeri Pasionske baštine na cjelovečernjem koncertu u ožujku 2010. godine, u župnoj crkvi Gospe od Ružarija u Drnišu. Uslijedili su nastupi na otvorenju Prvog međunarodnog festivala sira Drniš 2010. te koncert povodom proslave blagdana sv. Roka, Dana grada Drniša. Također je prvu godinu djelovanja obilježio i nastup na humanitarnom koncertu za Ligu protiv raka grada Drniša. Radost i veselje božićnog vremena do ljubitelja glazbe su doprli preko božićnih koncerata koji su održani u župnoj crkvi u Drnišu, u Samostanu sv. Ante Padovanskog u Šibeniku (koji je ujedno bio i prvo gostovanje zbora izvan grada Drniša) te već spomenutog koncerta u Oklaju.

Zbor od osnivanja djeluje pod umjetničkom palicom prof. Jelene Prpa. Uz ustrajan rad i entuzijazam voditeljice i članova zbora, „Neuma“ je postala nezaobilazni dio kulturnih događanja i proslava u duhovnom i svjetovnom životu ovoga kraja. Svim zaljubljenicima u zborsku glazbu vrata su i dalje otvorena. Zainteresirani se mogu javiti na probama (Društveni dom, utorkom i četvrtkom u 20:00) ili preko facebook stranice zbora (http://www.facebook.com/pages/Gradski-pjevacki-zbor-NEUMA-Drnis/293600899472).
Tekst:Josipa Prpa

Photobucket

(Zahvaljujem se autorici na tekstu, i Zvoni na „koordinaciji“ oko objave istog)

Oznake: religija

- 19:53 - Komentiraj post (5) - Link posta

<< Arhiva >>






Promina blog
  • LL

Opis bloga

  • Promina blog postoji od 19.03.2005. godine, nešto više od deset godina.
    Teme su vezane uz život u Promini.....ali, tu su i druge razne teme koje su mi se u određenim trenutcima učinile zanimljivim...
    S. Sarić

    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Pomoću sljedećih linkova, saznajte nešto više o Promini.

    Gdje je Promina?

    Galerija promina.blog.hr


    Fotografije generacija iz škole:
    Stare slike Promine






    Video snimke:


































    Projekti čiju realizaciju očekujemo:









    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


Općina Promina









  • «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


.....

  • ......
    .......



    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Statistika posjeta promina.blog.hr -u kroz godine








    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»





    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»



    E-mail-Urednik promina.blog.hr-a:
    promina.blog.hr@gmail.com


    Zadnji postovi

...


.........................................................................Promina blog - promina.blog.hr© 2005.-2023. sva prava pridržana Urednik promina.blog.hr-a: Sanimir Sarić