_ _ _ _ _ _ promina.blog.hr

utorak, 03.04.2007.

Diva Grabovčeva

Prije nekoliko mjeseci odlučio sam pročitati Araličinu knjigu "Graditelj svratišta".
Nakon nekoliko pročitanih stranica shvatio sam da je to nastavak priče o obitelji Grabovac iz Rame, o čijim precima se može čitati i u knjizi "Duše robova", koja je također jedna od po meni jako lijepih Araličinih knjiga.
Čitajući obe navedene knjige možemo pratiti "lutanje" jedne obitelji nošene vjetrovima koje su podizali razni osvajači koji su jahali ovim krajevima.

Jedan od zanimljivijih odlomaka knjige "Graditelj svratišta" je svakako onaj koji se odnosi na Divu Grabovac, ili kako je još zovu Divu Grabovčevu.

Vjerojatno većina mladih danas pjeva refren Thompsonove pjesme sa njegova novog albuma, a da uopće nije svjesna tko je bila "Diva Grabovčeva".
Čitajući odlomke Araličine Knjige koji su posvećeni Divi, malo tko može ostati ravnodušan.

Pronašao sam jednu web stranicu koja se bavi temom Dive Grabovčeve i inače porijeklom prezimena Grabovac.

Donosima Vam dio teksta koji se odnosi na Divu:

"Kako je vrijeme prolazilo 'Diva' je sve više stasala u lijepo, nježno, uslužno, čisto i iskreno žensko čeljade, kakvoga nije bilo u okolici Rame i šire.
Nakon nekog vremena, spazio ju je i Tahirbeg, (on je bio sin Džaferbega Kulenovića, vlasnika i upravitelja mnoge lijepe beglučke zemlje i dosta kmetskih kuća onoga kraja i šire, a osim toga, bio je i dizdar Kupreškoga grada, pa bi mu 'timar' zbog toga godišnje donosio lijepu svotu novca) te se odmah u nju zaljubio. Htio ju je, po svaku cijenu, posjedovati, (a ne voljeti jer to nije znao) kao što je to mogao sa bilo kojom curom u Ramskom kraju, (jer je bio moćan (naravno, zbog oca) i utjecajan u tome kraju i šire) te je onda i imati, ako bi to želio, za jednu od svojih žena.

Ali Diva je bila iz Grabovčeve kuće, koja je bila vjerna Kristu - svojoj pradjedovskoj kršćanskoj vjeri, te nikako nije mogla otići za 'nekrsta', a osim toga nije ga ni voljela.
On je, ipak, uz pomoć svojih 'siledžija', pokušao na silu osvojiti ju. Ali kada to nije išlo kako su oni zamislili, Tahirbeg u poplavi bijesa i zvijerstva, razočaran što nije dobio ono što je tražio, nožem smrtno rani Divu Grabovčevu. Ona je tako radijee položila svoj mladi život, nego prekršila kršćansku vjeru i ljubav svojih otaca. Ujedno je, svojim činom, ostala dosljedna i vjerna svojim idealima, te idealima i vrijednostima svoje obitelji: poštenju, pravednosti, čistoći, istini, dobroti, milosrđu i molitvi.

Nakon njenog ubojstva, koje je bilo očito nasilničko, nepravedno i nepotrebno, stari arslanaga, pripovijedač ove priče, navodno, je osvetio nevinu krv Divinu.
Slijedeće godine, na njenu godišnjicu, prvi tijedan u srpnju, pa sve do dana današnjeg odlaze žene mlade i stare, djevice, supruge i udovice na 'Divin grob' u 'Brajin dolac', (kod Rame) da bi iz godine u godinu, po svojim molitvama tražile zagovor te planinske Dive - pomoćnice djevojaka koje drže do svoga djevičanstva, da im ona kod Krista izmolili milosti, te nađu utjehu i riješenje svojih problema.
Mnoge su, zaista, svedočile i dalje svjedoče da ih molitva na 'Divinu grobu' okrepljuje i u tuzi tješi.
Vjera u tu 'zaštitnicu djevojaštva' se toliko proširila, da je sasvim normalno, za djevojke onoga kraja i šire, posjetiti 'Divin grob', prilikom važnih odluka i situacija u kojima se nađe ženski stalež; - bilo da se radi o vjenčanju ili smrti, kakvim bolestima ili nevoljama, tuzi, nesrećama ili drugim raznim potrebama."

Ako Vas zanima malo "dublja" analiza ove priče, posjetite link1 i link2

Eto, sad kad čujete Thompsonovu pjesmu, sjetite se ove priče o Divi Grabovčevoj.

Oznake: Ivan Aralica

- 23:01 - Komentiraj post (8) - Link posta

<< Arhiva >>


Promina blog
 • LL

Opis bloga

 • Promina blog postoji od 19.03.2005. godine, nešto više od deset godina.
  Teme su vezane uz život u Promini.....ali, tu su i druge razne teme koje su mi se u određenim trenutcima učinile zanimljivim...
  S. Sarić

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


  Pomoću sljedećih linkova, saznajte nešto više o Promini.

  Gdje je Promina?

  Galerija promina.blog.hr


  Fotografije generacija iz škole:
  Stare slike Promine


  Video snimke:


  Projekti čiju realizaciju očekujemo:

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


 

Općina Promina

 • «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»

.....

 • .......

  ......

  http://adria.fesb.hr/Drniš

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


  Statistika posjeta promina.blog.hr -u kroz godine
  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»  E-mail-Urednik promina.blog.hr-a:
  promina.blog.hr@gmail.com


  Zadnji postovi

...


.........................................................................Promina blog - promina.blog.hr© 2005.-2016. sva prava pridržana Urednik promina.blog.hr-a: Sanimir Sarić