Prominski pršut d.o.o.
Prominski pršut...
Zanimljivo bi bilo kad bi sad svatko od čitatelja napisao u komentaru svoje prve misli na spomen tih riječi.
Sušenje mesa u Promini ima svoju dugu tradiciju.
Sjećam se prije rata, obično oko 29.11. krenula bi svinjokolja.
Malo koja obitelj nije imala spremno barem jedno, a dvije , tri svinje bile su sasvim uobičajen prosjek.
Svinjokolja je bila prava mala fešta za svaku obitelj.
Navečer bi se nešto spremilo na gradele, popilo dobrog vina... zapivalo.
Nakon što bi meso odležalo određeno vrijeme u soli... došlo bi vrijeme za njegovo vješanje na "pantu" u pušnicu.
Lagano bi se ložila smreka i grab da svojim dimom "obrane" meso od muha i daju mu posebnu aromu.
Ali u cjeloj priči najbitnija je bura.
"Kad zapuše sa Promine bura, mišat će se na kaminu pura"... zapivao bi moj prijatelj Ante Skelin iz Miljevaca.
Kad bi zapuhala bura u listopadu i studenom... nekda jače, a nekad slabije... ali uvjek bi puhala i uvlačila led u kosti sve do proljeća.
Kako se klima globalno mjenja, tako se mjenja i na ovim našim "malim" prostorima.
Listopad, sudeni.... cijeli sječanj do sada nije zapuhala prava bura.
Ljudi su kasnili skoro mjesec dana sa klanjem svinja računajući na dolazak prave zime.
Ali zime i bure još nema...
Ali vratimo se "Prominskom pršutu".
Prve asocijacije Prominaca kad je hrana u pitanju je uvijek sigurno pršut.
Pršut je "otvarao" mnoga zaključana vrata kad bi Prominci imali kakvih problema.
Ako nestane novca u kući... proda se pršut.
Ako se ide nekome na vjenčanje... uvjek je dobar dar pršut.
Ako se trebalo zahvalit kojem doktoru... ponese se pršut.
Nedavno je u Razvođu započela s radom suvremena sušara za meso.
Oni koji su sušaru posjetili i kod njih kupovali njihove sušene proizvode imaju samo riječi hvale za njih.
Pokušao sam pronaći koju informaciju o toj sušari na internetu, i došao do zanimljivog podatka.
Pronašao sam firmu pod nazivom "Prominski pršut d.o.o.".
Ta firma nema nikakve veze sa Razvođem i spomenutom sušarom, ali šta mislite s kim ima veze u Promini?
Meni se čini ni'skim...
Sjedište "Prominskog pršuta" je u Badnju kod Drniša!
Ako ne vjerujete posjetite link.
Zanimljivo je da se nitko u Promini nije sjetio upotrejebiti to "posebno" ime kao zaštitni znak za svoje suhomesnate proizvode.
Milslim da bi bilo glupo kad bi mi u Promini svoje pršute prodavali pod nazivom "Drniški pršut"... to mi u najmanju ruku djeluje kao "Kićenje tuđim perjem", ali mislim da ni ovo s "Prominskim pršutom" nije baš neka ideja za pohvalu.
Ponedjeljak 29.01.2007.
Pronašao sam firmu koja je otvorila pršutanu i Lacićima u Razvođu.
Osnovne podatke o firmi možete pronaći pod linkom.
Oznake: Razvođe, Život u Promini
|