pedeset+

četvrtak, 13.09.2007.

The secret


Iliti : Viva la pola mozga No.2

Kad smo već kod Amerikanaca moram vam odat jednu Tajnu. Možda ste i čuli za nju. Famozna Oprah ju je dva puta promovirala.
Tajnu koja je navodno promijenila živote tisuće Amera tokom ove godine. I to onih koji su pogledali video uradak The Secret.
DVD sam dobila na poklon od Marice Bašice za rođendan. Njena kćerka Nina, koja živi u San Francisku, se svojski potrudila da ga nađe specijalno za mene ( na čemu sam joj vrlo zahvalna), jer se rasprodao u roku keks. Znaju obje da sam otvorena za sve duhovno, a možda i pomogne u bolesti.
Prvo sam ga u moru CD-a i DVD-a zagubila – reko, nije vrag da mi nije suđeno spoznat –Tajnu-, i konačno negdje početkom lita pronađoh ga, obitelj se organizirala na zajedničko gledanje.
Film je uradak grupe dr., prof., mr. i ostalih titula koji su se udružili, nekoliko godina proučavali razne duhovne izvore, filozofiju, religiju, misli i životna iskustva poznatih i uspješnih. I došli do nove spoznaje: što je to što nas može usrećiti, preokrenuti naše živote, učiniti nas uspješnim i bogatim ? Ustaneš se ujutro i kažeš sam sebi : And now, something completely different ! Napuštam sve ustaljene šeme i sa novim mentalnim sklopom ko feniks uzlijećem u novi život.
Oduvijek sam imala otpor prema instant rješenjima i formulama za sreću. Nekako je naša slavenska duša otporna na duhovne ready-made proizvode. Osobne spoznaje i mudrost se kod našeg naroda moraju izrodit iz patnje, težine, boli, straha, tragedije, gladi, smrti, gubitka, mržnje, zavisti, razočaranja, nemoći. Nepodnošljiva lakoća življenja kod nas nikad nije palila. Težina postignuća podiže vrednovanje. Ne kaže se za đavla- laka ženska. Ako neko ima, ili je jebivjetar koji je to naslijedio, ili tu nisu čista posla. Ili skot ima sriće. Sit gladnom ne vjeruje, a gladan sitom još manje. Bez uloženog vremena, napora, i osobnog iskustva ne možeš tek tako pokupit tuđe. Tim više što smo svako za sebe jedinstvena bića, svemir za sebe, pa tako i doživljavanje istih stvari nikad nije isto. Ako se trudiš biti miran, promišljati život, biti zadovoljan i mijenjati okolnosti, iskačeš iz okvira. Ili nisi normalan il si folirant. Navikli da nas varaju i lažu, teško ikome vjerujemo.
I tako se ta ekipa udružila, pokupila sve mudrosti ovoga svijeta, misli, izreke, religije, naučna otkrića, ( kvantna fizika koju niko živ ne kuži je sada strašno –in-u svijetu), proglasila ih izgubljenom, zaboravljenom istinom i skrivenom tajnom dostupnom samo rijetkima. Ne mogu Ameri bez provjerene formule za uspjeh-propagande uz teoriju urote. Slično kao sada, The Secret , te knjige i filma –Koji kurac uopće znamo-( o tome u idućem postu), new age uradak – Celestinsko proročantvo- i -10. uvid- je promijenio živote mnogih. Knjiga je dugo bila bestseller u Americi i Evropi. Kad su vidjeli kako narod to guta, napisali su i –Iskustveni vodić kroz Celestinsko proročanstvo-, kupila ja i to, kad ono ponavljanje gradiva uz upute za grupne terapije i vježbanja svih 10 uvida. Nisam uspjela naći zainteresirano društvo. Ima u Americi puno popularnih knjiga tok tipa samopomoći i autora koji su se obogatili, ali su pomogli mnogima ( Hay, Murphy, Weil, Reid) ne služeći se novokomponiranim kvaziintelektualnim psihološkim efektima i tehnikama. Uglavnom-Zapad kao da se zasitio dugotrajne vladavine materijalnog i sad iskupljuje dušu inekcijama instant duhovnosti.

Ne želim da me se krivo shvati, mislim na ono - ne sudi, pa ti neće biti suđeno-nemam ništa protiv -američkog načina-, iz svega izvučeš neko znanje, novo iskustvo, ma daj Bože i spoznaju na novom putu ka sreći i realizaciji svoga Ja. Nego teško to pali kod nas. Nismo navikli. Da se i pokuša otvorit neka rasprava o Tajni prvo bi se ispucale negativne reakcije i razglabalo koliko su uložili u projekt a koliko zaradili, što su od kojeg guru-a ukrali..... neš ti Tajne ! Na kraju bi se eventualno reklo nešto o sadržaju. I kao da baš za inat našem eventualnom prihvaćanju i pozitivnom gledanju na suštinu i poruku, autori kreću tipično američki-da bi se ta duhovna naravoučenja lakše čitala američki novomislioci ubacuju uvijek –action : tajne, proganjanja, oružje, špijune...dobar primjer je i Da Vincijev kod. A to brate nervira.
Ne znam jeste li primijetili da namjerno odugovlačim kao i oni. Uvod u filmu –The Secret- bome traje. I traje. I traje da se zagrijete, da vam prorade oni delikatni listići u utrobi od isčekivanja. Počneš tupkat nogom, moraš i zapalit koliko postaje napeto.
A oni nisu nervozni. Predu smirenim, umilnim glasovima ko svi mudraci. Čisti, ušminkani, bogati, uspješni. Mirišu na daleko. Pade mi napamet da mi je ubacit Waitsa da zareži. Kad će više ta Tajna ? Pa da bi duhovni izrodi i neznalice uspjeli uskočiti u fine duhovne sfere mora ih se uvest preko materijalnog svijeta jer to je jedino što žele i razumiju. Dakle počinjemo: do otkrivanja konačne, dugo skrivane tajne, moramo početi razmišljati pozitivno. Riječ NE se zabranjuje za vijeke vjekova. Zanemaruje se da je glavni pokretač naših želja ka sreći kao cilju, upravo negativna postavka stvari, odsustvo željenoga. Pa ajd ti kreni od postavke da imaš a nemaš, da si uspješan na poslu a zajebeš sve čega se dotakneš i nitko te ne uvažava, da imaš redovan seks a sperma ti skače iz očiju i ušiju jer misliš krivom glavom, da misliš da si zdrav a bolest te sistematski rastura. Nije to lako. Zaboravili smo da postoji Tajna koja rješava te probleme. Zakon privlačnosti ili privlačenja, -The Law of Atraction- Zahvaljujući univerzalnoj energiji koja sve prožima i kvantnoj fizici koja, eto sad i naučno dokazuje povezanost nezamislivo sitnih energetskih čestica koje prožimaju sve spajajući dvije davno odvojene paradigme-materijalno i duhovno - tj. nauku i religiju : samo pozitivno privlači pozitivno. Analogno tome iz negativne pretpostavke se rađa samo negativno.
Idemo za probu preko onog materijalnog- što želite ?
Automobil, kuću, dvorac, jahtu, otok, milion dolara, 100 kreditnih kartica, Pamelu Anderson, Brad Pitta... ? Ono što želite, želite žarko, vizualizirajte, zalijepite fotografije na frižider, krevet, u kancelariju, svuda gdje se krećete. Napišite iznos koji će riješiti sve vaše dugove. Ni slučajno ne posumnjajte u uspjeh i ne racionalizirajte o nelogičnostima i preprekama. Čudom od Zakona privlačnosti riješit će se svi Vaši problemi. Ne zaboravite i zakon slučajne podudarnosti, mijenjajte život iz temelja, pratite znakove, iskoristite hrabro sve šanse, vjerujte i budite zahvalni. Zaboravila sam napomenuti da trebate upoznati i zavoljeti sebe takvi kakvi jeste i odmah će vas i drugi zavoljeti. ( Sjetih se sad kako sam se smijala Ante Tomićevoj ispovijedi u - Pravo ja, ključ u ruke- o tečajevima samopomoći pod marketing parolom: Pronađite svoje pravo ja. Jebate, a što ako mi se moje pravo JA uopće ne svidi !- kaže on ).
I ponovno, ne zaboravite biti zahvalni na svemu, Bogu što postojite i što su vam na dohvat sva bogatstva zemaljska samo ako znate Tajnu.
Zalijepila ja za početak odmah cifru od milijun kuna. Nisam razmišljala za što će mi i što mogu s njima, taj iznos mi je ionako apstrakcija. Reko, idemo redoslijedom koji su oni sugerirali. Sve je lakše kad imaš para. Poslije ćemo na ostale. Svaki dan pjevam : ide mi, u životu ide mi..ne znaju oni da je Huljić odavna otkrio tajnu.
I ide mi. Ne mogu se žaliti. Odavno sam pročitala njihove Tajne u mnogobrojnim knjigama, i ostajem strastveno željna novih spoznaja, prakticiram razne tehnike samopomoći i ne mogu se požaliti da mi ne ide. Još sam živa i zahvalna svim Božanstvima, sebi, svim bliskim i dalekima ljudima od kojih sam učila, koji su me dotakli, inspirirali, utješili, ohrabrili. Uvijek sam razmišljala pozitivno i vibrirala pozitivno. Priznajem da se nisam znala nositi s negativnim. Sve dok nisam naučila reći NE koje nam oni sad zabranjuju.

Image Hosted by ImageShack.us


Eduardo Galeano from the Book of embraces.
Dakle ako vas kao u ovoj anegdoti svrbi, dopustite da vas tuđe učenje i znanje počeše tamo di svrbi. Otvorite se, raširite ruke i noge ko Da Vinčijev čovo bez kruga oko sebe. Možda vam pomogne.
Poznajem nekoliko ljudi kojima u životu zaista ništa ne ide. Jer su paranoični i unaprijed uvjereni u neuspjeh. Npr., dođu s pričom da su u k...., da su im neophodno potrebne pare i ovako na glas razmišljaju :
« Nemam nikoga da mi posudi ako tražim kredit sigurno ga ja neću dobiti jer nemam uvjete i sreće mogao bi uletjet u onaj posao ali ja ga sigurno neću dobit već neka šuša koja ima veze,još mi samo fali da mi isključe struju i vodu i gazdarica će nas izbacit iz stana jer neću moći platiti ona moja aždaja će me ostavit jer nisam sposoban izdržavat obitelj kćeri mi se uhvatio onaj kreten sigurno se drogira i nju će uvući u to i ako me ne poklopi infarkt ono zada sigurno nisu hemeroidi već rak porez nisam platio 2 godine i završit ću u zatvoru što bi s obzirom na cijelu situaciju bilo najbolje rješenje samo ne znam imaju li zatvorenici zdravstveno osiguranje kako ću se onda liječit a i ovako sam gotov jer nemam osiguranje. Imaš 100 kuna ?» Pa ajd ti reci kako će im išta u životu ići. I često znaju vjerovati da ih je netko ukleo i da je posrijedi crna magija.
E, za takve je ovaj film. Al kod njih Tajna zakona privlačnosi najmanje pali. Ako im ponudiš film reći će da će im se player pokvariti i da ga neće uspjet vidjeti.

Ako želite saznati tajnu sreće, uspjeha i samorealizacije pođite na net i potražite The Secret. Nećete tu ništa saznati, čista navlakuša, morate naručiti DVD, nakon gledanja upregnite drugu polovicu mozga i sve ostale mišiće, i bacite se na nešto completely different od svojih shitty života.
Mantrajte pozitivno i nikad ne govorite NE, neću, ne mogu, neće, i ne može. Želim vam što brži uspjeh. Javite se ako Tajna djeluje.

Imam i ja svoju Secret i tu jednostavnu tajnu ću vam rado pokloniti:

Lijepome se diviti,
Plemenito poštivati,
Istinu čuvati,
Za dobro se odlučiti.

To vodi čovjeka
U djelovanju ka ispravnom,
U mišljenju ka svjetlosti,
U osjećaju ka miru.

I uči ga povjerenju
U božansku vladavinu,
U svemu što jest,
U širinama svijeta,
U dubinama duše.

Rudolf Steiner


Iza ovih jednostavnih riječi koje svi razumiju stoji cijela filozofija , tj. antropozofija-duhovna nauka o čovjeku, gdje niti jedna riječ nije napisana bez argumentirane osnove u bogatim zapisima Steinerovih predavanja.
Ali ko bi imao vremena za sve to pročitat. Dovoljno je držati se prve strofe.

Namjerno nisam navodila izreke, misli, filozofa, guru-a da bih vama ostavila prostora za tuđe ili svoje misli dok me ne bude bilo.

A gdje ću ?
Puštam pjesmu iz omiljenog filma :
…za Beograd… za Beograd….


Volila bih majko milaaaa
da sve ovo samo snivam
joooj joooj, jooooj jooooooj
trnda trnda…trnda, trnda…
Image Hosted by ImageShack.us
























13.09.2007. u 18:10 • 32 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Lipanj 2008 (1)
Travanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (3)
Veljača 2008 (3)
Siječanj 2008 (2)
Prosinac 2007 (4)
Studeni 2007 (6)
Listopad 2007 (5)
Rujan 2007 (3)
Kolovoz 2007 (1)
Srpanj 2007 (3)
Svibanj 2007 (9)
Travanj 2007 (11)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

Najkraće : BITI ILI NE BITI

Zašto neko piše, ako ne da bi sastavio sve svoje dijelove ? Od trenutka kad krenemo u školu ili crkvu,
obrazovanje nas kida na dijelove, uči nas da rastavljamo dušu od tijela i razum od srca. Mora bit da su ribari sa Kolumbijske obale učeni doktori etike i morala jer su izmislili riječ sentipensante,osjećati-misliti, da bi definirali jezik koji govori istinu.
Eduardo Galeano.

BISERI :
No. 1 otkad bolujem :

Smrt nije pružila ruku prema meni i zato sam ovdje. Otkako sam postao svjestan stranosti života koji se opire navici, postao sam još bezbrižniji, jer sam dospio u vrijeme koje uopće ne osjećam svojim. Ono mi izvorno već ne pripada. Ovdje je samo kao još jedno jelo nakon objeda koje se ne nalazi na jelovniku. Još je mnogo manje onoga što mi pripada nego što je toga bilo prije, kad bi se povremeno ipak događalo da imam zahtjeve i postavljam pretenzije. Od tog trenutka nikada se nije prekinio magični mirakul mog života. Život nije razumljiv sam po sebi. Jer, kao što su govorili stari, značaj života nije u prirodnosti , nego u čaroliji. Živjeti znači biti potresen, biti izvan sebe, biti uzdrman, biti otrgnut od svojih korjena, mučiti se i bjesnjeti od iznenađenja i čuđenja, od bola i pomutnje, od užasa i radosti, od pouzdanosti i straha, od patnje i divote. Nema ničeg protuprirodnijeg od života. Život je milost. I to znam sada kada je zaista to i postao. Zbog milosrđa sam ovdje, gotovo kao slučajna i neistraživa pojava.
Bela Hamvas : Kap prokletstva

Kopiranje, objavljivanje ili prenošenje tekstova i fotografija bez dopuštenja autora NIJE DOZVOLJENO

pedesetplus@gmail.com