Dobrodošli
u web-župu
Gospe Sinjske!


Podižemo ovaj oltar Srcu Isusovu. Pa i red je zbog toga što sam na Srce Isusovo 2003. godine, zavirio mrvu u tu lipotu.


Kao osobitu pomoćnicu u radu naše web župe Gospe Sinjske, odabirem Mandu Rađa (Koljanin), moju pokojnu majku koju sam bio susreo tamo 'di je liiipooo', da mi/nam pomogne dohodati do onih 'puno lipi stvari' što mi je obećala Gospa Sinjska.Nebeski zaštitnik naše
web-župe Gospe Sinjske:

IVAN PAVAO II

Kunski račun u PBZ:
HR 152340009-3206845858


e-mail:lukaradja@yahoo.com
mob: 0915323766
sveta misa svaki dan u 10.00 sati


Od 1. 2. 2014. sam u Zagrebu
Adresa:
Svećenički dom
Fratrovac 40
10000 Zagreb
Molite da na Fratovcu profunkcionram.
LINKOVI:
Rađa
Ne uređeno: ob stablo Rađa
NovaTV: Provjereno 12 3 2009
ono malo više
OGORJE
QUO VADIS CROATIA
Hrvatska provincija D.I.
ZKŽ
LAUDATO
ŽIVO VRELO
IKA
SKAC - Palma
Jingle Modrave
Vatikan
Svako jutro (od 26.9.2011.) na HKR u 6.50 sati je 'Jutarnja molitva'. Usudi se biti to što jesi - katolik i slušaj Katolički radio! (p.s. Pojačaj radio),
Svake nedjelje, širom svijeta, šaljem više stotina sms knev (komentar nedjeljnog Evanđelja). A to prilično košta, pa ako hoćete da knev dobiju svi kojima je potreban, pošaljite mi sms-om broj vip bona ili mi nekako drugačije uredite da imam dovoljno vip bonova. Hvala!

WEB ZUPA GOSPE SINJSKE

31.12.2021., petak

Alkarici


Oh Gospe Sinjska, Bogorodice, s tobom sve novo je. Sin tvoj koji nam po tebi govori jača nas i naprijed nosi. Hvala ti hvala podsvilajska kraljice.

- 17:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.11 sati 'Budi milosrdan nama i cijelom svijetu!'. Aha bila je krunica Božjeg milosrđa uz HKR. E ali onda je pohrlio i onaj nesmiljeni: 'Haj na web Isusova ovco!' A što? Ah imam što! Spoznaju koju je iznjedrila ova dugogodišnja raspetost na bolesničkom krevetu. Posve je izvjesno da duh Isusa Krista može biti zbiljsko vezivno tkivo među ljudima. Rodbinska povezanost - ništ. Svjetovna povezanost - ništa. Prijateljska povezanost ako nije oplemenjena Kristom - ništa. Kristom povezani su kojima se povezuju najdublje razine bića. Ni tijelo, ni duša nego duh - a to sam Isus Krist u nama. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


16.09 sati Ah, da kad bih znao reći ah, pa pitak stih dati…

- 17:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.58 sati Da vidim u blok što sam to napisao olovkom (za spas rukopisa) : A štaš'? Prolazi sve samo ljubav Kristova - vječna je! Baš kaže naša pastirica da se pridružio nama starčekima p. Jerko Šimić. A onda je pastirica s. Natalija uzdigla križ Kristov i mahu se preobrazila u svoj zběljski lik kraljicu Hrvata. A svaka nevaljaljaliština zloća i tmina, bolest i bolešćina, kuga i korona smjesta bježi i sklanja se. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Hvala p. Božo za ovo i sve drugo što šte mi utkali u život. Od srca p. Luka (facebook)

- 17:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodine,
ne tražim da ne trpim,
nego da mi pomogneš trpjeti.
Ne tražim da se ne bojim,
nego da se sprijateljim s trpljenjem.
Ne tražim da me oslobodiš od kušnji,
nego da me ohrabriš
u suočavanju sa svojim životom i smrću.
Ne molim samilost,
nego da mi daš strpljivosti i nade u Svjetlost.
Ne molim za mudrost,
nego da mi daš povjerenja u Te.
Ne tražim snagu za sutra,
nego želim čitavim srcem biti
s Tobom u savezu,
da prihvatim s Tobom svoje danas i svoje sutra.
Ne budi daleko,
budi u meni zauvijek!
(D. Hekić, OFM)

- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne bojte se, jer nijedno trpljenje, ma koliko ono neznatno bilo, neće ostati bez zasluga za vječni život. (sv. Padre Pio)

- 11:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Koraci su dobro učinjeni ako su Kristu zapućeni.

- 11:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


U Duši Kristovoj slavimo i subjekt natprirodnoga života našega Spasitelja, Njegov vlastiti natprirodni život čovjeka, slavimo i Izvor natprirodnog života čitavoga čovječanstva. To je uistinu velika Tajna. (Ivan Pavao II)

- 11:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kažem ti, manje ćeš patiti slijedeći Križ, nego služeći svijetu i njegovim užicima. (sv. Ivan Vianney)

- 11:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Nazdravlje Silvestrovo!


Preživjeli smo ovu sekundu od godine. Božjom voljom o našem dahu životnom idemo dalje...

- 11:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.28 sati Ah, prođe i godina ova... Ma to nas se ne tiče. Sve smo sve mlađi i razigraniji. Vedrinom odsijevamo jer Krist kralj je određenje naše. Oh divno, divno znati da te čeka divota od života. To što čekamo razlog je kvalitetnog života kojeg imamo sad. Osobo me zanima zašto nisam ostao u toj punini života nego sam vraćen u ovu 'plačnu dolinu'. O tome ću sada u kapeli s Gospodinom i sa Alkaricom. … Ah da znam svojim duranjem izgrađujem što je potrebno da 'puno lipi stvari' bude baš kako spada. A kako je ovo preglednik dana 'Glas iz krpa'. Moren još kazat da sada poslije svete mise đinasticiram na motomedu. I sav radostan večeras očekujem uradbu meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 08:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Lojola viteže zovi samo zovi i Hrvatski sokolovi u sebi nose živu žeravicu želje za Krista i Gospu sve učiniti pa i život dati.

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kod mise sam se tako uživio da sam zbilja mistički osjećao pretvorbu. (Ivan Merz)

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pjevajte Gospodinu pjesmu novu!
Pjevaj Gospodinu, sva zemljo!
Pjevajte Gospodinu, hvalite ime njegovo!
Navješćujte iz dana u dan spasenje njegovo.
Ps 96

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.58 sati A sada poslije prvog koraka (Gospina krunica uz HKR) uslijedila je instrukcija: 'Haj na web!' A štaš' ća je život vengo fantažija?! E život ti nije ono što imaš nego ono u što vjeruješ i čemu se nadaš. To vrijedi za svakoga - a ne samo za raspete (RBK) kao ja. Svatko svoju tlaku ima. I svatko je uvjeren i zna da tlaka na njega ne spada. Mi smo smo Kristovi i samo nam Ljubav Kristova pripada. Kristovi smo sada i to želimo ostati dovijeka: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


21.37 sati U polumraku sobe na krevetu sjedim upaljeni tv daje ugodni polumrak. Sad u 22 će biti Gospina krunica sa HKR. Malo prije sam rekao redovnici jednoj da i ona bude s njom. Iskreno, htio sam se ukazati na webu a ne biti dosadan. Oh oprostite! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, godine prolaze. Daj shvati vrijeme je da krenemo sa realizacijom: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.07 sati A eto u blok sam olovkom napisao zadnju svoju želju: 'Neka bude volja Božja! Samo to i ništa drugo! (p.s. Znam koja je jer Alkarica mi je rekla.) Ha, trebao bi promigat ovih godina - s obzirom da više nisam 'trava zelena'. Ma uostalom nije me ni briga. Živim što sam odabrao. A Mirogojsko groblje je tu preko. Sada su mi 62 a ideal za presjedanje mi je 80. Alkarica to zna - a znam i ja da Gospa Sinjska nije lažljivica. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 1. 1. 2022. Gospodine sve je novo, novo... Sve vedrinom i novošću odsijeva. Aha, to je danas svetkovina Svete Bogorodice Marije, Tvoje majke Gospodine Isuse, naše Gospe. Tako je lijepo, dobro i korisno započeti koračati s Marijom kroz ovu novu 2022. godinu. Sva Gospina mudrost Gospodine Isuse je u Tebi. Sve njeno pokazuje na Tebe. Mi tako želimo i žarko Te molimo da se na nama vidi duhovni poučak koji smo usvojili: 'Po Mariji Isusu!' Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 2, 16-21)

- 07:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodine,
učini me dobrim prijateljem svih.
Učini da zračim povjerenjem:
onima koji pate i žale se,
onima koji traže svjetlost daleko od Tebe,
onima koji žele početi, a ne znaju kako,
onima koji se žele nekome povjeriti
a ne osjećaju se sposobni.
(sv. Vinko Paulski)

- 07:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.09 sati Ma dobro čut ćemo se poslije. Sad đinasticiram na motomedu i tipkuljim na mob ovo večernje 'Razmatranje uz mob'. E valja kazat da sam malo prije učinija đir gelenderom hodnika uz njegovateljicu 'Lj'. Aha valjalo bi se osvrnuti na kraj kalendarske godine. Ah godine prolaze to me se ne tiče. Živim život (SAD tako živim) koji je bio izbor mog zaljubljenog srca. Ma isto se lipo sitit ekipe sa Kmana. Ono ludo vrime istjecale sedamdesete a budile se osamdesete. Kmanska fronta. 'Strmooo! Aj stavi onu ludu stvar! Tan - da - ra, tan - tan - dara… Lujo aj zdimi starom iz podruma vina. Trišnja akoš' sa mnom.' Bila je to klapa za 5. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Dide ode ća i ova godina. Ajmo jednu našku'. Oj sveti Jure Ogorski nauči nas feštati. 'Aaa Lujo boljej vako: 'Oj sveti Jure Ogorski daj ruku za priorati.'

- 07:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ajme baba Jako opon li cure ove godine. Brzo ću i ja postat did. A oćul' i unda bit tvoj mile? 'Lujo mile si bija, mile si sad, a mile ćeš biti i zanavike vikova svoje bake.'

- 06:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

30.12.2021., četvrtak

Modravska kapljica


O kad bi znali, kad bi... Sve što se poradi Krista ostavlja zlato postaje i tebi se daje.

- 17:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh Gospe Sinjska, podsvilajska kraljice, Alkarice moćna sve što se može i ne može učinit ćeš. Učinila pokazala si da imaš srca i da voliš svoje Vlaje. Hvala ti, hvala lipa od srca ovca tvoga Sina.

- 17:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


15.12 sati Aha krunica Božjeg milosrđa uz HKR je bila. A onda je bio i onaj nesmiljeni nestaško: Haj na web Isusova ovco! A što? Ma eto 'nisam u škrvaru' (šta bi rekle one Spliće). Večeras neće moći doci meštar Splićo (zbog nepremostive zapreke!). Haj, zdravi i veseli bili

- 17:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh Gospe Sinjska hvala što si naučila svoje Vlaje i sve koji ti dolaze: što je lijepo odlazi da dade mjesta ljepšem koje dolazi. Pozitiva, samo pozitiva nas obuzima kad smo pred tvojim likom. O Gospe Sinjska budi uz nas.

- 17:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.42 sati 'Oh hvala Ti hvala Kriste što je pozitiva samo istina!' Eto tako sam napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) ... Nego kako nego pozitiva. Na svoje oči sam vidio... Na svoje, svoje... Tu preda mnom, na sred sobe i danas zablistala sjajem odjevena, suncem ogrnuta kraljica Hrvata suverena - dominantna. Nitko ni u ludilu ne bi pomislio da je zbiljsko obličje naše pastirice, krhke časne sestrice s. Natalije kad uzdigne križ Kristov. Pred kojim nema šanse, bježi i sklanja se svaka nevaljalština i tmina, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.50 sati 'Hajte motorizacija ima prednost.' Rekao je p. Galauner, propuštajući naprijed krepošću urešenog Anđelka s kariolom (i u njoj ovcom). Ha, krepošću urešeni je liftom spustio p. Galaunera i karijolu (s ovcom) u kapelu Isusu. Gdje će ih na svetoj misi Isus okrijepiti Sobom. Pa će i ovca (u karijoli) biti kako spada Isusova ovca = isusovac. Samo da se zna, ovo što spomenuta ovca tipkulji na mob je preglednik dana 'Glas iz krpa'. E i kaži šta još ima? ... Ajuuj ima, ima: slobodan sam kao ptica nebeska. Onda imam te marginalnosti: poslije svete mise u sobi đinasticiranje na motomedu. I večeras uradba meštra Spliće koju izvodi na Isusovoj ovci. (p.s. Zbog nesavladive zapreke neće doći) Kraće kazano: 'dan je puna šaka brade!' 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Misa je istodobno i nerazdruživo žrtveni spomen-čin u kojem se ovjekovječuje žrtva križa, i sveta gozba pričesti Tijelom i Krvlju Gospodnjom. No, sve je slavlje euharistijske žrtve usmjereno prema najdubljem jedinstvu vjernika s Kristom po pričesti. Pričestiti se znači primiti samoga Krista koji se prinio za nas.

- 11:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


"Današnja zaštitnica je blažena Eugenia Ravasco, talijanska redovnica i utemeljiteljica kongregacije Kćeri Presvetog Srca Isusova i Marijina. Rodila se u Milanu 4. siječnja 1845. kao treće od šestoro djece, rano ostala bez roditelja, a od sedme godine živjela je i djelovala u Genovi. U vrijeme velikih ideoloških napetosti u talijanskom društvu i bujanja mržnje prema vjeri i Crkvi, Eugenia je otkrila da je njezino poslanje činiti dobro iz ljubavi prema Isusovom srcu." HIiM

- 09:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dajte Gospodinu slavu imena njegova!
Prinesite žrtvu i uđite u dvorove njegove,
poklonite se Gospodinu u sjaju svetosti njegove!
Strepi pred njim, sva zemljo!
Ps 96

- 09:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.57 sati Hajmo: veselo, veselo... Veselo vedrinom odsijevajući u ovaj četvrtak, 30. 12. 2021. A u tom ćemo uspjeti ako ćemo kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, vidimo u evanđelju dragi Isus je imao svoju starčad: Šimuna i Anu. Haj, realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 09:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.05 sati Vedro i veselo! Bacit ću oko na blok da vidim kojim sam to zapisom olovkom večeras (srijeda) spašavao rukopis od propadanja. E ovako piše: 'Mi smo eto blizu kraja.... Strah i očaj - fujjj!!! Pa nisam ja povjerovao Kristu Gospodinu za 'babino brašno'. A ovi nekakvi 'omikron korona' je strašilo za zečeve. To se nas Kristovih ne tiče. Fino, uredno ćemo se cijepit, hodati maskirani, Krist Isus će nas prepoznati i čuvat 'kao malo vode na dlanu'. Baš kako je rekao. Idemo, idemo vedro i veselo naprijed. Pesimizam i panika - fujjj!!! Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


U ono vrijeme: Bijaše neka proročica Ana, kći Penuelova, iz plemena Ašerova, žena veoma odmakla u godinama. Nakon djevojaštva živjela je s mužem sedam godina, a sama kao udovica do osamdeset i četvrte. Nije napuštala Hrama, nego je postovima i molitvama danju i noću služila Bogu. Upravo u taj čas nadođe. Hvalila je Boga i svima koji iščekivahu otkupljenje Jeruzalema pripovijedala o djetetu. Kad obaviše sve prema Zakonu Gospodnjem, vratiše se u Galileju, u svoj grad Nazaret. A dijete je raslo, jačalo i napunjalo se mudrosti i milost je Božja bila u njemu.

- 09:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 31. 12. 2021. Gospodine danas je zadnji dan ove kalendarske godine. Liturgijski smo sedmi dan Božićne osmine. A možemo se spomenuti i svetog Silvestra, pape. Sve što je lijepo kratko traje, ali prelijepo je što novo koje dolazi još ljepše donosi. Hvala Ti za milosti u godini koja prolazi. Ma hvala Ti što si pustio ovog uljeza koronu na nas da ojačamo boreći se s njim. Mi smo Tvoji i Tvoji želimo ostati. Drago nam je što smo Ti bliži i što smo duhovno porasli u godini koja odlazi. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 1, 1-18)

- 09:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Uzmi ovaj dan s obje ruke.
Rado od njega primi sve što ti daje:
svjetlost ovoga dana, zrak i život,
osmijeh ovoga dana, suze i igru,
čudo ovoga dana.
Prihvati ovaj dan! (Phil Bosmans)

- 09:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.39 sati Oh hvala Bogu za beskrajno lijepe priče naših baka i djedova po kojima nas Duh Sveti natapao. O kako sam sretan zbog Ogorske starčadi. Biti njihov 'mile' – njihovo 'zlato'. To vam je kao biti sveti. Ante kog štuju u crkvi. Ne, ne može u životu biti 'nitko i ništa' tko je bio 'mile' Ogorske starčadi. Ugodno je čuti da je Krist Gospodin imao svoju starčad. Starac Šimun i proročica Ana toliko su voljeli Isusa kao da su mu djed i baka. Ma uostalom ako i nisu po krvnoj vezi jesu po Duhu Svetom koji ih je učinio bliskima. To kažem iz iskustva sa Ogorskom starčadi. Svaka baka i djed Ogorski i moj je – ne dam ga! Zato što ih voli njihov 'mile'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Ma dide pravoj šteta da neman više ušiju da moren bolje čut besidu Ogorke starčadi. Jel' ti znaš da su njiove beside pencilin za dušu. 'Lujo toj naša Vlaška mudrost.'

- 09:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Jel' ti znadeš baba Jako das' ti, baba Neka, baba Cola, baba Dota, baba Buća, baba Bakuša, baba Kokezuša, baba Prljuša i sve babe Ogorske moja skula. 'Luo aj' ujti Gospinu ružarju.'

- 07:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.12.2021., srijeda

Modravska kapljica


Čuvati nam se onog kom Nebo nije natapalo dušu beskrajno lijepim pričama baka i djedova.

- 17:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.12 sati A je bila je redovnička obveza: krunica Božjeg milosrđa uz HKR. E ali potekao je i onaj nesmiljeni: 'Haj na web Isusova ovco!' A što? Ma nazvala me jedna znanica Manda Kurobasa iz Splita. Ugodan razgovor. Sve me to potaklo na vapaj Bogu da mi pomogne zauzeti ispravan stav prema svima. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh Gospe Sinjska ti biseru posvilajskog kraja. Svojom ljubavlju oblikovala si duše svojih Vlaja i sviju koji tebe štuju. Alkarice moćna pomoć nam daj.

- 17:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


12.25 sati Ma baš sam imao potrebu olovkom u blok napisati (za spas rukopisa) : 'Ma divan je Bog svi slavimo Ga!' ... I danas mi se soba ispunila sjajem kad je tu preda mnom u sjaj odjevena, suncem ogrnuta zablistala kraljica Hrvata. A ustvari je to naša pastirica, krhka časna sestrica s. Natalija. Koja jel' uzdigla križ Kristov preobrazi se u svoj zbiljski lik kraljice Hrvata. Tako je suverena-dominantna da se od nje sklanja svaka nevaljalština i tmina, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ocu Nebeskome, koji sve radi iz ljubavi za naše veće dobro, pustite zabrinutost i tjeskobnu brigu za mnoge stvari i poslove. Ljubite Ga i u mraku, u tami vaše unutrašnjosti, u nesigurnosti vaših pogleda i misli, u nestalnosti vaših koraka i u slabosti vaše volje. On je s vama, On je u vama, On je nad vama, On je uz vas, On je pred vama i za vama - zato uvijek ostanite i počivajte u Njemu. (fra Ante Antić)

- 16:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


U jednoj štali,
na slami,
planuo je oganj
i zahvatio cijeli svijet.
(Antun Matošević)

- 12:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #Nosimo križ s ljubavlju i ne oslanjajmo ga na tuđa leđa, štoviše, pomozimo drugima da nose svoj križ. (don Bosco)

- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.41 sati 'Hoćeš Luka?' Upitao je krepošću urešeni Anđelko i već liftom spšta karijolu (s ovcom) u kapelu Isusu. Gdje će ih na svetoj misi Isus okrijepiti Sobom. Pa će i ovca (u karijoli) biti kako spada Isusova ovca = isusovac. A ovo što ta ovca tipkulji na mob je preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta još ima? Ima: bleee! Ops. otelo mi se, oprostite. A ovaj pa ima, ima čitav dan hvalim i slavim Gospodina, a našu Gospu primjereno častim. I sve, sve ama baš sve činim na veću slavu Božju. To je glavno a sporedno je da ću poslije svete mise đinasticirati na motomedu. A večeras će meštar Splićo izvesti svoju uradbu potpunu i cjelovitu kako to spada na Isusovu ovcu. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Biti na Misi, zapravo znači biti svjestan susreta s Bogom po Kristu, s Njegovom riječju, s Njim koji mi se dariva u Euharistiji, s Njegovom braćom, sa cijelom Crkvom, odnosno prisustvovati osobnom odlukom, pokazati Mu svjesno svoje prijateljstvo, vjernost, ljubav, obogatiti se u znanju i milosti. Prvi je i osnovni cilj dolaska na Misu: biti s Kristom zajedno! (fra P. Ljubičić)

- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pjevajte Gospodinu pjesmu novu!
Pjevaj Gospodinu, sva zemljo!
Pjevajte Gospodinu,
hvalite ime njegovo!
--
Navješćujte iz dana u dan spasenje njegovo,
kazujte poganima njegovu slavu,
svim narodima čudesa njegova.
Ps 96

- 09:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


"David, kralj Izraelaca, prorok i pjesnik, rođen u Betlehemu oko 1040, vladao je od oko 1000. do oko 962. prije Krista. Bio je sin Jišaja, jednog od glavara Judinog plemena. U mladosti pastir u Betlehemu, uskoro je postao štitonoša izraelskog kralja Šaula. Na Šaulov dvor dovela ga je vještina sviranja harfe. Kao dječaka pomazao ga je za kralja prorok Samuel još za života kralja Šaula, koji je pao u Božju nemilost. Unatoč tome, David nije krenuo u otvorenu pobunu smatrajući Šaula do njegove smrti zakonitim kraljem. " HIiM

- 08:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.05 sati Hajmo u ovaj dan (srijeda, 29. 12. 2021.). A to je peti dan Božićne osmine. Evanđelje nam daje vidjeti širu obitelj dragog Isusa. Tu su starc Šimun, sutra će nam evanđelje predstaviti baku Anu. To je baš lijepo da je Isus Krist baštinio od njih toplinu njihovih srdaca i njihova životna iskustva. To mislim jer i moje srce je impregnirano iskustveno mudrošću Ogorske starčadi. Hajmo vedro i veselo naprijed. Vedrinom odsijevajući a to znači kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodaru,
po riječi svojoj, u miru!
Ta vidješe oči moje
spasenje tvoje,
koje si pripravio
pred licem svih naroda:
svjetlost na prosvjetljenje naroda,
slavu puka svoga izraelskoga.

- 08:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, ruku na srce mi nismo nevina dječica. Krenimo sa realizacijom: SPC = RKC = SPC kad uspijemo bit ćemo to. Od srca p. Luka, isusovac

- 08:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi p. Luka uz čestitku za Božić i svako dobro šaljem bonbon br: …
- Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 08:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.06 sati 'Dušmana od nas otjeraj i postojani mir nam daj.' Da budemo kako spada - eh nevina dječica'. Tako sam napisao olovkom u blok (za spas rukopisa). E to sam učinio nakon što sam svoje redovničko izbrevijario. Gornji redak iz himna Duhu Svetom mi se obistinjuje. Nasrtaji zloga izvana su uspješno završena stvar. Preostaje obuzdati nasrtaje zloga iznutra - iz srca. E da je u tome uspjeti onda bi i Isusova ovca bila nevino djetešce. Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Otac njegov i majka divili se što se to o njemu govori. Šimun ih blagoslovi i reče Mariji, majci njegovoj: 'Ovaj je evo postavljen na propast i uzdignuće mnogima u Izraelu i za znak osporavan - a i tebi će samoj mač probosti dušu - da se razotkriju namisli mnogih srdaca!'

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kad se zatim, po Mojsijevu Zakonu, navršiše dani njihova čišćenja, poniješe ga u Jeruzalem da ga prikažu Gospodinu - kao što piše u Zakonu Gospodnjem: Svako muško prvorođenče neka se posveti Gospodinu! - i da prinesu žrtvu kako je rečeno u Zakonu Gospodnjem: dvije grlice ili dva golubića.

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Cijeli dan, Oče, pretvori u molitvu,
slavljenje Tebe!
Stoga se potpuno predajem Tvojoj vlasti.
Ti svime upravljaj!
Upravljaj svakom mojom misli:
Neka mi svaka misao bude misao Kristova.
Neka je Tvoj Duh nadanjuje.
Upravljaj svakom mojom riječi:
Neka svaka moja riječ Tebe slavi!
Neka svaka moja riječ danas povezuje ljude,
da nikoga ne razdvoji.
Sačuvaj me od opasnosti
da mi riječ ili postupak ikoga povrijedi i rani.
Upravljaj svakim mojim djelom i postupkom
- neka budu u skladu s Tvojom voljom!

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 30. 12. 2021. Gospodine danas 30-tog prosinca je šesti dan Božićne osmine. U evanđelju slušamo o starčadi koja se svojom plemenitošću utkala u Tvoj život. Jučer smo slušali o starcu Šimunu. A danas o starici Ani. Toliko je ugodna i draga da se doima kao Tvoja baka. Evanđelja o njoj kaže: 'Hvalila je Boga i svima koji iščekivahu otkupljenje Jeruzalema pripovijedala o djetetu. ' Hvala Ti Gospodine za starčad našu. Uistinu su sretni oni koji su uz odrastali uz djedove i bake. Molimo Te potakni nas da se i u našem domu nađe mjesta za njih. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 2, 36-40)

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ako te Bog pusti da čekaš, očekuj i više od onog što si tražio

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.44 sati Auuh sretan li sam zbog starčadi Ogorske jer njihov sam mile. Što će reć voljeli su me, vole me i sad, a tako će biti u vijeke vjekova. Ah, to divno biserje Ogorsko, starčad Ogorska to su vam dragulji podsvilajski. Aoh, to je privatluk neki, a trebao bi se osvrnuti na evanđelje (srijeda) dok nestrpljivo čekam uradbu meštra Spliće. Evanđelje kaže da je i dragi Isus imao Svoju starčad. To su starac Šimun i proročica Ana. Eh ne bih isključio da dijete Isus bio njihov 'mile' - duše su im razumjele Isusa kao da su Isusu bili djed i baka. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Dide men se čini daj život sa Ogorskom starčadi najbolja pridškola prija svake skule. 'Lujo gdi bija, šta radija - važnoj proslaviš Krista kralja.'

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Aoj baba Jako kolko mene dragi Isus voli kad mi je da su tebon svaku veče moren bit uz vatru na silu. 'Lujo meni je drago da s tebon moren imat Gospinu ružarju.'

- 06:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.12.2021., utorak


Večer je.
Umoran si od današnjeg dana.
Možda se dogodilo nešto čemu se nisi nadao.
Ne boj se! Ojunači se!
U svoga Gospodina se uzdaj!
S Njim podijeli sve terete i umore dana koji je iza tebe.
Neka tvoje srce bude čvrsto.
U Gospodina se uzdaj.
On neka ti udijeli miran san.

- 16:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.12 sati Aha je i danas je bila krunica Božjeg milosrđa uz HKR - baš kako spada. Ali i onaj nesmiljeni je potekao: 'Haj na web Isusova ovco!' A što? Već sam kazao živim ugodno i kvalitetno. Tu kroz prozor gledam Měrogojsko groblje. To je za nas Isusove ovce uzletište. I sad te pitam ća mi fali, eheeej! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, Vlajino naša draga učini da mi i naša djeca stasamo uz našu staračad. Oh posvilajska majko pomoć nam daj.

- 16:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodine, pogledaj moje putove. Pouči me po svome Duhu da se klonem svih pogubnih putova i povedi me putovima koji će me uvesti u blagoslov! Amen!

- 16:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.58 sati 'Božićuje se a danas upijamo poruku 'Nevine dječice'. Tako sam u blok olovkom napisao (za spas rukopisa). Ništa zato ako nismo nevina dječica. Nedao dragi Bog da postanemo izopačeni moćnici Herodi. ... Aha i danas je na sred sobe zablistala svjetlom odjevena, suncem ogrnuta kraljica Hrvata. Pogledam bolje a to naša pastirica krhka časna sestrica sa uzdignutim križem Kristovim. Pred njom takvom uzmiče i sklanja se svaka nevaljalština i tmina, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


"Sve je moguće onomu koji vjeruje" - govorio si.
Zato Te molimo:
Gospodine, umnoži nam vjeru!
Pomozi nevjeri našoj!

- 12:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bog ne želi zatvoriti tvoje srce za ljudsku ljubav, za prijateljstvo, nježnost, blizinu. On želi otvoriti tvoje srce za ljubav koja se nikada ne može ugasiti. Ta se ljubav nalazi u Bogu. (Wilfrid Stinissen, bosonogi karmelićanin)

- 12:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dobar čovjek je zahvalan čovjek. Ne samo Bogu!
Dobar i svet čovjek prepoznaje dobrotu ljudi oko sebe i za nju je zahvalan jer je prepoznaje kao dar!
Vježbajmo se u zahvalnosti -
i Bogu i ljudima koji su nam učinili dobro.
Doći će dan kada jedni drugima nećemo moći reći hvala.
Koraci na zemlji brzo dođu svome kraju.
Dok imamo vremena, recimo jedni drugima hvala.
A ako to i ne kažemo, pokažimo da smo zahvalni.

- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Lojola viteže zovi samo zovi i Hrvatski sokolovi u sebi nose živu žeravicu želje za Krista i Gospu sve učiniti pa i život dati.

- 11:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Doista si sretni oni koji su uz djedove i bake odrastali. Ta i sam je Isus Krist imao starca Šimuna i staricu Anu.

- 11:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.46 sati 'Hoćemo Luka?' I već krepošću urešeni Anđelko liftom spušta karijolu (s ovcom) u kapelu Isusu. Gdje će ih u svetoj misi Isus okrijepiti Sobom. Pa će i ovca (iz karijole) biti kako spada Isusova ovca = isusovac. E kako je ovo, što ta ovca (u karijoli) na mob tipkulji preglednik dana 'Glas iz krpa'. Valjalo bi kazat šta još ima? Ha, ima što i redovito (kako i priliči kod redovnika). Raskošan dnevni red. Tako da i danas redovnički đir ide 'sve u šesnest'. A u taj đir nekako će se nekako stisnuti poslije svete mise đinasticiranje na motomedu. I večeras uradba meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bitni znakovi euharistijskog sakramenta jesu pšenični kruh i trsovo vino, na koje svećenik zaziva blagoslov Duha Svetoga i govori Isusove riječi posvećenja sa Posljednje večere: “Ovo je moje Tijelo koje će se za vas predati, ovo je kalež moje Krvi …”

- 08:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.00 sati Godine prolaze ne znam koliko me se može ticati to. Ako već sada živim u naručju Kristovom? Ni me briga, ni me straj ničega jer i kad prođe sve u naručju Kristovom ostajem. Ah, kako je teško biti ne nadaren...

- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Da nije Gospodin za nas bio:
kad se ljudi digoše proti nama,
žive bi nas progutali.
Kad je uskipio bijes njihov na nas,
voda bi nas prekrila;
bujica bi nas odnijela,
vode pobjesnjele sve nas potopile.
Raskinula se zamka,
a mi umakosmo!
Pomoć je naša u imenu Gospodina
koji stvori nebo i zemlju.
Ps 124

- 08:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


"Danas slavimo spomen na Nevinu dječicu koja su svojom žrtvom tragično obilježila Kristov dolazak na zemlju. Krvavi tiranin, židovski kralj Herod Veliki, u strahu da bi ga novorođeni Kralj mogao ugroziti u njegovoj vladavini, dao je poubijati svu djecu do dvije godine života. Nadao se da će među tom dječicom biti ubijen i sam Isus." HIiM

- 08:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.48 sati Nevina dječica... Ah, face... Jure Francetić... p. Tonči Trstenjak... Sretan imendan Mladen i Mladenka, Neven i Nevenka. Eto to me je zapljusnulo nakon što su mi anđeli odlepršali iz snova. Da povežemo! Danas u utorak, 28. 12. 2021. je blagdan Nevine dječice. Ma pusti... Sad u 5.30 sati je prvi korak (Gospina krunica uz HKR). A onda nastavimo kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti. Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Oliver Dragojević - Dišperadun


'Jer bez oneg ća si dala ne more se, ne more se mala. Jer bez oneg ća si dala, ja dišperan san, mala.' E nije tako jer s onim ća si dala gurnula si me do Nebeskih žala. Za sve ća si dala samo mogu reć tebi i Bogu od srca hvala.

- 08:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi Luka počele su mi duhovne vježbe u kojima ću moliti još više za tebe i tvoje potrebe pomoli se i ti za mene pozdrav ti

- 08:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


21.10 sati Ha, ipak sam uspio dobiti staroga Rađu (taticu) i čestit mu imendan!

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Božićuje se a ono blagdan 'Nevine dječice'. Tko je od nas nevinašce?!! Realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.05 sati Prepisat ću iz bloka zapis koji sam učinio olovkom (za spas rukopisa). Evo ovako piše: 'Ah, Božićuje se a ono Nevina dječica' to je namješteno s predumišljajem da stišamo Božićno talambasanje. Jer tko je danas nevinašce. Samo znam sigurno da je Isusova ovca okorjeli grešnik i zbilja se divim svom ispovjedniku kako ima strpljenja sa mnom. A što ću? Čuo sam jednog svetca da je on raskajani grešnik. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pod obranu se tvoju utječemo je najstarija molitva Blaženoj Djevici Mariji. Nastala je oko 250. godine. Papa Franjo nas podsjeća na nju i poziva nas da je molimo svaki dan.

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 29. 12. 2021. Gospodine danas 29-tog prosinca je peti dan Božićne osmine. A u evanđelju slušamo što je o djetetu Isusu rekao starac Šimun. Stječe se dojam Gospodine da je taj Šimun bio Tvoj djed, a proročica Ana da Ti je bila baka. Ah, draga starčad... Starac Šimun je primio dijete u ruke i izgovorio: 'Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodaru, po riječi svojoj, u miru! Ta vidješe oči moje spasenje tvoje, koje si pripravio pred licem svih naroda: svjetlost na prosvjetljenje naroda, slavu puka svoga izraelskoga.' Hvala Ti Gospodine što Božićnim svjetlom prosvjetljuješ svoj narod Hrvatski. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 2, 22-35)

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nevina dječica su ona koja su svojim tek započetim životom obilježila Kristov dolazak na zemlju. Herod, u strahu da bi ga taj novorođeni Kralj mogao ugroziti u njegovoj vladavini, dao je poubijati svu mušku djecu do dvije godine života. To je bila zabluda jer je Isus došao uspostaviti Kraljevstvo nebesko, a ne zemaljsko. Vojnici su to i izvršili. Ne zna se točan broj pogubljene djece. Isusa nisu uspjeli pogubiti, jer je anđeo Gospodnji na vrijeme u snu poručio svetom Josipu da s Djevicom Marijom i Isusom pobjegne u Egipat. ‘I osta ondje do Herodova skončanja - da se ispuni što Gospodin reče po proroku: Iz Egipta dozvah sina svoga.’ (Mt 2, 15)

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.52 sati Hoćemo nakon što su apsolvirane ceremonije koje spadaju na ovu uru (comp, jogurtić, guska) 20.25 sati. E baš tako pribilježio kad našao je meštar Splićo koji me samo tako uradija. Ha, kako to samo tako? Fiziomaherski, spiritualno - fizikalno, 'prva liga', potpuno i cjelovito. Nije dao da rečem zašto sam ljut na njega. Jer zna da bi mu rekao: gdje je bio prije 2014 zašto mi nije pokucao? Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


A znan dide zaštos' ti naprama meni tako dobar - ja san tvoj mile. 'Lujo tribaš znat da si moj mile jer vidin da si Kristu kralju drag, i virujen da ćete uzest za Svog vojnika.'

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Reci mi baba Jako kako tebi ne dodije svaku veče za me peć u ognjišću il' kukuruze il' pole od kunpira? 'Lujo a kako će mi dodjat kad si ti moj mile?!'

- 07:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.12.2021., ponedjeljak


- 17:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.11 'Smiluj se nama i cijelom svijetu Gospodine!' Je, naravno da je bila krunica Božjeg milosrđa uz HKR (Jer red je red!). E ali onda je i danas potekao onaj nesmiljeni nestaško: 'Haj, na web Isusova ovco!' Ah a što? Tako je dobro živjeti Božićujući. A tako živim čitavo vrijeme od kada sam na svome i sa svojima. Ništa strano, ništa tuđe, ništa čudno. Sve je prisno i domaće. Ni od smrti nema straha. Jer ako bi me zapalo gdje i one 2003 'puna šaka brade' jer znam da je tamo 'lipooo'. A i Mirogojsko groblje je tu preko. A ako treba ovom 'plačnom dolinom' još migati - migat ću. Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli běli!

- 17:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oho Djevice nevina, milostiva Gospe Sinjska kaži nam, nauči nas kad se se osvećujemo zlo činimo i tvoga Sina ranjavamo. Alkarice moćna pomoć nam daj.

- 17:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.42 sati Da vidim što sam to olovkom u blok napisao: 'Ej ehe hej moj Ivane!' Tako tamo piše. A na svetoj misi sam se sjetio Ivana koji mi se motaju u glavi: subraće iz kuće: br. Ivana i br. Rose. Sjetio sam se i starog Rađe (tatica). A sjetio sam se i sina prijatelja Pere koji se zove Ivan. ... Aha svjetlo, svjetlo, sjaj mi je ispunio sobu kad je tu ispred mene, na sred sobe zablistala u svjetlo odjevena, suncem ogrnuta kraljica Hrvata. A u stvari je je to naša krhka časna sestrica s. Natalija koja čim uzdigne križ Kristov zadobije svoj stvarni lik kraljice Hrvata od koje bježi i sklanja se svaka nevaljalština i tmina, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi rođače Ivo i draga seko Ive, sretan vam imendan uz želju da i ti budeš sveti Ivan/Iva. Od srca p. Luka

- 16:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Srce čovjeka smišlja put,
ali Bog upravlja
korake njegove!
Kuda god kreneš ti,
i svi koje voliš,
i sve što učiniš,
neka ti bude blagoslovljeno!

- 12:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.30 sati Slava Bogu Božić je, Božić je. Božićuje se sve ove dane. Ah kako je to dobro kad imaš svoj dom, svoje ljude. Kad je oko tebe pitomo i domaće. Sve je po mjeri tvoje duše. U Božićno doba to baš doživiš. I baš ti znači kad možeš od srca reći Srcu Isusovu: to je moj dom! Ha u ovoj 'plačnoj dolini' smo tek podstanari. ... E baš krepošću urešeni Anđelko liftom spušta karijolu (s ovcom) u kapelu Isusu. Gdje će ih na svetoj misi Isus okrijepiti Sobom. Pa će i ta ovca (iz karole) biti kako spada Isusova ovca = isusovac. E a kako je ovo što spomenuta ovca (iz krijole) na mob tipkulji pregledněk dana 'Glas iz krpa' - kaži šta još ima? Kako šta ima?! Božićuje se - a danas je sveti Ivan. Osim ovoga što je glavno još ću imati i sporednosti. Đinasticiranje na motomedu, ˇ večeras uradbu meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Makar za se misliš da si blizak Kristu! Kad se iživljavaš na slabijem ti si opaki Herod a tom slabijem daješ titulu nevinog djeteta.

- 09:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ivan je glas, a Krist u početku bijaše Riječ. Ivan je glas u vremenu, Krist je vječna Riječ u početku.
Digni riječ, što je glas? Gdje nema značenja, uzaludan zvuk. Glas bez riječi zvoni u uhu, ali srca ne dira. Zaista u izgradnji našeg srca ima neki slijed. Ako mislim što ću reći, već je riječ u mom srcu. Ali ako hoću da tebi kažem, onda tražim kako da dođe u tvoje srce ono što je već u mome.
Tražeći kako će k tebi doći i ostati u tvom srcu ona riječ koja je već u mome, uzimam glas i upotrijebivši ga, govorim ti. Zvuk moga glasa ti omogućuje da shvaćaš moju riječ. Kad shvatiš značenje moga glasa, zvuka nestaje. Riječ koju ti zvuk donosi već ti je u srcu, a nije nestala iz moga. Zvuk, dakle, prenijevši tebi riječ, zar ti se ne čini da govori: On treba da raste, a ja da se umanjujem? Zvuk glasa poslužio je za nešto, i nestajući kao da govori: Moja je radost potpuna. Zadržimo riječ i ne gubimo je, kako smo u nutrini shvatili. Hoćeš li vidjeti kako glas prolazi, a božanska Riječ ostaje? Gdje je sada Ivanovo krštenje? Poslužilo je i prošlo. Kristovo krštenje i danas se ponavlja. Svi vjerujemo u Krista i nadamo se spasenju od Krista: to odjekuje glas.
Budući da je teško razlikovati riječ od glasa, neki su Ivana smatrali za Krista. Mislili su da je glas Riječ. Ali se on priznao glasom da ne povrijedi Riječ. Ja nisam Krist, ni Ilija, ni prorok. Rekoše mu: Dakle, tko si ti? Odgovori: Ja sam glas onoga koji viče u pustinji, glas koji razbija šutnju. Pripravite put Gospodinu, kao da kaže: ja se zato glasam da ga uvedem u srce, ali on ne ulazi gdje nije spremljeno. Što je ono: Pripravite put, nego da skladno molite? Što je ono: Pripravite put, nego da o sebi ponizno mislite? On neka vam je primjerom poniznosti. Držali su ga za Krista, a on kaže da nije ono za što ga drže. Nije tuđu zabludu iskorištavao sebi u prilog. Da je rekao: Ja sam Krist, kako bi lako povjerovali oni koji su ga već prije držali za Krista? Ali ne reče to, nego se očitova, istakne i ponizi. Upoznao je gdje mu je spas, priznao se svjetiljkom i bojao se da je ne bi ugasio vjetrom oholosti. (Aurelije Augustin, Brevijar sv. I, str.176)

- 09:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Budući da je u oltarskom sakramentu prisutan sam Krist, treba ga častiti poklonstvenim štovanjem. “Pohod presvetom Sakramentu dokaz je zahvalnosti, znak ljubavi i dužnost priznanja Kristu Gospodinu”.

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Brda se tope pred Gospodinom ko vosak,
pred vladarom sve zemlje.
Nebesa navješćuju pravednost njegovu,
svi narodi gledaju mu slavu.
Svjetlost sviće pravedniku
i radost čestitima u srcu.
Radujte se, pravednici, u Gospodinu,
slavite sveto ime njegovo!
Ps 97

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'Današnji sveti zaštitnik je Ivan Evanđelist, učenik Isusov, najmlađi od dvanestorice apostola, pisac četvrtog Evanđelja, Otkrivenja (Apokalipse) i triju poslanica. Sin Zebedeja i Salome, rođen oko godine 6, galilejski ribar, brat apostola Jakova Starijeg, bio je učenik kojega je Isus najviše volio.' HIiM

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Želim vam, Sretan i Blagoslovljen Božić

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.56 sati Baš sam učinio prvi korak (Gospina krunica uz HKR) u ovaj dan (ponedjeljak, 27. 12. 2021.). A to je blagdan onoga koji ima prvenstvo u ljubavi. Svetom Ivanu ne manjka prvenstvo ni u vlasti ni u časti... Jer ima ono s čim se sva blaga svijeta ne mogu mjerit. Ah, da nije ljubavi ne bi svita bilo. A Isus koji je ljubav iz ljubavi se prema nama rodio. On je ljubav koja ljubi koja izgara za nas... HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Petar i Ivan trče na Isusov grob uvjeriti se da je uskrsnuo. Haj molim te krenimo sa realizacijom: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.05 sati I večeras (nedjelja) nakon svega što spada na ovu uru (ceremonije i obveze). Učinio sam zapis olovkom u blok (za spas rukopisa). To je zapravo zahvala Bogu: Hvala Ti Gospodine što imam svoje ljude, a među s nekima sam i u rodbinsko srodstvu.' Tako bi tamo trebalo pisat. Moji ljudi to su oni na koje se može računati. Naravno i oni mogu računati na mene. To su su prije svega subraća Isusove ovce. Pravi prijatelji ili rodbina s kojima te Duh Sveti povezuje. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


U svojoj jednostavnosti Marija je mudra; ne sumnja u Božju moć, ali želi bolje shvatiti Njegovu volju. Bog je uvijek ‘Bog na putu’ k nama, k čovjeku. I to je izrečeno osobom Isusa Krista. S njime i kroz njega Bog dolazi k nama da bude s nama. Marijino djevičanstvo je jedinstveno i neponovljivo. Ono je vezano uz vjeru: naime, onaj koji se duboko pouzdaje u Božju ljubav, prima u sebe Isusa. To je otajstvo Božića!

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Čujem Gospodine Tvoju riječ,
ali ne razumijem.
Želio bih Te obuhvatiti,
ali Te ni dotaknuti ne mogu.
Htio bih se predati Tvojoj volji,
ali u tome ne uspijevam.
Priteci mi u pomoć, Gospode,
obdari me Duhom Svetim,
snagom koja će me osnažiti
da razumijem i spoznam
što mogu i trebam,
sve dok Te ne susretnem
licem u lice.

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 28. 12. 2021. Gospodine u Božićnoj smo osmini. A danas 28-og prosinca je blagdan 'Nevine dječice'. Imendan imaju: Neven i Nevenka, Mladen i Mladenka. Evanđelje kaže da su to sva ona dječica koja je opaki Herod dao poubijati zbog Tebe Kriste Gospodine. U svijest nam dolaze svi oni koji čine sve za tebe Isuse a nevini su proganjani. Molimo Te potakni nas da dignemo svoj glas i obranimo Tvoje ime. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 2, 13-18)

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.54 sati E sada za koji minutić ću đir gelenderom hodnika uz njegovateljicu 'Lj'. Pa onda đinasticiranje na motomedu i nastavak uradbe večernjeg 'Razmatranje uz mob'. A to ću učinit tako da ću bacit oko na evanđelje (ponedjeljak) i kazat koju. 18.15 sati Đinasticirajući (na motomedu) valjalo bi kazat koju o svetom Ivanu. Netko ima prvenstvo u vlasti, netko u časti a sveti Ivan ima prvenstvo u ljubavi. Pored što je lijepo pisao, u evanđelju vidimo gestu ljubavi. Ivan i Petar trče na grob Isusu. Da se uvjere u Isusovo uskrsnuće. Ivan je prvi do groba dotrčao i SAČEKAO Petra da se prvi osvjedoči jer ipak je Petar papa. Ta Ivanova gesta znak ljubavi. Ljubav dobro zna ljestvicu vrednota i prvenstva. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Vrijeme je da Boga vratimo u središte naših preokupacija, u središte našeg djelovanja i našega života: to je jedino mjesto koje On treba zauzimati. Tako će naše kršćansko putovanje kružiti oko te Stijene, biti oblikovano u svjetlu vjere i hranjeno molitvom koja je trenutak tihog, intimnog susreta, u kojem čovjek stoji licem u lice s Bogom, kako bi Mu se klanjao i očitovao Mu svoju privrženu ljubav. (kardinal Robert Sarah)

- 07:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Dide ne znan šta bi? Jedan Ogoranac bi da se utrkujemo s magarcin. Moj Klepo je najpatniji magarac u Ogorju - al' staroj to magare? ' Lujo bud i ti pametan.'

- 07:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako znan kakos' ti postala prva u Ogorju? Kad te valu. Ti samo gdi bi ja to. Nisan, nisan varate se... I tako ti samo veća i veća. 'Lujo aj ujti Gospinu ružarju.'

- 06:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.12.2021., nedjelja


'Dana nam je milost u Krista ne tek vjerovati, nego za njega i trpjeti.'

- 17:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.11 sati Aha bila je točka redovničkog reda: krunica Božjeg milosrđa uz HKR. I onaj nesmiljeni nestaško je potekao: Haj, na web Isusova ovco! A što? Koraci, ah ti koraci (pustimo sad miganje!). Ma koraci su bili i ono kad sam se 'osamdesetih' vozao noćnim tramvajem bez karte. A naišla kontrola i skok iz tramvaja. Gdje? U Palmu (BSI u Palmotićevoj). I onda Logarušić, vjerkač... Isusova ovca. ... A sada u četiri je tu njegovateljica 'Lj'. Vjerujem s kavom a comp i kava - to ide! Osim toga čut ću se sa svojima u Solin (seka Iva). Bit će kave srrrk... I ćakula-bakula će poteći i teći, teći... Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh da nam je moći Alkarice kao ti za bit prvi do Krista druge ispred sebe pustiti.

- 16:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.40 sati 'Mudrost je učiniti pravi korak koji će imati dalekosežne učinke.'Tako sam baš olovkom napisao u blok (za spas rukopisa). A je, cio život ti se svodi na par takvih koraka. Na pamet mi dolazi korak iz 1980. Perin ujak Vlado sa autom čeka da vidi hoću li s Perom sa Kmana u Zagreb. Moji me odgovaraju i plaču. Auto već i trubi - hoću i učinim taj korak odem u Zagreb koji odredi mi život. ... E kako danas neće na sred sobe zablistati kraljica Hrvata jer naša je pastirica s. Natalija doma. Morat ću se sam Zdravomarijom obračunat sa svakom nevaljalštinom i tminom, kugom i koronom... Zdravomarijo... Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodine Isuse Kriste koji si, podlažući se Mariji i Josipu, posvetio obiteljski život neizrecivim krepostima, daj da nam njihovom pomoću bude na pouku primjer Tvoje Svete obitelji, te da se s njom združimo u vječnosti. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.

- 16:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kako su mili stanovi tvoji,
Gospodine nad vojskama!
Duša mi gine i čezne za dvorima Gospodnjim.
Srce moje i moje tijelo kliču Bogu živomu.
Ps 84

- 12:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Oni koji su Kristovi puštaju ispred sebe jer tako su još bliže Kristu.

- 12:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.37 sati Po njemu slijedi... E nije Stjepan jer je nedjelja svete obitelji. Složne, kompaktne, jedinstvene... Ima, ima i takvih obitelji koje Duh Sveti ujedinjuje. To su one koje zajedno mole jer samo tako se neće razasuti nego za-jedno ostati. 10.55 sati To sam slagao prěje svete mise koju nam je predvodio p. Zdravko. A sada, poslije đinasticiram na motomedu. Ah, kako je ovo preglednik dana 'Glas iz krpa'. Kaži šta ima? Pa božićuje se, razmatra, moli, štogod i pročita. A uvečer ću opet đinasticirat na motomedu. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Utjelovljenje vječne Riječi u krilu Djevice Majke, najčudesnije je otkrivenje ljubavi kojom Bog ljubi čovjeka. (sv. Bonaventura)

- 11:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Marija je Božanska stranica, na kojoj je Otac napisao riječ Božju - svoga Sina. (sveti Albert Veliki)

- 11:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Obitelj je tamo gdje te vole i kada pogriješiš.

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Koliko vas kaže: Volio bih vidjeti Njegovo lice, odjeću, cipele. Vi Ga zaista vidite, dodirujete ga, jedete ga. On vam se daje, ne samo da biste Ga mogli vidjeti, već i da vam bude hrana. (sv. Ivan Zlatousti)

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kao što je svet onaj koji vas pozva, i vi budite sveti u svem življenju. Ta pisano je: Budite sveti jer sam ja svet. (1 Pt 1, 15-16)

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.44 sati Hajmo dalje! Božićujmo! I shvatimo: obitelj koja zajedno moli – zajedno ostaje! HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, obitelj zajedno može držati samo Duh Sveti. Zazovimo Duha Svetoga da uspješno realiziramo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.06 sati Hvala Bogu što je svojim rođenjem kao čovjek čovječanstvu darovao najljepši dar. Zar ljepše može biti od toga da se čovječanstvu daruje Bogo-čovjek. E i na Božićnu večer nakon uobičajenih ceremonija (tv-dnevnik) i obveza (brevijar) učinio sam zapis olovkom u blok (za spas rukopisa). Evo sto sam napisao: Božić se nastavlja kroz vrijeme Božićevanja. Liturgija kaže kroz Božićnu osminu. Ali nitko nam ne brani da Božićujemo do kad hoćemo. Ima onih koji Božićnu duhovnost žive uvijek. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 27. 12. 2021. Gospodine Božićno ozračje nas prožima, u Božićnoj osmini smo. A danas 27. prosinca je blagdan svetog Ivana, apostola i evanđelista. U evanđelju slušamo da se prva osvjedočila u Tvoje uskrsnuće Marija Magdelena. I odmah je javila Petru i Ivanu. Za Petra znamo da je glava Crkve, a za Ivana se može reći da je ljubav u Crkvi. Što se vidi dalje. Obojica potrčaše na grob. Prvi je na grob stigao Ivan ali je pustio Petra da se prije njega osvjedoči. Gospodine mnogi mi želimo biti ljubav u Crkvi. Molimo Te dozovi nam u pamet da se ljubav ne gura naprijed. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana:. Iv 20, 1-8)

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Tiho je bilo, mirno je bilo po gori; niti je vjetar tresao grane, niti je gorski potok grmio dubokim jarkom, počivao je vjetar hudi, a gorska voda drijemala pod krutim ledom. Bio je Božić, sveti dan. Iz gomile snijega provirivale crne seoske kućice, a iz kućica treptjela u zimsku noć vesela luč. Svijet se veselio spomenu kralja nebeskoga, koji u Betlehemu ugleda svijet. Blagi se mir spuštao na dušu čovječju, i u sav glas kliktalo grlo: „Narodi se Kralj Nebeski!" (August Šenoa)

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Po njemu slijedi sveti Stjepan, prvi mučenik Gospoda Boga.
Na tom mladom ljetu veselimo se, mladoga Kralja mi molimo.

- 07:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.14 sati Najprije ću učiniti đir gelenderom hodnika uz njegovateljicu Anu. Pa ću đinasticirajući na motomedu nastavit ovo večernje 'Razmatranje uz mob'. A to valjda znate da se ovo tipkulji na mob plesom 'zlatnog palčeka'. Onda e-mail i web... Sve su to djela milosti Božje. 18.34 sati Đinasticirajući na motomedu samo da kažem zidni sat je stao pa je stvar zakomplicirao. Ali valjda stignem uraditi ovo 'Razmatranje uz mob'. … Ah, obitelj ali sveta obitelj. Vezivno obiteljsko tkivo ne može biti nekakva krvna povezanost. Nikako ne može biti - ako želi biti skladna - kršćanska - sveta obitelj. Ta krvna povezanost je povezanost po inerciji, tj. nikakva povezanost. Obitelj mora bi jedinstvena, kompaktna, čvrsta. A toga nema bez Duha Svetoga. Stoji ona: obitelj koja zajedno moli - zajedno ostaje. Haj, zdravi i veseli bili

- 07:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo tribaš znat: vamilija koja zajno moli zajno ostaje.' . Dide ajme kolko su zla narodu Rvackom učinili uni crljeni koji su nas učili da ne triba molit.

- 07:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ahaa baba Jako nije tebi bilo izać na kraj svojon dičurlijon. Jel' no si ji trinest rodila? 'Lujo u mojoj vamiliji je bija red: jel se zanoćalo ujti Gospinu ružarju.

- 06:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.12.2021., subota


Ha, Božić je obiteljski blagdan. Isusova ovca ima staru i novu obitelj. (Staru kad je bila tek ovca - bleee!)

- 17:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

BOŽIĆ


Posipal bi snegom
vse pute
i spunil z veseljem
vse kute,
da smeh i popevka zvoni,
da brigah i tugah ni,
da suza već oko ne muti,
da vsaki si v srcu oćuti:
Božić je došel nam vesel,
vsakomu sreće donesel
v sela i grade i gaj,
meni takaj!
(Dragutin Domjanić)

- 17:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.12 sati E bila je Božićna krunica Božjeg milosrđa uz HKR. A onda je onaj bezobzirni nesmiljeni potekao: Haj na web Isusova ovco! A što? Nekako mi je sve kao nedjelja. Ha ipak ću sa sa svojima (seka Iva) u Solin čuti tek sutra. Pa dobro je! Stari Rađa (tatica) je prije podne nazvao i Božić čestitao. A baš je čekao Nikolu da mu dođe. Sretan, sretan Božić svakome. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


O predragi Isuse, moj ljubljeni Spasitelju. Ispuni me svojom Ljubavlju. Ispuni me Svojom Snagom. Ispuni me svojom Mudrošću. Ispuni me svojom Ustrajnošću. Ispuni me svojom Poniznošću. Ispuni me svojom Hrabrošću. Ispuni me svojim Žarom. Amen. Blagoslovljen Božić želi vam …

- 17:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bogu hvala za tebe jer i po tebi nam je Bog dao slobodnu Hrvatsku.

- 17:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska majko draga koja si riječi govoriti učila Sina koji je Riječ tijelom postala. Hvala ti hvala što cijelu sebe za odgojit Sina dala.

- 17:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.53 sati 'Božić je i kao što je i red - božićuje se!' . Eto tako sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) ... Ehe i danas je Božićna svjetlost ili je to zvijezda Danica bila koja je sobu ispunila blistavim sjajem. Ma to je i danas na sred sobe zablistala kraljica Hrvata. A to je zbiljsko lice naše časne sestrice s. Natalije. Onaj tko je ne zna to je tek krhka časna. A jel' uzdigla križ Kristov u mahu se preobrazi u svoj zbiljski lik kraljicu Hrvata. Pred kojom uzmiče svaka nevaljalština i tmina, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Josip i Marija u svom djetetu nisu zatirali RIJEČ zato i jesu sveta Obitelj.

- 12:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.49 sati Božić je! Kao i redovito kod redovnika, stanje redovno. Lift kojim krepošću urešeni Anđelko spušta p. Galanaura i karijolu (s ovcom) u kapelu Isusu. Gdje će ih svetoj misi Isus okrijepiti Sobom. Pa će i ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac. A ovo što ta ovca (u karijoli) na mob tipkulji je preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? Kako šta? Pa Božić je! Cijeli dan se božićuje. Ama baš čitav dan kroz sve događaje i susrete se hvali i slavi Isusa a Mariju primjereno časti, zato jer je - feštaaa! 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 09:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

BOŽIĆ – BLAGDAN ČOVJEŠTVA (Božić, 2001.)


Božić je. Nema više: Bog je Bog, a čovjek tek čovjek. Bog je postao što i mi – da ne poželimo biti išta drugo osim što jesmo – ljudi. Ako je on kog svemir ne obuhvaća sav stao u čovještvo – znači možemo i mi. Nije potrebno biti savršen kao anđeo da bi bio čovjek; niti zvijer da bi ljudski živio. Božić je blagdan sveg što je ljudsko. Opipaj se danas, nakašlji, počešljaj… zapazi svoju tjelesnost – jer Bog je tijelom postao. Ne tek da je ljudski biti čovjek, već je to i božanski. To od čeg si ti, od toga je i on. Usudi se biti. Muški budi muško. Ženski žensko. Budi radnik, ratnik, zaljubljenik, jak, nježan. Smij se punim smijehom, i plači punim suzama. Ne bježi u iluzije, voli stvarnost. Raduj se hladnoći, vrućini, znoju, umoru. Ne raščovječuj se jer Bog se učovječio. Savršeni je postao nesavršeni da prihvatimo svoje nesavršenstvo. Čovjek, kako to gordo zvuči – ali samo zato jer je Bog čovjekom postao.

Stani večeras uz jaslice, i u šutnji gledaj čaroliju gole ljudske egzistencije. Nećeš sagriješiti ako pozavidiš volu i magarcu na njihovoj priprostoći. Usudi se to otajstvo ne obuhvaćati mišlju, već mu daj da ono tebe obuhvati. Nek u tebi probudi djetinjstvo tvoje duše. Svijest duboke ljudske krhkosti. I ne prepadni je se, jer su to jaslice u kojima se u tebi rađa Bog.
Sretan ti Božić!
Od srca, p. Luka

- 09:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 08:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'Pjevajte Gospodinu pjesmu novu,
jer učini djela čudesna.
Pobjedu mu pribavi desnica njegova
i sveta mišica njegova.
Gospodin obznani spasenje svoje,
pred poganima pravednost objavi.
Spomenu se dobrote i vjernosti
prema domu Izraelovu.
Svi krajevi svijeta vidješe spasenje Boga našega.
Sva zemljo, poklikni Gospodinu,
raduj se, kliči i pjevaj!
Zapjevajte Gospodinu uz citru,
uz citru i zvuke glazbala;
uz trublje i zvuke rogova:
kličite Gospodinu kralju!'
Ps 98

- 08:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'Ispunjeni neizmjernom radošću, danas slavimo rođenje našeg Spasitelja i Gospodina, Isusa Krista. Božić! (umanjenica, deminutiv, od Bog, tj. mali Bog) slavi se od IV. stoljeća. U sadržaju Božića istaknuta je poruka mira, važnost neznatnih i nemoćnih te vjera da je Bog, nazočan u nejakom djetetu siromaha, snažniji od svih sila.' HIiM

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


SRETAN I BLAGOSLOVLJEN BOŽIĆ OD SRCA VAM ŽELI VAŠA SMS ŽUPLJANKA …

- 08:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.01 sati 'U sred vrijeme godišta...' Hajmo, hajmo srca gore danas je dan od sviju iščekivan. Hej, Bog - sama ljubav je došla k nama gladnima i žednima ljubavi i rodila se u jaslama. Svojim rođenjem Isus se predstavio da je ljubav - jer tko bi doli same ljubavi mogao prigrli toliku jednostavnost i siromaštvo. Hah, a prva družba Isusova su vol i magarac. I danas se među isusovcima nađe bistrih kao vol i tvrdoglavih kao magarac. Ne znam gdje vaš web župnik spada ali i on je redovnik Družbe Isusove. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, premda su nam kalendari različiti - ali mi smo isti (dogmatski). Naša Crkva je: SPC = RKC = SPC. Božić nam je 25. 12/7. 1. Sretan Božić/ Hristos se rodi! Od srca p. Luka, isusovac

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kupit ću ti mala igračice.
Puvaljiku, ožeg i mašice (Preuzeto: facebook Ogorja)

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati A večeras na Badnju večer, evo što sam napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'Gospodine hvala Ti za raskošan Božićni dar. Ti si potaknuo mog pravoslavnog isusovca da čestita meni - Isusovoj ovci i mojim web župljanima Božić. Trebao bi mu ja kao isusovački pravoslavac i osobno kazat: Dragi pravoslavni isusovče hvala lipa za Božićnu čestitku! I ja osobno ali moji web župljani čestitamo već sada Hristos se rodi (kod SPC je Božić 7. siječnja). Od srca p. Luka, isusovački pravoslavac

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 26. 12. 2021. Gospodine Božićno ozračje nas obuhvaća, liturgijski smo u Božićnoj osmini. A danas je nedjelja Svete Obitelji Isusa, Marije i Josipa. U Tvojoj obitelji Gospodine Isuse bilo je ispravno ozračje, nitko nije zatirao Tvoju osobnost. Vidi se to iz evanđelja. Bio si još dijete kad su s Tobom išli u Jeruzalem, pa su Te izgubi i našli u Hramu kako razgovaraš sa učiteljima Zakona. Na njihovu primjedbu zašto si ostavio da Te traže. Rekao si im: 'Zašto ste me tražili? Niste li znali da mi je biti u onome što je Oca mojega?' Molimo Te Gospodine da i u našim obiteljima bude ozračje u kom će moći klijati i razrastati se klice dobra. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana:. Lk 2, 41-52)

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi p. Luka, od srca Vam čestitam praznik Rođenja Hristovog. Vama i Vašim web župljanima želim da ga provedete u miru i radosti. …
- Dragi …, pravoslavni isusovče hvala lipa za Božićnu čestitku! I ja osobno ali moji web župljani čestitamo već sada Hristos se rodi (kod SPC je Božić 7. siječnja). Od srca p. Luka, isusovački pravoslavac

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.13 sati Sve je kako valja! Meštar Splićo doma božićuje a Isusova ovca đinasticira na motomedu (i ovo tipklji). Dobro je i to što sam malo prije učinio đir gelenderom hodnika uz njegovateljicu 'Lj'. Nešto Božićno bi valjalo za ovo 'Razmatranje uz mob'. Božić to je prezentacija Ljubavi. Isus Krist je ljubav. Baš zato jer je ljubav najvažnija, oko nje, i zbog nje se sve vrti - pa i zemlju u vrtnju tjera ljubav. E to što je svijetu najvažnije - ta ljubav je Isus Krist koji se rađa u sporednosti, u siromaštvu u jaslicama. A tako vam je to i svakodnevnici. Siromaštvo je utočiste istinskim vrijednostima. Neobično sam sretan što sam ja, Isusova ovca rođena u štalici (na Svilaji). Ah čuje se mukanje, blejanje ili revanje magarca Klepe to je mistika - baš to. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo svaki vojnik Kristov triba znat daj u unom štaj za ništa, štaj najjadnije. Tu, tutek je najjače.' Aha dide zato se naš Krist kralj rodija u jaslon ki balonja.

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Pita bi te baba Jako? Jel' to Božić znači daj dragi Bog - Bogić nejaki i slabi? 'Lujo nemoj nikad ni anko pomislit daj slaba i nejaka ljubov a toj dragi Isus.'

- 07:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Središnji događaj svega je pohod Stvoritelja čovjeku sa darom kojeg zna da mora tražiti a nije zna što je/tko je dok se u štalici nije rodila Ljubav (Isus Krist) kao čovjek. (kev Božić)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.12.2021., petak


- 17:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Lojola viteže zovi samo zovi i Hrvatski sokolovi u sebi nose živu žeravicu želje za Krista i Gospu sve učiniti pa i život dati.

- 17:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


15.13 sati Aha je bila je krunica Božjeg milosrđa uz HKR. A onda je potekao i onaj nesmiljeni berekin: Haj na web Isusova ovco! Ah a što? To sam već rekao da poslije krunica uz HKR kažem još i himan Duhu Svetom. Pa kod onoga: 'Darova sedam razdaješ'. I danas sam ponovio kao i svaki put da mi pošalje darove potrebne za tamo gdje me šalje. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.53 sati Ovako piše u bloku: 'Dan uoči! Pa znam što je to! Jer već odulje živim uoči.' Eto to sam olovkom napisao (za spas rukopisa) ... Aha ha, i danas na sred sobe svjetlom odjevena, suncem ogrnuta na sred sobe je zablistala kraljica Hrvata. A to je naša pastirica s. Natalija koja čim uzdigne križ Kristov zadobije svoj zbiljski lik kraljice Hrvata. Od koje sklanja svaka nevaljalština i tmina, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Hvala Gospe Sinjska što si svijetu ljubav rodila i kod svojih Vlaja se nastanila.

- 17:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Svaki moj grijeh na tvom križu je izbrisan. Svaki moj dan, Kriste u tvom srcu je zapisan. Rane su me tvoje otkupile. Suze me tvoje blagoslovile. HVALA TI ISUSE!

- 17:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Večeras je tvoj trenutak, danas će Bog doći na tvoja vrata, zagledati se u tvoje oči i pitati te da li ga voliš i primaš. Neka ti je blagoslovljen susret s vječnim i novorođenim Isusom. (Tomislav Ivančić)

- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ljubav se rodila
u tijelu čovjeka,
da bi nas
zauvijek spasila.
U štalici je rođen
Onaj koji stvara sve,
Onaj koji svojim dahom
cijeli svemir pokreće.
A On je želio
za nas malen postati,
da možemo bez straha
Boga svog mi ljubiti.

- 16:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Božić se temelji na jednom prekrasnom i namjernom paradoksu; paradoksu da se rođenje beskućnika slavi u svakome domu. (G. K. Chesterton)

- 12:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Sreća najveća Isusove ovce je što je i ona rođena u štalici (Livodice na Svilaji)

- 12:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.42 sati. I danas u ovo doba: lift kojim krepošću urešeni Anđelko spušta karijolu (s ovcom) a ovo je ono prikladno vrijeme kad ta ovca (u karijoli) na mob tipkulji preglednik dana 'Glas iz krpa'. Ma znaš na današnji dan 'uoči', tj. Badnjak imam potrebi reći hvala. Gospodinu za godine ove raspetosti na bolesničkom krevetu. Što kroz njih proživljavao provaliju pakla ali i uzvišenost Neba. Zahvalit ću Gospodinu što sam shvatio da patnja nije beskorisno mrcvarenje. Pravo patiti znači s Kristom supatiti i zato znači izrađivati nešto vrijedno. Točnije kad s Kristom supatimo onda Krist patnju pretvara u vrijedno djelo. 11.00 sati Sada poslije svete mise đinasticirajući na motomedu. Mogu kazat da sam malo prije učinio đir gelenderom hodnika uz krepošću urešenog. A učinija sam i posa... E treba moć izdržati do ponedjeljka kad će meštar Splićo opet izvodit svoju uradbu na Isusovoj ovcě. Treba do ponedjeljka izdurat... 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Rekao je: Ovo je moje Tijelo - stoga Euharistija nije lik njegova Tijela i Krvi, kao što su neki govorili, već je to stvarno Krv i Tijelo Kristovo. (sv. Makarije Veliki)

- 08:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


O ljubavi tvojoj, Gospodine, pjevat ću dovijeka,
od pokoljenja do pokoljenja
usta će moja obznanjivati tvoju vjernost.
Ti reče: Navijeke je sazdana ljubav moja!
U nebu utemelji vjernost svoju.
Ps 89

- 08:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'Danas se veselimo Badnjaku, zadnjem danu Došašća, a posebno Badnjoj večeri, noći uoči Božića, kršćanima najdražeg blagdana. Naziv je izveden iz praslavenskog korijena kao i u glagolima bdjeti ili buditi, sa značenjem bdjenja uoči velikog blagdana. Bdjenje je povezano uz post i nemrs te završava ponoćnom misom, polnoćkom. ' HIiM

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'Ponizni Isuse, koji si nam samoga sebe stavio kao uzor duboke poniznosti, ne dopusti da svoja djela okaljamo taštom slavom i ohološću.' HIiM

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.59 sati Evo sad poslije prvog koraka (Gospina krunica uz HKR) u dan 'uoči' tj. Badnjaka. Vrijeme je ovo prikladno za uzdići hvalu Gospodinu za darove po kojima nas je pohodilo 'Mlado sunce s visine'. Hvala. Gospodinu za godine ove raspetosti (RBK = raspetosti na bolesničkom krevetu) kad sam spoznao koliko sam Mu dragocjen. Što mi je dao znati da za ono gdje me želi trebam kao zdrav potpuno funkcionirati. 6.58 sati. Baš sam bio pod tušem. Ma Bogu hvala što sam u svojoj kući sa svojim ljudima (subraćom). Danas jer je Badnjak meštar Splićo će biti sa svojima doma. Kao i sutra jer je Božić. Sretan sam što me jučer ošišao - zurka je za 5. Bogu hvala tu je motomed i redovnički đir. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Preminula je Gordana (klarisa) jutros u 10 sati. Otišla u nebesku domovinu.
- Pokoj vječni daruj joj Gospodine! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni čekamo Božić. Hajmo ovog Božića čvrsto odlučiti započet ćemo realizaciju: SPC = RKC = SPC pa neka bude kad bude. Od srca p. Luka, isusovac

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati Evo što sam malo prije olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Oh, Bože kako je dobro biti čovjek samo zato jer si Ti htio postati čovjek!'. Tak sam tamo napisao, mogu samo dodat: što o Bože zar ti to nije pregadljivo Tebi koji si sama ljepota i sjaj, da postaneš kao mi dvonošci? Zar to nije poniženje do ispod zemlje? Da Ti stvoritelj zvijezda i svemira cijelog upoznaš kako je teško gaziti ovom 'plačnom dolinom' bez ikoga svoga. Eh da to si postao je ljubav Te je na to nagnala. Ah, ljubav... Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 25. 12. 2021. Gospodine baš danas 'u sred vrijeme godišta' slavimo Tvoj slavni dolazak k nama. Središte oko kog sve vrti i kog svatko oduvijek traži je LJUBAV koja nam se rodila u jaslama kao dijete Isus. Oh hvala Ti svemoguća LJUBAVI - dragi Isuse Bože naš što si se rodio kao što rađamo se mi. Hvala Ti što nam tako odaslao poruku: čovječe pogledaj u jaslice i shvati da te volim. Tvoju čovječnost volim - budi to što jesi. Čovječe očovječi se. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 1, 1-18)

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.40 sati Ha, dobro je imam onaj nužno potrebni stimulans da nešto jako ozbiljno radim. A i to je intervent Božje milosti! Taj osjećaj sam nezasluženo primio. Realno govoreći na mršavim tekstićima. Važno mi je znati da Gospodin nije od mene odustao. E kako je ovo večernje 'Razmatranje uz mob' dok radosno čekam uradbu meštra Spliće trebalo bi se osvrnuti na evanđelje (petak). Aha to je Badnjak. To je Zaharijina zahvala Gospodinu - 'Mladom suncu s visine'. Divno je to ime za Gospodina. Vjerujem da i mi imamo takva iskustva, da je Gospodin istinska radost i ono najljepše od mladosti. Mislim da je Badnjak prikladan dan kad Gospodinu možemo uzdići zahvalnost za najljepše, najkorisnije i najbolje trenutke u životu svom jer su nas uzdigli k Njemu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 06:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo vojniče Kristov jesil' se ti zavalija Kristu kralju za sve priko čega ste se susrili?' Ma dide nikad ne nemoren dosta vale reć štaj mi tebe posla.

- 06:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo prija Božića tribalo bi se zavali dragom Isusu za sve gdi se susrićemo š Njin? 'A baba Jako ja iman potribu da mu kažen vala dragi Isuse za naša Ogorska sila.

- 06:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.12.2021., četvrtak


- 17:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatanje uz mob


15.13 sati Je bila je, baš sam imao krunicu Božjeg milosrđa uz HKR. Po tom je potekao i onaj nesmiljeni poticaj: 'Haj, na web Isusova ovco!' A što? Pa ništa! Premećem pameću bil' se moglo u tisak što dati? Materijala ima ali treba probrati! Čuo sam od Engleza da čovjek u životu mora imati 5b (engl. Baby (djece) or book (knjiga) or built (projekata). Za sada sam 3 book. Ah, ma Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


O kraljice predivna, majko Krista Gospodina, Hvala ti hvala Gospe Sěnjska što si pristala da po tebi nam dođe svemogući Bog. Svaka ti čast! Moćna si moćna Vlajino draga.

- 17:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pitanje svih pitanja! Pitanje za milijun neprocjenjivog: zašto se svemogući Bog rodio kao čovjek??? Shvatiš li bit će ti zbilja: SRETAN BOŽIĆ!

- 17:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.45 sati Baš sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Eh, da je shvatiti i prihvatiti - ono što je razlogom moje najveće boli i žalosti je vrutak iz kojeg izvire ono što me najviše raduje.' ... Bila je! Svjetlošću odjevena, suncem ogrnuta blještavim sjajem mi sobu obasjala glavom i bradom kraljica Hrvata - je kad vam kažem! Na svoje oči sam vidio. A ta predivna kraljica se krije iz krhke časne sestrice s. Natalije. Koja sama sebe otkrije, čim uzdigne križ Kristov vidi se njena najnutarnjija bit ona je kraljica Hrvata od koje bježi glavom bez obzira: kuga, glad i rat. Svaka nevaljalština i zloća, bolest i bolešćina, a i beštija korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Brodolom života kad ti se desi - ne boj se.
U križu je tvoj spas - samo vjeruj!

- 12:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Onaj tko je sve stvorio čovjeku je došao i čovjekom postao te se tako predstavio da je Ljubav.

- 12:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Marija je veća od neba, čvršća od zemlje i šira nego nebeski svod. U svoje tijelo uzela je Onoga kojega svijet nije u stanju shvatiti. U svom naručju nosila je Onoga koji čitav svijet nosi. Postade majkom svoga Stvoritelja, hranila Ga, Njega koji svemu daje hranu. (sv. Petar Krizolog)

- 12:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti... KORACI sms knev


Središnji događaj svega je pohod Stvoritelja čovjeku sa darom kojeg zna da mora tražiti a nije zna što je/tko je dok se u štalici nije rodila Ljubav (Isus Krist) kao čovjek. (kev Božić)

- 11:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.41 sati Ma sad makar jesam rođeni Zagorec ali i mista pod Svilajom dolje kod onih Vlaja su baš lipa.... Ha pa dobro već je krepošću urešeni Anđelko prebacio karijolu (s ovcom) u kapelu. Isusu. Gdje će ih u svetoj misi Isus okrijepiti Sobom. Pa će i ovca (iz karijole) biti kako spada Isusova ovca = isusovac. E a kako je ovo preglednik dana 'Glas iz krpa' - kaži šta još danas ima? 10.32 sati. A ima, ima... Baš sad ima đinasticiranje na motomedu. Pa razmatranje ovo i ono, propitivanje savjesti... I drugo što već spada u redovnički đir Isusovih ovaca. Koji i danas ide 'sve u šesnest'. A u taj đir nekako će se stisnuti i uradba meštra Spliće. Koju će vjerujem na Isusovoj ovci večeras izvesti. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ivo Žižić: Mista draga pod Svilajom gorom


Ko vas ne bi volio sve skupa,
Mista draga u dnu moga srca,
Svu prirodu pod svilajskom stinom,
Di sam mladost ja svoju trošio.
Ko vas ne bi volio sve skupa,
Mista draga u dnu moga srca:
Milešinu i Pribude dične
I Radunić i sve Bračeviće,
I Ogorje i Donje i Gornje
što stanuju u dnu duše moje.
Ko vas ne bi volio sve skupa,
Lipa mista u dnu moga srca:
Ljupke žene, stasite mladiće
što pucaju od žara i sriće,
što pivaju iz sveg grla svoga:
Oja, noja, goj se mala moja,
Podsvilajko, na svitu najbolja!

- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Seka Iva se brine za Isusovu ovcu 2005


- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Euharistija je čudo - izvanredni Božji zahvat koji mu diktira Njegova ljubav, omogućuje Njegova svemoć i nama dariva Njegova dobrota. (Kardinal Franjo Kuharić)

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pokaži mi, Gospodine, putove svoje,
nauči me svojim stazama!
Istinom me svojom vodi i pouči me,
jer ti si Bog, moj Spasitelj.
Ps 25

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


"Današnji sveti zaštitnik je Ivan Kentski (poljski Jan Kanty ili Jan z Kŕt), svećenik i skolastik. Rodio se 23. lipnja 1390. u poljskom gradiću Kŕuy, nedaleko Oŕwiŕcima u Malopoljskom vojvodstvu. Od malih nogu isticao se blagošću i dobrotom, a kao svećenik neumornim pastoralnim radom, studijem i molitvom." HIiM

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.59 sati Aha ipak još nije Badnjak. Bogu hvala četvrtak je, 23. 12. 2021. Molaj rekli bi oni Dalmoši. Sporije živi! A šta ću prvi korak u dan prije Badnjaka sam učinio. Tj. baš sam imao Gospinu krunicu uz HKR. A sada nastavljamo! Kroz sve događaje i susrete u ovome danu od srca hvali i i slavi Isusa a Mariju primjereno časti. Tako čineći vedrinom ćemo odsijevati: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, za malog Ivana mnogi se pitali: što li će biti ovog djeteta? Mnogi se pitaju: što će biti sa nama? Realizirat ćemo: SPC = RKC = SPC - jel' da? Od srca p. Luka, isusovac

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.08 sati Evo što sam večeras (srijeda) olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Ma haj ipak smo još uvijek 22. 12.' Eto tako tamo piše. Da pojasnim bio sam uvjeren da je večeras Badnjak ali ipak... Ma zapravo sam se obradovao ovoj grešci. Jer kaže mi da nisam ovdje gdje sam nego sam djelom sebe naprijed. A to je tako jer se brzo - sadržajno i kvalitetno živi. ... Hah, ne tv-ekranu poznato lice. Provincijal Isusověh ovaca p. Dalibor Renić u emisiji '1na1'. Bože blagoslovi ga! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 24. 12. 2021. Gospodine ovih dana smo pjevali 'Već se bliži...' . A danas nam se posve približio Božić. Dan uoči Božića je Badnjak a to je ime drveta na ognjištu kojeg bi naši stari danas palili. Uređivale bi se kuće a i kiti se Božićno drvce. Mnogi su dragi običaji vezani uz Badnjak Spomenut možemo svetu misu ponoćku - ali ove godine zbog pandemije bit će prilagođeno. Ne daj Gospodine da nas rastrese taj uljez. Molimo Te podaj nam milost da pripravni dočekamo 'Mlado sunce visine' Da Te srcem blagoslivljamo - a to možemo kao i Zaharija: 'Blagoslovljen Gospodin Bog, što pohodi i otkupi narod svoj.' Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 1, 67-79)

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.44 sati Haj može! Ceremonije koje spadaju na ovu uru (comp, jogurtić, guska) su uredno apsolvirane. I sada dok sav radostan i razdragan čekam uradbu meštra Spliće bacit ću trunku oko na evanđelje (četvrtak) i kazat koju... Aha, ubola me u oko ova: 'Što li će biti od ovoga djeteta?' Trebalo bi bit što Bog želi. Ali na nama je hoćemo li ići putem kojim nas On želi voditi? Recimo ja Isusova ovca znam gdje bi me Gospodin htio dovesti. Ali dali će, to ovisi meni. Npr. Hoću li se čuvat ove beštije korone. Zaključno recimo: što će sa nama biti? Neka bude što Bog želi. Na meni je da se potrudim da volja Božja na meni događa. To znači da se kroz život ne srlja nego nasljeduje Krista. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo kad si se rodija u Svijaji u štalici ja san odma zna bićeš šta bija po zanatu al' bićeš vojnik Kristov.' Dide more bit da san u Ogorju osta - a vako ne znan?

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako tis sićaš kad se tvoj mile rodija. Jesl' me ti zovnila Lujo? 'Toj baba Naća škriknila: evo mile, evo Luje. A da se mene pitalo rekla bi: ajme kolko smo Bogu dragi.'

- 07:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.12.2021., srijeda


- 17:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Kreni! Ne znam bojim se. Neka bude što Bog hoće. U redu glava je samostan broj ostaješ u svijetu? Bacaj!

- 17:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Uff, Ogoranac il’se ženi il’... Od srca p. Luka

- 17:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.10 sati. Aha, glasno i razgovijetno sam izgovarao krunicu Božjeg milosrđa uz HKR. Pa je onda i danas potekao onaj berekin: Haj, na web Isusova ovco! A što? E znam sto ako mi opet glas bude odjekivao kroz katedrale i bazilike treba se znati da je to djelo milosti koju sam primio glasnim molitvama Gospinih krunica uz HKR. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Ah, Alkarice i majko, Vlajino srcu mila kad si se ti rodila jel itko mogao pomisliti da ćeš biti majka Božjeg Sina i Alkarica Vlaška. O Gospe Sinjska budi uz nas.

- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.50 sati Evo što sam malo prije napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'Hvala Bogu i Vlaškoj Alkarici (Gospi Sinjskoj) što znam zašto sam se nakon dva mjeseca kome probudio iz kome. Jer da ne znam strah me je bili mi bilo preteško izdržati sve ove godine raspetosti (RBK = raspet na bolesničkom krevetu). A sad kad mi je dosta svega! Samo pomislim na 'puno lipi stvari' i sve se može - idemo dalje... Aha i danas mi se soba ispunila Nebeskom svjetlošću. Kad mi je sred sobe suncem ogrnuta zablistala kraljica Hrvata. A to je zbiljsko obličje naše pastirice, krhke časne sestrice s. Natalije. Dosta je da uzdigne križ Kristov u mahu se preobrazi u kraljicu Hrvata - svoj zbiljski lik. Od nje takve sa križem Kristovim bježi i sklanja se svaka zloća, nevaljalština i tmina, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne želim unaprijed znati
kakav plan imaš sa mnom.
Želim činiti ono
što želiš da činim,
i želim biti ono
čime me želiš učiniti!
(John Henry Newman)

- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bog nije htio ostati samo Bog. Zato je stvorio čovjeka, koji Ga je spreman primiti. Zato čovjek postiže svoj potpuni smisao tek kad postane Božja posuda, tj. onaj koji će se dati ispuniti Bogom. Zašto je Bog postao čovjek? Tim nevjerojatnim činom, Bog nam pokazuje za što je sve sposoban. Može sam Sebe učiniti posve drugim: čovjekom kao što smo mi, ne prestajući biti Bog.

- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.36 sati . Đinasticirajući na motomedu htio bi kazat da nam je do malo prije svetu misu predvodio p. Marko Matić. Drago mi je da i on vidi Gospin 'Veliča', kao je njen manifest - proglas svima što je za nju neznatnu službenicu učinio Gospodin. Svi će nju zvati blaženom a ona će sama sebe smatrati neznatnom. Ha kako je ovo što tikuljim na mob dok nogama okrećem pedale ovog sobnog bicikla - motomeda, preglednik dana 'Glas iz krpa'. Spomenunt bi valjalo da će još biti potpuna i cjelovita uradba koju na Isusovoj ovci kao nitko stručno, filigramski dotjerano izvodi meštar Splićo. Vjerojatno će uradbu izvesti večeras. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Mnogima sam samo sitan novčić
koji izgubljen leži na putu,
nevrijedan da se pokupi.
A Tebi sam, Bože, iz nekog razloga
bogatstvo koje ti nedostaje.
(Antun Matošević)

- 09:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Krist, veliki i vječni svećenik Novoga Saveza, djelujući po službi svećenika, prinosi euharistijsku žrtvu. I taj isti Krist, stvarno prisutan pod prilikama kruha i vina, prinos je euharistijske žrtve.

- 09:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kliče srce moje u Gospodinu,
raste snaga moja po Bogu mom.
šire mi se usta na dušmane moje,
jer se radujem pomoći tvojoj.
1 Sam 2

- 09:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'Današnja sveta zaštitnica je talijanska redovnica Francesca Saverio Cabrini, 'Mamma Cabrini ili Mother Cabrini'- prva američka građanka koja je proglašena sveticom. Rodila se 15. srpnja 1850. u talijanskom gradiću Sant'Angelo Lodigiano (provincija Lodi, Lombardija) kao deseto dijete pobožne seljačke obitelji koja se bavila uzgojem trešanja.' HIiM

- 09:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.32 sat Hah, baš me krunica svetom Josipu uz HKR namjesto ja imam potakla da kažem: svaka nevolja ne donosi zlo. Ova spoznaja je sazreti mogla zato što je umjesto Gospine bila krunica svetom Josipu. Ono 2003 u Šopotu dal' je bila nesreća ili sreća??? (jer to je dalo 'puno lipi stvari') Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


2.28 sati. Hah, a štaš'? Kušat ću još zeru hrrr... A ovo je za dan pred nama (srijeda, 22. 12. 2021.). U današnjem evanđelju imamo proglas 'Veliča' naše Gospe. Iz kog se vidi da to nisu riječi tek pobožnice nego kraljice. Osvjedočena je da Bog ponižava oholice umišljene a nju koju su te oholice ponizili do crne zemlje uzvisuje do mjere kraljice. Upravo taj Gospin 'Veliča' ispisuje i naša web župa Gospe Sinjske. Bit će očito da 'puno lipi stvari' klija iz ponižavanja i obezvrijeđivanja samog Krista Gospodina od 'umišljenih oholica'. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- … A1 bon od … Kapitanović
- Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 09:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, zapravo dragi Isuse Kriste Ti znaš koliko se isponižavala Tvoja Crkva zato jer nije shvaćala da je: SPC = RKC = SPC Daj da to shvatimo! Od srca p. Luka, isusovac

- 09:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.02 sati Evo što u bloku piše što sam pokušao olovkom napisati. Napisano nekakvim švrakopisom piše: 'Hvala Ti Gospodine za milost koju si danas izlijevao na poslove i susrete koje sam imao.' Eto to sam pokušao napisati. Ma evanđelje (srijeda) je baš izazovno. Poziva me na zahvalnost svima koji su me ponižavali i obezvrjeđivali kao najobičniju ovcu. Eh, nisu vidjeli da sam Isusova ovca. To je ono što boli - bili su slijepi vidjeti da ta ovca pripada Isusu. Bol je još bolnija što su bili slijepi prepoznati Isusa u meni kao svećeniku. Svaki svećenik je drugi Krist. Slutim 'puno lipi stvari' mi je pripalo jer Krist je u meni stravično bio isponižavan. Ah… Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 23. 12. 2021. Gospodine dan po dan primakli smo se danu za kog pjesma kaže 'u sred vrijeme godišta'. A danas četvrtak u evanđelju slušamo o Tvom milosnom zahvatu u živote bračne zajednice Zaharije i Elizabete - koji nisu mogli imati djece. Zahvatom Tvoje milosti dao si da im se rodi dijete. U evanđelju slušamo kad je dječaku trebalo dati ime, otac Zaharija je zaželio da se Ivan zove. Čime je htio reći da dijete je plod milosti Božje. Svi mi smo na svijet došli zahvaljujući Tvojoj milosti. Molimo Te za one koji su bez djece. Budi uz njih i daj da shvate da smo svi pozvani biti plodni ljubavlju jedni za druge. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 1, 57-66)

- 08:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


U samostan se ne dolazi da bi se pobjeglo od svijeta, nego da svijet nosimo Bogu. (sv. Terezija Benedikta od Križa - Edith Stein)

- 08:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.30 sati Oh ho veliča duša moja Gospodina za sve godine raspetosti ove (RBK). Ma eto baš šteta što nadahnuća nemam. Ali vrijedan plod su dale i zavrijedile su 'veliča' Isusove ovce. Ovo sam započeo večernje 'Razmatranje uz mob' čekajući uradbu meštra Spliće. A ovo gore je bila reakcija nakon što sam pogledao evanđelje (srijeda). Ma to me veseli da ova moja raspetost (RBK) slika tog Gospina 'Veliča'. To je zbilja nešto kad na svojoj koži osjetiš što je to kad Gospodin ponizuje oholice umišljene. A uzvisuje tebe koji si isponižavan do 'puno lipi stvari'. Onda imaš potrebu biti zahvalan tim oholicama umišljenim što su i oni bili kanali tolike Božje milosti. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo za vojnika Kristova napose je važan 'veliča' naše kraljice, Vlaške Alkarice. Jer i svoje vojnike Krist kralj uzdiže iz blata u kojeg su ga strovalile bijede ljudske.' Aha dide…

- 08:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako tis meni skroz, zanimljivo čeljade. Tebej vanđelje dalo. Reci baba koji dija? 'Lujo uno kad draga Gospa kaže da Bog spušća doli koji se pravu velki a koji su najmanji uzdiže ji gori.'

- 07:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.12.2021., utorak


Ček, ček tko su ovi? Aha to su moji Ogorani Marija Rađa – Dota (moja baka) sa svojom djecom: Iva, Luka i Ivan (moj otac)

- 17:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Lojola viteže zovi samo zovi i Hrvatski sokolovi u sebi nose živu žeravicu želje za Krista i Gospu sve učiniti pa i život dati.

- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.10 sati. Jesam li imao krunicu Božjeg milosrđa uz HKR kao da je čekao potekao je onaj nesmiljeni: Haj, na web Isusova ovco! A što? To sam rekao da poslije krunica uz HKR kažem i himan Duhu Svetom. A danas sam Mu rekao da mi pošalje darove za ono gdje me šalje. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh hvala ti majko, Alkarice tebi hvala za 'veliča' koji si nam dala. Ponaosob ti hvala za riječi tvoje koje nas se tiču da svemogući Bog oholice snizuje a neznatne uzvisuje. O Gospe Sinjska ti si nam spas.

- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.40 sati A što sam baš napisao olovkom u blok (za spas rukopisa : '21 12 2012. Uh nisu same dvanaestice! A greškom napisao da jesu. Pa da i jesu ne znam što bi to značilo. ... Aha, značenje je bljesnulo na sred sobe. Sve dvanaestice znače da u kući s nam radi kraljica Hrvata. A to se prepozna u našoj pastirici časnoj sestrici s. Nataliji kad uzdigne križ Kristov. Tako je suverena i dominantna kao kraljica što ona i je. U svoj najbitnijoj biti ona je kraljica Hrvata od koje bježi svaka nevaljalština i tmina, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gdje je Bog, tamo je i ljubav. A gdje je ljubav, tamo je i služenje. Mi, kršćani, stvoreni smo za velike stvari. Stvoreni smo za svetost jer nas je Bog stvorio na svoju sliku i priliku. (Bl. Majka Terezija iz Calcutte)

- 16:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Svemogući Bože, daj da nam skori blagdani Tvoga Sina, budu izvor snage u sadašnjem životu i predokus vječne sreće.
--
Složi glas svoj, dušo moja, sa nebeskim četama,
pjevajte mu, usta moja, koji je nad zvijezdama!
Sve što bješe i sve što je, sve je puno slave tvoje,
sve te diči i slavi, Oče vječne Ljubavi!

- 12:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ah, kad bih umio komadić raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) u slova staviti duši bi lakše bilo.

- 11:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.43 sati Hajmo od 'isprid Brista' u Ogorju Donjem na svetu misu ... Već krepošću urešeni Anđelko liftom spušta karijolu (s ovcom) u kapelu Isusu. Gdje će ih u svetoj misi Isus okrijepi Sobom. Pa će i ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac. Oah... Ogorje Donje to je baba Cola koja uza svoje 'štule' sjedi na Majorovu pragu krpi il' Gospinu ružarju moli. Sveta je to baka jer i svetački je živjela. Eh kako je ovo što na mob tipkuljim preglednik dana 'Glas iz krpa'. Valja kazat da će još biti đinasticiranje na motomedu. I večeras će Bogu hvala biti uradba meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Čim je pristala biti Majkom Vječne Riječi, Marija je zaslužila postati Kraljica svijeta i svih stvorenja. (sv. Bernardin Sienski)

- 11:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


O, Isuse, vječni Svećeniče, drži svoje svećenike u okrilju Svoga Presvetoga Srca, gdje ih nitko ne može ugroziti. Drži čistima njihove posvećene ruke koje svakodnevno dodiruju Tvoje Presveto Tijelo. Drži neokaljane njihove usne orošene Tvojom Predragocjenom Krvlju. Drži čistima i nesebičnima njihova srca zapečaćena svećeničkim dostojanstvom. Neka ih Tvoja Ljubav zaogrne i zaštiti od svijeta. Blagoslovi njihov trud obilnim plodovima i daj da im duše kojima služe, budu ovdje jedina utjeha, a na drugom svijetu vječna kruna. Amen.

- 09:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Jedan od prvih dostupnih podataka spominjanja Koprna je 1274. godina kada Papa Grgur X u Lyonu trogirskom Biskupu Kolobatu potvrđuje pravo jurisdikcije u selu Koprno.

- 08:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pred veličinom ovog sakramenta, vjernik ne može nego ponizno i s gorućom vjerom prihvatiti satnikovu ispovijest, i reći: Gospodine, nisam dostojan da uđeš pod krov moj, nego samo reci riječ i bit će izliječena duša moja.

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Naša se duša Gospodinu nada,
on je pomoć i zaštita naša.
Srce nam se u njemu raduje,
u njegovo sveto ime mi se uzdamo.
Ps 33

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti... KORACI sms knev


Hej ti tamo! Jesi li rođen? A to si ako znaš i dobro se zapitaš zašto se svemogući Bog učovječio = u štalici rodio. Budi i ti čovjek. Čestit Božić! (kev Božić)

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže Elizabeta je primila Mariju a dijete u njoj je počelo plesati. Primimo i mi Mariju i realizirat ćemo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.34 sati Hajmo, haj Zagorci i Vlaji... Cijeli puče Hrvatski: veselo, veselo... Vedro i veselo... Vedrinom odsijevajmo u danu pred nama (utorak, 21. 12. 2021.). Zato jer Krist Gospodin će nas pohoděti i 'sred vrijeme godišta' u nama se roditi u svem onom što nas je mučilo i opterećivalo. U svem tom Krist će Sebi u nama naći dom. Hajmo zato hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'Blaženi Oton (talijanski Ottone da Pola), franjevac karizmatik, živio je u Puli u prvoj polovici XIII. stoljeća. Bio je jedan od prvih sinova svetog Franje Asiškog koji su u to vrijeme stigli u Istru. Njegov franjevački subrat fra Petar iz Trogira nazvao ga je 1305. ŕUeutoncemŕ pa je vjerojatno rodom bio iz njemačkih krajeva. Predaja spominje njegovu 'izvanrednu dobrotu i savršenu krepost' i pripisuje mu četrnaest čudesnih ozdravljenja.' HIiM

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati Večeras (ponedjeljak) isto, nakon uredno odrađenog redovničkog đira sam učinio zapis olovkom u blok (za spas rukopisa). Evo što tamo piše: '. Ha, pa od života imam što sam tražio, ne životarim nego baš živim.' Eto tako tamo piše. Mogu sam dodat i zadovoljan sam - premda nemigam. Ali zato je važno da radim krupne korake u životu Crkve. Najčešće nismo niti svjesni koliko je patnja korisna. Već sam rekao da je moja karijola svemirska letjelica u svijetu Božje milosti. Osobno mi je drago sto se ne može reci da sam beskoristan ako sam nepokretan. Primijetili ste da radim na projektu: SPC = RKC = SPC. Samo da dodam taj projekt podupirem svojom karijolom. I vjerujem da će to ići za par desetaka godina. Što praktički znači do kraja ovozemnog života vašeg web župnika. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 22. 12. 2021. Gospodine sve nam je toplije oko srca. Naše jaslice u njem su spremne. Dođi čekamo Te Gospodine Isuse jer Te jako trebamo. A danas u srijedu pred Božić, u evanđelju slušamo veličanstveni proglas Tvoje majke, naše Gospe u kom kaže: 'Veliča duša moja Gospodina, klikće duh moj u Bogu, mome Spasitelju ... Silne zbaci s prijestolja, a uzvisi neznatne.' Tako je divno Gospodine biti osvjedočen da oni koji su umišljali da su 'netko' zbačeni sa prijestolja svoje umišljenosti. A nas da si nas uzvisio iz naše neznatnosti. Molimo Te udijeli nam milost da cio naš život bude naš 'veliča' Tebi Gospodine. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 1, 46-56)

- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.42 sati Hajde može! Što pak znači ceremonije: comp, jogurtić, guska su obavljene. I sada dok sav sretan i razdragan čekam uradbu meštra Spliće. Krenut mogu sa večernjim 'Razmatranje uz mob' ... Aoh već u subotu je Božić. Što je sa štalicama u srcu gdje bi se trebao roditi dragi Isusek? Nikakva šminka, ukrasi i mirisi ne dolaze u obzir. Zaviri bolje u svoje srce. Pa od svega trulog i gnjilog napravi Isusu jaslice. To je ono što impresionira kod Krista Gospodina: rado dolazi u nasu bijedu jad. Zamolimo Ga za oproštenje i da nam snage dade za naprijed. A On nas uspinje do 'puno lipi stvari'. Ah, divan je Bog, svi slavimo Ga... Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Načija od dida Majora


Reci dide kako ti moreš bit smiren i uvik čil za novi posa. A radit moraš polja i njive; mislit na svoje u Ogorju, Svilaji, u Spitu; mislit na goveda, konje i magarad. 'Lujo primi i ti ka vojnik Kristov srcu Gospu.'

- 07:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


E baba Jako da te pitan? I ja bi volija ki ti uvik bit razigran, veseja. Al' kako? 'Lujo zlato bakino ti stvoren za veselje. A to ćeš imat kad zavoliš Gospinu ružarju.'

- 07:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.12.2021., ponedjeljak


- 17:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti... KORACI sms knev


Hej ti tamo! Jesi li rođen? A to si ako si duboko svjestan da se svemogući Bog učovječio = u štalici se rodio. Budi i ti čovjek. Čestit i sretan Božić! (kev Božić)

- 17:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.10 sati Aha, bilo je 'red je red!' Baš kako spada bila je krunica Božjeg milosrđa uz HKR. E a onda je potekao i onaj nesmiljeni: Haj na web Isusova ovco! A što? Pa zgodan je ovaj ambijent u 'krpama', idealan radni prostor za one sa ovakvim 'nemogitisom'. Fino slobodno i komotno uradim priloge za web. Tu su mob i ajfon. Sada u četiri tu je njegovateljica Ana sa kavom. A comp i kava - to ide! Ukratko ne životari se nego baš živi! Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Kaži nam, otkrij Gospe Sinjska, Vlaška Alkarice jel' to Sin tvoj u tebi zbog kog sve u nama od poskakuje od radosti kad smo blizu tebi?

- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.45 sati Prepisat ću iz bloka što sam olovkom napisao (za spas rukopěsa) : 'Ah, koja je to sreća biti neupotrebljiv' - a biti koristan. Sreća je kad te drugi ne pokušavaju upotrijebiti za sebe da bi te počastili titulom da si upotrebljiv. ... Aha suncem ogrnuta i danas je na sred sobe zablistala kraljica Hrvata. A to je zbiljsko obličje naše pastirice s. Natalije. Za one koji ne znaju tko je to je tek krhka časna sestrica. Ali čim uzdigne križ Kristov u mahu postaje ono sto jest kraljica Hrvata. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Svemogući Bože, daj da budni dočekamo dolazak Tvoga Jedinorođenca: da Mu spremni i s upaljenim svjetiljkama hrlimo u susret, kako nas uči On sam, začetnik našega spasenja.

- 16:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Kažeš čvrsto vjeruje u Isusa i Crkvu Njegovu. Sakramentalno živi. A čitav je zgužvan i nikakav. Kaži mu da k srcu primi Gospu.

- 12:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.43 sati Posla Bog anđela Gabrijela djevici... Oh, ho a kad je ta Djevica Vlaška Alkarica od Boga bila poslana raspetoj Isusovoj ovčici u Krapinske Toplice i zbunila ovcu Sina svoga kao i nju Gabrijel. E dobro već je krepošću urešeni Anđelko prebacio karijolu s ovcom u kapelu. Gdje će ih u svetoj misi Isus okrijepiti Sobom pa će i ova biti kako spada Isusova ovca = isusovac. 10. 33 sati A sada đinasticirajući na motomedu moren kazat za ovaj preglednik dana sve, sve je SOK = sve ok. Imam sve što mi treba. A to nekakvo miganje je sporednost. Koju prepuštam terapijama. Eto kazat mogu da će večeras fizomaherski uradit Isusovu ovcu meštar Splićo. Bogu u ruke! 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Mi nismo u miru s drugima, jer nismo u miru sa samim sobom, a mi nismo u miru sa samim sobom, jer mi nismo u miru s Bogom. (Thomas Merton)

- 09:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


O Marijo, Zlatna zornice jer si Vlaška Alkarica Isusovoj ovci si vijest donijela koja je uzvišenošću zbunila kao i tebe vijest Gabrijela. O Gospe Sinjska hvala ti hvala.

- 08:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Euharistijsko slavlje uvijek obuhvaća: naviještanje Božje riječi, zahvaljivanje Bogu Ocu za sva njegova dobročinstva, naročito za dar Sina, zatim posvećenje kruha i vina i sudjelovanje u liturgijskoj gozbi primanjem Tijela i Krvi Gospodnje. Sve to tvori jedinstven bogoštovni čin.

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Tko će uzići na Goru Gospodnju,
tko će stajati na svetom mjestu njegovu?
Onaj u koga su ruke nedužne i srce čisto,
duša mu se ne predaje ispraznosti.
Ps 24

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Pater Luka sestra klarisa Franciska na respiratoru. Jako su zabrinute klarise za nju... Franciska je mlada osoba... 30..tak godina... Covid je zahvatio više njih...
- Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.55 sati Učinjen je prvi korak (Gospina krunica uz HKR) u ovaj dan (ponedjeljak, 20. 12. 2021.). U tijeku su priređivanje štalice u srcima u kojima će se roditi naš dragi, mali Isusek. To znate da je dobro da su štalice neuredne i da se očekuje da smrde. Evo ja Isusova ovca s tim nemam problema - uh kao je gadljiva štalica/srce. To baš to Isusek treba! Ps. Treba vola i magarca - što je prva Družba Isusova. A i toga se nađe... Hajmo sada kroz sve događaje i susrete hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'Danas slavimo svetog Dominika iz Silosa (Santo Domingo de Silos), Španjolskog benediktinskog opata. Rodio se godine 1000. u Cańasu (provincija La Rioja, Navarra) u seljačkoj obitelji i u mladosti je pasao očeva stada ovaca. Postao je benediktinski redovnik u obližnjem samostanu San Millĺn de la Cogolla, u kojem je djelovao kao poglavar novaka i prior, dok njega i dvojicu braće nije protjerao navarrski kralj Garcia III, koji je želio prisvojiti samostansku zemlju.' HIiM

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, pravo za reć ne pišem tebi nego Isusu Kristu koji mi dojavio da će biti: SPC = RKC = SPC. Ne znam kako? Pozivam te da poradimo na tome. Od srca p. Luka, isusovac

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.02 sati I večeras (nedjelja) sam onak' nonšalantno izvaljen u 'krpama' još opojen slavljeničkom nedjeljnim ugođajem. Odradio sam uobičajene ceremonije (tv-dnevnik) i obveze (brevijar). Pa sam nastojeći spasiti rukopis od propadanja načinio zapis olovkom u blok. Evo što sam napisao, pod dojmom odgledanog tv-dnevnika: 'Ma ček, ček jesmo li mi u idealnoj svetoj Hrvatskoj.' Imaš sve necenzurirane vijesti. Govori se o Hrvatskim gradovima i selima. Slobodno se priča o Adventu i Božiću. Samo pozitiva, pozitiva to je moja Hrvatska! Znam možda mislite da su ovi zaključi nategnuti ali zato su istiniti. Sad baš ako Hrvatska i nije sveta ali je blažena. I ako dadnemo sve od sebe bit će sveta. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 21. 12. 2021. Gospodine, već se bliži vrijeme blago, već se bliži onaj čas. Bliži nam se sreća najveća, naš dragi Isus na Božić će se roditi u jaslicama srca našega. A danas u utorak četvrte nedjelje došašća evanđelje nam sugerira da primimo Mariju u svoj dom. Onda ćemo i mi od radosti poigravati kao i Ivan Krstitelj u Elizabetinoj utrobi. A Duh Sveti će nas obuzimati kao nju i mi ćemo kao ona moći, od srca pjevati Božićne pjesme. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 1, 39-45)

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Svemogući Bože, nek nam u srcu sine sjaj Tvoje slave, te dolazak Tvoga Sina rasprši svaku noć i tamu, i očituje da smo sinovi svjetla.

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.43 sati Eh ako je ovo doba? Onda se zna da đinasticiram na motomedu. Ali i da tipkuljim na mobu ovo - što je večernje 'Razmatranje uz mob'. A ustvari to je osvrt na evanđelje (ponedjeljak). ... Aha to je ono: 'Poslan bi anđel Gabrijel...' Oh kakav je to susret bio? Sudeći po po plodu kojeg je dao taj susret je bio nešto neopisivo! Ključne su, bitne, sve govore, riječi naše Gospe: Neka mi bude kako moj Bog - moja Ljubav i sve moje hoće. Sve, sve, apsolutno sve neka bude kako On hoće. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo upanti, nek ti se možđane uriže. Vojnik Kristov u ama baš svemu sluša Krista kralja.' E dide triba kazat da će Krist kralj dat volje svome vojniku da učine šta šta o njeg traži.

- 07:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


A reci mi baba Jako da tebi dođe anđea sa Neba od tebe zapita pritešku stvar. Šta bi mu rekla? 'A Lujo rekla bi ako će mi da volje da učinin šta od mene traži - učinit ću sve.'

- 06:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.12.2021., nedjelja


- 17:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kamenice za pojit blago (goveda, konji, magarad...) ispred Majorove štalice na Livodicma u Svilaji. (U toj štalici je rođena Isusova ovca)
--

- 17:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.10 sati A je i danas jesam li imao krunicu Božjeg milosrđa uz HKR. Potekao je i onaj nesmiljeni nestaško: Haj, na web Isusova ovco! A što? Pa eto kako načiniti jaslice Isusu vlastitom srcu - gdje bi se Isusek trebao roditi? Dobro je da u srcima ima onak' stvari koje su za niš': smrdljiv gnoj, dronjci, krpetine, slametina. E vidiš od svega toga što te opterećivalo, što je problematično, odvratno. Mogu se načiniti dobre jaslice za Isusa da ti se za Božić rodi u srcu. Pozor! Isus na podnosi ušminkane, mirišljave jaslice. Aha čuje se sa hodniku njegovateljěca je stigla. Vjerujem da je s kavom. A comp i kava - to ide! Osim toga čut ću se sa svojima u Solin (seka Iva). Bit će kave srrrk... I ćakula bakula će poteći i teći, teći... Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Reci Gospe Sinjska jesl' se prepala kad eto k tebi Gabrijela. Drago nam je da su mu rekla kao prava Vlajina: samo neka mi bude volja Božja. Oj Alkarice ponos si Vlaške.

- 16:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.42 sati U blok sam olovkom napisao (za spas rukopisa) : 'Ah molitva ispred Alkarice naše pastirice s. Natalije. A molio sam i ja Isusova ovca: Gospe neka mi bude što rekla si - jer po tebi Isus je govorio meni. ... Aha je i danas je na sred sobe suncem ogrnuta zablistala kraljica Hrvata. A ustvari ona je naša pastirica, krhka časna sestrica s. Natalija sa uzdignutim križem Kristovim. Djeluje tako suvereno - dominantno. Baš kao kraljica što ona i je. Od nje takve sklanja svaka nevaljalština, zloća i tmina, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Neki je učenik zapitao učitelja: Učitelju, zašto dobri pate više od zlih?
Učitelj mu odgovori: Neki je seljak imao dvije krave - jednu snažnu, drugu slabu.
Što misliš na koju je stavio jaram?
Sigurno na jaku - odgovori mu učenik.
Učitelj zaključi: Tako čini i divni, milosrdni Bog - da bi pokrenuo svijet, stavlja jaram na dobre. (prof. Tomislav Ivančić "Susret sa živim Bogom")

- 12:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


A što bi ti? Ja bi, ja bi… Ah, što bi? Slobodu od svega i svakoga za Gospodina. Njemu da kažem što i 'najdraža': Neka mi bude što hoćeš Ti! Amen! Amen! Amen!

- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kada će nam se činiti da smo na površini sve izgubili, da nam je na površini sve isprevrtano, ipak nam jedno ostaje. A to je sam Bog. I stoga: „Ništa neka te ne straši, ništa ne uznemiruje. Sve prolazi, Bog ostaje isti. Strpljivost sve postiže. Tko Boga posjeduje, ništa mu ne manjka. Samo Bog dosta je“. (sv. Terezija Avilska)

- 11:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.43 sati 'Hoćemo Luka?' I već krepošću urešeni Anđelko liftom spušta karijolu (s ovcom) u kapelu Isusu. Gdje će ih na svetoj misi Isus okrijepiti Sobom. Pa će i ovca (iz karijole) biti kako spada Isusova ovca = isusovac. A ovo što ta ovca na mob tipkulji je preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaši šta danas ima? Ovo je predbožićna, 4 adventska nedjelja. Trebamo učiniti sve da nam se za Božić u srcima rodi. 10.51 sati Evo baš to činim tj. đinasticiram na motomedu. Čineći ono što nam je činiti je najbolje pripravljanje srdaca Isusu da se za Božić u nama rodi. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #Neka zvona snažno zvone sa zvonika Svetog Lovre,
Nek se čuje nek se zna da Koprno volim ja…

- 09:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

4C Doš, MARIJIN POHOD ELIZABETI Lk 1, 39-45 (Zamet, 1998)


1) Isusa Imamo da ga dajemo svima. Njegov dar je djeljiv samo svima. Čuvamo ga dajući ga svima.
2) Kad Bog dođe čovjeku, nužno ga šalje drugima. ("pohiti") U tom je bit misija. Marija je prva misionarka. Pohitila je četrdeset kilometara, utemeljila kršćanski maraton.
3) Riječ je o prijateljstvu, a ono znači:
- Dosjetiti se (Marija sama dolazi na misao da pohodi Elizabetu u potrebi)
- Iznenaditi (Marija, premda po rangu viša, dolazi Elizabeti po rangu nižoj)
- Pomagati (Marija, premda i sama u problemima, ide pomoći Elizabeti koja je u problemima)
- Donositi (Marija Elizabeti donosi Isusa)
4) Kad Marija dođe, onda:
- Igramo od radosti (Ivan zaigra u utrobi Elizabete)
- Ispunjamo se Duhom Svetim (Kao Elizabeta)
- Postajemo pjesnici (“Blagoslovljena ti među ženama”)
5) Marija je blažena zato jer je povjerovala. Blaženom je čini Isus.
--
Da li u susretima s drugima želim nešto dati ili dobiti?
Da li ljudi nakon susreta sa mnom odlaze sretniji ili nesretniji?
Nitko nije otok - stvoreni smo za susret. Premda živimo zajedno; premda smo stvoreni za susret, mi se najčešće ne susrećemo. Nosimo svoju tajnu, mučimo se sa sobom, u strahu smo da nas drugi ne otkriju, da nas ne shvate, da nas krivo protumače, da nas odbace.
Kako si? Dobro. Najčešće kažemo; to kažemo i onda kad smo grozno. To kažemo da se oslobodimo radoznalaca, onih kojima nismo sveto tlo.
Grozno je biti sam u vrevi, grozno kad drugi nemaju vremena za nas.
Karakteristika pravog susreta je da imam nešto što želim podijeliti s drugim. Mariji se nešto veliko dogodilo. Anđeo ju je pohodio, Duh Sveti osjenio, zatrudnjela je, u njenoj utrobi je sam Bog. Neshvatljivo, radost izuzetna, ali i tjeskoba. S kim to podijeliti? Tko je od ljudi može shvatiti?
Bog je naš prijatelj, on nas uvijek razumije, njemu možemo sve povjeriti - ali treba nam i prijatelj po kojem će nam Bog progovoriti, po kojem ćemo se Bogu moći izreći.
Marija zna kako će; ide pomoći (stvara prostor Bogu!) svojoj rođakinji Elizabeti; možda sluteći nešto zajedničko jer i Elizabeti se dogodilo nešto slično.
Susret je to osoba Bogom zahvaćenih. U njihovom susretu nazočan je Bog. Istinski susreti se zbivaju samo u Bogu; između osoba koje znaju da je njihov život bogom nošen. Između osoba koje je Bog pročistio, učinio ih skromnima, koje jedna drugoj ne nose svoju prazninu nego puninu.
Mariji je laknulo, osjeća da ju je netko shvatio. osjeća da to i drugi znaju ali u ljubavi. Drugi je prihvaća i razumije, oslobođena je, sve je, dakle, u redu. Marija je presretna i daje srcu oduška: "Veliča duša moja Gospodina"
To je susret, to je prijateljstvo: kad smijemo biti ono što jesmo. Kad nas drugi prihvaća i razumije; kad nas razumije i u našoj slabosti, grešnosti, zbunjenosti. No to se zbiva samo ondje gdje je Bog u središtu susreta, gdje je naša sebičnost, radoznalost i oholost uminula.
HYPERLINK "Prijatelji uzetoga Mk 2, 1-12.doc" Prijatelji uzetoga Mk 2, 1-12.doc
Blažena ti što povjerova – O Bože sjeti se svih obećanja blistavih što si ih meni zadao
Elizabeta je bila sterilna dok nije povjerovala – Sterilni smo jer nismo povjerovali
Da li su ovi dani, dani moje trudnoće ili praznine?
Ove dvije žene to je "zajedništvo vjere".

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Euharistija je žrtva Tijela i Krvi Gospodina Isusa, koju je On ustanovio, da ovjekovječi tijekom stoljeća, žrtvu Križa, sve dok ponovno ne dođe, povjerivši Crkvi spomen-čin svoje Smrti i Uskrsnuća.

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pastiru Izraelov, počuj,
ti što sjediš nad kerubima, zablistaj:
Probudi silu svoju,
priteci nam u pomoć!
Ps 80

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.57 sati Ha, da vidim je li ovo doba nikakvo za redak nekakav? Vrijeme druženja sa slovima upozorava: ne gnjavi! Daj dite materi! Besmisleno je da električar peče kruh. Ma provokativna su slova. U njih stane komadić duše kad ih pogodiš pravo složit. Omogućuju da živiš negdje drugdje, na papiru ili ekranu. Oh, Bože moj, Bože moj... žedan sam....

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.25 sati Hajmo u ovu predbožićnu nedjelju, 19. 12. 2021. A kako nego vedro i veselo?! Ta kršćani smo a Božićna svetkovina je u tjednu u kom smo. Hajmo, hajmo veselo, veselo... Razloga imamo jer Gospa je sa nama. Sjetimo se samo kako je Ivan Krstitelj još u majčinoj utrobi poskakivao i tombole činio od radosti kad je osjetio Gospa je blizu. Hajmo web župljani Gospe Sinjske radujmo se, plešimo i vedrinom odsijevajmo jer Gospa je s nama: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, to je dobro da SPC štuje Gospu jer Gospa Sinjska mi je rekla da će biti realizirano: SPC = RKC = SPC. Haj daj ruku! Od srca p. Luka, isusovac

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.06 sati A da vidim što sam to večeras (subota) napisao olovkom u blok (za spas rukopisa). Evo kako piše: 'Asti sto! A šta ako je ova korona smak svita?' Tako piše tamo Ah neš ti smak, smak! Mi koji smo uz Krista nemao šta paničarit. Svaki čovjek na osobnoj razini ima smak svijeta u trenutku umiranja. A što? Možda će se ovaj smak svijeta događati kroz par godina. Možda uz ovaj nekakav omikron za desetak godina ovo bude pokojni planet Zemlja? Ali nije ovo smak svijeta - pouzdano znam jer Gospa Sinjska bi to znala i ne bi rekla ono što će biti (vjerojatno) za više od desetak godina. Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Odmalena sam uvijek imao strah Božji. U mom životu nije nedostajalo trenutaka razočarenja, izdaje, napuštanja, boli i progonstva, ali Gospodin mi je uvijek govorio: "Ne boj se! Ja sam s Tobom!". Često sam i plakao u skrovitosti svoje sobe, ali Gospodin mi je uvijek obrisao suze. (o. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva)

- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 20. 12. 2021. Gospodine u četvrtom smo tjednu došašća. Posve smo se primakli Božiću, koji je u subotu. A danas u ponedjeljak u evanđelju slušamo kako je Tvoju majku Mariju dodirnula Ljubav: 'Posla Bog anđela Gabrijela u galilejski grad imenom Nazaret k djevici...' I počela je najljepša priča koju svijet zna. Iz te priče koju imamo evanđeljima može se vidjeti koliko je čovjek dragocjen. Stvoritelj svega je postao čovjek. A cijela stvar hoćeš li se Ti Gospodine učovječiti bila je u Marijinim rukama. Nakon što joj je anđeo Gabrijel izložio kako bi to trebalo biti Marija mu je rekla riječi kojima nam se predstavila: 'Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!' … Hvala Ti za Mariju. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 1, 26-38)

- 07:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.49 sati Auh triba bi učinit posa... E a onda ću učinit đir gelenderom hodnika uz njegovateljěcu 'Lj'. Pa ću onda đinasticirat na motomedu i slagat ovo večernje 'Razmatranje uz mob'. Znači osvrnuti se na evanđelje. ... Posa… Ok daj se saberi i baci oko na evanđelje (nedjelja) ... Aha evanđelje ulazi u razloge razigranosti vašeg web župnika. Naprosto to je tako jer sam uvijek na dobro sa Gospom. U evanđelju vidimo gdje je Marije tu je radost, ples, pjesma i Duh Sveti čini svoje. Vidimo čim je Marija došla Elizabeti njoj utrobi sav sretan pleše Ivan Krstitelj. A Elizabetu prožima Duh Sveti i ona zapjeva. Eto lipi moji od Gospe sam naučio da biti pobožan ne znači biti smrtno ozbiljan. Biti pobožan znači dostojanstveno biti mladenački razigran. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo slušaj vojnik Kristov nikad ne oda obišen. Uvik je vedar, ima lipu besidu. A da bi to bija triba bit prijatelj s Gospon.' Aha dide sa našon Alkaricon.

- 07:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako vidin tis na dobro sa Gospon Sinjskon. 'E Lujo zato ti za me kažeš da san ki curetak, vrckova i okretna. Mile men je Gospa Sinjska javla daš ti bit pratar.'

- 06:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

S Marijom imaš: ples, pjesmu, i Duh Sveti Sveti te obuzima (knev 4c doš)


Isplati se primiti Gospu. Imaš: ples, pjesmu a Duh Sveti te ispunja. Baš to se dogodilo Elizabeti. Primila je Gospu a Ivan joj pleše u utrobi. Ona se napuni Duha Svetoga i zapjeva. (knev 4c doš)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.12.2021., subota


- 17:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Split jema svoje berekine al' nima ji kao Kman iz Vlaške dokotrljane stine.

- 17:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Split jema svoje berekine al' nima ji kao Kman iz Vlaške dokotrljane stine.

- 17:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.15 sati E valja ona: 'Čuvaj red i red će čuvati tebe!' Ta bez daljnjega stoji. Baš je bila točka redovničkog reda: 'krunica Božjeg milosrđa uz HKR'. A onda je potekao i nesmiljeni nestaško: Haj na web Isusova ovco! A što? Ma bas mislim, smišljam i razmišljam što učiniti da se na početnim godinama bloga mogu i slike vidjeti. Ako netko zna neka javi. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh Alkarice i majko Vlaška, Gospe Sinjska divna, sretni smo što smo tvoji jer uza te smo uvijek vedri i veseli. Podsvilajska Gospe budi uvijek uz nas.

- 17:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.45 sati Da pogledam u blok kojim sam to zapisom olovkom spašavao rukopis od propadanja: 'Ah vježbam rukopis. Bože daj da mi još zatreba!' Pa je danas sve više tipkovnice istiskuju olovke. Sve ide prema tome da postanemo e-osobe. Ali sa dušom jer samo tako ćemo sačuvati osobnost. ... Aha, jer je naša pastirica s. Natalija danas doma morat ću se sam Zdravomarijom, svojoj Alkarici (Gospi Sinjskoj) obračunat s ovom beštijom koronom i sa svakim zlom: Zdravomarijo... Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ogoranac il’ pred oltar il’ za oltar?

- 17:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodine,
pomozi mi da ne prođem
pored nekoga
s licem bez osjećaja,
sa zatvorenim srcem,
ubrzanim korakom.
(sv. Vinko Paulski)

- 12:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


S Gospom je uvijek vedro i veselo. Elizabeta jer ju primila ima: ples, pjesmu, Duh Sveti je obuzima. Primi i ti Gospu!

- 11:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


11.40 sati Je bila je terapija No 1 - sveta misa. Ali mrvu prije nje bilo je i trunku terapije No 2 - uradba meštra Spliće. Koji je poslije svete mise nastavija sa uradbom - sve do malopri. Ali tako me dobro - fiziomaherski uradija a se nema tu šta reći. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 09:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Blagoslovljen Gospodin, Bog Izraelov,
koji jedini tvori čudesa!
I blagoslovljeno slavno mu ime dovijeka!
Sva se zemlja napunila slave njegove!
Tako neka bude. Amen!
Ps 72

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Euharistija je znak jedinstva, vez ljubavi, vazmena gozba na kojoj Krist blaguje, duša se napunja milošću i daje nam zalog vječnog života.

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kako je to moguće…
roditi se na slami,
živjeti ponizno,
pod krovom skromnim,
i postati
Bog svih ljudi!
(Antun Matošević
)

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.57 sati. Poslije prvog koraka (Gospina krunica u HKR). Iz duše mi provrla molitva: Gospodine ne daj da ikoga mrzim - pa ni razbojnike koji su me raspinjali. Ah, to im najviše zamjeram što su u meni prouzročili taj osjećaj nedostojan Isusove ovce - vojnika Kristova. Bit će bolje! Činim ono što mogu: Bogu u ruke! Idemo naprijed. U ovaj dan koji me raduje svojim raskošjem. Subota je 18. 12. 2021. Korona je ukrala Cvjetnjak. Ali tu je meštar Splićo koji već prije svete mise počinje uradbu Isusove ovce. I što je najljepše to čini u svojoj fiziomaherskoj maniri: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Duh Sveti je Josipa uvalio u nevolju. S kim je Marija trudna ako nije s njim? Duh Sveti je s nama, zato realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati Što to piše u bloku? Što sam napisao olovkom (za spas rukopisa). Aha evo što: 'Baš sam nekako zahvalan. Ma hvala Bogu za ovaj dan (petak)' Eto tako tamo piše. A iz toga da sam zahvalan proizlazi da sam sretan. Pa jesam i to. Makar znam da među vama ima i onih kojih ovakva izjava skandalizira. To su oni kojima je nespojivo biti sretan a nemigat? Takvi bi morali učiniti 'reset' u pameti. I shvatiti istinska sreća je prije svega dar Duha Svetoga. Taj dar Duha mi je došao jer se redovnički đir uredno odvijao. A u taj đir je ubačena potpuna i cjelovita uradba meštra Spliće. Poslije čeka je Duh Sveti: Phuuu... Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 19. 12. 2021. Gospodine evo nas u četvrtom tjednu došašća. A već u subotu je svetkovina Božića. U vremenu došašća smo ti pripravljali jaslice u srcima našim. Čvrsto vjerujemo i nadamo se da ćeš se za Božić roditi u nama. A danas u četvrtu nedjelju došašća u evanđelju slušamo kako je dobro primiti Mariju u svoj dom. Vidimo čim je Marija ušla Elizabeti u dom odmah je u Elizabetinoj utrobi zaplesao Ivan Krstitelj. A 'Elizabeta se napuni Duha Svetoga i povika iz svega glasa: Blagoslovljena ti među ženama'. Gdje je Marija tu je ples, pjesma i Duh Sveti nas ispunja. To je to Gospodine! I mi to trebamo. Trebamo Tvoju majku, našu Gospu. Molimo Te neka dođe i u naš dom. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 1, 39-45)

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.43 sati Hoćemo i večeras (petak) poslije uredno odrađenih ceremonija (comp, jogurtić, guska). Radosno iščekujući uradbu meštra Spliće. Kazat koju o evanđelju (subota) za večernje 'Razmatranje uz mob' ... Aha to je o nevoljama u koje je Duh Sveti uvalio Josipa. Josip je volio Mariju kao oči svoje a ona trudna. Ako nije s njim garant nije s nikim drugim. Ali ona je trudna s nekim. Josipa je to mučilo, izgrizalo: s kim, s kim, s kim... Pa nije valjda s Duhom Svetim??! I utonu u san. Kad stvarno je! Anđeo mu izdao zaručnicu Duh Sveti je taj koji sve zna o porijeklu Marijinog trbušćića. Ah taj Duh Sveti baš je neki... Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo vojnik Kristov sve na dobro okreće.' Aha dide kad padnen sa svog Klepe prvo šta pomisli krivo san sija u samar jer di mene moj magarac Klepo vrljacija?!

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako nije bilo lako Jozipu gledat Gospu noseća kojuj volija do Neba. A bili su čisti ki anđeli. 'Lujo eto baš zato je anđea doša Gospi.'

- 07:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.12.2021., petak

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti... KORACI sms knev


Isplati se primiti Gospu! Imaš: ples, pjesmu a Duh Sveti te ipunja. Baš to se dogodilo Elizabeti. Primila je Gospu a Ivan joj pleše u utrobi. Ona se napuni Duha Svetoga i zapjeva. (knev 4c doš)

- 17:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Hvala ti Gospodine za ljubav seke Ive (Rađa) Hrga i njenoga Zlatka Hrga jer i po njima sam uzljubio Tebe.

- 16:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.12 sati Aha je bila je krunica Božjeg milosrđa uz HKR. Pa je onda potekao i onaj nesmiljeni nestaško: 'Haj, na web Isusova ovco! A što? Ha varate se ako mislite da imam nešto unaprijed smišljeno za web. Na web stavljam samo za što mi Duh Božji signalizira da mogu. Može i ovo? Hvala lipa Duše Sveti. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.52 sati Da pogledam u blok, što sam olovkom napisao (za spas rukopisa) : 'Ah điri djetinjstva u Splitu: Kman - Kopilica - Stinice'. E sjećam se da bi me u krevetu budila Sinjska Rera kad prolazila preko Kopilice. Znam da je na Reri radio i ujac Dujo koji je stanovao s nama na Kmanu. Ah sjećam se da smo mi sa Kmana preko Kopilice išli na Stinice kupat se na more. Ha, pa bit će da sam na Stinicama naučio plivat? ... Bogu hvala za našu pastiricu s. Natalija koja se skriva iza šlajera da svijet misli da je ona tek krhka časna sestrica. Ali dosta je da uzdigne križ Kristov da vidi da je u stvari ona kraljica Hrvata. Od koje glavom bez obzira bježi i sklanja se svaka nevaljalština zloća i tmina, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh, Alkarice Zvijezdo Danice baš si prava kad si imala obraza zaručnika Josipa u nevolju uvalit da si zatrudnjela s draganom kojemu je ime Duh Sveti. O Gospe Sinjska sjeti nas se.

- 16:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Često se u našoj molitvi nalazimo pred Božjom šutnjom, osjećamo gotovo osjećaj napuštenosti, čini nam se da Bog ne sluša i ne odgovara. Ali ta Božja šutnja, kako se dogodilo i Isusu, ne označuje Njegovu odsutnost. Kršćanin dobro zna da je Gospodin prisutan i da sluša, pa i u tami boli, odbacivanja i osamljenosti. Isus uvjerava učenike, i svakoga od nas, da Bog dobro poznaje naše potrebe, u svakom trenutku našeg života. Srce pozorno, šutljivo, otvoreno, važnije je od mnogo riječi. Bog nas poznaje u dubinu, više od nas samih, i voli nas: a znati to, mora biti dovoljno.

- 12:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


A sićanja naviruuu...

- 12:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.40 sati. E krenimo već sada sa uradbom preglednika dana 'Glas iz krpa'... Ouh već krepošću urešeni Anđelko liftom spušta karijolu (s ovcom) u kapelu. Gdje će ih u svetoj misi Isus okrijepiti Sobom. Pa će i ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac. E šta još ima? Ah, što ima? A što nema, kad imaš divotu od života?! A ta divota se proteže točkama redovničkog reda. Spomenut mogu sada poslije svete mise đinasticiranje na motomedu. A uvečer, hvala Ti Bože nastupa meštar Splićo i urađuje Isusovu ovcu baš kako spada. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ljubav će iznaći razlog da i dalje bude. Josip i Marija se i dalje vole!

- 12:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Najplemenitija sposobnost čovjeka je razum. Najviši cilj razuma jest spoznaja Boga. (sv. Albert Veliki)

- 11:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Iz vas može izaći samo ono što je u vama, kao što iz naranče nikada ne može izaći sok od jabuke.

- 09:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Euharistija je ujedno i žrtva Crkve. Crkva, koja je Tijelo Kristovo, sudionica je u žrtvi svoje Glave. I sama biva sva prinesena zajedno s Kristom. Ona se pridružuje Njegovu zauzimanju kod Oca za sve ljude.

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nek bregovi narodu urode mirom,
a brežuljci pravdom.
Dosudit će pravo ubogim pučanima,
djeci siromaha donijet će spasenje.
Ps 72

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


22.28 sati Evo poslije Gospine krunice uz HKR samo da pribilježim da jedva čekam petak kad će me opet meštar Splićo urađivat jer prava je pokora kad me ne urađuje. Danas (četvrtak) sam se osvjedočio. 5.54 sati Prvi korak (Gospina krunica uz HKR) u dan pred nama (petak, 17. 12. 2021.) je upravo uspješno učinjen. A sada svi skupa nastavimo kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Bog je postao čovjek = učovječio se - da i mi postanemo više ljudi. A to ćemo biti ako realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati Da vidim što sam to večeras (četvrtak) olovkom u blok napisao (za spas rukopisa). Ha, ovako piše: 'Pozitiva, pozitiva samo me ona zanima' Pa je! Mizerno je biti negativac, crnogledac. Pozitivci su sigurno bliže istini, nego neki namrgođeni 'kiseli krastavci'. Tu bi bilo zgodno spomenuti ono o pola čaše je puno ili prazno. Može se činit da je pozitiva isforsirana istina - odnosno laž. Ali definitivno pozitiva je bliže istini kako je Bog vidi. Ustvari pozitiva je istina - i točka! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Oče moj, dolazim u Tvoju prisutnost na samom početku ovog dana. Dolazim naći MUDROST da ne pravim nerazborite greške, tako da znam kada treba govoriti, a kada ostati u šutnji, kada djelovati, a kada ne. Dolazim naći MIR, tako da me danas ništa ne zabrine i ne smete. Dolazim naći HRABROST da budem strpljiv, da ne izgubim nadu, da prihvatim razočarenje, znajući da ćeš Ti sve okrenuti na moje dobro. Dolazim naći LJUBAV, tako da me ništa ne učini ogorčenim, tvrdim i neljubaznim. Dođoh početi ovaj dan s Tobom i želim ga nastaviti s Tobom, tako da to bude dan bez ikakve žalosti. Oče, Ti si moja providnost, znam da ćeš Ti providjeti sve moje potrebe. Oče, Ti si moj zaštitnik, sačuvaj me ovoga dana od svih mračnih sila, prekrij me predragocjenom Krvlju Tvoga Sina Isusa i okruži me svojim anđelima. Ovo te molim u Isusovo Ime. Amen!

- 07:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 18. 12. 2021. Gospodine u trećem smo tjednu došašća, a danas u subotu kad je svagdan u evanđelju slušamo o nevoljama u koje je Duh Sveti uvalio Josipa Zaručnika Marijina. Ona mu trudna - a on zna da nije s njim? Prevrtao je pameću, zna da je Marija vjerna. Pa onda s kim? Nije valjda po Duhu Svetom?! I nastavi spavati. Kad u san mu dođe Tvoj anđeo Gospodine. I stvar objasni riječima: 'Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju. Što je u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga.' Josipu je laknulo! Znači 'doista je po Duhu Svetom' trudna. Neće je morati potajice otpustiti, kao što je već smišljao. Njegova voljena Marija bit će samo njegova. Hvala Ti Gospodine za Josipa i Mariju. Molimo Te učini da se i naši mladi vole po njihovu uzoru. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 1, 18-24)

- 07:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.32 sati Ha, Bogu hvala i slava uredno sam: comp utrnuo, jogurtić srknuo a i gusku sam učinio. I sada ću učinit đir gelenderom hodnika uz njegovateljicu Anu - pa onda đinasticiranje na motomedu. Gdje nastavljam dalje sklapati večernje 'Razmatranje uz mob' ... A za to uradit kako spada valjalo bi bacit trunku oko na evanđelje (petak) i kazat koju. ... Ajo to je ono: onaj dade ovoga, ovaj dade nekog trećega... Genealogija - živa dosada. Ali hej znači Isus Krist je totalno kao mi - jer i naše genealogije su dosadarija. Ej hej Krist Gospodin - pravi Bog je i pravi, pravcati čovjek. I Njemu se zijeva kad je netko dosadan. To je baš nešto kad se vječni, svemogući, sveznajući Bog učovječio (tako bi rekao fra B. Duda). Hej ako je Bog htio postati čovjek - onda je dobro čovjek biti. Bog se učovječio da se svatko od nas ljudi očovječi, bude baš čovjek, 'čovik i po', ljudina. Hajmo! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


: Kako'no dide tis' mi did Marko unda mi je pradid Luka, moj šukundid Marko, unda did mog pradida Luka. 'Lujo upanti nami vojnicin Kristovim prvi i zadnji je Krist kralj.'

- 07:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo znaš šta ti zlata vridi kod dragog Isusa. On ti je pravi pravcati čovik a jopet je i Bog. Razumi nas kad smo nikakvi. I tebe kad jedva čekaš da ti dodan kukuruz iz ognjišća.'E baba Jako...

- 06:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.12.2021., četvrtak


- 17:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sjeti se...


Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana

- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.11 sati E baš je dobro! Slobodno i komotno imao sam krunicu Božjeg milosrđa uz HKR. A onda je i danas je potekao onaj nesmiljeni: 'Haj, na web Isusova ovco! A što? Ma znaš šta? Gadi mi se bit konfliktan a to mi se nameće. Imam svoju subraću i prijatelje. I sve one koje mi Gospodin pošalje. Tko voli nek izvoli! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.58 sati 'Četvrtak, ah - klanjanje Isusu u POS (Presvetom Oltarskom Sakramentu)' Tako sam napisao olovkom u blok (za spas rukopisa). Držim da je to bio središnje i najplodnije događanje u Palmi (BSI u Palmotićevoj) početkom milenija. Oh dok Duh Sveti njihao je grane Palme. To događanje je dalo SKAC i Modrave. A dalo je i ono u što ćemo osvjedočit kad bude – što je na webu je to predstavljeno kao 'puno lipi stvari'. ... Ehej i danas mi se soba ispunila blistavim sjajem kraljice Hrvata. A to je naša krhka časna sestrica - pastirica nas starčeka Isusovih ovaca. Kad ta uzdigne križ Kristov preobrazba se u mahu dogodi - od nje krhke postane suverena i dominantna kraljica. Od nje takve, sa križem Kristovim bježi i sklanja se svaka nevaljalština i tmina, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Hvala ti Gospe Sinjska za Sina tvoga za nas ljude, za sve i svakoga pravoga Boga. Podsvilajska majko molitvom se sjeti nas.

- 12:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.38 sati. Idem sada u sobi, u karijoli, ispred otvorenog compa. Krenuti sa uradbom preglednika dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? Sad bi trebao krepošću urešeni Anđelko naići zgrabiti karijolu (s ovcom) i prebaciti u kapelu. Gdje će ih na svetoj misi Isus okrijepiti Sobom. Pa će i ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac. I još?... Evo baš je ovca uredno parkirana u kapeli kraj oltara, čeka početak svete mise, koj koncelebriram. A poslije u sobi đinasticiram na motomedu. I nastavljam na mob tipkuljiti ovo i druge priloge za web (babu Jaku, dida Majora, Modravsku kapljicu). A uvečer će nastupiti meštar Splićo i na Isusovoj ovci izvesti potpunu i cjelovitu uradbu. Spiritualno - fizikalnu. Baš onako urađuje kako mu je Isus rekao koji ga je Svojoj ovci poslao. (p.s. Oah, meštar Splićo ima nepremostivu zapreku doći!) 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Onaj dade ovoga koji dade nas a jedan među nama je Sin Božji! Nevjerojatno a istinito!

- 11:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nek se vine, Gospodine, naša molitva pred Tvoje lice: daj da ovo vrijeme čekanja, Tebi iskreno služimo i čista srca proslavimo veliko otajstvo, utjelovljenje Tvoga sina.

- 09:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Što je stvarna hrana za naš tjelesni život, to na čudesan način čini pričest u našem duhovnom životu. Pričest Tijelom uskrslog Krista, “oživljenog i oživljavajućeg po Duhu Svetom”, čuva, povećava i obnavlja život milosti primljen u Krštenju. Taj rast kršćanskog života traži da se hrani euharistijskom pričešću, kruhom našeg putovanja, sve do časa smrti kada će nam biti dan kao popudbina.

- 09:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 09:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pjevajte Gospodinu, pobožnici njegovi,
zahvaljujte svetom imenu njegovu!
Jer samo za tren traje srdžba njegova,
a cio život dobrota njegova.
Večer donese suze,
a jutro klicanje.
Ps 30

- 09:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'Danas slavimo svetu Adelu (francuski Adélaŕee de Bourgogne, njemački Adelheid von Burgund), njemačku caricu i sveticu, vjerojatno najznačajniju ženu X. stoljeća. Kći burgundskoga kralja Rudolfa II, rodila se 931. u Orbeu (danas Švicarski kanton Vaud). HIiM

- 09:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Samo je jedan Lojola koji vojsku vodi do kraja. Satire zloga, motivira, snagu daje svojima da čine sve na veću slavu Božju.

- 09:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.52 sati Evo baš sam učinio prvi korak (Gospina krunica uz HKR) u ovaj dan (četvrtak, 16. 12. 2021.). A sada kako spada na ptice Nebeske hodajući, trčeći, leteći naprijed. Hajmo svi zajedno kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, predamo li svoja ograničenja Kristu . On će od toga učiniti odskočnu dasku da možemo realizirati: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 09:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.05 sati Evo i večeras (srijeda) ispružen u 'krpama'. Baš se ugodno osjećajući jer kod uradbe meštra Spliće sam jako dobro ocijenjen. E nakon odrađenih ceremonija (tv-dnevnik) i obveza (brevijar). Olovkom u blok sam zapisao (za spas rukopisa) po sjećanju redak iz brevijara - koji mi se jako svidio. Pokušat ću sjetitě i sada kako ide: 'On nas tješi u svakoj našoj nevolji kako bi smo i mi mogli utješiti sve one koji su u nevolji.'. Sad baš i nisam siguran u svaku riječ. Ali znam da je iz 1 Kor. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 17. 12. 2021. Gospodine u trećem smo tjednu došašća a danas u petak kad je svagdan. Malo je pre-monotono slušati evanđelje. Koje je o Tvom rodoslovlju. Ide: onaj dade ovog, taj dade nekog trećega... I tako to… Ali bitno nam je znati Gospodine da si Ti, osim pravi Bog i najpraviji čovjek - od krvi i mesa kao i mi. Hvala Ti Gospodine što Ti ništa ljudsko nije strano. Što znaš kako je teško biti čovjek, hodati ovom 'suznom dolinom', puzati, verati se, trsiti. I hraniti se vjerom u bolji svijet. Svijet u kom: 'Krist kralj vlada, Krist pobljeđuje, Krist kralj vječno kraljuje.' Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 1, 1-17)

- 08:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.45 sati Aj ća! Finila je i ova. Zapravo sam baš utrnuo comp, jogurtić srknuo, guska ništa sad. A sada dok čekam uradbu meštra Spliće valjalo bi bacit oko na evanđelje (četvrtak). I reć koju za večernje 'Razmatranje uz mob'. ... Aha evo ga na! Za bit 'čovik i po' makar da si 'trska što vjetar je ljulja' možeš ako se podaš od Krista zahvatitě. Kristom zahvaćeni su ljudine. Svjesni su da su bez Krista za niš'. To su oni koji su svjesni svojih ograničenja i slaboti ali ih predaju Kristu i Krist od svega toga - što je za niš' - načini odskočnu dasku. Kojom se takvi smještaj u naručje Kristu. Sažeto: Budi duboko svjestan svojih ograničenja i grijeha. Ali zbog toga ne paničari samo sve to izruči Kristu. Koji će od tebe takvoga učiniti 'čovika i po'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospode,
već ujutro čuješ moj vapaj;
ujutro stavljam molitve pred Tebe
i stojim čekajući. (Ps 5, 1-5)

- 08:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo vala Bogu nis ti žgoljav, ima tebe. Al' imaj na pameti snaga vojnika Kristova nije u mišićin. Nego u ljubovi naprama Kristu kralju.' A dide nis ni ti žgoljav

- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako ko te vidi a ne zna reka bi šta će stara ženetina! Ajoj kako bi se privarija ko u tebi ne bi vidija: buru, vatru, gromove… 'Lujo to samo ko bi u meni vidija dragog Isusa.'

- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.12.2021., srijeda


- 17:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Lojola viteže zovi samo zovi i Hrvatski sokolovi u sebi nose živu žeravicu želje za Krista i Gospu sve učiniti pa i život dati.

- 17:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kako je teško gledati u ono
čemu bi prava riječ mogla smisao dati
a tu riječ nemati.

- 17:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ogoranac il' se ženi il’ u samostan!

- 17:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.10 sati Aha bilo je ono: red je red! 'Budi milosrdan nama i cijelom svijetu'. Bila je krunica Božjeg milosrđa uz HKR. Pa je onda potekao i onaj nesmiljeni: Haj na web Isusova ovco! A što? Moram kazat da je dobro ovako nekontepentno baviti se novinarskim poslom, kao ja Isusova ovca. Jer onda možeš pisati nešto makar nemaš sto za reći - baš kao što ja sada nemam ništa kazat vama. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Alkarice i majko Gospe Sinjska mila javi da znamo jesil' tako 'čovik od komada' zbog blizine svoga Sina, našeg Krista Gospodina. Gledajući tvoj lik vjera nam jača. O Gospe Sinjska hvala ti hvala.

- 17:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.45 sati Evo što sam baš olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Protječe, protječe jer protjecati se mora. Samo oni koji su uz Krista vječni su.' E to dok sam pisao gledao sam datum 15. prosinca, a to je dan 'Drinskih mučenica' ... Aha bila je naša pastirica s. Natalija istog su reda ona i Drinske mučenice. Samo što je pastirica Fratrovačka mučenica i svetica. I danas je uzdignula križ Kristov i moglo se vidjeti da je ona ustvari kraljica Hrvata. A od nje takve sa križem Kristovim sklanja se i bježi glavom bez obzira svaka nevaljalština, zloća i tmina, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodine Isuse,
dolazim pred Tebe onakav kakav jesam.
Kajem se za svoje grijehe.
Molim Te, oprosti mi.
Odričem se sotone,
zlih duhova i svih djela njihovih.
U cijelosti Ti dajem sebe, Gospodine Isuse,
sada i zauvijek.
Pozivam Te u moj život, Isuse.
Priznajem Tebe kao svoga Gospodina,
Boga i Spasitelja.
Molim Te:
iscijeli me, promijeni me,
ojačaj me u tijelu, duši i duhu.
Dođi Gospodine Isuse,
prekrij me Svojom dragocjenom krvlju.
Ispuni me Svojim Svetim Duhom.
Volim Te, Gospodine Isuse.
Slavim Te, Isuse.
Zahvaljujem Ti, Isuse.
Pratit ću Te svaki dan života svoga.
Amen
(fra Peter Marija Rookey)

- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Naša se savjest nije uznemirila kad si prolazio svezan i popljuvan.
Pijeteo je imao više uspjeha: rasplakao je Petra. (Rajmund Kupareo)

- 12:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.39 sati Sad će krepošću urešeni Anđelko zgrabit karijolu (s ovcom) spustit liftom i prebacit u kapelu. Na svetoj misi će ih Isus okrijepiti Sobom. Pa će i ovca (iz karijole) biti kako spada Isusova ovca = isusovac. Eh za preglednik dana 'Glas iz krpa' mogu spomenuti što mi kola pameću. Da nisam onako bijedno, kukavički, Pilatovski izdan i razbojnicima predan. Ne bi ni Alkarica suzu pustila i dala 'puno lipi stvari' 10.33 sati E a sada poslije svete mise đinjsticirajući na motomedu, da kažem hvala Bogu što toliko ljubi Svoju ovcu pa joj je poslao meštra Spliću koji je urađuje samo tako. Ha i meštar Splićo je dar koji je došao sa suzom Alkarice. Dar kao što je i dar 'puno lipi stvari'. Ah kao što i dar ona sponzorica Hercegovka. Svi su oni dar Isusovoj ovci kao i moje Pečnik-ove. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ivan je kao trska što je vjetar ljulja. Najveći je od žene rođen jer je Kristom zahvaćen sve činio za čovjeka.

- 12:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Jim Caviezel: Svijet treba hrabre ratnike, svjedočite svoju vjeru bez stida!

- 09:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Hrvatska provincija Družbe Isusove - Isusovci kod Hrvata


- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Svaka istinska radost, baš kao i svaka ljubav u dnu sebe nosi poziv na umiranje. Život, onaj zbiljski – uvijek iz smrti izrasta. Svaka naša želja svoj cilj doseže samo kroz slobodu i odricanje. Tek kad smo strastveno usmjereni, ali i slobodni od straha da sebe izgubimo – dosežemo cilj.
Sam Isus je svog Oca u najvećoj bliskosti doživio kao onog koji mu se uskraćuje. Onda kad mu se sasvim približio na križu, vapio mu je zašto ga je ostavio. Smrt mu je preostala kao jedina mogućnost da premosti tu udaljenost.
Sunce ovdje izlazi, zato što drugdje zalazi. Voćka plod donosi, jer joj je cvijeće umiralo. Nauči čovjeka umirati, naučio si ga živjeti. Jer, život je samo ono što ostaje nakon što umreš. Izbjegavati umiranje, znači propadati.
Izabrati vrijeme posta i milosrđa koje nas košta – kako bi smo rasli u ljubavi. Umirati znači odabirati pravi put, a ne onaj koji se čini kraći. (Isusova ovca, početkom milenija, www.skac.hr)

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kristova euharistijska prisutnost počinje u trenutku posvete i traje tako dugo koliko traju euharistijske prilike. Krist je sav i čitav prisutan u svakoj prilici i u svakom njezinu dijelu, tako da lomljenje kruha ne dijeli Krista.

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Da poslušam što mi to Gospodin govori:
Gospodin obećava mir narodu svomu.
Zaista, blizu je njegovo spasenje onima koji ga se boje,
i slava će njegova prebivati u zemlji našoj.
Ps 85

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'Drinske mučenice su blaženice, časne sestre Družbe kćeri Božje ljubavi, ubijene od strane četnika na današnji dan, 15. prosinca 1941, na obali rijeke Drine kod Goražda. Časne sestre, Kćeri Božje ljubavi, došle su u Sarajevo 1882. na poziv nadbiskupa Josipa Stadlera. Poslala ih je utemeljiteljica reda, službenica Božja Franziska Lechner. Otvorile su 1911. na Palama kod Sarajeva samostan Marijin dom. Vodile su osnovnu školu i pomagale svima, bez obzira na vjeru i narodnost. ' HIiM

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.37 sati Eh jer HKR pušta nekakvu krunicu sv. Josipu. Fino sam svojim riječima rekao: 'Anđeo Gospodnji...' - i evo me na webu. Dan pred nama je srijeda, 15. 12. 2021. Božić nam se ozbiljno približava. Bogu hvala u srcima ima žeravice koji će se na Božić rasplamsati. Idemo zato vedro i veselo u dan pred nama. Kroz sve događaje i susrete hvaleći i slaveći Isusa a Mariju primjereno časteći: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Samo je jedan Loyola, vojsku vodi do kraja.

- 07:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni Isusa pitaju: jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugog da čekamo? Nemamo što čekati! Smjesta realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTRNJA MOLITVA, 16. 12. 2021. Gospodine danas u četvrtak, trećeg tjedna došašća je svagdan. Po riječima evanđelja nam govoriš kako biti uspješan i velik čovjek. Gospodine Ti znaš da smo zainteresirani biti 'ljudi od komada', veliki ljudi, onako baš ljudine. U evanđelju nam svraćaš pozornost na Ivana Krstitelja za kog si sam rekao da 'među rođenima od žene nitko nije veći od njega. Za Ivana si još rekao da je 'trska koju vjetar ljulja'. Pa u čemu je uspjeh i veličina Ivanova ako ne u tome što je bio oduševljen Tobom Kriste. Molimo Te užezi nam srca da po svud kud hodimo Tebe svjedočimo. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 7, 24-30)

- 07:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati Ha, nisam stigao danas (utorak) uraditi '. Razmatranje uz mob' koje obično prethodi ovom iz 'krpa'. Ma i nije mi krivo jer meštar Splićo je uradija Isusovu ovcu baš kako spada. Evo što sam malo prije olovkom napisao u blok (za spas rukopisa) : 'Aha, ha baš mi je dobro. Sretan sam i zadovoljan. Znam da će biti ono što mora biti - smireno, opušteno živim - nigdje ne žurim.' Eto tako bi trebalo pisati tamo. A što? Ne žurim, niti me tko požuruje. Hoj, kako sam ljubljen od Gospodina! Hej nigdje ne žurim! Imam sve što trebam. Bavim se svojim poslom. Svaki dan imam svetu misu. Imam sve što sam od života trazio. Mirogojsko groblje je tu preko. E da nisam siguran profunkcionirat moram (Jer tako me Nebo vidi) A šta'š? Ma Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Dide za te kažu: ko nije čuja za Majora taj nije bija u Ogorju, nit mu blizu. Tis' bija velik čovik! 'Lujo važnijej jel' ko po meni susrija Krista kralja?' Dide ja!

- 07:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako pita me čeljad na konjutoru ko ti una s kojon si na silu zove se Jaka. Šta bi in reka? 'Lujo rec in ako'će s nami imat Gospinu ružarju da svrate u Ogorje.'

- 06:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.12.2021., utorak


- 18:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.10 sati Aha, baš je bila krunica Božjeg milosrđa uz HKR. E a šta se tu može: red je red! A onda je potekao i onaj nesmiljeni: Haj na web Isusova ovco! A što? Ček što sam dobio za pokoru jutros na svetoj ispovjedi? Aha, vjerovanje - to ću večeras u Gospinoj krunici uz HKR. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Marijo o Djevo čista koja si nam dala Krista. Tko je On za nas vidimo po tebi koja si od Njega oblikovana. O Gospe Sinjska moli za nas.

- 17:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.09 sati Bacit ću oko na blok da vidim što sam olovkom napisao (za spas rukopisa). Evo što piše: 'Baš mi je s. Natalija krpom prebrisala stvari u sobi. A prije podne je njen zemljak, moj subrat i duhovnik p. Batinić pobrisao srce od opačina i grijeha u svetoj ispovijedi. Bože hvala ti za Vakuf. ... E a tren prije naša se pastirica s. Natalija meni naočigled, na sred sobe preobrazila u svoje istinsko obličje - kraljicu Hrvata. Preobrazba se u mahu zbila čim je uzdignula križ Kristov. I vidi se istina daleko je uzvišenija o tek krhke časne sestrice. Čovječe ona je kraljica Hrvata od nje takve sa križem Kristovim bježi i sklanja se svaka nevaljalština i tmina, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sve svoje boli stavi u presvete
Rane Onoga koji je za tebe trpio
Sve svoje patnje stavi u presveto
Srce Onoga koji te neizmjerno ljubi
Sve svoje grijehe operi u presvetoj krvi
Onoga koji ju je za te prolio.
Svega sebe predaj presvetoj
Ljubavi koja te je ljubila, koja te ljubi, i koja će te vječno ljubiti.
Amen.

- 12:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Divno je govorio! Vidi se temeljito se spremio. Kao da je sam Krist po njemu govorio. E taj se spremio molitvom i Kristu je predao usne da po njima govori.

- 11:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.40 sati E neću, neću baš neću na svetu misu... Gospodine Ti znaš svoju ovcu. Znaš da joj najljepše uz Tebe raditi, učiti, patiti... Ali znaš Gospodine i ovo nešto u meni posve mi strano - nije to Duha Božjega - ta potreba da se nekom prkosi - vaaan! Na mene vojnika Kristova to ne spada. Aha, ovo sam već krenuo sa preglednikom dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? Eh kako ne shvaćaš? Bujnost redovničkog života se ne da napisati. Eto mogu sam reći i danas se ta bujnost odvija po točkama dnevnog reda. Poslije svete mise đinasticiranje na motomedu. A večeras po uradbi meštra Spliće kakva spada. Meštar Splićo kao nitko to čini. Uvijek su mu uradbe u totalu potpune i cjelovite. Bog ga blagoslovio. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Mi, vjernici, živimo sada, ali ne za današnji dan, nego za našu budućnost: za vječni život. Ima li ozbiljnije stvari u našem kratkotrajnom životu, nego je pitanje naše apsolutne budućnosti? Sudeći po tome kako ljudi provode svoj život - čime se sve bave, na što troše životne snage, kako se ponašaju - moramo sa žaljenjem reći da mnogima nije uopće jasno o čemu se radi; nisu uopće svjesni kako se neozbiljno ponašaju prema sudbini svoga života. Ima li ozbiljnije stvari na svijetu, nego je činjenica da svatko od nas odlučuje, ovdje na zemlji, za vrijeme tih 60 ili 80 godina, o svom vječnom životu? Tu se ne radi o igri poput neke lutrije, nego o određenju koje će s apsolutnom sigurnošću pogoditi svakog čovjeka. Nitko i ništa nam ne može tu priskočiti u pomoć: niti prijatelji, niti znanost, niti društvo, niti država. Sve ovisi o nama. Svatko za sebe osobno stvara svoju budućnost: radosnu i sretnu ili užasnu i nesretnu. To je zaista bitna poruka kršćanske vjere, sadržane u rečenici: sjeti se čovječe da ćeš umrijeti i da ćeš kroz smrt ući u vječni život: život punine u radosti i sreći ili u život praznine u nesreći i tami. To nas treba zanimati iznad svega. (dr. Josip Sabol)

- 11:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Jedinstvo otajstvenog Tijela: Euharistija, stvara Crkvu. Koji primaju Euharistiju, s Kristom se tješnje sjedinjuju. Krist ih pak sjedinjuje sa svim vjernicima u jedno tijelo - Crkvu. To pritjelovljenje Crkvi, već ostvareno po krštenju, pričest obnavlja, učvršćuje i produbljuje. Na krštenju smo bili pozvani da tvorimo jedno tijelo. Taj poziv ostvaruje Euharistija.

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Blagoslivljat ću Gospodina u svako doba,
njegova će mi hvala biti svagda na ustima!
Nek se Gospodinom duša moja hvali,
nek čuju ponizni i nek se raduju!
Ps 34

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'Današnji zaštitnik je sveti Ivan od Križa (San Juan de la Cruz), Španjolski karmelićanin, mističar, pjesnik, prozaist i crkveni naučitelj. Rodio se 24. lipnja 1542. kao Juan de Yepes Ĺlvarez u Španjolskom gradiću Fontiverosu (provincija Ĺvila, stara Castilla).' HIiM

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.05 sati Hajmo! Jesmo za da s domaćom krenimo u dan pred nama (utorak, 14. 12. 2021.). A domaća? Veselo, veselo... Vedrinom odsijevajući... Hoću reć hvaleći i slaveći Isusa a Mariju primjereno časteći. Prvi korak će biti za koji minutić (Gospina krunica uz HKR. A onda samo nastavimo hodati, trčati, letjeti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Najpoznatiji Dalmatinac, novinarski bard, umro je odbačen od vlastitog Splita
- Gotovo cijeloga života jedan od omiljenih hrvatskih pisaca i novinara, simbol Splita i Dalmacije, Smoje se 90-ih našao na meti nacionalističkih napada i doživio brojna poniženja i izgone, kako u poslovnom, tako i u privatnom životu. Iako je živio prema mantri svoga Meštra iz Velog Mista, "neću politiku u svoju butigu" i vazda govorio "bolje rak nego rat", u ta ga se burna vremena proglašavalo komunistom, četnikom, Jugoslavenom, pa čak i Miloševićevim čovjekom. U vlastitom Splitu, kojeg je toliko proslavio, nije se mogao voziti taksijem ni ući u restoran. A i Boris Dvornik, njegov dugogodišnji prijatelj i zvijezda Malog i Velog mista, postao je saborski zastupnik HDZ-a i odrekao se starog prijatelja. U tim je posljednjim godinama, kada se već i razbolio od raka pluća Smoje počeo pisati za Feral Tribune.
- Smoje je legenda! p. Luka, svećenik - isusovac (facebook)

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Spomeni se, Gospodine, svoje nježnosti
i ljubavi svoje dovijeka.
Spomeni me se po svojoj ljubavi —
radi dobrote svoje, Gospodine!
Ps 25

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže da ima takvih kojima je užitak reći: neću. Ne budimo nećkalice nego odlučno realizirajmo: SPC = RKC = SPC. Od srca p. Luka, isusovac

- 07:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.10 sati Da vidimo što sam to večeras (ponedjeljak) napisao olovkom u blok (za spas rukopisa). Evo ovako piše: 'Ajoj ovi zapisi olovkom u blok su kao ni sebi ni svome ali ipak ne odustajem. Treba se znati da je ključni tekst za web župu Gospe Sinjske učinjen olovkom u blok 19. 4. 2005. Bogu u ruke! O Gospe Sinjska budi nam spas. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 15. 12. 2021. Gospodine a danas u srijedu trećeg tjedna došašća, kad je svagdan, po evanđelju nas potičeš da budemo Tvoj znak u svijetu. Da se po životima našim prepozna da je živi Bog među nama. Slušamo da je Ivan Krstitelj k Tebi poslao svoje da Te upitaju: 'Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo?' Tvoj odgovor nas potiče da Ti dopustimo da djeluješ po nama. Rekao si tim Ivanovima: 'Pođite i javite Ivanu što ste vidjeli i čuli: Slijepi progledaju, hromi hode, gubavi se čiste, gluhi čuju...'. Gospodine Ti si među nama, susreli smo Te po onima koje si nam poslao. Molimo Te nastani se u životima našim da Te možemo donositi svima s kojima smo. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana:. Lk 7, 18b-23)

- 07:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


-Rajko Bundalo, naš poznati evangelizator, hospitaliziran zbog vrlo izraženih simptoma zaraze virusom Kovida i trenutno prima kisik. Molimo Vas za molitvu te da ovu informaciju proslijedite dalje. Po pregorkoj muci Isusovoj smiluj se Rajku i cijelomu svijetu.
-Oho Rajko je divan čovjek i po njemu sam uzljubio sveto. Večeras ću ga se sjetiti u Gospinoj krunici. Hvala Rajko, hvala Bogu za tebe. Od srca p. Luka (facebook)

- 07:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.34 sati Neću, neću... Haj sad kad je gotovo spada ne ovo doba (comp, jogurtić, guska) čekajući... Neću, neću... Ma dobro čekajući uradbu meštra Spliće krenimo sa večernjim 'Razmatranje uz mob'... E baš neću! I šta mi moš'... Ma eto htio sam vam dočarat o čemu bi valjalo nešto kazat. Kod mladih ljudi vam postoje tipovi 'nećkalice'. (Pa ima ih i među nama 'starčekima'.) Ali te 'nećkalice' su uglavnom dobri. Bez obzira na njegove riječi. Potpuno i savršeno urade što si ih zamolio. Zapravo ovo je osvrt na evanđelje (utorak). Shvatili ste? Ako si nekog prisiljen procjenjivat onda gledaj što čini a ne slušaj što govori. Procjenjuj samo ako si prisiljen!!! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo vojniče Kristov čovka se drži za rič, a vola za rogove. Ako si obeća kome šta učinit nek ti je to svetinja.' Aha, dide za riči mog obećanja me čovik drži.

- 07:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo dostaj bilo Brista aj dođi kraj vatre!' Baba Jako da nisan u tvon glasu pripozna ljubov i pečeni kukuruz ne bi ti mene vidla. 'Ajde mile punda ćemo Gospinu ružarju.'

- 06:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.12.2021., ponedjeljak


- 17:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kamenice za pojit blago (goveda, konji, magarad...) ispred Majorove štalice na Livodicma u Svilaji. (U toj štalici je rođena Isusova ovca)
--

- 17:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.11 sati Aha, Bogu hvala bila je krunica Božjeg milosrđa uz HKR. A onda je naravno i poticaj pohrlio: 'Haj, na web Isusova ovco! A što? Aha znam baš sam se čuo sa subratom, duhovnikom p. Batinićem da me dođe pred Božić odriješiti od opačina i grijeha. Pitao sam ako sutra može navratiti. On me rekao još nazvati. Ah, tako je dobro imati subraću - svoje ljude. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Podsvilajska majko, Gospe Sinjska reci nam, otkrij kako kao ti: ne slušat što tko govori već gledati što čini. Oj Vlajino draga ko će kome neg svoj svome – haj reci.

- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


12.50 sati Evo baš me je Anđelko ubacio u 'krpe'. A što sam mu govorio dok me je ubacivao olovkom samu blok zapisao (za spas rukopisa) : 'Promigat će mile promigat - ne može Gospa Sinjska bit lažljivica.' ... Ehe i danas sam na svoje oči vidio na sred sobe je zablistala kraljica Hrvata. A to je u svojoj najdubljoj biti naša pastirica s. Natalija sa uzdignutim križem Kristovim. Od nje takve bježi i sklanja se svaka nevaljalština i tmina, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


O gorama: Svilaji, Moseću, Zelovu i Civacu Ogorje počiva. Hrvati - katolici ljudi od komada. Znao je knez Branimir zašto mu je na ovaj kraj Hrvatske oko palo. Sve imaju ništa im fali. Podno Svilajice oltar Hrvatske kraljice, Gospe Sinjske - Vlaške Alkarice. Preko brijega Hrvatsko more. Oja, noja, oooj.

- 12:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Oče koga drugog da slušam? Ti ćeš me razumjeti i dopusti da ti kažem: NEĆU!

- 12:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.33 sati Kupil sam ti prstenac... Ma Luce, ma Luce... Vaoo kad se to na Kmanu slušalo. E a danas je sveta Luca sije se žito koje će za Božić proklijati. Aoh, u srid vrime godišta isklijala žita. E a sada na svetu misu, pa đinjsticiranje na motomedu. A uvecer uradba kakva spada na Isusovu ovcu. A izvodi je arhanđel Mihael (za web je to meštar Splićo). A ovo je onaj preglednik dana 'Glas iz krpa'. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Noćas sam usnuo, Kriste, čudan san,
Ti si molio u vrtu sasvim sam.
I svi su zaspali, a Ti si plakao i mojim suzama...
I dok si gledao u gradske zidine
već tada znao si sve moje godine,
za grijehe rane sve,
Ti tad si plakao i mojim očima.
Povedi me, u svoje rane sakrij me, Janje moje...
Povedi me, i suze moje sakrij sve, Janje moje...
Noćas sam usnuo, Kriste, čudan san,
na put sam krenuo s Tobom sasvim sam.
Ti si me gledao i nježno privio na prsa umoran...
I kada trnovom me krunom okrune,
zbog Riječi Očeve prezru, odbace,
i kada pozaspu i kad me ostave
da čašu svoju pijem sam.
Povedi me, u svoje rane sakrij me, Janje moje...
Povedi me, i suze moje sakrij sve, Janje moje...

- 09:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Istina je da nismo dostojni toga dara. Međutim, pristupiti Presvetom sakramentu u stanju smrtnog grijeha je jedno, dok pričestiti se poniznim osjećajem nedostojnosti je nešto sasvim drugo. Svi smo mi nedostojni, ali On je taj koji nas poziva. On je taj koji to želi, čezne za nama. Pričestimo se ponizno, srca skrušena i puna ljubavi. (padre Pio)

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Čuj molbu našu, Gospode,
Ti Suče suda strašnoga:
Dušmani ljuti nasrću,
Oružaj puk svoj milošću!
Himan

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.00 sati Hajmo vedro i veselo u ovaj ponedjeljak, 13. 12. 2021. Još malo pa smo 'U srid vrime godišta...' Aha, ha prolaze Božići i godine nove... Ma šta me briga... Neka prođe sve što je prolazno. Znam vjerom čvršćom od ikakvog znanja da nas čeka vječna, neprolazna LJUBAV. Znam za koga živim, znam s patim i umirem - to činim s Kristom Gospodinom s kojim uskrsavam i u vječnom zagrljaju ostajem. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ti kažeš: 'Nemoguće je!'
Bog kaže: 'Sve je moguće!' (Luka 18:27)
Ti kažeš: 'Preumoran sam!'
Bog kaže: 'Ja ću te odmoriti!' (Matej 11:28-30)
Ti kažeš: 'Nitko me ne voli!'
Bog kaže: 'Ja te volim!' (Ivan 3:116,13:34)
Ti kažeš: 'Ne mogu dalje!'
Bog kaže: 'Moja je milost dovoljna!' (II Korinćanima 12:9, Psalm 91:15)
Ti kažeš: 'Ne razumijem!'
Bog kaže: 'Ja ću te voditi!' (Izreke 3:5-6)
Ti kažeš: 'Ne mogu to napraviti!'
Bog kaže: 'Ti možeš sve!' (Filipljanima 4: 13)
Ti kažeš: 'To nije vrijedno!'
Bog kaže: 'To će biti vrijedno!' (Rimljanima 8:28)
Ti kažeš: 'Ne mogu si oprostiti!'
Bog kaže: 'Ja ti opraštam!' (Ivan 1:9, Rimljanima 8:1)
Ti kažeš: 'Neću uspjeti!'
Bog kaže: 'Ja ću ti dati sve što trebaš!' (Filipljanima 4:19)
Ti kažeš: 'Bojim se!'
Bog kaže: 'Nisam te ispunio duhom straha!' (Timotej 1:7)
Ti kažeš: 'Uvijek sam razočaran i zabrinut!'
Bog kaže: 'Predaj mi sve svoje brige!' (Petar 5:7)
Ti kažeš: 'Nemam dovoljno vjere!'
Bog kaže: 'Svima sam dao mjeru vjere!' (Rimljanima 12:3)
Ti kažeš: 'Nisam dovoljno pametan!'
Bog kaže: 'Dajem ti mudrost!' (I Korinćanima 1:30)
Ti kažeš: 'Sam sam!'
Bog kaže: 'Nikada te neću napustiti!' (Hebrejima 13:5)

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- P. Luka hvala vam na ustrajnosti za mene. Evo vam br. Bona ... Bb
- Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni glavari svećenički pitaju Krista glupost: da kojom vlašću čini o čem su čuli? Haj budimo mi pametni i realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati I večeras (nedjelja) poslije svega što je prethodilo sam olovkom u blok napisao što sam na tv-dnevniku čuo: 'Korist od vremena bolesti je u tom što u tijeku bolesti uočimo vrijednost zdravlja.' Mudro i poučno nema se što za reć. Ali htio bih dodati. Ako ovu moju raspetost (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) nazovemo bolest. Vrijedna je i te kako. A zbog spoznaje koliko je važno biti raspet, 'bolestan'. Sumnjam da ima vrjednijih godina u cijelom mi životu od godina ove raspetosti. Pored ostalog i zato što su dale 'puno lipi stvari'. Ah, mistika, skužajte... Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 14. 12. 2021. Gospodine u trećem smo tjednu došašća, a danas 14-tog prosinca spominjemo se svetog Ivana od Križa, prezbitera i crkvenog naučitelja. Evanđelje koje danas slušamo baš nam se sviđa. Kaže: 'Čovjek neki imao dva sina. Priđe prvome i reče: 'Sinko, hajde danas u vinograd! On odgovori: 'Neću! No poslije se predomisli i ode. Priđe i drugome pa mu reče isto tako. A on odgovori: 'Evo me, gospodaru!' i ne ode.' Gospodine Ti nas znaš i poznato Ti je da nam gušt reći: 'Neću!' Znaš i to da Te ljubimo i da smo spremni sve za Tebe učiniti. Molimo Te da nikog ne procjenjujemo po tom što govori nego po onom što čini. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 21, 28-32)

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


ivot je borba - kaže Sveto pismo. Svaki dan treba iznova uzeti svoj križ - kaže Isus - kako bi mogao biti Njegovim učenikom. Svijet u kojem živimo suprotstavlja nam se. On te želi zaustaviti da ideš u susret životu. Sve oko tebe sprečava te da činiš dobro djelo, da učiniš novi korak, da ispuniš svoje vrijeme. Tek ispunjeno vrijeme je vječno vrijeme. Valja ti se boriti, opirati i odricati. Započni odmah. Najprije se pomoli Bogu da dobiješ snagu kako danas ne bi promašio dan, već ga ispunio. Uvečer bit ćeš sretan jer je za tobom ispunjen dan na koji se možeš zauvijek osloniti. (Tomislav Ivančić)

- 07:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.06 sati 'Dok ja veslam...' Pardon đinasticirajući i šuteći slažem večernje 'Razmatranje uz mob'. E za to uradit kako spada. Valjalo bi bacit oko na evanđelje (ponedjeljak) ... Pazi ti ovih Isusa - pravog Boga pitaju: 'Kojom vlašću to činiš?'. Totalno glupo! Boga idu pitat. Isus Krist ima ključeve od svega, vlast nad svime jer je Bog. Ha, došla mi jedna berekinada sa Kmana. Kad sam starome Rađi (tatici) bez pitanja uzeo njegovog 'fiću' za učinit đir s prijateljima po Splitu. Vidio stari nema mu auta. Pa mojoj materi (svojoj ženi) : 'Mande nema mi fiće!' I trčećim korakom je došao do svog 'fiće' i svoga sina berekina. Sve je nečije! Sve je Božje jer ima vlast nad svime. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Kako to dide ja kažen: Ivinom magaretu Regi 'ćuš' a on ništa? Kažen svomen magaretu Klepi: ćuš - on odma naprid? 'Lujo i magare zna da svako ima svog gospodara.'

- 07:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Hm, hu baba Jako a da mi večeras staviš kukuruz u ognjišće nako, pa vako, pa... 'Lujo a štaj te ujtilo večeras. Baka to s ljubovlju čini za svog milu.'

- 06:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.12.2021., nedjelja


- 17:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


1901. godine Koprno ima 52 kuće i 314 duša.

- 17:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kamenice za pojit blago (goveda, konji, magarad...) ispred Majorove štalice na Livodicma u Svilaji. (U toj štalici je rođena Isusova ovca)
--

- 17:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.10 sati Aha bilo je: red je red! Bila je krunica Božjeg milosrđa uz HKR. A onda je potekao i onaj nesmiljeni: Haj, na web Isusova ovco! A što? Ma samo da kažem alergičan sam na ono 'red je red' osim kad je u pitanju susret s Gospodinom - mojom ljubavlju. Uz ljubav bi uvijek rada běli. E a sada u četiri je tu njegovateljica 'Lj' vjerujem s kavom. A comp i kava - to ide! Osim tog čut ću se sa svojima u Solin (seka Iva). Bit će kave srrrk... I ćakula-bakula će poteći i teći, teći... Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Alkarice i majko jer smo tobom sve što možemo, imamo i znamo plodovi si milosti tvoga Sina. Oh draga posvilajska Gospe zagovaraj nas.

- 16:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.52 sati. Baš sam u blok olovkom napisao (za spas rukopisa) : Kako dobro! Baš je dobro! Ljubav Božja je neiscrpna!'. Eh to ne mogu shvatiti pozemljari ograničeni koji su naviknuli svakoj ljubavi kraj napipavati. ... Aha na svoje oči sam ugledao tu na sred sobe suncem ogrnuta zablistala je kraljica Hrvata. A to je stvarno obličje naše pastirice s. Natalije kad uzdigne križ Kristov. Tako je suverena i dominantna da se od nje takve sa križem Kristovim sklanja svaka nevaljalština i zloća, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nebeski Oče, molim te, nastavi svoje stvaranje u meni, izlijevanjem svojega Duha u moje srce i dušu. Odagnaj od mene sve ono što nije od Tebe i, molim te, otkloni to od mene, kako bih se i ja obnovio u ono „dobro“ koje si Ti stvorio.

- 12:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi pater Luka, hvala za svaku napisanu poruku i duhovni poticaj. Uvijek si u mojim molitvama. Mali bon: … od srca ...
- Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 12:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Glupane glupi shvati ako možeš. Onog tko ti je dao mogućnost da pitaš. Umjesto da Mu hvalu daš' - ti Njega da pitaš?!

- 12:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.41 sati. Ahhh, nedjelja a krepošću urešeni Anđelko liftom spušta karijolu (s ovcom) u kapelu Isusu na svetu misu. Kad će ih Isus na svetoj misi okrijepiti Sobom. Pa će i ovca biti traj-na-ni-na… kako spada Isusova ovca = isusovac. A ovo što ta ovca na mob tipkulji je preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta danas ima? Kako šta ima? Pa nedjelja je! Fešta cijeli dan! 11.30 sati E a sad se faštaje đinasticirajući na motomedu. Usput pastoralno radim - hoću reći razašiljam 'knev 3c dos'. Baš je prijatelj Trišnja iz Splita zvao - nismo se mogli čuti. Ponovno ću ga zvati i pitati kad se vidimo? 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Zaviri u moju dušu
i u njoj ostani,
i donesi svjetiljku Svoju,
jer tako trebaš mi.
Zaviri u moju dušu
k’o lahor proljetni,
pa da u njoj zauvijek budu
svi Tvoji tragovi.
Zaviri u moju dušu
i u njoj ostani.
Što je život bez Tebe, Bože,
i Tvoje ljubavi?

- 12:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Molitva, ustrajna molitva, je jedno od djelotvornih sredstava koje nam pomaže prepoznati i vršiti volju Očevu. Životna muka je neizbježna. Molitva je sredstvo da tu muku podnesemo, da je prikažemo Ocu Nebeskom. Molitvom otkrivamo smisao Kristove muke i smisao svoje muke - i radost života.

- 08:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Euharistija je izvor svih ostalih sakramenata, zato što je u euharistiji u najpotpunijem smislu prisutan Isus Krist od kojeg svi sakramenti dobivaju spasiteljsku snagu.

- 08:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Evo, Bog je spasenje moje,
uzdam se, ne bojim se više,
jer je Gospodin snaga moja i pjesma,
on je moje spasenje.
I s radošću ćete crpsti vodu
iz izvora spasenja.
Iz, 12

- 08:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.57 sati Oh, kad se budemo gledali... Ha, kad nas budeš vijao... Milosrđe Tvoje neka bude tu. Sjeti se da tek smo ljudi skučeni, nevoljni i jadni a Ti da si milosrdni Bog kakvog smo zavoljeli. Ni me briga, ni me straj kad me budeš vijao, ne zato što sam čist i bezgrešan, nego jer milosrđe Tvoje biti će vijača. Hajmo vedro i veselo u dan pred nama (nedjelja, 12. 12. 2021.). Vedrinom odsijevajući: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'I danas s radošću u srcu slavimo jedan marijanski blagdan. Naša Gospa od Guadalupe (Nuestra Seńora de Guadalupe, Virgen de Guadalupe), naziv je Blažene Djevice Marije kao zaštitnice Meksika. Od milja je zovu i Virgen Morena (Tamnoputa Djevica).' HIiM

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dobra večer pater, šaljem Vam KOD sa A 1 bona : …
- Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, to znaš da ćemo Krista biti provjereni jesmo li žito ili pljeva. Pozivam te budimo žito tako da realiziramo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.05 sati I večeras (subota) traj-na-ni-na sve je kako valja. Evo što sam malo prije napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'A što? I ova subota, kao i svaki dan je dobar kad je Krist ljubav tvoja'. Pa što ako danas nije bilo Cvjetnjaka gdje Krista susrećem. Danas sam Krista susreo u uradbi potpunoj i cjelovitoj meštra Spliće. A ujutro kad se probudim je nedjelja! Aleluja! Amen! Aleluja! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 13. 12. 2021. Gospodine u trećem smo tjednu došašća. A danas 13-tog prosinca spominjemo se svete Lucije. Svetica je omiljela Hrvatima pa je od milja zovu sveta Luce, i na njen dan - znači danas siju žito u posudice koje će za Božić staviti kraj jaslica. U evanđelju slušamo kako su Te se opet uhvatili oni zavrnuti glavari svećenički i starješine narodne. Ovaj put ih tobož zanimalo: 'Kojom vlašću to činiš?' Gospodine Ti si se svijetu već predstavio - pametnom dosta. Prepoznao njihove zle namjere i nisi im odgovorio. Hvala Ti Gospodine Isuse Kriste Bože naš što smo Te susreli i što čekamo Božić u kom se radujemo Tvom dolasku k nama. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 21, 23-27)

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.08 sati Hajmo đinarticirajući na motomedu slagat večernje 'Razmatranje uz mob'. Valja uradit osvrt na evanđelje (nedjelja). E ne ide se tek tako 'tamo gdi je lipooo' tj. u Diku Nebesku. Mora se proći porta gdje nas Krist Gospodin provijava. Da se vidi tko je za gdje. Tko je kao žito a tko kao pljeva -fuj. Koji su kao žito čeka ih prostranstvo Srca Isusova. A tko je pljeva ne bih o tom...
Htio bih u kratko o slučaju Isusove ovce. Kao što znate dva mjeseca kao da je nije bilo (koma). Ali bilo je pred licem Krista Gospodina. Razmatrano je bilo gdje bi (provijavana je)? Procijenjena je za 'tamo gdi je lipooo' tj. Diku Nebesku. To znam po tome što sam procijenjen vrijedan 'puno lipi stvari'. Polazeći od ove procjene zaključujem na tom provijavanju presudno je milosrđe. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Ha, dide gledan te kad guvnu viješ šencu. Gledan, gledan i čujen kako propovidaš sviman: Bud žito - Krista kralja. A ne pliva - ajmee. ' Lujo sve na veću slavu Božju.'

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Šta'no baba Jako vanđelje kaže da će nas dragi Isus vijat ki šta did vije šencu na guvnu. Menej straj da ne oden s plivon. 'Lujo Gospina ružarja nas neće dat.'

- 06:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Kad nas budeš vijao... (knev 3 dos c)


Kriste kad nas budeš vijao. Ne daj nama s pljevom otići. Sve učini za onog kom si i vlasi prebrojao da prispije u hambare Srca Tvog. (knev 3 dos c)


- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.12.2021., subota


- 17:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Lojola viteže zovi samo zovi i Hrvatski sokolovi u sebi nose živu žeravicu želje za Krista i Gospu sve učiniti pa i život dati.

- 17:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.14 sati Ha, je imao sam krunicu Božjeg milosrđa uz HKR. A onda je potekao onaj nesmiljeni: ' Haj, na web Isusova ovco! A što? Teče i teče... Teku i teku godine... Proteklo je 18 godina ove raspetosti (RBK). Ako mi je sada 62 to su godinice kad lete ptice selice. Kao redovnik sa zavjetom poslušnost Bogu vjerujem da će mi dragi Bog ispuniti zadnju želju da Mu budem do kraja poslušan i odradim kako spada 'puno lipi stvari'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska - Alkarice, Sin tvoj toliko nas voli da nam i sve vlasi broji. Za nas brine ko' na oči svoje pa nas vije i od pljeve čisti. O hvala ti hvala podsvilajska majko što si nam svog Sina dala.

- 17:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.08 sati Evo što sam malo prije olovkom napisao u blok (za spas rukopisa) : 'Bogu hvala i ova subota protječe darovima Božjim napojena.' Eto tako tamo piše. A mogu samo dodati. Tako je očito da sam dragocjenost Gospodnja. Šalje mi meštra Spliću, miljenika Svoga. Koji me samo tako urađuje jer sam Isusova ovca. ... Eh danas nije tu naša pastirica s. Natalija, pa nema svjetla kojega ona odašilja. Morat ću se sam Zdravomarijom obračunati sa koronom i svakim zlom. ... Zdravomarijo... Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Vjerovati znači izići iz vrtloga da bismo našli čvrsto tlo na kojemu možemo graditi kuću svog života koja se neće srušiti. Ako sam ustrajan u vjeri, tada mogu uspostaviti dobar odnos s Bogom, u kojem jesam, ali i odnos sa sobom i s drugim ljudima. (Anselm Grün)

- 12:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.40 sati Oh u onaj dan kad se s Neba zaori: provjera! Neće bit foliranja i glume. Ako smo mnogo primili bit ćemo upitani: jesmo li bili zahvalni? Sve će se to vijačom otkriti. Kristovi će u hambare. A glumce će kao pljevu vjetar odnijeti. E valja kazat da ovo što na mob tipkuljim je preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaši šta danas ima? Sad će sveta misa tj. terapija No1. A onda uradba meštra Spliće, tj. terapija No 2. Eto danas ova kuga-korona ne da na Cvjetnjak, tj. terapija No 3. Ali Bogu hvala tu je redovnički đir koji i danas ide 'sve u šesnest'. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Gospodinu smo dragocjeni - sve vlasi nam je prebrojio. Brine za nas zato mu u ruci vijača da se zna koji su to uljezi među nama (pljeva).

- 09:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 09:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


26.XI.1928. Priznanica da je za gradnju škole u Ogorju Donjem uplatio 55 dinara. (Luka Rađa, pradjed Isusove ovce, preuzeto: www.jimradja.com)

- 09:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


U Rađa je bio Ante muž Bućevke kojeg smo zvali 'did Španjušić' - bit će da je i on bio od tamo... (Stanišića)

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Znakovi kruha i vina, i nakon otajstvene pretvorbe u Kristovo Tijelo i Krv, i dalje označuju dobra stvorenog svijeta. Zato u prinošenju darova zahvaljujemo Stvoritelju za kruh i vino, plod “rada ruku čovječjih”, ali ponajprije “plod zemlje” i “plod trsa”, darova Stvoriteljevih. Tako u prinosu Melkisedeka, kralja i svećenika, koji je “iznio kruh i vino” (Post 14,18), Crkva vidi proročku sliku svoga prinosa.

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nikomu ništa ne dugujte, osim da jedni druge ljubite. Jer tko drugoga ljubi, ispunio je Zakon. Ljubav bližnjemu zla ne čini. Punina dakle Zakona jest ljubav. (Rim 13, 8.10)

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


00.39 sati. A eto otkrit ću se još oka nisam sklopio. Ma nekakva vrućina/hladnoća. A anđeli neće, pa neće u snove. A idem opet kušat: hrrr... 7.13 sati. Bogu hvala tu sam za compom u web župnom uredu. Idemo dalje... Vedrinom odsijevajući: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.05 sati I večeras (petak) poslije uobičajenog učinio sam zapis olovkom u blok (za spas rukopisa). Zapravo sam napisao svoju zahvalnost Gospodinu Isusu Kristu. Evo koju: 'Gospodine neizmjerno Ti hvala što sam ovca Tvoja.' Neprestano me osvjedočuješ kako je to dobro. Evo večeras isto. Dok me je meštar Splićo urađivao, razgovarali smo i meni izleti da sam Zagorec a ne Vlaj. A Splićo meni: Što Zagorec?!!! Vlaju jedan. Da znaš da ćeš za tu krivotvorinu biti kažnjen: Sutra ne dolazim. A meni se sve lađe potonule. I onda uzdignem vapaj Isusu: Al' Ti nije žao Tvoje ovce. Kad si mi ga poslao misli sam da si mi naklon. A sad? U to mi mob signalizira da neko zove. Kad meštar Splićo javlja da sutra dolazi poslije svete mise. Oh hvala Ti hvala što sam Tvoja ovca Isuse (Isusova ovca = isusovac). Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 12. 12. 2021. Gospodine danas u trećoj nedjelji došašća, koja se zove Gaudate jer se kod svetih misa može svirati. U evanđelju slušamo o Tvom prethodniku Ivanu Krstitelju koji Te je svijetu naviještao riječima: 'Ja nisam dostojan odriješiti mu remenje na obući. ... U ruci mu vijača da pročisti gumno svoje i sabere žito u žitnicu svoju, a pljevu će spaliti ognjem neugasivim.' Gospodine usrdno Te molimo potakni nas učinit ćemo sve da ne budemo pljeva nego žito u Tvojim žitnicama. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 3, 10-18)

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.43 sati Hvala, hvala... Eh nevolja je to kad sva količina zahvalnosti ne stane u tih par slova - hvala! ... E dobro baš sam uredno posvršavao poslove (comp utrnuo, jogurtić srknu, gusku učinio). I sada radosno čekajući uradbu meštra Spliće. Osvrnut ću se trunku na evanđelje (subota) i tako uraditi večernje 'Razmatranje uz mob'. Eh pa da ono gore je izašlo iz evanđelja. Zahvalnost? Od svih riječi najljepša je riječ: hvala! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo gledaj činit dobro drugiman. Al' ne zaraj riči vala. Vojnici Kristovi sve šta učinu potribnima - učinu Kristu kralju.' Dide vala.

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ajoj baba Jako tis naprama meni samo dobra, dobra... Vala za pečene kukuruze, vala za pečene pole od kunpira… Samo vala, vala... 'Lujo toj zato da budeš dobra Isusova ovca.'

- 07:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.12.2021., petak


ČIM LEGNEM, ODMAH U MIRU USNEM,
JER MI SAMO TI, O GOSPODINE,
DAJEŠ MIRAN POČINAK.

- 17:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska čudotvorna, hvala ti hvala... Ne mari Gospe što je malo riječi hvala za darove kolike si dala.

- 17:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.17 sati. Aha je danas sam trunku kasnije al' imao krunicu Božjeg milosrđa uz HKR. Pa je i danas potekao onaj nesmiljeni: Haj na web Isusova ovco! A što? Ma to sam slagao babu Jaku i dida Majora - draga starčad! Pa sam mrvu zbog njih kasniji. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


FRANJO TUĐMAN (+ 10. prosinca 1999.)

- 17:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Podsvilajska Gospe, Vlaška Alkarice okrunjena cvijećem i ljepotom sa Svilaje. O Gospe Sinjska budi uvijek uz nas.

- 17:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah, kako je dobro s Kristom raspet biti... KORACI sms knev


E da je biti samozatajan kao sveti Ivan. Koji je bio veliki propovjednik. A za se kaže da nije dostojan odriješiti remenja na obući Isusu. Ah, skromnost… (knev 3dos c)

- 17:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.40 sati Baš sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Ajoj sutra nam Anđelko nije to. Valjda je naša pastirica s. Natalija?' Kad baš naiđe pastirica i kaže da ni nje nema. Ouh koja nepravda, nepravda! - Dodatni križ. Ali je i danas je pastirica zablistala u svom zbiljskom obličju kao kraljica Hrvata. To se u mahu zbilo čim je uzdignula križ Kristov - od kog bježi glavom bez obzira svaka nevaljalština i tmina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Isus se nikad ne osjeća sam, čak ni kada, u trenucima boli, biva napušten. Koja je njegova tajna u nadjačavanju svoje ljudske samoće? Živi intimno sjedinjen s Ocem. Izvor njegove utjehe je Otac nebeski koji mu čini društvo u svakom trenutku njegovog svakodnevnog života. Zašto Isus uvijek osjeća Očevu prisutnost? Odgovor nam dolazi od Isusa: "Ja uvijek činim ono što je Ocu milo!". Unatoč tome što u svom životu nisam činio (a ne činim ni sada) uvijek ono što je Ocu milo, u svakom trenutku uvijek sam snažno osjećao Gospodnju prisutnost. Kad me je prije mnogo godina u jednom javnom zboru jedan svećenik upitao: "Oče Lorenzo, tko je Bog za tebe?", odmah sam mu odgovorio: "Onaj koji me proganja svojom ljubavlju!". (o. Lorenzo Montecalvo)

- 12:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Ako darivaš jer trebaš zahvalnost ti zapravo kupuješ zahvalnost.
- Zahvalan budi ako ne zbog Darovatelja onda zbog nenadane radosti koju ti je dar proizveo.


- 12:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Izgubiš li iz vidika nadnaravni smisao svoga života, tvoja ljubav postaje obično čovjekoljublje, tvoja čistoća samo pristojnost, tvoje mrtvljenje glupost, tvoje svladavanje mlaćenje prazne slame; a sva su tvoja djela beskorisna. (Josemaria Escriva)

- 12:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Daruj mi, Gospodine, srce budno,
da ga od Tebe ne odvrate nikakva sanjarenja;
srce plemenito, da ga ne pokoleba
nikakva neumjerenost;
srce pravedno i uspravno,
da ga ne zavedu prostote;
srce jako, da ga žalost ne otvrdne;
srce slobodno, da njim ne zagospodari nikakvo zlo.
Daruj mi, Gospodine,
srce razumno, da Te upozna;
srce čeznutljivo, da Te traži;
srce mudro, da Te nađe;
srce koje će se Tebi svidjeti;
srce strpljivo, koje će Te vjerno čekati;
srce vjerno, koje će Te na kraju primiti.
Amen. (Toma Akvinski)

- 11:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Eh ovco, nezahvalna si Isusu jer računaš na pomoć, po onoj: 'Tko će kome nego svoj svome.' Ostani Isusova ovca ali zahvalna!

- 11:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.42 sati E prije nego krepošću urešeni Anđelko nastupi htio sam započeti preglednik dana 'Glas iz krpa'. A ono već Anđelko spušta liftom karijolu (s ovcom) u kapelu. Gdje će ih u svetoj misi Isus okrijepiti Sobom. Pa će i ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac. Haj kaži šta danas ima? A ima, ima 'sve mi cviće cvita' (baba Jaka). Cijeli dan redovnički đir ide 'sve u šesnest'! Traj-na-ni-na.... Eh razumjet ćete u pitanju je ljubav. A danas? Poslije svete mise đinasticinje na motomedu, i tipkuljenje priloga za web. A večeras će pasti uradba potpuna i cjelovita. Koju će na Isusovoj ovci izvest Božji arhanđeo Mihael koji se iz nekakvih čudnih razloga na webu predstavlja kao 'meštar Splićo - ah neka mu bude. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 08:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


U središtu euharistijskog slavlja nalaze se kruh i vino, koji, izgovaranjem Kristovih riječi i zazivom Duha Svetoga, postaju Kristovo Tijelo i Krv. Crkva, vjerna Gospodinovu nalogu, Njemu na spomen, i sve do Njegova slavnog povratka, nastavlja činiti ono što je On učinio uoči svoje muke: “Uze kruh (…)”, “Uze čašu punu vina (…)”

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Blago čovjeku koji ne slijedi savjeta opakih,
ne staje na putu grešničkom
i ne sjeda u zbor podrugljivaca,
već uživa u Zakonu Gospodnjem,
o Zakonu njegovu misli dan i noć.
Ps 1

- 08:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.15 sati Hoću - neću ali ipak hoću! Nazovem staroga Rađu (taticu). A što će? Baš je ostarjeli starček (ima 88). Kaže da ne može na noge. Obećao sam se sjetit ću ga se u molitvi. Bilo mu je drago da ga sjetim. Prilično kratak razgovor. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'Svaki marijanski blagdan ispunjava naša srca radošću i toplinom, svaki Marijin spomendan predstavlja sjajni dragulj u kruni naše Kraljice i Majke. Takav je i današnji blagdan Loretske Gospe. Među velika marijanska svetišta spada i ono u talijanskom gradiću Loretu (provincija Ancona, Marche). Loretsko svetište godišnje posjećuje više od milijun hodočasnika, a pohađali su ga i mnogi sveci i pape. Papa Ivan XXIII. pošao je tjedan dana prije početka II. vatikanskog sabora u Loreto isprositi blagoslov za uspješan rad toga povijesnog sabora.' HIiM

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.47 satě 'Što si takav? Haj uozbilji se! Ne budi dijete! Svak se s tobom može poigravatě - jer znaju okidač si kratkog fitilja.' Vjerojatno bi takvim riječima Krěst Gospodi komentirao rad Svoje ovce na web-u. Ma kako god. Idemo u dan pred nama (petak, 10. 12. 2021.). Za koji minutić bit će prvi korak (Gospina krunica uz HKR). A onda nastavimo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ajoj Ogoranac odluči se: il’ pred oltar (vjenčaj se) il’ za oltar (budi svećenik) - hitno! Od srca p. Luka

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Krist prekorava našu prevrtljivost, nestalnost i nezrelost. I poziva da se uozbiljimo i realiziramo: SPC = RKC = SPC. Od srca p. Luka, isusovac

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.12 sati Ah i večeras sam impresioniran nad obiljem darova Božjih... Da ih sad ne nabrajam. Shvatit ćete ako kažem da sam impresioniran nad ogromnom, veličanstvenom količinom zraka meni posve, posve besplatno darovanoj. Kao da sam ja nešto? Neš ti mene! I kako da ne budem zahvalan. Eto to mi došlo... Inače sve je regularno. Meštar Splićo me uradija baš ali baš 'prvala liga'. Sada sam u 'krpama', a malo prije sam odradio ceremonije (tv-dnevnik) i obveze (brevijar). Pa sam olovkom u blok učinio zapis (za spas rukopisa). Evo koji: 'A e i četvrtak je već dao svoje...'. Eto to je oznaka ovog komada ove raspetosti (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu). Vrijeme mi brzo prolazi jer sadržajno i osmišljeno živim. I jer sam svoj na svome sa svojima. Auh kako je bilo... Tamna noć... Tuđi ljudi... Grrr... Ali hvala Isusu Kristu Bogu našemu sto ipak ljubi ovcu svoju: ) Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Hvala ti, Isuse, što si umro za mene.
Hvala ti za sve ljude svijeta jer si za sve dao svoj život.
Hvala ti što si ustrajao u žrtvi svoga križa.
--
Hvala ti, Isuse, što me sa svoga križa želiš privući k sebi.
Ne dopusti, Isuse, da se opirem tvojoj spasiteljskoj ljubavi.
--
Tvoj križ, Isuse, govori o ljubavi.
U izvještaju o muci vidimo oko Tebe toliko mržnje, toliko gorčine.
--
U Tebi, Isuse, toliko ljubavi i mira.
Ispuni me, Isuse, svojom ljubavlju i mirom.

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA. 11. 12. 2021. Gospodine danas u subotu drugog tjedna došašća je bogoslužje kvatri u zahvalu Bogu za njegova dobročinstva. A činiš Ti Gospodine činiš svakome od nas. Ali da li smo Ti zahvalni? Po riječima evanđelja svraćaš nam pozornost kako je ružno biti nezahvalan. Govoriš o deset gubavaca koje si oslobodio gube. A samo jedan i to tuđinac Samaritanac je našao shodno da Ti se zahvali. Drugi su valjda pretpostavili: Tko će kome ako ne svoj svome - i otišli svojim putem. Gospodine i mi smo Tvoji. Ali Te molimo ne daj da se naviknemo da nas Svoje uvijek uslišavaš, tetošiš i tješiš. Udijeli nam milost da Ti uvijek budemo zahvalni. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 17, 11-19)

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


U konačnici, svi ćemo mi umrijeti. Na žalost, ne možemo izabrati kako, ali možemo odlučiti kako ćemo dočekati taj trenutak, da bismo bili zapamćeni kao ljudi. Što radimo u životu, odzvanja u vječnosti. (…)

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.35 sati Sve je kako valja! Baš je dobro! Comp sam utrnuo, jogurtić srknuo, gusku učinio. I sad dok čekam uradbu meštra Spliće krenut ću sa večernjim 'Razmatranje uz mob'. Ma svitu moj ne može se ništa vrijedno učiniti ako si stiješnjen, tuđinac, čudak... Ako živiš u strahu i drhtanju. Hvala Bogu što sam sa u svojoj kući, sa svojim ljudima. Što se bavim svojim poslom. Baš tako mi je bilo u Palmi (BSI u Palmotićevoj). Rado se sjetim tog vremena. Kad sam funkcionirao slobodno, komotno, korisno i plodno. E da vidim što evanđelje (petak) kaže ... Aha, to ono kad nam Gospodin kaže:. Haj ne budi dijete! Zašto si tako balav i nezbiljan. Prevrtljivac i nedosljedan. Ako si našao svrhu i smisao života onda živi ali - živi! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Dide zašto ti konj Putko ševa? Ja misln daj zato! A ja mislin da za drugo! Ja mislin daj za treće! 'Ajte ća mularijo Ogorska. Lujo vidijas svak bi htija daj kovač za konje?'

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako kako ću ovo? Lujo vako! 'Šut Prljuša!' Lujo ja bi nako? 'Šut Bakuša! Lujo a zašto ne nako? 'Šut Kokezuša! Lujo nije se rodija 'ko bi svakom ugodija. Rad ti po svome!'

- 06:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.12.2021., četvrtak


- 17:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Upoznali smo ljubav koju Bog ima prema nama i povjerovali joj. Bog je ljubav i tko ostaje u ljubavi, u Bogu ostaje, i Bog u njemu. (1 Iv 4, 16)

- 17:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.11 sati A što? Što hoće poticaj koji je uslijedio nakon što sam imao krunicu Božjeg milosrđa uz HKR. A poslije krunica svojim riječima kažem himan Duhu Svetom. E kad kažem: 'U nemoćima tjelesnim potkrepljuj nas bez prestanka'. Puno puta se zapitam dok me meštar Splićo urađuje jel' to tip iz Splita III ili me urađe Božji arhanđel Mihael? Shvaćam to me Duh Sveti 'potkrepljuje bez prestanka'. Hvala Bogu i večeras radosno očekujem meštra Spliću. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Pogledaj nas, ohrabri nas, Gospe Sinjska, Alkarice Vlaška, kraljice Hrvatska - imaj smilovanja za nas jer neozbiljni smo a vremena nisu takva. Alkarice moćna pomoć nam daj.

- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.40 sati Da vidim što sam to danas napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'Ah, tako je divno biti Kristu predan kao naša pastirica s. Natalija. Samo sja, sja... A i danas je uzdignula križ Kristov i otkrila svoje zbiljsko obličje - ona je kraljica Hrvata a ne tek krhka časna sestrica. S križem Kristovim na sred sobe je bljesnuo njen stvarni lik. Od nje takve uzmiče i skriva se svaka nevaljalština i tmina, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne želim da moj život bude moj, želim da bude Kristov. Što je više ega, manje je Krista. (nadbiskup Fulton Sheen)

- 12:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Nije se rodio tko bi svakom ugodio! Ali svi smo se rodili da bi Bogu ugodili.

- 11:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.41 sati Može Luka? I već krepošću urešeni Anđelko liftom spušta karijolu (s ovcom) u kapelu Isusu. Gdje će ih u svetoj misi Isus okrijepiti Sobom. Pa će i ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac. E za ovaj preglednik dana 'Glas iz krpa' kaži još koju. Šta ima nova? A osim 'puno lipi stvari' ima kvalitetan, sadržaj i koristan život. Hvalim i slavim Gospodina svaki dan svetom misom i činim sve, sve na veću slavu Božju. Što pak znači poslije svete mise đinasticiram na motomedu. A večeras će meštar Splićo izvesti pogođenu i prilagođenu fiziomahersku uradbu na Isusovoj ovci. U totalu potpunu i cjelovitu. Bog ga blagoslovio. Sve to je uklopljeno u redovnički đir. Koji i danas od točke do točke ide kao po loju 'sve u šesnest'. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Rodio sam se kao siromah, da ti u meni možeš naći sve svoje bogatstvo.
Rodio sam se malen, da ti ne želiš vladati drugima.
Rodio sam se u staji, da ti naučis posvecivati svaki prostor.
Rodio sam se u špilji, da svaki čovjek dobre volje ima pristup k meni.
Rodio sam se slabašan, da me se nikad ne bojiš.
Rodio sam se bez oružja, da ti imaš povjerenje u moju dobrotu.
Rodio sam se iz ljubavi, da ti nikad ne sumnjaš u moju ljubav.
Rodio sam se noću, da povjeruješ kako mogu prosvijetliti svaku stvarnost.
Rodio sam se gol, kaže Bog, da se ti možeš odreći samoga sebe.
Rodio sam se kao čovjek, da se ti nikada ne sramiš biti ono što jesi.
Rodio sam se kao Marijin sin, da ti možeš imati majku.
Rodio sam se kao sin kojeg je Josip prihvatio, da ti razumiješ kako je pravi otac onaj koji daruje ljubav i zaštitu.
Rodio sam se u jednostavnosti, da ti ne budeš kompiliciran.
Rodio sam se ponižen, da ti možeš izbjeći svaku oholost.
Rodio sam se u skrovitosti, da ti možeš izbjegavati svako isticanje.
Rodio sam se kao dijete, da ti naučiš biti jednostavan kao dijete.
Rodio sam se zbog tebe, da svi možemo poći u kuću Očevu.
(padre Lambert Noben)

- 09:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

To je ka u priči - vole se cilo vrime


Zlatko i Iva Hrga (Rađa) pokazuju, dokazuju i sve uvjeravaju: Bog je ljubav!

- 09:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


U presvetom sakramentu Euharistije “sadržani su istinski, stvarno i bitno (supstancijalno) Tijelo i Krv našega Gospodina Isusa Krista, s dušom i božanstvom, i, prema tome, čitav Krist”. “Ta se prisutnost zove stvarnom, ne u značenju isključivosti, kao da druge ne bi bile stvarne, već po izvanrednosti, jer je bitna (supstancijalna) te po njoj biva prisutan čitav Krist, Bog i čovjek”.

- 09:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Slavit ću te, o Bože, kralju moj,
ime ću tvoje blagoslivljat uvijek i dovijeka.
Gospodin je dobar svima,
milosrdan svim djelima svojim.
Ps 145

- 09:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.38 sati Ah kako sebe skrivati, a Krista otkrivati? A moramo tako ako se želimo ostvariti. Znači nije dovoljno o Kristu znati lijepo pričati. Za sebe ostvariti treba znati i sebe skrivati. Ajo skromnost, samozatajnost - to baš i ne ide. E kad bi mogli shvatiti i prihvatiti ako je Krist sve naše. Za nas u Kristu biti veći znači u očima svijeta biti bezvrjedniji. To je ono karijera Kristovih ide na dolje. I ne mare za karijeru svijeta koja je na gore, više, moćniji, utjecajniji... A sada idemo u novi dan (četvrtak, 9. 12. 2021.). Za koji tren će prvi korak (Gospina krunica uz HKR). A onda samo nastavimo... HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'Blažena Leonella Sgorbati, talijanska redovnica i mučenica, misionarka u Keniji i Somaliji, rođena je 9. prosinca 1940. u Gazzoli (provincija Piacenza, Emilia-Romagna) kao Rosa Maria Sgorbati, najmlađe od troje djece Carla Sgorbatija i Giovannine Terese Vigilini.' HIiM
--
'Sestru Leonellu okrutno su 17. rujna 2006. ubili islamski ekstremisti na ulici, u blizini pedijatrijske bolnice u Mogadiŕu. Pogodili su je sa 4 metka u leđa dok je prelazila ulicu. Dogodilo se to nakon provale nasilja koje je izbilo poslije govora pape Benedikta XVI. u njemačkom gradu Regensburgu, u kojem je citirao jedan bizantski tekst, star 600 godina, kritičan prema islamu.' HIiM

- 08:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


22.03 sati Auh, ništa Gospina krunica uz HKR (srijeda). Daju nekakvu krunicu svetom Josipu. Josip čuva Hrvatsku jer je Gospina Hrvatska i želi da to ostane. Od srca, pobožnik neki

- 08:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Naučija od dida Majora: Dide, 'Krist kralj je reka daj Ivan Krstitelj najveći od sviju. Men' se čini das ti najveći od Ogorana! 'Lujo pušći... Većaj baba Cola, koja nemore na noge a radi više neg ja.'
- Sutra će moj tata biti mrtav godinu dana.
- Večeras ću ga se sjeti u Gospinoj chronic

- 08:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.05 sati A i večeras (srijeda) iz brige za rukopis učinio sam olovkom zapis u blok. Koji je zapravo moja molitva: Gospodine Ti znaš kao redovnik Isusova ovca zavjetovao slušati Tebe bezprigovorno. Hoću slušat ću Te gdje god želiš da idem. Samo Te molim podaj mi potrebne darove za posao na koji me šalješ. Amen! = Neka tako bude! = Amen! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, veličina velikih ljudi je u tom što sakrivaju sebe a otkrivaju Krista. Eto zato krenimo sa realizacijom: SPC = KC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Teško onima, koji su voljeli samo tijela, oblike, vanjštinu. Smrt će im oduzeti sve. Pokušajte voljeti duše. Ponovo ćete ih naći. (Victor Hugo)

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 10. 12. 2021. Gospodine danas u petak, drugog tjedna došašća, kada je svagdan. U evanđelju slušamo da ne voliš našu neozbiljnost, nestalnost i prevrtljivost. Uspoređuješ nas sa djecom, i kažeš: 'Komu da prispodobim ovaj naraštaj? Nalik je djeci što sjede na trgovima pa jedni drugima dovikuju: 'Zasvirasmo vam i ne zaigraste, zakukasmo i ne zaplakaste.' Gospodine priznajemo neozbiljni smo. Kaže narodna: 'Nije se rodio tko bi svakom ugodio. 'Mi svakako moramo i želimo ugoditi Tebi jer smo osvjedočeni: Gospodine Isuse Kriste Ti si sve naše. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt, 11, 16-19)

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospo, molim te, ostani s nama na našem križnom putu! Budi posve blizu, uz nas, osobito onda kad nas pohode kušnje ili kad Bog od nas zatraži kakvu žrtvu! Jačaj nas svojom majčinskom ljubavlju, da uzmognemo uvijek hrabro stupati križnim putem svoga života! Svojim majčinskim zagovorom unesi svjetla u tamu naših patnja, muka i kušnja!

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.28 sati Hajmo mirno, opušteno, laganica... Ah guštam u ovoj nonšalanciji… Samo to je plodno tlo za klijanje pravih, Božjih stvari. E hajmo uradit osvrt na evanđelje (četvrtak) čekajući uradbu kakva spada na Isusovu ovcu. A koju izvodi kao nitko meštar Splićo. Za osvrt na evanđelje korisno se zapitati u čemu je veličina njegova kao fizioterapeuta. Naime evanđelje sugerira kako da i mi budemo veliki kao Ivan Krstitelj. Koji je ključ za biti veliki čovjek? Sakrivat sebe a otkrivat Krista. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Dide, Krist kralj je reka daj Ivan Krstitelj najveći od sviju. Men' se čini das ti najveći od Ogorana! 'Lujo pušći... Većaj baba Cola, koja nemore na noge a radi više neg ja.'

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ma baba Jako tis cila u unom šta voliš. Na tebi se more pripoznat kako su dobri dragi Isus i Gospa Sinjska. 'Lujo ko voli on i moli. Aj ujti Gospinu ružarju.'

- 07:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.12.2021., srijeda


- 17:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.50 sati Ah, Kman me osvaja. To je Vlajland u Splitu gdje sam kao poganin odrastao, išao u školu, činio Kmanske berekinade (fronta = plesnjak, milicija, motori...). Od tamo je Kmanska ekipa: Pero, Trišnja, Strmo... 'Mo'š govorit kontra Splita i njegovi lapana... Al' neću da čujen išta kontra ekipe sa Kmana.' Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.11 sati 'Smiluj se nam i cijelom svijetu.' Aha, je bila je krunica Božjeg milosrđa uz HKR. A onda je potekao onaj nesmiljeni: Haj na web Isusova ovco! A što? A evo! Kako poslije krunica svojim riječima kažem i himan Duhu Svetom. Kod onog 'Darova sedam razdaješ...' Sam zamolio da mi dadne sve potrebne darove za ono gdje me šalje. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Alkarice i majko Gospe Sinjska mila, nemamo ništa protiv tvoga Sina. Al' nam se čini da si ti najveća od svih ljudi - za svoje Vlaje jesi! O Gospe Sinjska budi uz nas.

- 16:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.57 sati A i danas sam zbog straha za rukopis olovkom u blok učinio zapis. Evo koji: 'Oh Bezgrešna kako ti gledaš na ovu grešnu dušu? Aha znam kako jer rekla si mi one 2005. Čini se nevjerojatno da je ova čađava duša zavrijedila 'puno lipi stvari'. hvala, hvala lipa! ... Aha je i danas je tu preda mnom, na sred sobe, suncem ogrnuta zablistala kraljica Hrvata. Doista divotan prizor. I nitko ne bi pomislio da je to krhka časna sestrica naša pastirica s. Natalija sa uzdignutim križem Kristovim. Od kog uzmiče svaka nevaljalština i tmina, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Marija zora, Krist savršen dan,
Marija vrata, Krist Nebeski put!
Marija korjen, Krist otajstvena loza,
Marija grozd, Krist presveto vino!
Marija pšenica, Krist živi Kruh,
Marija stabljika, Krist rumena Ruža,
Marija izvor, Krist pročišćujuća Bujica,
Marija kalež, Krist spasonosna Krv!
Marija hram, Krist njegov Gospodar,
Marija svetište, Krist Bog kojemu se klanjamo!
Marija svjetionik, Krist Nebeski Počinak ,
Marija zrcalo, Krist blagoslovljeno Viđenje!
Marija Majka, Krist majčin sin.
Po svemu blagoslovljeni u sve vjeke vjekova.

- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Moli Ga, preklinji Ga da ti dopusti primiti Ga s istinskom vjerom.
O nebesko blaženstvo!
Ushićenje koje nije moguće izraziti!
Kako je utješna, kako slatka prisutnost Isusova, čeznutljivoj, izmučenoj duši!
Ona je neposredan mir i melem svakoj rani.
(Sv. Elizabeta Seton)

- 12:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Lojola viteže zovi samo zovi i Hrvatski sokolovi u sebi nose živu žeravicu želje za Krista i Gospu sve učiniti pa i život dati.

- 12:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dok čujemo ojkalicu, gangu, reru, dok se ovdi piva, znamo da postojimo!

- 12:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Onaj tko radeći voli što radi sebe predstavlja u tome što izradi.

- 12:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.45 sati E ovo je vrijeme kad krepošću urešeni Anđelko hvata karijolu (s ovcom), spušta liftom i prebacuje u kapelu. A to je vrijeme kad ta ovca (u karijoli) na mob tipkulji preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? E sada će nas na svetoj misi Isus okrijepiti Sobom. Pa će i ovca (iz karijole) biti kako spada Isusova ovca = isusovac. 10.52 sati. Hvala Isusu Kristu Bogu našemu sada poslije svete mise ta Isusova ovca slobodno, komotno, dobro raspoložena đinasticira na motomedu. A večeras, oh hvala Ti Bože meštar Splićo izvodi u svojoj fiziomaherskoj maniri potpunu i cjelovitu uradbu na spomenutoj Isusovoj ovci. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kamenice za pojit blago (goveda, konji, magarad...) ispred Majorove štalice na Livodicma u Svilaji. (U toj štalici je rođena Isusova ovca)
--

- 09:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

BEZGRENO ZAČEĆE BDM (Marijologija - ukratko)


Bezgrena ==> Presveta, Neprijateljstvo ja zamecem -(Post 3)
Keharitomene ==> Milosti puna (Lk 1, 28)
Zena suncem ogrnuta (Otk 12)
Papa Pio IX , godine 1854 bulom “Ineffabilis” proglasio dogmu (par godina kasnije potvrda u Lurdu)
(Danas slavimo Bezgrenu. Cemu kad smo gresni? Zato jer ona je ono sto trebamo biti i mi. Ona je Pocetak boljega svijeta. Ovaj svijet nije ono zasto smo stvoreni. Osjeamo rascjep u samima-sebi.
Zelimo jedno, a cinimo drugo. Umjesto da duh vodi tijelo, tijelo vodi duh. zgrozimo se kad-shvatimo to sve iz ljudksog srca izlazi: zle misli, opacine,zla, psovke...Vodjeni tim nagnucima-remetimo sklad sa sobom, Bogom I drugima. Ukratko: sav problem svijeta svodi se na grijeh.(
Otkud grijeh? Izvor mu je Zlo, pali anđeo koji nas zavodi trostrukom pozudom: oiju (za pogled zamamljivo,dat cu ti svijet = bogatstvo), tijela (dobro za jelo, kamen u kruh = uzitak), duha (za-mudrost pozeljno, prihvatit ce te = oholost) Covjek ne moze sam po sebi biti dobar. Ima li spasa? Bog je sve zatvorio u grijeh da se svima smiluje. Nita nemozete bez mene uciniti.
Adamovim grijehom svi zgrijesismo. Kristovom pravednoscu svi se opravdasmo. Njegove nas rane iscjelise... On je nase slabosti I grijehe uzeo na se. On nas izbavi iz vlasti tame I prenese u kraljevstvo Sina ljubavi svoje. Od sada: Sve mogu u onome koji me jaca.
Nazivamo je BLAZENA, zapravo znaci PRESVETA Ona je ono sto mi tezimo biti. Prvi ostvareni covjek. Pocetak boljega svijeta. Zvijezda Danica. U njoj je dobrota potpuno nadvladala zlo. Bog ju je sasvim prozeo. Njena volja se uvijek priklanjala Bozjoj. Bila je izvrsno sredstvo u Bozjim rukama.Model je po kojem se izgrađujemo.

***
1. Štovanje Marije uvodi nas dublje u Kristov misterij
2. Preko Marije dolazimo do integracije sv. Pisma i Tradicije
3. Marija kao Židovka povezuje novi Bozji narod i Izrael
4. Štovanje Marije osigurava vjeri integraciju razuma i srca
5. Marija daje Crkvi lice Majke (cuva je da se ne pretvori u partiju, organizaciju)
6. Marija u sebi objedinjuje covjeka - posjeduje kvalitete muškog i zenskog srca.
Marija je već na Efeškom saboru 431.g. dobila naslov "pobjednica svih zabluda". II Vatikanski sabor to isto potvrđuje govore˙i da Marija "u sebi na neki na˙in sjedinjuje i odrazuje najveće istine vjere" (LG 65) Marija je dakle najizvrsniji put do prave doktrine Crkve, najsigurniji put do Krista.
II Vatikanski sabor o Mariji:
- Najodličniji je plod otkupnjenja. (SC 103)
- Prva potpuno rođena “odozgo” (kćerka je svoga Sina)
- Sudjelovala u Spasiteljevu djelu, poslušnošću, vjerom, ufanjem i ˙arkom ljubavlju. (LG 61)
- Oblikovana od Duha Svetoga. (LG 56)
- Slušala i čuvala riječ Božju (LG 58)
- Kao djevica, zaručnica i majka - lik je Crkve, koja je također djevica zbog cjelovitosti vjere, zaručnica zbog jedninstva s Kristom, majka zbog rađanja bezbrojne djece. (LG 64)
- Zbog svojih kreposti, Marija je model Crkve (LG 65)
- Ona je odvjetnica, pomoćnica, pomagačica, posrednica. (LG 62)
- Uznesena na nebo, ona je eshatološka slika i početak Ckve kakva ima biti. (LG 68)
Pokoncilska teologija:
- Marija je vrhunski izraz ljudske slobode u suradnji čovjeka s Bogom.
- Ona je najuzvišenije povijesno ostvarenje evanđelja. Žena koja je vlašću nad sobom, smislom za odgovornost, otvorenošću prema drugima i duhom služenja, jakošću i ljubavlju savršeno ostvarena na ljudskom planu.
Njezina bit i njezino ime je Keharitomene - Milosti puna, to znači bez grijeha začeta.
Zato je nazivamo Blazena, što zapravo znači Presveta.
Marija = zvijezda mora. “Zvijezda danica” u mračnim trenucima povijesti Crkve i pojedninaca.
Ona je "pocetak boljega svijeta" kako ju naziva natpis u Hrvatskom svetištu na Trškom vrhu. Pripravila je put Zacetniku obnove, ali i sama bila prva obnovljena od Zacetnika. Ona je ostvaren covjek, ono što mi tek postajemo i što cemo tek postati u definitivnom susretu s Kristom.
Promatraj Marijine slike i zamijetit ceš njeno najvece blago, Isusa u njenom narucju.
Marialis cultus (Ivan Pavao II)
Marija je djevica koja:
- sluša: pozornost, utihni da čuješ Božji glas, čitaj Sveto Pismo..
- moli: hvale ("veliča"), prosna ("nemaju vina"), zajednička (Duhovi)
- radja: Bog po meni rađa svoju milost u dušama meni povjerenima
- prikazuje: sve najdraže, "ne živim više ja, nego Krist u meni"
Ti nemaš šta iznijeti do sirotinjsko srce i stare ruke s tragovima rada i bezglasne suze, ali Ti plači i moli, majko, jer ko da me izbavi, ako ne teška suza Tvoja na Božjem dlanu?
(Andrić, Ex ponto i Nemiri, Svjetlost, Sarajevo 1975, 25)
Isus je bio gol, zedan, gladan, osuđen ... Marija ga je obukla, napojila, slijedila do kri˙a.
“Ako se bojiš Oca pođi Sinu, ako se bojiš Sina pođi Majci.” (Bernard od Clairvauxa, 12 st.)
“Po zenskom spolu je covjek pao, po zenskom spolu se podigao. Doista, jedna djevica rodi Krista i jedna zena navijesti njegovo uskrsnuce.” (Augustin, Sermo 232, 2)
Majka Glave, Majka je i udova. (Augustin)
Prije nego je začela pod srcem, začela je u srcu. (Augustin)
Biblijski temelji: “Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene, između roda tvojega I roda njezina: on će ti glavu satirati, a ti ćeš mu vrebati petu.” (Post 3, 15)
«Zdravo milosti puna» (Lk 1, 28)
«Žena zaogrnuta suncem» (Otk 12)
Već od 2. stoljeća pojavljuju se formule koje označuju tijesno udruženje Marije s Kristom Otkupiteljem u borbi protiv đavla. Ta se ideja izražava paralelizmom Eva-Marija; Marija se opisuje kao nova Eva pridružena novom Adamu. Eva pobijeđena, Marija pobjednica, to bi bila slika tog paralelizma.
Sv. Justin: «Eva je rodila neposlušnosti i smrt. Marija je pak odgovorila: Neka mi bude po riječi tvojoj. Iz toga je rođen onaj po kojem je Bog zmiju pobijedio.»
Sv. Irenej: «Kao što je ona po neposlušnosti, sebi i čitavom ljudskom rodu prouzrokovala smrt; tako je i Marija poslušna, sebi i čitavom ljudskom rodu prouzrokovala spasenje. Tako je čvor koji je Eva zamrsila neposlušnošću, bio razriješen Marijinom poslušnošću. Što je djevica Eva vezala po nevjeri, to je djevica Marija razriješila po vjeri.»
Joannes Duns Scotus (13 st.): Marija je unaprijed sačuvana od istočnog grijeha, zaslugama Kristovim.
Svečana definicija Pija IX u buli «Ineffabilis Deus» 8. prosinca 1854: «Proglašavamo, obznanjujemo i definiramo da je od Boga objavljena nauka koja drži da je blažena Djevica Marija bila u prvom času svog začeća, osobitom milošću i privilegijem svemogućeg Boga, gledajući na zasluge Isusa Krista Spasitelja ljudskog roda, unaprijed sačuvana čistom od svake ljage istočnog grijeha.»
Blagdan Bezgrešnog začeća se počinje slaviti u općoj Crkvi koncem 7. st. U Hrvatskoj se slavljenje Bezgrešnog začeća počinje u 14 st. Prvo svetište posvećeno Bezgrešnom začeću je Gospa od Prizidnica na otoku Čiovu (1546. god.)
Iz sveopćeg blata
Ko sunca zraka zlata
Iziđe sama Ti.
Pred tvojom slikom nježnom
o prvom ruhu snježnom
rod ljudski bolno sni» (Milan Pavelić)
Najsvetija je od svih stvorova i očuvana od svake ljage iskonskog i osobnog grijeha.
Bogomajčinstvo traži od Marije takvu svetost koja nadvisuje sve stvorove.
Suotkupiteljica je bila pozvana da s Otkupiteljem popravi krivnju praroditelja kao nova Eva s novim Adamom.
Posrednica milosti je moćna pred Bogom zbog bezgrešnosti. «Ne bi mogla imati ulogu za obnovu čovječanstva kad ne bi sam bila savršeno obnovljena.» (Andrija Kretski)
Odogojiteljica naša, jer je bila posve bez grijeha.
Bezgrešnost u začeću Crkva je dogmatizirala (de fide definita), a bezgrešnost osobne suradnje oduvijek je propovijedala (de fide catholica).
Raspravljalo se i o tome da li je Marija nesagrešiva, tj. da nije mogla sagriješiti. Takvu nesagrešivost je posjedovao sam Krist. Ipak možemo reći da je Marija svojom vjernošću stekla ukorijenjenost u dobru. Da bi se mogla oprijeti svakoj kušnji na zlo.
--
Vic: «Tko je od vas bez grijeha, neka prvi baci kamen». Začuje se udarac. «Mama, zar ti nisam rekao da ostaneš kod kuće.»

- 08:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Način je Kristove prisutnosti pod euharistijskim prilikama jedinstven. Uzdiže Euharistiju iznad svih sakramenata i čini je “tako reći vrhuncem duhovnog života i ciljem kojemu teže svi sakramenti”.

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Svi krajevi svijeta vidješe
spasenje Boga našega.
Sva zemljo, poklikni Gospodinu,
raduj se, kliči i pjevaj!
Ps 98

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'Danas opet s radošću pozdravljamo i slavimo jedan marijanski blagdan, Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije. Začeće novog čovjeka je čudesni događaj, veličanstveni trenutak ljudske suradnje s Bogom u stvaranju novog bića. Nismo bezgrešni, štoviše, svi smo grešni. Samo je Marija bez grijeha rođena.' HIiM

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi pravoslavni Gospa je Bezgrešna jer je bez ljage istočnog grijeha. Tko Mariju štuje taj se posvećuje! Haj realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac
- Luka, što je istočni grijeh?
- Sklonost da se griješi!
- A zašto se zove istočni? Što se ne zove zapadni grijeh?
- Iz njega istječu svi grijesi koje činimo
- Kako si poslje korone????
- Sve mi cviče cvita - milost Božja me oblijeva!

- 07:51 -