Dobrodošli
u web-župu
Gospe Sinjske!


Podižemo ovaj oltar Srcu Isusovu. Pa i red je zbog toga što sam na Srce Isusovo 2003. godine, zavirio mrvu u tu lipotu.


Kao osobitu pomoćnicu u radu naše web župe Gospe Sinjske, odabirem Mandu Rađa (Koljanin), moju pokojnu majku koju sam bio susreo tamo 'di je liiipooo', da mi/nam pomogne dohodati do onih 'puno lipi stvari' što mi je obećala Gospa Sinjska.Nebeski zaštitnik naše
web-župe Gospe Sinjske:

IVAN PAVAO II

Kunski račun u PBZ:
HR 152340009-3206845858


e-mail:lukaradja@yahoo.com
mob: 0915323766
sveta misa svaki dan u 10.00 sati


Od 1. 2. 2014. sam u Zagrebu
Adresa:
Svećenički dom
Fratrovac 40
10000 Zagreb
Molite da na Fratovcu profunkcionram.
LINKOVI:
Jim Radja's Genealogy Research
NovaTV: Provjereno 12 3 2009
ono malo više
OGORJE
QUO VADIS CROATIA
Hrvatska provincija D.I.
ZKŽ
LAUDATO
ŽIVO VRELO
IKA
SKAC - Palma
Jingle Modrave
Vatikan
Svako jutro (od 26.9.2011.) na HKR u 6.50 sati je 'Jutarnja molitva'. Usudi se biti to što jesi - katolik i slušaj Katolički radio! (p.s. Pojačaj radio),
Svake nedjelje, širom svijeta, šaljem više stotina sms knev (komentar nedjeljnog Evanđelja). A to prilično košta, pa ako hoćete da knev dobiju svi kojima je potreban, pošaljite mi sms-om broj vip bona ili mi nekako drugačije uredite da imam dovoljno vip bonova. Hvala!

ALKARICA - web župa Gospe Sinjske

28.02.2022., ponedjeljak


15.42 sati Hah, ne znam? Za redak ljubak i pitak imam potrebnu uskraćenost i bol duše. Raspetost između ovog što je i onog što bi htio. I meni je isto Nebo visoko a na zemlji se bez nadahnuća gušim. Hah...

- 17:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


14.49 sati Prije krunice samo da pribilježim: čudim se čudim - načudit se ne mogu. Pitam se pitam... 15.10 sati 'Marijo majko milosrđa - moli za nas.' Aha bila je krunica Božjeg milosrđa uz HKR. Pa je potekao i onaj nesmiljeni: Haj na web Isusova ovco! A što? Aha ono gore... E pa impresioniran sam nad tim da mi je ovako nepismenom preživjela samo moć slova. Ma to je da ti pamet stane. Čitav sam 'žbljak' ali toliko je Božanske mudrost investirano da se ovakav jadan, nikakav tekst pojavi ispred očiju svakog, ali svakog čovjeka (ako to želi!). Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, kraljice Hrvata. Kako možemo Sinu tvom reći: Ostavismo sve i pođosmo za tobom, što si nam dao? Kad tebe nam je dao. O Gospe Sinjska ne napuštaj nas.

- 17:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.45 sati Evo što sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Veljača je dala svoje! A na Kmanu su bajami procvitali! ... Odložim blok kad ono: 'Vruuum' na sred sobe, meni naočigled vatromet od tisuću boja. Stala svjetlom odjevena, sunce ogrnuta kraljica Hrvata. Pogledam bolje da se uvjerim. Je to je naša pastirica s. Natalija, krhka časna sestrica sa uzdignutim križem Kristovim zadobiva svoj istinski - kraljevski lik. Pred njom takvom sa križem Kristovim bježi i nestaje svaka nevaljalština i zloća, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Hvalit ću Gospodina svim srcem svojim
u zboru pravednika, u zajednici njihovoj.
Silna su djela Gospodnja,
nek razmišljaju o njima svi koji ih ljube.
Ps 111

- 12:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


"Sluga Božji Ante Gabrić- hrvatski svećenik, isusovac i misionar u Indiji, rođen je 28. veljače 1915. u Metkoviću kao osmo od devetero djece Petra i Katarine, rođene Antičevič/ Zanimljivo je da je i Petrov brat, Antin stric također imao devetero djece pa je u jednom trenutku pod krovom obitelji Gabrić boravilo čak osamnaestero djece. U Metkoviću je Ante završio osnovnu školu i dva razreda građanske škole, a zatim je 1926. krenuo u isusovačko sjemenište u Travniku." HIiM

- 12:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.41 sati 'Hoćemo Luka?' Može! I već lift spušta u kapelu p. Šimića (s štapom), kaijolu (s ovcom) i krepošću urešenog Anđelka. Na svetoj misi Isus će ih okrijepiti Sobom. Pa će i ovca (u karijoli) biti kako spada Isusova ovca = isusovac. A ovo što ta ovca (u karijoli) na mob tipkulji je preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? 10.33 sati Evo sad poslije svete mise ima đinasticiranje na motomedu. Što upravo činim dok na mob tipkuljim ovaj 'Glas iz krpa'. E valja još kazat da večeras će uslijediti radostan događaj. Meštar Splićo bi trebao kao obično uraditi Isusovu ovcu potpuno i cjelovito. Ah moj Kman! Sad sam baš imao svetu misu za Katu Vranjić našu susjedu na Kmanu. A lipo sa i ona naživila sa 90 i koju je 'prešla'. Ah ajoj sjećam se susjeda na Kmanu. To su bili: Jurišići, Vranjići, Jakov i Angela Rađa, Vranićovi - Rađe, Đirlić, Bidunac, Perice, Mravak, Karabatić, Imoćanac, Vučković, Akrapi, Tokići, Lovrići. Pomozi im ti Gospe pomoćnice Kmanjana. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kako je moja molitva postajala usrdnija i dublja, imao sam sve manje i manje za reći. Na kraju sam skroz utihnuo. Pretvorio sam se u ono što je vjerojatno sušta suprotnost govoru - pretvorio sam se u slušatelja. Prvobitno sam smatrao kako je molitva govor. Ali naučio sam da molitva ne samo da je šutnja, nego je slušanje. Tako da: moliti ne znači čuti sebe kako govorim - moliti znači utihnuti, mirovati i čekati, dok onaj koji se moli ne začuje Boga. (Sören Kierkegaard)

- 12:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Nemoj biti od onih koji govore Gospodinu: Evo mi ostavismo sve i pođosmo za tobom. Što ćemo zauzvrat dobiti? Izdaje te ono 'ostavismo sve'.

- 09:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Način je Kristove prisutnosti pod euharistijskim prilikama jedinstven. Uzdiže Euharistiju iznad svih sakramenata i čini je “tako reći vrhuncem duhovnog života i ciljem kojemu teže svi sakramenti”. U presvetom sakramentu Euharistije “sadržani su istinski, stvarno i bitno (supstancijalno) Tijelo i Krv našega Gospodina Isusa Krista, s dušom i božanstvom, i, prema tome, čitav Krist”. “Ta se prisutnost zove stvarnom ne u značenju isključivosti, kao da druge ne bi bile stvarne, već po izvanrednosti, jer je bitna (supstancijalna) te po njoj biva prisutan čitav Krist, Bog i čovjek.” (KKC #1374)

- 09:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.52 sati Eto to su brojčice sa ekrana mob-a sada poslije Gospine krunice uz HKR. Ma što ja znam, nimalo nisam pospan? Hajmo jednu spontanu jutarnju molitvu uz mob: Gospodine Ti znaš godina sam nabrao. I više nisam 'trava zelena'. Ali čekam jer volja Božja je sveta stvar. A po Tvojoj želji Bože moj ovca ova bi trebala životom svojim ispisati prelijepi mladenački stih pun zanosa i rime. Ja ne znam kako ću to ako ne pomogneš mi Ti. Podaj mi molim Te okretnosti, pokretnosti, svježine i mladosti. Daj mi molim Te da budem onako mladenački 'zvrknut' kao nekad. Pošalji Duha Svetoga meni i onima kojima me šalješ pa ćemo se moći kako spada razumjeti. Amen!

- 09:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus kaže za imat život vječni potrebno je držat Božje zapovijedi. Osluhni glas srca i kreni sa realizacijom: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 09:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.44 sati Haj ti reci nešto shvatljivo i prihvatljivo o ovoj raspetosti na bolesničkom krevetu. Nešto čitko i pitko. Što bi leglo kao žednom čaša vode. Bol ove bolesti je što je bezbolna. Ah da bar boli umjesto da bilježim ova slova bi: 'Ajoooj, ništa ne mogu jer tako me boli.' Bolna je spoznaja da bi ova bol bi mogla neki redak dati a taj redak nemati. Bolno je ne znati zašto tjeskobu ove noći moram sa svima na webu podijeliti. Eto i to ti znači ono: volja Božja je sveta stvar. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


2.58 sati Eto takve brojčice pišu na ekranu moba. Makar čisto sumnjam da je ta ura jer baš sam svjež i naspavan. A htio sam u mob pribilježiti da se sjetim imati svetu misu za Katu Vranjić, susjedu sa Kmana koja je 'prešla' (umrla) ovih dana. Sjećam se kao djeca smo kod nje odlazili gledat na tv-u 'Gradić Pejton'. Bilo 1960 i neke... Odlaze dragi ljudi. Odlaze na 'livadu iz sna'. Gdje bi opet trebali zajedno biti u vjeke vjekova. Hajmo dalje u ovoj 'plačnoj dolini'. Idemo u ovaj zadnji veljačin dan (ponedjeljak. 28. 2. 2022.). Prvi korak bit će Gospina krunica uz HKR. A onda nastavimo kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


19.52 sati A i večeras (nedjelja) sam bio zapriječen olovkom u blok učiniti zapis (za spas rukopisa). A evo što sam trebao napisat: 'Kako su mediji predstavili ovaj rat u Ukrajini, gnjusni je grijeh i pomisliti da predsjednik Rusije Putin ima ikakve veze s kršćanstvom. Naravno kako su mediji predstavili. A on još posjećuje crkve iskazuje štovanje - sramota. Ha, sad je to sramota. A ti kao nisi sramota biti p. Luka od Raspete Ljubavi. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 09:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Želiš li loviti ljude, moraš na udicu staviti svoje srce; jedino će tada zagristi.

- 09:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Isus je stalno molio, zapravo čitav Isusov život bio je prožet molitvom, to jest - stavom, odnosom, dijalogom, Ljubavlju, vezom, vršenjem volje Božje, objavom Oca - a to je u biti molitva. Ali on je i druge učio moliti. Život vjere i Ljubavi je nemoguć samo našim silama. Tu zapravo i leži ključ molitve i života s Bogom - biti stalno u Njegovoj nazočnosti i Ljubavi. Jedino se sa Križem može reći: “U Tvoje ruke predajem sve”! Pogled na križ, pogled je na LJUBAV. (Zlatko Sudac)

- 09:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 1. 3. 2022. Gospodine već je ožujak. A što? Prolaze, dani... Godine prolaze nemam ništa s tim molim i postojim. A danas u ponedjeljak, osmog tjedna kroz godinu je svagdan. Svi mi smo Tvoji Gospodine jer smo se odlučili za Tebe. Prihvatili smo da si Ti naš Put, Istina i Život. Prihvatili smo kroz život ići s Tobom - a nismo morali. U današnjem evanđelju slušamo da Ti je Tvoj Petar rekao u ime sviju nas: 'Evo mi sve ostavismo i pođosmo za tobom.' Na to si Gospodine njemu i svima nama rekao: 'Zaista, kažem vam, nema ga tko ostavi kuću, ili braću, ili sestre, ili majku, ili oca, ili djecu, ili poradi mene... A da ne bi primio stostruko s progonstvima... I u budućem vijeku život vječni.' Hvala Ti za ove riječi. Iz njih a i svjedočanstva mnogih znamo da je dobro što smo Te odabrali. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 10, 28-31)

- 09:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.47 sati Bogu hvala i slava. A hvala Bogu što tako mogu kazat. 18.02 sati E to sam rekao pa uz njegovateljicu 'Lj' učinio đir gelenderom hodnika. I ona me stavila za motomed đinasticrat. Što upravo činim dok na mob ovo tipkuljim. E valjalo bi bacit trunku oko na evanđelje i reć koju za večernje 'Razmatranje uz mob' ... Aha što mi je činiti za imat život vječni? Samo da kažem ne treba se zatvoriti u samostan. Slobodno možeš bit gdje jesi i raditi što radiš. Ali baš biti što jesi. I baš raditi što radiš. Da bi to 'baš' čino trebaš imati uredan duhovni život. Takav život će omogućiti da čuješ Božju volju obdržavajući Božje zapovijedi i slušajući što ti Gospodin u srcu progovara. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mk 10,17-27


Čitanje svetog Evanđelja po Marku
U ono vrijeme: Dok je Isus izlazio na put, dotrči netko, klekne preda nj pa ga upita: »Učitelju, dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni? Isus mu reče: »Što me zoveš dobrim? Nitko nije dobar doli Bog jedini! Zapovijedi znadeš:
Ne ubij!
Ne čini preljuba!
Ne ukradi!
Ne svjedoči lažno!
Ne otmi!
Poštuj oca svoga i majku!« On mu odgovori: »Učitelju, sve sam to čuvao od svoje mladosti.« Isus ga nato pogleda, zavoli ga i rekne mu: »Jedno ti nedostaje: idi i što imaš, prodaj i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom.« On se na tu riječ smrkne i ode žalostan jer imaše velik imetak. Isus zaokruži pogledom pa će svojim učenicima: »Kako li će teško imućnici u kraljevstvo Božje!« Učenici ostadoše zapanjeni tim njegovim riječima. Zato im Isus ponovi: »Djeco, kako je teško u kraljevstvo Božje! Lakše je devi kroz ušice iglene nego bogatašu u kraljevstvo Božje.« Oni se još većma snebivahu te će jedan drugome: »Pa tko se onda može spasiti?« Isus upre u njih pogled i reče: »Ljudima je nemoguće, ali ne Bogu! Ta Bogu je sve moguće!«
Riječ Gospodnja

- 08:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Čuja san dide daj u Diki Nebeskoj puno lipo - a tako daj za zanavike. Rada bi i ja tamo bit! Štaj mi činit? 'Lujo vojnik Kristov ako čini sve na veću slavu Božju i tamo će prispit.'

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako ti se brigaš za svoje ovčice, kopaš svoj vrtlić. A uveče imaš Gospinu ružarju uz ognjišće. Tiš siguro u Diku Nebesku. E daj meni tako. 'Lujo ako i ne budeš ima ovce Gospinu ružarju ne pušćaj.'

- 06:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.02.2022., nedjelja


Kamenice za pojit blago (goveda, konji, magarad...) ispred Majorove štalice na Livodicma u Svilaji. (U toj štalici je rođena Isusova ovca)

- 17:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.11 sati Ha, naravno da je bilo ono što mora bit! Jer red je red. Bila je krunica Božjeg milosrđa uz HKR. A onda je potekao i onaj nestaško: Haj na web Isusova ovco! A što? Godine prolaze nemam ništa s tim: molěm i postojim! Eto otkrit ću se. Prije nego 'prijeđem' (umrem) volio bih još jednom Radićevom do Gospe od Kamenitih Vrata. Samo da joj namignem. E sada u četiri tu je njegovateljica 'Lj' s kavom. A comp i kava - to ide. Osim toga čut ću se sa svojima u Solin (seka Iva). Bit će kave srrrk... I ćakula-bakula će poteći i teći, teći.. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh Alkarice i majko, Gospe Sinjska divna da nam imat bar djeličak tvoji kreposti zavrijedili bi živjeti bi u vječnosti. O Gospe Sinjska budi uz nas.

- 16:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.12 sati Malo prije sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Ti si stvarno dobar čovjek! - Tako sam rekao krepošću urešenom Anđelku. ... A onda: 'vruuum' vatromet od tisuću boja, blješti, bljesak sa sredine sobe, meni naočigled stala svjetlom odjevena, suncem ogrnuta kraljica Hrvata. Pogledam bolje – ah, znao sam to je naša pastirica krhka časna sestrica uzdignula križ Kristov i zadobila svoj stvaran kraljevski lik. Pred njom takvom sa križem Kristovim bježi i nestaje svaka nevaljalština i zloća, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne tražim od Tebe čudesa ili viđenja, nego snagu da se mogu uhvatiti u koštac sa svakidašnjicom. Očuvaj me od straha da mogu izgubiti nešto od života. Ne daj mi ono što želim, nego ono što mi je potrebno. Pouči me umijeću malih koraka. (Antoine de Saint-Exupéry)

- 12:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Hvalite Boga u Svetištu njegovu,
slavite ga u veličanstvu svoda nebeskoga!
Hvalite ga zbog silnih djela njegovih,
slavite ga zbog beskrajne veličine njegove!
Ps 150

- 12:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.42 sati 'Hoćemo pater? I već lift sptšta p. Galaunera, i p. Šimića (s štapom), krepošću urešenog Anđelka i karijolu (s ovcnm) u kapelu Isusu. Gdje će ih na svetoj misi Isus okrijepiti Sobom. Pa će i ovca (u karijoli) biti kako spada Isusova ovca = isusovac. A ovo što ta ovca (u karijoli) na mob tipkulji je preglednik dana 'Glas iz krpa'. Haj kaži šta danas ima? 10.51 sati Evo sad đinaisticirajući na motomedu. Moren kazat da sam odmah poslije svete mise učiniođir gelenderom hodnika uz krepošću urešenog. Poslije čega me je taj Anđelko stavio za motomed đinasticisati. A to dok sada činim ustima cuclam bonboocin koji mi je dala naša pastirica. Isusovih ovčica s. Natalija. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ima li ono za što si spreman preplivati sva mora, pregaziti sve planine... Takva vrijednost mora postojati - makar za ne mogao ništa učiniti.

- 12:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ako Judina izdaja i mržnja ostaju neshvatljive, Isusova ljubav “do samoga kraja” još je više iznad svake shvatljivosti. Evanđelja su tako tajanstvena u vezi s Judinim motivima jer ne žele zadovoljiti našu radoznalost, nego nas radije voditi prema vjeri. Ona ne razjašnjavaju mračni bezdan Judine drame: otkrivaju beskonačnu i neshvatljivu dubinu Božje ljubavi. (Taizé)

- 11:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

8C, BRVNO Lk 6, 39-42


Isus nas upozorava da je čovjek sam po sebi, po svojoj naravi slijepac - duhovni slijepac. Stoga je presudno pitanje kome se dajemo voditi? Bogu ili čovjeku? Da li čovjeku kao što smo i mi, koji je, ma koliko bio učen ili znamenit, ipak samo obični pozemljar, slijepac kojem su nedostupni odgovori na temeljna ljudska pitanja, nemoćan da nam dadne trajan smisao, sreću i mir. Zato Isus retorički pita: Može li slijepac slijepca voditi?
Nije učenik nad učiteljem: Svaki čovjek je tek prosjak pred Bogom, njegov učenik, i uzaludni su pokušaji da se bude mudriji od Boga. Što čovjek više saznaje to je svjesniji svoga neznanja. Nedostižan je ideal biti "posve doučen". Pa ako se to i dogodi (to će se zbiti u Nebu - jer, kako kaže misna molitva: "Gledajući tebe, Boga svoga, kakav jesi, bit ćemo zauvijek tebi slični" - tj. bit ćemo "posve doučeni") opet nismo nadmašili Učitelja.
Drugi dio evanđelja govori o tome kako se ta naša sljepoća očituje. Očituje se tako da vrlo lako opažamo trun u oku svoga brata, a brvna u svom oku ne vidimo. To bi se mogla nazvati duhovna kratkovidnost: na blizinu - tj. na sebi, ništa ne vidimo, a na daleko - tj. na drugome, vrlo dobro opažamo i sitnice.
Posljedica bolesti je da pokušavamo druge drsko koriti, ispravljati i bezobrazno zabadati nos u njihov život. Premda smo sami daleko gori od drugih. Tako zasljepljenima Isus govori: “Licemjere!”
Izvaditi najprije brvno iz svog oka znači zavapiti Isusu: "Daj mi da progledam", odnosno, poniziti se i postati svjestan svoje ograničenosti i grešnosti. Zavoljeti druge i smatrati druge vrjednijim i boljim od sebe. "U poniznosti jedni druge smatrajte višima od sebe" (Fil 2,3)
Drugim riječima to znači obratiti se. I tek tada bit ćemo kadri uistinu pomoći izvaditi trun iz oku svoga brata ili sestre.
Započnimo: izvadimo brvno iz svoga oka - obratimo se.

- 09:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dobro je slaviti Gospodina,
pjevati imenu tvome, Svevišoji;
naviještati jutrom ljubav tvoju
i noću vjernost tvoju.
Ps 92

- 09:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


"Današnji zaštitnik je sveti Gabrijel od Žalosne Gospe (San Gabriele dell'Addolorata), talijanski redovnik pasionist. Rodio se 1. ožujka 1838. u Assisiju (Umbrija) kao Francesco Possenti, jedanaesto od trinaestoro djece pobožnih roditelja. Od treće godine obitelj je živjela u Spoletu. Ostao je bez majke u četvrtoj godini života, a školovao se u Spoletu, kod redovnika Kršćanske braće i isusovaca. " HIiM

- 09:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #


“Krist Isus koji umrije, štoviše i uskrsnu, koji je zdesna Bogu - te se zauzima za nas” (Rim 8, 34), prisutan je u Crkvi na više načina: u svojoj Riječi, u molitvi svoje Crkve - “jer gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima” (Mt 18, 20), zatim u siromasima, u bolesnima, u zatočenicima (Mt 25, 31–46), u sakramentima koje je ustanovio, u žrtvi Mise i u osobi službenika. Ali je “ponajpače prisutan pod euharistijskim prilikama”. (KKC #1373)

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.58 sati Oh, otvorim okicice a ono dar, dar, dar... Hvala Ti za Gospinu krunicu uz HKR, hvala lipa i za bonbone… Oho hvala Ti Gospodine za ovaj dan (nedjelja, 27. 2. 2022.). Sve je Tvoje, svi dani... Ali nedjelja je ponaosob Tvoj dan Gospodine. Kad je Tvoja želja i naša potreba da Te kroz sve događaje i susrete hvalimo i slavimo a Mariju primjereno častimo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dobra večer pater, hvaljen Isus i Marija, šaljem Vam KOD sa A 1 bona: …
- Hvaljen Isus i Marija! …
- Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


A di su Pele, Bosna, Vaso, Budle, Peškir, Dama, Kutleše, Rađa, a bilo je ženski, ponosni Kman (Face Splita, facebook)

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže da sve treba odsjeći, iščupati što nas dijeli od Boga našega. Shvaćaš? Haj realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati E večeras nisam učinio olovkom zapis u blok zbog izvjesnih zapreka. A da sam činio bio bi: 'Gledajući ovo o Ukrajěni spoznao sam da bol može probuditi ljubav.' Pa zato su moje Pečnik-ove godinama uz Isusovu ovcu. To je dobro što me sve manje boli… Eto duša mrvu je. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 28. 2. 2022. Gospodine, danas u ponedjeljak, osmog tjedna kroz godinu je svagdan. U evanđelju slušamo da Te upitao netko, ono što bi rada i mi znati: 'Učitelju, dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni?' Gospodine smisao Tvog odgovora je: čini dobro, odnosno vrši volju Božu - tad si siguran za svoju vječnost. Vršiti volju Božju znači držati Tvoje zapovijedi zapisane u riječima koje si nam ostavio ali i slušati što nam Ti u srcima progovaraš. Molimo Te daj nam volje u potpunosti izvršiti svaku Tvoju riječ jer jako smo zainteresirani za život vječni. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 10, 17-27)

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.53 sati Red se zna ako je ovo doba Isusova ovca đinasticira na motomedu. Ali i tipkulji po mobu. E valjalo bi koju kazat o evanđelju (nedjelja). ... Aha to je o odsijecanju i čupanju svega onoga što nas dijeli od Gospodina. Pazite ono: iskopaj oko ako te sablažnjava - dakle dijeli od Gospodina. E o tom gledanju? Nije toliki problem što optički vidiš. Problem je što tvoje srce vidi. Da, da srce isto vidi. U srcu su nekakva sjenila i filtri koji daju informaciju glavi što je optika vidjela. A srce je srediste tvoga bića. Kakvo srce imaš tako sve oko sebe vidiš. Kakvo ti je srce takav si i čovjek. Lijepa je ona molitva Srcu Isusovu:. Isuse učini srce moje po Srcu Svome. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Lk 6, 39-45


Čitanje svetog Evanđelja po Luki
U ono vrijeme:
Kaza Isus učenicima prispodobu: »Može li slijepac slijepca voditi? Neće li obojica u jamu upasti? Nije učenik nad učiteljem. Pa i tko je posve doučen, bit će samo kao njegov učitelj. Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš? Kako možeš kazati bratu svomu: 'Brate, de da izvadim trun koji ti je u oku', a sam u svom oku brvna ne vidiš? Licemjere! Izvadi najprije brvno iz oka svoga pa ćeš onda dobro vidjeti izvaditi trun što je u oku bratovu. Nema dobra stabla koje bi rađalo nevaljalim plodom niti stabla nevaljala koje bi rađalo dobrim plodom. Ta svako se stablo po svom plodu poznaje. S trnja se ne beru smokve niti se s gloga grožđe trga. Dobar čovjek iz dobra blaga srca svojega iznosi dobro, a zao iz zla iznosi zlo. Ta iz obilja srca usta mu govore.«
Riječ Gospodnja

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Ma gledan dide ti se brgaš oko svoji konja, pričaš s njimon voliš ji ki svakog Ogoranca. 'Lujo vojnik Kristo triba svakog volit kako spada. A. Putko i Zekan jesu Ogorani.'

- 06:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo evo za te baka u bronzinu svarila važola. Ne znan jesan li ga dosta zasolila. Uzmi trunku i vidi.' E baba Jako netriban kušat znan da je dobro jer je s ljubovlju.

- 06:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ljubi da bi vidio (knev 8c kg)


Kako vidiš? Imati zdravu optiku ne znači zbiljski vidjeti. Samo srcem se dobro vidi. Zato: 1. Otkloni predrasude iz srca 2. Što gledaš okruži ljubavlju. Tek tada ćeš dobro vidjeti. (knev 8c kg)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.02.2022., subota

Modravska kapljica


Hoćeš da ti dam od oka ili od srca?

- 17:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Vjera nije pouzdanje da će Bog učiniti ono što želimo. To je pouzdanje da će Bog učiniti ono što je ispravno.

- 17:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


MOLITVA ZA MIR: Bože, Stvoritelju svemira, koji širiš svoju očinsku brigu nad svako stvorenje i usmjeravaš događaje povijesti prema cilju spasenja, daj da upoznamo Tvoju očinsku ljubav dok slamaš otpor čovječanstva i, u svijetu rastrganom svađom i neskladom, daj da budemo spremni na pomirenje. Učini za nas čudo svojeg Milosrđa: pošalji svoga Duha da djeluje u intimi našega srca, kako bi neprijatelji započeli dijalog, protivnici pružili ruke i narodi se susretali u slozi. Daj da svi predano i iskreno nastoje postići istinski Mir koji će ugasiti sve razloge nemira, milosrđa koje pobjeđuje mržnju, oproštenje koje razoružava osvetu. Amen. (SVETI IVAN PAVAO II.)

- 17:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


"... NEMA BUDUĆNOSTI BEZ OPREDJELJENJA ZA MIR I BEZ MIROVNIH PROJEKATA! BEZ MIRA NEMA BUDUCNOSTI!" (PAPA FRANJO)

- 17:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


KOD MIRA NEMA NESPORAZUMA NI PODVALA: 'BLAGO MIROTVORCIMA.' Danas je sasvim uobičajeno biti promicatelj rata ili barem širitelj nesporazuma: kada od jednoga čujem nešto pa odem drugome i tamo to ispričam, čak napravim i drugo, malo prošireno izdanje te priče pa je raširim. To je svijet ogovaranja, svijet brbljavaca koji nisu mirotvorci. I svakako, nisu blaženi. (PAPA FRANJO)

- 17:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.08 sat A lijepo je, baš ukusno imati svoj red. Sve je kako valja kad se zna što je kad. Evo redovnik Isusova ovca zna da je u ovo doba krunica Božjeg milosrđa uz HKR. A onda je potekao i onaj nesmiljeni berekin: Haj na web Isusova ovco! A što? Pa sve je dobro, eto u duši me nešto žiga kad pomislim na Ukrajince. Sjetim se 'devedesetih' u Hrvatskoj. Bože čuvaj Ukrajinu... Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh, Gospe Sinjska, Vlaška Alkarice da nam je imat čisto srce kao ti i mi kako treba gledali. Podsvilajska majko budi uz nas.

- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun s beštojom koronom


13.20 sati U google sam upisao: 'vjerske zajednice u Ukrajini'. Pa sam si rekao: 'Pusti to! Uozbilji se! U Ukrajini je rat!' ... Ah, kmeee, kmee... Ni danas nema naše kraljice Hrvata. Koja se predstavlja kao pastirica s. Natalija, krhka časna sestrica. Ali dosta je da uzdigne križ Kristov odmah zablista njena kraljevska moć. E morat ću se i danas sam, samcat obračuna s ovom beštijom koronom. Reći ću Zdravomariju Alkarici (Gospi Sinjskoj) da je petom zgazi i ne dira sveto! Zdravomarijo... Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


11.34 sati Oh zahvaljujmo Gospodinu jer je dobar jer je vječna ljubav Njegova. S time se slažem i ja ovca Njegove. Baš do malo prije Isusovu ovcu je urađivao arhanđeo Gospodnji Mihael (za web meštar Splićo). Ali uradba je bila samo takva: u totalu potpuna i cjelovita. I baš kako spada spiritualno - fizikalna. Njega mi Gospodin definitivno šalje. I zato sam sretna i zahvalna Isusova ovca. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Duša žudi za Bogom, i ništa osim Boga ne može je zasititi. Stoga je Bog došao živjeti na zemlji i postao Tijelo, kako bi to Tijelo moglo postati hrana našim dušama. (sv. Ivan Marija Vianney)

- 11:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 08:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Jedinstvo otajstvenog Tijela: Euharistija stvara Crkvu. Koji primaju Euharistiju s Kristom se tješnje sjedinjuju. Krist ih pak sjedinjuje sa svim vjernicima u jedno tijelo - Crkvu. To pritjelovljenje Crkvi, već ostvareno po krštenju, pričest obnavlja, učvršćuje i produbljuje. (KKC #1396)

- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.13 sati Hajmo vedro i veselo u ovu subotu, 26. 2. 2022. Subota je, doduše bez ćakule-bakule s mojim Pečnik-ovima uz kavu na dragom Cvjetnjaku - korona ne da. Ali Bogu hvala imam potpunu i cjelovitu uradbu koju izvodi jutros meštar Splićo. Sve vas pozivam vedrinom odsijevajmo. Što ćemo postići ako ćemo kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. Prvi korak bit će Gospina krunica uz HKR. A onda samo nastavimo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže: 'Ne budete li kao djeca nećete u kraljevstvo Božje. Budimo kao djeca i realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.30 sati I još se predstavlja kao zreli, uvjereni vjernik kršćanin?! - Tako sam napisao olovkom u blok (za spas rukopisa). Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Eh Ogoranac tvoji te komentari izdaju - ti si za samostan! Od srca p. Luka

- 08:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Luka treći svetski rat samo što nije počeo
- Gospina krunica ga može zaustaviti - zato je moli! Od srca p. Luka

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim jer si Ti sa mnom! (Psalam 23)

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Teško je biti ponekad radostan, kada oči vide toliko boli, toliko nepravde, bijede, mržnje; teško je biti veseo kada vam gaze dušu i srce. Na kraju svih nevolja čeka nas veselje; na obalama vječnosti, čeka nas Gospodin. Bol je naša kratka, naša radost vječna, ne smijemo klonuti. Neka naša radost bude Gospodin - on je izvor naše radosti, vječni izvor vječne radosti - neprolazna radost. Blizu nam je kraj ovog života, ali nas netko čeka na tom “kraju”. (fra Petar Ljubičić)

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 27. 2. 2022. Gospodine danas u osmu nedjelju kroz godinu po riječima evanđelja učiš nas pravilnom gledanju. Imati zdravu optiku očiju ne znači moći stvari vidjeti kakve jesu. Ti sam kažeš: 'Ta iz obilja srca usta mu govore.' Srcem, samo srcem se vidi dobro.' Molimo Te Gospodine otkloni iz naših srdaca sve predrasude, nepotrebnu sumnjičavost, crnogledstvo. Podaj nam milost sve okružiti ljubavlju da možemo vidjeti stvari kakve jesu. Amen! Od srca p. Luja (Po evanđelju dana: Lk 6, 39-45)

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.00 sati Auh triba bi učinit posa... Ma to ću posli! Haj se onda osvrni na evanđelje (subota) i uradi večernje 'Razmatranje uz mob'. .. Aha djeca, prostodušna, jednostavna, direktna... A mi im veliki, odrasli, ozbiljni prišili etiketu da su 'naivni'. Pravo za reć djeca samo djeca su po Božju mudra. Odrasli su mudri samo ako od djece uče kako evanđeoski živjeti. Bogu sam zahvalniji što sam dječici imao 'vjerkač' jer od njih sam mogao učiti evanđelje. Ah, možda više nego na Rimskoj Gregorijani...17.23 sati 'Oja, noja, oooj... E baš sada nazove me prijatelj Pero sa Kmana. Kod starog je Rađe (tatice). Pa smo zajedno zapivali jednu Vlašku ojku. 18.14 sati Evo sada đinasticirajući na motomedu, da kažem poslije razgovora sa Kmanjanima učinio sam đir gelenderom hodnika uz njegovateljicu Anu. Koja me je poslije đira stavila za motomed đinasticirati. Eh, Pero mi je prijatelj iz djetinjstva; godina jesmo nabrali, naškolali se i zauzeli neki društveni status. Ali kad se čujemo/vidimo to je odmah kao da smo Kmanski berekini. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mk 10, 13-16


Čitanje svetog Evanđelja po Marku
U ono vrijeme: Donosili Isusu dječicu da ih se dotakne, a učenici im branili. Opazivši to, Isus se ozlovolji i reče im: »Pustite dječicu neka dolaze k meni; ne priječite im jer takvih je kraljevstvo Božje! Zaista, kažem vam, tko ne primi kraljevstva Božjega kao dijete, ne, u nj neće ući.« Nato ih zagrli pa ih blagoslivljaše polažući na njih ruke.
Riječ Gospodnja

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Dide i tis ki druga starčad Ogorska. U vami ima ništa drago dičije. Okice vam svitle. 'Lujo za vojnika Kristova Ogorje je dobro jer mu daje srce dičije.'

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Ajoj Lujo kakos' mi mija i dragi, vako mali si ki cukrić. Tvoja baka bi volila da nikad nenaresteš pa postaneš namrgođen.' E oću baba Jako i kad naresten biću dite akoš' mi ti peć kukuruze.

- 06:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.02.2022., petak

Razmatranje uz mob


15.09 sati Eh ako već bjesni besmisleni rat u Ukrajini. Kod Isusove ovce red se zna a red je red! Je upravo sam imao krunicu Božjeg milosrđa uz HKR. Pa je uslijedio i onaj nesmiljeni: Haj na web Isusova ovco! A što? Pa eto mogu trunku o optimizmu Isusove ovce. Koja je, kao što znate 18 godina (za sad!) raspeta na bolesničkom krevetu. Kojoj su pale u vodu želje da brzo prelazi na štap. Kojoj je ova raspetost (RBK) zagadila međuljudske odnose s nekim tuđincima. Ali onatoč svemu tom sam ptica Nebeska ili vesela Isusova ovca. Kako? Ah o Bože pa spoznao sam besmisao kukanja, optuživanja i plača. Okrenuo sam se onom što imam, mogu i onom što će biti. A bit će sigurno jer Alkarica (Gospa Sinjska) mi je u njedra hitila 'puno lipi stvari'. Toliko lipih da se za to sve izdurat da. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Korak prvi ispod Svilaje, prvo slovo na kamenu, pa kolino na njem rastučeno i ljuskom kokošjeg jaja izliječeno , lice ljubičicama umiveno, čelo vedro mudrošću napojeno, hladnom vodom izvora Livadica, te nema straha u obnovljenom koraku i iskoraku! …

- 16:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Alkarice draga, Gospe Sinjska mila reci, dojavi kako jer i mi bi rada imat tako svijetle dječje okice kao ti.

- 16:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah kako je dobro s Kristom raspet biti… sms knev KORACI


Vidiš li dobro? Imati zdravu optiku očiju ne znači zbiljski vidjeti. Srcem se samo dobro vidi. Otkloni predrasude iz srca i sve okruži ljubavlju tek tad ćeš zbiljski vidjet. (knev 8c kg)

- 16:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.54 sati 'Ah, sutra nam nije tu krepošću urešeni Anđelko. A kaže da nam ni pastirice s. Natalije sutra nema. Ah a tko će nam svijetliti. Auh, pokora.' ... E a onda na sred sobe stala svjetlom odjevena, suncem ogrnuta meni naočigled kraljica Hrvata. Da znaš ima je što za vidjeti moćno i dominantno djeluje. Pogledam bolje kad to naša pastirica s. Natalija, krhka časna sestrica sa uzdignutim križem Kristovim u svom je zbiljskom obličju. Ona je ustvari kraljica Hrvata pred kojom bježi i nestaje svaka nevaljalština i zloća, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.30 sati A dobro je učinio sam za danas potrebni pomak u onome što činim. Eh tako se to radi ako bi htio složit librić: 'Koraci - sms knev' onda trebam pročešljat sve tekstiće iz prethodnih godina, koje imam. A bio bi red da ove godine raspetosti (RBK) i kojim librićem pokažu da su plodne. Ma ništa nije tako korisno kao trpljenje - samo baš šteta što ne volimo patiti. Ta ludača bolest nam smeta. 9.47 sati. A baš sada lift spušta p. Šimića (s štapom), karijolu (s ovcom) i krepošću urešenog Anđelka u kapelu. Gdje će ih na svetoj misi Isus okrijepiti Sobom. Pa će i ovca (u karijoli) biti kako spada Isusova ovca = isusovac. A ovo što ta ovca (u karijoli) na mob tipkulji je preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? 10.38 sati. A sada poslije svete mise đinasticiram na motomedu. A prije ovoga sam učinio đir gelenderom hodnika uz Anđelka. A tako ću pokušati i poslije jer meštar Splićo je zapriječen doći uraditi Isusovu ovcu. A trebam migati da bih promigao i profunkcionirao. A Bogu u ruke! 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


U vremenu koje protječe trebamo izrasti do veličine djeteta da bi smo mogli ući u kraljevstvo Božje.

- 11:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

MOLITVA ZA MIR U UKRAJINI


Bože mira i pravde, molimo Te za narod Ukrajine danas. Molimo za mir i odlaganje oružja. Molimo za sve one koji se boje za sutra, da bi im se Tvoj Duh utjehe približio.
Molimo za one koji imaju moć nad ratom ili mirom, za mudrost, razlučivanje i suosjećanje pri usmjeravanju svojih odluka.
Iznad svega, molimo Te za svu Tvoju dragocjenu djecu, u opasnosti i u strahu, da ih čuvaš i štitiš. Molimo se u ime Isusa, Princa mira. Amen.
(Nadbiskupi Canterburyja i Yorka)

- 09:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ko’ košuta što žudi za izvorima vode,
ko’ pustinja što žeđa za oblacima kiše,
i duša moja čezne za tobom, o moj Bože.
Ne tuguj dušo moja, jer dolazi Bog tvoj!

U Boga svog se uzdam od zore pa do noći,
da sjenom idem smrtnom još uvijek se ne bojim.
U tvojoj ruci, Bože, sudbina leži moja,
dok ti uza me stojiš, pred kim da strepim ja?! (Psalam 73)

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pričest povećava naše sjedinjenje s Kristom. Primanju Euharistije u pričesti glavni je plod tijesno sjedinjenje s Isusom Kristom. Gospodin je naime rekao: “Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu” (Iv 6, 56). Život u Kristu nalazi svoj temelj u euharistijskoj gozbi: “Kao što je mene poslao živi Otac i ja živim po Ocu, tako i onaj koji mene blaguje živjet će po meni” (Iv 6, 57). (KKC #1391)

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina,
i sve što je u meni, sveto ime njegovo!
Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina
i ne zaboravi dobročinstva njegovih!
Ps 103

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


"Danas zajedno sa Zadranima slavimo svetoga Donata, zadarskog biskupa i diplomata. Rodio se u drugoj polovini VIII. stoljeća, prema predaji u Zadru, premda neki smatraju da je bio Irac. Spominje se u franačkim analima iz 805. kao izaslanik dalmatinskih gradova kod Karla Velikog u Thionvilleu." HIiM

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.55 sati Do-bro ju-tro Hrvatska! Hvaljen Isus i Marija svijete čitavi. Hajmo kako spada u ovaj dan (petak. 25. 2. 2022.) letjeti. A u tome ćemo uspjeti ako ćemo kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. Tada ćemo optimizam i zanos širiti. Dan će biti ljepši jer vedrinom ćemo odsijevati: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne gledaj na ono što bi se moglo dogoditi sutra. Živi svoje danas, svaki trenutak, svaku sekundu. Isti vječni Otac koji se za tebe brine danas brinut će se za tebe i sutra i svaki dan tvoga života. Ili će te zaštititi od patnje ili će ti dati neiscrpnu snagu da je podneseš. Budi u miru i otkloni sve uznemirujuće misli. (Sv. Franjo Saleški)

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.00 sati A i večeras (četvrtak) sam pogledao tv-dnevnik i iščitao redovnički brevijar. Pa sam učinio olovkom zapis u blok (za spas rukopisa). Evo što sam napisao: 'Počelo je...' . Na na tv-u sam gledao, a i čitav dan sam po portalima. Mislima i molitvama sam uz Ukrajinu. I pitam se što je ovo počelo? U to sam uvjeren i znam svaka bol, žrtva i patnja nevinoga nešto vrijedno rađa. Ako je raspinjanje mene - Isusove ovce za plod dalo 'puno lipi stvari'. Sigurno će i ovo raspinje Ukrajine dati vrijedan plod. Ali koji? Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Bože čuvaj Ukrajinu


- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, dok rat bjesni u Ukrajini pozivam da spriječimo ratove. A to ćemo moći ako časno i pošteno realiziramo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


NEBESKI OČE,
DANAS TE MOLIM ZA:
SRCE SLOBODNO OD TUGE,
UM SLOBODAN OD BRIGA,
I DAN PUN RADOSTI
I TVOJE BLIZINE.

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 26. 2. 2022. Gospodine a danas u subotu, sedmog tjedna kroz godinu kad je svagdan. Evanđelje kratko, ljupko i pitko, kaže: 'Donosili su Isusu dječicu da ih se dotakne, a učenici im branili. Opazivši to, Isus se ozlovolji i reče: 'Pustite dječicu neka dolaze k meni; ne priječite im jer takvih je kraljevstvo Božje!' Gospodine evo nas mi smo ta Tvoja dječica. Primi nas kao svoje. Samo Te molimo da ne daj da podjetinjimo. Nego nam podaj milost da svojom ozbiljnošću i odgovornošću zavrijedimo biti Tvoji. Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 10, 13-16)

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.07 sati Eh draga Ukrajina... Čitav dan sam smantan Ukrajinom. Ah sjećam se 'devedesetih'. E ta bol je rodila slobodnu Hrvatsku. Ova bol je isto da nešto rodi. Samo oni tamo da ne poblesave i započnu razbacivat atomske bombe. Eto svijet je na rubu rata. A što ću? Jutros sam imao svetu misu za Ukrajinu. A sada bi valjalo kazat koju o evanđelju (petak) dok sav razdragan i sretan iščekujem uradbu meštra Spliće. ... Aha ako si pred Bogom nešto obećao onda se to drži. Jer čovjeka se drži za riječ - a vola za rogove. Svatko je pred Bogom nešto obećao. Pa i ja - Isusova ovca sam obećao da ću držati redovničke zavjete. Nije ni to bez poteškoća. Ali iskustvo imam. Ako o svojim poteškoćama Gospodinu iskreno i pošteno govoriš. On te podupire da možeš ustrajati u svojim odlukama. 20.33 sati Samo da kažem sada iz 'krpa'. Uz meštra Spiću miganje nije valjalo makar je Splćo bija 'prva liga'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mk 10, 1-12


Čitanje svetog Evanđelja po Marku
U ono vrijeme: Isus dođe u judejski kraj i na onu stranu Jordana. I opet mnoštvo nagrnu k njemu, a on ih po svojem običaju ponovno poučavaše. A pristupe farizeji pa da ga iskušaju upitaše: »Je li mužu dopušteno otpustiti ženu?« On im odgovori: Što vam zapovjedi Mojsije?« Oni rekoše: »Mojsije je dopustio napisati otpusno pismo i - otpustiti.« A Isus će im: »Zbog okorjelosti srca vašega napisa vam on tu zapovijed. Od početka stvorenja muško i žensko stvori ih. Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; i dvoje njih bit će jedno tijelo. Tako više nisu dvoje, nego jedno tijelo. Što dakle Bog združi, čovjek neka ne rastavlja!« U kući su ga učenici ponovno o tome ispitivali. I reče im: »Tko otpusti svoju ženu pa se oženi drugom, čini prema prvoj preljub. I ako žena napusti svoga muža pa se uda za drugoga, čini preljub.«

- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo vojnik Kristov čini časno i pošteno. Sve daje za obraz, a obraz za ništa. Svet mu je Krist kralj i zemlja koja mu kruva daje.' Dide i čini sve na veću slavu Božju.

- 07:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako nije li to prikoviše grezo kad se mladi ljudi uzmu u crikvi unda nima rastave. 'Lujo obećali su dragom Bogu da će bit zajno. A čovka se drži za rič. A vola za rogove.'

- 06:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.02.2022., četvrtak


- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Pomoćnica Kmanjana


Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana

- 16:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


15.08 sati. Eh tko red poštuje taj se posvećuje. A red je red! Za redovnika Isusovu ovcu je to krunica Božjeg milosrđa uz HKR. Pa je onda potekao onaj nestaško: Haj na web Isusova ovco! A što? E krunica je bila za Ukrajince. I da Rusi nepoblesave pa se počnu razbacivat sa tim atomskim bombama. Za sebe sam osobno molio da ne odustanem od prelaska iz karijole na štap. A Bog najbolje zna. Zato, Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska tebi su dragi svi koji sa tvojim Sinom dobri ali kao da su draži ljudi od komada, radikalni nego razlomci. Podsvilajska Gospe ne daj nas od sebe.

- 16:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.51 sati 'Dobro je, lipo je. Al' osjeti se nema nam naše pastirice s. Natalije'. Eto tako sam olovkom napisao u blok (za spas rukopisa). A časna sestrica ima neku zapreku pa je nema tu. Znači i danas ću se morati sam, samcat obračunat s ovom beštijom koronom. Reći ću Zdravomariju Alkarici (Gospi Sinjskoj) da je otjera iz svete Hrvatske, Brazila i svijeta čitavog. Neka je petom satre.... Zdravomarijo... Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Hvaljen Isus i Marija dragi pater samo Vam želim zahvaliti na Vašoj ljubavi i prihvaćanju sjedinjenja s Kristom na križu, po čemu ste doprinijeli da i moj život krene putem sjedinjenja s Njime d Modrave su mi davne 2013. godine donijele Isusa u život i pomogle da napokon krenem živjeti. Dok ste vi s Kristom umirali na križu, neki od nas su se po toj žrtvi rađali za život. Od srca zahvalna za sve Isusove ovce, želim da Vas Gospodin i dalje blagoslivlja i osnažuje u suobličavanju s Njime Od svako dobro dragi pater O
- Hvala ti - sad znam da ima smisla umirati s Kristom na križu jer po toj žrtvi se meni povjereni rađaju za život. Ove godine raspetosti na bolesničkom krevetu su najplodnije milostima Božjim u čitavom mi svećeničkom životu. Od srca p. Luka

- 11:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.28 sati Ma haj, ti i te tvoje drangulije. Shvati, daj shvati... Uozbilji se rat je počeo. Ah dragi Ukrajinci. Drag narod... Stisnuti i pritisnuti od moćnijeg. Hrvatsku je žarka molitva spasila. Ukrajinu može isto. Sada ću svetu misu u 10 sati imati za Ukrajince. Da im u pomoć pritekne Krěst kralj i Gospa kraljica Ukrajine. A ovo što na mob tipkuljim neka bude preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? 10.28 sati. A ima sad poslije svete mise za Ukrajinu u sobi đinasticiram na motomedu. A večeras zanosno i radosno očekujem uradbu Isusove ovce od meštra Spliće. O Boze čuvaj svetu Ukrajinu. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Bog rekao jedno! Slabi čovjek zbog interesa prečuo da bi radio drugo. (p.s. protiv sebe!)

- 08:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Euharistija je ujedno i žrtva Crkve. Crkva, koja je Tijelo Kristovo, sudionica je u žrtvi svoje Glave. I sama biva sva prinesena zajedno s Kristom. Ona se pridružuje Njegovu zauzimanju kod Oca za sve ljude. U Euharistiji Kristova žrtva biva i žrtvom udova Njegova Tijela. Život vjernika, njihova hvala, patnja, molitva, njihov rad, sjedinjeni su s Kristovima i s Njegovom potpunom žrtvom, i tako poprimaju novu vrijednost. Kristova žrtva prisutna na oltaru pruža svim kršćanskim naraštajima mogućnost da se sjedine s njegovom žrtvom. (KKC, 1368)

- 08:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne boj se ako se tko obogati
i ako se poveća blago doma njegova:
kad umre, ništa neće ponijeti sa sobom,
i blago njegovo neće s njime sići.
Ps 49

- 08:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


"Danas slavimo svetoga Modesta, biskupa drevnog njemačkog grada Triera (Rheinland-Pfalz). O njegovom životu ima malo podataka, a potječu iz raznih njemačkih i nizozemskih martirologija i rukopisa. Upravljao je biskupijom u Trieru u posljednjoj četvrtini V. stoljeća, u teškom i nesigurnom razdoblju raspada Zapadnog Rimskog carstva, seobe naroda i barbarskih provala (Huni i Atila). Bio je odvažan i neustrašiv biskup, glasovit po ŕmjepoti potpune krepostiŕ- u onim divljim vremenima ustrajan u borbi protiv moralne pokvarenosti." HIiM

- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.04 sati ‘Da li znaš da te volim?’ Dragocjen si mi - ti si moj! To tebi govori Gospodin. Bez obzira što tako svakom govori... ti si jedinstven, neponovljiv i zato bitan. Križ može biti ne imati korake ali nemati nikog, ne biti ljubljen to je ljuti križ. Suhog zlata su vrijedne riječi ‘ti si moj - volim te!’ Kad ih čuješ od Krista Gospodina e onda si ptica nebeska. Tada, tek tada počinje uredan, normalan život. Uspjeli ljudi su prije svega normalni koji znaju da su voljeni. Budimo sretni i normalni jer smo ljubavlju vječnom od Isusa Krista - Boga našega ljubljeni. Budimo sretni, budimo sretni, kroz sve događaje i susrete u ovome danu (četvrtak, 24. 2. 2022.) hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo: HVLJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Splitski veliki


- Mišo, Asja, Karlo, Arsen i Boris... (facebook)
- E kad su oni bili na silu sam želio biti Splićanin premda sam Vlaj: )

- 08:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže: 'Ako te oko sablažnjava iskopaj ga!' Hajmo se mi radije prihvati realizacije: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Hvaljen Isus i Marija! Čitam malo vaš blog pa sam si dala za pravo napisati porukicu sa željom da ne odustajete od štapa, samo čvrsto, vi to možete. Treba se samo puno vježbati. Tako sam ja izvježbala noge da skoro koračaju 'zdravim korakom' (osim što imam još neke bolove). Samo treba puno vježbati da mišići ojačaju i što više hodati. Oprostite na smetnji.
- Ha, Bogu u ruke! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 08:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA OCU NEBESKOM
Oče moj, dolazim u Tvoju prisutnost na samom početku ovog dana.
Dolazim naći MUDROST da ne pravim nerazborite greške, tako da znam kada treba govoriti, a kada ostati u šutnji, kada djelovati, a kada ne.
Dolazim naći MIR, tako da me danas ništa ne zabrine i ne smete.
Dolazim naći HRABROST da budem strpljiv, da ne izgubim nadu, da prihvatim razočarenje, znajući da ćeš Ti sve okrenuti na moje dobro.
Dolazim naći LJUBAV, tako da me ništa ne učini ogorčenim, tvrdim i neljubaznim.
Dođoh početi ovaj dan s Tobom i želim ga nastaviti s Tobom, tako da to bude dan bez ikakve žalosti.
Oče, Ti si moja providnost, znam da ćeš Ti providjeti sve moje potrebe.
Oče, Ti si moj zaštitnik, sačuvaj me ovoga dana od svih mračnih sila, prekrij me predragocjenom Krvlju Tvoga Sina Isusa i okruži me svojim anđelima.
Ovo te molim u Isusovo Ime. Amen!

- 08:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.02 sati I večeras (srijeda) poslije svega učinio sam olovkom zapis u blok. Evo koji: 'Ej načekat ćeš se ti dok prijeđeš na štap.' Eto tako piše tamo. A tako mislim ja Isusova ovca. Večeras sam uz meštra Spliću sam bio katastrofa. Bez obzira što je njegova uradba bila fenomenalna. Ali Bogu hvala sto ovako raspet na bolesničkom krevetu mogu biti koliko treba godina bez pritiska. Što mogu smireno bez psovki i vikanja živjet svoje zvanje redovnika. Ah, koja je to milost Božja smjeti i moći biti neupotrebljiv i beskoristan. Zamisli ali zamisli molim te bez pritisaka. Naprosto biti ali biti nemigajuća Isusova ovca. Hu, hu besplatna je to milost na milost. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 25. 2. 2022. Gospodine danas u petak, sedmog tjedna kroz godinu kad je svagdan. U evanđelju slušamo da su Te se opet uhvatili oni čudni ljudi - farizeji. Pitali su Te ono što bi Te i danas mnogi pitali: 'Je li mužu dopušteno otpusti ženu?' A Ti si Gospodine iznio svoj nauk da ga svatko zdrave pameti može razumjeti i prihvatiti. Rekao si: 'Čovjek će ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; i dvoje njih bit će jedno tijelo. Tako više nisu dvoje, nego jedno tijelo. Što dakle Bog združi čovjek neka ne rastavlja.' Hvala Ti za jasnoću ovih riječi. Molimo Te raspiri nam ljubav i daj čvrstu volju da čuvamo svoje bračne zajednice. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 10, 1-12)

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.47 sati A hajmo 'Triba radit, radit! A štas' izvrnija. Upati nema kruva bez motike!' Takvih sam se radnih pokliča naslušao na mome Kmanu od staroga Rađe (tatica). E mogao bi krenuti s večernjim 'Razmatranje uz mob'. Dok sam jedva čekajući uradbu meštra Spliće. A to znači valjalo bi bacit trunku oko na evanđelje (četvrtak) i reć koju. … Aha, to je ono što pjevaju: 'Ulicama moga grada jednooki hodaju'. Pa ipak su malo predoslovno shvatili onu evanđeosku: 'Ako te oko sablažnjava iskopaj ga.' Shvatili ste? Poanta je da trebamo sve učinit da nas ništa ne odijeli od Gospodina. Osobno sam tome doskočio da mi se uzdigne Bogu zahvalne molitva nad svime sto me sablažnjava, odnosno hoće odijeliti od Gospodina. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mk 9,41-50


Čitanje svetog Evanđelja po Marku
U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Tko vas napoji čašom vode u ime toga što ste Kristovi, zaista, kažem vam, neće mu propasti plaća.«
»Onomu naprotiv tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju, daleko bi bolje bilo da s mlinskim kamenom o vratu bude bačen u more.«
»Pa ako te ruka sablažnjava, odsijeci je. Bolje ti je sakatu ući u život, nego s obje ruke otići u pakao, u oganj neugasivi. I ako te noga sablažnjava, odsijeci je. Bolje ti je hromu ući u život, nego s obje noge biti bačen u pakao. I ako te oko sablažnjava, iskopaj ga. Bolje ti je jednooku ući u kraljevstvo Božje, nego s oba oka biti bačen u pakao, gdje crv njihov ne gine niti se oganj gasi. Uistinu, ognjem će svaki od njih biti posoljen. Dobra je sol. Ali ako sol postane neslana, čime ćete nju začiniti? Imajte sol u sebi, a mir među sobom!«
Riječ Gospodnja

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo vojnik Kristov triba sve učinit za čast i poštenje ne dat. Ako izgubi to izgubijaj sebe.' Dide sebe san da Kristu kralju, a On mi je zato mene vratija i karijola me dopala - al' neka jer znan a mi triba.

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo, evo za te baka ispekla kukuruz na žeri. Ajde mile uzmi pozoblji, pa ćemo...' Ajuuj baba Jako nesmin jer prekoviše ga volin - skandalizira me...

- 07:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.02.2022., srijeda

Lojola zovi, samo zovi Hrvatski vitezovi spremni čekaju!


- 17:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Lojola zovi, samo zovi Hrvatski vitezovi spremni čekaju!


Lojola viteže zovi samo zovi i Hrvatski sokolovi u sebi nose živu žeravicu želje za Krista i Gospu sve učiniti pa i život dati.

- 17:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kada pogledam u nebo, ja čujem Tvoj glas,
kada pogledam u nebo, ja osjećam svoj spas.
Jer znam da gledaš me, pratiš me, moj Isuse,
jer znam da ljubiš me i želiš da budem pored Tebe.
Nemoj me pustit da besciljno lutam ovim svijetom,
uzmi mi ruku i vodi me Sobom za svijetlom.
Tada će doći potpuna radost, ljepota,
s Tobom ću otkriti jedini smisao života.
Kada pogledam u more, ja shvatim
da Ti si vječni život, vječna ljubav.
S Tobom želim ploviti, jer znam da gledaš me,
pratiš me, moj Isuse, jer znam da ljubiš me
i želiš da budem pored Tebe.
Nemoj me pustit da besciljno lutam ovim svijetom.
Uzmi mi ruku i vodi me Sobom za svijetlom.
Tada će doći potpuna radost, ljepota.
S Tobom ću otkriti jedini smisao života.

- 17:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kada pogledam u nebo, ja čujem Tvoj glas,
kada pogledam u nebo, ja osjećam svoj spas.
Jer znam da gledaš me, pratiš me, moj Isuse,
jer znam da ljubiš me i želiš da budem pored Tebe.
Nemoj me pustit da besciljno lutam ovim svijetom,
uzmi mi ruku i vodi me Sobom za svijetlom.
Tada će doći potpuna radost, ljepota,
s Tobom ću otkriti jedini smisao života.
Kada pogledam u more, ja shvatim
da Ti si vječni život, vječna ljubav.
S Tobom želim ploviti, jer znam da gledaš me,
pratiš me, moj Isuse, jer znam da ljubiš me
i želiš da budem pored Tebe.
Nemoj me pustit da besciljno lutam ovim svijetom.
Uzmi mi ruku i vodi me Sobom za svijetlom.
Tada će doći potpuna radost, ljepota.
S Tobom ću otkriti jedini smisao života.

- 17:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Mali ljudi ljube sebe. Iznad svega. Veliki ljudi ljube druge. Više nego sebe. Najveći ljube druge i svijet. I zaborave sebe. Ponajveći ljube druge, svijet i Boga. Boga iznad svega. Mali se ljudi bave sobom. Veliki ljudi sebe posvete drugomu. Mali ljudi o sebi pričaju velike priče. Veliki ljudi nestanu u svojim pričama. Mali ljudi svoje priče počinju sobom. Veliki ljudi šute o sebi. Mali ljudi imaju mnoštvo savjeta. Znaju sve o braku, i kada nisu u njemu. I o redovnicima. Čak i onda kada im brkaju boje, imena i izgled habita. Znaju sve o politici, i kada ne razlikuju što je lijevo a što desno. Mali ljudi znaju kako drugi trebaju živjeti. Veliki ljudi znaju svoje neznanje. Mali ljudi od mnoštva svojih riječi ne stignu ni čuti ni učiti. Veliki ljudi imaju velike uši. Mali ljudi pretražuju po tuđim životima. Kopaju, uhode, vrebaju, prisluškuju, tračaju. Mali ljudi, sitni ljudi, neljudi. Veliki ljudi traže veliko o drugom, o svijetu i Bogu. Traže i nađu. Veliki ljudi u malom otkriju veliko. Mali ljudi umanjuju veliko. Drugi su im nevrijedni, svijet im je nesavršen, Bog im je nepravedan. Njihov zor je sitnozor. Mali ljudi, sitni ljudi, neljudi. Kako je dobro naići na koga malena, a velika, na maloga brata velike duše, dovoljno malena da u nj stane Beskonačni! (fra Ante Vučković)

- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.19 sati. Auh te tehno škatulice se iživljavaju ne meni. A ne znaju bidne da negdašnji tehno pater više nije u tom điru. … A je bila je krunica Božjeg milosrđa uz HKR. Pa je bilo i ono: Haj, na web Isusova ovco! A što? Eh večeras ću s meštrom Splićom vidjeti kako stvari stoje s prelaskom iz karijole na štap? Aha trebalo bi to još sačekati. A Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska kako te ne voljet kad si najveće blago si nam dala Sina svoga: pravdu, mir i ljubav, pravoga Boga – velika ti hvala.

- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun s beštijom koronom


13.03 sati. A sad ću napisat... Evo napisao sam olovkom u blok (za spas rukopisa) : 'Ah ove tehno škatulice! Kao da nemam ozbiljnijih briga - kako recimo prijeći iz karijole na stap.' ... Aha i danas je na sred sobe zasjala - zablistala kraljica Hrvata. Nitko pomislio ne bi da je to naša pastirica s. Natalija. Krhka časna sestrica, kad uzdigne križ Kristov vidiš njenu kraljevsku moć. Od nje takve, sa uzdignutim križem Kristovim gubi se i nestaje svaka nevaljalština i zloća, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!


- 12:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kretanje broja stanovnika u Koprnu od 1857. do 2011

- 12:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


8.57 sati Ajoj ove tehno škatulice postavljaju pitanja sa više nepoznanica. E a od kud bi imale pojma da je negdašnji tehno pater sad udren u glavu. Ok mreža je u kvaru. Ali po milosti Božjoj pamet me bar toliko služi da krenem sa tipkuljem po mobu preglednika dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? E što ima! Na imanje pozornost treba svratit. Ha pa ima kako nema. Sve ova gomila zraka je po milosti Božjoj je tvoja. Potpuno besplatno - nezasluženo diši do mile volje. Ali ne tek što zrak mogu i smijem udisati. Imam sobu koju smijem svojom zvati. Imam subraću i prijatelje. I svoj posao imam. A on je prije svega imati svetu misu. Njome i kroz sve u čem sam hvalim i slavim Gospodina Boga našega. Dan, život i ja sam sam koristan zato sam sretan i Bogu zahvalan. A što? 9.40 sati . Lift spušta p. Šimića (s stapom), karijolu (s ovcom) i krepošću urešnog Anđelka u kapelu. Gdje će ih na svetoj misi Isus okrijepiti Sobom. Pa će i ovca (u karijoli) biti kako spada Isusova ovca = isusovac. I još? 10.22 sati E baš je krepošću urešeni Anđelko stavio za motomed Isusovu ovcu - da ta ovca đinasticira. A još ima doći večeras meštar Splićo toj ovci. I uraditi je baš kako spada. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Bože otkloni sablazan. Da si oko ne počupamo i jednooki ne postanemo.

- 12:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ogoranac doimaš se produhovljeno kao isusovac. Hajde javi se na Manuš p. Mravku - pa kreni. Od srca p. Luka

- 12:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne tražite odmor u bilo kojem užitku, jer niste stvoreni za zadovoljstvo: stvoreni ste za radost. A ako ne znate razliku između užitka i radosti, još niste počeli živjeti. (Thomas Merton)

- 12:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Daj da naučim,
poput djeteta u naručju Oca,
osjećati neprestanu ljubav
kojom me zaštićuješ i pratiš.
(fra Zvjezdan Linić)

- 11:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Prema Katekizmu Katoličke Crkve, Euharistija 'čuva, povećava i obnavlja život milosti koji smo primili na krštenju (KKC 1392).' Drugim riječima, pričešćivanje osnažuje život milosti koji već živimo.

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ta nitko sebe ne može otkupiti
ni za sebe dati Bogu otkupninu:
životu je cijena previsoka,
i nikada je neće platiti
tko želi živjeti dovijeka
i ne vidjeti jamu grobnu.
--
Jer, i mudri umiru,
pogiba i luđak i bezumnik:
bogatstvo svoje ostavlja drugima.
Ps 49

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


"Blaženi Stefan Wincenty Frelichowski, poljski svećenik i mučenik, rođen je 22. siječnja 1913. u Cheŕmŕi (kujawsko-pomorsko vojvodstvo) u pobožnoj obitelji, kao jedan od šestero djece pekara i slastičara Ludwika Frelichowskog i njegove supruge Marte Olszewske. U djetinjstvu je rado ministrirao i bio član Marijine kongregacije." HIiM

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.39 sati Hu jer je na HKR nekakva krunica sv. Josipu, pozdravio sam Gospu sa ‘Anđeo Gospodnji...’ I danas (srijeda, 23. 2. 2022.) nam je svima kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pater, hvala za knev i puno lijepih pozdrava od mene iz Splita! …

- 07:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni evanđelje kaže: tko nije protiv nas za nas je. Nemamo što čekati prihvatimo se realizacije: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 24. 2. 2022. Gospodine danas u četvrtak, sedmog tjedna kroz godinu kad je svagdan. Imamo Ti potrebu reći divno nam je uz Tebe biti i s Tobom život živjeti. Ti si naša sreća, ljubav i mir. Ti to znaš i zato nas po riječima današnjeg evanđelja upozoravaš: 'Ako te oko sablažnjava, iskopaj ga. Bolje ti jedooku ući u kraljevstvo Božje, nego s oba biti bačen u pakao.' O Bože ne daj ničem da nas odijeli od Tebe, a da našim ulicama ne bismo jednooki hodali udalji od nas sablažnjava. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 9, 41-50)

- 07:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.46 sati Eh večeras sam u mob htio pribilježili: kakvu to sreću mi donose ove dvojke u datumu (22 2 2022)? Kad ono ‘paff’ mob mi ispadne pod krevet. Malo me to izneredilo - ali samo trunku. Bogu hvala tu je ajfon - na kojega gotovo da i lakše slažem ove tekstiće. Opet ona: Nije svako zlo za zlo! Upravo takvo iskustvo imam da Gospodin svojima okreće na dobro zamke Zloga. Baš zato me ne brine što sam večeras uz meštra Splicu bio katastrofa... Kakav štap?! Još će se moji navozati karijole do štapa. Hajmo se dotaknuti evanđelja bar trunku. Ma tko će kao Gospodin! Koji kaže: ‘Tko nije protiv nas za nas je!’ Kakve znanstvene sumnje... Propitivanje... 'Nema Boga kao što si Ti! Nema ga, nema ga...' Haj zdravi i veseli bili!

- 06:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mk 9, 38-40


Čitanje svetog Evanđelja po Marku
U ono vrijeme: Ivan reče Isusu: »Učitelju, vidjesmo jednoga kako u tvoje ime izgoni zloduhe. Mi smo mu branili jer ne ide s nama.« A Isus reče: »Ne branite mu! Jer nitko ne može učiniti nešto silno u moje ime pa me ubrzo zatim pogrditi. Tko nije protiv nas, za nas je.«
Riječ Gospodnja

- 06:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo tribaš znat svi koji dođu k svetoj misi nisu dobri al iđu da budu bolji.' Dide a ti tribaš znat da nisu svi zločesti koji ne iđu u crikvu. Znaden da Ogorje ima vojnika Kristova koji biži od crikve.

- 06:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Vid ga vid berov li je. Namisto da iđe u crivu k misi ki moja baba Jaka i ja on se zasija isprid Brista i čeka. 'Oj Lujo kuda ti ne bi zasija da te dragi Isus nije priko mene zovnija.'

- 06:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.02.2022., utorak


- 17:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.09 sati Ah kad dan bio: haj ono, čekaj nekog, a da čekanje bude sadržajno... E i tad sam činio što i sad volju Božju. A ona je sada prebacivanje iz karijole u 'krpe' i obrnuto. A u to je uklopljena krunica Božjeg milosrđa uz HKR. Koja je upravo bila. A potom je potekao i onaj nesmiljeni: Haj na web Isusova ovco! A što? Baš sam poslije krunice rekao himan Duhu Svetom. I kod onog 'u nemoćima tjelesnim' zavapio sam Duhu Svetom da se kod večerašnje uradbe mognem bezprjekorno oslanjati na štap. I ovo! Vidio sam 'Slobodna' donijela razgovor s Isusovom ovcom. Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Preuzeto: facebook


- 17:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Naša je nagrada na nebu i samo nju moramo iščekivati. Svijet je prevarant, samo je Bog pravedan nagraditelj. (sv. Ivan Bosco)

- 17:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Divna si divna Alkarice kao Isus Sin tvoj Djevice. Isusovi i tvoji su koji nisu naizgled vaši. O Gospe Sinjska volimo te mi.

- 17:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.41 sati 'Kod Gospodina je dobro to sto ne odustaje od svoga.' Eto to sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) ... I danas na sred sobe meni na očigled vruuum, prasak, vatromet od tisuću boja. Stala sjajem odjevena, suncem ogrnuta kraljica Hrvata. A ustvari to je naša pastirica, na izgled krhka časna sestrica. Sa uzdignutim križem Kristovim vidiš njenu kraljevsku moć. Od nje takve glavom bez obzira bježi i sklanja se svaka nevaljalština i zloća, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ajmo ekipa na franje. Eno učinija san tratove petom od postole: )

- 12:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.28 sati Haj pusti web! Saberi se jer za koji minutić imaš svetu misu. Ma zanimalo me kad će bit u 'Slobodnoj' ono što su me pitali. Bit će danas kaže novinarka. Ma taj Split ako i nije najlipši grad na svitu. Drag je, mnogi prijatelji i dragi ljudi su od tamo. Uostalom u tom gradu sam živio sve dvadeset i neke. A ovo što tipkuljim na mob neka bude preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? 9.23 sati Lift baš spušta karijolu (s ovcom) i krepošću urešenog Anđelka u kapelu. Gdje će ih u svetoj misi Isus okrijepiti Sobom. Pa će i ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac. A onda će ta okrijepljena ovca đinasticirat na motomedu. A večeras će pasti uradba kakva spada. Koju na Isusovoj ovcu izvodi spiritualno-fizikalno meštar Splićo. Vjerujem da ne odustajemo od štapa. 10.27 sati. Ovo zaključujem đinasticirajući na motomedu. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ako si Isusov uz tebe je uvijek ne odustaje od tebe i kad se svi umore.

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sveta pričest je predokus nebeske slave i radosti tako da već ovdje možemo doživjeti radost i istinsko jedinstvo s Bogom. Ako smo potišteni teškim životom, možemo doći na Euharistiju, na izvor naše radosti, te zamoliti Gospodina da nas ispuni utjehom i mirom.

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodin je pastir moj:
ni u čem ja ne oskudijevam;
na poljanama zelenim
on mi daje odmora.
Na vrutke me tihane vodi
i krijepi dušu moju.
Ps 23

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


"Kada govorimo o Katedri svetog Petra apostola (Cathedra sancti Petri) mislimo na relikviju, papinsko prijestolje u crkvi svetog Petra u Rimu ili u prenesenom smislu na Stolicu svetog Petra ili Svetu Stolicu, što se u diplomatskom izrazu već od srednjega vijeka odnosi na samog papu i državu Vatikan (Santa sede). Blagdan Katedre svetog Petra slavio se na današnji dan u Rimu već od IV. stoljeća kao znak jedinstva Crkve sazidane na Kristovom namjesniku. To je dan kad se prisjećamo evanđeoskog teksta svetog Mateja, posebno dragog srcu svakog katolika, po kojem doznajemo da je Petar temelj naše Crkve. Isus je Petru rekao: "Ti si Petar-Stijena, i na toj stijeni sagradit ŕu Crkvu svoju, i Vrata pakla neće je nadvladati." HIiM

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.00 sati. Hajmo u ovaj utorak, 22. 2. 2022. Onako kako djeca sunca (web župljani Gospe Sinjske) čine: vedro i veselo naprijed. Vedrinom odsijevajući po svud. Prvi korak se zna biti će Gospina krunica uz HKR. A onda nastavimo kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Na Ogorskom silu: 'Lujo da čujen šta bi ti reka kad bi te niko pita: 'Lujo koj za te Isus Krist?' Reka bi: to će znat moja baba Jaka čiji san ja mile.
- Blago moje i Baština moja. Svjetlo moje i Spas moj, Utjeha i Snaga, Radost i sve moje. Isus koga ljubi duša moja.
- U pravu si, baba Jaka je bila pravi ajduk!

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus pita i nas: što kažeš tko sam ja? Rekao sam: Ti si Isuse onaj koji želiš da realiziramo: SPC = RKC = SPC. Hajmo! Od srca p. Luka, isusovac

- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati Evo što sam večeras (ponedjeljak) pokušao olovkom napisati u blok (za spas rukopisa) : 'Oh, o Bože zar mi nisi jasno poručio da ću sigurno profunkcionirati. Ali kako sam večeras pokušao hodati je katastrofa'. Ma to sam večeras jedva dočekao uradbu meštra Spliće. Ali nije išlo koracanje sa štapom. A već sam se bio ponadao da je konačno počelo profunkcioniravanje - ali ništa. Ha, Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Crkva se ne urušava - kako je istaknuo sv. Augustin - zato što je utemeljena na stijeni po kojoj je Petar dobio ime. Nije stijena dobila ime po Petru, nego Petar po stijeni; kao što ime Krist ne dolazi od „kršćanin“, nego „kršćanin“ dolazi od Kristova imena. Stijena je Krist, na kojoj je i Petar sagrađen. Sâm Petar, koji je ispovjedio Isusa Krista kaže mu: Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga. Ja te slijedim, ali nemojmo govoriti o križu. Slijedit ću te... bez križa. A kada hodamo bez križa, kada gradimo bez križa i kada ispovijedamo nekog Krista bez križa, nismo Gospodinovi učenici: svjetovni smo. Biskupi smo, svećenici, kardinali, pape, ali nismo Gospodinovi učenici. (papa Franjo)

- 07:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 23. 2. 2022. Gospodine u sedmom smo tjednu kroz godinu a danas 23-ćeg veljače spominjemo se svetog Polikarpa. Tog sveca štuju i katolici i pravoslavci. Bio je biskup koji je podnio mučeništvo zato što je odbio žrtvovati rimskom caru. Slušajući današnje evanđelje svidjele su nam se Tvoje riječi: ' Tko nije protiv nas, za nas je.' To je to Gospodine! Znamo da ima onih koji su dobri prema ne slušaju katolički radio kao mi. Molimo Te daj da shvatimo svaki čovjek, bez obzira na njegovu pripadnost, ako živi po glasu savjesti je Tvoj i naš. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 9, 38-40)

- 07:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.52 sati Hajmo i mi pokušat odgovoriti na ovo Isusovo pitanje upućeno svima, pa i nama, tebi - e tebi. Što ti kažeš tko je Isus Krist? Ne tek što si čuo/pročitao. Nego kako si Ga ti doživio. Iz svega što je za tebe učinio što zakuljučješ? Auh još nema meštra Spliće a dobro bi mi sad legla spiritualno-fizikalna uradba. Ahu... Osobno zaključujem tko Isus Krist iz riječi koje mi je uputila njegova majka - moja Alkarica (Gospa Sinjska). Dobro znam da mi je Alkarica mogla reći 'puno lipi stvari' - samo ako je čula od svog Sina da sam prikladan da ih primim. I na sve mogu samo zapjevati: Isus najljepše ime... Spasitelj okorjelih grešnika... Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mt 16, 13-19


Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
U ono vrijeme: Dođe Isus u krajeve Cezareje Filipove i upita svoje učenike: »Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?« Oni rekoše: »Jedni da je Ivan Krstitelj; drugi da je Ilija; treći opet da je Jeremija ili koji od proroka.« Kaže im: »A vi, što vi kažete, tko sam ja?« Šimun Petar prihvati i reče: »Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga.« Nato Isus reče njemu: »Blago tebi, Šimune, sine Jonin, jer ti to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj, koji je na nebesima. A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima.«
Riječ Gospodnja

- 07:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Lujo vojnika Kristova da probudiš u pola noći šta bi triba znat?' Dide reka bi: sve na veću slavu Božju! A Još bi doda: zovi samo zovi! Oću bit vojnik Kristov i ja ki štaj moj did bija.

- 07:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo da čujen šta bi ti reka kad bi te niko pita: 'Lujo koj za te Isus Krist?' Reka bi: to će znat moja baba Jaka čiji san ja mile.

- 06:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.02.2022., ponedjeljak

Modravska kapljica


Kad budeš znao tko je Isus Krist tad ćeš shvatiti tko si ti.

- 17:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.07 sati Aha, je bila je redovnička obveza: krunica Božjeg milosrđa uz HKR. E a onda je potekao i onaj nestaško: Haj na web Isusova ovco! A što? Ma eto radostan sam da smijem smireno biti 'beskoristan', kako misle djeca Zloga o ovoj mojoj dugogodišnjoj raspetosti (RBK). Slutim, kao da znam ovo vrijeme raspetosti (RBK) bit će najplodniji komad života cijeloga. Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Reci nam, reci Alkarice Sin tvoj njihala si kog jel' to svemogući Bog? O Gospe Sinjska budi uz nas.

- 17:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Tražio sam put
i nalazio samo natpise.
Tražio sam istinu
i nalazio samo mrtve riječi.
Tražio sam život,
ali se nisam nasitio.
A onda me potražio Isus -
i našao sam sve.

- 17:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.01 sati 'Bogu hvala dan je smislen i sadržajan kad su tu naša pastirica s. Natalija i krepošću urešeni Anđelko. Dosta je da hodnikom hodaju oni propovijedaju.' To sam pokušao napisati olovkom u blok (za spas rukopisa) ... Kad ono na sred sobe vruuum! Prasak! Vatromet od tisuću boja. Meni na očigled stala sjajem odjevena, suncem ogrnuta kraljica Hrvata. Pogledam bolje. Ha, znao sam ta kraljica ustvari je naša pastirica s. Natalija, krhka časna sestrica. Sa uzdignutim križem Kristovim se vidi njen zbiljski identitet - ona to je kraljica. Od koje i bježi i nestaje svaka nevaljalština i zloća, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Treba moliti za milost da spoznamo Božju volju o svom životu, da ju slijedimo i do kraja izvršavamo. (papa Franjo)

- 16:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gdje Boga nema, ništa ne može biti dobro. Gdje se ne vidi Bog, propada čovjek i propada svijet. Može nam se pričinjati da ovo nije istina. Kratkoročno gledano, nekada izgleda kao da svijet može bez Boga, ali svaka 'kula babilonska' jednostavno mora pasti, i to sama od sebe. Gdje se događa Božja volja, tu je nebo. Bit je neba jedinstvo s Božjom voljom, jedinstvo volje i istine. Zemlja postaje ‘nebo’ kada se, i u mjeri u kojoj se, na njoj događa Božja volja. Nebo je stanje mira, ljubavi, zadovoljstva i svega onoga što usrećuje čovjeka. Znači, izvršavajući Božju volju postižemo neograničenu sreću. (papa Benedikt)

- 12:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Titanic - Unutar olupine


- 12:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.52 sati E htija bi sad kad đinasticiran na motomedu. E htija bi kazat da sam maloprije bija učinit 'posa'. A prije toga malo prije bija sam imat svetu misu. A misu nam je pridvidija puno dragi čovik p. Marko Matić. Ko će znat bit će da mi je drag zato jer me je one 1983 primio među Isusove ovce. Bija je te godine provincijal za Hrvatske Isusove ovce. A šta je moga čovik vidi ovca bi Isusu. A ovo što na mob tipkuljim je preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? Vedro, veselo, zanosno i radosno živim izbor svog zaljubljenog srca. I danas redovnički đir od točke do točke ide 'sve u šesnest'. A u taj đir će se večeras nekako uklopiti fiziomaherska uradba Isusove ovce od meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Molitva nas preobražava, ako se molimo od srca. I taj preobražaj donosi uslišanje. Bit molitve je u tome da nas ona mijenja, da ne budemo isti kao prije. Prema Katekizmu Katoličke crkve: „Molitva je zanos srca, jednostavan pogled bačen prema nebu, usklik zahvalnosti i ljubavi u kušnji, kao i u radosti. Molitva je uzdignuće duše k Bogu ili traženje dobara od Boga.“

- 11:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Onaj tko čini dobro, ulaže za vječnost. Kad vidimo nekoga tko je velikodušan i uslužan, krotak, tko je strpljiv, nije zavidan, ne ogovara, ne hvali se, ne nadima se od oholosti, nije nepristojan, to je netko tko gradi Nebo na zemlji. Možda neće biti vidljiv, neće graditi karijeru, ali ono što čini, neće biti izgubljeno. Jer dobro se nikad ne gubi, ostaje zauvijek. (papa Franjo)

- 09:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


28. IX. 1921. Iz vojne knjižice je vidljivo da je pismen, oženjen, oči 'pastre', kosa smeđa, brkovi smeđi, broj odjeće i obuće 3, srednje razvijen. Posljednji čin u vojsci: 'redov'. Rok službe u kadru: 1903 u pješ. (Luka Rađa, pradjed Isusove ovce, Preuzeto: www.jimradja.com)

- 08:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Euharistija uništava svaki laki grijeh. Uništava! Po grijehu se snaga naše ljubavi može ugušiti lakim grijehom. Ali kada primimo Euharistiju, sjedinjeni smo sa samom Ljubavi koja spaljuje svaki trag lakog grijeha, čisti nas i osposobljuje nas za novi početak

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Prava je naredba Gospodnja,
srce sladi;
čista je zapovijed Gospodnja,
oči prosvjetljuje.
Ps 19

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


"Sveta Ana Proročica bila je po Evanđelju udovica iz plemena Aserova, službenica u jeruzalemskom hramu, koja je dijete Isusa prepoznala kao Mesiju. U Lukinom Evanđelju (Lk 2,36-38) piše ovako: 'Također tada bijaše proročica Ana, Famuelova kći, iz plemena Aserova, u vrlo odmakloj dobi. Poslije svoga djevojaštva živjela je u braku sedam godina, zatim sama kao udovica do osamdeset i četvrte godine. Ona nije ostavljala hrama. Noću i danju služila je Bogu postom i molitvom. Upravo toga časa pristupi i ona te počne hvaliti Boga i govoriti o Djetetu svima koji su očekivali otkupljenje Jeruzalema.'" HIiM

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.56 sati Oho, ho Marijo o Marijo kako lijepo je moleći krunicu učiniti korak u ovaj dan (ponedjeljak, 21. 2. 2022.). Ma to je nekidan (13. veljače) stari Rađa (tatica) koraknuo u 89. Ha, bliži se 100-toj. Bože daj mu i više i sve nas blagoslovi: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


22.52 sati Sve imam za savršen redak - a nemam njega takvoga niti ikakvoga. A zamisli još sam raspet na bolesničkom krevetu dugi niz godina. Zabadava što sam već u strahu da će me crvići početi grickati u krevetu misleći da sam u grobu. Mora da su ovakvim uvjetima bili okruženi pisci najbolnijih redaka. Kao što su: Jama... Ma uostalom iz ovakvog nečega raspet na križu Krist je zavapio najbolnijim retkom: 'Bože moj, Bože moj zašto si me ostavio...' Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Krist koji je ljubav u evanđelju rasrđen kaže: 'O rode nevjerni! Dokle?!!'. Da se ne srdi na nas realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati 'Evo baš dok sam brevijario svoje redovničko - nazove me tatica (otac ima 89)' . To sam pokušao napisati olovko u blok (za spas rukopisa). A što? Tatica je dugovječan! Otac mu je sa 80 'prešao'. Djed mu je imao 63 (kao ja sad!). Ah, godine prolaze nemam ništa s tim molim i postojim! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 22. 2. 2022. Gospodine danas 22-gog veljače je blagdan: 'Katedra svetog Petra'. Taj blagdan je znak jedinstva Crkve sazdane na apostolima - čija je glava Petar. Danas je taj Petar naš papa Franjo. U današnjem evanđelju slušamo kako si Ti Gospodine imenovao za prvog papu Petra. Upito si svoje učenike: 'Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?' A ljudi kao ljudi. Jedni da si ovaj, drugi da si onaj. A onda si Ti njih upitao što oni kažu. Kad je Petar u ime sviju ispravno odgovorio. Ti si njemu rekao: A ja tebi kažem: ti si Petar- Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju.' Gospodine stara oznaka Hrvatskog naroda je odanost papi. Molimo Te da to bude i naša oznaka. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 16, 13-19)

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.56 sati Anaaa... Dobro sad će doći njegovateljica - uz koju sam malo prije učinio đir gelenderom hodnika. Sada bi me trebala staviti za motomed da đinasticiram 18.08 sati E dobro je! A sada đinasticirajući rada bi se osvrnuo na evanđelje (ponedjeljak)... 'O rode nevjerni! Dokle...' Tako Gospodin nama! Meni, tebi? Baš smo Ga rasrdili. Nije se za čuditi. On Svemogući, Sveznajući Bog za nas se toliko izponižavao... Sve iz prevelike, milosrdne ljubavi za mrvicu prašine - dvonošca - čovjeka. Stvarno Isus ima, zbilja ima apetita. A što ćemo nego: 'Kajem se iz sveg srca... . I obećajem da više neću griješiti i da ćemo biti bolji.' Pa opet isti, pa opet, pa opet... Važno je ne odustajati biti pokajnik. To su miljenici Božji. Umišljeni sveci se gade Bogu. Jedan od dražih vapaja Bogu je: Bože smiluj se meni grešniku! Znam, dobro znam da je jednom takvo raskajanom grešniku darovao 'puno lipi stvari'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mk 9, 14-29


Čitanje svetog Evanđelja po Marku
U ono vrijeme: Kad Isus siđe s gore i dođe k učenicima, ugleda oko njih silan svijet i pismoznance kako raspravljaju s njima. Ćim ga sve ono mnoštvo ugleda, iznenađeno brže pohrli pozdraviti ga. A on ih upita: »Što to raspravljaste s njima?« Odvrati netko iz mnoštva: »Učitelju, dovedoh k tebi svoga sina koji ima nijemog duha. Gdje ga god zgrabi, obara ga, a on pjeni, škripi zubima i koči se. Rekoh tvojim učenicima da ga izagnaju, ali ne mogoše.« On im odvrati: »O rode nevjerni! Dokle mi je biti s vama? Dokle li vas podnositi? Dovedite ga k meni!« I dovedoše ga k njemu. Čim zloduh ugleda Isusa, potrese dječakom i on se, oboren na zemlju, stane valjati i pjeniti. Isus upita njegova oca: »Koliko je vremena kako mu se to događa?« On reče: »Od djetinjstva! A često ga znade baciti i u vatru i u vodu da ga upropasti. Nego, ako što možeš, pomozi nam, imaj samilosti s nama!« Nato mu Isus reče:»Što? Ako možeš? Sve je moguće onomu koji vjeruje!« Dječakov otac brže povika: »Vjerujem! Pomozi mojoj nevjeri!« Vidjevši da svijet odasvud grne, Isus zaprijeti nečistomu duhu: »Nijemi i gluhi duše, ja ti zapovijedam, iziđi iz njega i da nisi više u nj ušao!« Zloduh nato zaviče, žestoko strese dječaka te iziđe, a on osta kao mrtav te su mnogi govorili da je umro. No Isus ga dohvati za ruku, podiže ga i on ustade. Kad Isus uđe u kuću, upitaše ga učenici nasamo: »Kako to da ga mi ne mogosmo izagnati?« Odgovori im: »Ovaj se rod ničim drugim ne može izagnati osim molitvom i postom.«
Riječ Gospodnja

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Vid' berleše da će na mog Klepu. Takneš li ga prokint ću te vrcit ćeš sedan metara! 'Lujo bud' pametan. Slušaj šta ti diko kaže pušći mu toj samo magare. Nami vojnicin Kristovin glavoj da bude na veću slavu Božju.

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Evo Lujo uzmi štaj baka za te ispekla u ognjišću. A evo i za te mali jer si Lujin prijatelj.' Ej baba Jako ne daj njemu toj škrtac. 'Mile ako tvoj undaj to niki dobri škrtc.'

- 06:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.02.2022., nedjelja


- 17:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

7c LJUBI SVOJE NEPRIJATELJE, Lk 6, 27-38 (Palma, 18.2.2001.)


Koje evanđelje… Ima li težeg, ali ima li i evanđeoskijeg evanđelja od ovog?
Kome li nije već dosta tih neprijatelja. I te priče kako ih treba ljubiti. Za Boga miloga, što s njima imati posla? Tko me voli neka izvoli, to ne daleko od mojih očiju. Krasne su to priče kako kao braća treba živjeti. O tom kako je naša ljubav kadra ganuti našeg mrzitelja i učiniti da i on nas uzljubi. Divan i uzvišen je nauk da treba i drugi obraz okrenuti, i drugu haljinu dati. Tko tebe kamenom ti njega kruhom. Ali tko bi tad opstao? Nisu li zato izumrle slabašne vrste u životinjskom svijetu, i narodi koji za mačem nisu posezali?
Ali, bi li to život bio? Bi li s ikim bili, budući da nam i najdraži s vremena na vrijeme neprijateljima postaju. Kako živjeti pod jedinim krovom kog možemo imati, s neprijateljem u osobi od koje se nemoguće odijeliti?
Razlika je bilo i bit će. Sto ljudi sto ćudi. Svatko istinu i pravdu kroz svoje oči gleda. Neizbježne su razlike, oprečnosti, neprijateljstva. U ostalom Isus ne kaže: "Sram vas bilo jer imate neprijatelje." Niti: "Dokinite neprijatelje, nemajte ih." Već kaže: "Ljubite svoje neprijatelje." On, dakle, pretpostavlja da ćemo ih imati. Čak i on među dvanaestoricom odabranih, njegov ljubljeni učenik Juda mu je neprijatelj, a i Petar ga tri puta izdaje.
Isus govori o stavu prema neprijateljima.
U Bibliji vidimo razvoj odnosa prema neprijatelju: vrati mu višestruko, oko za oko, okreni mu i drugi obraz.
Neprijateljstva i polemike su neizbježne, ali u njima treba biti konstruktivan pronalazeći istinu. No problem je što tražeći istinu, mi nađemo vraga, zato jer đavao raspolaže polovicom istine. Javlja se mržnja, koja nije produkt naših argumenata, već uljez koji se ušuljava kroz uzbuđene emocije. Jer kad u srcu gori u glavi dimi. Mržnja je treća osoba u svađi, duhovna je i zove se Sotona. Otac je laži, zavodnik i huškač, cilj mu je uništenje čovjeka. Upadamo u bolest duha koja nam se pričinja kao zdravlje. Te konačno najveća pravda postaje najvećom nepravdom. Tko previše muze izmuze krv. Uvučeni smo u pričin, pa boreći se za svoje, radimo protiv sebe i svoga.
Tada je važno u zapletaj intervenirati ljubavlju. Jer mrzitelj nas mrzi snagom kojom i mi njega mrzimo. Osudi mržnju neprijatelja da umre od gladi. Ne hrani je svojom mržnjom. Pobijedi sebe, i započeo si pobjeđivati neprijatelje.
Isus ne želi tebi oduzeti pravo, ne želi ti neprijatelja predstaviti kao prijatelja, ne želi opravdati nasilje. Isus je za borbu protiv neprijatelja. Isus je za istrebljenje neprijatelja – ali ljubavlju. Zauzimaš stav: "Ta tko si ti da me uvučeš u svoj pakao? Ja sam stvoren za radost, mir i ljubav – a ne za mržnju. Mržnja, to je tvoj problem. Bog te blagoslovio. Mir tebi." Voli dakle sebe, ne dopusti da te mrzitelj spusti na svoj nivo. Kad te mrzi ti njega nemoj. Jer sebi želiš dobro, ti njemu činiš dobro.
Ne treba biti naivan da će tvoja ljubav ganuti neprijatelja. Ali ti prekidaš lance koji ti žele sputati um i duh. Tvoji argumenti jačaju. Ti se držiš pod kontrolom. Neprijateljev napad jenjava jer mu mržnju ne podržavaš. Konačno ti pobjeđuješ.
Ljubav ne dokida istinu i pravdu, već mržnju i osvetu. Ljubeći neprijatelja, ti oko sebe stvaraš štit. Sjetimo se pape Ivana Pavla II, koji je oprostio svome atetntatoru. Došao mu je u zatvor i oprostio. Oproštenje je tu, ali i zatvor je tu.
Ljubi sebe, obračunaj se na pravi način s neprijateljem. Prozri zamku zloga. I shvati da taj obrat koji trebaš učiniti, ta ljubav kojom krećeš na neprijatelja – jest Bog koji je ljubav.
--
Ne, nitko od nas ne smije pilatovski prati ruke: "Što je istina?" Ne može se pustiti proizvoljnosti, te nas netko počne uvjeravati kako ribe lete, a ptice dišu na škrge. Ako je u pitanju trenutak i prostor u kom živimo onda to znači: bezočni je lažov, neprijatelj hrvatski i Božji tko god bi domovinski rat nazivao građanskim; tko god bi na stup srama pribijao "Oluju" i "Bljesak"; naše branitelje ponižavao krojeći im optužnice na temelju momenata istrgnutih iz cjeline njihova heroizma.
Zar ćemo zamjeriti kirurgu koji kad skalpelom čovjeka od rak rane oslobađa, pri tom i krv pusti. Licemjerno je kad netko tko ne zna u tramvaju džentlemen biti, to od ratnika očekuje u žaru borbe.

- 17:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.08 sati 'Isuse uzdam se u Tebe!'. A je baš je bila krunica Božjeg milosrđa uz HKR. Uff a onda je potekao i onaj nesmiljeni: Haj na web Isusova ovco! A što? Ma sve, sve je kako valja! Sve je SOK (= sve o.k.) rekli bi Kmanski berekini. E a šta? Sad u četiri je tu njegovateljica, već koja, ali s kavom sigurno. A comp i kava - to ide! Osim toga čut ću se svojima u Solin (seka Iva). Bit će kave srrrk... I ćakula-bakula će poteći i teći, teći... Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi pater, dijelim s vama veliku radost za vas prvi MALI korak koji vam je naša draga Gospa, Majka Spasenja darovala. Od srca joj HVALA. Molimo ju sada i za drugi korak pa će ih ona uz pomoć naših snažnih molitvi sve brzo umnožiti. Budite u miru i ljubavi! …
- Bit će bit za koju godinu: hodam, trčim, letim... Od srca p. Luka

- 17:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


O Gospe Sinjska divan je Sin tvoj, divna si i ti kako nas ovako ružne možete podnositi. Alkarice moćna pomoć nam daj.

- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.57 sati 'To ti je zbilja nešto! Kad naša pastirica s. Natalija križem Kristovim opali po ćunki ovu beštiju Koronu'. Eto to sam pokušao olovkom u blok napisati (za spas rukopisa) ... Kad ono i danas je nastupila naša pastirica s. Natalija, krhka časna sestrica. Ali čim uzdigne križ Kristov otkrije se istina o njoj. Ona je ustvari moćna kraljica Hrvata od koje bježi i nestaje svaka nevaljalština i zloća, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Oče nebeski,
ne molimo te ni za zdravlje ni za bolest
ni za život ni za smrt,
nego da ti raspolažeš
i našim zdravljem i našom bolešću
i našim životom i našom smrću,
sebi na slavu, nama na spas.
Ti jedini znaš što nam je korisno.
Ti si jedini Gospodar, pa radi što hoćeš:
daj nam ili oduzimlji, svejedno;
samo našu volju usklađuj sa svojom.
(Blaise Pascal)

- 12:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Krist vas poziva da Ga sretnete i da Ga upoznate, da biste s Njime uspostavili prisno prijateljstvo i svima navijestili čudesna djela Njegove ljubavi. (Ivan Pavao II)

- 12:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Milosrdan je i milostiv Gospodin,
spor na srdžbu i vrlo dobrostiv.
Ne postupa s nama po grijesima našim
niti nam plaća po našim krivnjama.
--
Kako je istok daleko od zapada,
tako udaljuje od nas bezakonja naša.
Kako je otac nježan prema sinovima,
tako je Gospodin nježan prema onima što ga se boje.
Ps 103

- 12:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


To je da ti stane pamet kad vidiš da je onaj kog ni štapom ne bi dira dragocjenost Kristova.

- 12:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


"Blažena Maria Julia Rodziŕska, poljska redovnica dominikanka, mučenica, rođena je 16. ožujka 1899. u selu Nawojowa (kotar Nowy Sŕcz, Malopoljsko vojvodstvo) kao Stanisŕawa Maria Jŕäefa Rodziŕska, druga od petero djece župnog orguljaša i zborovođe Michaŕa Rodziŕskog i njegove supruge Marianne Sekuŕa. Ostala je u djetinjstvu bez roditelja pa su ona i njezina sestra Janina odrasle u dominikanskom sirotištu. Stanisŕawa je 1916. u samostanu Wielowie (Tarnobrzeg, Podkarpatsko vojvodstvo) stupila u dominikanski red i uzela redovničko ime Maria Julia. Djelovala je 22 godine kao učiteljica u samostanskoj školi, od 1922. u Vilniusu, glavnom gradu Litve. Svečane zavjete položila je 5. kolovoza 1924. Naročitu brigu vodila je o napuštenoj djeci pa je prozvana 'majkom siročadi' i 'apostolkom krunice' HIi

- 12:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


10.52 sati E sad 'posli neg sam bija učinit posa' đinasticirajući na motomedu da kažem: hvala Bogu bila je kao i svaki dan sveta misa. A ovo što tipkuljim na mob - dok đinasticiram je preglednik dana 'Glas iz krpa'. I šta ima? A Bože moj imam život svoj. Imam sebe i svoju subraću oko sebe. Činimo sve na veću slavu Božju. Jednostavno bogat sam i sretan čovjek. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Primanje euharistijskog Isusa našu bit sjedinjuje s Kristovom biti. Sv. Ćiril Aleksandrijski pokazuje to slikom u kojoj se rastopljeni vosak miješa s drugim rastopljenim voskom. Kršćanski je put, put bivanja Kristom, da mi budemo u Njemu i On u nama. Cilj Euharistije je sjedinjenje s Kristom.

- 09:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Sve stvoreno odašilja. Kristov zakon u sve upisan: ljubi me ljubi da bi mogao opstati. E ali ljubi, ne kako ti se učini, nego kako Krist govori jer samo tako ćeš opstati. (knev 7c kg)
- Ljubi Isusa čineći dobro po svojim djelima. Bog s vama.

- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.57 sati Ha, sada poslije prvog koraka (Gospina krunica uz HKR) hajmo u ovaj sveti dan (nedjelja, 20. 2. 2022.). Htio bih opet ponovi: Gospodinu, sebi i svima. Htio bih činit ono zbog čega sam one 2003 otvorio okice, kad se činilo da više neću nikad. Samo to jer to znači da ću, kako spada hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, mi znam da nas evanđelje poziva da ljubimo a iscrpljujemo u svađanju. Haj realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.00 sati 'Bio te prvi korak! Hvala Ti Gospodine što si pogledao na neznatnost službenika svoga'. Eto to sam pokušao večeras (subota) napisati olovkom u blok (za spas rukopisa). Korak je dosegnut spiritualno - fizikalnim uradbama meštra Spliće, kog je mi je poslala moja Alkarica da mi pokaže da sam u pravu kad sam shvatio da se nedostatak koraka nije fizičkom djelu moga bića nego u duhovnom. Bože blagoslovi meštra Spliću da ovakvim uradbama nastavi kako bi mogli za koju godinu baciti na balun: on - Splico, Zlajo od seke Ive, prijatelj Trišnja, i ja - Isusova ovca. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Samo s milosrdnim srcem možemo činiti sve što nam Gospodin savjetuje. Kršćanski život je život koji izlazi iz samoga sebe i daje se drugome. Ljubav se ne vraća sama sebi, nije egoistična: daruje se. To je Isusov put: velikodušnost, sebedarje bez mjere. I zbog toga je Isus došao na svijet i tako postupao. Biti kršćanin nije lako i ne možemo postati kršćani osim milošću Božjom. Tu dolazi molitva koju trebamo svaki dan moliti: 'Gospodine, daj mi milost da postanem dobar kršćanin, jer ja sâm to ne mogu napraviti.' Činimo tako i molimo Gospodina za milost kako bismo shvatili što znači biti kršćaninom, te za milost da nas učini kršćanima. (papa Franjo)

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 21. 2. 2022. Gospodine danas u ponedjeljak sedmog tjedna kroz godinu kad je svagdan. U evanđelju slušamo kako si, iznerviran našom plićinom i banalnošću rekao: 'O rode nevjerni! Dokle mi je biti s vama? Dokle li vas podnositi?' Gospodine nemoj srditi, žao nam je što Ti nismo sličniji. Što smo bezobzirni i slijepi vidjeti da sve za nas činiš. Znamo da smo Ti dosadni. Ali Te molimo ne ostavljaj nas jer bez Tebe ne znamo kud sa sobom. Molimo Te umnoži nam vjeru, učvrsti ufanje i usavrši ljubav da budemo zreli vjernici - ponos Tvoj Isuse Kriste Bože naš. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 9, 14-29)

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.49 sati Čim njegovateljica 'Lj' nešto zbavi i navrati odmah idem učiniti đir gelenderom hodnika uz nju. 18.02 sati Bogu hvala tako je učinjeno! A to kažem đinasticirajući na motomedu. I nastavljam urađivati večernje 'Razmatranje uz mob'. A za to uraditi valjalo bi se osvrnuti na evanđelje (nedjelja). Riječi evanđelja nas pozivaju da budemo ali baš da budemo ovo što jesmo. Svi jesmo, morali to biti, osvjedočeni da je Gospodin Isus Krist sama ljubav. Krist nas uči ljubiti, osposobljuje nas da tako mislimo, dišemo i da jesmo. Mi to imamo u sebi upisano da moramo ljubiti da bi uopće mogli biti tj. postojati. Ljubiti ali baš ljubiti kako spada možemo onda ako smo primili Duh Krista Gospodina. Jer bez Krista smo nemoćni ljubiti. Događa nam se da činimo što ne valja a mislimo da ljubimo. Onaj tko uistinu ljubi je pristojan, uredan, nenasilan... Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Lk 6,27-38


Čitanje svetog Evanđelja po Luki
U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Vama koji slušate velim: Ljubite svoje neprijatelje, dobro činite svojim mrziteljima, blagoslivljajte one koji vas proklinju, molite za one koji vas zlostavljaju. Onomu tko te udari po jednom obrazu pruži i drugi, i onomu tko ti otima gornju haljinu ne krati ni donje. Svakomu tko od tebe ište daji, a od onoga tko tvoje otima ne potražuj. I kako želite da ljudi vama čine, tako činite i vi njima. Ako ljubite one koji vas ljube, kakvo li vam uzdarje? Ta i grešnici ljube ljubitelje svoje. Jednako tako, ako dobro činite svojim dobročiniteljima, kakvo li vam uzdarje? I grešnici to isto čine. Ako pozajmljujete samo onima od kojih se nadate dobiti, kakvo li vam uzdarje? I grešnici grešnicima pozajmljuju da im se jednako vrati. Nego, ljubite neprijatelje svoje. Činite dobro i pozajmljujte ne nadajuć se odatle ničemu. I bit će vam plaća velika, i bit ćete sinovi Svevišnjega jer je on dobrostiv prema nezahvalnicima i prema opakima. Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan. Ne sudite i nećete biti suđeni. Ne osuđujte i nećete biti osuđeni. Praštajte i oprostit će vam se. Dajite i dat će vam se: mjera dobra, nabijena, natresena, preobilna dat će se u krilo vaše, jer mjerom kojom mjerite vama će se zauzvrat mjeriti.«
Riječ Gospodnja

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo ne triba velka pameti za znat da nam samo ljubov triba. Mi vojnici Kristovi znamo da je Krist naš kralj ljubov. Nami se daje da Ga svima damo.' Dide samo neka je sve na slavu Božju.

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ljubi I čini što hoćeš! E ali ljubi!!! (knev 7c kg)


Sve stvoreno odašilja. Kristov zakon u sve upisan: ljubi me ljubi da bi mogao opstati. E ali ljubi, ne kako ti se učini, nego kako Krist govori jer samo tako ćeš opstati. (knev 7c kg)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.02.2022., subota


A ti,
usuđuješ li se na put prema Bogu?!
Idemo, na put!
Zaboravi prošlost, ona je mrtva!
Jedina stvar koja ti ostaje - jest budućnost.
Gledaj, dakle, prema naprijed:
tamo je život i sve njegove mogućnosti,
jer uvijek možeš naći Boga,
naći Ga uvijek više.
ATOM nadnaravne stvarnosti
mnogo je vrijedniji od naših najvećih snova;
Bog je vječna mladost
i nema mjesta malodušnosti
u Njegovu kraljevstvu!
(Karl Rahner)

- 17:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.16 sati Aha bila krunica Božjeg milosrđa uz HKR. A je potekao je onaj nesmiljeni: Haj na web Isusova ovco! A što? Hej danas je veliki i važni dan! Poslije 18 i više godina sam učinio pomak koji se legalno može nazvati KORAK. Već sam spomenuo popratne riječi koraku su bile: 'Ovo je mali korak za čovjeka ali veliki za Isusovu ovcu k njenom očovječenju.' Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Alkarice i majko, Gospe Sinjska mila tko će nas naučiti ljubiti ako ne ti koja si u krilu Ljubav nosila za sve nas. O. Gospe Sinjska budi nam spas.

- 17:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.41 sati 'Aoh, nisam siguran da li mi je rekla njegovateljica Ana da je poslije ona tu ili 'Lj'. Eto to sam pokušao olovkom u blok napisati (za spas rukopisa). … A kako je naša pastirica s. Natalija danas doma. Morat ću se sam, samcat obračunat s ovom beštijom koronom. Zdravomarijom Alkarici da je otjera iz svete Hrvatske, Brazila i iz svijeta čitavog Zdravomarijo... Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ej hej Ogoranac hoćemo feštavat il’ za svadbu il’ za mladu misu? Ti si produhovljen čovjek volio bih da i ti budeš isusovac. Od srca p. Luka

- 16:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Riječi su Gospodnje riječi iskrene
srebro prokušano, od zemlje odvojeno,
sedam puta očišćeno.
Gospodine, ti ćeš bdjeti nad nama,
od naraštaja ovog čuvat nas svagda.
Ps 12

- 16:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji sveti zaštitnik je Konrad iz Piacenze (Corrado Confalonieri), franjevac trećoredac, pokajnik, hodoŕasnik i pustinjak. Rodio se 1290. u talijanskom gradiću Calendascu nedaleko Piacenze (Emilia-Romagna). Plemić, od rane mladosti bavio se lovom i viteškim igrama." HIiM

- 12:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


I ptica na grani će ti reći ljubi ako hoćeš čovjek biti. Ljubi ali ne tek onako što se ljubav čini. Ljubi kako Krist Gospodin govori.

- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


11.17 sati. Paaa ipak je: Aleluja, Aleluja! Korak je učinjen poslije 18 godina. Premda sa štapom i uz pomoć meštra Spliće. Bilo je ono što je više nalik koraku nego tek miganju. Što me osobito veseli nema povratka na staro. Meštar Splićo nastavlja sa uradbama Isusove ovce oslonjenu na štap. E ovo je mali korak za čovjeka ali veliki za Isusovu ovcu k njenom uzvišenom očovječenju. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 08:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Općenito se smatra da hostija ostaje neraspadnuta u tijelu oko 15 minuta poslije pričesti. To se temelji na biologiji i stavki iz Katekizma, koja kaže da Kristova nazočnost 'traje toliko dugo koliko traju euharistijske prilike'. Stoga mnogi sveci preporučuju ostati 15 minuta u molitvi nakon primanja Euharistije, kao zahvala Gospodinu. To omogućuje duši da uživa u Božjoj blizini i razgovara s Isusom otvorena srca.

- 08:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Jedino ljubav trošeći se raste.


- 08:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


2.34 sati Ne znam? Od kud da znam? Kako je prvi čovjek prohodao? Dal' je Gospodin Bog rekao: Neka budu koraci! I bi tako. Il' je možda rekao: Prelazimo na štap! I bijahu nekakvi koraci! Ali i to su! Kakvi takvi ali jesu. Iz svega zaključujem: Svojoj ovci (meni) će jutros reći, po meštru Splići: 'Prijeđimo na štap! Hej i to su koraci! Kakvi takvi ali koraci. Nakon mnogo, mnogo godina kad učinim prvi korak reci ću... Što ću reći? Što ću tada reći? Možda: Ćao-bao miganje prelazim na korake! Možda: Ovo je mali korak za čovjeka al' veliki za Crkvu. Ma zakliktat ću kao Gospa: Veliča duša moja Gospodina jer nasilnike zbaci s prijestolja a uzvisio Svoju neznatnu ovčicu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


00.42 sati I have a dream, I have a dream... Bit će zato nisam još imao hrrr... Ma ipak ću bar malo hrrr... Zato ovo uzmimo kao zalet u ovaj dragi dan (subota, 19. 2. 2022). U kom ćemo da nam prođe baš kako spada kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže da vjerom trebamo biti zagledani u Cilj da bi mogli sve ovo podnijeti. Bit će zato realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.00 sati 'Meštar Splićo je večeras (petak) rekao: Sutra prelazimo na štap!' Eto to sam pokušao olovkom napisati u blok (za spas rukopisa). Ali što? Aleluja, aleluja! Ako je tako procijenio znači stvarno sam napredovao. Ali vidjet ćemo sutra - kad će biti dupli sat. Doći će prije svete mise pa nastaviti poslije nje. Jedna stvar postaje sve očiglednija! To što nemam korake je problem koji se rješava prije svega na duhovnoj razini. Zato su njegove spiritualno-fizikalne pogođene. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Isusov nas put uvijek vodi k sreći! Na njemu će se uvijek naći poneki križ, kušnje, ali na kraju nas uvijek vodi k sreći. Isus nas neće prevariti, obećao nam je radost i dat će nam je, ako budemo išli Njegovim putovima. Uspnimo se i mi, s Petrom, Jakovom i Ivanom, na brdo preobraženja i zaustavimo se u razmatranju Isusova lica, kako bismo primili od Njega poruku i ostvarili je u svojemu životu; kako bismo i mi bili preobraženi Ljubavlju. Ljubav je kadra sve preobraziti; ljubav sve preobražava! Neka nas na tome putu podupire Djevica Marija. (papa Franjo)

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 20. 2. 2022. Gospodine danas u sedmu nedjelju kroz godinu. Po riječima evanđelja nam kažeš što i sami oko sebe spoznajemo. Sve stvoreno nam odašilje Tvoj zakon u sve upisan: ljubi me ljubi kako bih mogao opstati. Ljubi al' ne kako ti se učini nego kako Krist Gospodin govori - samo tako ćeš opstati. Gospodine mi smo Tvoj djeca - djeca ljubavi. Molimo Te nauči nas, kad ustreba nestati, da bi uvijek mogli ljubiti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 6, 27-38)

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.49 sati A ovo volim, iskreno, bez preuveličavanja kazat: Bogu hvala! Ali hej, hej utemeljeno na činjenici. Nakon mnogo pokušaja uspio sam staviti ovakvu jednu tehno škatulicu da se strujom puni. Toj škatulici je ime ajfon. A ovoj na koju ovo tipkuljim ime je mob. Tako sam već krenuo sa večernjim 'Razmatranje uz mob'. Dok sam jedva čekajući uradbu meštra Spliće. A evanđelje (subota)? ... E ovo mi se jako sviđa. Jer govori kojom snagom izdržati ovo duranje. Trebamo biti zagledani u Cilj kojemu idemo. 20.31 sati. Nastavljam ispružen. Jel' no neki Amer rekao: 'I have a dream...'Bez tog pogleda lijepog kao san na da se podnijeti ovo ubitačno. Hvala mojoj Alkarici (Gospa Sinjska) što mi je dala ugledati da ću profunkcionirati. Svi mi trebamo čvrrrsto vjerovati da nas čeka ljepota 'livade iz sna' da možemo s optimizmom izdržati ovu 'plačnu dolinu'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mk 9, 2-13


Čitanje svetog Evanđelja po Marku
U ono vrijeme: Uze Isus sa sobom Petra, Jakova i Ivana i povede ih na goru visoku, u osamu, same, i preobrazi se pred njima. I haljine mu postadoše sjajne, bijele veoma - nijedan ih bjelilac na zemlji ne bi mogao tako izbijeliti. I ukaza im se Ilija s Mojsijem te razgovarahu s Isusom. A Petar prihvati i reče Isusu: »Učitelju, dobro nam je ovdje biti! Načinimo tri sjenice: tebi jednu, Mojsiju jednu i Iliji jednu.« Doista nije znao što da kaže jer bijahu prestrašeni. I pojavi se oblak i zasjeni ih, a iz oblaka se začu glas: »Ovo je Sin moj, Ljubljeni! Slušajte ga!« I odjednom, obazrevši se uokolo, nikoga uza se ne vidješe doli Isusa sama. Dok su silazili s gore, naloži im da nikomu ne pripovijedaju što su vidjeli dok Sin Čovječji od mrtvih ne ustane. Oni održaše tu riječ, ali se među sobom pitahu što znači to njegovo »od mrtvih ustali« pa ga upitaju: »Zašto pismoznanci govore da prije treba da dođe Ilija?« A on im reče: »Ilija će doduše prije doći i sve obnoviti. Pa kako ipak piše o Sinu Čovječjem da će mnogo pretrpjeti i biti prezren? Ali, velim vam: Ilija je već došao i oni učiniše s njim što im se prohtjelo, kao što piše o njemu.«
Riječ Gospodnja

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo štaj za te ki vojnika Kristova krajnji cilj čovika?' Dide svaki bi čovik triba prispit u Srce Krista kralja. Al' brez duranja neiđe. Šta baba Jaka kaže: duraj, duraj pa ćeš u raj.

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ma nerazumin baba Jako unu tvoju: duraj, duraj pa ćeš u raj. Al' nan dragi Isus i brez duranja nije moga dat raj? 'Lujo kukuruz nemoreš zobat prija neg se ispeče.'

- 06:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.02.2022., petak


LAKA VAM I BLAGOSLOVLJENA NOĆ!

- 17:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ljepota života je osjećati Boga u svojoj blizini i prenostiti toga Boga i drugim ljudima.

- 17:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.09 sati 'Marijo majko milosrđa - moli za nas.' Aha bila je krunica Božjeg milosrđa. A onda je pohrlio i onaj nesmiljeni berekin: 'Haj na web Isusova ovco!' A što? Aha hvala Bogu za krunice uz HKR. Ne samo zato što omogućuju uredan duhovni život. Nego su mi odlična logopedska vježba (glasno molim). Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska kraljice Neba i zemlje ponaosob zemlje Hrvatske. Kako divno je uz tvoj oltar stati i ugledati Nebeske dare koje će nam tvoj Sin dati.

- 16:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah kako je dobro s Kristom raspet biti… sms knev KORACI


Sve stvoreno odašilja Kristov zakon u sve upisan: ljubi me ljubi da bih mogao opstati. Ljubi, ne kako ti se učini nego kako Krist govori - samo tako ćeš opstati. (knev 7c kg)

- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.55 sati Evo što sam pokušao olovkom u blok napisati: 'Gospodine sve nam govori o slavi za koju smo stvoreni a čega god se dotaknemo bol suze i patnja. Ah... Ehe i danas je sred sobe stala sjajem odjevena, suncem ogrnuta kraljica Hrvata. Za nepovjerovat da je ta kraljica naša pastirica s. Natalija sa uzdignutim križem Kristovim pred kojim bježi i sklanja se svaka nevaljalština i zloća, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Odvrati lice od grijeha mojih,
izbriši svu moju krivicu!
Čisto srce stvori mi, Bože,
i duh postojan obnovi u meni!
Himan

- 16:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Isus se preobrazio. A Peter uobrazio - u svom je filmu... On o nekakvim sjenicama (kuća za odmor…)

- 12:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.49 sati Lift spušta p. Galaunera, p. Šimića (s štapom), karijolu (s ovcom) i krepošću urešenog Anđelka u kapelu Isusu. Gdje će ih na svetoj misi Isus okrijepiti Sobom. Pa će i ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac 10.32 sati. E a sad poslije svete mise ovca koju je Isus okrijepio Sobom đinasticira na motomedu. A šta još? Komotno i slobodno živim život svoj. Redovnički đir kao podmazan klizi. Od točke do točke hvalim i slavim Gospodina. I činim sve na veću slavu Božju. U taj redovnički đir večeras će se nekako uklopiti i uradba meštra Spliće. Oho ho ja ptica Nebeska… 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ta stvarna Isusova nazočnost u Euharistiji ne prestaje u trenutku kada ga primimo u pričesti. Katekizam dalje nastavlja: 'Kristova euharistijska prisutnost počinje u trenutku posvete i traje toliko dugo koliko traju euharistijske prilike. Krist je sav i čitav prisutan u svakoj prilici i u svakom njezinu dijelu, tako da lomljenje kruha ne dijeli Krista.' (KKC, 1377)

- 11:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Blago čovjeku koji se boji Gospodina
i koji uživa u naredbama njegovim:
moćno će mu biti na zemlji potomstvo,
na pravednu će pokoljenju počivati blagoslov.
Ps 112

- 11:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'Danas slavimo svetog Šimuna ili Simeona, drugog jeruzalemskog biskupa i mučenika. Smatra se da je on sin Kleofe, jednog od dvojice učenika kojima se Isus ukazao na putu u Emaus, po nekima i Isusov bratić- spomenut u Matejevom evanđelju (13,55). Nakon mučeničke smrti svetog Jakova Mlađeg, prvog jeruzalemskog biskupa, oko godine 62, izabrali su preostali Isusovi učenici Šimuna za njegovog nasljednika. To je u svojoj 'Crkvenoj povijesti' zapisao otac crkvene povijesti Euzebije iz Cezareje.' HIiM

- 11:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.37 sati HKR kaže: svetac dana. A Isusova ovca je bila baš pod tušem. Idemo dalje naprijed. Samo naprijed, naprijed. Vedro i veselo... Vedrinom odsijevajući tj. hvaleći i slaveći Isusa a Mariju primjereno časteći: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 11:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


00.12 sati Neće pa neće san na oči (anđeli imaju miting 'kntra/protivan'). A gdiš sad? Nego sa starim prijateljem slovom. Ma baš šteteta - krivo mi je što ne znam slagat pitke i čitke retke. A toliko smo skupa. Sjećam se prva učiteljica u Splitu bila je drugarica Dučić Slavija. I onog učenja slova: S = samo, V = vi, P = pajkite. Haj, zdravi i veseli bili!

- 11:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus kaže: Hoće li tko za mnom neka se odreče sebe. Haj učinimo to i realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 09:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.55 sati. A sada đinasticirajući na motomedu da kažem da sam malo prije učinio đir gelenderom hodnika uz njegovateljicu 'Lj'. I ovo da kažem: Svitu moj prava je stvar biti Isusova ovca! Kad ne znaš što bi sa sobom. Samo se prepustiš redovničkom điru. Ideš od točke do točke redovničke. Tako si uredan, normalan i koristan. U te točke spadaju razmatranja i molitve s kojima urešujem web župu. I tako sebe varam da sam koristan. E kako je ovo što slažem večernje 'Razmatranje uz mob'. Valjalo bi bacit trunku oko na evanđelje (petak) i reći koju.... Aha, to je ono! Ako bi htio i ti za Kristom krenuti a držiš do sebe - živ si? Ništa od tebe! Odmah umri, crkni, nestani. Znam teško je. Ne da ti se. E kad bi ti se dalo. Krist bi te uzvisio ijujuuu! Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 19. 2. 2022. Gospodine u šestom smo tjednu kroz godinu a danas u subotu kad je svagdan. Hvala Ti što nas po riječima današnjeg evanđelja uzdižeš iz ove dosadne, bezvezne svakodnevne trivijale. Evanđelje govori kako si se preobrazio Ti a za tu slavu i ljepotu smo stvoreni i mi. Hvala Ti! Molimo Te imajući na pameti tu divotu kojoj nam je prispjeti daj nam snage podnijeti ovu ubitačnu 'plačnu dolinu'. Ili bolje daj nam volje preobražavati svakodnevnicu u tu ljepotu za koji smo stvoreni. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 9, 2-13)

- 09:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


1.    Zašto višeslavova krstionica  na kovanici?
A to o prijedlogu da Višeslavova krstionica bude na euru, znate iz sms-a koji sam poslao 'Slobodnoj': 'Višeslavova krstionica = 1 euro.' Pa mislim da se tako najbolje predstavljamo svijetu: Hrvatska je kolijevka kršćanstva.
2.    Što mislite o psu dalmatincu na kovanici?
O Dalmatincu na euru? Korisnije bi bilo porazmislit kako da Dalmatinac ima euro u džepu. 
3.    Kakav Vam je život nakon nesreće? Kako izgleda Vaša svakodnevnica? 
A, život poslije 'saobraćajke'? Ma to vam je bilo ka u priči - 'bombe, rašpe, livorveri'. Ma su, Bogu hvala, prošle te nevere. Živ sam, svoj sam na svome, sa svojima. Sa svojim poslom se bavim, a to znači: imam svakodnevnu svetu misu. Svakodnevno sam i na web župi Gospe Sinjske. Slažem razmatranja i molitve. E, i Bogu hvala, svaki radni dan imam potrebne terapije. Fězioterapiju mi daje 'meštar Splićo' (tako je on predstavljen ne webu). Stručan je, profesionalan. Ukratko: 'čovik na mistu'. Ja kažem da mi ga je poslala moja Alkarica (Gospa Sinjska), na intervenciju moje babe Jake - staričice drage, koja mi je bila dječji vrtić u mom Ogorju. I ovo da kažem: potrebne logopedske vježbe imam tako što svakodnevno glasno molim Gospine krunice uz HKR. A i brevijar čitam glasno. Koji put i preglasno, pa negoduju starčeki, subraća Isusove ovce (= isusovci) 
4.    Na koji način komunicirate s vjernicima?
Važno je da kao župnik imam komunikaciju sa svojim web i sms župljanima, što mi, Bogu hvala, omogućuju ove tehno-škatulice. Tako nedjeljom sms-om razašaljem par stotina tkz. knev (komentar nedjeljnog evanđelja) - Evanđelje sažmem u 'dvi-tri riči'. Sa web-župljanima sam aktivniji na facebooku, nego na blogu. Ali, procjenjujem da ću za koju godinu biti aktivan samo na blogu.      
5.    Pomaže li Vam netko u dnevnim obvezama?
Bogu hvala, pomažu mi subraća - Isusove ovce (od milja isusovci), tako da mogu kazat 'ni ptičjeg mi mlika' ne manjka. Brinu se, sve potrebno donose... i naravno, voze me u karijoli (invalidska kolica). Ma, ah, ta karijola, to vam je svemirska jurilica u svijetu Božje milosti. Toliko toga mi je omogućila, da mi dođe da zakantam: 'Ne dirajte mi karijolu...' 
6.    Koliko Vam se život promijenio od nesreće?
Hu, koliko se život promjeno? E, sada imam karijolu (kolica), izuzeto moćno pastoralno sredstvo. Procjenjujem da su ove godine raspetosti (RBK  = raspetosti na bolesničkom krevetu), najplodnije u cijelom mom svećeničkom životu.
7.    Kad ste počeli pisati blog. što Vas je potaknulo?
Ah, kad sam počeo pisati blog, tj. voditi web župu Gospe Sinjske? Ehe, bilo je to krajem 2005. godine kada mi je Gospa Sinjska, čiju sliku nosam godinama, preko te slike progovorila (ja vidio, ja čuo) da ću profunkcionirati. O, Gospe Sinjska, ti si nam spas…  
8.    Što mislite o društvenim mrežama i svim kanalima uz pomoć kojih komunicirate sa svojim župljanima i ostalim vjernicima?
O društvenim mrežama? Pa, eto, omogućuju mi da budem web župnik, a uz to sam i sms propovjednik. Pastoralni prostor je cijeli web kontinent. Dat će Alkarica (Gospa Sinjska) da mi se vrate strani jezici kojima sam se prije saobraćajke služio. 
Pozdrav svima, kako pozdravljam svoje web župljane: Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi 

p.s. Molio bih vas da sami napišete par prikladnih riječi za uvod. Hvala, od srca p. Luka Rađa

- 09:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mk 8, 34 - 9, 1


Čitanje svetog Evanđelja po Marku
U ono vrijeme: Dozva Isus narod i svoje učenike pa im reče: »Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene i evanđelja, spasit će ga. Ta što koristi čovjeku steći sav svijet, a životu svojemu nauditi? Ta što da čovjek dadne u zamjenu za život svoj? Doista, tko se zastidi mene i mojih riječi u ovom preljubničkom i grešničkom naraštaju - njega će se stidjeti i Sin Čovječji kada dođe u slavi Oca svojega zajedno sa svetim anđelima. Još im govoraše: »Zaista, kažem vam, neki od ovdje nazočnih neće okusiti smrti dok ne vide da je kraljevstvo Božje došlo u sili.«
Riječ Gospodnja.

- 09:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo nek ti se uriže u možđane. Ako oćeš bit vojnik Kristov kako spada tribaš imat volje umrit, crknit, nestat.' Ajoj dide! Alkarica koja mi je dala 'puno lipi stvari' mi je kroz prste progledala.

- 09:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Znaš šta Lujo ti jes dragi i mija. Al' sprem se sprem mile jer tebi je ić za dragin Isuson. A tu nima pečeni kukuruza iz ognjišća. Tu je umri, crkni, nestani.' Ajoj baba Jako kako ću ja to?!

- 06:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.02.2022., četvrtak


- 17:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ajoo kako je dobro biti 'čovik na mistu'!

- 17:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


15.09 sati Aha bilo je. A zna se: red je red! Bila je krunica Božjeg milosrđa uz HKR. Pa je potekao onaj ubitačni: Haj na web Isusova ovco! A što? Pa može ono što si na mob slagao za 'Slobodnu', a ima još za slagat. Pa ću to ovih dana. Haj, zdravi i veseli bili!
- A to o prijedlogu da Višeslavova krstionica bude na euru znate iz sms-a koji sam poslao 'Slobodnoj': Višeslavova krstionica = 1 euro. Pa mislim da se tako najbolje predstavljamo svijetu: Hrvatska je kolijevka kršćanstva.
- O Dalmatincu na euru? Korisnije bi bilo porazmislit kako da Dalmatinac ima euro u džepu
- A život poslije 'saobraćajke'? Ma to vam je bilo ka u priči 'bombe, rašpe, livorveri'. Ma su Bogu hvala prošle te nevere. Sad sam živ, svoj sam na svome, sa svojima. Sa svojim poslom se bavim. A to znači: imam svakodnevnu svetu misu. Svakodnevno sam i na web župi Gospe Sinjske - slažem razmatranja i molitve. E i Bogu hvala svaki radni dan imam potrebne terapije. Fězioterapiju mi daje 'meštar Splićo', tako se on predstavlja ne webu. Inače stručan, profesionalan 'čovik na mistu'. A eto ja kažem poslala mi ga Alkarica (Gospa Sinjska) na intervenciju babe Jake - staričice drage koja mi je bila dječji vrtić u mom Ogorju. I ovo da kažem: Potrebne logopedske vježbe imam tako sto svakodnevno glasno molim Gospine krunice uz HKR. A i brevijar čitam glasno. Koji put i preglasno. Pa negoduju susjedi u kući starčeki, subraća Isusove ovce (kako od milja zovem isusovce)

- 17:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, Alkarice moćna ne bojimo za tvojim Sinom kud god poći koliko god teško bilo. Samo ako si uz nas ti sa svojom pomoći. O Gospe Sinjska budi uz nas.

- 17:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.56 sati Krepošću urešeni Anđelko prelijepo propovijeda svojim radom i žěvotom, hvala Bogu za njega - eto to sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa).... A onda 'vrooom' prasak na sred sobe, u tisuću boja kraljica Hrvata - a to zapravo naša pastirica s. Natalija sa uzdignutim križem Kristovim. Kraljevski izgleda nema se što za reći. A od nje takve bježi glavom bez obzira svaka nevaljalština i zloća, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdrav i veseli bili!

- 16:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Mosore o tebi sam čuja samo dobro - HVALA! (facebook)

- 16:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nikodem i Josip iz Arimateje, koji su potajice bili Isusovi učenici, založili su se za Njega koristeći svoj položaj u društvu. U trenucima samoće, potpune napuštenosti i odbačenosti…, baš tada oni javno istupaju za Njega (usp. Mk 15:43)...: herojska hrabrost! S njima ću i ja poći do podnožja križa; snažno ću zagrliti hladno Tijelo Kristovo, vatrom svoje ljubavi…; skinut ću čavle svojom pokorom i mrtvljenjem… zamotat ću Ga u novo sukno moga čistoga života i pokopat ću Ga u živu stijenu svojega srca gdje Ga nitko neće moći odvojiti od mene i tamo se, Gospodine, odmori! (Josemaria Escriva)

- 12:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Krist ne treba njonjavce. Nego borce koji spremni najodvratnijom smrću umrijeti za s Kristom ići u pobjede nove.

- 12:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dana 2022-02-17 11:18 … je napisao(la):
Poštovani ovo su pitanja na koja bih molila da mi odgovorite: Hvala!
* Zašto višeslavova krstionica na kovanici?
* Što mislite o psu dalmatincu na kovanici?
O VAMA
* Kakav Vam je život nakon nesreće? Kako izgleda Vaša
svakodnevnica?
* Na koji način komunicirate s vjernicima?
* Držite li propovijedi i na koji način?
* Pomaže li Vam netko u dnevnim obvezama?
--
* Koliko Vam se život promijenio od nesreće?
* Kako bi opisali svoje duhovno i tjelesno stanje?
--
* Kad ste počeli pisati blog - što Vas je potaknulo?
--
* Što mislite o društvenim mrežama i svim kanalima uz pomoć kojih
komunicirate sa svojim župljanima i ostalim vjernicima?

- 11:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.33 sati Da ga ne bi bura zela... Pjevaju p. Ipši kojemu je imendan. A imendan je i p. Nagy-u koji je ove ovce učinio Isusovu ovcu = isusovca. Ha, ovo što tipkuljim na mob đinasticirajući na motomedu je preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? Bila je sveta misa u 10 sat. A večeras sam jedva čekajući uradbu samo takvu. Koji na Isusovoj ovci izvodi meštar Splićo. … Ouh, danas ga priječi ozbiljna zapreka doći, ah… Ali tu je đinasticiranje: ) 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Onaj tko skuplja zemaljsko blago cijeli život prolazi u napuštanju tog blaga. Njemu je smrt gubitak. Onaj tko skuplja blago na nebesima, raduje se vječnosti. On se svakoga dana primiče svojem blagu. Njemu je smrt dobitak.

- 09:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Euharistija je veliko blago Katoličke Crkve. Sam Isus skriva se pod prilikama kruha i vina. Vjerujemo, kako kaže Katekizam, u presvetom sakramentu Euharistije ‘sadržani su istinski, stvarno i bitno (supstancijalno) Tijelo i Krv našega Gospodina Isusa Krista, s dušom i božanstvom, i, prema tome, čitav Krist‘ (KKC, 1374).

- 09:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ništa ne raduje kao radost koju si dao drugome, jer to je ljubav! (prof. Tomislav Ivančić)

- 09:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'Danas slavimo sedmoricu svetih utemeljitelja Reda Marijinih slugu ili servita, prosjačkog reda osnovanog 1233, znamenitog po osobitom štovanju Blažene Djevice Marije. Bili su to ugledni firentinski građani.' HIiM

- 09:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Blagoslivljat ću Gospodina u svako doba,
njegova će mi hvala biti svagda na ustima!
Nek se Gospodinom duša moja hvali,
nek čuju ponizni i nek se raduju!
Ps 34

- 09:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Tomislav Ivančić (Davor, 30. studenog 1938. – Zagreb, 17. veljače 2017.) bio je hrvatski katolički svećenik, teolog, filozof, evangelizator i duhovni pisac.
Počivao u miru Božjem! (facebook)

- 09:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.00 sati A ti, što ti kažeš tko sam je za tebe? Oh, Kriste Ti za mene? ispod slojeva što sam čuo i pročitao o Tebi. Ti za mene osobno? Konkretno? Bez, bez, bez... Tko si? Ti sve si! Ti Prijatelj si! Ti si Ljubav! Ti Bog si! To je moja gola vjera. U to čvrrrsto vjerujem. Hajmo u ovaj četvrtak, 17. 2. 2022. Prvi korak (Gospina krunica uz HKR) je učinjen. A sada vedro i veselo! Kroz sve događaje i susrete vedrino odsijevajući - što znači hvaleći i slaveći Isusa a Mariju primjereno časteći: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


-Hvaljen Isus i Marija! … -A1 skromno koliko mogu jer sam pročitala na župi vašeg bloga da vam je potreban a potrebno je i nama vjernicima slušati Riječ Božju.
-Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, svijet o Kristu govori ovo, ono... Ali Krist ne mari za to. Zanima Ga što ti kažeš. Kažeš li da je ljubav realizirajmo: SPC = RKC = SPC. Od srca p. Luka, isusovac

- 08:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nisam došao na svijet da bih se natjecao s bilo kime. Tko se želi natjecati sa mnom, gubi vrijeme. Na svijetu sam da bih se natjecao sa samim sobom. Prevladavao svoje limite, pobijedio svoje strahove, borio se protiv svojih mana, prevladavao svoje teškoće i trčao prema svojim ciljevima. A sve to mi već oduzima puno vremena. (Anthony de Mello)

- 08:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.01 sati I večeras (srijeda) poslije ovog, onog... Učinio sam olovkom zapis u blok (za spas rukopisa). Evo koji... Auh, taj udarac u glavu - zamisli ne sjećam se! A napisao koji trenutak prije. E morat ću pogledat! ... Aha to malo prije sam rekao himan Duhu Svetom. Pa sam napisao svoju zahvalnu molitvu: Hvala, Ti hvala Duše Sveti što me doista 'U nemoćima tjelesnim potkrepljuješ bez pretanka. Svakodnevno to činiš preko meštra Spliće. Eto sutra (četvrtak) to nećeš moći preko njega činiti jer je zapriječen doći urađivati me. Ali moći ćeš preko motomeda - kojeg su mi kupile moje Pečnik-ove. To vam je tako: Gospodin nam pomaže po dobrim ljudima. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne traži ljubav ljudi. Ne dozvoli da te zbuni nedostatak njihove ljubavi. Čovjeka često vole zbog zla a mrze zbog dobra. Ne trudi se da se dopadneš čovjeku, nego Bogu. Nebo se ljuti na nas zbog naših grijeha, svijet zbog naših vrlina. (L.N.Tolstoj)

- 08:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 18. 2. 2022. Gospodine a danas u petak šestog tjedna kroz godinu je svagdan. U evanđelju slušamo da nije 'šala mala' krenuti za Tobom. Romantičnim dušicama koje su u nedoumici kažeš: 'Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga.' Znači tako Gospodine. Jedna svetica je na ove Tvoje rijeci rekla da ih baš zato imaš malo. Gospodine evo imaš nas! Za život nam snage daj. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 8,34-9,1)

- 08:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.52 sati Ma eto htio sam trunku ranije krenuti sa ovim - al' slagao sam babu Jaku i dida Majora. Bar sam htio krenuti sa večernjim 'Razmatranje uz mob' - dok sam jedva čekajući uradbu koju izvodi meštar Splićo. Gledam ga i mislim stručnjak je tu se nema što za reć. Ali on tako pogođeno i prilagođeno svoj posao čini - to je dar Božji. E pa da meštar Splićo ima karizmu urađivanja Isusovih ovca. A vjerujem i za druge Isusove beštije. Hvala Gospi Sinjskoj što ga je poslala Isusovoj ovci (meni) na intervenciju moje staričice drage babe Jake. A sad u 18.10 sati došao je... Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mk 8, 27-33


Čitanje svetog Evanđelja po Marku
U ono vrijeme: Krenu Isus i njegovi učenici u sela Cezareje Filipove. Putem on upita učenike: »Što govore ljudi, tko sam ja?« Oni mu rekoše: »Da si Ivan Krstitelj, drugi da si Ilija, treći opet da si neki od proroka.« On njih upita: »A vi, što vi kažete, tko sam ja?« Petar prihvati i reče: »Ti si Pomazanik - Krist!« I zaprijeti im da nikomu ne kazuju o njemu. I poče ih poučavati kako Sin Čovječji treba da mnogo pretrpi, da ga starješine, glavari svećenički i pismoznanci odbace, da bude ubijen i nakon tri dana da ustane. Otvoreno im to govoraše. Petar ga uze u stranu i poče odvraćati. A on se okrenu, pogleda svoje učenike pa zaprijeti Petru: »Nosi se od mene, sotono, jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko!«
Riječ Gospodnja.

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo vojniče Kristov reci pravo koja čeljad bi bila najbolja da budu oko tebe da izresteš kako spada u vojnika Kristova?' Oho dide još pitaš? Starčad Ogorska - to je to!

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo da čujen po čemu ćeš se sićat Ogorski sila?' Ih baba Jako kuda ikad moren zaboravt kad za me pekla kukuruze u ognjišću. 'A Gospina ružarja?'

- 07:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.02.2022., srijeda


- 17:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Obitelj to je to!

- 16:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ogoranac iz svega se vidi da si duša samostanska - Haj budi i ti isusovac. Od srca p. Luka

- 16:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Živjeti valja jednostavno! Ne posjedovati ništa što nismo spremni izgubiti, budući da ne žalosti čovjeka siromaštvo, nego želja. Sreća sigurno nije u stjecanju i uživanju, nego u tome da se ne poželi. Nije siromašan onaj tko ima malo, nego onaj tko želi više. (R. Tore)

- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ako umijemo sačuvati mir, onda je malo važno gdje se nalazimo i gdje radimo. Bolesnih i drhtavih duša ima i iza najveće klauzure, a mirnih i staloženih i u najvećoj buci. Gdje je mir, tu je i Bog, gdje je mir, tu je i Božja blizina. (Marica Stanković)

- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.10 sati Aha je bila je krunica Božjeg milosrđa uz HKR. E onda se prišuljao i onaj nestaško: Haj, na web Isusova ovco! A što? Ništa posebno. Guštam smireno, normalno živjeti. Radostan sam da se sve odvija uredno po točkama dnevnog reda. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska o tebi i o tvom Sinu svašta pričaju. Umjesto da priznaju i pošteno kažu da si Vlajina i Bogorodica. Alkarice moćna pomoć nam daj.

- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.47 sati Ha, već sam neko vrijeme u 'krpama'. Zabavljam se tehno škatulicama. A i danas sam učinio zapis olovkom u blok (za spas rukopisa). Evo što sam napisao: 'Hm pola dana je dalo svoje. Pa ipak dobro je.'... Kad ono na sred sobe milosni vatromet meni na očigled sja i blista kraljica Hrvata. Ima je što za vidjeti svjetlom odjevena, suncem ogrnuta. Kad što?! To je naša pastirica s. Natalija, krhka časna sestrica sa uzdignutim križem. Kristovim. Od nje takve bježi i sklanja se svaka nevaljalština i zloća, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Isusovi (isusovci) kao trag za sobom ostavljaju Isusa.

- 11:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


11. 04 sati Đinasticrajući na motomedu poslije svete mise koju je predvodio fra Mika studoš s Jordanovca, samo da kažem poslije svete mise smo se podružili u auli Fra Mika je učinio sliku i poslao i još nešto dao... I šta još za 'Glas iz krpa'? Bogu hvala večeras će biti uradba kakva spada na Isusovu ovcu a izvest će je fiziomaher meštar Splićo. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sreća je duhovne
a ne tjelesne naravi;
rađa se iz žrtve
a ne iz uživanja,
iz ljubavi
a ne iz požude.
(Jean-Baptiste-Henri Lacordaire)

- 09:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 09:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Tko smije stanovati na svetoj gori tvojoj, Gospodine.
Onaj samo tko živi čestito,
koji čini pravicu,
i istinu iz srca zbori,
i ne kleveće jezikom.
Ps 15

- 09:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'Danas slavimo svetu Julijanu, mučenicu iz Nikomedije (danas 0zmit, Turska), grada na sjeverozapadu Male Azije. O njoj kruže mnoge legende, često prijeporne. U svojoj obitelji bila je jedina kršćanka, dok je njezin otac Africanus bio gorljivi štovatelj rimskih bogova. Obećao ju je za ženu senatoru Eleuziju. Julijana je bila spremna za taj brak, ali je tražila da Eleuzije postane kršćanin. On se tada razbjesnio, izveo je pred sud i optužio je kao kršćanku. Hrabru djevojku nisu uspjele slomiti ni prijetnje ni grozne muke. Najprije su je bacili u vrelo ulje, a zatim joj odrubili glavu. Dogodilo se to godine 305, za vladavine cara Maksimijana. ' HIiM

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Euharistija je zalog ili jamstvo buduće slave, tj. uskrsnuća i vječnoga i sretna života s Bogom, Trojedinim, s anđelima i svim svetima: „Budući da je Krist prešao s ovoga svijeta k Ocu, u Euharistiji nam daje zalog buduće slave kod Njega: sudjelovanje u Svetoj Žrtvi poistovjećuje nas s njegovim Srcem, podupire nam snage na putu života, budi čežnju za životom vječnim i već sada nas sjedinjuje s nebeskom Crkvom, s Blaženom Djevicom Marijom i svima svetima“. (KKC, 1419)

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.43 sati. Jel'no onaj Luka po kom si, 'prešao' sa 63, baš koliko imaš ti? Pradjed Luka napravio nešto od života i imao je pravo 'prijeći' (umrijeti). Stvar izgleda jasna: Ogoranac od Šešulinih Rađa ne 'prelazi' praznih ruku! HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


22.50 sati Ne, nisam još hrrr... Ali došlo mi nešto pa sam dohvatio mob i idemo 'zlatni palček' ima volje otplesati nešto slova. Kad sam se ono 1959, rodio kao Vlaj u Svilaji na Livodicama u jednoj romantičnoj štalici - punoj poezije. Majka se u visokoj trudnoći uspela na Svilaju jer trebalo je vaditi krumpire - jesen je. Kad ono 19. rujna ipade jedan oveći kunpir. Drage bake su bile u majku. Baba Naća kad je vidjela da je muškić je uskliknula: 'Evo mile, evo Luje!' Moj pradjed zvao se Luka. Našao sam podatke a je taj Luka rođen 1882 umro 1945. Matematika kaže: 1945 - 1882 = 63 ali i 2022 - 1959 = 63. A šta ću vam pričat? Ne bi mi bilo krivo 'prijeći' ako bi prispio tamo gdje sam bio provirio. Ali Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje o slijepcu kaže da svoje slijepce trebamo donijeti Isusu. Hajmo ti nosi RKC ja ću SPC. Pa će Isus izvesti: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati Ista priča i večeras (utorak). Poslije ovog, onog... Učinio sam zapis olovkom u blok (za spas rukopisa). Večeras sam napisao osvrt na evanđelje (srijeda). Evo koji: Koje slijepce ja to moram donijeti Isusu da im pomogne. Mislim da na taj način trebam slušati evanđelje. U redu onog slijepca iz evanđelja donio onaj netko. Ali ti gdje živiš u Zagrebu, u Splitu... Tko su tvoji slijepci? Ti im znaš imena... Slijepci su ako stvari ne vide kao normalan svijet. To što mu optički sustav u oku funkcionira - ništa ne znači. Srce, srce ako ono nije uredu - problematičan je vid. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 17. 2. 2022. Gospodine danas u četvrtak šestog tjedna kroz godinu kad je svagdan. U evanđelju slušamo o Tvojoj svakodnevnici. Dok si sa svojima išao od sela do sela uz put ste razgovarali. Ovaj put si ih Ti pitao: 'Što govore ljudi, tko sam ja?' A ljudi kao ljudi jedni da ovo, drugi da si ono... A onda Ti Gospodine nastupaš i pitaš svakoga od nas, i nas koji jutros slušamo naš radio: ' A vi što vi kažete, tko sam ja? Tebe baš tebe pita. Tko je Isus Krist za tebe? Ne što si čuo ili pročitao da je za nekog drugog. Imaš ili nemaš odgovor? Samo da znaš da je u ime sviju koji su Isusovi Petar pravilno odgovorio: 'Ti si Pomazanik - Krist!' To je vjera naša Gospodine. U to i mi vjerujemo. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 8, 27-33)

- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.29 sati A ipak ću trunku nadopuni mob 17.49 sati. Haj trunka je dobro legla. A sada, i večeras (utorak) čekajući uradbu kakva spada na Isusovu ovcu a izvodi je meštar Splićo. Krenimo sa uradbom večernjeg 'Razmatranje uz mob'. Valjalo bi kazat koju o evanđelju (srijeda) ... Aha to je ono slijepcu kojeg je trebalo donijeti Isusu. Svatko od nas ima nekog kog treba donijeti Isusu - da mu Isus pomogne!!! Pazimo na to ako nisi konpententan da pomogneš. A iz želje da se pokažeš nesebičan, požrtvovan, pun ljubavi. Ako se ideš sam upuštati pomagati povjerenom. Ti se zapravo razbojnički ponašaš. Tu važi ona: 'Daj dite materi'. Eto zato sam ja ljut na meštra Spliću kako da me nije našao prije nego sam morao podnijeti 'tamnu noć' ove raspetosti (RBK). 20.43 sati Sad ispružen u 'krpama' samo da kažem, meštar Splićo zna radit svoj posao i stoji ona: 'Daj dite materi!' Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mk 8, 22-26


Čitanje svetog Evanđelja po Marku
U ono vrijeme: Kad Isus i učenici dođoše u Betsaidu, dovedu mu slijepca pa ga zamole da ga se dotakne. On uhvati slijepca za ruku, izvede ga iz sela, pijunu mu u oči, stavi na nj ruke i zapita ga: »Vidiš li što?« Slijepac upilji pogled i reče: »Opažam ljude; vidim nešto kao drveće ... hodaju.« Tada mu Isus opet stavi ruke na oči i slijepac progleda i ozdravi te je mogao sve jasno na daleko vidjeti. Tada ga posla kući i reče mu: »Ne ulazi u selo.«
Riječ Gospodnja

- 07:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Dide nisan ja jedini kog si ti primaka Bogu. Svak koj tebe susrija imaj potribu bit bolji čovik. 'Lujo šta ću ti pričat kakoj mi bilo krivo šta su mi ukrali crikvu.'

- 07:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo dragi Isus će učinit sve za te. I za unog kog mu spomeneš akoj od potribe?' Ehe znan baba Jako daj od potribe moja seka. Mile odma š njon u Gospinu ružarju.'

- 06:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.02.2022., utorak


BLAGOSLOVLJENA VAM I MIRNA NOĆ U GOSPODINU ISUSU KRISTU I PRESVETOJ DJEVICI MARIJI !!!

- 17:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Hvala svima koji mi šalju bonove, ali u imeniku imam nekoliko stotina brojeva, pa je darežljivost nekolicine nedostatna. Volio bi da i dalje što više župljana dobiva KNEV (komentar nedjeljnog evanđelja), babu Jaku, i ostalo. Hvala na razumijevanju. Od srca vaš web-župnik p. Luka od raspete ljubavi.

- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.09 sati Aha, bilo je: red je red! Bila je krunica Božjeg milosrđa uz HKR. A onda je pohrlio i onaj nesmiljeni: Haj na web Isusova ovco! A što? Ček, ček trebam javiti onima iz 'Slobodne Dalmacije' da ne dolaze jer je klauzura - korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Osmijeh je milovanje, dar koji ima veliku vrijednost. Trebamo se iznova naučiti smiješiti, dopustiti da nas preplavi nova radost. ('ŽELIM TI OSMIJEH' - PAPA FRANJO)

- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh majko naša, Vlaška Alkarice ko će koga nego svoj svoga. Donesi sve svoje Vlaje a i one koji su uz njih svome Sinu. Podsvilajska majko volimo te svi.

- 16:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.50 sati Evo što sam baš olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Anđelko hvala ti za propovijed!' Pa je propovijeda mi životom. Svojim odnosom prema povjerenom. Kao njegovatelj zna što njega spada i to izvrsno radi (oh, da su takvi svi bili!) ... Aha. Bogu hvala i danas se na sred sobe, meni na očigled ukazala, sjajem odjevena, suncem ogrnuta kraljica Hrvata. Ma to je da ti stane pamet! Ona to je naša pastirica s. Natalija sa uzdignutim križem Kristovim. Od kog uzmiče i sklanja se svaka nevaljalština i zloća, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Pozdrav … Novinarka Slobodne Dalmacije napravila bi priču s Vama za Slobodnu.
O prijedlogu za konvanicu (Višeslavova krstionica) i o vama i vašem životu nakon nesreće sada, duhovnom i tjelesnom stanju, te blogu, društvenim mrežama i svim kanalima uz pomoć kojih komunicirate sa svojim župljanima i ostalim vjernicima.
Nadam se da ste zainteresirani
- Draga šinjorina ali ja vam ne znam govorit (govor stradao u ‘saobraćajki’). Na upite bi mogao pisanjem odgovarati. Ali vi procijenite! Od srca p. Luka
- Da znam, tako sam i mislila. Pitanja Vam mogu poslati na mail/ fejs. kako god Vam je draže
- E-mail je: luka.rada@isusovci.hr Od srca p. Luka
- Sad ću pitanja poslati , a prije toga da pitam gdje živite.
Hoće li Vas nas fotograf moći doći fotografirati. Imamo slike vaše ali iz 2009. Godine
- Pa imate mojih slika na fejsu ili blogu. Ali ako mu se baš da slikavati me neka: Svećenički dom, Fratrovac 40, Zagreb
- Kada Vam odgovara da Vas dođu snimiti?
- Svaki dan je sveta misa u 10 sati u kućnoj kapeli. Od srca p. Luka
- Možete li mi dati adresu
I može li Vas fotografirati u kućnom izdanju, uz računalo primjerice
Trebat će nam više različitih slika. Neće biti dovoljno samo sa svete mise
- Uh zaboravio sam vam reći da je u samostanu korona-klauzura. Ništa do daljnjega. Od srca p. Luka

- 12:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Uvijek je dobro kad si sa svojima (jer tvoji su Kristoliki)

- 12:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.38 sati Puste su kale, svi gredu rano spat. Niko vrimena nima ni pismu zapivat. ... Hvaljen budi Bože kralju naš nek Te slavi čitav svijet ... E a baš sada lift spušta u kapelu p. Šimića (s štapom), karijolu (s ovcom) i krepošću urešenog Anđelka. A ovo što ta ovca (u karijoli) na mob tipkulji je preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? Sad na svetoj misi Isus će nas okrijepiti Sobom. Pa će i ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac. I još? Pa đinasticiranje na momedu. I još, još? Aha i još večeras past će potpuna i cjelovita uradba na Isusovoj ovci a izvodi je fiziomaher meštar Splićo. Bog ga blagoslovio. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ne budi toljagaš ako ni liječnici ne znaju lijeka. Shvati blizu njega si da ga nosiš Kristu!!!

- 08:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Premda osjetila istinski utvrđuju vanjštinu kruha i vina, svjetlo vjere nam omogućuje prepoznati da što se stvarno nalazi pod velom euharistijskih prilika jest suština Tijela i Krvi Gospodina. Zahvaljujući nepromjenjivosti sakramentalnih prilika kruha, smijemo tvrditi da je Tijelo Kristovo - čitava njegova Osoba - stvarno prisutna na oltaru, ili u ciboriju, ili u Svetohraništu.

- 08:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Čim pomislim: 'Noga mi posrće' -
dobrota me tvoja, Gospodine, podupire.
Kad se okupe tjeskobe u srcu mome,
tvoje mi utjehe dušu vesele.
Ps 94

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


"Četrnaestorica blaženih franjevačkih mučenika (Češki Blahoŕeŕeni ŕurnĺct praŕskŕch muŕedněkŕ) dali su svoj život za Krista Gospodina u Pragu 15. veljače 1611. Franjevci reda Manje braće (OFM) u Prag su došli 1604. i nastanili su se u samostanu pored crkve Gospe Snježne u praškom Novom Gradu. Došli su u Prag iz različitih zemalja zapadne Europe i u tada pretežno protestantskom gradu služili su kao svijetli primjer kršćanskog života. " HIiM

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


2.31 sati A štaš' anđele sam već odsanjao i u snove mi više neće... Samo da opet vidim... 4.19 sati Ništa od hrrr... Hajmo u novi dan (utorak, 15. 2. 2022.). Može domaća budnica: Veselo, veselo Zagorci, veselite se i vi Vlaji: oja noja oooj, veselimo svi iz domaje Hrvatske i šire... Svi sa weba smo u Srcu našega Gospodina. Oho kako smo sretni, kako smo ljubljeni. Svakog od nas Krist Gospodin ljubi kao jedinoga - i svu ljubav Srca Svog u naše srce ulijeva. Kako da Ga ne ljubimo? Kako da Ga ne hvalimo i slavimo? Kako da vedrinom ne odsijevamo. Pa da se po svuda i svima razliježe: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Na Kmanu su to zvali koza. Od srca p. Luka (Facebook 'Osamdesete u Splitu')

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Poštovanje don Luka, možete li nam poslati svoj broj mobitela.
- 0915323766 Evo!
- A tko to traži?
- Napravili bi s vama razgovor. Javit će vam se naša novinarka

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni evanđelje kaže da moramo pamtiti ono kad smo postali svoji, tj. kad smo susreli Krista. Realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi biskupe, p. Pozaiću čitav dan vas nosim u mislima. A evo tek sad sms čestitka. Sretan imendan! Od srca p. Luka
- Dragi p. Luka hvala ti na sjećanju i molitvama. Nakon dva tjedna na Rebru sad sam opet u Domu. Salutem in Domino vp

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.01 sati Ha, i večeras (ponedjeljak) posije uobičajenog učinio sam zapis olovkom u blok (za spas rukopisa). Evo što sam napisao: Uobičajeno, svakodnevno, posve normalo se živi. Trudim se da ova jednoličnost normalnosti ne prijeđe u dosadariju. Hah, tek što ne migam - pa šta? Imam i velik nos pa isto kvalitetno živim. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Uskrsli Kriste, Tebi vjerujemo mi
da i naš Uskrs jednom mora svanuti,
al' znamo da za Uskrs treba trpjeti,
za život nam snage daj

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Čovjek koji nije zahvalan dobročinitelju čovjeku, taj je, već i iz tog razloga, nezahvalan i svom Stvoritelju Bogu. Nezahvalnost je ružna, i pravednu čovjeku se gadi. Nezahvalnost boli i žalosti onoga prema kome je učinjena, ali i svakog onog koji ne podnosi nepravdu. Nezahvalan čovjek je čovjek nepravedan i nepošten - čovjek bez karaktera. Nezahvalnost je grijeh i uvreda Bogu. Bit grijeha jest upravo u čovjekovu odbijanju da Bogu bude zahvalan.

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 16. 2. 2022. Gospodine a danas u srijedu šestog tjedna kroz godinu kad je svagdan. Po riječima evanđelja nam svraćaš pozornost kako važnu ulogu imamo i mi u pomoći našim bližnjima koji su u potrebi. Slijepcu u Betsaidi si mogao pomoći samo zato što su ga njegovi bližnji donijeli k Tebi i zamoli Te da mu pomogneš. Molimo Te Gospodine daj nam milost razaznati i pošteno priznati kad svojim bližnjima sami ne možemo pomoći. I volje nam daj k Tebi ih donijeti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 8, 22-26)

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.25 sati O ne, ne zaboravi one šetnje šumom Kastavskom sa krunicom u ruci i Lungo mare - ne zaboravi. Kad shvatio si koliko dragocjen si mi. Da, da tad shvatio sam da sve vlasi prebrojio si mi Gospodine. I tada Ti opet rekao da sam Tvoj i ponovio sam: vodi kud hoćeš me. Ahu, ovo sam već počeo večernje 'Razmatranje uz mob' čekajući meštra Spliću da uradi mene, Isusovu ovcu baš kako spada. 20.23 sati. E sada ispružen u 'krpama'. Mogu kazat je bija je meštar Splićo i 'samo tako' me uradija. Moje miganje procijenio kao sličnije Perinom nego Trišnjinom. Još sam mu rekao da volim Trišnjinu vagabundsku - boemsku dušu. Ha, Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mk 8, 14-21


Čitanje svetog Evanđelja po Marku
U ono vrijeme: Učenici zaboraviše ponijeti kruha; imali su samo jedan kruh sa sobom na lađi. Nato ih Isus opomenu: »Pazite, čuvajte se kvasca farizejskog i kvasca Herodova!« Oni zamišljeni, među sobom govorahu: »Kruha nemamo.« Zamijetio to Isus pa im reče: »Zašto ste zamišljeni što kruha nemate? Zar još ne shvaćate i ne razumijete? Zar vam je srce stvrdnuto? Oči imate, a ne vidite; uši imate, a ne čujete? Zar se ne sjećate? Kad sam ono razlomio pet kruhova na pet tisuća, koliko ulomaka punih košara odnijeste?« Kažu mu: »Dvanaest.« »A kada razlomili sedam na četiri tisuće, koliko ulomaka punih košara odnijeste?« Odgovore: »Sedam.« A on će njima: »I još ne razumijete?«
Riječ Gospodnja.

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo kad naresteš al' ćeš se ti sićat Ogorske starčadi? Samo da znaš vojnik Kristov uvik zna daj ga Krist kralj da.' Dide menej da priko Ogorke starčadi.

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako staričice moja draga. Meni se ova naša sila uz ognjišće upisuju u možđane. I kad naresten moću s tebon bit na silu - ko zna gdi bija. 'Lujo sit se na silu imamo i Gospinu ružariju.'

- 06:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.02.2022., ponedjeljak

Pomoćnica Kmanjana


Budi s nama o majčice sve do zadnjeg dana, molimo se tebi Pomoćnice Kmana

- 17:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


I Božji blagoslov!

- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Reci kako da te ne volim? Za sve što si mi dala kao ništa su tek riječi hvala, hvala. Znam i to Alkarice draga da bi ljubav bila uvjerljiva mora biti mjerljiva. O Gospe Sinjska budi uz nas.


- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.10 sati Aha jer se treba čuvati red da bi red čuvao nas, ispoštovao sam to redovničko pravilo i imao krunicu Božjeg milosrđa uz HKR. Pa je onda pohrlio i onaj nesmiljeni: Haj na web Isusova ovco! A što? Ha, znam da mi ne leži ovaj posao novinara. Ali kako stvari stoje morat ću baviti ovakvim nikakvim tekstovima jer biti je na webu do daljnjega. A pisati se uči pisanjem - čuo sam od jednoga. Ha, Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.02 sati A evo što sam baš olovkom napisao u blok (za spas rukopisa) : Valentinovo? Pa da vjeruj u ljubav! Ali baš vjeruj!' Ponirući u Nju shvatit ćeš da Bog je ljubav! A vjera, ufanje i ljubav stožerne kreposti. ... Ah, opet je naša pastirica s. Natalija zapriječena doći, uzdignuti križ Kristov i pokazati svoje istinsko obličje kraljice Hrvata. Morat ću se i dans sam samcat obračunati sa ovom beštijom koronom Zdravomarijom Alkarici (Gospi Sinjskoj). Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Pamtit ću Sinj i milosti koje si mi dala Sinjanko draga kad molio sam podno tvog oltara. O Gospe Sinjska hvala ti hvala.

- 12:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.45 sati Hoćemo Luka? I već krepošću urešeni Anđelko liftom spušta karijolu (s ovcom) u kapelu Isusu. Gdje će ih na svetoj misi Isus okrijepiti Sobom. Pa će i ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac. Ha a ovo sto ta ovca na mob tipkulji je preglednik dana 'Glas iz krpa'. I šta ima? Aha ima, ima danas je Valentinovo. E to je imendan našem ministru p. Zdravku. A i biskup p. Pozaić ima imendan. I još? Poslije svete mise đinastoiciranje na motomedu. A uvečer uraba kakva spada na Isusovu ovcu a izvodi je meštar Splićo. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ne zaboravi! Ljubav te je dala za ljubav! Ako prestaneš ljubiti više nećeš biti!

- 11:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Svijet govori: 'Da bi bio sretan, trebaš biti bogat, moćan, uvijek mlad i snažan, trebaš biti slavan i uspješan.' Isus izokreće ove kriterije i proročki naviješta: 'Istinska punina života postiže se nasljedujući Njega, prakticirajući Njegovu riječ.' To znači biti siromašan iznutra, isprazniti se od sebe kako bismo načinili mjesta Bogu. Tko se osjeća bogat, uspješan i siguran, temelji sve na sebi i zatvara se Bogu i braći, dok onaj tko zna da je siromašan i da si nije dovoljan, ostaje otvoren Bogu i bližnjemu. I pronalazi radost. (papa Franjo)

- 11:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


„Bog je tako ljubio svijet da je Sina svoga dao!” Čovjek je ranjeno biće upravo zbog pomanjkanja ljubavi. Zato je nama danas, kao što je bilo i ljudima prije nas, teško shvatiti dubinu ove Isusove riječi. Nosimo u sebi slike i sjećanja: ranjeno je naše srce, tolika očekivanja nisu ispunjena, tako smo često razočarani, bilo u velikim, bilo u malim stvarima. Bog je ljubav i ostaje vjeran. Nikada nam neće uskratiti svoju ljubav. Prepustimo joj se u svim našim noćima i u svakom mraku, u teškim časovima i u kušnjama života, u bolesti i u zdravlju. Bog ne ljubi samo za jedan čas - u trenucima kada smo dobri, kada nismo sagriješili - nego nas Njegova ljubav prati neizbrisivo zauvijek. (fra Zvjezdan Linić)

- 09:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


„U ovom se očitova ljubav Božja u nama: Bog Sina svoga jedinorođenoga posla u svijet da živimo po njemu. U ovom je ljubav: ne da smo mi ljubili Boga, nego – on je ljubio nas i poslao Sina svoga kao pomirnicu za grijehe naše. Ljubljeni, ako je Bog tako ljubio nas, i mi smo dužni ljubiti jedni druge“. (1. Ivanova 4, 9-11)

- 09:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Prisutnost istinskog Tijela i istinske Krvi Kristove u ovom sakramentu „ne spoznaje se osjetilima, nego samo vjerom, koja se oslanja na Božji autoritet“. (KKC, 1381).

- 08:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Prije nego bjeh ponižen, lutao sam,
ali sada tvoju čuvam riječ.
--
Ti si tako dobar i dobrostiv:
nauči me pravilima svojim.
Dobro mi je što sam ponižen
da bih tvoja naučio pravila.
Ps 119

- 08:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'Danas slavimo svetog Valentina, rimskog biskupa i mučenika iz III. stoljeća, zaštitnika zaljubljenih. O njemu nema mnogo povijesnih podataka, a ipak je omiljeni svetac u Božjem narodu. Bio je liječnik, svećenik i vjerojatno biskup u Rimu, glasovit po svojoj mudrosti i uzornom životu. Uživao je velik ugled i kod pogana i kod kršćana. Pripisuju mu se mnoga čudesna ozdravljenja.' HIiM

- 08:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.01 sati Bogu hvala učinjen je prvi korak (Gospina krunica uz HKR) u novi dan (ponedjeljak, 14. 2. 2022.). Aha jel'no je danas liturgijski dan kad se 'ftičeki ženiju'. Kako Međumurci kažu za Valentinovo. Baš gledan današnje evanđelje. Ah, ovi farizeji su ubitačni. Znak traže! 'Kruha povrh pogače.' To je kao da riba pita ribu: što to znači biti mokar? Ma haj! Idemo naprijed, samo naprijed vedro i veselo, vedrinom odsijevajući učinimo sve ljepšim. A u tome ćemo uspjeti ako budemo kroz sve događaje i susrete hvalili i slavili Isusa a Mariju primjereno častili: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- BB p. Luka u nadi da ste dobro koliko je to moguće šaljem vam mali bombon broj: …
BB i lijep pozdrav … sv. Ivan Zagreb Utrina
- Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 08:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Uzdignimo pogled prema nebu, jer tko se iskrena srca klanja Bogu, taj ljubi bližnjega... (PAPA FRANJO)

- 08:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


No, ništa ne pomaže toliko trijumfu moga Bezgrješnog Srca kao svećeničko srce koje pati. U vama je, sinci, Isus, koji nastavlja svoju zadaću čišćenja. Samo njegova Krv može oprati sve zlo, svu mržnju i sav grijeh svijeta. Zato, budući je sada stigao čas čišćenja, bit ćete pozvani da sve više trpite. Za vas je, sinovi, ovo čas Križa. Ali, trpjet ćete sa mnom, vašom Majkom koja vas je rodila podno Križa. Uvijek sa mnom, u sadašnjosti koju vam Otac dariva: da se prikazujete i da trpite na Srcu svoje ožalošćene Majke. (…)

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni haj ne budimo farizeji. Pored zdravih očiju ne pravimo slijepi. Od kud ti to da smo različiti? Kad smo dogmatski ista Crkva! SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.05 sati Evo što sam olovkom u blok napisao (za spas rukopěsa) : 'A što to čujem da je sutra (ponedjeljak) Valentinovo!' Aha to će bit zato jer je danas 13-tog je nedjelja a to je liturgijski 'jaci' dan od Valentinova. U kalendaru vidim da to nije ni blagdan ni spomendan. Posve običan dan a u Međumurju se 'ftičeki ženiju'. Ah ti liturgičari... Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Taj (Ante Lizatović) bi po Splitskom pazaru prodavao novine i vikao: ‘Sudar vlakova na Braču’.

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Prvo i temeljno polazište jest povjerenje u Boga. Ako nemamo povjerenja u Njega, sve ostalo gubi smisao, te put u budućnost postaje put u nepoznato, u tamu, popraćen strahom. Kada imamo povjerenje u Boga, sve nam je lakše jer se na Njega uvijek možemo osloniti, iako nam se ponekad može učiniti da nije tako.

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 15. 2. 2022. Gospodine danas u utorak šestog tjedna kroz godinu je svagdan. Po riječima evanđelja nam kažeš da ne zaboravljamo divna djela što učinio si nam. Upozoravaš nas da ne budemo kao ovi Tvoji učenici koje je satirala briga jer su ponijeli premalo kruha. A zaboravili su da si Ti sa par zalogaja nahranio više tisuća gladnih. Hvaljen budi Bože kralju naš divna djela učinio si nam. Ne daj da to ikad zabravimo jer zbog njih imaš nas. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 8, 14-21)

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.04 sati A eto stignem kazat da me njegovateljica 'Lj' baš stavila za motomed đinasticirati. A malo prije sam uz nju učinio đir gelenderom hodnika. Ah baterija je iscurila... 20.24 sati Joj te tehno škatulice. Ali Bogu hvala za Lea od p. Ipše - otklonio je problem sa comp-om ... A i baterija od moba koliko - toliko ok. Nastavljam ispružen u 'krpama'. Evanđelje (ponedjeljak) je farizejima koji 'traže kruha povrh pogače'. Traže od Isusa znak pored premnogih dokaza tko je Isus. Očito nisu Ga bili spremni prihvatiti kao Boga. Pa su išli malo stvar zamutiti. To je postupak visokoobrazovanih koji će reći da nisu imbecili da prihvati stvar na prvu. Ipak će oni znanstvenim metodama vidjeti da li je moguće razmišljati o prihvaćanju tvrdnje. Ajoj grozni su ti naškolani koji ne znaju 'zdravo seljački' zaključit i priznat Isus Krist je Bog. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mk 8, 11-13


Čitanje svetog Evanđelja po Marku
U ono vrijeme: Istupiše farizeji i počeše raspravljati s Isusom. Iskušavajući ga, zatraže od njega znak s neba. On uzdahnu iz sve duše i reče: »Zašto ovaj naraštaj traži znak? Zaista, kažem vam, ovome se naraštaju neće dati znak.« Tada ih ostavi, ponovno uđe u lađu pa otiđe prijeko.
Riječ Gospodnja

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Dide kako tica zna letit,a trava zna rest? Kako? Kako? Kako? 'Lujo vojnik Kristov ne traži kruva povr pogače! Kad zna da Krist kralj sa svimen upravlja.'

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako pametnica si ti Ogorska - sve znaš! A reci baba kakoj to dragi Bog jedan a nije jedan neg tri? 'Lujo kad bi te pitala da mi dodaš žeru sa ognjišća ne bi zato šta bi virova daj - pec.'

- 07:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.02.2022., nedjelja


- 17:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.13 sati Je bila je krunica Božjeg milosrđa uz HKR. Pa je potekao i onaj nesmiljeni: Haj na web Isusova ovco! A što? Aha problemčići sa strujom na mob i na compu. Ali sad u četiri je tu njegovateljica, ne znam koja - ali s kavom je. A comp i kava - to ide! Osim toga čut ću se svojima u Solin (seka Iva) Bit će kave srrrk... I ćakula - bakula će poteći i teći, teći... Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Svi koji s neba znak traže u Sinj neku dođu Vlaškoj Alkarici. Ona je znak s neba, onaj majka naša. O Gospe Sinjska budi uz nas.

- 17:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.58 sati Evo što sam u blok olovkom napisao (za spas rukopisa) : 'Aha danas bi bilo Valentinovo! Bože daj da mi Leo popravi comp.' ... E onda sa sredine sobe prasak-vatromet od tisuću boja kraljice Hrvata. Nitko ni pomislio ne bi da je to naša pastirica s. Natalija, krhka časna sestrica. Koja sa uzdignutim križem Kristovim zablista svojom kraljevskom silinom. Pred njom takvom sa križem Kristovim bježi i sklanja se svaka nevaljalština i zloća, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Oprosti, Bože nama grešnicima,
Strah uzmi od nas, boli nam iscijeli,
I vječnog mira blagim darovima
Ti nas nadijeli.
Himan

- 17:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


"Današnja sveta zaštitnica je Katarina (Caterina) de' Ricci, talijanska redovnica, mističarka i stigmatičarka. Rodila se u Firenci 23. travnja 1522. kao Alessandra Lucrezia Romola de' Ricci, u uglednoj plemićkoj obitelji. Već u petoj godini Sandrina je izgubila majku pa ju je u firentinskom samostanu San Piero a Monticelli odgajala njezina teta, poglavarica toga samostana. Od ranog djetinjstva osjećala je snažoi nagon prema razmatranju Kristove muke, stupila 1535. u dominikanski red i uzela ime Caterina." HIiM

- 17:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Svijet Ga ne razumije, vojske Ga ne mogu pobijediti, znanstvenici Ga ne mogu objasniti, filozofi Ga ne mogu odgonetnuti, pjesnici Ga ne mogu opjevati, umjetnici Ga ne mogu oslikati.

- 17:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nebeski Otac ne stavlja novo vino u stare mješine, kaže Isus. Duh Sveti se neizmjerno izlijeva na onoga tko se ozbiljno obrati. Onaj tko je ispunjen Duhom Svetim, sve čini i govori s nadnaravnom ljubavlju. Što daješ Isusu? Kao i Marija, pozvani smo ne davati otpad naše svakodnevice, već prve plodove. Nemoj biti kao Kain koji je Gospodinu žrtvovao otpad od janjaca, već budi kao Abel koji je Gospodinu žrtvovao prvine svog uroda. (o. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva)

- 16:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Pokaži, dokaži... Pa zar ti sve ne govori? Haj, ne traži kruha povrh pogače!

- 12:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Samo u poniznom srcu može klijati Duh Božji. Put malenosti ne vodi u malodušje, to jest u zatvorenost u sebe i strah. Upravo suprotno, malenost je veličina i sposobnost riskiranja, jer nema ništa što bi mogla izgubiti. Upravo malenost vodi u velikodušnost, jer nam pomaže da idemo iznad sebe, znajući da veličinu daje Bog. Kršćanin uvijek polazi od malenosti. Ako se u molitvi osjećamo maleni sa svojim ograničenjima i grijesima, ići ćemo dalje. Bogu moramo zahvaljivati jer smo maleni. (papa Franjo)

- 12:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.41 sati Oho Zamete moj. Ah draga Rijeka... Tu se dogodio 'klik' - bit ću svoj i Božji pa šta bude. Bilo je šareno i svakako... Bio je 'tres' sa Modrava. Mislili su gotovo je. Ali započinje uzlet ijujuuu ('puno lipi stvari'). Presudan je onaj Zametski 'klik' . Ha ovo je preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? 10.56 sati . A sada poslije svete mise đnasticirajući na motomedu samo da kažem danas je onaj dragi 13. 2. da nije nedjelja bio blagdan svetog Valentina kad se 'ftičeki ženiju' (Međumurska). 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

JAO ONIMA Lk 6, 24-26 (Srdoči-Rijeka, 13.9.2000.)


Nije potrebno dokazivati, iz blaženstva se vidi jesmo li ili nismo nasljedovatelji Kristovi. Problem Crkve nisu oni koji u nju ne dolaze, već oni koji dolaze; čitaju Blaženstva i ne mare za njih. Samo po življenju blaženstava članovi smo Crkve Kristove i njegovi učenici. Ukoliko živimo po principima njegova kraljevstva koje nije od ovoga svijeta. Sve ostalo je "jao".
Jao onima kojima je blago u svijetu, a ne u Bogu.
Jao onima koji traže sreću bez Boga.
Jao onima koji ne uzimaju ozbiljno Božju riječ.
Jao onima koji odbaciše kamen zaglavni, te im on postade kamen spoticanja.
Jao onima koji, jer mu sve najdraže ne dadoše, te im on to kao moljac izgriza.
Jao onima koji su htjeli ostati mlaki u njegovu srcu, ognju ljubavi.
Jao onima koji budu htjeli ne biti ni vrući ni hladni, pa su stoga ispljunuti.
Jao onima kojima je mnogo oprošteno, a oni drugima ne praštaju.
Jao onima koji su primili ljubav, ali je ne uzvraćaju.
Jao suhoj smokvi koja pošto je okopana i ognojena roda ne donese.
Jao tebi ako si kao Korozain ili Betsaida... jer da se sve ovo događalo u Tiru i Sidonu odavno bi se obratili.
Jao tebi ako spoznanje i milost, status i kruh - koji ti je kršćanstvo dalo koristiš da se nad druge izdižeš.
Jao tebi ako povjeren ti talent ne umnožavaš već zakopavaš jer se bojiš rizika.
Jao tebi ako neprestano svoj život pokušavaš spasiti, unatoč što si svjedok neminovnih gubitaka.
Jao tebi ako sav svijet zadobiješ, a sebi naškodiš; ako imadneš sve - a ne budeš.
Jao onima koji grade kuću na pijesku.
Jao onom koji pokušava sam sebe spasiti.
Vi ste sol zemlje. No ako sol obljutavi - jao vama.

- 09:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Način Kristove prisutnosti u Euharistiji je divno otajstvo. Za katoličku vjeru Isus Krist je u potpunosti prisutan, sa svojom proslavljenom tjelesnošću, pod svakom od euharistijskih prilika, i sav u svakoj od dijelova proizašlih dijeljenjem prilika, na način da lomljenje kruha ne dijeli Krista (usp. KKC, 1377). Radi se o modalitetu jedinstvenog prisustva, jer je nevidljivo i neopipljivo, i osim toga, trajno, u smislu da, jednom učinjena posveta, traje čitavo vrijeme dok opstaju euharistijske prilike.

- 09:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Blago čovjeku koji ne slijedi savjeta opakih,
ne staje na putu grešničkom
i ne sjeda u zbor podrugljivaca,
već uživa u zakonu Gospodnjemu,
o zakonu njegovu misli dan i noć
--
On je ko stablo zasađeno
pokraj voda tekućica
što u svoje vrijeme plod donosi;
lišće mu nikad ne vene,
sve što radi dobrim urodi.
Ps 1

- 09:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Luka kako si?
- Ovo oko Ukrajine i Rusije se bojim da je isto što i kod nas: rat među pravoslavnih Rusa i katoličkih Ukrajinaca
- Bolno je to sto su oba naroda Crkva Kristova
- Ehej Tadija hajmo: SPC = RKC = SPC mora ići!!!

- 09:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, onomu koji Krista ljubi svaki 'jao' Krist pretvara u 'blago'. U Kristovo ime realizirajmo: SPC = RKC = SPC i bit će nam 'blago'. Od srca p. Luka, isusovac

- 08:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.05 sati I večeras (subota) poslije uobičajenog (tv, brevijar) učinio sam olovkom zapis u blok (za spas rukopisa). Evo što sam napisao: 'O Bože hoće li ono oko Ukrajine opet biti vjerski rat? Između katoličke Ukrajine i pravoslavne Rusije. Isuse Kriste reci: STOP! ratu. Jer jedni i drugi su Tvoji ljudi! Ha, da već smo to imali u domovinskom ratu u Hrvatskoj. U biti je to bio rati između dvije koncepcije, između istoka i zapada. Između pravoslavnih Srba i katoličkih Hrvata. Baš zato sam uzeo da mi doktorat bude: SPC = RKC = SPC Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 14. 2. 2022. Gospodine u šestom smo tjednu kroz godinu. A danas u ponedjeljak je svagdan. U evanđelju slušamo kako si opet imao razgovor ugodni ili neugodni sa onim zavnutim farizejima. Tražili su znak s neba. Naš bi svijet rekao: 'Tražili su kruha povrh pogače.' Na što si im Ti Gospodine rekao da je to besmislica riječima: 'Zašto ovaj naraštaj traži znak? Zaista, kažem vam, ovome se naraštaju neće dati znak.' A je Gospodine vjera je vjera. To je legitimni način spoznavanja. Ona se ima ili nema. Hvala Ti što je mi imamo. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 8, 11-13)

- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.46 sati Oah triba bi učinit 'posa' a onda na motomed đinasticirajući, legitimno tipkuljit po mobu i slagat večernje 'Razmatranje uz mob'. A to znači kazat koju o evanđelju (nedjelja). Aha to je ono: blago tebi ako si Isusov (ovca ili kakva drugo beštija). E pa ova moja raspetost na bolesničkom krevetu je to evanđelje. Uistinu blago tebi ako si unesrećen kao ja Isusova ovca. Ova raspetost ti dođe kao uzletište da uzletiš ijujuu (do 'puno lipi stvari'). Baš zato mislim da mogu reći ova raspetost je najkorisniji, najbolji i najdraži (p.s. nije najugodniji!) komad života. Opet ću kazat isplati se biti Isusov (ovca ili kakva druga beštija) jer svaki tvoj 'jao meni' Isus će okrenuti u 'blago tebi'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Lk 6,17.20-26


Čitanje svetog Evanđelja po Luki
U ono vrijeme:
Isus siđe s dvanaestoricom i zaustavi se na ravnu. Podigne oči prema učenicima i govoraše:
»Blago vama, siromasi: vaše je kraljevstvo Božje!
Blago vama koji sada gladujete: vi ćete se nasititi!
Blago vama koji sada plačete: vi ćete se smijati!
Blago vama kad vas zamrze ljudi i kad vas izopće i pogrde te izbace ime vaše kao zločinačko zbog Sina Čovječjega!
Radujte se u dan onaj i poskakujte: evo, plaća vaša velika je na nebu.
Ta jednako su činili prorocima oci njihovi!«
»Ali jao vama, bogataši: imate svoju utjehu!
Jao vama koji ste sada siti: gladovat ćete!
Jao vama koji se sada smijete: jadikovat ćete i plakati!
Jao vama kad vas svi budu hvalili!
Ta tako su činili lažnim prorocima oci njihovi.«
Riječ Gospodnja.

- 08:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 08:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Dide pravoj lipo bit tvoj mile. Ti svog milu voliš i za nj činiš. Eto za me si ujtija zeca u Svilaji, a i da si mi volje da buden vojnik Kristov ki ti. 'Lujo sve na veću slavu Božju.'

- 08:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako blago unom koj' tvoj mile. Ništa mu neće falit. Toj ki kad dragi Isus voli svoje. 'Lujo al' mile je samo jedan i on ima Gospinu ružarju sa svojon bakon.'

- 06:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Blago tebi ako si Isusov (knev, 6c kg)


Blago tebi ako si Isusov (ovca ili sl.). Makar bio unesrećen ni 'ptičjeg mlijeka' ti neće nedostajati. Bit ćeš pažen kao na malo vode na dlanu. Zlo će biti obuzdano. (knev, 6c kg)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.02.2022., subota


Uvečer mi je dao spoznati da je sve zemaljsko kratkotrajno. I sve, pa bilo ono i veliko, nestaje kao u dim, a duši ne daje slobodu već muku. Blago duši koja te stvari razumije i samo se jednom nogom dotiče zemlje. Nalazim odmor u sjedinjenosti s Tobom. Sve drugo mi je muka. O, kako je snažan taj osjećaj progonstva. Vidim da nitko ne razumije moju nutrinu. Samo me Ti razumiješ, Ti koji si nevidljiv u mome srcu i koji si vječno živ. (sveta Faustina)

- 17:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Zovi, samo zovi Hrvatski vitezovi spremno čekaju


Lojola viteže zovi samo zovi i Hrvatski sokolovi u sebi nose živu žeravicu želje za Krista i Gospu sve učiniti pa i život dati.

- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska k tebi nam je drago dolaziti jer nas vodiš k svome Sinu zato si nam i ti draga. Podsvilajska majko budi uz nas.

- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.10 sati 'Marijo majko milosrđa - moli za nas.' Aha je bila je krunica Božjeg milosrđa uz HKR. A onda je potekao i onaj nesmiljeni: Haj na web Isusova ovco! A što? Ma baš dobro dođe ova krunica da se malo otpočinem. A je ovo vrijeme kad sam ispružen u 'krpama' intenzivno se radi. Recimo do maloprije sam slagao priloge za web: 1. Obračun sa beštijom koronom 2. 'Glas iz krpa' 3. Jutarnja molitva 4. Alkarici 6. I ovo 'Razmatranje uz mob'. E da, htio bih se zahvaliti svim web župljanima koji svojim prilozima obogaćuju web župu. Znam da je prilozima svojih slika obogaćuje moja Pečnik-ova (Olga) Hvala njoj i svima! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


13.06 sati Hajmo sada kako spada iz 'krpa' uradit preglednik dana 'Glas iz krpa'. Zapravo ću pokušat odgovorit zašto je sve dobro kad si doma? Dobro je makar si bolestan ili nemoćan, makar si starček bez vreve i gužve. Jer si doma imaš sebe. I Gospodinu smiješ izručiti sebe i sve oko sebe. Uživaš ne smetati nikom, zbog nikog ne moraš prilagođavati svoje ponašanje ili razmišljanje. Hej to je nešto smjeti i moći biti svoj na svome, svojim poslom se baviti. Auh, grrr... Opet sjećanja na 'tamnu noć' ove raspetosti (RBK) kad sam dopao u ruke tuđinaca... Haj pusti to... Kao i obično subotama Gospodin obiljem milosti pohodi svoju ljubljenu ovčicu. Ahu to baš prava stvar biti Isusova ovca! Gledaj zašto! Beštija korona ne da na Cvjetnjak da sa mojim Pečnik-ovima imam ćakulu-bakulu. Ali Gospodin je učinio milosni dribling i svojoj ljubljenoj ovčici poslao svog arhanđela Mihaela (za web je to meštar Splićo). Ali uradio je samo tako, kako arhanđeli Božji to izvode 'stani pani'. Bog ga blagoslovio. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 16:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


12.44 sati Evo baš me je njegovateljica Ana ubacila u 'krpe'. Pa sam po svom običaju učinio zapis olovkom u blok (za spas rukopisa). Evo koji: 'Kad si doma sve je dobro!' Eto tako tamo piše. A zašto je tako o tome ću pregledniku dana 'Glas iz krpa'. Sada bi se trebalo obračunati sa ovom beštijom koronom. Kako je naša pastirica s. Natalija doma. Morat ću i danas sam, samcat to učinit Zdravomarijom Alkarici. Da se nosi iz svete Hrvatske, Brazila i iz svijeta čitavog. Zdravomarijo... Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Blaženstvo nisu šušti i gušti nego siromaštvo poradi Krista.

- 11:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


"Papa Grgur II. upravljao je Crkvom od 715. do 731. Rodio se 668. u Rimu. U mladosti je obavljao razne dužnosti u papinskoj lateranskoj palači, a tamo je primio i temeljitu izobrazbu. Papa Sergije I. zaredio ga je za subđakona i povjerio mu važne službe sakristana, rizničara i knjižničara rimske Crkve. Na tim dužnostima služio je i četvoricu narednih papa." HIiM

- 11:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bog izbija kao svjetlo iz svake stvari stvorene i svakog života koji se miče. On tako dobro šuti da se već pomišlja da Ga nema. A On je mirno srce svih atoma. (Ivo Andrić)

- 08:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kod Euharistijskog slavlja nazoči Osoba Krist - utjelovljena Riječ, koja je bila na križu raspeta, umrla i koja je uskrsnula za spasenje svijeta - na otajstven, nadnaravan i jedinstven način. Temelj ove doktrine nalazimo u samom ustanovljenju Euharistije, kada je Isus poistovjetio darove koje je prikazao, sa svojim Tijelom i svojom Krvlju ''ovo je moje Tijelo... ovo je moja Krv...'', to znači sa svojom tjelesnošću nerazdvojivo ujedinjenom s Riječju, prema tome, sa svojom cijelom Osobom.

- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Zgriješismo kao oci naši,
činismo bezakonje, bezbožno radismo.
Oci naši u Egiptu
nehajni bijahu za čudesa.
Ps 106

- 08:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.30 sati Oh Kriste Ti si Bog pravi Bog. Uvjeren sam i to znam al' ne zato jer to kaže teologija. Nego što Ti je žao čovjeka. Moć Svemogućeg se sažaljeva na jadnog. Savršena ljubav je po tom znana što ljubi onog kom je ljubav strana. Oh Kriste Gospodine htio bih Te ljubiti neopisivo - ali ne znam kako. Tebe moliti mogu to znam i ovu subotu (12. 2. 2022.) kud god budem vozan daj mi da Svjetlost Tvoju odašiljam: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Baba Dota i njena djeca (Ivan, Iva i Luka) - 1945


- 08:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, u evanđelju vidimo Isus čini neviđena čuda jer mu je žao čovjeka. E da se i na nas sažali i učini: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati I večeras (petak) sam kao obično za spas rukopisa od propadanja učinio olovkom zapis u blok. Evo koji: 'Zauvijek ti si svećenik po redu. Melkidezekovu.' Redak je to iz nekog psalma kojeg sam večeras pročitao u brevijaru. Ali to je to! Ono što sigurno znam da sam otvorio okice samo zato jer sam svećenik. Da bio samo električar ili pekar ćao-bao lipi moj. A jer si svećenik potreban si za krupan posao u Crkvi Božjoj. A što mogu? Živjeti se mora. Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 13. 2. 2022. Gospodine a danas u šestu nedjelju kroz godinu u evanđelju slušamo kako je baš dobro da smo Tvoji. Ti si naše bogatstvo, utjeha, mir i ljubav. Što će sve onom koji ne ljubi Tebe. U evanđelju nam lijepo kažeš: 'Blago vama siromasi: vaše je kraljevstvo nebesko.' Siromasi smo mi Gospodine za koje je sve bezvrijedno u odnosu prema Tebi. Sretni smo Gospodine makar nemali ništa jer imamo mjesto u Srcu Tvom. Ljubavni naša vječna - volimo Te volimo neopisivo. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana:. Lk 6, 17. 20-26)

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.36 sati Evo sad čim njegovateljica Ana pokupi suđe uz nju ću učiniti đir gelenderom hodnika. Pa na motomed đinasticirati i nastaviti legitimo tipkuljiti po mobu večernje 'Razmatranje uz mob'. 17.53 sati Đinasticirajući nastavljam. Bacio sam preko ajfona oko na evanđelje (subota). I valjalo bi koju... Ah ma znate što - Isus Krist je pravi Bog je ima sućuti za čovjeka, žao mu ga je - zapravo ga voli. Isus Krist je Bog - čovjekoljubac. Vidite od ovoga se može naučiti. Događa se kad smo moćni, jaki, neporočni da se obaramo na slabijega. Isus svemogući, sveznajući Bog svoju moć i znanje angažira da razumije i voli slabijeg i manjeg. Ono što sigurno znam Kristu je zao što Mu ljubljena ovca (ja) nemiga. Žao Mu je bilo što su je se dočepali tuđinci pa je raspinjali. Isus je zato poslao svoju majku - moju Alkaricu (Gospu Sinjsku) da ovcu utješi sa 'puno lipi stvari' koje joj je Isus dao za Njegovu ovčicu (Isusovu ovcu ili mene). Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mk 8, 1-10


Čitanje svetog Evanđelja po Marku
Onih se dana opet skupio silan svijet. Budući da nisu imali što jesti, dozva Isus učenike pa im reče: »Žao mi je naroda jer su već tri dana uza me i nemaju što jesti. Ako ih otpravim gladne njihovim kućama, klonut će putem. A neki su od njih došli iz daleka.« Učenici mu odgovore: »Otkuda bi ih tko ovdje u pustinji mogao nahraniti kruhom?« On ih zapita: »Koliko kruhova imate?« Oni odgovore: »Sedam.« Nato zapovjedi mnoštvu da posjeda po zemlji. I uze sedam kruhova, zahvali, razlomi i davaše svojim učenicima da posluže. I poslužiše mnoštvu. A imali su i malo ribica. Blagoslovi i njih te reče da i to posluže. I jeli su i nasitili se. A od preteklih ulomaka odniješe sedam košara. Bilo je oko četiri tisuće ljudi. Tada ih otpusti, a sam sa svojim učenicima odmah uđe u lađu i ode u kraj dalmanutski.
Riječ Gospodnja

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Dide znaš uno kad je Krist kralj naranija na ijade gladih s par zalogaja - tako štaj samo dava a gladni su samo uzimali. Tako i ti: samo te pitaju? A ti svakomen odeš pomoć. 'Lujo sve na veću slavu Božju.'

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ma baba Jako vidin das ti i did Major isto dobri naprama meni. Šta god zapita: dobro - more. 'Lujo nije isto kad si ti zlato moje i moj mile. A didov samo mile.'

- 07:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.02.2022., petak


- 17:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nisam ovo, ni ono kao ti. Niti sam ničiji što si ti. Sav sam svoj i Božji.

- 16:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.10 sati Aha bila je krunica Božjeg milosrđa uz HKR. Pa se prišuljao i onaj nesmiljeni: 'Haj na web Isusova ovco! A što? Ma eto samom sebi sam zadao pokoru imena 'kritika čistog uma' i zbog takva pokore uskraćujem si mogućnost da jednoga izgrdim. Ha, Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, Djevo sveta i Alkarice moćna daj nam uz svog Sina biti jer trebamo Boga koji će se sažaliti na nama.

- 16:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.53 sati. Da ne izgubim rukopěs načinio sam olovkom zapis u blok. Evo koji: 'E pa lijepo je kad se netko od mlađarije sa 'vjerkača' u Palmi (BSI u Palmotićevoj) sjeti p. Luke od Raspete Ljubavi. Jutros me je nazvao don Mate Antunović. ... A onda prasak, vatromet od tisuću boja na sred sobi meni na očigled zablistala kraljica Hrvata. Pogledam bolje kad to je naša pastirica s. Natalija, krhka časna sestrica, kad uzdigne križ Kristov ugledava se njena kraljevska moć. Od nje takve sa križem Kristovim ušima se poklopi svaka nevaljalština i zloća, bolest i bolešćina. A beštija korona zavlačeći se u mišju rupu samo miga repom. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Svoje spektakularno čudo Krist čini samo zato jer mu je žao čovjeka.

- 12:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ti, koji si iznad nas,
Ti, koji si u nama,
neka Te svi vide - i u meni!
Da ja pripremim put za Tebe,
da Ti zahvaljujem za sve
što mi se dogodi,
da pritom ne zaboravim nevolju drugih!
Održi me u Svojoj ljubavi -
tako kako Ti hoćeš,
da drugi ostanu u mojoj ljubavi.
Podaj mi čiste misli da Te ugledam,
misli da Te ljubim i Tebi služim;
daj mi vjeru da u Tebi ostanem.
(Dag Hammarskjöld)

- 12:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.47 sati Lift spušta u kapelu p. Šimića (sa štapom), karijolu (sa ovcom) i krepošću urešenog Anđelka. Da ih na svetoj misi Isus okrijepi Sobom. Pa će i ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac. A ovo što ta ovca (u karijoli) na mob tipkulji je preglednik dana 'Glas iz krpa'. I šta ima? U kapeli smo primili i sakrament bolesničkog pomazanja. Moja molitva je bila da Gospodin pogura te zaspale stanice u glavi. To da ću promigati znam jer to mi je objavila Alkarica (Gospa Sinjska). A jučerašnje miganje uz meštra Spliću mi isto kaže. Pa što? Za koju godinu - sada se ne zurim jer znam da sam svoj sa svojima. Svojim poslom se bavim. I što najvažnije svaki dan imam svetu misu. Nikakav problem mi nije čekati šest ili sedam godina - a i Mirogoj je tu preko. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


O, kad bi me narod moj slušao,
kad bi Izrael putovima mojim hodio,
brzo bih pokorio dušmane njegove,
ruku bih svoju okrenuo na protivnike njegove.
Ps 81

- 09:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


"Lurd (Lourdes), mali grad s oko 15 tisuća žitelja, u jugozapadnoj Francuskoj (departman Hautes-Pyrénées, regija Midi-Pyrénées), na rijeci Gave de Pau u Pirenejima, 60 kilometara jugozapadno od Toulousea, značajno je i omiljeno hodočasničko odredište. Godine 1858, četrnaestgodišnjoj Bernardici (Bernardette) Soubirous, mlinarevoj kćerki, u spilji Massabielle osamnaest puta ukazala se Blažena Djevica Marija. Prvo ukazanje dogodilo se 11. veljače 1858, kada je Bernardica vidjela Gospu u spilji nedaleko grada, skupljajući drva za ogrjev u društvu svoje sestre i prijateljice. " HIiM

- 08:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Prema katoličkom nauku su Tijelo i Krv Kristova, u euharistiji, ''istinski, bitno i stvarno prisutni''. Po euharistijskoj molitvi, koju izgovara svećenik, a posebno po epiklezi (zazivu Duha Svetoga) i riječima pretvorbe (konsekracije) događa se misterij pretvorbe kruha i vina u tijelo i krv Kristovu. Budući da je Kristova zapovijed ''ovo činite meni na spomen'', bila upućena apostolima, danas samo zaređeni svećenici mogu valjano slaviti euharistiju i vršiti pretvorbu, jer su samo oni nasljednici apostola.

- 08:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Naša Gospo Lurdska, Majko svih naroda, moli za nas. HIiM

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


00.11 sati. Ave, ave Marija... Baš smo koraknuli Gospi Lurdskoj, 11. 2. 2022. Eh 1981 smo bili u Lurdu, to je bilo ono vrijeme susreta sa svetim. Taman sam trebao primi sakrament krizme. A Palmaši (BSI u Palmotićevoj) u Lurd, - kad tamo kao u Sinju. 3.40 sati Ave, ave Marija... Idemo dalje... HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus onom gluhonjemom samo: Effata i taj zdrav. Zamolimo da i nama kaže: Effata! Pa ćemo realizirat: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati I večeras (četvrtak) sam, poslije uobičajenog učinio zapis olovkom u blok (za spas rukopisa). Evo što sam napisao: 'Oh kardinale, kardinale hvala ti! Lujzek ti si bio taj koji mi dao danas uz meštra Spliću migam kako spada.' Eto to sam pokušao tamo napisati. Ali stvarno je bilo baš kako valja. U jedno trenutku sam dobio kompliment od meštra Spliće da migam kao prijatelj Trišnja po Kmanu. Baš šteta što je sutra u petak zapriječen doći urađivati me. Samo mi je jasno jedno nastavi li me ovako urađivat za koju godinu bacit ćemo na balun: Zlajo i ja, zvat ćemo Trišnju, a i meštar Splićo je dobrodošao. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Hvaljen Isus i Marija, imam pitanje ako mi možete pomoći. Uskoro ću navršiti 37 godina, nemam nikakvih posebnih sposobnosti niti završeni studij, a prošlost i nije baš najsjajnija. Situacija je komplicirana. Svim srcem htio bih biti redovnik, ali ne znam odakle da krenem, gdje da idem, dali da uopće krenem. Živim sam , i već zadnje 2 godine živim u izolaciji potpunoj, samo posao i tišina.
Lijep pozdrav …
- Ehej lipi moj,
Znam da kod isusovaca ima takvih. Haj pokušaj i ti biti isusovac. Javi se p. Mravku u Splitu (Manuška poljana 1). O srca p. Luka

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 12. 2. 2022. Gospodine danas u subotu petog tjedna kroz godinu. Slušajući evanđelje vidimo da je razlog Tvojih najspektakularnijih čudesa bila sućut za čovjeka. Za Tobom je išlo više tisuća ljudi. A onda si se obratio svojim učenicima: 'Žao mi je naroda jer već su tri dana uza me i nemaju što jesti. Ako ih otpravim gladne njihovim kućama, klonut će putem.' Divan si Gospodine toliko je sućutne ljubavi u Tebi. Predivan si jer svo to mnoštvo gladnih nahranio samo sa nešto kruhova i par ribica. Ključ tog čuda bio je u tome što si Ti samo davao a gladni su samo uzimali. Gospodine slušajući ovo - gladni smo i mi. Molimo Te sažali se i nad nama jer gladni smo Tvoje milosti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 8, 1-10)

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.15 sati Auh, počeo sam slagat onaj librić: 'Koraci sms knev'. Bit će tu posla! Ma isto bih se radije osvrnuo na evanđelje (petak) i tako uradio večernje 'Razmatranje uz mob' - dok čekam meštra Spliću. Gluhi mucavac? Svi mi koji smo gluhi za Božju riječ na ispravan način čuti smo gluhi. A mucavi smo ako tu riječ, koju smo čuli ne znamo primijeniti na sebe, ili ako je ne znamo navijesti drugima. E svi smo mi potrebni da Gospodin i nad nama izgovori: Effata! Da spadnu brane sa naših ušiju i pameti da možemo pravilno čuti. Da se odriješimo od spona da tu riječ korisno upotrijebimo. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mk 7, 31-37


Čitanje svetog Evanđelja po Marku
U ono vrijeme: Vrati se Isus iz krajeva tirskih pa preko Sidona dođe Galilejskom moru, u krajeve dekapolske. Donesu mu nekoga gluhog mucavca pa ga zamole da stavi na nj ruku. On ga uzme nasamo od mnoštva, utisne svoje prste u njegove uši, zatim pljune i dotakne se njegova jezika. Upravi pogled u nebo, uzdahne i kaže mu: »Effata!« - to će reći: »Otvori se!« I odmah mu se otvoriše uši i razdriješi spona jezika te stade govoriti razgovijetno. A Isus im zabrani da nikome ne kazuju. No što im je on više branio, oni su to više razglašavali i preko svake mjere zadivljeni govorili: »Dobro je sve učinio! Gluhima daje čuti, nijemima govoriti.«
Riječ Gospodnja

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo da ti kažen privažnu stvar za Kristova vojnika. Govorija ti koji god stranjski il' naš Rvacki jezik Krist kralj ništa jer razumi samo jezik srca.' Aha dide...

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako molin Boga ki ti. Al' mene dragi Bog ne čuje ki tebe. Kako to? 'Lujo u molitvi tribaš vikat, arlaukat, vapit dragom Bogu. Al' brezglasno da te samo On čuje.'

- 06:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.02.2022., četvrtak

Razmatranje uz mob


15.13 sati Aha bila je krunica Božjeg milosrđa uz HKR. A onda je potekao i onaj nesmiljeni i bezobzirni: 'Haj na web Isusova ovco!' A što? Ha, ništa nova kao i obično uredno u nadi živim, radosti pun sam 'sve mi cviće cvita'. Ono što znam oko šest uri meštar Splićo će me uraditi kako spada. A sada u četiri ure tu je njegovateljica Ana s kavom. A comp i kava - to ide. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh, Alkarice i majko Gospe Sinjska mila to si bila ti kad smo u Lurdu susreli. Ave, ave Gospe Sinjska

- 16:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.42 sati 'Dolazak u Zagreb je bio povratak k sebi. Tu se zbio susret s Kristom Gospodinom, sa svetošću Alojzija Stepinca i susret sobom kao Hrvatom.' Eto to sam pokušao napisati olovkom u blok (za spas rukopisa). A prije Zagreba što ja znam što sam bio? Nekakvi Kmanski berekin - Ogoranac. Zagreb me je darovao meni. ... E a onda i danas na sred sobe vatromet od tisuću boja! Dominantno stala kraljica Hrvata. Nitko ni pomislio ne bi da je to naša pastirica s. Natalija, krhka časna sestrica. Ali sa uzdignutim križem Kristovim doima se moćno i suvereno. Od nje takve bježi i sklanja se svaka nevaljalština i zloća, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.38 sati Može sad, dok laganica đinasticiram na motomedu uradba preglednika dana 'Glas iz krpa'. To sada poslije svečane svete mise koju nam je predvodio dragi p. Marko Matić. To je isusovac kakav bi volio i sam biti u totalu kompletan - čovik od komada. U svetoj misi sjetio sam se i moje Pečnik-ove (Olge) koja se svojom samoprijegornom, krvavo teškom žrtvom utkala život raspete (RBK) Isusove ovce i zato joj HVALA! Ha, od dogodovština u danu tu su comp i mob što će biti uklopljeno u redovnički đir. U koji će se nekako ubaciti i večerašnja uradba baš kakva spada na Isusovu ovu. Potpuna i cjelovita - a izvodi je meštar Splićo. Hvala Bogu babi Jaki za njega. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi


- 09:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


'Effata' ili 'čarbar' bez vjere u Krista je isto.

- 09:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


"Ako dakle ljudi nepravedno sude o tebi, a pogotovu ako bi se desilo ikada, da budeš sudski osuđen radi tvoje vjernosti Kristu, raduj se i veseli se, jer Isus trpi u tebi! ... A kad se s Isusom trpi, onda sve biva lako. I kad čovjek radi Isusa biva suđen, onda neće manjkati ni plaća, kao što sam Isus govori: "Blaženi, koji trpe progonstvo radi pravde! Njihovo je kraljevstvo nebesko. Blaženi ste, kad vas ljudi poradi Mene grde i progone... radujte se, jer je velika plaća vaša na nebesima!" (BLAŽENI ALOJZIJE (VIKTOR) STEPINAC)

- 09:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Isus je ostao u Euharistiji kako bi popravio naše slabosti, naše sumnje, naše strahove. Iznad svega, On je tu da nas nauči voljeti i privlačiti svojoj Ljubavi. (…)

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Blaženi što drže naredbe Gospodnje
i čine pravo u svako doba!
Sjeti me se, Gospodine, po dobroti prema svome puku,
pohodi me spasenjem svojim!
Ps 106

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


"Danas s velikom radošću u srcu slavimo spomendan hrvatskoga blaženika Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa, kardinala i mučenika. Rodio se 8. svibnja 1898. kao seljački sin, peto od osmero djece Josipa i Barbare Penić u Brezariću kraj Krašića, u prekrasnom jaskanskom kraju, zvanom 'kolijevka biskupa i dolina kardinala' Djetinjstvo je proveo u zavičaju, pučku školu završio u Krašiću, a klasičnu gimnaziju u Zagrebu. U I. svjetskom ratu služio je kao potporučnik, a 1918, nakon zarobljavanja na talijanskoj bojišnici, poslan je kao dobrovoljac u Solun. Bogosloviju je upisao 1924. u Zagrebu, doktorirao na Gregorijani u Rimu, a za svećenika je zaređen 1930." HIiM

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.59 sati Voah, kardinale mi te volimo, kardinale mi te volimo... Jooo naš Stepinček... 'Osamdesetih' se bivalo pravi Hrvat - katolik ako si zbog Stepinčeka bio pod sumnjom tadašnjem zakonu. A takva je bila studentarija sa 'vjerkača' u Palmi. Ah 'osamdesete' u Palmi tu se rađala Hrvatska. Kćeri Marka Veselice, kći Vlade Gotovca, Karamarko... Tih je godina bilo je to društvo 'sumnjivih' - zbog kojih je cijela Palma miliciji bila 'gnijezdo ustaško'. A što? Sretni smo i ponosni mi iz 'osamdesetih' jer smo u pelenama imali Hrvatsku. Idemo svjetlom Kristovim odsijevajmo ovaj četvrtak, 10. 2. 2022. Neka svi vide i znaju naše svetinje i naša ljubav su Isus, Marija i Crkva: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, kad se ona žena strankinja ponizila do nivoa psića ispod stola - bila je uslišana. Ponizno zamolimo Krista da se realizira: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.11 sati A večeras (srijeda) sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Doista trebao bih se zapitati zašto mi je Gospodin priuštio ovoliko slobodnog vremena'. U redu, znam u tijeku je potrebna rehabilitacija. Ali vjeruje neobično mi je funkcionirati bez strke-frke. U redu sabirem tekstiće za eventualne libriće. Radim svašta a zapravo ništa konkretno. Haj se prihvati jednog librića konkretno. Tako da u uvod možeš staviti da si ga priređivao raspet na bolesničkom krevetu slažući tekstove plesom 'zlatnog palčeka' po mobu. A e mogao bih. Već sam starček u sedmom deceniju. A što si mislio do stote? Pa eto naciljao sam, librić neka se zove: 'sms knev - koraci'. Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bog je najbolji slušatelj. Ne trebate ni vikati ni plakati glasno. On čuje i najtišu molitvu iskrenog srca.

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 11. 2. 2022. Gospodine danas 11-tog veljače je svjetski dan bolesnika. Utemeljen od svetog pape Ivana Pavla drugog 1992-ge godine. Danas se možemo spomenuti i Gospe Lurdske. U evanđelju slušamo kako si gluhom mucavcu rekao: Effta! I taj je opet mogao čuti i govoriti. Gospodine kaži i nad nama: Effata da Te možemo hvaliti i slaviti - i činiti sve na veću slavu Tvoju Bože naš. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana:. Mk 7, 31-37)

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


16.42 sati Traj-na-ni-na... A hajmo već sada krenuti sa osvrtom na evanđelje (četvrtak) i tako uradit večernje 'Razmatranje uz mob'. Dok sam jedva čekajući uradbu kakva spada na Isusovu ovcu - a izvodi je meštar Splićo. A šalje ga staričica draga svome 'mili' - baba Jaka. Hu, sutrašnje evanđelje? Preda mnom je otvoren comp. A to je sutra ono što smo 'osamdesetih' tu pred Zagrebačkom katedralom klicali: 'Kardinale mi te volimo!' Milicija nije znala da li Kuharića ili Stepinca. E sada znamo i mi volimo ih obadva. Evanđelje kaže da bi molitva bila uslišana mora biti ponizna. Vidi da je ova žena strankinja bila uslišana kad spustila do nivoa psića ispod stola. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mk 7,24-30


Čitanje svetog Evanđelja po Marku
U ono vrijeme: Usta Isus i otiđe u kraj tirski. I uđe u neku kuću. Htio je da nitko ne sazna, ali se nije mogao sakriti, nego odmah doču žena koje kćerkica imaše duha nečistoga. Ona dođe i pade mu pred noge. A žena bijaše Grkinja, Sirofeničanka rodom. I moljaše ga da joj iz kćeri istjera zloduha. A on joj govoraše: »Pusti da se prije nasite djeca! Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psićima.« A ona će mu: »Da, Gospodine! Ali i psići ispod stola jedu od mrvica dječjih.« Reče joj: »Zbog te riječi idi, izišao je iz tvoje kćeri zloduh.« I ode kući te nađe dijete gdje leži na postelji, a zloduh je bio izišao.
Riječ Gospodnja

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Ehej Majore eto nismo se viđali. Al čuja sam ti oćeš uzorat. Moga si mi moj cipac - plati ću ti. 'E moj čovk dostaj das moj. Oću uzorat ću. Biće dosta da baciš konju zobat.'

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


To mi ne iđe u glavu baba Jako? Kako moreš imat volko smilovanja za mene balonju-berkina? Uvik mi samo prašćaš, prašćaš... 'Lujo kad si ti mile svoje bake.'

- 07:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.02.2022., srijeda


- 16:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kamenice za pojit blago (goveda, konji, magarad...) ispred Majorove štalice na Livodicma u Svilaji. (U toj štalici je rođena Isusova ovca)

- 16:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


15.11 sati 'Marijo majko milosrđa - moli za nas!'. Aha bila je krunica Božanskog milosrđa. E a onda je potekao i onaj nesmiljeni: 'Haj na web Isusova ovco! A što? Ha, već sam rekao da poslije krunica dodam i himan Duhu Svetom. Pa sam kod onoga 'darova sedam razdaješ'. Spomenuo sam Duhu Svetom da zna gdje me šalje. I neka mi pošalje to obilje darova koje trebam da Ga ne osramotim. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Kaži Alkarice kome ćemo kad od sviju otpisani smo, kad i sami sebe otpišemo - nego tvome Sinu. Oh podsvilajska majko hvala ti hvala što si nam Ga dala.

- 16:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.58 sati Baš sam olovkom u blok napisao: svijet je velik i tvoj kada imaš dom. Sve je tvoje ako znaš da ti je u Srcu Isusovu dom. Ah, ma to... Sjećanje na 'tamnu noć' ove raspetosti (RBK) kad nisam znao da imam dom pa sam vozan i veslan od tuđinaca... Eh hvala Bogu i danas se ispred mene na sred sobe pokazala sjajem odjevena, suncem ogrnuta kraljica Hrvata - a ona je ustvari naša pastirica s. Natalija, krhka časna sestrica. Kad uzdigne križ Kristov ugledavaš njezinu raskoš i moć. Pred njom takvom sa križem Kristovim kao da je u zemlju propala svaka nevaljalština i zloća, bolest i bolešćina. A beštija korona migajući repom zavlači se u mišju rupu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nauči nas, molimo Te, poniznosti srca, kako bi mogli biti ubrojani među one najmanje iz Evanđelja, kojima je Otac obećao otkriti tajne svoga Kraljevstva. (...)

- 12:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.40 sati Ha ipak ću sad na mob tipkuljit. Neka se zna da upravo sada lift spušta u kapelu p. Šimića (s štapom) karijolu (s ovcom) i krepošću urešenog Anđelka u kapelu. Ha, pa to zna da ih na svetoj misi Isus okrijepi Sobom - pa i ovca bude kako spada Isusova ovca = isusovac. Hm, zna se da ovo što ta ovca (u karijoli) na mob tipkulji je preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima nova? Ima spoznaja iznenađujuće nova. Odmara i ozdravlja zadržati se i o tom duboko meditirati kakvi je to blagoslov moći i smjeti slobodno, nesmetano udisati zrak svjestan da ta čitava gomila zraka za tebe besplatna. A tome ako dodaš istinu, živu - živcatu da si svoj na svome sa svojim - to je ahuhuuu! 10.55 sati. Dobro već sam na motomedu. Guštam jer đinasticiram. Pa ću gusti jer ću za compom biti i kavu piti. Pa radosno iščekivati večerašnju uradbu meštra Spliće. Oah, ja sam sretan a što je s tobom??? 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Dolazim Ti nepozvan, nenaručen, nepoželjan, svima ogađen a i samom sebi se gadim. Ti možeš ako hoćeš... Ajuuu.... (zagrljaj)

- 11:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Srce je ono koje moli ! Ako je čovjekovo srce daleko od Boga, molitveni je izraz isprazan. Srce je boravište gdje jesmo, gdje stanujemo i kamo se spuštamo. Ono je naše skriveno središte, nedohvatno našem razumu i drugim ljudima. Samo Bog svojim Duhom ljubavi može proniknuti i spoznati čovjekovo srce. Naše srce je mjesto odluke , u dubini naših duševnih težnji, mjesto istine, u kojem izabiremo život ili smrt; mjesto susreta, gdje živimo u odnosu sa svojim Bogom koji nas je stvorio na svoju sliku. Srce je mjesto saveza ljubavi između Boga i čovjeka; Boga koji ljubi i čovjeka koji dopušta da bude ljubljen. (fra Jakov Ripić, O.F.M.)

- 09:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bog, po Svetoj Pričesti, umnaža milost i kreposti, oprašta lake grijehe i vremenske kazne, čuva od teških grijeha i udjeljuje postojanost u dobru: jednom riječju, tješnje sjedinjuje s Njim (usp. KKC, 1394-1395). Ali Euharistija nije ustanovljena za oprost teških grijeha; to je svojstveno sakramentu Pomirenja. (usp. KKC, 1395)

- 09:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Prepusti Gospodinu putove svoje,
u njega se uzdaj, i on će sve voditi:
pravda će tvoja zasjati ko svjetlost
i tvoje pravo ko sunce podnevno.
Ps 37

- 08:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 08:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Naša Gospo Lurdska, Utjeho patnika, moli za nas.

- 08:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'Danas slavimo svetu Apoloniju iz Aleksandrije, mučenicu iz III. stoljeća. U vrijeme posljednjih godina vladavine rimskog cara Filipa Arapina (vladao je od 244. do 249) u narodu je izbila buna. Kao odgovor buknuo je progon u kojem su pogubljeni mnogi kršćani, a njihova imanja su pljačkana i paljena. U egipatskom gradu Aleksandriji pored ostalih uhvatili su i đakonicu Apoloniju, stariju kršćanku, uglednu, mudru i omiljenu predvodnicu tamošnjih vjernika, glasovitu po svojem apostolskom radu i svetom životu. Tukli su je, šamarali i čupali joj zube kliještima, ali se nije odrekla svoje vjere. Potom su naložili vatru i zaprijetili joj da će ju baciti u oganj ako se ne odrekne svoga Boga i vjere u Isusa Krista. Ona je zamolila da je načas oslobode, a kad su to učinili, sama je skočila u vatru…'

- 08:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.20 sati Hajmo vedro i veselo, vedrinom odsijevajući u ovu srijedu, 9. 2. 2022. A u tome ćemo uspjeti ako ćemo kroz sve događaje i susrete od srca, snažno, fino i diskretno (glasom samo u prijekoj nuždi) hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. Tako da se po svuda i svima razliježe: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Ko ovo more platit! Sušeno na Ogorskoj buri!!
- Hmmm

- 08:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, ma ipak je ovo gnjavaža, ako ne za tebe jer niti ne čitaš - ali je za mene. To je moj pokušaj stati u kolonu mučenika za istinu: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.02 sati. Bilo je što i obično u ovu uru. A onda sam olovkom učini zapis u blok (za spas rukopisa). Evo koji: 'Višeslavova krstionica = 1 euro.' A što? Hrvatska je sveta kršćanska zemlja čega je simbol ta krstionica. Kršćanska je još od kad je běla kneževina. Pa ako neće biti kuna na euru neka bude krstionica. Tako svima govorit da Hrvatska kolijevka kršćanstva. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 10. 2. 2022. Gospodine danas 10-tog veljače je veliki dan za Hrvate- katolike jer to spomendan blaženog Alojzija Stepinca. Koji se svojim svetačkim životom i herojskom žrtvom utkao u temelje naše Hrvatske. U evanđelju slušamo kako ponizna molitva može sve. Kad si onu ženu strankinju koja ti prišla sa molbom, podsjetio na uvjerenje svojih sunarodnjaka koji su strance smatrali nedostojnima. I kad se ta strankinja ponizila do nivoa psića pod stolom - bila je uslišana. Poniznosti, poniznosti nam treba. Gospodine smiluj nam se. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 7, 24-30)

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.15 sati 'Ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti, nego što iz čovjeka izlazi - to ga onečišćuje.' Tako Gospodin u evanđelju (srijeda). Time nije dokinuo onu da si onakav čime se hraniš. Ako znamo da se hraniti možemo ne samo jelom nego informacijama. Bilo lažima, bilo istinom. ... Ah ma dobro još ću poslije. A ovo sam htio krenuti sa večernjim 'Razmatranje uz mob' čekajući meštra Spliću da me uradi kako spada. 20.21 sati. Evo sada iz 'krpa' samo da kažem je uradija me baš ali baš kako spada. Nastavi li me ovako urađivati za par godina sam na štapu (mislim da ne pretjerujem). Ah, možda ću i žalit za ovim kad se ima vremena za sve stići. Ono što sigurno znam kad promigam falit će mi spiritualno - fizikalne uradbe meštra Spliće. Zbog spiritualne komponente njegovih uradbi. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mk 7,14-23


Čitanje svetog Evanđelja po Marku
U ono vrijeme: Isus ponovno dozove mnoštvo i stane govoriti: »Poslušajte me svi i razumijte! Ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti, nego što iz čovjeka izlazi - to ga onečišćuje. Tko ima uši da čuje, neka čuje!« I kad od mnoštva uđe u kuću, upitaše ga učenici za prispodobu. I reče im: »Tako? Ni vi ne razumijete? Ne shvaćate li da čovjeka ne može onečistiti što u nj ulazi jer mu ne ulazi u srce, nego u utrobu te u zahod izlazi?« Tako on očisti sva jela. Još dometnu: »Što iz čovjeka izlazi, to onečišćuje čovjeka. Ta iznutra, iz srca čovječjega izlaze zle namisli, bludništva, krađe, ubojstva, preljubi, lakomstva, opakosti, prijevara, razuzdanost, zlo oko, psovka, uznositost, bezumlje. Sva ta zla iznutra izlaze i onečišćuju čovjeka.«
Riječ Gospodnja.

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Dide reci u čemuj Vlaška mudrost? Jel' kad radu unda zapnu. Il' je u panceti šta je jidu ili u ariji šta je srču? 'Lujo samo molitva Kristu kralju - toj sve!'

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ajuu baba Jako i ja bi volija bit pametan ki ti A jel' to dobivan ako svaki dan jiden pure i kisela mlika? 'Lujo ujti ti svaki dan Gospinu ružarju.'

- 07:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.02.2022., utorak


- 16:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.10 sati Je, bila je krunica Božjeg milosrđa uz HKR. A onda je bilo i ono: 'Haj na web Isusova ovco? A što? Ja sam sretan! A jesil' ti?! Ali zbilja imam toliko razloga za bit zahvalan Gospodinu. Pa čak i za izdaje i predaje tuđincima - razbojnicima koji se me nemilice mučili i raspinjali. Oni su ti koji su ganuli moju Alkaricu (Gospu Sinjsku). Koja me utješila sa 'puno lipi stvari'. I to imam zato jer sam imao te tuđince uz se. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Kaži nam Alkarice, zvijezdo Vlaške jesil' to dušu hranila riječima Sina pa si zato gospoja fina. O Gospe Sinjska budi nam spas.

- 16:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.45 sati Evo što sam baš olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Ah, ma i to je križ, nemati prave riječi a biti svjedokom da ti Gospodin namiguje iz sveg u čem si.' Oh u praznini Ti si, i suši si, pustinje naše Sobom zalijevaš i daješ da cvate prelijepo cvijeće. Oh Bože moj - hvala Ti! ... E baš je bio Božji cvijetak, naša pastirica s. Natalija uzdignula je križ Kristov. Kad ono na sred sobe, meni naočigled u sjaj odjevena, suncem ogrnuta zablista u tisuću šara kraljica Hrvata. A pred njom takvom sa uzdignutim križem Kristovim uzmiče i sklanja se svaka nevaljalština i zloća, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ako o smrti razmišljamo u svijetlu onoga što nam je Krist objavio, nemamo se čega bojati - trebamo biti mirni. Tako o. Gerard kaže: „Na smrt pripravan u svemu je miran“. Fizički život ima jako veliku vrijednost, ali, kako nas uči moralno bogoslovlje, fizički život nema apsolutnu vrijednost. Kršćanin za svoju vjeru mora biti spreman dati i svoj fizički život. Toliki mučenici i svjedoci vjere u povijesti Crkve pružili su dokaz svojim životima da je vjera u Isusa Krista iznad fizičkog života. To isto govori i o. Gerard kada kaže da redovniku treba biti čast i slava dati svoj život za vjeru: „Slava vojnika: smrt u ratu, a redovnika smrt za vjeru!“ O. Gerard kaže da se na smrt treba gledati očima vjere i nade, te s velikim pouzdanjem u Boga. (o. Srećko od Blažene Djevice Marije, OCD)

- 12:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Za rast biljke kao i za duhovni čovjekov rast treba gnojenje (ne očekuj da gnoj miriše!)

- 11:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.40 sati 'Hoćemo Luka? Rekao je krepošću urešeni Anđelko i već liftom spušta p. Šimića (s štapom) i karijolu (s ovcom) u kapelu. Gdje će ih na svetoj misi Isus okrijepiti Sobom. Pa će i ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac. A ovo sto ta ovca (u karijoli) na mob tipkulji nek bude preglednik dana 'Glas iz krpa' I kaži šta ima nova? Hvala Bogu uobičajeno, nitko ne krade, ne voza, ne vesla. Slobodno ě komotno živim odabir svog zaljubljenog srca. Redovnički đir nesmetano ide od točke do točke. Ah ma 'divota od života' (p. Cvek). U taj redovnički đir nekako će biti ubačeno đinasticiranje na motomedu i fiziomaherska uradba meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bog je uvijek uz nas, osjetili mi to u danom trenutku ili ne, On nas gleda, prati, štiti i daje nam savjete. Njegova mudrost osvjetljuje nam put i otklanja zaprjeke koje sami teško da možemo prijeći. Ipak, to ne znači da sve u potpunosti trebamo prepustiti Bogu i da mi trebamo biti samo pasivni promatrači vlastitoga života. Ne, to ne znači da će Bog učiniti sve umjesto nas, servirati nam dobru budućnost bez našega truda i muke. Poznata je narodna poslovica: »Pomogni sam sebi pa će ti i Bog pomoći«, koja svoje uporište ima i u Bibliji. Bog nas kroz brojne primjere uči kako je on uz nas, ali da se sami moramo truditi, boriti i pokušavati. U Bibliji također piše: »Uzaludna je žudnja lijenčine, a ispunit će se želja marljivih« (Izr 13, 4). Iz toga vrlo jasno možemo iščitati istu poruku kao i iz prethodnoga citata. Pasivnost je stagnacija, često i nazadovanje, koje nas nikamo ne vodi. Takav je stav nezdrav i vodi u grijeh. Zato je potrebno osloniti se na Boga, ali i svojski se truditi da postignemo neki cilj, bolju budućnost, pri čemu će nam Bog pomagati i davati nam snagu da u tome i uspijemo. (…)

- 11:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 09:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


01.08.1401. godine po šibenskom statutu vijeće donosi odluku da sela Nevest, Koprno, Sitno i Slivno moraju čistiti bunare zajednički.

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Osobitost Kristove euharistijske prisutnosti nalazi se u činjenici što Presveti Sakrament sadrži uistinu, stvarno i suštinski, Tijelo i Krv u zajedništvu s Dušom i Božanstvom našeg Gospodina Isusa Krista, istinitog Boga i potpunog Čovjek, istog Onog koji je rođen od Djevice, umro na Križu i sada sjedi na nebesima s desne Oca. „Ta se prisutnost zove 'stvarna' ne u značenju isključivosti, kao da druge ne bi bile 'stvarne', već po izvanrednosti, jer je bitna (substancijalna) te po noj biva prisutan čitav Krist, Bog i čovjek“ (KKC, 1374).

- 08:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


On će spasiti siromaha koji uzdiše,
nevoljnika koji pomoćnika nema;
smilovat će se ubogu i siromahu
i spasit će život nevoljniku.
Ps 84

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


"Današnji slavljenik je sveti Jeronim (Girolamo) Emiliani, osnivač Družbe slugu siromaha, zaštitnik siročadi i napuštene mladeži. Rodio se kao sin imućnih roditelja 1486. u Veneciji, a s 15 godina pobjegao je od kuće. Nakon razuzdane mladosti, sudjelovao je u ratu između Venecije i Lige Cambraia te 1511. pao u austrijsko zarobljeništvo. Ponižen i iskušan patnjama, u tamnici je doživio duboku duhovnu preobrazbu i zavjetovao se Mariji da će, ako se domogne slobode, sasvim promijeniti svoj dosadašnji život. I doista, kad se to Marijinim zagovorom na čudesan način i dogodilo, posvetio se potpuno brizi za siromahe, bolesnike i nevoljnike. " HIiM

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.16 sati Hajmo u utorak, 8. 2. 2022. Idemo srcem kroz sve događaje i susrete. Svega se od srca prihvaćati. Srcem svojim oslonjeni na Srce Isusovu, koraci naši neka budu u ritmu pulsa Srca Isusova. Svaki korak jedna skala, svaka skala jedna nada... Hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, 'Ovaj me narod usnama časti a srce mu je daleko od mene.' Da se ne bi odnosilo na nas realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.02 sati Iz brige za vlastiti rukopis evo što sam večeras (ponedjeljak) olovkom u blok napisao: 'Eh zašto ne činim kao što svi čine. Kako se oduvijek činilo?!'. Eto tako bi trebalo bloku pisati. A nadahnuće za to je što sam bacio mrvu oko na evanđelje (utorak). Aoh sjećanja na 'Dugmiće' u Kmanskoj fronti: 'Kažu da sam lud, kažu da sam blesav. … Hoću eto baš hoću i vala neka ću!' . Ma te Kmanske godine su mi dale volje da budem 'na svoju ruku' - ako od života hoću nešto učinit. A e a šta? Kopije su dosadne. To je Kmanska spika. Ali i akademski kazano ne može se postizati svetost držeći nakrivljenu glavu kao sveti Ante. I u duhovnosti važi pravilo. Ako želiš biti zbilja duhovan budi autentičan. Oj budi svoj! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bog je uvijek i svugdje. Težite ga otkriti gdje god da pogledate.

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 9. 2. 2022. Gospodine danas 9-tog veljače spominjemo se svete Skolastike sestre svetog Bendikta. U evanđelju slušamo kako si očistio sva jela. Uvijek se nađe onih koji nude svoju hranu jer ona kao pomaže svetosti života. A brane tuđu. Takvima si rekao: 'Ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti, nego što iz čovjeka izlazi - to ga onečišćuje.' Malo poslije kažeš: 'Iz srca čovječjega izlaze zle namisli, bludništva, krađe, ubojstva, preljubi, lakomstva, opakosti... Sva ta zla iznutra izlaze i onečišćuju čovjeka. Molimo Te Gospodine budi u našim srcima i oblikuj nam misli, riječi i djela. Tako da svi vide kako je dobro biti Tvoj. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 7, 14-23)

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.39 sati Gospodine ne daj da se na mene ikad odnosi ona proroka Izaije: 'Ovaj me narod usnama časti a srce mu je daleko od mene'. Nije lako biti autentičan. Ali ne daj mi sam sebe lažem. Ako nešto nije dobro daj mi volje da uvijek s Tobom to podijelim. Tad me neautentičnost moja neće srušiti nego ćeš je Ti upotrijebit kao odskočnu dasku. Hvala Ti. Ha, a ovo sam već krenuo sa uradbom večernjeg 'Razmatranje uz mob'. Čekajući uradbu kakva spada na Isusovu ovcu. A izvodi je Bogu hvala metar Splićo. 20.04 sati. Evo sad iz 'krpa' samo da kažem - je izveo je! On je to izvodi 'prva liga' ali ja nisam bio za pohvalu. Drago mi je da smo krenula sa vježbama za prelazak na štap. Bogu hvala ako nastavimo ovako za par godina sa štapom migam. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mk 7,1-13


Čitanje svetog Evanđelja po Marku
U ono vrijeme: Skupe se oko Isusa farizeji i neki od pismoznanaca koji dođoše iz Jeruzalema. I opaze da neki njegovi učenici jedu kruh nečistih, to jest neopranih ruku. A farizeji i svi Židovi ne jedu ako prije temeljito ne operu ruke; drže se predaje starih. Niti s trga što jedu ako prije ne operu. Mnogo toga još ima što zbog predaje drže: pranje čaša, vrčeva i lonaca. Zato farizeji i pismoznanci upitaju Isusa: »Zašto tvoji učenici ne postupaju po predaji starih, nego nečistih ruku blaguju?« A on im reče: »Dobro prorokova Izaija o vama, licemjeri, kad napisa: Ovaj me narod usnama časti, a srce mu je daleko od mene. Uzalud me štuju naučavajući nauke - uredbe ljudske. Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske.« Još im govoraše: »Lijepo! Dokidate Božju zapovijed da biste sačuvali svoju predaju. Mojsije doista reče: Poštuj oca svoga i majku svoju: I: Tko prokune oca ili majku, smrću neka se kazni. A vi velite: 'Rekne li tko ocu ili majci: Pomoć koja te od mene ide neka bude 'korban', to jest sveti dar, takvome više ne dopuštate ništa učiniti za oca ili majku. Tako dokidate riječ Božju svojom predajom, koju sami sebi predadoste. I još štošta tomu slično činite.«
Riječ Gospodnja.

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo ka vojnik Kristov triba bit po Božju pametan. Tribaš uzest šta su stari običavali - to čuvat ki svetinju i tomen obavezno dodat nešta svoje - novo!' A dide ko će ki ti.

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ko - ko - daaa... Ma iššš kokošurino! Kako te nije stid lagat? Kuda neznan da nis sanila jaje.' Oho baba Jako ti bi i kokoš naučla redu?! 'Lujo a sad je red od Gospine ružarje.'

- 07:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.02.2022., ponedjeljak


- 17:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ispravnije željeti od budućnosti učiniti sadašnjost, nego od sadašnjosti učiniti prošlost.

- 17:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.10 sati 'Marijo majko milosrđa moli za nas!' . Aha, je bila je krunica Božjeg milosrđa uz HKR. A onda je potekao je i onaj nesmiljeni berekin: 'Haj na web Isusova ovco! A što? Ma zahvalan sam Gospodinu za ovaj web jer po njemu se učim javnom nastupu. A to je važno svim javnim djelatnicima. Jasno se treba znati što je privatno a što javno. Moram priznat da još nisam savladao tu vještinu lučiti jedno od drugoga. Oprostite ako koga smeta što sam uglavnom javan. A Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ima ljudi koji od svog bogatstva nemaju ništa osim straha da će ga izgubiti. (nepoznati autor)

- 17:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Hvala ti Gospe Sinjska što si nam dala Isusa Krista Sina svog, koji je uvijek novi Bog - a takva si i ti. Zauzmi se da budemo i mi uvijek novi. O Gospe Sinjska zauzmi se za nas.

- 17:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.08 sati 'Rekao sam: hvala ti!' - tako sam napisao u blok olovkom (za spas rukopisa). Ako si nekom zahvalan pretpostavlja se da si obdaren nečim od toga kom si zahvalan. Nečim što ti uljepšava život. Danas sam bio zahvalan krepošću urešenom Anđelku koji me svojim životom uvjerava da se isplati biti dobar. Pa makar i zahtjevno jedino ima smisla biti krepostima urešen. ... Aoh nešto je zapriječilo našu pastiricu s. Nataliju da s uzdignutim križem zaprijeti ovoj beštiji koroni i svakoj nevolji da sveto ne dira. Pa ću se eto morati sam samcat Zdravomarijom Alkarici obračunati sa beštijom koronom i sa svakim drugim zlom da ne dira sveto... Zdravomarijo. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Molitva ne mijenja Boga, ali mijenja onoga koji moli. (Sřren Kierkegaard)

- 12:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


1857. godine Koprno ima 248 duša

- 12:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Neka ti ideal bude biti budućnik. S nogama čvrsto na zemlji srcem među zvijezdama.

- 12:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kao što mornare u luku vodi sjaj zvijezde, tako kršćane u nebo vodi Marija. (sv. Toma Akvinski)

- 12:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.11 sati Pozitiva prevladava. Baš sam kod jutarnjeg 'njam, njam' stavio u normalu odnose s onim koji mi je u neznanju u početku ove raspetosti (RBK) uvalio tuđince - razbojnike. Koji su raspinjali mene ovcu i Isusa čija sam ovca. Kako je dobro to je bas dobro da im je u brk rekao da ih nije trebao pustiti blizu svog subrata. A štaš' lukavština djece Zloga ga je prevarila. Sada ću se na svetoj misi zahvaliti Gospodinu što sam opet dobio subrata. E a ovo bi mogao biti onaj preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta danas ima. Ma procjenjujem da je važan korak učinjen sa subratom odnosi su opet regulirani. A od ostalog već se zna redovnički đir ide svojim ritmom. A u taj đir će biti ubačeno đinasticiranje na motomedu. i večeras uradba kakva spada od meštra Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Što je čovjek prazniji iznutra, želi više sjajiti izvana.

- 12:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 09:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Zasigurno je Isus Krist nazočan na razne načine u svojoj Crkvi: u svojoj Riječi, u molitvi vjernika (usp. Mt 18,20), u siromaha, bolesnika, utamničenika (usp. Mt 25,31-46), u sakramentima i osobito u osobi svećenika. Ali, nadasve, nazočan je pod euharistijskim prilikama (usp. KKC, 1373).

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ustani, Gospodine, pođi k svom počivalištu,
ti i Kovčeg sile tvoje.
Svećenici tvoji nek se obuku u pravednost,
pobožnici tvoji nek radosno kliču!
Poradi Davida, sluge svojega,
ne odbij lica pomazanika svoga! Ps 138

- 08:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.57 sati Baš sam učinio prvi korak (Gospina krunica uz HKR) u ovaj dan (ponedjeljak, 7. 2. 2022.). Zahvaljivao sam Gospodinu za mnoštvo darova i intervenciju život ovce Svoje. Osobito sam bio zahvalan što je vodi svijetom stranom, što pozitiva prevladava. Svjestan sam da ni crni ne miruje. Izveo je da ključni e-mail nestane ne bi li me isprovocirao. Ali ne dam se znam naš brod sigurno plovi u luku zbog kojeg je započeo svoju plovidbu (krajem 2005 web župa je krenula). HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Hej Ogoranac hajmo: il' pred oltar il' za oltar! Od srca p. Luka

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, haj dajmo Kristu svoje probleme i bolesti jer to je duhovni potencijal kojim će se realizirati: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.08 sati Već se zna! I večeras (nedjelja) jesam li odradio svoje ceremonije (tv-dnevnik) i obveze (brevijar). Učinio sam zapis olovkom u blok (za spas rukopisa). Evo koji: 'Blagoslovi Gospodine onu 'prelijepu' prodolinu između Svilaje i Moseća'. E to je ta prodolina iz koje su staričice drage, moje bake: Jaka, Neka, Cola, Dota, Buća, Bakuša, Kokezuša, Prljusa... Oh ma svi didovi i bake Ogorske su 'Ponos Hrvatske'. Aha, jesu jer njihov 'mile' za njih primio 2006 tu medalju. Oni su 'dječji vrtić' tog 'mile'. Ah ma znate ova dugogodišnja raspetost na bolesničkom krevetu približila me mome Ogorju. Koje je u 'prelijepoj prodolini' kako je zapisao neki Austrijski putopisac u 18 stoljeću. Aha svet je to kraj između: Svilaje i Moseća, Crivaca i Zelova. Mjesto o gorama Ogorje zove. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Svi mi trebamo Boga, a ne Bog nas. Trebamo Boga, jer sami po sebi ne možemo ništa! A sve nam divno uspijeva kad je Bog s nama. Zato molimo i radimo. Ako budemo kod naših molitava, poslova i trpljenja uvijek govorili: u ime Božje, Bogu za ljubav - tada će svaki naš uzdah biti jedna divna molitva! Svaka naša patnja može biti divna molitva. I svaka suza i svaki naš posao bilo u kući, u obitelji, u crkvi, na radnom mjestu - sve to može biti jedna molitva Bogu mila i draga.

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 8. 2. 2022. Gospodine a danas u utorak, petog tjedna kroz godinu, kada je svagdan. U evanđelju slušamo da si opet imao problema sa onim čudnim ljudima. Farizeji i neki od pismoznanaca opaze da Tvoji učenici jedu kruh nečistih, to jest neopranih ruku. I odmah su Te povrijeđeni upitali: 'Zašto tvoji učenici ne postupaju po predaji starih?'. Na što si ih Ti Gospodine podsjetio na proroka Izaiju koji za takve kao što su oni kaže: 'Ovaj me narod usnama časti a srce mu je daleko od mene.' Molimo Te Isuse Kriste Bože naš učini nam srca po Srcu svom. I daj da nam vladanje bude po srcu našem. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 7, 1-13)

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.17 sati Aha pogledao sam evanđelja pa ću moći bez ajfona đinasticirati na motomedu. A tako je bolje - nek se još malo puni elektrikom. ... Aha da vidim koju sam natuknicu pribilježio u mob o evanđelju. Aha natuknica kaže: 'stavljali po trgovima'. To se misli u Isusovo vrijeme. Kud bi Isus prolazio svijet mu je pored ulica i po trgovima stavljao svoje nemoćnike i bolesnike. Divno je to bilo živjeti s Isusom. Prelijepo je to što je i danas sa nama. To znam iz prve ruke kao Njegova ovca. Znam da Isus zna da Mu je ljubljena ovčica već dobar komad života u karijoli. Čini se upitno kako to da ništa ne učini? Ali je učinio je! Dao joj je znati da karijolom u kojoj vozana je izgrađuje važno djelo u Crkvi ljubljenoj. Neka je, neka karijole. Oah, ne dirajte mi karijolu... Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mk 6,53-56


Čitanje svetog Evanđelja po Marku
U ono vrijeme: Pošto Isus i njegovi učenici doploviše na kraj, dođu u Genezaret i pristanu. Kad iziđu iz lađe, ljudi ga odmah prepoznaju pa oblete sav onaj kraj. I počnu donositi na nosilima bolesnike onamo gdje bi čuli da se on nalazi. I kamo bi god ulazio - u sela, u gradove, u zaseoke - po trgovima bi stavljali bolesnike i molili ga da se dotaknu makar skuta njegove haljine. I koji bi ga se god dotakli, ozdravljali bi.
Riječ Gospodnja

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Dide ti biće misliš da baba Jako samo kruniča, brezveze nabraja. Moren ti kazat i ja san se iznenadija kad san vidija daj ta molitva ciljevita. 'Lujo ne pušćaj babu Jaku.'

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo upanti dobro molitva nije samo pobožno žamorit, nabrajat… Tribaš znat da je dragi Isus vode sa nami uz ognjišće ka'no unda sa svojin ljudin.' Punda nas dragi Isus gleda baba Jako?

- 07:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.02.2022., nedjelja


- 17:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Zlatko i Iva Hrga (Rađa) pokazuju, dokazuju i sve uvjeravaju: Bog je ljubav!

- 17:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.14 sati Aha, je imao sam krunicu Božjeg milosrđa uz HKR. A onda je potekao onaj nesmiljeni: Haj na web Isusova ovco! A što? Aha imam razloga zašto sa malim zakašnjenjem ovo tipkuljim na mob. Došao mi je jedan intrigantan sms u kom web župljanin kaže: 'Krene li rat u Ukrajini čitava Europa će nestati.' Kako stvari stoje mogao bi - ne daj Bože i krenuti. Ali sigurno je sto znam Europa neće nestati jer čuva je Gospina Hrvatska. E a sada u četiri je tu njegovateljica ne znam koja ali pretpostavljam, kao da znam s kavom. A comp i kava - to ide. Osim toga čut ću se sa svojima u Solin (seka Iva). Bit će kave srrrk... I ćakula-bakula će poteći i teći, teći... Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'Krene li rat u Ukrajini čitava Evropa će nestati. Živimo u vremenima totalnih zombija zadnjih 25 godina , znači ovo su vremena apsolutno potpunih zombija.'(sms župljanin …)

- 17:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.58 sati. Evo što sam olovkom napisao u blok (za spas rukopisa) : 'Hvala Ti hvala Kriste što si mi oprostio sve opačine i grijehe od kojih me je maloprije odriješio subrat duhovnik p. Batinić.' ... Koji je zemljak naše pastirice s. Natalije. Koja se i danas meni naočigled, tu na sred sobe ukazala u svom stvarnom obličju kao kraljica Hrvata. Ouh u kakvoj su zabludi svi oni koji misle: Što će krhka časna sestrica… Dosta je da uzdigne križ Kristov njena kraljevska moć dominira. Od nje takve bježi i sklanja se svaka nevaljalština i zloća, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Divan si divan Kriste jer si s nama u sve vijeke. I kao što su onda po trgovima prostirali svoje bolesnike, danas Ti o njima govorimo u svojim svetištima.

- 16:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


"Današnji sveti zaštitnik je Pavao (Paul, Paulo) Miki, japanski isusovac i mučenik, jedan od 26 japanskih mučenika iz Nagasakija, koji su svoj život položili za vjeru Kristovu. Pavao Miki rodio se oko 1562. u Tsunokuniju nedaleko Kyota. Kršten je s 5 godina, zajedno sa svojim roditeljima. Odgojili su ga isusovci u Azuchiju i Takatsukiju."

- 16:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Zahvaljujem ti, Gospodine, iz svega srca
jer si čuo riječi mojih usta.
Pred licem anđela pjevam tebi,
bacam se nice prema svetom hramu tvojemu.
Ps 138

- 16:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.45 sati . A dobro je ipak mi je uspjelo provirit na facebook. A sada lift već spušta p. Šimića (s stapom), karijolu (s ovcom) i krepošću urešenog. Anđelka u kapelu. Gdje će ih na svetoj misi Isus okrijepiti Sobom. Pa će i ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac. A ovo što ta ovca (u karijoli) na mob tipkulji je preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta danas ima? Svi slavimo, svi slavimo Gospodina. 9.53 sati Evo baš smo Gospodina slavili svetom misom. A sada Ga Isusova ovca (ja) slavim đinasticirjući na motomedu. I tako cijeli ovaj sveti dan slavim Gospodina od točke do točke po redovničkom điru. Oh velik je Bog! Svi slavimo Ga. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


U kruhu prepoznajte onoga koji je visio na križu; u kaležu prepoznajte ono što je poteklo iz boka. Uzmite dakle i jedite tijelo Kristovo; uzmite i pijte krv Kristovu. Vi ste već postali Kristovim udovima. Jedite svezu svoju da se ne razjedinite; pijte cijenu svoju da ne oslabite i bez cijene ne budete. (papa Franjo)

- 09:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- … molio bih te pogledaj u tim knjigama kad Rađe nastaju od Rajčića. Od srca p. Luka Rađa
- Sa sigurnošću Vam ne mogu reći, u starim maticama spominju se 1822 kao prezime Rađa, šaljem Vam sliku da pogledate. U prvoj matici ikad iz 1754 su sa dva prezimena, odnosno Rajčić a Rađa kao nadimak. U Vitturijevom popisu iz 1796 spominje se Stjepan Rađa sin Luke. Pretpostavljam da su nadimak preuzeli kao prezime u tih četrdesetak godina između te dvije godine.
- Od srca hvala - ako naletiš na koji novi podatak javi. Od srca p. Luka (Preuzeto: facebook Ogorja)

- 09:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.25 sati Ti znaš sve, Ti znaš sve o nama o Gospodine. Zato jer, zato jer... Samo Tebi smo dragocjeni. I zato što, i zato što je neopisivo to koliko nas ljubiš. Oh brineš se, brineš za nas kao za malo vode na dlanu. I zato daj da se svi mi koji smo toga svjesni zovemo zahvalnici. ... Eh dobro. Bio je to pokušaj stihoklepstva. Ali idemo vedro i veselo u dan pred nama (nedjelja, 6. 2. 2022.). Prvi korak bit će za koji minutić (Gospina krunica u HKR) A onda nastavimo kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Petar prepoznaje da grešan kad spoznaje koliko je od Isusa ljubljen. Zato jer smo i mi ljubljeni realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 09:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati 'Ah, Gospodine podsjeti me koliko sam Ti dragocjen i koliko me ljubiš da navre moja nedostojnost i grešnost.' Eto to sam pokušao napisati olovkom blok (za spas rukopisa). A zapravo je iskreni vapaj duše Gospodinu. Htio bih se dobro pripravit za sakrament svete ispovijedi jer sutra u nedjelju će navrati duhovnik p. Batinić. Kod kojeg bi se htio ispovjediti baš kako spada. Kad se samo sjetim koliko je Gospodin investirao milosti u mene - Svoju ovcu. Onda se zbilja nije teško doživjeti nedostojno i grešno. Hej tko sam ja??? Ehej tko sam da mi se osobno obraća kraljica Neba i zemlje, moja Alkarica (Gospa Sinjska). Ona, ah kao da ne zna da sam kukavna gnjida meni u njedra hop! 'puno lipi stvari'. Vau, Jozo započnimo ispovijed... Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Mi često odbijamo Boga u strahu da će nam On sve oduzeti. Ali Isus tada u našim životima čini čudo. Pogledajte što se dogodilo Petru i apostolima. Sve su ostavili! Imali su podosta riba i osiguranih nekoliko mjeseci bez posla. No, uto, piše evanđelist, sve su ostavili i pošli su za Isusom. Kako to? Upravo tako! Isus im daje još jednu lekciju: Kada sve gubiš poradi Boga, dobivaš sve! Tako se rađa (pre)obilje. Pođi za Isusom, sve dalje i sve dublje. (p. Arek Krasicki)

- 09:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 7. 2. 2022. Gospodine danas u ponedjeljak, petog tjedna kroz godinu je svagdan. U evanđelju slušamo kamo bi god ulazio Gospodine 'u sela, u gradove, u zaseoke - po trgovima bi stavljali bolesnike i molili Te da se dotaknu makar skuta Tvoje haljine. I koji bi Te se god dotakli, ozdravljali bi.' Doista divno je bilo biti gdje si Ti Gospodine. Ali Ti si nama u sve dane. S nama si i danas! Možemo Te susreti po crkvama i svetištima. I danas Ti je dosta spomenuti naše bolesnike i izreći potrebe. Molimo daj da Ti uvijek konkretno znamo svojim riječima reći u čemu je problem i jasno Te zamoliti u čemu da nam pomogneš. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 6, 53-56)

- 09:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.35 sati Baš me je njegovateljica 'Lj' stavila za motomed đinasticirati. A u tome sam efikasniji ako istovremeno plešem 'zlatnim palčekom' po mobu jer tako tipkuljim večernje 'Razmatranje uz mob'. A to znači valjalo bi kazat koju o evanđelju (nedjelja). Aoh, još bi trebao složiti babu Jaku i dida Majora. ... Eto a i to je bio osvrt na nedjeljno evanđelje. Svidjelo mi se ono kad je Petar suočen sa Gospodinovom velikodušnošću spoznao da toga nije dostojan, da jadan i grešan. Usput da kažem, o grijesima i slabostima se nemojte traumatizirati. Samo pred Kristom pred Srcem Isusovim koje nam kaže da nas Isus Krist neopisivo ljubi možemo razmišljati o stvarima koje skrivamo. Shvaćate? Istinu o nama smije čuti samo Onaj koji nas ljubi. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Lk 5,1-11


Čitanje svetog Evanđelja po Luki
U ono vrijeme: Dok se oko Isusa gurao narod da čuje riječ Božju, stajaše on pokraj Genezaretskog jezera. Spazi dvije lađe gdje stoje uz obalu; ribari bili izašli iz njih i ispirali mreže. Uđe u jednu od tih lađa; bila je Šimunova pa zamoli Šimuna da malo otisne od kraja. Sjedne te iz lađe poučavaše mnoštvo. Kada dovrši pouku, reče Šimunu: »Izvezi na pučinu i bacite mreže za lov.« Odgovori Šimun: »Učitelju, svu smo se noć trudili i ništa ne ulovismo, ali na tvoju riječ bacit ću mreže.« Učiniše tako te uhvatiše veoma mnogo riba; mreže im se gotovo razdirale. Mahnuše drugovima na drugoj lađi da im dođu pomoći. Oni dođoše i napuniše obje lađe, umalo im ne potonuše. Vidjevši to, Šimun Petar pade do nogu Isusovih govoreći: »Idi od mene! Grešan sam čovjek, Gospodine!« Zbog lovine riba što ih uloviše bijaše se zapanjio on i svi koji bijahu s njime, a tako i Jakov i Ivan, Zebedejevi sinovi, drugovi Šimunovi. Isus reče Šimunu: »Ne boj se! Odsada ćeš loviti ljude!« Oni izvukoše lađe na kopno, ostaviše sve i pođoše za njim.
Riječ je Gospodnja

- 09:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Dide kako to? Ti nikad ne ulipšavaš. Nego svakomen u brk kažeš šta ga iđe? Lujo al' ne znaš nami vojnicin Kristovin je stalo da se svidimo samo Kristu kralju.

- 09:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo vanđelje kaže nikad nemaš pravo kazat nemoren. Već sam kuša stotinu puta. Ne odustaj! Probaj i stotinu i prvi put u ime dragog Isusa.' Aha baba Jako kreni će akoj u ime Isusovo.

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Zazovi ime Isusovo i krenut će (knev 5c kg)


Pokušao si mnogo puta, umoran si od pokušaja. Već se miriš s tim ako ne ide da činiš dobro! Reci: Isuse Kriste ti znaš pokušao sam ali ne-i-de. Zazovi ime Isusovo i krenut će. (knev 5c kg)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.02.2022., subota

Razmatranje uz mob


15.11 sati Fino sutra će moći doci sa Jordanovca subrat - duhovnik p. Batinić i odriješit ovu garavu dušu od grijeha i opačina. E to sam se sada poslije krunice Božjeg milosrđa uz HKR čuo sa p. Batinićem. Ali je i danas je poslije krunice potekao poticaj: 'Haj, na web Isusova ovco! A što? Ma bas sam se doživio kao jedan od onih potrebnika ispruženih po trgovima kojima je Isus prolazio. A prolazio je i danas pored mene dok sam ispružen u 'krpama'. Isusu je poznat moj slučaj prošao je i ništa. Ali shvatio sam svojom raspetošću (RBK) podupirem vrijedno djelo u Crkvi Božjoj - zato neka karijole. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska kad vidimo koliko nas tvoj Sin ljubi dođe nam teško jer nikakvi smo ljudi. A kad nam preko tebe milosti daje uzljubimo tebe i uzdamo se reći ćeš nam što činit nam je.

- 17:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


"Danas slavimo svetu Agatu, mučenicu sa Sicilije. Rodila se oko 231. u Cataniji ili Palermu na Siciliji. O njezinom životu i smrti raširene su mnoge, često prijeporne legende. Potjecala je iz bogate i plemenite obitelji. Lijepu kršćanku rimski upravitelj Kvintijan prisiljavao je u vrijeme Decijeva progona da se odrekne Isusa Krista ili da postane njegova ljubavnica. Nije pristala, pa je mučena tako da su joj odrezane grudi i bačene u vatru." HIiM

- 17:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Svim srcem svojim tebe tražim;
ne daj da zastranim od zapovijedi tvojih.
--
U srcu pohranih riječ tvoju,
da protiv tebe ne sagriješim.
Ps 119

- 17:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.17 sati. A jutros nije tu naša pastirica s. Natalija (tu su bile njegovateljice 'Lj' i Ana). Pa ću se i danas morati sam samcat obračunat s ovom beštijom koronom i svakom nevoljom. Zdravomarijom Alkarici da ona svakom zlu zapovjedi da se čisti a ovu beštiju koronu da petom satre. Zdravomarijo... Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


12.52 sati Oh hvala Ti hvala Kriste što zapriječen sam bio sve stići. Žalim što zapreka nije dulje potrajala ali meštar Splićo me radi kako je i dogovoreno. A došao je prije svete pa nastavio poslije. Tako da Isusovu ovcu uradio baš kako spada. I ostrga joj kosu - učinio zurku za pet. Po hodniku su điravali s tim da Isusova ovca se trudila laktom ne naslanjati zid. To je uvježbavala prelazak na štap. Ako ovako nastavimo za par godina sam na štapu. I danas sam mu pokašao reći ali zabranio mi je govoriti dok me radi. Ali htio sam reci da sam na njega jako ljut što mi nije prije pokucao. Oh velik je Bog svi slavimo Ga! 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 16:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Znak Križa je pobjedonosni znak Isusa Krista, Otkupitelja i Spasitelja ljudi i svijeta. To je glavni i Temeljni znak kršćanstva, jer nas je Krist po svojem svetom Križu otkupio i spasio. Križ je ponos svakoga Kristova učenika i vjernika. Sv.Pavao apostol s punim pravom kaže: "A ja sam daleko od toga da se ičim ponosim, osim Križem Gospodina našega Isusa Krista, po kome je meni razapet svijet i ja svijetu!" (Gal.6,14). Ove riječi koje je Apostol Pavao izrekao za sebe, vrijede isto tako za svakoga kršćanina i pravoga Isusova učenika. (fra Jakov Ripić, O.F.M.)

- 12:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Isus je prolio svoju krv kao otkupninu i oprao nas od grijeha. Gledajmo u njega kako ne bismo oslabili i pijmo iz njegova izvora kako bi nas očuvao od pokvarenosti. Mi ostajemo jadni grješnici, ali nas Kristova krv oslobađa od grijeha i vraća nam dostojanstvo; oslobađa nas od iskvarenosti. (papa Franjo)

- 08:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.35 sati Idemo, krenimo u ovaj dan (subota, 5. 2. 2022.). Kak pravi muži: veselo, veselo… Zagorci, a veseliti se i vi Vlaji, Slavonci, Ličani... Svi iz lijepe naše Hrvatske. Ma iz čitavog svijeta, svaki čovječe: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Mi jaki treba da nosimo slabosti slabih, a ne da sebi ugađamo. Svaki od nas neka ugađa bližnjemu na dobro, na izgrađivanje. Ta ni Krist nije sebi ugađao, nego kao što je pisano: Poruge onih koji se rugaju tebi padoše na me. (Rim 15, 1-3)

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Raspet si čekaš kada i ko će sa Križa te skinuti.
- Ha, ne znam tko ali netko hoće to sigurno znam. Jer znam da Alkarica (Gospa Sinjska) nije lažljivica. Bogu u ruke!

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, 'sunčati' se na Božjoj milosti najbolje odmara. Haj tako se odmorimo i realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah kako je dobro s Kristom raspet biti… sms knev KORACI


Hajdete u osamu pa se odmorite. To kaže Krist svojima koje ljubi. A ljubav Kristova je odmor - kakav spada! Ehej i ti si Kristov tebe isto ljubi. Sunčaj se na ljubavi koju Krist daje. (knev 5c kg)

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.05 sati 'Hvala Ti Gospodine što mi ovo što 'je' hraniš onim što još 'nije'. Hvala Ti što mi tako učvršćuješ krepost nade.' Eto to sam pokušao olovkom u blok napisati (za spas rukopisa). Ma u konačnici svi zreli vjernici propadljivost ove 'suzne doline' podnose krepošću nade. Svi smo stvoreni za radost, za mir i ljubav. A toga nam je uvijek malo u ovoj 'plačnoj dolini'. Mi koji čvrsto vjerujemo da je ovo tek put do vječne radosti, mira i ljubavi - ne marimo što smo u nekakvom smrdljivom, teretnom vagonu za Nebo gdje imamo sve što želimo. Eto ja mogu posvjedočit tamo je neopisivo poželjno. To znam jer tamo bio provirio (ona dva mjeseca kome). I sve se da izdurat kad staviš sumnju pod ključ. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Budući da je Isus dirnut vidjevši tolike ljude kojima je potrebno vodstvo i pomoć, očekivali bismo da će početi odmah činiti neka čuda. Međutim, počeo ih je podučavati mnogim stvarima. To je prvi kruh koji Mesija daje gladnom i izgubljenom mnoštvu: kruh riječi. Svi trebamo riječ istine koja će nas voditi i osvjetljavati. Bez istine, koja je i sâm Krist, ne može se naći pravi smjer u životu. Kada se udaljimo od Isusa i od njegove ljubavi, gubimo se i naš se život pretvara u razočaranje i nezadovoljstvo. S Isusom, koji je uvijek pokraj nas, možemo nastaviti sigurni, mogu se nadvladati kušnje, možemo napredovati u ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Isus je postao dar za druge, postavši tako uzor ljubavi i služenja za svakog od nas. (papa Franjo)

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 6. 2. 2022. Gospodine danas u petu nedjelju kroz godinu slušajući evanđelje zahvalni smo Ti jer vidimo kako se bez straha, trauma i drama priznati slabim i grešnim pred Tobom. Svaki put kad se osvjedočimo koliko nas ljubiš navire nam naša nedostojnost i grešnost. Takve si nas stvorio i dobro znaš: ljubav je ključ naših srdaca. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 5, 1-11)

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.41 sati A sada prije nego učinim đir gelenderom hodnika uz njegovateljicu 'Lj'. Krenimo sa večernjim 'Razmatranjem uz mob'. Što ću nastaviti poslije đinasticirajući na motomedu. ... Aha odmaranju bi trebalo. Ali odmah da vam kažem da sam duboko uvjeren da to nema veze sa besadržajnim ležanjem. U redu ležanje je potrebno umornom tijelu. Ali jer je čovjek troslojno biće. Tj. duh, duša i tijelo. Treba znati odmoriti i preostale slojeve svoga bića. Odmoriti duh i dušu znači sunčati se pred Bogom. Dopusti zrakama Njegove milosti da te potpuno obuhvati. Onima koji imaju uredan duhovni život i nije problem ako malo spavaju. Evo ja Isusova ovca uvečer u 10 molim krunicu sa HKR. A molim je i ujutro u 5.30 isto sa HKR. A po noći sanjam anđele: ). Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mk 6,30-34


Čitanje svetog Evanđelja po Marku
U ono vrijeme: Apostoli se skupiše oko Isusa i izvijestiše ga o svemu što su činili i naučavali. I reče im: »Hajdete i vi u osamu, na samotno mjesto, i otpočinite malo.« Jer mnogo je svijeta dolazilo i odlazilo pa nisu imali kada ni jesti. Otploviše dakle lađom na samotno mjesto, u osamu. No kad su odlazili, mnogi ih vidješe i prepoznaše te se pješice iz svih gradova strčaše onamo i pretekoše ih. Kad iziđe, vidje silan svijet i sažali mu se jer bijahu kao ovce bez pastira pa ih stane poučavati mnogočemu.
Riječ Gospodnja

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Aha dide znan zašto ti svako malo puniš lulu duvanon. Baba Jaka mij rekla daj molitva najbolji odmor. 'Lujo biće san ti kaza kad lulu punin duvanon da san sa Kriston kraljon.'

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo da ti baka kaže šta će ti tribat kad naresteš i kad će ti tribat odmora. Mile najbolji odmor ti je otpočinit u molivi.' Aha baba Jako zatoj Gospina ružarja.

- 07:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.02.2022., petak

Zovi, samo zovi Hrvatski vitezovi spremno čekaju


Lojola viteže zovi samo zovi i Hrvatski sokolovi u sebi nose živu žeravicu želje za Krista i Gospu sve učiniti pa i život dati.

- 17:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


1709. godine Koprno ima pet kuća i 69 osoba.

- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.11 sati 'Marijo majko milosrđa moli za nas!'. Aha, bila je krunica Božjeg milosrđa uz HKR. E a onda je pohrlio i onaj nesmiljeni: 'Haj na web Isusova ovco!' A što? E došlo mi je na um nije Rađina kuća na Kmanu cijela bila pogana. Sjećam poštar bi svaki mjesec za pk. majku Mandu donosio 'Veritas'. To je netko uredio da ona prima (pretpostavljam njen brat pk. Vlado). A běla je pk. Manda dobra majka, nedjeljom jedina od ukućana išla u crvku. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Hvaljen ISUS molim blagoslov. Čekam neke lijekove da mi dostave a nikako. Znate kako je čekati? Molim Vaš blagoslov … Đakovo - hvala.
- Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.39 sati Evo što sam baš olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Anđelko Bog te čuvao i nagradio!' Eto tako tamo piše. A to sam malo prije rekao krepošću urešenom. ... Aha i danas je prasnuo vatromet od tisuću šara na sred sobe je stala kraljica Hrvata. Ustvari ona je naša pastirica s. Natalija, krhka časna sestrica sa uzdignutim križem Kristovim. Pred kojim bježi i nestaje svaka nevaljalština i zloća, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Hvala tebi Gospe Sinjska, hvala i babi Jaki, staričici dragoj šta me je naučila da tvoja ružarja najbolje odmara.

- 16:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah kako je dobro s Kristom raspet biti… sms knev KORACI


Što da ti kažem tko sam ja? Voli me me voli ljubav će ti reći jer ljubav je ključ naših srdaca. To ne kažem ja - tek prenosim kakve nas je stvorio Bog. (knev 5 kg)

- 16:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kada se budeš ozbiljno prepustio Gospodinu, naučit ćeš se zadovoljiti onim što nadođe, i ne gubiti vedrinu ako se nešto, unatoč svim tvojim naporima i odgovarajućim sredstvima, ne riješi po tvome ukusu... - jer će biti "riješeno" kako se Gospodinu bude svidjelo. (Josemaria Escrivá)

- 12:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.49 sati Lift spušta u kapelu p. Šimića (sa štapom), br. Domazeta, krepošću urešenog Anđelka i karijolu (s ovcom). Gdje će ih na svetoj misi Isus okrijepiti Sobom. Pa će i ovca (u karijoli) biti kako spada Isusova ovca = isusovac. Poslije svete mise... 10.47 sati. E hej poslije svete učinio sam đir gelenderom hodnika, uz krepošću urešenog Anđelka, jer meštar Splićo javlja da je danas zapriječen doći i uraditi Isusovu ovcu kako spada - to mora da je krupna zapreka - vjerujem mu jer znam ga. E a Bože moj što se tu može ostaje mi izbor mog zaljubljenog srca: redovnički đir. Kojeg ću fino o točke do točke slijeiti. Okrnut će đinasticiranje na motomedu (kao sad). Ali dobro je: imam sebe, svoj sam na svome, sa svojim ljudima. E uvijek sam više s onim sto ljubim nego u ovom gdje sam sada. Ali hranjen onim što ljubim oplemenjujem i sadašnjost. Ah, ma Bogu u ruke! 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ma tko to može?! Samo sućutna ljubav Krista Gospodina uputit da se odmoriš kada ti je potrebno.

- 11:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ako si mrtav za svaku radost, za svaku ljubav, za svaku sreću; ako više ne možeš vjerovati u sama sebe i u ljude: tada pokušaj odložiti sve to tmurno, mrsko, otrovno, mračno i pročistiti sama sebe. Ustani iz noći te svoje obeshrabrenosti i umornosti nasmrt, u jedno novo jutro puno sunca, puno ptica i cvijeća. Probudi se iz zimskoga sna toga svoga nevesela bivanja u novo proljeće. Ustani! Bog je upisao uskrsnuće u svaki list svakoga stabla. Dakle, sasvim sigurno, i u tvoje siromašno ljudsko srce. Obrati se Bogu koji može probuditi na život mrtvo srce, rastopiti led s tvoga smrznuta srca i učiniti ga sličnim Svomu srcu, koje je Ljubav. (Phil Bosmans)

- 09:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #


U misnoj liturgiji izražavamo vjeru u stvarnu Kristovu prisutnost pod prilikama kruha i vina, između ostalog, poklecanjem ili dubokim naklonom u znak klanjanja Gospodinu. Katolička Crkva je iskazivala i nastavlja iskazivati to poklonstveno štovanje sakramenta Euharistije ne samo u Misi, nego i izvan njezinog slavlja: čuvajući s najvećom pomnjom posvećene hostije, izlažući ih vjernicima radi svečanog štovanja i noseći ih u procesiji.

- 09:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Savršeni su puti Gospodnji,
i riječ je Božja ognjem kušana.
On, samo on, štit je svima
koji se k njemu utječu.
Ps 18

- 09:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


"Sveta Veronika (Veronica, Berenice), pobožoa žena iz Jeruzalema (po nekima iz Cezareje), prema predaji je na putu prema Kalvariji hrabro pristupila Isusu i obrisala svojim rupcem krv, znoj i pljuvačku s njegova lica. Za nagradu joj je Gospodin uzvratio svojim likom utisnutim na platnu. Iako nije zabilježen u evanđeljima, taj događaj se spominje kao šesta postaja pobožnosti križnoga puta." HIiM

- 09:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.21 sati Sa HKR-a dopiru note drage Slavonske. Hajmo u ovaj dan (petak, 4. 2. 2022.) vedro i veseo. Vedrinom odsijevajući hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 09:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni evanđelje kaže ako s Kristom želiš biti korektan onda čini sve na veću slavu Božju (AMDG). Realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.05 sati Isto i večeras jesul' odrađene ceremonije (tv-dnevnik) i obveze (brevijar). Učinio sam olovkom zapis u blok (za spas rukopisa). Evo koji: Aha to su te ključne riječi: Zauvijek ti si svećenik po redu Melkisedekovu.' To je redak psalma kojega sam pročitao u brevijaru. Ali to je to! Ako sam svećenik po redu Melkisidekovu - onda je sve jasno! Jasno je zašto sam Gospodinu nepojmljivo dragocjen. Jasno je zašto sam od mrtvih probuđen. Jasno je kako sam nađen dostojan da mi Alkarica (Gospa Sinjska) u krilo hiti 'puno lipi stvari'. Jasno je zašto mi je ona Hercegovka pokucala i opremila web župni ured skupocjenom tehno opremom. Jasno je zašto je pokucao meštar Splićo - i urađuje me kao nitko prije: u totalu potpuno i cjelovito. A jasno je od kud ustrajnosti mojim Pečnik-ovima da me obilaze sve ove godine. Jasno mi je zašto '91 nisu omele ni zračne uzbune. Ma nisu mogle omesti ni 'bombe, rašpe, livorveri' Gospodina da snažno reče, katedrala se drmala kad mi je izgovorio: TI SI MOJ! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 5. 2. 2022. Gospodine danas petoga veljače spominjemo se svete Agate, djevice i mučenice. U evanđelju slušamo o ljepoti Tvoga Srca. Tvoji učenici su se sabrali oko Tebe pa su Te izvješćivali kako je bilo na misijskom poslanju na koje si ih poslao. Kako je išlo sa okupljanjem naroda, sa propovijedanjem... Kako išlo sa krštenjima... A Ti njima Gospodine: 'Hajdete i vi u osamu, na samotno mjesto, i otpočinite malo.' To je to Gospodine! Biti s Tobom na samotnom mjestu to dušu odmara. Molimo Te potakni nas da odemo na duhovnu obnovu, seminar il' na duhovne vježbe da se kvalitetno odmorimo kako bismo što kvalitetnije mogli raditi svoj posao. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 6, 30-34)

- 08:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.33 sati Ali sveti Vlaho samo im je maho. Sveče haj mahni i meni, comp sam baš utrnuo. Jogurtić srknuo, guska o.k. I sada dok sav radostan iščekujem uradbu baš kako valja koju na Isusovoj ovci izvodi meštar Splićo. Rada bi započet uradbu večernjeg 'Razmatranje uz mob'. E za to uradit kako spada valjalo bi bacit oko na evanđelje (petak) i kazat koju... Aha, to je ono što nam je rekao profać tu sa Jordanovca: 'Glava Ivana Krstitelja je cijena jednog ženina plesa'. E ali taj opaki Herod koji je dao da se Ivanu odsiječe glava - nije imao mira u duši. Savjest ga je mučila, imao privide. Pa mu se od Isusa činilo da je Ivan oživio. 20.51 sati Tek da kažem sad iz 'krpa' da je meštar Splićo bio upravo došao. I izveo na Isusovoj ovci filigramski dotjeranu u totalu potpunu i cjelovitu uradbu. Boga ga blagoslovio. O divan je Bog svi slavimo Ga... Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mk 6, 14-29


Čitanje svetog Evanđelja po Marku
U ono vrijeme: Dočuo za Isusa i kralj Herod jer se razglasilo Isusovo ime te se govorilo: »Ivan Krstitelj uskrsnu od mrtvih i zato čudesne sile djeluju u njemu.« A drugi govorahu: »Ilija je!« Treći opet: »Prorok, kao jedan od proroka.« Herod pak na to govoraše: »Uskrsnu Ivan kojemu ja odrubih glavu.« Herod doista bijaše dao uhititi Ivana i svezati ga u tamnici zbog Herodijade, žene brata svoga Filipa, kojom se bio oženio. Budući da je Ivan govorio Herodu: »Ne smiješ imati žene brata svojega!«, Herodijada ga mrzila i htjela ga ubiti, ali nije mogla jer se Herod bojao Ivana; znao je da je on čovjek pravedan i svet pa ga je štitio. I kad god bi ga slušao, uvelike bi se zbunio, a rado ga je slušao. I dođe zgodan dan kad Herod o svom rođendanu priredi gozbu svojim velikašima, časnicima i prvacima galilejskim. Uđe kći Herodijadina i zaplesa. Svidje se Herodu i sustolnicima. Kralj reče djevojci: »Zaišti od mene što god hoćeš i dat ću ti!« I zakle joj se: »Što god zaišteš od mene, dat ću ti, pa bilo to i pol mojega kraljevstva.« Ona iziđe pa će svojoj materi: »Što da zaištem?« A ona će: »Glavu Ivana Krstitelja!« I odmah žurno uđe kralju te zaište: »Hoću da mi odmah dadeš na pladnju glavu Ivana Krstitelja!« Ožalosti se kralj, ali zbog zakletve i sustolnika ne htjede je odbiti. Kralj odmah posla krvnika i naredi da donese glavu Ivanovu. On ode, odrubi mu glavu u tamnici, donese je na pladnju i dade je djevojci, a djevojka materi. Kad za to dočuše Ivanovi učenici, dođu, uzmu njegovo tijelo i polože ga u grob.
Riječ Gospodnja

- 08:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo dobro upanti vojnik Kristov je prija svega častan i pošten čovik. Njeg se more držat za rič.' Dide nego kako neg za rič - nije vol da ga se za rogove drži.

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo rada bi da znaš da dragi Isus najveće voli slabe, kukavne i grišne duše.' Aha baba Jako sad razumin zašto san tvoj mile. Toj zato šta me Isus voli priko tebe.

- 07:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.02.2022., četvrtak


Otvoren SKAC klub u Slavonskom Brodu - 09.02.2017.

- 16:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


1423. godine se navodi crkva sv.Marije i čini se da je tada građena.

- 16:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.10 sati Aha jel' ova ura zna se: bila je krunica Božjeg milosrđa uz HKR. A onda je bio i onaj nesmiljeni: 'Haj na web Isusova ovco!' A što? Ma ne znam da me ubiješ ne znam. Pravo za reć pojma nemam zašto me Alkarica instalirala na web. Dobro pretpostavljam da znam. Ma ima do toga oho ho... E Duhu Svetom sam i danas rekao da mi pošalje darove potrebne za posao na koji me šalje. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Hvala ti hvala Gospe Sinjska majko sveta, što si nam dala Kralja svijeta. A i sama ti si kraljica Hrvata cijelog Neba i zemlje sve.

- 16:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.41 sati Iz bloka: 'Nije li svjetlost koju spoznao zato da svojim sjajem osvijetli tmine koje bi htjele tobom ovladati'. Eto to sam olovkom napisao tamo (za spas rukopisa) ... Baš sam to - kad na sred sobe, meni naočigled vatromet od tisuću boja. Preda mnom stoji sjajem odjevena, suncem ogrnuta, sva od zlata kraljica Hrvata. A ustvari to je naša pastirica s. Natalija, krhka časna sestrica sa uzdignutim križem Kristovim. Ima je što za vidjeti, suverena i dominantna. Pred njom takvom uzmiče i sklanja se svaka nevaljalština i zloća, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kamenice za pojit blago (goveda, konji, magarad...) ispred Majorove štalice na Livodicma u Svilaji. (U toj štalici je rođena Isusova ovca)

- 12:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bog ima svoj otajstveni način da nam bude blizak u našim teškoćama. On je snažno prisutan u našim kušnjama i patnjama. Njegova snaga je tiha zato što očituje njegov beskrajni takt, njegovu ljubavlju prožetu blagost prema onima koji pate. Vanjska očitovanja nisu nužno najbolji dokazi blizine. Tišina očituje Božje suosjećanje, činjenicu da se On uključuje u naše patnje. Bog ne želi zlo. I što je zlo opakije, to postaje jasnije da je Bog u nama prva žrtva. (kardinal Robert Sarah)

- 12:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Hm huh... Čini se da su sveti ljudi kao su kao i svi slabi - grešni. Ali sve to kažu Isusu koji njima daje krila.

- 11:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.42 sati Hajmo sad kad Dubrovčani kantaju: 'Ulicama moga grada trubaduri pjevaju...'. Hajmo imat svetu misu. U koju ću staviti sve drage Dubrovčane. … Aha a jer krepošću urešeni Anđelko liftom spušta karijolu (sa ovcom) i p. Šimića (sa stapom). Red je kazat da je ovo šta ta ovca (u karijoli) na mob tipkulji preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? 10.32 sati . E sad poslije okrjepljujuće svete mise (koju je predvodio p. Marko Matić) ta ovca okrijepljena Isusom kao pravi čovjek - isusovac đinasticira na motomedu. I još? I još radosno iščekujem uradbu kakva spada a večeras je na Isusovoj ovci izvodi meštar Splićo. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nauči misliti velike misli. Nauči govoriti velike riječi. Nauči biti svijetao. Donosi svjetlo svojim riječima. Donosi svjetlo svojim mislima. Donosi svjetlo svojim djelima. Budi svjetiljka koje ne osvjetljuje samo sebi put. Budi svjetiljka koja osvjetljuje put i drugima. (Tomislav Ivančić)

- 11:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bog daruje Sebe onima koji sebe daruju Njemu. (Thomas Merton)

- 09:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 09:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Svećenik, slika Krista, izgovara one riječi, ali im Bog daje moć i milost. Ovo je tijelo moje, veli On. Te riječi pretvaraju prinesene stvari. A sv. Ambrozije veli o pretvorbi: Budimo posve uvjereni da ovo što je pred nama, nije nešto što je oblikovala narav, već što je blagoslov posvetio, te da je veća moć blagoslova nego naravi, jer blagoslov mijenja i samu narav …

- 09:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Tvoje je, Gospodine, kraljevstvo,
i ti si uzvišen povrh svega,
Poglavar svega!
Od tebe je bogatstvo i slava!
--
Ti vladaš nad svim,
u tvojoj je ruci sila i moć -
u tvojoj je vlasti
da učiniš velikim i jakim sve.
Ps 1ljet 29

- 09:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'SV. BLAŽ (VLAHO), mučenik: Bio je biskup Sebaste u Armeniji u IV. stoljeću. Štovanje mu se u srednjem vijeku proširilo po svoj Crkvi. Zaštitnik je dubrovačke biskupije.' HIiM

- 09:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


https://www.facebook.com/watch/?v=177717103913873

- 09:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.13 sati Tri, četiri... Hajmo u četvrtak, 3. 2. 2022. A to je... Hajmo: 'Ali sveti Vlaho zlu je samo maho... Moj grad i ja nemamo s tobom ništa... Ajme ća ću mu ja!' A ni mi koji smo Kristovi ništa nemamo sa tom budaletinom. Naš se posao zna hvaliti i slaviti Isusa. A da bi vedrinom odsijevali Gospu primjereno častili. Hajmo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi naš pater Luka, čestitamo Vam dan 'Posvećenog života' uz topli pozdrav iz Osijeka ...
- O hvala lipa! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 08:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže kad Kristu dadeš sve, On sve uzme i vratiti oplemenjeno. Na nama je da realiziramo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati Kao obično uvečer kad sam u 'krpama' odradim svoje ceremonije (tv-dnevnik) i obveze (brevijar). A onda učinim zapis olovkom u blok (za spas rukopisa). Evo što sam večeras napisao: '2. 2. 2022 . Ajuuu skoro sve dvojke. Ovo nešto znači. A sto?' Sad tu nemam leksikone iz kojih mogao dokučiti značenje ove nizalice dvojki. Pa evo izmislit ću da mi ove brojčice govore da sam sretan jer zavolio sam onu svoju nesreću iz 2003 jer ta će me nesreća učiniti presretnim. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i svakog drugog zla!
Sretan i blagoslovljen imendan dragim slavljenicima imena: Blaž, Blaženka, Blaženko, Vlaho!

- 08:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 4. 2. 2022. Gospodine u četvrtom smo tjednu kroz godinu a danas u petak kada je svgdan u evanđelju slušamo o nevoljama koje je imao onaj opaki Herod koji je dao ubiti, bez krivnje Ivana Krstitelja. Zato nije imao mira u sebi. Grizla ga je savjest. Baš u to vrijeme si Ti nastupao Gospodine Isuse. O Tebi se čulo i pričalo: tko bi mogao biti ovaj? Jedni da si ovaj, drugi da si onaj… Opaki Herod kaže: 'Uskrsnu Ivan kojemu ja odrubih glavu.' To je tako Gospodine kad učinimo što je grijeh. Skrivali mi, il' ne marili za to. Al' Ti nas u savjeti prekoravaš da to nije dobro. Hvala Ti za sakrament svete ispovjedi po kojem nam vraćaš mir duši. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana:. Mk 6, 14-29)

- 08:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.27 sati Možemo krenuti sa uradbom večernjeg 'Razmatranje uz mob' dok sav radostan čekam uradbu meštra Spliće. A to znači valjalo bi bacit oko na evanđelje (četvrtak) i reć koju... Aha sveti Vlaho samo im je maho. Mislim Zlu i njegovima. Ali važno mi se čini iz evanđelja ovo: Ako se Kristu stvarno, radikalno dade sve. Krist ti sve to vraća oplemenjeno. Krist kaže sve mi daj! Ti Mu daš'. On sve uzme. Zdvajaš vapiš: što ću bez ičega?! Pa ti Krist sve vrati uz zagrljaj. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Evanđelje dana: Mk 6, 7-13
--
Čitanje svetog Evanđelja po Marku
U ono vrijeme: Dozva Isus dvanaestoricu te ih počne slati dva po dva dajući im vlast nad nečistim dusima. I zapovjedi im da na put ne nose ništa osim štapa: ni kruha, ni torbe, ni novca o pojasu, nego da nose samo sandale i da ne oblače dviju haljina. I govoraše im: »Kad uđete gdje u kuću, u njoj ostanite dok ne odete odande. Ako vas gdje ne prime te vas ne poslušaju, iziđite odande i otresite prah ispod svojih nogu njima za svjedočanstvo.« Otišavši, propovijedali su obraćenje, izgonili mnoge zloduhe, i mnoge su nemoćnike mazali uljem i oni su ozdravljali.
Riječ Gospodnja

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo mudrost vojnika Kristova ti je a prida Kristu kralju sve. On svome vojniku daje Sebe.' Aha dide zatos' ti nasritni i najbogatiji čovik u Ogorju.

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo rada bi te naučit kako bit sritan, bogat i sve imat. Mile s dragin Isuson se dogovori da ćeš mu dat sve šta imaš i šta jesi. To će ti dragi Isus uzest i vratit višerostruko.' Hu, baba Jako još san mali za to razumit.

- 07:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.02.2022., srijeda


Tko nosi Boga u srcu, kamo god pošao sa sobom nosi raj. (Igancije Loyola)

- 17:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.09 sati 'Isuse uzdamo se u Tebe.' Je, bila je krunica Božjeg milosrđa uz HKR. E ali potekao je i onaj nesmiljeni: 'Haj, na web Isusova ovco!' A što? Hm, hu... Vidim prihvatili su Isusovu ovcu i na facebooku i na blogu. Bogu hvala sad mogu održavat i jedno i drugo jer nisam u žurbi. I tako će biti još koju godinu. Ali kad profunkcioniram osjećam i znam da neću stići. Kako sada procjenjujem ću samo na blogu biti a facebook ću ugasiti. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- P. Luka, posvetili ste život B O G U i nama ljudima. Hvala! … i …
- Hvala lipa za bonbon! Od srca p. Luka

- 17:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska mila divno si dijete rodila. Sve ništavno mu daj oplemenjeno ti vratiti i zagrljaj da. O Gospe Sinjska budi uz nas.

- 17:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


13.03 sati Hu, hu već sam neko vrijeme u 'krpama' a čekao sam da se mob napuni. A evo što sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) : 'Dobrota čini drugom dobro'. Nadahnuće je bio krepošću urešeni Anđelko, koji se sam dosjetio da mi u onu drugu ruku stavio terapeutsku lopticu. ... Aha je i danas je nasred sobe bljesnula u sjaj odjevna, suncem ogrnuta kraljica Hrvata. A tako se doima naša pastirca s. Natalija, krhka časna sestrica kad uzdigne križ Kristov. Tako moćno djeluje da od nje takve uzmiče i sklanja se svaka nevaljalština i zloća, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Možemo biti bez ičega i opet u svemu uživati. Dok gledamo male stvari i male, jednostavne ljude, nailazimo na tolika iznenađenja. Otvorenih i zatvorenih očiju otkrivamo tolika čudesa. U svim stvarima leži sjećanje na "izgubljeni raj". Umijeće je života to uvidjeti. Znam da nije lako doći u nebo, ali znam i to da je nemoguće živjeti ako nebo ne dođe k meni. Nebo je tamo gdje su ljudi prijatelji i gdje se dobrota radosno prenosi od ruke do ruke. (Phil Bosmans)

- 16:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.42 sati Ah Svijećnica 1981 ne znam baš je li crkva uopće vidjela ovcu prije. Ah berekinade toga nije falilo. Sad ću kod svete mise zamoliti Gospodina da iscijeli to pogansko razdoblje. Spomenu ću i Stojanku mamu Marinovu kojega znam iz Krapinskih Toplica. A naravno i prijatelja i krizmanog kuma Dragana Logarušića. Ouh, 1981... E ovo neka bude preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta je nova. 10.38 sati Sada poslije svete mise ima đinasticiranje na motomedu. A večeras radosno iščekujem fiziomahersku potpunu i cjelovitu uradbu meštra. Spliće. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


"Danas slavimo blagdan Prikazanja Gospodinovog u hramu ili Očišćenja Marijinog ili Svijećnicu, spomen na dolazak Svete obitelji u hram. Tim se blagdanom prisjećamo događaja iz Isusovog djetinjstva, kada su, prema Mojsijevom zakonu, Josip i Marija donijeli Isusa u jeruzalemski hram, da ga kao prvorođenca prikažu i posvete Gospodinu. Preko Mojsija Bog je Izraelcima propisao da četrdeseti dan nakon poroda svećenici u hramu moraju blagosloviti rodilju. Roditelji su za uzvrat prinosili janje mlađe od godinu dana ili mladu golubicu." HIiM

- 09:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Post i Pričest, dvije oprečnosti. Post zadaje muku i lišava nas užitka, a Pričest nam daje neizmjerni užitak i pretvara naše tijelo u božanski bitak. (Ivan Merz)

- 09:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Podignite, vrata, nadvratnike svoje,
dižite se, dveri vječne,
da uniđe Kralj slave!
Tko je taj Kralj slave?
Gospodin nad Vojskama - on je Kralj slave!
Ps 24

- 09:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


ZA RAVNATELJA HKR: Oh tako mi je krivo što nam srijedom uskraćujete Gospinu krunicu i dajete nekakvu krunicu sv. Josipu. Nije to isto! Vratite nam Gospu. Od srca pobožnik neki

- 09:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.38 sati Eh jutros neki problemčići s prvim korakom jer na HKR nije Gospina nego nekakva krunica svetom Josipu. Ali ne dajmo se! Hajmo kao pravi ljudi u ovaj dan (srijeda, 2. 2. 2022.) . Veselo, veselo.... Gledajte same su dvojke. Ali ne samo to nego danas je blagdan Svijećnice. Dan je ovo značajan i za Isusovu ovcu jer na današnji dan 1981. je kao najobičnija ovca prispjela u Palmu (BSI u Palmotićevoj). Što znači, došla je pameti ili se 'obratila', prestala biti nerazumna ovca, jer se počela družiti sa crkvom. Susrela je Isusa, oduševila se... Da bi kasnije postala Isusova ovca = isusovac. Hajmo: Zahvaljujmo. Gospodinu jer je dobar. Jer je vječna ljubav Njegova: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, i SPC ima Svijećnicu kao i RKC Nije važno što je drugačije zovete, niti je važno što su nam drugačiji kalendari. Realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.02 sati I reci šta ima večeras (utorak)? Pa uobičajena 'divota od života' (p. Cvek). Odradio sam ceremonije (tv-dnevnik) i dužnosti (brevijar) pa sam učinio olovkom zapis (za spas rukopisa). Što sam napisao čuo sam u tv-dnevniku: Živjeti blizu Rusije to je kao biti u podnožju vulkana. Još sam napisao: Danas je Kineska Nova godina. Evo može još asocijacije na ovo? Ono prvo: Sa Rusijom je nevolja ta Što oni jesu kršćani ali pravoslavni. A Europa je isto kršćanska ali katolička. Na teolozima je da od tog vulkana naprave jedan pitomi brežuljak. A ono drugo o Kinezima. Čuo sam jednu Splitsku 'bazu' da su Dalmatinci Kinezi jer su oni: lin-ču-ge. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bože, svjetlosti prava, izvore i tvorče vječnoga svjetla, daj vjernicima u srce sjaj koji se nikada ne gasi. Mi danas u ruci nosimo zapaljene svijeće: daj nam sretno stići k svjetlosti tvoje slave. Po Kristu Gospodinu našem.

- 08:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #


I tvoja će životna svijeća jednog dana dogorjeti. Gledaj da što više ljudi osjeti ljepotu njezina svjetla, kako bi gledajući možda upravo u ovu svijeću koju si danas donio na blagoslov, mogao u sebi izreći kratku molitvu, prije odlaska, Svjetlu neugasivu: Primi Gospodine ovo moje malo svjetlo koje se gasi, zaogrni ga svojom ljubavlju i daj mu da bez prestanka svijetli u vječnosti u zajednici svetih. Amen.

- 08:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 3. 2. 2022. Gospodine danas trećeg veljače spominjemo se Dubrovačkog parca svetoga Vlahe. Čuva Vlaho i sve nas, zato će po našim crkvama danas biti obred 'grličanja'. Polagat će nam svijeće na grlo uz riječi: 'Po zagovoru svetoga Blaža biskupa i mučenika oslobodio te Bog bolesti grla i svakog drugog zla.' Slobodni od svakog zla Dubrovčani se zlu pjesmom narugaju: 'Ali sveti Vlaho samo mu je maho ajme ća ću mu ja.' U evanđelju slušamo o poslanju učenika. Dao si im sve potrebno jer dao si im Sebe. Zato si i mogao zapovjediti 'da na put ne nose ništa osim štapa: ni kruha, ni torbe, ni novca o pojasu, nego da nose sandale.' Gospodine htio si reći bit će hodanja. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mk 6, 7-13)

- 08:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.34 sati Oho davno je davno bilo to kad je na današnji dan 1981 bila nedjelja. A tada obična ovca glavinjala Trgom Republike (tako se tada zvao Jelačić plac) i naletim na znanca (Dragan Logarušić) iz Moše - gdje smo stanovali. Pala priča... I on ovci: dođi sutra u Palmu pa ćemo sredit nekako. A Palma to je bazilika Srca Isusova u Palmoćevoj. A dalje ide ona: 'To je bilo ka u priči…' Ovca na 'vjerkač' kod p. Nagy-a. Prva pričest uoči Uskrsa od biskupa p. Škvorca. Prve duhovne vježbe u Odri od p. Nagy-a, krizma u Zagrebačkoj katedrali od kanonika Đure Pukeca. I ovca se oduševila za Isusa. Pa se hitila u naručaj Isusu. I evo Isusove ovce = isusovac. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Lk 2, 22-40


Čitanje svetog Evanđelja po Luki
Kad se po Mojsijevu Zakonu navršiše dani njihova čišćenja, poniješe Isusa u Jeruzalem da ga prikažu Gospodinu - kao što piše u Zakonu Gospodnjem: Svako muško prvorođenče neka se posveti Gospodinu! - i da prinesu žrtvu kako je rečeno u Zakonu Gospodnjem: dvije grlice ili dva golubića. Živio tada u Jeruzalemu čovjek po imenu Šimun. Taj čovjek, pravedan i bogobojazan, iščekivaše Utjehu Izraelovu i Duh Sveti bijaše na njemu. Objavio mu Duh Sveti da neće vidjeti smrti dok ne vidi Pomazanika Gospodnjega. Ponukan od Duha, dođe u Hram. I kad roditelji uniješe dijete Isusa da obave što o njemu propisuje Zakon, primi ga on u naručje, blagoslovi Boga i reče: »Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodaru, po riječi svojoj, u miru! Ta vidješe oči moje spasenje tvoje, koje si pripravio pred licem sviju naroda: svjetlost na prosvjetljenje naroda, slavu puka svoga izraelskoga.« Otac njegov i majka divili se što se to o njemu govori. Šimun ih blagoslovi i reče Mariji, majci njegovoj: »Ovaj je evo postavljen na propast i uzdignuće mnogima u Izraelu i za znak osporavan - a i tebi će samoj mač probosti dušu - da se razotkriju namisli mnogih srdaca!« A bijaše neka proročica Ana, kći Penuelova, iz plemena Ašerova, žena veoma odmakla u godinama. Nakon djevojaštva živjela je s mužem sedam godina, a sama kao udovica do osamdeset i četvrte. Nije napuštala Hrama, nego je postovima i molitvama danju i noću služila Bogu. Upravo u taj čas nadođe. Hvalila je Boga i svima koji iščekivahu otkupljenje Jeruzalema pripovijedala o djetetu. Kad obaviše sve prema Zakonu Gospodnjem, vratiše se u Galileju, u svoj grad Nazaret. A dijete je raslo, jačalo i napunjalo se mudrosti i milost je Božja bila na njemu.
Riječ Gospodnja

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Dide da te pitan šta i mene baba Jaka: šta bi ti najvolija dotaknit? 'Lujo vidijas ki vojniku Kristovu mi je najdraže za ular držat konja Putka, pa ako mi ispadne iz ruke. E daj mi ga dotaknit.

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Da te pitan Lujo? Šta bi najvolija dotaknit? Još pitaš baba Jako! Dodaj de taj kukuruz. 'Mile ništa od tebe. Više od svega moraš htit dotaknit dragog Isusa.

- 07:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.02.2022., utorak


'Isprid Brista' u Ogorju Donjem to je kao Jelačić plac u Zagrebu.

- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.11 sati 'Ognjevit bojni...' Ah, to mi uletjela redovnička. Ali red se zna jel' ova ura, bila je krunica Božjeg milosrđa uz HKR. E a onda je potekao i onaj nesmiljeni: 'Haj na web Isusova ovco! A što? Eh pa da poslije krunica kažem još himan Duhu Svetomu. I vidim radi Duh radi sa Svojom ovcom. 'U nemoćima tjelesnim potkrepljuj nas bez prestanka'. Viděm to čini svaki dan po meštru Splići koji će i večeras na Isusovoj ovci izvesti uradbu. A ono 'Dušmana od nas otjeraj' - svima zavedenima od Dušmana sam rekao ćao-bao! Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Hvala dragi pater Luka na svemu uz mali bon *103*…# i puno pozdrava iz Kaštela
- Hvala lipa za bonbon! Blagoslovio te svemogući Bog + Otac i + Sin i + Duh Sveti. U sebi reci: AMEN! Od srca p. Luka

- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska mila, tako je dobro što si dala da tvog Sina goji mudrost starčadi Ane i Šime čiji je Isus bio mile. Hvala ti hvala podsvilajska majko što Isusa si nam dala.

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


12.49 sati E prepisat ću iz bloka što sam pokušao olovkom napisati (za spas rukopisa) : 'E kako biti dobar čovjek? To je bio problem prije kad sam bio okružen tuđincima. Ali sada to više nije problem kad si među Kristolikom subraćom Isusovim ovcama. ... A onda bljesss - na sred sobe meni na očiled zablistla svjetlom odjevena suncem ogrnuta kraljica Hrvati. Odmah sam znao to je naša pastirica s. Natalija, krhka časna sestrica sa uzdignutim križem. Kristovim. Pred kojim drhturi svaka nevaljalština i zloća, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Premda živi i djeluje u svijetu, kršćanin nije od ovoga svijeta. Stvoren je i rođen ponajprije za Boga, za raj. No, mnogi se kršćani ipak, pod velikim utjecajem ovoga svijeta i blagodati koje nudi, vrlo često pogube. Izgube dostojanstvo, nadu, a katkad, nažalost, i vjeru u Boga. Dužni smo ljude privoditi k Bogu; kršćanin se ne smije zaljubiti u ovaj prolazni svijet. Nažalost, mnogi su kršćani dobrano zavoljeli ovaj svijet. Borimo se stoga neumorno za duše, jer previše je duša u svijetu, a trebamo ih sve dovesti k Bogu - vječnoj Ljubavi. (fra Goran Azinović)

- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dušo Kristova, posveti me.
Tijelo Kristovo, spasi me.
Krvi Kristova, napoji me.
Vodo iz prsiju Kristovih, operi me.
--
Muko Kristova, okrijepi me.
O dobri Isuse, usliši me.
Među rane svoje sakrij me.
I ne dopusti da se odijelim od Tebe.
--
Od neprijatelja zlobnoga, brani me.
Na času smrti moje, zovni me.
I zapovijedi mi da dođem k Tebi,
Da Te sa svetima Tvojim hvalim.
U vijeke vjekova.
Amen.
(sv. Ignacije Lojola)

- 12:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Sedam gora i sedam mora se preći dade da se dotakne skuta haljine Isusove jer tad bi imao sve. To možeš ovdje i sad jer Isus čeka samo treba - vjera.

- 12:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.26 sati Heh, jel to ima 41 godinu da smo se na današnji dan 1981. susreli Dragan Logarušić na Jelačić placu (tada se zvao Trg Republike) koji je rekao da sutra dođem na 'vjerkač' u Palmu (BSI u Palmotićevoj). Da, da ako je na sutrašnji dan bio susret sa Crkvom. Ha, dobro je sada će krepošću urešeni Anđelko prebacit karijolu (s ovcom) u kapelu Isusu. Gdje će ih na svetoj misi Isus okrijepiti Sobom. Pa e i ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac. Ha, ha neka ovo bude preglednik dana 'Glas iz krpa'. I kaži šta ima? Raste trava zelena... Auh ti padobranci iz ove udrene glave... 10.33 sati A evo sada poslije svete mise đinasticiram na motomedu - to kao i večerašnja fiziomaherska uradba Isusove ovce od meštra Spliće, su sporedni sadržaji dana. Za Isusovu ovcu ono bitno je redovnički đir. Koji i danas od točke do točke kao po loju ide 'sve u šesnest'. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Haj, zdravi i veseli bili! Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Živite na božanskoj Euharistiji, kao što su Židovi živjeli na mani. Vaša duša može u potpunosti biti posvećena božanskoj euharistiji i vrlo sveta usred vašeg rada i kontakata sa svijetom. (sv. Petar Julian Eymard)

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Prigni uho svoje, Gospodine, i usliši me,
jer sam bijedan i ubog.
Čuvaj dušu moju, jer sam tvoj pobožnik;
spasi slugu svoga koji se uzda u te!
Ps 86

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'Danas slavimo svetu Brigitu Irsku (Brigid, Brigit, Bridget, Bridgit, Brěd, Bride) ili Brigitu iz Kildarea, omiljenu irsku zaštitnicu, redovnicu i osnivačicu mnogih samostana. O njezinom životu zapisane su brojne, različite legende. Rodila se 453. u Faughartu, nedaleko Dundalka, glavnog grada irske grofovije Louth, kao kći Dubhthacha, Škotskog poganina, vladara pokrajine Leinster i njegove robinje Brocce, piktske kršćanke, koju je pokrstio sveti Patrik.' HIiM

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.48 sati Je bio je prvi korak (Gospina krunica uz HKR). A sada hoćemo 'oštro i na prvu' u novi dan i novi mjesec (utorak, 1. 2. 2022). Nego kako nego: veselo, veselo... Kao Zagorci, Vlaji... Il' ostali... Neka nam bude zelja ista: više ljepote i radosti donijeti u ovaj dan. U tome ćemo uspjeti ako budemo kroz sve događaje i susrete hvalili i slavili Isusa a Mariju primjereno častili: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'LAKŠE SE NALJUTIT NEGO UVJERAVAT.' (Sv. IVAN BOSCO)

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'Tolerancija će doći do takve razine, da će inteligentnim ljudima biti zabranjeno njihovo mišljenje, kako ne bi uvrijedili imbecile (idiote).' (F. Mihail Dostojevski)

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni Onoj u bolesnoj bilo dosta da se dodirne skuta Isusove haljine i ozdravila je. Dodirnimo se i mi Isusa i bit će realizirano: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.05 sati Dobro je! Sve je kako valja! I večeras (ponedjeljak) poslije odrađenih ceremonija (tv-dnevnik) i obveza (brevijar). Učinio sam zapis olovkom u blok (za spas rukopisa). Evo što sam napisao: 'Pokoj duši Zvonimira Šeparović i Ružice Ćavar daruj Gospodine oni su svoj život utkali u domovinu Hrvatsku.' Eto tu molitvu sam dodao molitvama brevijara. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sjedim do Tvojih nogu
glave pognute.
Ne mogu pogled dignuti,
gledati u Tebe.
Šutim, srce te želi,
moje usne ne govore.
Znaš sve moje misli,
sve moje molitve.
Da Te samo dotaknem
i dodirnem Ti haljine,
moje srce bilo bi cijelo,
sve rane bi nestale.
Sjedim do Tvojih nogu,
pružam ruke drhtave.
Suze polako klize
niz moje obraze.
Pružaš ruke, dižeš mi lice,
Tvoje oči mi govore:
"Ne gledaj svoje grijehe,
pogledaj u mene!"
Da Te samo dotaknem ...
(Daniela Sisgoreo-Morsan)

- 07:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 2. 2. 2022. Gospodine a danas drugoga veljače je blagdan 'Prikazanje Gospodinovo - Svijećnica'. U Dalmaciji kažu: 'Kandelora zima fora'. Eto ove godine i nije bilo neke zime ali drago nam što ovaj blagdan govori o njenom kraju. U evanđelju slušamo kad su Te Josip i Marija kao dijete donijeli u hram prikazati. U hramu je bila draga starčad: starac Šimun i proročica Ana. Toliko su lijepo govorili svima o Tebi Gospodine da se doimaju kao Tvoji djed i baka čiji si Ti bio mile. Na kraju evanđelja slušamo: 'Dijete je raslo, jačalo i napunjalo se mudrosti i milost je Božja bila na njemu.' Molimo Te Gospodine da se i mi pobrinemo da nam djeca dobiju sve potrebno da izrastu do zrelosti i budu naš ponos. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 2, 22-40)

- 07:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.23 sati O hvala Ti hvala Kriste sve oko mene govori koliko Ti je dragocjena Tvoja ovca (ja). Poslije razdoblja 'tamne noći' ove raspetosti (RBK) kad sam došao k sebi i svojoj kući, gdje me okružuju moji ljudi. Pohodio si me Ti, to znam po compu kojega gledam jer Ti si bio taj koji poslao onu Hercegovku. To znam jer Ti si bio taj koji si joj savjetovao što da mi kupi. Ti si Gospodine bio taj koji mi je poslao meštra Spliću kojega upravo čekam da Isusovu ovcu (mene) uradi u svojoj maniri: potpuno i cjelovito. Oh hvala Ti hvala Kriste sto sam ja ljubljena ovca Tvoja. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mk 5,21-43


Čitanje svetog Evanđelja po Marku
U ono vrijeme: Kad se Isus lađom ponovno prebacio prijeko, zgrnu se k njemu silan svijet. Stajao je uz more. I dođe, gle, jedan od nadstojnika sinagoge, imenom Jair. Ugledavši ga, padne mu pred noge pa ga usrdno mol jaše: »Kćerkica mi je na umoru! Dođi, stavi ruke na nju da ozdravi i ostane u životu!« I pođe s njima. A za njim je išao silan svijet i pritiskao ga. A neka je žena dvanaest godina bolovala od krvarenja, mnogo pretrpjela od pustih liječnika, razdala sve svoje i ništa nije koristilo; štoviše, bivalo joj je sve gore. Čuvši za Isusa, priđe mu među mnoštvom odostraga i dotaknu se njegove haljine. Mislila je: »Dotaknem li se samo njegovih haljina, bit ću spašena.« I odmah prestane njezino krvarenje te osjeti u tijelu da je ozdravila od zla. Isus odmah u sebi osjeti da je iz njega izišla sila pa se okrenu usred mnoštva i reče: »Tko se to dotaknu mojih haljina?« A učenici mu rekoše: »Ta vidiš kako te mnoštvo odasvud pritišće i još pitaš: 'Tko me se to dotaknu?'« A on zaokruži pogledom da vidi onu koja to učini. Žena, sva u strahu i trepetu, svjesna onoga što joj se dogodilo, pristupi i baci se preda nj pa mu kaza sve po istini. On joj reče: »Kćeri, vjera te tvoja spasila! Pođi u miru i budi zdrava od svojega zla!« Dok je Isus još govorio, eto nadstojnikovih s porukom: »Kći ti je umrla. Čemu dalje mučiti učitelja?« Isus je čuo taj razgovor pa će nadstojniku: »Ne boj se! samo vjeruj!« I ne dopusti da ga itko drugi prati osim Petra i Jakova i Ivana, brata Jakovljeva. I dođe u kuću nadstojnikovu. Ugleda buku i one koji plakahu i naricahu u sav glas. Uđe i kaže im: »Što hučite i plačete? Dijete nije umrlo, nego spava.« A oni mu se podsmijehivahu. No on ih sve izbaci, uzme sa sobom djetetova oca i majku i svoje pratioce pa uđe onamo gdje bijaše dijete. Primi dijete za ruku govoreći: »Talita, kum!« što znači: »Djevojko! Zapovijedam ti, ustani!« I djevojka odmah usta i poče hodati. Bijaše joj dvanaest godina. I u tren ostadoše zapanjeni, u čudu veliku. On im dobro poprijeti neka toga nitko ne dozna; i reče da djevojci dadnu jesti.
Riječ Gospodnja

- 07:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Luko vojnik Kristov zna Krist kralj za svog vojnika uvik najbolje čini. Ako triba zdravlje? Il' će mu ga dat il' će dobit mir u bolesti.' E dide neka je i bolest i zdravlje na slavu Božju.

- 07:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo bistra si ti glavica. Razumit ćeš šta ti baka oće reć. More nas bolit bolest. Al težej kad nas boli straj od bolesti.' E baba Jako zato mi imamo Gospinu ružarju.

- 06:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Prosinac 2023 (2)
Studeni 2023 (142)
Listopad 2023 (115)
Rujan 2023 (115)
Kolovoz 2023 (133)
Srpanj 2023 (114)
Lipanj 2023 (136)
Svibanj 2023 (118)
Travanj 2023 (122)
Ožujak 2023 (108)
Veljača 2023 (108)
Siječanj 2023 (136)
Prosinac 2022 (142)
Studeni 2022 (112)
Listopad 2022 (129)
Rujan 2022 (137)
Kolovoz 2022 (146)
Srpanj 2022 (148)
Lipanj 2022 (136)
Svibanj 2022 (154)
Travanj 2022 (127)
Ožujak 2022 (180)
Veljača 2022 (118)
Siječanj 2022 (183)
Prosinac 2021 (145)
Studeni 2021 (137)
Listopad 2021 (124)
Rujan 2021 (142)
Kolovoz 2021 (118)
Srpanj 2021 (148)
Lipanj 2021 (156)
Svibanj 2021 (146)
Travanj 2021 (134)
Ožujak 2021 (119)
Veljača 2021 (107)
Siječanj 2021 (91)
Prosinac 2020 (118)
Studeni 2020 (106)
Listopad 2020 (109)
Rujan 2020 (134)
Kolovoz 2020 (119)
Srpanj 2020 (102)
Lipanj 2020 (122)
Svibanj 2020 (120)
Travanj 2020 (118)
Ožujak 2020 (102)
Veljača 2020 (110)
Siječanj 2020 (99)

PRREGLEDNIK RBK (Raspetoststi na bolesnikom krevetu)
--
27. 6. 2003. Saobraćajka - Šopot
Nova bolnica u Zadru
6. 8. 2003. Dovezen u K. Toplice
21. 8. 2003. Probudio se iz kome
11. mjesec 2003. Maknuta sonda
2.6.2004. Dovezen na Fratrovac
31.7.2004. Iskašljao kanilu
5.10.2004. U bolnici zbog bubrežnih kamenca
3.11.2004 U zaraznoj bolnici zbog sepse
6.12.2004. U Vinogradskoj bolnici zbog razbijanja bubrežnih kamenaca.
On 19 October 2004, Luka was visited at the nursing home in Zagreb by Jim Radja
20.12.2004. Odvezen u Split kod Mešina
10.01.2005. Povratak iz Splita na Fratrovac
2.03.2005. Povratak u K.Toplice
5.03.2005. Prvi dnevnički zapis
19.04.2005. Ukazala mi se Gospa Sinjska
6.10.2005. Odlazak u Lovran (povratak nakon 5 dana)
1.01.2006. Početak bloga (web župe)
27.2.2006. Operirao 8 tetiva nogu na Šalati
Susret na Šalati sa stricom Lukom i njegovim Ivom
2.3.2006. Povratak u K. Toplice
26.4.2006. Skidanje gipsa
19.12.2006. Odvezen u Split
11.3.2007. Lom noge (kod Mešina u Splitu)
30.4.2007. Povratak na Fratrovac
25.7.2007. Povratak u K. Toplice
30.6.2011. Dolazak u Krapinu
1.2.2014. Povratak kući u Zagrebweb counter

Od: 2 5 2023
web counter od 1. 1. 2006. do 2. 5. 2023. je bio na broju: 874790
--
free hit counter

free hit counter
Stavio: 28. 6. 2023