Dobrodošli
u web-župu
Gospe Sinjske!


Podižemo ovaj oltar Srcu Isusovu. Pa i red je zbog toga što sam na Srce Isusovo 2003. godine, zavirio mrvu u tu lipotu.


Kao osobitu pomoćnicu u radu naše web župe Gospe Sinjske, odabirem Mandu Rađa (Koljanin), moju pokojnu majku koju sam bio susreo tamo 'di je liiipooo', da mi/nam pomogne dohodati do onih 'puno lipi stvari' što mi je obećala Gospa Sinjska.Nebeski zaštitnik naše
web-župe Gospe Sinjske:

IVAN PAVAO II

Kunski račun u PBZ:
HR 152340009-3206845858


e-mail:lukaradja@yahoo.com
mob: 0915323766
sveta misa svaki dan u 10.00 sati


Od 1. 2. 2014. sam u Zagrebu
Adresa:
Svećenički dom
Fratrovac 40
10000 Zagreb
Molite da na Fratovcu profunkcionram.
LINKOVI:
Rađa
Ne uređeno: ob stablo Rađa
NovaTV: Provjereno 12 3 2009
ono malo više
OGORJE
QUO VADIS CROATIA
Hrvatska provincija D.I.
ZKŽ
LAUDATO
ŽIVO VRELO
IKA
SKAC - Palma
Jingle Modrave
Vatikan
Svako jutro (od 26.9.2011.) na HKR u 6.50 sati je 'Jutarnja molitva'. Usudi se biti to što jesi - katolik i slušaj Katolički radio! (p.s. Pojačaj radio),
Svake nedjelje, širom svijeta, šaljem više stotina sms knev (komentar nedjeljnog Evanđelja). A to prilično košta, pa ako hoćete da knev dobiju svi kojima je potreban, pošaljite mi sms-om broj vip bona ili mi nekako drugačije uredite da imam dovoljno vip bonova. Hvala!

Alkarica

30.06.2022., četvrtak


- 16:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ti si moj lijek, kada sam bolestan.
Ti si moja snaga, kada trebam pomoć.
Ti si moj život, kada se bojim smrti.
Ti si moj put, kada čeznem za Nebesima.
Ti si moje svjetlo, kada je sve mrak.
(sv. Ambrozije)


- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.11 sati Sad baš i ne znam kako je Duh Sveti htio da vam se obratim. U razgovoru s Njim poslije krunice Božjeg milosrđa uz HKR kad je i danas nahrupilo onaj nesmiljeni berekin: Haj na web Isusova ovco! A što? Pa nije mi bistro što bi to Duh Sveti htio? Hu, hu… uvijek je isti nepredvidiv ali uvijek nevjerojatno divan. Svijete dragi Duh Sveti treba tebe, tebe, tebe… Budi baš takav i svoj - takve voli jer samo oni znaju biti posve Božji. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ljubiti Boga svim srcem znači potpunu raspoloživost za prihvaćanje njegove volje, znači bezuvjetno predanje njegovoj službi. Da vršeći volju Božju dadne konkretan oblik svom služenju, čovjek mora ljubiti bližnjega i darivati mu velikodušno samoga sebe. Isusov primjer to jasno pokazuje. On ispunja volju Očevu kad se predaje na službu ljudima i kad se žrtvuje za njihovo spasenje. Njegovo otkupiteljsko djelo je u isto vrijeme izraz njegove ljubavi prema Ocu i prema ljudima. Pozvani smo živjeti zapovijed ljubavi kao što ju je živio Isus. Dakle, u ovih nekoliko redaka sadržano je sve što bi trebali činiti da sebi osiguramo Boga, spas, vječnu sreću. Tu su svi zakoni, sve zapovijedi: sve je izvršio tko ljubi Boga i svoga bližnjega. Zato je i rekao sveti Augustin: “Ljubi i radi što hoćeš!” Jer, tko ljubi Boga i “bližnjega svoga kao samoga sebe”, taj “hoće” i radi samo što Bog hoće, samo što je dobro, što usrećuje i spašava. (fra Petar Ljubičić)

- 16:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh hvala Gospe Vlajino iz Sinja ti si ta koja je svoga Sina nagovorila da uzme ovcu sa Svilaje među svoje. Posvilajska Gospe budi uz nas.

- 16:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


13.08 sati ‘Hvala Ti hvala Kriste za ovaj divan dan. Eh da su ovakvi dani svi u ovoj raspetosti (RBK) bili ostali bi bez ‘puno lipi stvari’. Oh hvala Ti i za tuđince one koji ‘tamnu noć’ su začeli. Eto to sam htio olovkom u blok napisati (za spas rukopisa) … Kad ‘vruuum’ bljeskovit prasak, vatromet od stotinu boja a na sred sobe stala sjajem odjenuta, suncem zagrnuta kraljica Hrvata. Je, doista je kraljica. Pogledam bolje a to naša pastirica krhka časna sestrica s. Natalija sa uzdignutim križem Kristovim. Pred njom takvom sa križem Kristovim (i u srcu ga ima) bježi i nestaje sve sto od Zloga je. Svaka nevaljalština i tmina, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ko’ košuta što žudi za izvorima vode,
ko’ pustinja što žeđa za oblacima kiše,
i duša moja čezne za tobom, o moj Bože.
(Ps 42)

- 11:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

MOdravska kapljica


Hvala Ti hvala Kriste za riječi zaglavne života naših: Dođite k meni svi nepravednici i grešnici!

- 11:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.32 sati A sad će krepošću urešeni Anđelko prebacit kapelu karijolu s ovcom Isusu na svetu misu gdje će nas Isus okrijepiti Sobom pa će i ovca biti kako spada Isusova ovca = isusovac 10.31 sati A Bogu hvala što mogu biti svoj i Bogu predan. I reći da upravo đinasticiram na motomedu poslije svete mise predvođene od uzoritog p. Marka Matića. A ovo što na ajfon tipkuljim je preglednik dana ‘Glas iz krpa’ I daj još koju? A sretan sam, zadovoljan i ostvaren. A uz to nitko me ne gnjavi i ne nastoji prevariti. Svi moji su sa mnom u kući i u srcu mom oni moji izvan kuće. Imam razloga da se ne srdim na one tuđince - začetnike ‘tamne noći’ brrr… jer to razdoblje ‘tamne noći’ je najbogatije milosnim zahvatima Božjim. Samo znam da je moja Alkarica suzu ganuća pustila na Isusa raspinjanog u ovoj ovci. Ta suza to je zbiljska vrijednost web župe Gospe Sinjske. E valja kazat da će i večeras meštar Splićo izvesti filigranski dotjeranu uradbu na Isusovoj ovci. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Slaveći spomen-čin Gospodinove smrti i uskrsnuća u iščekivanju Njegova ponovnog dolaska, Crkva prinosi Ocu žrtvu koja pomiruje nebo i zemlju. A po blagovanju Tijela Kristova postajemo njegovo živo Tijelo u današnjem svijetu. Sjedinjenje s Kristovom žrtvom također je otajstvo zajedništva vidljivog u zagovoru zajednice za Crkvu i svijet. (papa Franjo)

- 09:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Prava je naredba Gospodnja,
srce sladi;
čista je zapovijed Gospodnja,
oci prosvjetljuje.
--
Neokaljan je strah Gospodnji,
ostaje svagda;
istiniti su sudovi Gospodnji,
svi jednako pravedni.
Ps 19

- 09:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Rimski car Neron bio je oličenje umišljene veličine te neodgovorne i samovoljne vladavine. Smatrao je da bi svojim pjesničkim darom nadmašio i Homera, samo kad bi mu se pružio prizor sličan padu Troje. Zato je 16. srpnja 64. dao podmetnuti požar koje je djelomično ili sasvim uništio više gradskih četvrti u Rimu. Mnoštvo ljudi ostalo je zbog njegove ludosti bez krova. U gradu je nastalo silno neraspoloženje koje se lako moglo pretvoriti u bunu protiv tiranina. Neron je u strahu za vlastitu kožu bacio krivnju na nedužne kršćane. Tako je buknuo prvi progon kršćana u Rimu. HIiM

- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.10 sati Kao i svaki dan imao sam Gospinu krunicu uz HKR. A jutros je Gospa htjela da nazovem staroga Rađu (tatica ima 89). I čuli smo se: Fenomenalno sam. A ti? Dođu li ti tvoji? Kaže da ne može na noge. Da je Mara uz njega i po noći. Bože blagoslovi ih! Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


1.00 sati Evo baš je ta ura. A to je četvrtak, 30. 6. 2022. Pozivam vas da hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo uz prikladno odabrani hrrr… HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, haj brate nemojmo bit sablazan svijetu realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati ‘Oh Bože jedan subrat, uistinu divan čovjek meni susjed ima koronu - pomozi mu!’ Eto tako sam napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) A tako i je. Ne znam kako stvari sad stoje sa tom bolešćurinom ali doživljavao sam je kako giljotinu - ajme onom kog se ona dohvati. Ma kako ajme? Čovječe ako si ti nula od čovjeka provirio tamo ‘gdi je lipooo’. Zar možeš imati straha za kućnog sveca. Ha pa je za njegovu dušu nemam straha - eto zeru bi mi nedostajao jer bio jako gostoljubiv i srdačan. Gospodine bila bi šteta da Tebi ‘pređe’ - učini nešto da ga ta beštija ostavi treba nama a i da još čini sve na veću slavu Tvoju Bože naš. Ujutro znam za koga ću imati svetu misu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ako nešto želiš, neka tvoje nutarnje raspoloženje bude slobodno, da ako se ne dogodi ono što hoćeš, naprotiv dogodi se suprotno, neka ti to ne uzrokuje nutarnju muku i neka srce ostane u miru. Tvoj duh će tako ostati smiren kao da uistinu nisi ništa želio. To je istinska sloboda, ne navezivati se na ništa. Ako predaš Bogu svoju dušu tako odvojenu i slobodnu vidjeti ćeš čudesa koja On čini u tebi. (Lorenzo Scupoli)

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 1. 7. 2022. A danas u petak, 13-tog tjedna kroz godinu kad je svagdan u evanđelju slušamo Gospodine kako si skandalizirao farizeje jer si bio u neprimjerenom društvu grešnika i carinika. Tada si njima i svima drugim farizejima dao injekciju otriježnjenja. Rekao si: ‘Ne treba zdravima liječnika nego bolesnima. … Ta ne dođoh zvati pravednike, nego grešnike.’ Gospodine evo imaš nas! Molimo Te primi nas. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 9, 9-13)

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.55 sati Aj ća finia je i ova! Kaj? Kaj si rekel? I ti mi neki rođeni Zagorec?! Ma pravo za reć ni ne znam… E a ovo sam htio krenuti sa večernjim ‘Razmatranjem uz mob’ (p.s. uz ajfon) radosno iščekujući uradbu meštra Spliće. 20.34 sati Evo sada poslije svega iz ‘krpa’ da kažem je uradba je bila ‘prva liga’ ma eto ja nisam bio baš nešto. Ali moram sa većom poštovanjem i zahvalnošću prihvaćati uradbe meštra Spliće jer on mi izravan dar Gospodnji. On je kao ‘mlado sunce s visine’ nakon brrr ‘tamne noći’. Gospodine hvala Ti za meštra Spliću dok on ima volje da me urađuje znat ću da sam Ti dragocjen i da ozbiljno računaš na mene. Molim Te svoj blagoslov mu podaj. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mt 9, 1-8


Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
U ono vrijeme: Isus uđe u lađu, preplovi i dođe u svoj grad. Kad gle, doniješe mu uzetoga koji je ležao na nosiljci. Vidjevši njihovu vjeru, reče Isus uzetome: »Hrabro, sinko, otpuštaju ti se grijesi!« A gle, neki od pismoznanaca rekoše u sebi: »Ovaj huli!« Prozrevši njihove misli, reče Isus: »Zašto snujete zlo u srcima? Ta što je lakše reći: 'Otpuštaju ti se grijesi ili reći: 'Ustani i hodi?' Ali da znate da je vlastan Sin Čovječji na zemlji otpuštati grijehe - tada reče uzetomu: Ustani, uzmi nosiljku i pođi kući!« I on usta te ode kući. Kad mnoštvo to vidje, zaprepasti se i poda slavu Bogu koji takvu vlast dade ljudima.
Riječ Gospodnja

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Ma šta ti dide činiš daj svak s tebon bolji. Ogoranima je drago tebe susrist i pozdravit. ‘Lujo vojnik Kristov govori i kad šuti.’

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


‘Lujo nek ti baka kaže. Mile nevalja ti drugog gledat ki kantu za smeće i govorit mu od čega će smrdit.’ E daj znat baba Jako besidit ki ti.

- 07:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.06.2022., srijeda


- 17:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Molitva svetom Petru i Pavlu


Bože, Tvoj je Sin blaženom Petru udijelio ključeve kraljevstva nebeskog, a po svetom Pavlu proširio svoju Radosnu vijest širom svijeta, molim te, zaštiti narod svoj koji se pouzdaje u zagovor Tvojih apostola svetog Petra i Pavla. Sačuvaj ga, ojačaj vjerom, utješi nadom, obaspi ljubavlju i obranom vječnom. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

- 17:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Lojola zovi, samo zovi Hrvatski vitezovi spremni čekaju!


Lojola viteže zovi samo zovi i Hrvatski sokolovi u sebi nose živu žeravicu želje za Krista i Gospu sve učiniti pa i život dati.

- 16:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


14.05 sati Tako je dobro kad ti je prijatelj slovo. Mogu reć da meni je makar ih ne znam slagati u pitke i čitke retke. Baš sam doma s njima. Skrivena su moć i zato izazov mojoj radoznaloj, istraživalačkoj duši. Znam da znaju sve i tako bih rado znati ispisati redak o patnji i ljubavi. A jer ne znam to - zato mi slovo i bol daje. 15.12 sati Evo baš sam imao krunicu Božjeg milosrđa uz HKR a onda je navalio i onaj berekin: Haj na web Isusova ovco! A što? Ma eto premda mi ne ide slaganje slova ali tu sam i slažem ih po Božjoj volji. Vruće se nadam da će uz Božju pomoć za koju godinu biti i lakše. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah kako je dobro s Kristom raspet biti… sms knev KORACI


Isus šalje svoje kamo kani doći. Zato nikad ne pomisli da si svet ako te hvale. Shvati to nisi ti nego Isus koji po tebi dolazi. (knev 14 kg c)

- 16:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh majko Božja, Gospe Sinjska, Vlaška Alkarice zauzmi se da svojim prljavštinama druge ne trujemo nego Sinu tvome sve predamo. Alkarice moćna pomoć nam daj.

- 16:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


12.56 sati Da pogledan u blok što sam to olovkom malo prije napisao (za spas rukopisa). Aha to sam se baš pozdravljao sa krepošću urešenim Anđelkom: ‘Hvala, hvala Bog Anđelko!’ A onda najednom ‘vruuum’ bljeskovit prasak, vatromet od stotinu boja. Na sred sobe stala sjajem odjevena, suncem ogrnuta kraljica Hrvata. Pogledam bolje a to naša pastirica, krhka časna sestrica s. Natalija sa uzdignutim križem Kristovim (i u srcu ga ima). Od nje takve bježi i nestaje sve sto Zloga je: svaka nevaljalština i tmina, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.31 sati Evo sada će sveta misa a svetkuju se sveti Petar i Pavao. Ovaj dan je značajan jer nove svećenike daje. Svećenici su dragocjeni ali ne tek kao obični, svakodnevni ljudi. Iskazana im je nevjerojatna milost da sam Krist po njima čini - zato svećenik i je drugi Krist. Poslije svete mise ću nastaviti slagati ovaj preglednik dana ‘Glas iz krpa’ 10.55 sati Lijeva-desna, jedan-dva… đnasticiram na motomedu. Poslije svete mise na kojoj je uzoriti p. Marko Matić s par riječi obogatio naše duše. Ma ne ide mi ovo slaganja librića Modrave - ali morat ću zapet. A večeras hvala Bogu će darak Božji naići i uraditi Isusovu ovcu kako spada. Darak Božji je znate meštar Splićo. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


U Srcu Isusovu su skrivena 'sva blaga mudrosti i znanja'.

- 09:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

PETAR I PAVAO (Zamet, 29.6.2000.)


Uvod: Danas je blagdan apostolskih prvaka Petra i Pavla, stupova Crkve na čijoj vjeri temeljimo svoju vjeru. Na čijim primjerima učimo ljubiti Krista. Danas molimo za Petra našeg vremena, našega Papu, molimo i za dušu riječko-senjskog nadbiskupa Tamaruta koji je jučer preminuo. Saberimo se, pristupimo Srcu Isusovu i kažimo sve što nam je na srcu.
Isus pita Petra: ljubiš li me? I to tri puta. Ne pita: da li si zapamtio nauk? Temelj crkve nije znanje ni organizacija nego ljubav. Pita ga tri puta jer ga je Petar tri puta zatajio, a Isus ga sve jedno ljubi. Pita ga: ljubiš li me da Petar uoči koliko Isus njega ljubi.
Petar ga ljubi jer spoznaje da je prvi ljubljen. Spoznaje što je Isus za nj učinio unatoč svega. Ljubav budi ljubav. Primijeti što Isus za te čini. “Zar ste uzalud toliko toga doživjeli?” Ljubav mora biti ljubljena. Iza svakog velikog čovjeka stoji velika ljubav. “Sve mogu u onom koji me jača.
Pavao je Kristom zahvaćen. Ne živi on nego Krist u njemu. Piše: “Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove?” Jer je iskusio vječnu ljubav na neki način je već u vječnosti. Više nema straha. Daje se voditi principom ljubavi. “U ljubavi nema straha.” “Ljubav ne pozna granice.” “Ljubi i čini što hoćeš.” Ljubav nas oslobađa. Daje nam iskusiti vječnost. “Kaže li ti netko: volim te, kazao ti je - ti nećeš umrijeti.” Ljubav je anticipacija uskrslog života. (“Prolazi sve samo naša ljubav ne.” “Ljubav si moja zauvik...”)
Isus pita tri puta: ljubiš li me? Jer odgovaramo najprije usnama, pa usnama i razumom, te konačno: usnama, razumom, srcem.
Opet srce. Srce moje, otkriva srce, dira u srce, s nekim smo jedno srce, draga srca. Ljubi Gospodina svim srcem. Nije blago ni srebro ni zlato, već je blago što je srcu drago. Gabrić: nek kuca dok kuca. Što ću ja dimiti. Treba gorjeti i izgorjeti.

- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ne opterećuj bližnjega svojim frustracijama (o tome s Gospodinom)

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Zorom ti već lijem molitve u nadi čekajuć,
jer ti nisi Bog kom je nepravda mila:
zlobniku nema boravka s tobom,
opaki ne mogu opstati pred tvojim pogledom.
--
Mrziš sve koji cine bezakonje
i uništavaš lažljivce.
Krvopija i varalica
Gospodinu se gadi.
Ps 5

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.30 sati Hajmo naprijed u dan pred nama. A to je srijeda, 29. 6. 2022. svetkovina apostolskih prvaka svetog Petra i svetog Pavla. Poručuju: neka ti život bude prožet ljubavlju ali takvom koja će prihvaćati uzvišeniji autoritet, od glasa prizemne ljudske ljubavi (Petar). Tu ljubav koja te prožima pripada i svima drugima (Pavao). Prvi korak biti će Gospina krunica - danas ne uz HKR (jer je danas nemaju). Učinimo sve da dan bude i zbog nas ljepši. A to ćemo moći ako ćemo vedrinom odsijevati: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni evanđelje kaže ako budeš znao to je Krist - tada će On tebi reći tko si ti. Haj molim te da možemo surađivati realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Što je zapravo život, što je ova zemlja usred neizmjerljivog svemira, tko si ti usred vrtloga i toka ljudske povijesti, što je tvoj mali život koji se kreće od zida rođenja do zida smrti? Tko si ti i kamo ideš? Tko je tvoj otac, tko je tvoja sudbina, što je važno i kamo ideš, zašto si na ovoj zemlji, što je za tebe najvažnije? Čovjek je trska, ali trska koja misli. Zato što misliš, ne možeš se zadovoljiti samo svojim biološkim životom. Bit ćeš nesretan sve dok tvoja savjest, tvoja misao i tvoj duh ne dokuče smisao. Jer posvuda je razlivena nečija misao koju mi nalazimo, i kad nju nađemo, tada nalazimo smisao, a to znači da naša misao biva u skladu s njom. Božja misao, Božja volja, Božji plan sa mnom, s tobom i sa svijetom, poznavanje tog plana i boravak u skladu s njim, to znači živjeti punim životom. Neka te Bog povede za ruku! (Tomislav Ivančić)

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


20.04 sati ‘Ha pa što? Ako me ništa ne boli niti tko gnjavi, u svojoj kući sam, sa svojim ljudima, svojim poslom se bavim. Ne vidim razloga da ikamo žurim. Ako sigurno znam da ću profunkcionirati. Zar ima sto ljepše nego jednostavno živjeti’. Eto tako sam pokušao olovkom u blok napisati (za spas rukopisa). A nego šta? Naprosto - jednostavno živjeti za mene Isusovu ovcu znači kroz sve događaje i susrete ostvarivati karizmu isusovačke zajednice, koja je: činiti sve na veću slavu Božju. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 30. 6. 2022. Gospodine u 13-tom smo tjednu kroz godinu. A danas u četvrtak kad je svagdan u evanđelju slušamo kako si ozdravio uzetog čovjeka. Samo si mu rekao: ‘Hrabro, sinko, otpuštaju to se grijesi!’ Gospodine ne razumijemo? Čovjek nema korake a Ti njemu o grijesima. Ah da, Ti o grijesima onih koji su se za nj brinuli. Pa su na nj okačili svoje nevolje i frustracije. I to je uzetom priječilo pristup koracima. Oprosti nam Gospodine što smo svoje bližnje opterećivali, a nismo se dosjetili da se o svemu što nam tare dušu priča sa duhovnikom u svetoj ispovijedi. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 9, 1-8)

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.20 sati Oh, blagoslovljena bila ona Hercegovka koja mi je darovala comp kojeg sam bas utrnuo. Valjalo bi započeti večernje ‘Razmatranje uz mob’(p.s. uz ajfon) dok čekam uradbu Isusove ovce (mene) od meštra Spliće. A to znači pogledat evanđelje (srijeda) i reć koju. Vau, to apostolski prvaci Petar i Pavao. Pogledajmo lik Petar koji je ispravno znao da je Isus Bog. Zato je o Isusa saznao da će on (Petar) biti prvi papa. Stoga ako ne znaš tko si - kad budeš znao tko je Isus saznat ćeš tko si sam (Isus će ti reći). Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mt 16, 13-19


Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
U ono vrijeme: Dođe Isus u krajeve Cezareje Filipove i upita učenike: »Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?« Oni rekoše: »Jedni da je Ivan Krstitelj; drugi da je Ilija; treći opet da je Jeremija ili koji od proroka.« Kaže im: »A vi, što vi kažete, tko sam ja?« Šimun Petar prihvati i reče: »Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga.« Nato Isus reče njemu: »Blago tebi, Šimune, sine Jonin, jer ti to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj, koji je na nebesima. A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima.«
Riječ Gospodnja

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo za vojnika Kristova je važno da svakom, ko ga upita il’ ne upita, zna kazat koj za nj Krist kralj. Ako bude to zna i njemu će se kazat koj on.’ Aha dide i meni je priko Alkarice reka ko san ja.

- 07:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ma rec mi baba Jako kako ti znaš da ću ja bit misnik Isusova ovca? ‘A Lujo takoj mi reka dragi Isus. I tebi će kazat kad naučiš drugiman pričat o dragom Isusu.’

- 06:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.06.2022., utorak


- 17:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Velikim blagoslovima često prethode velika iskušenja.

- 17:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Na popisu stanovništva 2011. godine, Koprno je imalo 97 stanovnika.

- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.12 sati Ah, tako je dobro biti redovnik imaš svoj red i toga se držiš. Znaš kad je šta. Tako jel’ ova ura zna da je krunica Božjeg milosrđa uz HKR. A zna se da je nahrupilo onaj nesmiljeni: Haj na web Isusova ovco! A što? Ha, pa da, danas je kako se ono kaže ako nije zlatna ni dijamantna onda je valjda ‘željezna’ misa. Bilo je to na današnji dan prije 30 godina. Ona pisma kaže: ‘obaša san sva mora, sve gradove i luke…’ Ma najvažnije je ovih 19 godina raspetosti (RBK) jer su me ove godine najviše suobličile Kristu Gospodinu. Navratite… Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Hvala Gospe Sinjska za poruku koju si nam odaslala: i mi bi razumjeli tvoga Sina kad bi Ga voljeli kao ti. Oh, hvala ti hvala podsvilajska majko.

- 16:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


12.38 ‘Ha, Anđelko ti i naša pastirica ste svjetlo u ovoj kuci’ Eto to sam olovkom napisao u blok (za spas rukopisa) … A onda ‘vruuum’ bljeskovit prasak - vatromet od stotinu boja. Na sred sobe stala sjajem odjevena, suncem ogrnuta kraljica Hrvata. Što je istinsko obličje naše pastirice s. Natalije. Nitko ne bi rekao za nju, naizgled krhku časnu sestricu da se tolika moć i slava u njoj krije. Da samo vidite kakvu uzbunu načini u redovima tame o Zla, sve bježi glavom bez obzira od kriza Kristova u njenim rukama (a i u srcu ga ima). Bježi bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.31 sati Leva - desna, jedan- dva… Ej ti drže zabušavaš! … Oah strojevi korak 1978 u Novom Sadu gdje sam bio u JNA. A tome mi se učinilo slično ovo đinasticiranje na motomedu. Gdje pazim da mi okretanje nogama pedala teče u ritmu ‘jedan-dva’. A ovo što istovremeno tipkuljim na ajfon je preglednik dana ‘Glas iz krpa’. I kaži šta ima? Ha, a ima 30 godina od kako sam svećenik. Ne znam kako se kaže misa koju sam malo prije imao. Ako nije zlatna ni dijamantna valjda je željezna. Ma baš dobro da sam svećenik. Krist mi uporno brani da zabrljam Njegovo djelo. Sretan sam ako sam kroz godine svećeništva učinio da se slava Božja vidi. E večeras će meštar Splićo u slavljeničkom ozračju izvesti potpunu i cjelovitu uradbu na toj Isusovoj ovci. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Tko je Isus? Ne što si čuo, pročitao… Tko je za tebe?!

- 08:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Na oltar donosimo ono malo što imamo, kruh i vino, koji tada postaju obilje koje nam Isus daje. (papa Franjo)

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


O tebe, Oče, molimo
Od kojeg milost moćna je,
Od kojeg slava vječna je,
Od požude nas očuvaj.
--
Okrijepi nas za žilav rad
I zavidniku skrši moć,
Pomaži nam u kušnjama,
Uređuj naša djela sva.
Him iz bož čas

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.49 sati Kaže da je utorak, 28. 6. 2022. Eto te brojčice pišu na ekranu ovoga na kojega pišem ovo. Aha na današnji dan prije 30 godina nad Zagrebom su sirene označavale zračnu uzbunu. Ali se ipak Duh Sveti uspio sigurno spustiti. I po rukama Zagrebačkog biskupa Kuharića zarediti Isusovu ovcu za svećenika. Zlo je ostalo ‘kratkih rukava’ te 1992. Ali ostalo je ‘kratkih rukava’ i 2003. (prije 19 godina). Ma Duh Sveti će nasamariti Zloga uvijek jer ta ovca je ‘ptica Nebeska’. Ne može joj ništa niti bomba atomska. Duh Sveti dobro zna zašto sam okice otvorio one 2003 i dok ne odradim to Zlo se ‘može slikat’. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Svaki je čovjek, u dubini svoga srca, pozvan tražiti Boga: svi mi imamo taj nemir i naš posao nije taj nemir gasiti, nego ga pustiti da raste jer je to nemir traženja Boga; i, s istom milošću kao on, može ga pronaći. Učinimo svojom molitvu svetog Anselma (1033.-1109.): „Gospodine… nauči me tražiti tebe, i pokaži mi se kad te tražim; jer te ni tražiti ne mogu ako me ne poučiš, a ni naći ako se ne pokažeš. Daj da te tražim želeći i želim tražeći, daj da te nađem ljubeći i ljubim nalazeći“ (papa Franjo)

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže da mi mislimo da Isus spava kad nas pohodi nevolja. Isus čeka da probudimo i da realiziramo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati ‘Dok vidim da meštar Splićo ima volje urađivati me znam da Gospodin ozbiljno računa na mene - Svoju ovcu.’ Eto tako sam napisao olovkom u blok (za spas rukopisa). A to su utisci poslije večerašnje uradbe. Ma opet je Gospodin nevjerojatan. Vidio je mene (Svoju ovcu) izmučenog od samoproglašenih fizioterapeuta. Pa mi iz samilosti pošalje svog čovjeka. Od struke i od izgrađene duše. Baš pogođenog. Ha, ne moram uz njega promigat ali tu je od Gospodina poslan da uz njega napredujem funkcioniranju. Oh, hvala Ti hvala Gospodine što se s tolikom zauzetošću brineš za mene Svoju ovcu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Čuvaj ih, molim te, predragi Gospodine,
čuvaj ih jer oni su Tvoji - Tvoji svećenici,
čiji životi izgaraju pred Tvojim
posvećenim oltarom.
Čuvaj ih, jer oni su u svijetu,
iako odijeljeni od svijeta;
u iskušenjima zemaljskih zadovoljstava,
zaštiti ih u Svome srcu.
Čuvaj ih i tješi u trenutcima samoće i boli,
kada se sav njihov život žrtvovanja
za spasenje duša, čini uzaludnim.
Čuvaj ih, i sjeti se, Gospodine,
da nemaju nikoga osim Tebe.
Imaju samo ljudska srca - krhka ljudska srca.
Čuvaj ih da budu bez mrlje,
kao i hostija koju svakodnevno grle.
Svaku njihovu misao, riječ i djelo
blagoslovi, Gospodine.
Amen

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 29. 6. 2022. Gospodine danas je svetkovina apostolskih prvaka svetih Petra i Pavla. U njima imamo oznake izvrsnosti ljubavi, kod Petra: ljubav je prava ako priznaje uzvišeniji glas povrh sebe. Kod Pavla: jer svi trebaju ljubav zato svima treba navijestiti Krista. U evanđelju slušamo koristan poučak. Znamo li tko je Krist On će nama reći tko smo mi. Isus je upitao svoje: ‘Što ljudi govore, tko je Sin Čovječji?’ A ljudi kao ljudi: jedni da si ovaj, drugi da si onaj… Ali Tebe Gospodine uvijek zanima: tko si Ti za mene? I kad je Petar u ime svih dobro rekao: ‘Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga!’ Tada si Ti Petru rekao tko je on, da će biti prvi papa. Molimo Te pomozi nam da Te ljubimo kao apostolski prvaci Petar i Pavao. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 16, 13-19)

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.56 sati Pusti to! Nije išlo. Sad ću pažljivije dodirivati tipkovnicu ajfona. I čekajući uradbu meštra Spliće krenuti sa večernjim ‘Razmatranje uz mob’ (p.s. uz ajfon) 20.32 sati E baš je bio naišao meštar Splićo i ‘samo tako’ uradija Isusovu ovcu. Šta kaže evanđelje od sutra (utorak). Vau, asti sto! Sutra ima 30 godina od kako smo superior p. Mato Antunović i ja - Isusova ovca zaređeni za svećenike. Oh bilo je to baš 'onako'. Nad gradom su svirale zračne uzbune. Ali Duh Sveti se ipak uspio spusti po rukama našeg Franceka (kard. Franjo Kuharić) nas zarediti. Ma to je neopisivo! Imate tu sličice - a slika govori kao tisuću riječi. Da vidimo što evanđelje (utorak) kaže. … Opasnosti, prijetnje a Isus ništa On spava. Poznato, poznato… On da spava, On kom smo toliko dragocjeni da nam je sve vlasi prebrojao. Koji kaže: definitivno ti si moj! Ma Isus neprestano misli na nas i danju i noću - i zbog toga On ne spava. A ovo je u evanđelju malo zaglumio da spava da vidi kakvi su ti Njegovi hoće li Ga pokušati probuditi. Mislim da se ova raspetost (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) kao i ta oluja obrušila na čamac. Ne ja neću pomisliti da spava jer znam da sam Isusu jako dragocjen. Ne, ne spava Isus nego po mojoj raspetosti (RBK) gradi važno djelo Crkve. Eto neću biti misteriozan. Gradi - podupire projekt: SPC = RKC = SPC. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mt 8, 23-27


Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
U ono vrijeme: Kad Isus uđe u lađu, pođoše za njim njegovi učenici. I gle, žestok vihor nasta na moru tako da lađu prekrivahu valovi. A on je spavao. Oni pristupiše i probudiše ga govoreći: »Gospodine, spasi, pogibosmo!« Kaže im: »Što ste plašljivi, malovjerni?« Tada ustade i zaprijeti vjetrovima i moru te nasta velika utiha. A ljudi se u čudu pitali: »Tko je taj da mu se i vjetrovi i more pokoravaju?«
Riječ Gospodnja

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo ti znadeš da si Kristu kralju puno važan. More bit ti se učini daj zaboravija na te. Vojniče Kristov nije. Samo čeka da ti vira bude čvrsta ki kamen.’ Ajoj dide štaj sad sa mojim magaretom Klepon?

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo mile tribaš znat da te dragi puno voli i sve će za te učinit. A kad si brespomoćan a ništa ne čini – toj zato šta čeka...’ Aha baba Jako čeka da imamo Gospinu ružarju.

- 07:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.06.2022., ponedjeljak


- 17:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kamenice za pojit blago (goveda, konji, magarad...) ispred Majorove štalice na Livodicma u Svilaji. (U toj štalici je rođena Isusova ovca)

- 16:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.12 sati Aha, red, rad, disciplina - eh kad bi se toga držao. Ali jesam, imao sam krunicu Božjeg milosrđa uz HKR. Onda sam kao obično dodao himan Duhu Svetom. I vidim stvari dobro teku. Preko meštra Spliće Duh Sveti me ‘potkrepljuje bez prestanka’. Duh Sveti je i ‘Dušmana od mene otjerao’ otjeravši djecu Dušmansku. Oah, svijet je velik kad znaš da ti je dom u Srcu Isusovom. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Gospe Sinjska tvoj Sin je divan - a takva si i ti. Namjerno nas pušta da nam prigusti da vidi hoćemo li zavapiti:)
- Malo, pomalo pa učimo i prikucivamo se našoj Majci sve blize i bliže pa i pomoć brže stiže
- Ogoranac tvoja duhovnost je impresivna. Haj daj učini nešto (il pred oltar il za oltar). Od srca p. Luka

- 16:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska tvoj Sin je divan - a takva si i ti. Namjerno nas pušta da nam prigusti da vidi hoćemo li zavapiti:)

- 16:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


13.08 sati Eh a danas sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa): ‘Sutra kad je 30 godina od kako sam zaređen za svećenika u blok ću napisati: danas je novi dan i život teče, ne postoji bol ni jad što proći neće!’ … Eto to sam pokušao u blok napisati. Kad ono ‘vruuum’ bljeskovit prasak - vatromet od stotinu boja. A na sred sobe stala… Pogledam bolje. Je stala je sjajem odjevena, suncem ogrnuta kraljica Hrvata. A to je istinsko obličje naše pastirice s. Natalije kad uzdigne križ Kristov (a i u srcu ga ima). Pred njom takvom bježi i nestaje sve što od Zloga je: svaka nevaljalština i tmina, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Neka naš odgovor danas i uvijek bude upravo onaj koji smo čuli od Petra: ''Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! I mi vjerujemo i znamo: Ti si Svetac Božji.''

- 16:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.39 sati Ova naprava šuti dok je pedaliram - a šutim i ja. I smišljam kako da sklopom preglednik dana ‘Glas iz krpa’ Aha trebalo bi kazat šta ima? Prije nego me je krepošću urešeni Anđelko stavio za motomed đinasticirati imali smo svetu misu. Onda tijekom dana imam odabir svog zaljubljenog srca - redovnički đir. Koji klizi od točke do točke. U taj đir još ću ubacit brigu oko novog librića Modrave. A večeras će Bogu hvala na Isusovoj ovci pasti potpuna i cjelovita uradba koju će izvesti meštar Splićo. Oah, svijet je velik kada ti je dom u Srcu Isusovom. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #


-Dana 2022-06-27 10:36, Mato ANTUNOVIC je napisao(la):
Evo kako je to bilo prije 30 godina.
Čestitam ti sutrašnju 30 obljetnicu ređenja!
-Dana 2022-06-27 11:55, luka.rada@isusovci.hr je napisao(la):
Hvala lipa za slike. Haj dej uradi to 'dite'(knjigu).
Od srca p. Luka

- 08:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Nevolje te pritisnule, prijetnje odasvud… Krist to zna i ništa ne čini jer i čeka hoćeš li se sjetiti zavapiti.

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Euharistiju treba promatrati:
- kao čin zahvaljivanja i hvale Ocu;
- kao spomen-čin žrtve Krista i njegova Tijela;
- kao prisutnost Krista snagom njegove Riječi i njegova Duha. (KKC)

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Shvatite ovo svi vi koji Boga zaboraviste,
da vas ne pograbim, i nitko vas spasiti neće.
Pravo me štuje onaj koji prinosi žrtvu zahvalnu:
i onomu koji hoda stazama pravim —
njemu ću pokazati spasenje svoje.
Ps 50

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sveti Ladislav I. Arpadović (mađarski Laszlo), ugarski kralj, sin ugarskog kralja Bele I. i kraljice Rikse te brat ugarskog kralja Geze I, Sofije, supruge istarskog markgorfa Ulrika I. i Jelene Lijepe, supruge hrvatskog kralja Zvonimira, rođen je 27. lipnja 1046. u Krakowu (Poljska). HIiM

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.24 sati Hajmo dalje. Što znači idemo u dan pred nama (ponedjeljak, 27. 6. 2022.). Ako ćemo dalje - to će ići samo vedro i veselo. Želja nam je vedrinom odsijevati. A to ćemo postići ako budemo kroz sve događaje i susrete hvalili i slavili Isusa a Mariju primjereno častili: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ća je život vengo fantažija…


Na slici su: p. Horvat, p. Rogina, s. Natalija, p. Cetinić, br. Šagi
Pogodite tko od je ovih na slici osim pastirice s. Natalije još živ (psić Riki)

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Krist poziva a mi jer nama se ne da - mi obično muljamo. Sigurno nas poziva da realiziramo: SPC = RKC = SPC Hajmo ne muljajmo - učinimo to. Od srca p. Luka

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.06 sati ‘Bog nas tješi u svakoj našoj nevolji da bismo i mi tješili sve koji su u nevolji onom utjehom kojom nas same tješi Bog.’ Tako sam napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) po sjećanju iz brevijara kojeg sam malo prije iščitavao. Koliko se sjećam to je iz 2 Kor. Ajoj koliko je Gospodin činio/tješio mene svoju ovcu kroz godine raspetosti (RBK = raspetosti na bolesničkom krevetu). Te količine utjehe da me preobraze u Majku Tereziju ne bi bilo dosta. Eto zato sam se prihvatio stravično teškog projekta: SPC = RKC = SPC jer samo ako bi se dogodila realizacija mogao bi biti zadovoljan. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pogledajmo Isusa na križu i sjetimo se da do nas nikad nisu stigle ljubaznije riječi: Oče, oprosti. Pogledajmo Isusa na križu i shvatimo da nikad nismo primili nježniji i suosjećajniji pogled. Pogledajmo Isusa na križu i shvatimo da nikada nismo primili zagrljaj s toliko puno ljubavi. Pogledajmo Raspetoga i recimo: “Hvala ti, Isuse: uvijek me ljubiš i uvijek mi opraštaš, pa i kada mi je teško voljeti se i oprostiti samome sebi”. (papa Franjo)

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 28. 6. 2022. Gospodine u 13-tom smo tjednu kroz godinu. A danas u utorak 28-mi lipnja kad se spominjemo svetog Ireneja biskupa i mučenika. U evanđelju slušamo korisnu stvar. Slušamo da si Ti bio u čamcu sa svojima kad im je vjetar skoro prevrnuo čamac. Piše da si Ti spavao. Ne Gospodine Ti nisi spavao samo si čekao hoće li se Tvoji dosjetiti da Te probude. Srećom dosjetili su se. Molimo Te podaj nam milost da se i mi dosjetimo probuditi Te kad smo bespomoćni. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 8, 23-27)

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.54 sati Evo sad me njegovateljica ‘Lj’ stavila đinasticirati za motomed. A malo prije sam se čuo sa svojima u Solin (seka Iva). Ha, nedjelja uobičajeno slavljenički. Idem trunku bacit oko na evanđelje (ponedjeljak) i reć koju. … Aha, to je ono kad te Krist Gospodin poziva. Kad u tebi sve govori: to je to! Kreni, kreni već jednom kreni! I dok to ne učiniš mira ti nema. Kreni il’ pred oltar, il’ za oltar. Što znači ili se vjenčaj ili budi onaj koji vjenčanje (svećenik). Nemoj da ti vrijeme teče u niš’. Krist obično poziva preko sklopa okolnosti tako da je suvisao odgovor na tu jednadžbu sa više nepoznanica da kreneš tamo gdje te Krist zove. Kreni tamo kamo te razum oplemenjen ljubavlju zove. Nije dobro samo razum slušati. Niti je dobro samo se u srce pouzdati. Ako si razumom shvatio da nešto moraš učiniti. Tada uzmi dan pa lunjaj po brdima i premeći pameću: što bi to bilo što moram učiniti. Ili se zabij u neku kapelu/crkvu pa o tome. Vjerujte najbesmislenije je biti u ‘ler’ stanju. Shvati ti koji si susreo Krista - On ima rješenje za tebe. Daj sve od sebe da čuješ glas Krista - koje je to rješenje. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mt 8, 18-22


Čitanje Svetog Evanđelja po Mateju
U ono vrijeme: Kad Isus vidje mnoštvo oko sebe, zapovijedi da se prijeđe prijeko. I pristupi jedan pismoznanac te mu reče: »Učitelju, za tobom ću kamo god ti pošao.« Kaže mu Isus: »Lisice imaju jazbine i ptice nebeske gnijezda, a Sin Čovječji nema gdje bi glavu naslonio.« Drugi mu od učenika reče: »Gospodine, dopusti mi da prije odem i pokopam svoga oca.« Isus mu kaže: »Hajde za mnom i pusti neka mrtvi pokapaju svoje mrtve.«
Riječ Gospodnja

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Ma dide kako radi starčad Ogorska - to nigdje nima. Baba Jaka kad znaš šta ti je radit unda: kuj il’ne mrči gaća! ‘E Lujo kad se radi gleda se u Krista Kralja i samo radi.’

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ehe baba Jako na tebi se vidi da sve velkom ljubavlju radiš. Zato tebi sve iđe! ‘Lujo ako znaš šta ti je radit unda samo: kuj il’ ne mrči gaća.’

- 06:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.06.2022., nedjelja


Gospodine, zahvaljujem ti za dan koji je prošao, za sve susrete koje sam danas imao i za Tvoju prisutnost u mojem životu. Želim iz dana u dan sve više otkrivati Tebe i Tvoje tragove. Želim svoje temelje graditi u Tebi i da izvor svih mojih radosti i moga života budeš Ti. Hvala ti za sve…

- 17:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Lojola zovi, samo zovi Hrvatski vitezovi spremni čekaju!


Lojola viteže zovi samo zovi i Hrvatski sokolovi u sebi nose živu žeravicu želje za Krista i Gospu sve učiniti pa i život dati.

- 17:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Onaj tko skuplja zemaljsko blago cijeli život prolazi u napuštanju tog blaga. Njemu je smrt gubitak. Onaj tko skuplja blago na nebesima, raduje se vječnosti. On se svakoga dana primiče svojem blagu. Njemu je smrt dobitak.

- 17:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Situacije kroz koje prolazimo služe kao iskušenje i dokaz naše vjere u Boga.

- 17:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.12 Red, rad, disciplina - tako o redovnicima kažu oni koji nisu redovnici. Ah kako god! Jel’ ova ura imao sam krunicu Božjeg milosrđa uz HKR. Pa je onda nasrnuo onaj nesmiljeni berekin: Haj na web Isusova ovco! A što? Ma slažem onaj librić: Modrave. Rada bi ga složit do konca ove godine. Ali vidjet ćemo - ništa ne garantiram. Sada od 4 je tu njegovateljica ‘Lj’ kava je isto tu. A comp i kava - to ide! Osim toga čut ću se sa svojima u Solin (seka Iva). Bit će kave srrrk… A ćakula-bakula će poteći i teći, teći… Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Čovjek od značaja zna za vrijednosti koje se dosežu bez filozofiranja i uvjetovanja. Za Kristom se isplati krenuti (makar te čeka ljuti križ) sa svom odlučnošću. (knev 13 kg c)
- Hvala Pater za knev i puuno pozdrava iz Splita ;L

- 17:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, Alkarice mila tako bi rada bili kao ti. Kod tebe nema hoću – neću, bi - ne bi. Ima samo: Bože kako hoćeš Ti.

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


13.01 sati ‘Hoćeš da otvorim prozor? Upitao je krepošću urešeni Anđelko i otvorio ga (na kip)' …. A onda ‘vruum’. Ne nije oluja kroz prozor provalila. Nego je naišla naša pastirica s. Natalija i samo što je uzdignula križ Kristov bljeskovit prasak vatromet od stotinu boja. A na sred sobe stala sjajem odjevena, suncem ogrnuta kraljica Hrvata. Nitko ne bi pomislio da se ta moćna kraljica krije iza naše krhke časne sestrice. Od koje bježi i nestaje sve što od Zloga je: svaka nevaljalština i tmina, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #


To je bilo ka u priči, živili su ka golubi, i nosili svoje brime
S puno srca, malo riči, goli, bosi, gladni, grubi, volili se cilo vrime

- 12:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ako želiš da nešto bude urađeno onda se radi, ali baš radi!

- 12:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


11.04 sati Kad znaš da nešto moraš uradit. Onda se to radi bez obzira na ovo, ono… I bit će urađeno! Nije važno kad - ali bit će! To su principi rada Isusovih ovaca. Baš dobro da sam među njima. I baš dobro da sada ovo tipkuljim na ajfon đinsticirajući na motomedu. A što? Ide to besprijekorno. E malo prije smo imali svetu misu. I danas predvođenu od uzoritog p. Marka Matica. A drugo? ‘Divota od života’ (p. Cvek): redovnički đir od točke do točke klizi kao podmazan (Duhom Svetim). 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Vjera nije moć pozitivnog razmišljanja. Ona je pouzdanje u Boga čak i kada stvari izgledaju loše.

- 11:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13C, NEMA OKLJEVANJA Lk 9, 57-62


Što ništa ne košta, ništa ni ne vrijedi. Odazvati se Isusu i te kako košta.
"Lisice imaju jazbine, ptice nebeske gnijezda, a Sin Čovječji nema gdje bi glavu naslonio" – Bit će ti gore nego lisici i ptici. Bit ćeš stranac u svijetu. "Čitav život sam se osjećala kao NLO" (Ivana Morić); "Osjećam da me je Bog čitav život spremao za ovo" (Ivana Morić)
"Neka mrtvi pokapaju mrtve." – Isus je prioritet.
Pa ni pozdraviti se, tj. ne tražiti dopuštenje od najbližih. – Isus autoritet.
Tko želi kod oranja imati ravnu brazdu, treba stalno gledati naprijed.

- 09:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Živite na božanskoj Euharistiji, kao što su Židovi živjeli na mani. Vaša duša može u potpunosti biti posvećena božanskoj Euharistiji i vrlo sveta usred vašeg rada i kontakata sa svijetom. (sv. Petar Julian Eymard)

- 09:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Čuvaj me, Bože, jer se tebi utječem.
Gospodinu rekoh: »Ti si moj gospodar!«
Gospodin mi je baština i čaša:
ti u ruci držiš moju sudbinu.
--
Blagoslivljam Gospodina koji me svjetuje
te me i noću srce opominje.
Gospodin mi je svagda pred očima
jer mi je zdesna da ne posrnem.
Ps 16

- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.02 sati Hajmo vedro i veselo u ovaj dan jer to je dan Gospodnji (nedjelja, 26. 6. 2022.). Vedrinom ćemo odsijevati ako ćemo kroz sve događaje i susrete od srca snažno, fino i diskretno (glasom sam u prijeko nuždi) hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji su sveti zaštitnici Ivan i Pavao, rimski mučenici iz IV. stoljeća. Opis njihova mučeništva govori o njima kao o braći po krvi i vjeri. Rimljani, bili su potajno mučeni u svojoj kući na brežuljku Monte Celio u Rimu, po svemu sudeći na današnji dan, 26. lipnja 362, a tamo su i pokopani. HIiM

- 09:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Naučija od dida Majora: Dide men’ je dosta gledat tebe kako oreš il’ kosiš odma te vidin kakvi si bija na Sućesci i Neretvi. ‘Lujo vojnik Kristov kad privati nešta radit on ne radi da radi nego da završi.’
- Pun mi k… tvoga dida Majora i njegova ratovanja po Crnoj gori i BiH!
On i njegovi partizani su iza 15. Svibnja 1945 g. pobili najmanje 100.000 Hrvata!
Nije on dobija čin na lipe oči (nepismen čovik!) nego zato šta je ubija u ratu i to najviše Hrvata!
Tvog je ćaću skroz razvlastija u Ogorju a onu kuću na Kmanu je tija odnit tvome ćaći i sa sudom su se parničili! Tvoj did nije nikakvi KRISTOV VOJNIK nego je Titov vojnik i šumski razbojnik!!

- 08:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Poslao sam ti fotosa, jesi li ih dobio?
- E primio sam sto si poslao - fala lipa! Stavio san nešta, sutra ću još: www.paterluka.blog.hr

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.09 sati E pokušat ću i večeras (subota) odgonetnuti što sam to htio olovkom napisati u blok (za spas rukopisa). Evo što bi trebalo pisati: ‘Večeras dok sam gledao tv-dnevnik navratio je (Ivan). Sjetio sam se da smo se viđali ali ime mu nisam znao pa sam ga pitao.’ Eto tako sam tamo napisao. Oporavak ide sporo ali - ide! Ah, gluposti kakav oporavak mi treba? Treba mi moj život. Naprosto trebaju neki shvatiti da sam nemigajuća Isusova ovca. Svojim poslom se bavim - pusti me stat! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, ‘sa svom odlučnošću’ Isus ide na križ da uspije ono što je htio. Hajmo se i mi sa svom odlučnošću prihvatit realizacije: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Svakim danom za 24 sata smo bliže svome otkupljenju, bliže nebu, bliže Bogu svome. Sve patnje koje podnosimo traju malo i donose nam izvanrednu korist. Kad dođemo Bogu u nebo, On sam će otrti svaku suzu s naših očiju i tamo neće više biti ni tuge, ni boli, ni smrti, nego život vječni, blaženi. Za to se isplati živjeti i umrijeti. (fra Petar Ljubičić)

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 27. 6. 2022. Gospodine a danas u ponedjeljak 13- tog tjedna kroz godinu kad je svagdan u evanđelju slušamo kako si nam poručio: ako netko hoće za Tobom Gospodine. Ne uvažavaš nikakvo filozofiranje, ni uvjetovanje, ni mudrovanje… Neka samo odlučno krene - bit će mu onako kako je Tebi. Mrtve neka prepusti mrtvima. Koji odabiru Život neka idu za Tobom Gospodine Isuse Kriste Bože naš. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 8, 18-22)

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.24 sati ‘Sa svom odlučnošću’ To je to Gospodine! Čitajući evanđelje (nedjelja) te su mi riječi zazvonile. Tako se čini ako se hoće nešto učiniti: SA SVOM ODLUČNOŠĆU! Pusti ti kemijanje, traženje buže kako bi izbjegao što si odlučio. Kad radi onda se radi! Šta bi baba Jaka rekla: il’ kuj il’ ne mrči gaća! Jesil’ promislio? Znao si da to nije ‘med i mlijeko’. Upri, stisni - nema odustajanja. Misliš li ipak si se prevario - preteško ti je! Upri, upri - crkni ali trebaš to dovršiti. Pojašnjenje: ako crkneš i padneš u komu Gospodin će vidjeti tvoj žar kojim si krenuo u to. I to će s blagoslovom Božjim krenuti i obilan rod će dati. E tim riječima sam opisao rast Modrava. One su danas vrijedan projekt za mlađe u Crkvi u Hrvata jer su stečeni uvjeti da to bude blagoslovljeno od Gospodina. Joj ove rijeci ‘sa svom odlučnošću’ užgaju žar tko ga u srcu ima. Hajmo dalje ‘sa svom odlučnošću’ i danas: ‘Dragi pravoslavni…’ S takvom odlučnošću ulazim u taj projekt poučen iskustvom da će projekti s takvom odlučnošću mora uspjeti. Hoće, hoće… Kad? Pust to! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Lk 9, 51-62


Čitanje svetog Evanđelja po Luki
Kad su se navršili dani da bude uznesen, krenu Isus sa svom odlučnošću prema Jeruzalemu. I posla glasnike pred sobom. Oni odoše i uđoše u neko samarijansko selo da mu priprave mjesto. No ondje ga ne primiše jer je bio na putu u Jeruzalem. Kada to vidješe učenici Jakov i Ivan, rekoše: »Gospodine, hoćeš li da kažemo neka oganj siđe s neba i uništi ih?« No on se okrenu i prekori ih. I odoše u drugo selo. Dok su išli putom, reče mu netko: »Za tobom ću kamo god ti pošao.« Reče mu Isus: »Lisice imaju jazbine, ptice nebeske gnijezda, a Sin Čovječji nema gdje bi glavu naslonio.« Drugomu nekom reče: »Pođi za mnom!« A on će mu: »Dopusti mi da prije odem i pokopam oca.« Reče mu: »Pusti neka mrtvi pokapaju svoje mrtve, a ti idi i navješćuj kraljevstvo Božje.« I neki drugi reče: »Za tobom ću, Gospodine, ali dopusti mi da se prije oprostim sa svojim ukućanima.« Reče mu Isus: »Nitko tko stavi ruku na plug pa se obazire natrag nije prikladan za kraljevstvo Božje.«
Riječ Gospodnja

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Dide men’ je dosta gledat tebe kako oreš il’ kosiš odma te vidin kakvi si bija na Sućesci i Neretvi. ‘Lujo vojnik Kristov kad privati nesta radit on ne radi da radi nego da završi.’

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Auh baba Jako ti jesil’ nesta odredila učinit - ajme unom koji te proba zaustaviti. ‘Lujo kome dragi Isus znači činu ki On.’

- 06:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sa svom odlučnošću (knev 13 kg c)


Čovjek od značaja zna za vrijednosti koje se dosežu bez filozofiranja i uvjetovanja. Za Kristom se isplati krenuti (makar te čeka ljuti križ) sa svom odlučnošću. (knev 13 kg c)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.06.2022., subota

p. Izidor Jedvaj je danas slavio 50 godina svećeništva


- 17:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Srdačan pozdrav i molitva iz Svetišta Gospe Sinjske. ...
- Mahni Gospi i šapni da je puno vooolim! Od srca p. Luka

- 17:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.12 sati Bogu hvala što postoje svete stvari s kojima se ne može ‘kako god’. Baš sam imao krunicu Božjeg milosrđa uz HKR a onda je i danas pohrlio onaj nesmiljeni: Haj na web Isusova ovco! Ah a što? Ha e, danas je Srce Marijino. A šta ću vam pričat, kad znam da Marija ima srca. Alkarica pustila suzu boli na Isusovu ovcu videći kako je nemilice raspinju- auh - ‘tamna noć’. Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Tako se to radi Gospe Sinjska - jedinstvena si. Svima nam kažeš ako hoćeš ali ako hoćeš živjeti? Onda zgrabi život i živi ali baš živi!!!

- 17:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


14.05 sati ‘Oh Marijo, Alkarice, Vlajino i majko Gospe Sinjska imaš apetita - a to je zato jer imaš zbilja divno srce. Kad ti se ovca tvoga Sina nije ogadila već si je vrijednim darom nagradila ('puno lipi stvari').' Eto to sam pokušao olovkom u blok napisati (za spas rukopisa) … A kako je naša pastirica s. Natalije doma. Morat ću se opet sam, samcat obračunat sa beštijom koronom i svakim drugim zlom. Reći ću Zdravomariju Alkarici da zapovijedi svakom zlu: Biš' ća! Nosi se od svetoga - to zapovijedam! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


On treba tvoje ruke
da bi potrebitom davao.
On treba tvoje noge
da bi bolesnoga pohodio.
On treba tvoje srce
da bi tebe k Sebi doveo.
(Antun Matošević)

- 16:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


To je razlog naše radosti: netko nas ljubi, netko nas traži, a taj netko je Gospodin koji nas traži zato da nas nađe, da nas više ljubi. To je razlog naše radosti: znati da smo ljubljeni bez ikakvih zasluga, da nas Bog uvijek pretječe u ljubavi, ljubavi koja je toliko konkretna i stvarna da je postala tijelom i nastanila se među nama. Ta ljubav ima ime i lice: Isus je ime i lice ljubavi koja je temelj naše radosti. (papa Franjo)

- 12:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ako si rekao hajde, hajde već jednom živi ali baš živi!

- 12:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


O grešnici, nemojte se obeshrabriti. Pozovite Mariju u pomoć, jer ćete je uvijek naći spremnu da vam pomogne. Po Božjoj volji, ona pomaže u svakoj potrebi. (sv. Bazilije Veliki)

- 12:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pitamo se: zar je zaista ovaj svijet u svim svojim izdanjima vrijedan Božje ljubavi? Zar su zaista ljudi ovoga naraštaja, ljudi s kojima živimo, vrijedni da ih Bog zagrli? Zar sam ja, a sebe tako dobro poznam, vrijedan da me Bog privine na svoje srce? Kao da čovjek još nije u stanju da potpuno povjeruje u stvarnost ljubavi, u vjernost i iznad svake ljudske nevjernosti, u svjetlo koje je sposobno raspršiti svaku tamu. Kao da se čovjek još uvijek prepušta mračnim prognozama i negativnim mislima svoga srca, kao da se uporno opire ljubavi. A ipak, Bog nam je iz ljubavi i Sina svoga dao. Sjetimo se da bi istinski otac radije i sebe žrtvovao negoli dopustio da mu dijete umre. A Bog je to učinio. Ljubio je dokraja mene, tebe, ljubio je sve, svakog čovjeka. U svjetlu Kristove prisutnosti, tj. po snazi njegova uskrsnuća, ta ljubav nije prošlost i zato smijemo reći: Bog tako ljubi… da neprestano daje svoga Sina. To je sadašnje vrijeme, to vrijedi za ovaj čas, a osobito za trenutak svete mise kad se kršćanska zajednica sabire oko oltara. (fra Zvjezdan Linić)

- 11:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.49 sati Aha sveta misa je 11.30 sati na kojoj se feštaje 50 godina svećništva p. Žige (p. Izidor Jedvaj). Ne tek smo ‘zemljaci’ Zagorci nego on je bio vjeroučitelj ‘osamdetsetih’ u Palmi kad je ovca pošla Isusu. Bogu hvala za p. Žigu koji je bio i ostao uzor kako se hoda za Isusom . Bogu hvala i za meštra Spliću koji je do malo prije utrađiva tu ovcu ‘samo tako’. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bog, po Svetoj Pričesti, umnaža milost i kreposti, oprašta lake grijehe i vremenske kazne, čuva od teških grijeha i udjeljuje postojanost u dobru: jednom riječju, tješnje sjedinjuje s Njim (usp. KKC, 1394-1395). Ali Euharistija nije ustanovljena za oprost teških grijeha; to je svojstveno sakramentu Pomirenja. (usp. KKC, 1395)

- 09:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodin daje smrt i život,
ruši u Podzemlje i odande diže.
Gospodin čini uboga i bogata,
obara čovjeka i uzvisuje.
--
Diže slaba iz prašine,
iz bunjišta izvlači uboga
da ih posadi s knezovima
i da im odredi počasna mjesta.
Ps 1


- 08:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bezgrešno Srce Marijino je simbol Marijinih kreposti, vrlina, moralne čistoće, ljubavi prema Bogu i majčinske ljubavi prema čovjeku. Blagdan Bezgrešnog Srca Marijina slavi se dan nakon blagdana Presvetog Srca Isusova. Srce Marijino spominje se u Svetom pismu na više mjesta, neposredno ili posredno, na pr. kada je starac Šimun prorokovao, kako će Marijino Srce probosti mač velike boli i da će mnogo patiti. HIiM

- 08:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.23 sati Hajmo u subotu, 25. 6. 2022. Kako? Pa zna se! Vedro i veselo! Vedrinom odijevajući! HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni stoljećima se pameću razmišljalo može li ići: SPC = RKC = SPC i nije išlo. Sada te pozivam razmišljajmo srcem i ići će. Od srca p. Luka, isusovac

- 08:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Zamoli Isusa da ti udijeli ljubav kao oganj očišćenja u kojem neka se tvoje jadno tijelo, tvoje jadno srce istroši i očisti od svih zemaljskih bijeda… I, lišen samog sebe, neka se Njime ispuni. Isprosi korjenitu odbojnost prema svemu što je svjetovno: da te samo Ljubav podupire. (Josemaria Escriva)

- 08:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 26. 6. 2022. Gospodine danas u 14-tu nedjelju kroz godinu slušajući evanđelje impresionirani smo Tvojim postupkom. Evanđelje kaže: ‘Kad su se navršili dani da bude uznesen, krenu Isus sa svom odlučnošću prema Jeruzalemu.’ A Ti si znao da Te Jeruzalemu čeka stravično ponižavanje, obezvrjeđivanje, muka i smrt na križu. Ali Ti si ‘sa svom odlučnošću’ pošao u sve to. Doista ljubav prema nama ljudima pamet Ti je savladala - hvala Ti. Molimo Te da i mi poradimo na kulturi srca. Da se damo voditi razumom oplemenjenim ljubavlju. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 9, 51-62)

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


--

21.13 sati Ništa, ništa u Palmi ‘Dok palme njišu grane…’ Slavonski tamburaši su razvali drage pjesme. Tu su dragi ljudi. Susrećem se sa znancima još iz ‘osamdesetih’ pa na dalje 22.22 sati Huh baš dobro da je ovo ‘Razmatranje uz mob’ (p.s. ajfon) krenulo ‘uživo’iz Palme (BSI u Palmotićevoj) gdje smo profeštali Srce Isusovo baš kako spada. Prije svega se od srca pomolili na svetoj misi. S mnogima sam/smo se ispozdravljali. I onda smo se od srca uključili u dernek (kao kod svetog Jure u Ogorju). Bilo je domaće Zagorske pisme. Nego onaj biskup Košić koji je predvodio svetu misu rekao predivnu propovijed o Srcu Isusovu. Taj čovjek razmišlja srcem. I ovaj prijatelj Dalibor Tunguz ima obilje Duha Božjega. Kako je samo pogodio da volio biti u Palmi koja je ranjena kao i Isusova ovca (ja). Na svetoj misi sam šapnuo Gospodinu kako bi to bilo dobro da se istovremeno vratimo u funkciju moja Palma i ja - Isusova ovca. Ah pa da Palma me se sjeća kao poganog Kmanskog berekina (Prva ispovijed kod p. Nagy, prva pričest kod p. Škvorca (biskupa) Jaoj ‘osamdesete’ to su bile godine. Haj zdravi i veseli bili!

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Lk 2, 41-51


Čitanje svetog Evanđelja po Luki
Roditelji su Isusovi svake godine o blagdanu Pashe išli u Jeruzalem. Kad Isusu bijaše dvanaest godina, uziđoše po običaju blagdanskom. Kad su minuli ti dani, vraćahu se oni, a dječak Isus osta u Jeruzalemu, a da nisu znali njegovi roditelji. Uvjereni da je među suputnicima, odoše dan hoda, a onda ga stanu tražiti među rodbinom i znancima. I kad ga ne nađu, vrate se u Jeruzalem tražeći ga. Nakon tri dana nađoše ga u Hramu gdje sjedi posred učiteljâ, sluša ih i pita. Svi koji ga slušahu bijahu zaneseni razumnošću i odgovorima njegovim. Kad ga ugledaše, zapanjiše se, a majka mu njegova reče: »Sinko, zašto si nam to učinio? Gle, otac tvoj i ja žalosni smo te tražili.« A on im reče: »Zašto ste me tražili? Niste li znali da mi je biti u onome što je Oca mojega?« Oni ne razumješe riječi koju im reče.I siđe s njima, dođe u Nazaret i bijaše im poslušan. A majka je njegova brižno čuvala sve ove uspomene u svom srcu.
Riječ Gospodnja

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


‘Lujo ti jes' Ogoranac. Al’ si i Kristov vojnik. Šta znači da ti dušu oblikuju riči Krista kralja.’ Dide kuda pravog Ogoranca ne oblikuje vrancuzica i šijavica?

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


‘Lujo nek Ti tvoja baka kaže. Nevalja ti mile bit drsnut - nepromišljen. Nek ti riči teku ki Cetina.’ E baba Jako sila stebon najbolja su skula. A više od svega Gospina ružarju.

- 07:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.06.2022., petak


- 16:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Krist nije samo glava, nego i srce Crkve. Pozvani smo izgrađivati kraljevstvo Srca Isusova.

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ljubav je tvoja bolja od života. (Ps 63)

- 16:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Živjeti u Srcu Isusovu i s Njim se usko povezati znači postati Božje prebivalište. Tko mene ljubi, njega će ljubiti Otac moj (Iv 14,21), rekao je Gospodin. Krist i Otac u Duhu Svetom dolaze u dušu i borave u njoj. Kad shvatimo, pa makar i samo ponešto od te osnove, naš će se način života promijeniti. Osjetit ćemo glad za Bogom i usvojit ćemo riječi iz psalma: O Bože, ti si Bog moj: gorljivo tebe tražim; tebe žeđa duša moja, tebe želi tijelo moje, kao zemlja suha bezvodna. A Isus, koji je u nama tu čežnju zapalio, dolazi nam ususret i govori: Ako je tko žedan, neka dođe k meni. On nam daje svoje Srce da mi tamo nađemo naše osvježenje i našu snagu. Ako prihvatimo njegov zov, ustvrdit ćemo da su istinite njegove riječi: mi ćemo još više osjetiti glad i žeđ, sve do želje da Bog utemelji u našem srcu mjesto za svoj počinak i da nam nikada više ne uskrati svoju toplinu i svoje svjetlo. (sv. Josemaria)

- 16:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.11 sati Bogu hvala za red i za redovničke točke toga reda koje sa velikom radošću vršim. Jedna od njih je i krunica Božjeg milosrđa uz HKR. E ali onda nasrne i onaj nesmiljeni berekin: Haj na web Isusova ovco! A što? Pa Srce Isusovo! Ah srce, srce me išenpijalo ali hvala Isusu i Njegovu Srcu ono me balansiralo. Srce je motor pokretač svakog značajnog djela. Svako djelo će valjat ako za kormilara staviš Gospodina. Gdje nema srca zavlada neukusno prevelik mir i sve se pretvori u močvaru. A neukroćeni srce to je - ajme! Krista Gospodina stavi za kormilo srca onda će biti sve kako valja. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, Alkarice i majko na tebi se vidi da naše Vlaško čeljade. Drugog ako se i ne nađe srca uvijek imaš.

- 16:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


12.58 sati ‘Središte svega Srce Isusovo je!’ Eto to sam olovkom napisao u blok (za spas rukopisa)… Aha i danas je nastupila naša pastirica s. Natalija, vrlo fina osoba sa dotjeranom kulturom srca. Ej kad je ta uzdignula križ Kristov bljeskoviti prasak - vatromet od stotinu boja. Na sred sobe stala sjajem odjevena, suncem ogrnuta kraljica Hrvata. Pred njom takvom, sa križem Kristovim u rukama (i u srcu ga ima) bježi i nestaje sve sto od Zloga je: svaka nevaljalština i tmina, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Savršeni primjer izgubljene ovce u Evanđelju je Juda. Uvijek je morao prigovarati drugima, uvijek je bio izdvojen. Nije poznavao slatkoću zajedničkog života s drugima. I jer nije bio zadovoljan, uvijek je bježao. Bježao je jer je bio lopov. Drugi bježe zato što imaju požudan život. Bježe jer u njihovim srcima vlada ona tama, koja ih odvaja od stada. To je dvostruki život mnogih kršćana, a nažalost i nekih svećenika i biskupa. I Juda je bio biskup i to jedan od prvih. Jadnik je bio izgubljena ovca!
Kada Isus pronađe izgubljenu ovcu, On je ne vrijeđa, makar i učinila mnogo zla. Isus je Judu zvao prijateljem do samog kraja. Tu je riječ o Božjoj nježnosti. Tko ne poznaje Gospodnju nježnost, ne poznaje kršćanski nauk! Tko ne dopusti da ga dotakne Božja nježnost, izgubljen je! A ovo je radosna vijest, ovo je iskrena radost koju danas tražimo: da Gospodin dođe u svojoj moći, koja se sastoji u nježnosti, da nas pronađe i spasi, te nas vrati u stado, u Crkvu. (papa Franjo)

- 16:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


11.04 sati Oho ho Veliča duša moja Gospodina uredno đinasticiram a baš mi je krepošću urešeni Anđelko probavio neke stvarčice na radiju (našao HKR). Imao sam i svetu misu sad sa subraćom u kapeli. Premda ću je imati i večeras u Palmi (BSI u Palmotićevoj). Ma eto danas na svetkovinu Srca Isusova može binacija. Ali sve mi govori moram svu svoju ljubav darovati Srcu Isusovu. Eh čovječe dva mjeseca sam bio u tom Srcu - ma opet ta neshvatljiva ljubav zašto nisam mogao ostati vječno u zagrljaju tom. Znam da je zagrljaj bio predivan po tom što sam vraćen zbog ‘puno lipi stvari’. Te stvari mogu dopasti samo osobito ljubljenom od Krista Gospodina. Ah srce, srce Isusa mog moja si radost i moja bol. Haj daj koju svakodnevnu za ovaj preglednik dana ‘Glas iz krpa’. E danas naravno nemam uradbu meštra Spliće jer taj doma fešta. Oko 18 sati prijatelj Dalibor Tunguz doći će po mene da me prebaci u Palmu (BSI u Palmotićevoj). Susresti ću Gospodina u svetoj misi, u znancima i prijateljima i divnim nezaboravnim uspomenama. Ah Srce Isusovo hvala Ti hvala to sam u Tebi svoju ljubav susreo. Hvala Ti hvala što sam i sebe našao i po Tebi sebe spoznao. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Euharistija je najjače sredstvo, ona vatra koja u nama pali rđe grijeha i daje života našoj duši. (Ivan Merz)

- 09:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodin je pastir moj:
ni u čem ja ne oskudijevam;
na poljanama zelenim
on mi daje odmora.
Na vrutke me tihane vodi
i krijepi dušu moju.
Ps 23

- 09:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Presveto Srce Isusovo postalo je simbolom uzvišene Kristove ljubavi, a pobožnost prema njemu obilježje suvremenog katoličanstva. Tu pobožnost nalazimo već kod srednjovjekovnih mistika, kao što su Julijana iz Norwicha, Francesca Rimska, sveti Bernard i sveti Bonaventura. HIiM

- 09:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Moja Palma (BSI u Palmotićevoj) ranjena kao i ja Isusova ovca koja se s Isusom u Palmi susrela. Srce Isusovo smiluj nam se. Amen! Od srca p. Luka

- 09:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


2.39 sati 'Srce Božansko Isusa mog daj da sve više ljubim Te ja.' Ah kad bih mogao samo Ti ljubav uzvrati. Križ i pokora je to biti od Ljubavi ljubljen. Samo ljubav primati, primati a u ne moći uzvraćati. Usrdno Te molim Ljubavi ublaži mi ljuti križ - daj Ti bar pinkicu od sebe ljubavi mogu dati. To sve ću Ti danas uvečer na svetoj misi u 19 sati u Palmi (BSI u Palmotićevoj) reći. Gdje susresti mnoge zaljubljenike Tvoje - znance i prijatelje moje. HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- O Srce sina Božjega, kako mi je kuca Tvoja priko puta, ne bojim se niki muka.
- Ogoranac hajmo: il' za oltar, il' pred oltar?! Od srca p. Luka

- 09:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni Srce Isusovo ljubi i SPC i RKC. Nema zapreke (dogmatske) da realiziramo: SPC = RKC = SPC Hajmo! Od srca p. Luka, isusovac

- 08:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.55 sati Evo prije nego se čujem sa prijateljem, samo da pribilježim važnu stvar. Večeras je moje miganje uz meštra Spliću bilo kao kaubojsko geganje Kmanom prijatelja Trišnje (mog uzora). Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kristovo probodeno srce je srce objave, srce naše vjere, jer se On učinio malenim, izabrao je taj put; ponizio se, poništio sve do smrti na križu. Izbor je to malenosti kako bi se mogla očitovati Božja slava. Iz Kristova tijela, koje je vojnik kopljem probM, potekli su krv i voda, i to je Kristovo otajstvo, u današnjem slavlju srca koje ljubi, koje izabire, koje je vjerno, i koje se veže za nas, objavljuje se malenima, zove malene i postaje maleno. To je očitovanje, to je Božja slava. (papa Franjo)

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.05 sati ‘Kriste ako je srce Tvoje majke divno, Srce Tvoje može biti samo predivno!’ Eto tako sam malo prije napisao olovkom u blok (za spas rukopisa). A pa da ako je meni nedostojnom Alkarica hop u njedra ‘puno lipi stvari’. A to vam je u ona u meni vidjela svetoga Antu - a ne opakog grešnika (što i jesam!). To vam je tako kad majka gleda stvari kao i Sin - srcem. Svatko od nas je daleko bolji od onakvog kakvog nas vidi najbolji prijatelj - kad je gledan pogledom Srca Isusova. Dobar je onaj vapaj: ‘Srce Isusovo učini srce moje po Srcu Svom.' Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Slavimo svetkovinu Presvetog Srca Isusova, u kojoj se Božja ljubav susrela sa čitavim ljudskim rodom. Pozivam svakoga od vas da s pouzdanjem pogledate u Presveto Srce Isusovo i da često ponavljate: Isuse krotka i ponizna srca, preobrazi naša srca i daj da velikodušno ljubimo Boga i bližnjega. (papa Franjo)

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 25. 6. 2022. Gospodine danas se spominjemo Bezgrešnog srca Blažene Djevice Marije. U evanđelju slušamo o događajima koji su oblikovali Marijino srce. Kad si se Gospodine Isuse kao dijete izgubio u mnoštvu a Tvoji su tražili. I kad su Te konačno u Hramu našli rekao si im: ‘Zašto ste me tražili? Niste li znali da mi je biti u onome što je Oca mojega.’ Takve i slične zagonetne događaje i riječi, evanđelje kaže: Marija je ‘brižno čuvala u svom srcu’. Molimo Te Gospodine podaj nam milost da i mi srcem razmišljamo, u srcu čuvamo, od srca činimo. Oblikuj naša srca da budemo ljudi sa kulturom srca. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 2, 41-51)

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.10 sati Ma ne volim ova ‘ler’ sanja. Idemo hop prva, druga… hajmo započet uradbu večernjeg ‘Razmatranje uz mob’ (p.s. uz ajfon) dok sam jedva čekajući uradbu meštra Spliće. Aha to je na sutrašnju svetkovinu bilo kad sam prečicom stigao doma - u Srce Isusovo. I tam sam ostal' dva meseca (po domaću). Ali ne stvarno doma tj. u Srcu Isusovu to je ‘ludilo braleee’. Nikakve tlake, sve je za pet. Ma eto vraćen sam - bilo bi mi krivo da ne znam da sam vraćen zbog ‘puno lipi stvari’ (Alkarica mi ih dala). Srce Isusov to je naš dom, to je ljubav naša… Samo mi dajte u Srcu Isusu biti - samo to i ništa drugo ne trebam. Haj, zdravi i veseli bili

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Lk 15, 3-7


Čitanje svetog Evanđelja po Luki
U ono vrijeme: Reče Isus farizejima i pismoznancima ovu prispodobu: »Tko to od vas, ako ima sto ovaca pa izgubi jednu od njih, ne ostavi onih devedeset i devet u pustinji te pođe za izgubljenom dok je ne nađe? A kad je nađe, stavi je na ramena sav radostan pa došavši kući, sazove prijatelje i susjede i rekne im: ’Radujte se sa mnom! Nađoh ovcu svoju izgubljenu.’ Kažem vam, tako će na nebu biti veća radost zbog jednog obraćena grešnika negoli zbog devedeset i devet pravednika kojima ne treba obraćenja.«
Riječ Gospodnja

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Ajoj dide skroz san išenpijan od ovog priseljanja. Više pravo ni ne znan gdi mi je kuća? Il’ u Ogorju, il’ u Splitu, il’ u Zagrebu, il’… 'Lujo za vojnika Kristova kuća je Srce Krista kralja.'

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ma baba Jako ništa bi te pita? Ti kuda čekaš nešta svoje. Kuda ova potleušica sa ognjišćen nije tvoja? 'Lujo zlato bakino niko od nas ode nije kod kuće - svi smo mi stvoreni da dođemo svojoj kući u Srce dragog Isusa.'

- 07:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Srce Isusovo (kev)


Srce moje kucaj tiše… Da ti otkucaji ne smetu otkucaje Srca koje je žarko ognjište Ljubavi. Srca koje je Srce sviju srdaca, koje je Ljubav svih ljubavi. (kev Srce Isusovo)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.06.2022., četvrtak


- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kamenice za pojit blago (goveda, konji, magarad...) ispred Majorove štalice na Livodicma u Svilaji. (U toj štalici je rođena Isusova ovca)

- 16:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sačuvajte mir, predanje i pouzdanje. Dragi će Bog pomoći. Gospodin vas kuša kao zlatar svoje zlato u vatri. Ne bojte se! Sve će biti na vaše veće dobro i duhovnu korist. Ustrajte u ljubavi i podlaganju svetoj volji Božjoj. (fra Ante Antić)

- 16:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodin je poput suca. No, to je sudac pun nježnosti: čini sve moguće kako bi nas spasio, traži svakog od nas; on ne ljubi neodređenu masu, već svakog od nas poimence, ljubi nas onakve kakvi jesmo. (papa Franjo)

- 16:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Naviru uspomene kad sam bio s didom Majorom u Bužančića docu. Pa na mene dijete nasrnuo divlji prasac. Did Major je zapovjedio divljem prascu: u ime Kristovo naređujem odstupi! Podvio je rep i nestao u šumi! Bogu hvala za dida Majora Kristova vojnika.
- Znam ja dobro dida Majora sićan se kako bi mome ocu sa konjem ora njivu u Muslimovcu. On je jedini ima konja (Antica Janjić, facebook Ogorja)

- 16:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.11 sati Aha bila je točka redovničkog reda: krunica Božjeg milosrđa uz HKR. A onda nasrnuo i onaj nesmiljeni berekin: Haj na web Isusova ovco! A što? Aha Srce Isusovo je kuckalo i tražilo ‘muhu bez glave’ kako se šverca noćnim tramvajima. Dozvalo je i rješenje dalo kad god je ‘muha bez glave’ da dođe k Srcu Isusa svog. E sada u četiri je tu njegovateljica Ana s kavom. A comp i kava - to ide! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska ti jesi kraljica, srce si od čovjeka jer Srce Sina tvog je Božansko. Posvilajska Gospe budi uz nas.

- 16:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


12.48 sati ‘Svaki dan si bolje i bolje tako mi godinama govori naša pastirica s. Natalija. A to govori smireno, ne požurujući me - zato i jesam bolje. Ah tako je dobro kad si kod svoje kuće sa svojima. Ali i danas je naša pastirica s. Natalija uzdigla križ Kristov, a čim je to učinila bljeskovit prasak, vatromet, ‘vruuum’ - a na sred sklone stala moćna kraljica Hrvata. Nitko ne bi rekao da se tolika moć krije iza naše krhke časne sestrice. S. Andrijana je bila svjedok kako od križa Kristova u rukama pastirice bježi i nestaje sve što od Zloga je: svaka nevaljalština i tmina, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj zdravi i veseli bili!

- 12:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Opijaš me me opijaš jače nego vino… Oh, Srce Isusovo Ti ne opijaš nego uzdižeš.

- 12:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.40 sati Aha danas je rođenje Ivanovo znam da je s tim i Srce Isusovo nešto. Tko je koga potisnuo - tajna. Sad ćemo imati sveti misu, pa ću đinasticirajući na motomedu nastaviti slagati ovo. A ovo je preglednik dana ‘Glas iz krpa’. I kaži šta ima? 10.56 sati Aha sada poslije svete mise ima đinasticiranje na motomedu. A neposredno poslije svete mise učinio sam đir gelenderom hodnika uz s. Andrijanu. A što? Kod kuće sa svojima je najbolje. Augh kad sam primoravan da budem stranac među tuđincima… Ah, ‘tamna noć’… Radostan sam što sam sutra u Palmi (BSI u Palmotićevoj) na svetoj misi u 19 sati. Rekao me prebaciti prijatelj Tunguz, Susret sa znancima i prijateljima… Ah,? Palma mi puno znači još od ‘osamdesetih’. A za ‘Glas iz krpa’ valja kazat da će večeras biti izvedena filigranski dotjerana potpuna i cjelovita uradba na Isusovoj ovci koji izvodi poslanik Gospodnji meštar Splićo. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne želim da moj život bude moj, želim da bude Kristov. Što je više ega, manje je Krista. (sluga Božji Fulton J. Sheen)

- 09:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 09:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Srce Isusovo je korijen i vrutak sviju naših ljubavi.

- 09:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodine, proničeš me svega i poznaješ,
ti znaš kada sjednem i kada ustanem,
izdaleka ti već misli moje poznaješ.
Hodam li ili lžim, sve ti vidiš,
znani su ti svi moji putovi.
Jer ti si moje stvorio bubrege,
satkao me u krilu majčinu.
Hvala ti sto sam stvoren tako čudesno,
sto su djela tvoja predivna.
Dušu moju do dna si poznavao,
kosti moje ne bijahu ti sakrite
dok nastajah u tajnosti,
otkan u dubini zemlje.
Ps 139

- 09:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #


8.55 sati Upravo saznajem sutra u 18 sati Dalibor je tu, poslije mise u Palmi (BSI u Palmotićevoj) malo ćemo se zadržati.

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sveta pričest Tijelom i Krvlju Kristovom povećava jedinstvo pričesnika s Gospodinom, oprašta mu lake grijehe i čuva ga od teških. Primanje ovog sakramenta utvrđuje jedinstvo Crkve, otajstvenog Kristova Tijela, jer jača veze ljubavi pričesnika i Krista. (KKC)

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.06 sati Poslušajmo srce sad prije Gospine krunice uz HKR: Hvala ti hvala što me znaš i voliš - pa me vodiš onoj koje sve zna jer je ‘neznatna službenica Gospodnja’ - draga naša Gospa. Oh da je kao Marija biti i moći svakoga na pravi način ljubiti. Da je moći kao ona voljeti il’ ne voljeti (jer ih niti ne poznaješ) a nikoga ne mrziti. Sada ću moliti za milost smirenog podnošenja onih koje ne želim mrziti. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.37 sati Ah srce moje… Hajmo u dan ovaj (četvrtak, 23. 6. 2022.) Kad smo se rodili naši su se o nama pitali: što će biti od ovog djeteta? Dobro smo učinili ako smo kormilo svog života Gospodinu prepustili i rekli: vodi kud hoćeš nas! I dobro je ako smo razočarali očekivanja susjeda i sl. koji nas niti nisu razumjeli, odnosno voljeli kako spada. Samo tko nas uistinu poznaje znade zašto smo ovo što jesmo. Budimo ali baš budimo ono sto jesmo iz prkosa svima vedrinom odsijevajmo. Kroz sve događaje i susrete iz petnih žila od srca snažno - fino i diskretno (glasom samo u prijekoj nuždi) hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo. I dan će biti po mjeri čovjeka - bit će ljepši. Jer po svuda i svima će se razlijegati: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, mnogi se pitaju što će biti sa Crkvom Božjom. Pozivam te realizirajmo: SPC = RKC = SPC Neka bude to! Od srca p. Luka, isusovac

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.06 cesti ‘Tako je dobro da slobodna Hrvatska ima blagdan antifašističke borbe’. Tako sam napisao olovkom u blok (za spas rukopisa). Možete se pitat kakve veze ima antifašizam sa duhovnošću. Ali to je bila odlučna borba protiv Zloga - Sotone. U tom smislu kao Isusova ovca - Kristov vojnik i ja sam antifašist. Uvijek mi je bilo zagonetno kako su 'ljudi od komada' pravi Hrvati - katolici, pr. did Major, dopali u te antifašiste. Korijenski antifašizam je kršćanski pokret kojeg je zagadilo ono crveno zlo. Sjećam se dida partizanskog Majora uvijek je ostao 'Vlaški puntar' i nisu mu ga mogli crveni smuvat. E večeras ću Gospin ružarju uz HKR za čestite Hrvate - katolike antifašiste. Smrt fašizmu sloboda narodu! = Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 24. 6. 2022. Gospodine danas je svetkovina Srca Isusova. Srce Tvoje Gospodine je naš dom u koji bi trebali doći. O radosti koju ćemo iskusiti kad dođemo u svoj dom - Srcu Tvom slušamo u evanđelju: ‘Tko to od vas, ako ima sto ovaca pa izgubi jednu od njih, ne ostavi onih devedeset devet u pustinji te pođe za izgubljenom dok je ne nađe.’ A kad je nađe svima javi: ‘Radujte se sa mnom!’ I učini feštu za pamćenje. Srce Isusovo je sazdano od ljepote sviju srdaca. To je Ljubav od svih naših ljubavi. U Srcu Isusovu su sve nikad neizrečene riječi kad smo zaljubljeni bili. Hvala Ti Gospodine što je u Srcu Tvom sva ljubav naša i naš dom! Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 15, 3-7)

- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


18.38 sati Evo baš me je moja Pečnik-ova slikala kako đinasticiram na motomedu. A do maloprije smo na kućnoj terasi izveli našu ćakulu-bakulu. Bilo je onako srdačno - ukusno - baš kako spada na braću/sestre u Kristu. Naši anđeli čuvari su nas blagoslivljali. Čuli smo se i sa mojima u Solin (seka Iva). Ma Bogu sam zahvalan što mi je dao tri sestre. Razumijemo se, poštujemo i volimo. Ha, a evanđelje (četvrtak) što ono kaže? Aha, što bi rekao moj prijatelj Osječanin Mornar: Svatko može biti kriminalac ili svetac! A zbilja će biti ono – što sam odluči! Haj zdravi i veseli bili!

- 07:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Lk 1, 57-66.80


Čitanje svetog Evanđelja po Luki
Elizabeti se navršilo vrijeme da rodi. I porodi sina. Kad su njezini susjedi i rođaci čuli da joj Gospodin obilno iskaza dobrotu, radovahu se s njome. Osmoga se dana okupe da obrežu dječaka. Htjedoše ga prozvati imenom njegova oca - Zaharija, no mati se njegova usprotivi: ''Nipošto, nego zvat će se Ivan!'' Rekoše joj na to: ''Ta nikoga nema od tvoje rodbine koji bi se tako zvao.'' Tada znakovima upitaju oca kojim ga imenom želi prozvati. On zaiska pločicu i napisa ''Ivan mu je ime!'' Svi se začude, a njemu se umah otvoriše usta i jezik te progovori blagoslivljajući Boga. Strah obuze sve njihove susjede, a po svem su se Gorju judejskom razglašavali svi ti događaji. I koji su god čuli, razmišljahu o tome pitajući se: ''Što li će biti od ovoga djeteta?'' Uistinu, ruka Gospodnja bijaše s njime. Dječak je međutim rastao i duhom jačao. Boravio je u pustinji sve do dana svoga javnog nastupa pred Izraelom.
Riječ Gospodnja

- 07:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Dide neiđe mi u glavu kako baba Jaka zna da ću kad natesten bit Isusova ovca. Kaže da mi to na okican vidi? ‘Lujo svak more bit svetac il’ kriminalac. A Isusova ovca more bit vojnik Kristov - ako oće.’

- 07:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Reci mi baba Jako kako ti znaš kad nsresten da ću bit Isusova ovca. Kuda to ne ovisi o mojoj slobodnoj pameti. ‘Znan Lujo al’ okice mi tvoje kažu.’

- 06:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.06.2022., srijeda


- 16:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Lojola zovi, samo zovi Hrvatski vitezovi spremni čekaju!


Lojola viteže zovi samo zovi i Hrvatski sokolovi u sebi nose živu žeravicu želje za Krista i Gospu sve učiniti pa i život dati.

- 16:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.14 sati Aha je bila je krunica Božjeg milosrđa uz HKR. A onda je pohrlio i onaj berekin: Haj na web Isusova ovco! A što? Već je najavljeno da su poslije tu moje Pečnik-ove. Nego vidim na face Ogorja ima onih koji bi mogli pomoći oko skupljanja podataka za prezime Rađa. Nešto sam već prikupio - ali to bi prepustio nekom tko bi učinio genaologiju prezimena Rađa. Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Alkarice i majko Gospe Sinjska mila baš je dobro da si svoju Elezu pohodila i radost malom Ivanu donijela

- 16:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


12.47 sati ‘Evo Ljilja će te čuvat.’ Kaže mi naša pastirica s. Natalija. Koja se trenutak prije pokazala u svom zbiljskom identitetu. To naizgled krhko stvorenje blaga časna sestrica ustvari je moćna kraljica Hrvata. Samo što je uzdignula križ Kristov prasnuo je bljeskovit vatromet ‘vruuum’ a na sred sobe stala sjajem odjevena, suncem ogrnuta kraljica Hrvata. Je meni pred očima i njegovateljica Ljilja je bila tu. Nju pitajte kakva je pomutnja nastala u redovima zla. Od nje takve sa križem Kristovim bježi i nestaje sve što od Zloga je, svaka bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Najveća je tragedija kada se mi kršćani sakrivamo od svjetlosti Božje i ne dopuštamo joj da nas dovoljno promijeni i prosvijetli. “Ne bojmo se otvoriti širom vrata Kristu”, rekao bi sveti papa Ivan Pavao II. Učinimo to kako bi Gospodin rasvijetlio svaku tamu koja je u nama i kako bi i nas mogao uzdignuti i proslaviti. Gospodin se uzdigao na drvetu križa. Slava Božja otkrila je svoje lice na križu. Ono isto lice Kristovo koje je zasjelo na Taboru i preobrazilo se u božanskoj slavi, sada je tu istu slavu otkrilo na drugačiji način na križu, kroz izmučeno iskrvavljeno lice. Ista ljubav i slava Božja bila je na djelu, i na brdu Tabor, i na križu. Na križu je Bog najdublje pokazao svoje lice. Na križu se dogodio vrhunac objave Božje. (p. Ivan Dominik Iličić)

- 15:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Za nasljedovanje Gospodina potrebno se predati jednom zauvijek, bez zadrške i srčano: spaliti barku bez oklijevanja, kako se ne bi mogao vratiti natrag. (Josemaría Escrivá)

- 12:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.45 sati E baš sam bija učinit ‘posa’ - nije Bog zna šta - a štaš’. A ovo đinasticirajući na motomed tipkuljim na ajfon preglednik dana ‘Glas iz krpa’. E i kaži šta ima? Danas su te ‘antife’ - ma i ne mi bili bile drage - da nije moga dida Majora. Koji je bija ‘čovik od komada’, pravi vojnik Kristov kojeg je ona partizanija ukrala među svoje. Sutjeska, Neretva… Poslije u Sarajevu do akademskih naslova. Pa je par godina bio prvi čovjek Rijeke (komandant Riječke vojne oblasti). Stare dane je u svom Ogorju - u totalu Ogoranac. Kad sam na forumu Ogorja rekao da sam Majorov unuk ‘ako ste za njega čuli.’ Perso je napisao: ‘Ko nije cuja za Majora taj nije bija u Ogorju nit mu blizu.’ Najsvjetliji lik iz moje obitelji. Ovo sam što jesam jer sam htio biti vojnik Kristov kao did mi Major. E jer su danas ‘antife’ neću imati uradbu meštra Spliće, al’ ću imati ćakulu - bakulu sa mojim Pečnik-ovima na kućnoj terasi. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pokaži mi, Gospodine, stazu pravila svojih,
i ja ću je čuvati do kraja.
Pouči me da se tvoga držim Zakona,
i čuvat ću ga svim srcem.
Uputi me stazom svojih zapovijedi,
jer ja u njoj uživam.
Prikloni mi srce propisima svojim,
a ne k pohlepi!
Odvrati moje oči da ne vide ništavost,
život mi čuvaj na putu svojemu!
Evo, čeznem za naredbama tvojim:
pravdom me svojom poživi.
Ps 119

- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji je sveti zaštitnik Alojzije (Luigi) Gonzaga, talijanski isusovac i zaštitnik mladeži. Potomak glasovite plemićke obitelji, rodio se 9. ožujka 1568. u obiteljskom dvorcu u gradu Castiglione delle Stiviere (provincija Mantova, Lombardija), kao prvorođeni sin nasljednik. Od malih nogu spremali su ga za karijeru vojnika i dvoranina. Živahan dječak, sanjao je o vojničkom pozivu, ali ga je majka Marta naučila važnosti molitve i ljubavi prema dragom Bogu i siromasima.

- 11:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ima ljudi koji se mole kao da mogu izmijeniti Božju namjeru. Mi ne možemo promijeniti Božji plan, ali u molitvi možemo naučiti razumjeti koja je Božja volja za nas. Kada se molimo na nekom tihom mjestu, Bog nam govori u tišini našeg srca. Onda nam On otkriva svoje dizajne za naše dobro; kada počnemo razumjeti Njegove namjere, mi ih čak i ne želimo promijeniti; mi jedino želimo surađivati s njima. Kada razumijemo koji su Njegovi planovi za nas, On nam daje snagu da živimo u skladu s Njegovom voljom. Sasvim je moguće da Njegova namjera uključuje patnju, oskudicu ili bolest, ali u svim ovim stvarima mi pronalazimo utjehu govoreći: 'Oče, budi volja Tvoja.' Božje namjere su namijenjene za naše najviše dobro. Jednom kada smo to razumjeli, svako samosažaljenje nestaje... Svako gunđanje i sumnja nestaju kao nekom čarolijom... (Friedrich Heiler)

- 09:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Što će biti od ovoga djeteta? Bit će kako ono odluči.

- 09:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Po Euharistiji u sebi iskusimo riječi sv. Pavla, koji veli: "živim ja, ali ne ja nego u meni živi Krist." (Ivan Merz)

- 09:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.06 sati Eh, nevesela vijest jer danas je neradni dan pa nemam uradbu meštra Splice. Ali radosna vijest jer se danas sjećam antifašista vojnika Kristova dida Majora. Radosna vijest je i zato što će moje Pečnik-ove danas biti na kućnoj terasi sa unukom tog antifašista. Smrt fašizmu sloboda narodu. AMDG.

- 09:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.43 sati Eh danas je državni blagdan ‘Dan antifašističke borbe’. A to je neradni dan - za mene nevesela vijest jer nemam uradbu meštra Spliće. Ali drag je ovo blagdan jer me sjeća na dida Majora s kojim sam išao u Svilaju po drva. Kad mi se otkrio da je on zapravo vojnik Kristov. Bili smo u ‘Bužančića docu’ kad je na mene maloga nasrnuo divlji prasac. A moj did na njega: ‘U ime Kristovo odstupi - to ti zapovijedam!’ Podvio je rep i nestao u šumi. Dide vojniče Kristov: smrt fašizmu sloboda narodu! Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ah, Srce Božansko kakvog si me to vidjelo to kad smo ono zagrljeni bili? Da nastavim samo takav biti tvoja majka - Alkarica mi je rekla pa ćemo se vječno zagrljeni biti. Za zagrljaj s Tobom samo bolji željeti htio bi. I kako spada ‘puno lipi stvari’ odraditi.

- 09:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.57 sati Naprijed, samo naprijed… Sada to znači: hajmo u srijedu, 22. 6. 2022. Prvi korak (Gospina krunica uz HKR) jer je srijeda bit će s Međugorcima. A onda kao i svaki dan kroz sve događaje i susrete nastavimo hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 09:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ti i ja naša srca dva. Tvoje kuca: kuc - kuc… Moje šteka štuc - muc… O Srce Božansko Isusa mog ne zamjeri mi.

- 08:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže: vjera bez djela je mrtva. Oživimo je! Realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati Hvala Bogu što je kod redovnika uvijek jednako - bez skokova i šokova. I večeras sam uredno odradio svoje ceremonije (tv-dnevnik) i dužnosti (brevijar). Pa sam učinio zapis olovkom u blok (za spas rukopisa). Evo što sam napisao: ‘Plenković je rekao da je počelo ljeto.’ To sam čuo u tv- dnevniku. Ha, neka je. Bogu hvala imam život svoj i živim ga. Bitne sadržaje imam: samosvijest imam, hvalim i slavim Boga našega i činim sve na veću slavu Božju. To što nemigam skoro da me se ne tiče. Radim svoj posao, živim život svoj. Pa i da nikad ne promigam što sam tražio od života imam. Vjerujem da ćte se pomoli za me da spasim dušu. A Mirogoj je tu preko za moje smrtno. (E ali Alkarica nije lažljivica: ) Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Posveta svijeta Božjemu milosrđu
(posvetu je učinio Ivan Pavao II, 17. kolovoza 2002. godine u Krakowu):
--
Bože, Milosrdni Oče, koji si objavio svoju ljubav u svome Sinu Isusu Kristu, a na nas si je izlio u Duhu Svetom Tješitelju, danas Ti povjeravamo sudbine svijeta i svakog čovjeka (našu obitelj, našu župu, našu (nad)biskupiju i našu Domovinu). Sagni se nad nas grješnike, ozdravi našu slabost, porazi svako zlo, učini da svi stanovnici zemlje dožive Tvoje milosrđe da bi u Tebi, Bogu Jedinom i Trojstvenom, uvijek nalazili izvor nade. Vječni Oče, po pregorkoj muci i uskrsnuću svoga Sina, budi milosrdan nama i cijelomu svijetu. Amen.

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 23. 6. 2022. Gospodine danas je svetkovina ‘Rođenje svetog Ivana Krstitelja’. Rođenje Ivanovo bilo je djelo Tvog čudesnog zahvata Gospodine. Majka njegova Elizabeta je kao starica zatrudnjela. A ocu njegovu Zahariji koji nije mogao govoriti razriješio se jezik spona te je razgovijetno Boga blagoslivljao. Svi nazočni se pitahu: ‘Što li će biti od ovog djeteta?’ Gospodine rođenje svakoga od nas je djelo Tvoje milosti. Što će biti sa svakim od nas? Naša je želja ići s Tobom. A Ti vodi kud hoćeš nas. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 1, 57-66.80)

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.39 sati Oah hvala Ti hvala Kriste što ti je toliko dragocjena ovca Tvoja - a to sam ja. Hvala Ti hvala za Hercegovku onu koja mi je darovala comp kog sam baš utrnuo. Hvala Ti hvala što si mi poslao čovjeka svoga koga upravo čekam - a svoje znaš on je meštar Splićo. E a kako je ovo večernje ‘Razmatranje uz mob’ (p.s. uz ajfon) valjalo bi bacit oko na evanđelje (srijeda) i kazat koju. … Vau! Pet komada, pet komada - to je naša nada. Cvitko jel’ tako? Eh stari Palmaši su tako klicali. E treba biti plodan a ne tek blagoglagoljiv. 'Čovik od komada' ima 5! Ili djece ili napisanih knjiga, ili je pokrenuo pet vrijednih projekata. Onog dana kad zakucamo na vrata Neba. Neće proći bio sam pobožan, vjernik sam od komada. A djela? Vjera bez djela je mrtva. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mt 7, 15-20


Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: ''Čuvajte se lažnih proroka koji dolaze k vama u ovčjem odijelu, a iznutra su vuci grabežljivi. Po njihovim ćete ih plodovima prepoznati. Bere li se s trnja grožđe ili s bodljike smokve? Tako svako dobro stablo rađa dobrim plodovima, a nevaljalo stablo rađa plodovima zlim. Ne može dobro stablo donijeti zlih plodova niti nevaljalo stablo dobrih plodova. Svako stablo koje ne rađa dobrim plodom siječe se i u oganj baca. Dakle: po plodovima ćete ih njihovim prepoznati.''
Riječ Gospodnja

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Ajuj dide puna mi je glava ti pobožnjaka - brez plodova. Tebe dide nije bilo za vidit u crikvi al' učinija si dobri dila ki najveći pobožnjak. 'Lujo kad nisan smija ričin dilima san govorija da san vojnik Kristov.'

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ehej baba Jako jel’nos' ti rodla trinaest dice? ‘Vala dragom Isusu Gospi Sinjskoj jesan Lujo - eto nisu sva ostala. Al rodla jesan - ki prava Isusova. Ti mile ki Isusova ovca tribaš napisat il’ pet libara il’ učinit pet dobri dila. Važnoj da Isusovi imaju pet.’

- 07:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.06.2022., utorak


U Tvoje ruke, dobri Oče,
polažem protekli dan.
Ti si mi ga dao,
i ja Ti ga sa zahvalnošću vraćam.

- 16:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.11 sati Tako je dobro što je svaki dan jednako (ali nipošto jednolično). Sve teče u redovničkom ritmu od točke do točke. Upravo je bila točka redovničkog reda: krunica Božjeg milosrđa uz HKR. A onda je i danas pohrlio onaj berekin: Haj na web Isusova ovco! A što? Oh koja je milost kad ti se nigdje ne žuri, niti te tko požuruje - jednostavno da jednostavnije ne može biti – živiš. Sada u četiri je tu kava a comp i kava - to ide! Osim toga još imati doći meštar Splićo koji će uraditi Isusovu ovcu kako spada. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska majko sveta kaži kako biti vrijednim plodovima bogati kao ti. Alkarice vrijedna kaži nam.

- 16:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Srcu Isusovu: srce moje i Tvoje u ljubavi stoje - u Tebi Boze moj jer Ti si sama ljubav ta. Aoh bilo nam je divno ona mjeseca dva sami Ti i ja. Volio si me volio - a koliko Tvoja majka, moja Alkarica, mi je rekla to. Ljubavi, ljubavi daj da činim sve na veću slavu Tvoju. Kad se opet budemo sreli neka nas prekriju latice cvijeća dok budem tonuo u Tebe Srce od srdaca sviju, Ljubavi od sviju ljubavi. Srce Isusovo sva ljubavi moja. Da li znaš da Te volim…

- 16:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


12.45 sati U blok sam olovkom napisao (za spas rukopisa): ‘Njegovateljica ‘Lj’ ni do koljena nije našoj pastirici s. Nataliji.’ Uostalom koja nije tek krhka časna sestrica, kako se doima. Ona je moćna kraljica Hrvata. Dosta je da uzdigne križ Kristov odmah bljeskovit prasak 'vruuum' - vatromet od stotinu boja. A na sred sobe stala sjajem odjevena, suncem ogrnuta ona s. Natalija - kraljica Hrvata. Od koje bježi i nestaje sve što od Zloga je: svaka nevaljalština i tmina, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gdje god radite i s kim god radite, nosite svugdje Isusa, mir i dobro. Došao križ s koje god mu strane drago, primite ga kao Isus svoj križ i ponesite ga s Njim svaki dan, odričući se sama sebe! (fra Ante Antić)

- 16:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dva su zastora koji pokrivaju pogled na živu stvarnost Isusa. Jedan je naše neznanje. Moramo priznati da stvarno o Njemu ne znamo mnogo. Trudimo se oko svih mogućih stvari, radoznalo i pohlepno trčimo za njima - nastojimo li ikad da s jednakom marljivošću slušamo i čitamo i istražujemo tko je Isus? Neznalice smo što se Njega tiče, neznalice smo! Drugi zastor, pak, je da mislimo da znamo, ali u stvari samo smo navikli opet nanovo o njemu slušati riječi, događaje, izreke. I ova navika, koja sprječava svaki novi dojam, skoro još jače i gušće zakriva taj pogled, nego neznanje… Što kršćanina čini takvim, jest njegova vjera: onaj naš nutarnji život, koji naviještena objava budi u njemu, čim je u sebe primi… A to znači odvažnost i napor, znači preuređenje i preoblikovanje vlastite egzistencije prema onoj stvarnosti i od ove stvarnosti. Time, pak, i uvijek novo uzbuđenje. U neko vrijeme ova je stvarnost jaka, puna smisla i snage; drugi put se zastire, dolazi u drugi plan. Ponekad zasvijetli i pokaže što želi; onda opet postaje nejasna. Ili, ona je stvarnost u duhu poznata i povjerljiva; odjednom se pojavljuju njezine nove stranice, i sve je opet problematično.
I onda kroz rečeno: Ona stvarnost sad dolazi „odozgo“; ali ono što je u čovjeku „odozdo“. I to se tome opire; neće da se preda; neće pristati da propadne stari čovjek. Tako vjera znači uvijek ponovno novu borbu vjere: ugroženost, i prevladavanje, i ustrajnost sve do nove sigurnosti. (Romano Guardini)

- 12:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.20 sati Ne bih se volio stidjeti pred licem Kristovim. A to bi bilo ako mu prispijem bez doktorata: SPC = RKC = SPC. Ma proći će to! E sad ću na svetu misu - a ovo sto na ajfon tipkuljim je preglednik dana ‘Glas iz krpa’ što ce biti nastavljeno poslije svete mise đinasticirajući na motomedu. 10.36 sati Ha, odgovor pravoslavca je: Daće Bog! E ovo nastavljam poslije svete mise koju nam je opet Bogu hvala predvodio nadahnjujući p. Marko Matić. A danas se spominjemo svetog Alojzija Gonzage. Sjećam se u novicijatu njegova slika na zidu sobe mi je djelovala nekako ženskasto - a on uzor mladim isusovcima: ) Ma dobro daj koju svakodnevnu. Bogu hvala kao i svaki dan redovnički đir od točke do točke klizi kao po loju - ‘sve u šesnaest’. Ali Bogu napose hvala večeras će pasti uradba baš kako spada - a na Isusovoj ovci je izvodi meštar Splićo. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi … patrijarha uvjeravaj da su dogmatski skoro iste SPC i RKC potakni ga izgladimo te sitne razlike što je potrebno da bude: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 12:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Velik je Gospodin, hvale predostojan
u gradu Boga našega.
Sveto brdo njegovo, brijeg veličanstven,
radost je zemlji svoj.
Gora Sion, na krajnjem sjeveru,
grad je Kralja velikog.
Bog u kulama njegovim
jakom se pokaza utvrdom.
Spominjemo se, Bože, tvoje dobrote
usred Hrama tvojega.
Kao ime tvoje, Boze, tako i slava tvoja
do nakraj zemlje doseže.
Puna je pravde desnica tvoja;
nek se raduje brdo Sionsko!"
Ps 48

- 09:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 09:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Prezimena u Koprnu: Mrčela, Matas, Pauk, Višić, Matić, Samaluk, Hrga, Galić, Slamić

- 09:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ti si ovo, ti si ono… Pokaži da vidim!

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Od Marije se tražilo da povjeruje kako je Onaj kojega je začela po Duhu Svetomu, Sin Božji, a od nas se pak očekuje da vjerujemo kako je Isus, Sin Božji i Marijin sin, nazočan čitavim svojim ljudskim i božanskim bićem pod prilikama kruha i vina. (Papa Franjo)

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi … boli me što su za sve nesporazume i ratove između Hrvata i Srba u korijenu krive nepostojeće razlike između SPC i RKC. Učinit ćemo pravi posao ako svijet uvjerimo da je: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.58 sati Hvala Bogu prvi korak (Gospina krunica uz HKR) je učinjen regularno (znači tek sutra je srijeda). Hajmo vedro i veselo, kroz sve događaje i susrete u ovome danu (utorak, 21. 6. 2022.) vedrinom odsijevajući - što ćemo postići ako ćemo od srca, snažno, fino, i diskretno (glasom samo u prijekoj nuždi) hvaliti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže: sve što želite da vam drugi čine - činite i vi njima. Realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.05 sati Da vidim u blok što sam to olovkom zapisao (za spas rukopisa): Srce Isusovo - Palma - Tunguz. To su zapravo natuknice koje znače: U petak, 24.6. 2022. je svetkovina Srca Isusova kad me je prijatelj Dalibor Tunguz obećao voziti do Palme (BSI u Palmotićevoj) i poslije svete mise me je rekao vratiti doma na Fratrovac. Ove godine je taj dan - a 2003 svetkovina Srca Isusova je bila 27. 6. 2003. Znači punih 19 godina raspetosti na bolesničkom krevetu. Bogu hvala prošlo je vrijeme 'tamne noći' kad sam predan tuđincima. Ali Bogu hvala sad sam opet kod kuće sa svojima. Bogu hvala i za period 'tamne noći'. Bez nje bi ostali i bez suze Alkarice (Gospa Sinjska). Zbog te suze koja znači ‘puno lipi stvari’ ova raspetost (RBK) znači pogodak 'u sriduuu'. Samo da se dogodi ono zašto sam otvorio okice kad su već mislili moje smrtno tu preko na Mirogoj. A šta nego: ‘Kriste vodi kud hoćeš nas.’ Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Predajte se vlastitom siromaštvu i priznajte svoje ništavilo Gospodinu. Bez obzira razumijete li to ili ne, Bog vas voli, prisutan je u vama, živi u vama, prebiva u vama, zove vas, spašava vas i nudi vam razumijevanje i suosjećanje koje nisu poput ničega što ste ikada pronašli u knjizi ili čuli u propovijedi. (Thomas Merton)

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 22. 6. 2022. Gospodine u 12-tom tjednu kroz godinu smo. A danas u srijedu kad je svagdan. U evanđelju nam govoriš kako će nas prepoznati da smo Tvoji. Posve je izvjesno da se Tvoji ne prepoznaju jer imaju zlatni lančić oko vrata s križićem. U evanđelju nam kažeš 'po plodovima ćete ih prepoznati'. Po plodovima dobrih dijela. Uvriježilo se da oni koji su susreli Krista su ljudi za 5. Ili imaju 5 djece, ili napišu 5 knjiga, ili pokrenu 5 vrijednih projekata. Molimo Te Gospodine da naša petica bude s ljubavlju dosegnuta. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 7, 15-20)

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.38 sati Stvari dobro teku! Baš sam se pitao mogu li kako upotrijebiti ove jutarnje molitve za HKR. A nakupilo se toga od 2011. I onda mi Prijatelj (Duh Sveti) šapne: Haj učini od toga librić Modrave. E mogu kako ne, u njega staviti tekstiće tkz. sms-apostolata (knev i jutarnje molitve). Pa bi išli tekstovi svjedočanstava mlađarije. Uzelo bi se sa www.skac.hr. Prije svega bogato bi se librić uresio slikama Ah, a ovo je večernje ‘Razmatranje uz mob’ (p.s. uz ajfon) dok čekam uroadbu meštra Spliće. 20.43 sati Evo sa iz 'krpa' da kažem eto tad je meštar Splićo nastupio i ‘samo tako’ uradija Isusovu ovcu - po tim uradbama mi je očito da ga Gospodin šalje Svojoj ovci (meni). Nema se što za reć meštar Splićo je pravi (zato će me i priznat za rođenog Zagorca: ). Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mt 7, 6.12-14


Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: ''Ne dajte svetinje psima! Niti svoga biserja bacajte pred svinje da ga ne pogaze nogama pa se okrenu i rastrgaju vas. Sve, dakle, što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima. To je, doista, Zakon i Proroci. Uđite na uska vrata! Jer široka su vrata i prostran put koji vodi u propast i mnogo ih je koji njime idu. O kako su uska vrata i tijesan put koji vodi u Život i malo ih je koji ga nalaze!''
Riječ Gospodnja

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Dide ko tebe zna vidi daš za nj sve učinit. Ti ne tribaš govorit das’ vojnik Kristov - na tebi se to vidi. 'Lujo dobroj da to nisu razumile une crljene zviri.'

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo aj pogodi mile zašto san ja uvik oko tvoji potriba?’ A baba Jako jer san tvoj mile. 'Dragi Isus kaže kakvi bi volija da su drugi naprama tebi budi i ti naprama njima.'

- 07:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.06.2022., ponedjeljak


- 16:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Dragi brate ako mi možeš pomoći napraviti doktorski rad kojemu je ime: SPC = RKC = SPC. Od srca p. Luka, isusovac
- >HB>20=8, 2@;> @04> [C 0< ?><>[8 :>;8:> <8 >102575 4>72>Y020XC. !20:> 4>1@> >4 >A?>40.
- Dragi … teološki nema zapreke da bude: SPC = RKC = SPC. Razlike nisu dogmatske nego civilizacijske. Dojavi to Porfiriju.

- 16:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.10 sati Je baš je bila krunica Božjeg milosrđa uz HKR. Aha, onda je pohrlio i onaj berekin: Haj na web Isusova ovco! A što? E imam jednog pravoslavnog. Trebam ga pridobit da mi pomogne učinit doktorat: SPC = RKC = SPC. Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pustite Mišu legendu da u Hrvatskoj ostane kao svijetao i drag lik. Ne vodajte ga okolo kao medu po koncertima. Zavrijedio je 'prijeđe' doma (umre) kao 'čovik i po'. Od srca p. Luka

- 16:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Samo jednu želju imamo Gospe Sinjska majko sveta da svom Sinu približiš nas i sve naše. Alkarice moćna pomozi nam.

- 16:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


12.45 sati ‘Treba li ti prozor otvoriti?’ Upitao je krepošću urešeni Anđelko. Možda sam greškom rekao da ne treba?’ Tako sam napisao olovkom u blok (za spas rukopisa). Ali zbilja je vruće - prava lijetanja žega!… Aha Bogu hvala za našu pastiricu s. Nataliju spasila me da se ne skuham - otvorila je prozor. E ali i otkrila svoj stvarni identitet. Čim je uzdignula križ Kristov bljeskovit prasak, vatromet od stotinu boja - na sred sobe stala sjajem odjevena, suncem ogrnuta kraljica Hrvata. Je kažem vam nitko ne bi rekao na krhkoj časnoj sestrici da je toliko moćna. Od nje takve sa križem Kristovim bježi i nestaje sve što of Zloga je: svaka nevaljalština i tmina, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Zaštinici Koprna Sv. Paškal (17.svibnja ) i Sv. Lovre (10.kolovoza) tradicijonalno se slave stoljećima.

- 12:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Najgore što nam se u životu može dogoditi je da sve bude po našem. To bi bio kraj svakog rasta. (o. Jacques Philippe)

- 11:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


10.38 sati E sada đinasticirajući na motomedu poslije svete mise valjalo bi kazat koju za preglednik dana ‘Glas iz krpa’. E i šta ima? Hvala Bogu što nemam sve što mogao imati jer sam redovnik sa zavjetom siromaštva. Evo sada prolazim iskustvo da ne mogu sve ono što sam nekad mogao (npr. hodati). I baš pokušavam dokučiti je li to tako mora biti prije leta. (Sigurno znam da me poslije ovoga čeka let.) Ma pusti to… Daj koju svakodnevnu. Baš naša pastirica s. Natalija posprema sobu. A tu je i krepošću urešeni Anđelko. U sobi je i motomed na koji đinasticiram. Tu je i comp za pastoralne poslove na web župi. Sve potrebno je tu za koristan biti - za činiti sve na veću slavu Božju. A večeras hvala Bogu očekujem darak Božji - da meštar Splićo uradi Isusovu ovcu kako spada. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Da bismo dobili nešto što nikada nismo imali, moramo učiniti nešto što nikada nismo učinili. Kada nam Bog uzima nešto što ne možemo shvatiti, on nas ne kažnjava, već nam otvara ruke da primimo nešto još bolje. Božja volja nikada nas neće odvesti negdje gdje nas Božja milost neće zaštititi. (Majka Tereza)

- 09:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Neplivač ne spašava utopljenika - tko nije susreo Krista ne može Krista predati drugom.

- 08:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ivan Pavao II. je istaknuo, između ostalog, kako euharistija istovremeno znači preuzimanje obveze suobličavanja s Kristom. Papa je stoga vjernike poticao na moljenje krunice i kontemplaciju Krista Marijinim očima, koje su bile pune ljubavi. Osim toga, upotpunio je moljenje krunice, koju je nazvao ‘kratkim pregledom evanđelja’ otajstvima svjetla, čiji vrhunac predstavlja upravo euharistija.

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bože ti nas odbaci i bojne nam redove probi,
razjari se, a sad nas opet vrati!
--
Potrese zemlju, rasječe je,
zatvori joj usjeline, jer se poljuljala.
Zlu si kob na svoj narod navalio,
napio nas vinom omamnim.
Ps 60

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


2.31 sati Ej hej Strmo pusti onu domaću! … Veselo veselo Zagorci i Vlaji… Aha ova je izneredila Trišnju! … Eh tako je to bilo u Kmanskog fronti 'osamdesetih'. Ma pustimo… Hajmo dan pred nama (ponedjeljak, 20. 6. 2022.) Aoh, ovo su oni dani prije 19 godina kad je s mlađarijom na Modravama počelo. Ne, nisam poginuo. A zašto nisam čekamo… Prvi korak (Gospina krunica uz HKR) još malo pa će bit učinjen… Pa onda hodamo, trčimo, letimo… A to znači kroz sve događaje i susrete hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


22. 35 sati 'Šimune Ivanov ljubiš li me više nego ovi?' Pita Isus Petra. A što bi odgovorio da pita mene? Gospodine nisam mogao pojmiti da sam Ti onoliko dragocjen da mi po Alkarici hop u njedra 'puno lipi stvari'. To da sam neki isposnik, svetac ali što imaš od raskajane vucibatine. Hvala, hvala lipa ljubim Te. A da ne bude dvojbe primam dar! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, nemojmo biti crnogledci. Ne bavimo se trunčicama u oku svoga brata. Haj učinimo pravi posao! Realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.06 sati Evo što sam večeras (nedjelja) olovkom u blok napisao (za spas rukopisa): ‘Ha, ako su mi sada 63 još imam samo jednu, jedinu želju a to je da bude volja Božja.’ Eto tako tamo piše. To da nisam više ‘trava zelena’ je očito. Prošla su vremena kad se pred životom stajalo kao pred morskom pučinom i smišljalo u kom pravcu okrenuti kormilo života. Što je bilo bilo je. Zadovoljan sam sa proživljenim. A sad neka Gospodin odradi Svoje po Svojoj ovci. Znam da će to opet biti život 'ludilo braleee' ali bas - jer sada nisu glavni ni Trišnja, ni Pero, ni Strmo… Glavni će biti sam Krist Gospodin. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Hvala ti, Isuse, što nam ti jedini tako radikalno objavljuješ istinu o nama samima. Ti jedini na to imaš pravo jer nisi ni slab ni grešan. Ti si istina. Ti jedini možeš govoriti o čovjeku i izreći sud o meni i o drugim ljudima. Ti možeš narediti meni i svakome: “Izvadi i trun i brvno iz oka svoga!” Ti to vidiš, ti sve znaš! U nama ne vidiš samo trun, nego čitavo brvno, a ipak, u svojoj dobroti želiš pomoći svakome od nas da se oslobodimo grijeha i skinemo svaki teret s duše. (fra Zvjezdan Linić)

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 21. 6. 2022. Gospodine u 12-tom smo tjednu kroz godinu. A danas u utorak 21-og lipnja spominjemo se svetog Alojzija Gonzage redovnika isusovca, zaštitnika mladeži. U evanđelju vidimo da doskočio našem problemu. Ti znaš Gospodine nije da drugima ne bi pomogli ali smo bespomoćni jer ne znamo u čemu im pomoći? Hvala Ti za riječi: 'Sve, dakle, što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima'. Znamo, sad znamo u čemu im pomoći. Molimo Te približi k sebi nas i sve naše. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 7, 6.12-14)

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.15 sati A što sad? Pet i kvarat, nedjelja popodne. Svi moji su doma. Čuo sam se sa sekom Ivom u Solin. Još ću se uvečer čuti sa mojim Pečnik-ovima. A kad je čovjek dobro se sa svojima - to je Bogu drago. Nedjelja je dan kad slavimo Gospodina. Sve što sam danas činio i koga susreo sve je bilo kako spada: sve na veću slavu Božju. Aha, ako je ovo večernje ‘Razmatranje uz mob’ (p.s. uz ajfon). Trebalo bi kazat koju o evanđelju (ponedjeljak) 17.46 sati Ha, red je red! U međuvremenu sam odradio točku redovničkog reda: Đir gelenderom hodnika uz njegovateljicu Anu. Koja me stavila đinsticirati za motomed. A da bi to bilo što efikasnije nastavit ću slagati ‘Razmatranje uz mob’ (p.s. uz ajfon) … Aha to je ono: 'Stalo ruglo pored puta pa se svakom ruga.' Čovjek koji je susreo Krista ima svoje dostojanstvo. Neće zabadati nos gdje mu nije mjesto. Neće u oku bratovu ugledati trunčicu a ne mariti za brvno u vlastitom oku. Opasno se igrati sa tuđim trunčicama jer tu nas Crni gleda prevariti. U crno nam zastre pogled na brata s trunčicom. One koji gledaju trunčice u oku bratovu Crni namagarči: pretvori ih u crnogledce. Ah, 'da mi je imat dječje oči i uvijek Tebi Kriste vidjeti doći.' Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mt 7, 1-5


Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: ''Ne sudite da ne budete suđeni! Jer sudom kojim sudite bit ćete suđeni. I mjerom kojom mjerite mjerit će vam se. Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svomu ne opažaš? Ili kako možeš reći bratu svomu: 'De da ti izvadim trun iz oka', a eto brvna u oku tvom? Licemjere, izvadi najprije brvno iz oka svoga pa ćeš onda dobro vidjeti izvaditi trun iz oka bratova!''
Riječ Gospodnja

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodine, ja sam radostan ovo jutro.
Sa svecima nebeskim kličem ti!
Bože, svjetlosti, kličem ti!
Bože slave, kličem ti!
Bože, moja radosti, kličem ti!
Amen. Aleluja!

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo uvik imaj na pameti? Akoj niko čovik - nije važno krstil’ se vako il’ nako i kakvu monturu nosi.’ Dide za tebe u monturi od une partizanije niko ne bi reka das' vojnik Kristov.

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Meke-ke-me… Me-me-mekeke meee…Ma baba Jako jel’ no se una bila ovca ruga unoj crnki? ‘E Lujo nima tako šašave beštije ki čovik da se drugom ruga.’

- 06:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.06.2022., nedjelja


- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Lojola zovi, samo zovi Hrvatski vitezovi spremni čekaju!


Lojola viteže zovi samo zovi i Hrvatski sokolovi u sebi nose živu žeravicu želje za Krista i Gospu sve učiniti pa i život dati.

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.12 sati Dvanaest je uri anđele moj… E nije nego je ova ura. A to se zna da je bila krunica Božjeg milosrđa uz HKR. Pa je onda, i to se zna, pohrlio onaj berekin: Haj na web Isusova ovco! A što? Ma zahvalan sam Gospodinu što su mi sada dani sadržajni, uredni i kvalitetni. U četiri je tu njegovateljica, već koja, ali s kavom. A comp i kava - to ide! Osim toga čut ću se u Solin sa svojima (seka Iva). Bit će kave srrrk… i ćakula-bakula će poteći i teći, teći… Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, majko sveta slobodno nad potegni za uho kad se čudimo trunčici u oku bratovu. O Gospe Sinjska budi uz nas.

- 16:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


12.52 sati Baš sam sa krepošću urešenim Anđelkom razmijenio par riječi dok me ubacivao u ‘krpe’. Kaže on: ‘Hoćeš da ti stavim dvije deke - kao pravom Hrvatu?’ Ma pusti treću Vlajima mi Zagorci smo pravi Hrvati. … E navratila je s. Andrijana po blagoslov. A kako je naša pastirica s. Natalija doma Morat ću se i danas sam samcat obračunat sa beštijom koronom i svakim drugim zlom. Reći ću Zdravomariju Alkarici da ona zapovjedi svakom zlu: Biš’ ća od svetoga! … Zdravomarijo… Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ako zlo prodre u naše srce, to znači da je našlo mjesto gdje se može smjestiti, da je našlo suradnju. Ako nas trpljenje čini ogorčenima i zlima, to je zato što je naše srce prazno: u njemu nema vjere, ufanja ni ljubavi. Ako naprotiv, u našem srcu stanuje potpuno povjerenje u Boga, ako ono sve očekuje od Božje dobrote i vjernosti, ako cilj našega života nije tražiti samog sebe nego vršiti volju Božju, ljubiti Ga svim srcem i ljubiti bližnjega kao samoga sebe, tada zlo nikako ne može prodrijeti u naše srce. Patnja da, ali zlo ne! (o. Jacques Philippe)

- 12:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Seka Iva se brine za Isusovu ovcu 2005


- 11:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.33 sati Hajde među svijet. Lako je do Neba voljet svakoga dok se ne susrećeš s njima. Susrećem, susrećem svoju subraću. Sad ću sa njima imati svetu misu - a ovo sam u sobi htio započet na ajfon tipkuljiti preglednik dana ‘Glas iz krpa’. I kaži šta ima? 10.58 sati Ha, šta ima? Ima pjesma: dok okrećem pedalama ja pedaliram, i ‘zlatnim palčekom’ dodirujem slova na tipkovnici ajfona i tako tipkuljim. Haj uradi preglednik dana ‘Glas iz krpa’. I kaži šta ima? Nema ništa, nema nikoga - ja sam ptica Nebeska, hoću reći da sam Isusova ovca. Naravno da činim, radim djelujem sve što treba izgrađujem svojom svemirskom jurilicom koja me dopala - što je moja karijola. Spoznajem da je od svih sredstava najučinkovitija patnja - ali s Kristom patnja. Bez Krista patnja je fuuuj! Pakao. Ali s Kristom pateći tj. supateći - to je zbilja nešto! I danas? Cio dan traj-na-ni-na supatim s Kristom a to je kao da bagerom radim što Crkva treba. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


„A vi, što vi kažete, tko sam ja?“ Tom pitanju ne možemo izmaknuti, ali u njemu nema ništa „istražnoga“, nego je, štoviše, ono puno ljubavi i poziva nas da obnovimo vjeru u Sina Božjega. Neka naše misli i naš pogled budu usmjereni na Isusa Krista, početak i svršetak svakog djela Crkve. On je „stijena“ na kojoj trebamo graditi. Crkva se ne urušava - kako je istaknuo sv. Augustin - zato što je utemeljena na stijeni po kojoj je Petar dobio ime. Nije stijena dobila ime po Petru, nego Petar po stijeni; kao što ime Krist ne dolazi od „kršćanin“, nego „kršćanin“ dolazi od Kristova imena. Stijena je Krist, na kojoj je i Petar sagrađen. Od pastira se iznad svega traži da budu slika samoga Boga koji se skrbi za svoje stado. A Bog traži izgubljenu ovcu, povija ranjenu i brine se za bolesnu. To je znak ljubavi koja ne poznaje granice. To je vjerna, stalna i bezuvjetna predanost, kako bi do svih najslabijih moglo doći Božje milosrđe. (papa Franjo)

- 09:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Stalo ruglo pored puta pa se svakom ruga - nemoj tako! Ako si Kristov drži do sebe!

- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

TKO JE ISUS ZA MENE?


Jednog dana, kaže anegdota, Isus bio sa svojim učenicima i zapita ih je:
- “A što vi kažete, tko sam ja?”
Ustao je Šimun Petar i odgovorio:
- “Ti si eshatološka teofanija koja ontološki hrani intencionalnost naših podsvjesnih i međuosobnih odnosa.”
Isus je otvori oči, pun čuđenja, i zapitao:
- “Što, što?”
A Petar nije mogao opetovati, jer je to već zaboravio. To nije naime bilo nešto što bi on imao u srcu, nego samo u pameti.

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Budući da je Krist prešao s ovoga svijeta k Ocu, u Euharistiji nam daje zalog buduće slave kod njega: sudjelovanje u svetoj žrtvi poistovjećuje nas s njegovim Srcem, podupire nam snage na putu života, budi čežnju za životom vječnim i već sada nas sjedinjuje s nebeskom Crkvom, s blaženom Djevicom Marijom i svima svetima. (KKC)

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Luka ti si pametan čovik al nije tvoj did Major nevinašce i Kristov vojnik!
I sam znaš da je ima visoki vojni čin i da je njegova brigada oprerirala po Istri i Sloveniji!
Sam znaš da je u tim partizanskim zločinima pobijeno puno Hrvata (a najviše civila i nevinih bojovnika) koji su branili NDHu! Najmanje 100.000 tih nesretnika je pobijeno ko stoka po Istri, Sloveniji i križnim putevima!
A ne vjerujem da i tvoj did Major nije direktno ili indirektno sudjelova u tim zločinima!
Bez ljutnje ovo je moje osobno mišljenje o tvome didu Majoru!
P.S. A kako se ponaša prema tvom ćaći Ivanu ti znaš bolje od mene!
- Ha did Major bija je na krivoj vojničkoj strani ali uvik je bio pravi ‘čovik o komada’ Hrvat katolik. Gledajući njega i sam sam poželio biti kao on vojnik Kristov. Od srca p. Luka


- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


O Bože, ti si Bog moj:
gorljivo tebe tražim;
tebe žeđa duša moja, tebe želi tijelo moje,
kao zemlja suha, žedna, bezvodna.
--
U Svetištu sam tebe motrio
gledajuć ti moć i slavu.
Ljubav je tvoja bolja od života,
moje će te usne slaviti.
Ps 63

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Srce Isusovo, spasenje onima koji se u Te ufaju, smiluj nam se!

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.00 sati Hajmo vedro i veselo naprijed, vedrinom odsijevajući u dan pred nama (nedjelja, 19. 6. 2022.). Radujemo se i zahvaljujmo ako moramo trpjeti, patiti, raspeti biti. Shvatimo od Krista Gospodina smo odaberi kao Njegovi ljubljeni da po nama izgradi nešto vrijedno. Shvati bol i patnja su bageri u svijetu Božje milosti. Zato duraj, pati, duraj - ne buni se neka ti je ne neizdrživo teško. Nebo je na tvojoj strani - Ljubav po tebi izgrađuje nešto za sto se isplati sve podnijeti. Prvi korak biti će Gospina krunica uz HKR a onda nastavljam hodati, trčati, letjeti. A to ću uspjeti hvaleći i slaveći Isusa a Mariju primjereno časteći: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Hvala papa Benedikte


- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže ako hoćeš uspjeti moraš mnogo patiti. Jer patimo za realizaciju: SPC = RKC = SPC uspjet ćemo! Od srca p. Luka, isusovac

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.07 sati Spoznao sam: oni koji su Kristovi a moraju trpjeti najefikasniji su graditelji. Bol, patnja, trpljenje su kao ogroman slap koji se survava (recimo kao Nijagarin slap) može se beskorisno srušiti dolje u jezero. A može ga se upotrijebiti da pokreće hidrocentralu (kao što je Tesla upotrijebio Nijafarin slap) pa imamo elektriku. Kristovi ako podnose, pate… su generatori - graditelji svijeta. Ah pustite me da patim, da mi je nepodnošljivo teško… Pati, pati srce moje samo pati samo tako ćemo kako spada odraditi ‘puno lipi stvari’. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Svako ljudsko biće čezne za ljubavlju. Svaka osoba u sebi nosi duboku želju da ljubi i da bude ljubljena. Ljubav nas preobražava i usrećuje, liječi i spašava. Ona unosi toplinu, vjeru i nadu u naš život. Ljubav je radost koju nam Isus dariva kad mu se otvorimo i Njega uzljubimo. Jedino je ljubav svemoćna i sve razumije, i to ona Božja kojom nas ljubi. Ona nas u potpunosti mijenja i čini novim ljudima. (fra Petar Ljubičić)

- 07:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 20. 6. 2022. Gospodine u 12-tom smo tjednu kroz godinu. A danas ponedjeljak kad je svagdan u evanđelju slušamo kako je smiješno kad vidimo u bratovu oku trunčicu a ne vidimo da je nama brvno u oku. Smiješno je to - kao kad bi se glista rugala ptici da presporo leti. Gospodine smiluj nam se jer mi smo ruglo koje se drugima ruga. Daj nam milost korektno i sveto živjeti pa ćemo znati druge pozivati da budu bolji. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 7, 1-5)

- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.51 sati Njegovateljica Ana kaže do 18.45 sati slobodno đinastiraj a onda treba p. Galauneru. A valjalo bi se kroz to vrijeme dok đinasticiram na motomedu osvrnuti na evanđelje (nedjelja). … Aha, čini mi se važno primijetit ako je netko uzvišen mora prihvatiti ljutu bol i patnju. Vidimo u evanđelju nakon što je Petar u ime svih rekao da je Krist Bog. Da ih ne bi uhvatio trunfalizam njima Isus o patnji koja ga čeka. Jer je to Krist prošao tako prolazimo i svi mi Kristovi. Mislim da se možemo svi koji smo Kristovi, kad upadnemo u nevolju zapitati kakve će to uspjehe Gospodin za mene postoći preko ove nevolje koju podnosim. Kod Isusove ovce sam dao već naslutiti da nema toga čega se neću prihvati podnijeti (koliko mogu) za onih obećanih ‘puno lipi stvari’. Biti Kristov je dobro je s Kristom možeš patiti ali kada ti Krist dadne nadoknadu za propaćeno to je 'vau' - više nego dobro. Htio bih naglasiti: bol patnja, trpljenje je pakao bez Krista. A s Kristom što te više boli to bolje izgrađuješ (više elektrike proizvodiš) Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Lk 9, 18-24


Čitanje svetog Evanđelja po Luki
Dok je Isus jednom u osami molio, bijahu s njim samo njegovi učenici. On ih upita: »Što govori svijet, tko sam ja?« Oni odgovoriše: »Da si Ivan Krstitelj, drugi: da si Ilija, treći opet: da neki od drevnih proroka usta.« A on će im: »A vi, što vi kažete, tko sam ja?« Petar prihvati i reče: »Krist - Pomazanik Božji!« A on im zaprijeti da toga nikomu ne kazuju. Reče: »Treba da Sin Čovječji mnogo pretrpi, da ga starješine, glavari svećenički i pismoznanci odbace, da bude ubijen i treći dan da uskrsne.« A govoraše svima: »Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene, taj će ga spasiti.«
Riječ Gospodnja

- 07:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Dide o tebi kažu: ko nije čuja za Majora nije bija u Ogorju nit mu blizu. ‘Lujo vojniče Kristov samo čini sve na veću slavu Božju i trpi s Kristom kraljon.'

- 07:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Hm, hm baba Jako tis' najodličnija od sviju baba u Ogorju - pametnica Ogorska. A kako? I ja bi rada bit ki ti?! 'Lujo zlato bakino cila ti je moja pamet: zagrli ljuti križ i nevolju.'

- 06:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Trpljenje savršeni prihvaćaju. (knev 12 kg c)


Petar ispravno zna i kaže: ‘Ti si Krist - Pomazanik Božji!’ Ali da ne bi pamet izgubio od triunfalizma. Krist mu kaže baš zato što je to mnogo će pretrpjeti - trpljenje savršeni prihvaćaju. (knev 12 kg c)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.06.2022., subota


- 17:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kao što neobrađeno polje, i kad je zemlja dobra, rodi samo korovom i dračem, isto tako i ljudsko srce. (sv. Terezija od Isusa)

- 17:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Tko ne posjeduje sposobnost ljubiti čovjeka, taj nije sposoban vjerovati: niti u Boga, niti Bogu, niti čovjeku. Ljubiti znači imati povjerenje. Jedno uvjetuje drugo. Ali početak svega je ljubav. Bez nje nema niti vjere niti povjerenja. Odatle razumijemo Pavla Apostola kada uči da ljubav ostaje i u vječnom životu s Bogom. Ljubav je početak zajedništva s Bogom i s drugim ljudima, ljubav je nositeljica povjerenja prema drugom i time ujedno jamstvo zajedništva s drugima. (dr. Josip Sabol)

- 17:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.13 sati Je bila je krunica Božjeg milosrđa uz HKR. A onda je je pohrlio i onaj nesmiljeni berekin: Haj na web Isusova ovco! A što? Pozitivni znaci, pozitivni… Čini se da se ipak neću osramotiti i ‘prijeći’ (umrijeti) bez doktorata. Jedan moj iz Beograda mi je našao pravoslavnog sveštenika koji će mi pomoći načinit radnju: SPC = RKC = SPC. Bogu je sve moguće! Bogu u ruke! Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


-Na Ogorskom silu: 'Lujo jesl’ čuja vanđelje? Ne brigajte se šta ćete pojist, šta popit… Budite ki tice…’ Baba Jako ova tica, tvoj mile će pozobat kokuruz štas’ za me ispekla.
-Ma ti ne moreš bez babe Jake a zaboravija si babu (ustvari tetu) COLU koja je živila sa vama!
Kako zdravlje i kako mi se ti ćutiš?!
-Ehe baba Cola je napose draga. Al s babom Jakom sam ima našu priču. Hvala!

- 17:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ah u messages-u ima mnoštvo … . Ako si njim u kontaktu reci mu da pomogne doktorirati: SPC = RKC = SPC. Od srca p. Luka

- 17:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska zaštitnice junačkoga kraja, Alkarice i majko svojih Vlaja. Na sebi vidimo i znamo kad tvoj Sin nekog odabere za velika djela pusti da ga stisne velika nevolja.

- 17:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


12.38 sati Bogu hvala i poslije podne je tu Ana a i kavu mi je rekla donijeti. A sada bi trebala naići naša pastirica s. Natalija da se obračuna sa beštijom koronom … Aha tu je s. Natalija naizgled krhka časna sestrica (samo naizgled!) Ali kad ta uzdigne križ Kristov ima da nema. U mahu bljeskovit prasak ‘vruuum’ vatromet od stotinu boja. Na sred sobe stala sjajem odjevena, suncem ogrnuta kraljica Hrvata. Sva pršti od snage. Pred njom bježi i nestaje sve što od Zloga je - svaka nevaljalština i tmina, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Lojola zovi, samo zovi Hrvatski vitezovi spremni čekaju!


Lojola viteže zovi samo zovi i Hrvatski sokolovi u sebi nose živu žeravicu želje za Krista i Gospu sve učiniti pa i život dati.

- 12:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


11.34 sati Lakoj njemu kad je izvrstan zezat mene da sam Vlaj a ne rođeni Zagorec. Ne smijem meštra Spliću nikako naljutit da mi ne dolazi. Ako mu paše da sam Vlaj onda sam Vlaj. Eto tako upravo je pala uradba u njegovoj maniri. Taj Isusovu ovcu urađuje u totalu potpuno i cjelovito. A ovo sto tipkuljim na ajfon u web župnom uredu - ispred compa je preglednik dana ‘Glas iz krpa’ I šta ima? Sadržajno i osmišljeno se živi - čineći sve na veću slavu Božju. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bez utjehe je nemoguće živjeti. Ali utjeha nije alkohol, sredstva za spavanje, injekcije koje privremeno omame a zatim te strovale u još crnju noć. Utjeha nije lavina riječi. Utjeha je kao ublažujući melem na bolesnu ranu. Utjeha je kao nenadana oaza u nemilosrdnoj pustinji. Utjeha je kao blaga ruka na tvojoj glavi koja ti pomaže smiriti se. Utjeha je kao ljubazno lice u tvojoj blizini, netko tko razumije tvoje suze, tko sluša tvoje izmučeno srce, tko ostaje uza te u tvom strahu i očaju i tko ti pokazuje nekoliko zvijezda. (Phil Bosmans)

- 09:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Gospodin onima koja sprema za velika djela pripušta ljute križeve.

- 09:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Živa hostijo, moja jedina snago, izvore ljubavi i milosrđa, obujmi cijeli svijet, jačaj nemoćne duše. Blagoslovljen trenutak u kojem nam je Isus ostavio Svoje milosrdno Srce. (sv. Faustina)

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.58 sati Duh Sveti koji me dopuhao do ovog trena (subota, 18. 6. 2022.). Htio bi preko mene nikakva svima vama reći kako je dobro biti kad si svoj jer si predan Kristu i Gospi. Samo svoj, svoj jer tvoji te daruju tebi. Korak prvi je Gospina krunica uz HKR predvođena od Gjorgja kojeg znam. A subota je dan meni darovan od kako sam raspet (RBK = raspet na bolesničkom krevetu). Subotama sam susretao najviše moje. Eto danas neće biti mog Cvjetnjaka ni ćakule-bakule s mojim Pečnik-ovima uz kavu. Ali hvala Bogu biti će netko kao arhanđeo Mihael kog mi Gospodin šalje. Onaj koji urađuje Isusovu ovcu u totalu potpuno i cjelovito. E meštar Splićo će uraditi tu ovcu kako spada spiritualno-fizikalno. Bog hvala za njega. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Uz obranu Nelepića vezan je i prvi poznati spomen Ogorja iz. 1378. godine.

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


1.07 sati Hajmo! Kako ništa od anđela - ništa i od hrrr… Samo dalje, dalje nam je… Hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo - kako bi smo vedrinom odijevali: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Lupi petama i reci: SPC= RKC = SPC Od srca p. Luka

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'Savez sklopih s izabranikom svojim,
zakleh se Davidu, sluzi svome:
Tvoje potomstvo održat ću dovijeka,
za sva koljena sazdat ću prijestolje tvoje.'
»Njemu ću sačuvati dovijeka naklonost svoju
i Savez svoj vjeran.
Njegovo ću potomstvo učiniti vječnim
i prijestolje mu kao dane nebeske.«
»Ako li mu sinovi Zakon moj ostave
i ne budu hodili po naredbama mojim,
ako li oskvrnu odredbe moje
i ne budu čuvali zapovijedi mojih…«
»Šibom ću kazniti nedjelo njihovo,
udarcima krivicu njihovu,
ali mu naklonosti svoje oduzeti neću
niti ću prekršiti vjernosti svoje.«
Ps 89

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje predlaže budemo kao ptice nebeske. Haj budimo kao one i realizirajmo: SPC = RKC = SPC. Od srca p. Luka, isusovac

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.05 sati Kao obično nakon što sam odradio svoje ceremonije (tv-dnevnik) i obveze (brevijar). Učinio sam olovkom zapis u blok (za spas rukopisa). Trebam kazati da molitvu brevijara zaključim molitvom za sve pokojne Ogorane koji su sahranjeni na šematorju svetog Jure ili bilo gdje u svijetu. A onda se obratim samo svetim Ogoranima - onima iz Dike Nebeske da se zauzmu za svog Luju da profunkcioira kad spada i kako spada. Pa sam se pomolio za svog starog Rađu (tatica ima 89) da 'prijeđe' kad mu dođe vrijeme kako spada - čiste savjesti da bude. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nisi ponizan kada se ponižavaš, nego kada te ponižavaju i kada to podnosiš radi Krista. (Josemaría Escrivá)

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTRANJA MOLITVA, 19. 6. 2022. Gospodine a danas u 12-tu nedjelju kroz godinu u evanđelju slušamo da si svoje upitao: 'Što govori svijet, tko sam ja?' A svijet kao svijet jedni da si ovaj drugi da si onaj. A kad je Petar u ime ispravno rekao da si 'Krist Pomazanik Božji'. Gospodine da ih smiriš i oslobodiš trunfalizma. Dao si im na znanje: zato što to jesi mnogo ćeš trpjeti, biti predan razbojnicima u ruke, koji će Te isponižavati, izmučiti i ubiti ali ti ćeš treći dan uskrsnuti. Molimo Te Gospodine daj nam shvatiti da je to put i sviju nas Tvojih. Da bi prispjeli na mjesto koje nam pripada nužno je da budemo izmučeni, isponižavani, tuđincima predani - da bi bili gdje nas želiš Ti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 9, 18-24)

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.40 sati Ha, uobičajeno od kad znam za sebe. Bez pretjerivanja - fenomenalno. E htio bi sada dok čekam uradbu meštra Spliće kazat o evanđelju (subota) … Aha ptica nebeska. Ali nije loše bit ni Isusova ovca. Sve što imaš od Isusa primaš. Činiš, radiš, crnciš sve na veću slavu Božju. Usudio bi se reći ptica nebeska = Isusova ovca. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mt 6, 24-34


Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: ''Nitko ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu. Zato vam kažem: Ne budite zabrinuti za život svoj: što ćete jesti, što ćete piti; ni za tijelo svoje: u što ćete se obući. Zar život nije vredniji od jela i tijelo od odijela? Pogledajte ptice nebeske! Ne siju, ne žanju niti sabiru u žitnice, pa ipak ih hrani vaš nebeski Otac. Zar niste vi vredniji od njih? A tko od vas zabrinutošću može svome stasu dodati jedan lakat? I za odijelo što ste zabrinuti? Promotrite poljske ljiljane, kako rastu! Ne muče se niti predu. A kažem vam: Ni Salomon se u svoj svojoj slavi ne zaodjenu kao jedan od njih. Pa ako travu poljsku, koja danas jest a sutra se u peć baca, Bog tako odijeva, neće li još više vas, malovjerni? Nemojte dakle zabrinuto govoriti: 'Što ćemo jesti?' ili: 'Što ćemo piti?' ili: 'U što ćemo se obući?' Ta sve to pogani ištu. Zna Otac vaš nebeski da vam je sve to potrebno. Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati. Ne budite dakle zabrinuti za sutra. Sutra će se samo brinuti za se. Dosta je svakom danu zla njegova.''
Riječ Gospodnja

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo nemoj ti mislit da pomažem drugima zato jer je dužnost vojniku Kristovu. Meni ji dođe milo kad vidim da to neće moć sami učinit.’ Aha dide goni te magis.

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo jesl’ čuja vanđelje? Ne brigajte se šta ćete pojist, šta popit… Budite ki tice…’ Baba Jako ova tica, tvoj mile će pozobat kokuruz štas’ za me ispekla.

- 06:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.06.2022., petak


- 17:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodin me ljubio od vijeka i vodio me u mome životu kao Dobri Pastir, čuvajući me i bdijući na svim stazama moga života. Neprestano Mu imam zahvaljivati i blagoslivljati Njegovu očinsku dobrotu, ljubav i milosrđe. Moja je najveća dužnost da Mu vjerno služim i odgovorim svetoj Njegovoj volji. Njegova sveta volja - to je za mene jedino pravilo i pravi životni program. (fra Ante Antić)

- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kamenice za pojit blago (goveda, konji, magarad...) ispred Majorove štalice na Livodicma u Svilaji. (U toj štalici je rođena Isusova ovca)

- 16:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah kako je dobro s Kristom raspet biti… sms knev KORACI


‘Ti si Krist - Pomazanik Božji!’ Petar zna tko je Isus. Ali da ne bi pamet izgubio od triunfalizma. Krist mu kaže baš zato što je to mnogo će pretrpjeti - trpljenje savršeni prihvaćaju. (knev 12 kg c)

- 16:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.12 sati Bogu hvala sve je kako valja. Kmanjani bi rekli sve je SOK (= sve ok.) Jel’ ova ura imao sam krunicu Božjeg milosrđa uz HKR. E a onda je pohrlio i onaj nesmiljeni berekin: Haj na web Isusova ovco! Ah a što? Bogu hvala s. Andrijana je stigla. A imam potrebu žarče hvaliti i slaviti Gospodina jer uvečer će pristići i meštar Splićo i uraditi kako spada. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, majko sveta rada bi biti kao ptice nebeske na nikog se oslanjat samo na tvog Sina i na tebe. Alkarice moćna budi iz nas.

- 16:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


13.19 sati ‘A štaš’ napisat? Pastirica me stavila u krevet?! Eto baš to.’ Razmijenio sam te riječi sa s. Natalijom koja me ubacila u ‘krpe’. A da je ona daleko uzvišenija od pastirice Isusovih ovaca i danas sam se osvjedočio. Samo što je uzdigla križ Kristov bljeskovit prasak - vatromet od stotinu boja. Ne sred sobe stala sjajem odjevena, suncem ogrnuta kraljica Hrvata. Tako snažno i dominantno djeluje da od nje bježi i nestaje sve sto od Zloga je: svaka nevaljalština i tmina, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne mogu živjeti u sebi, ako ne živim u Bogu. (Sv. Augustin)

- 12:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji je slavljenik sveti Grgur (Gregorio) Barbarigo, talijanski biskup i kardinal. Rodio se 16. rujna 1625. u Veneciji kao Gregorio Giovanni Gaspare Barbarigo. HIiM

- 12:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodin se zakle Davidu
zakletvom tvrdom od koje neće odustati:
»Potomka tvojć utrobe
posadit ću na prijestolje tvoje.«
»Budu li ti sinovi Savez moj čuvali
i svjedočanstva kojima ih učim,
i sinovi će njini dovijeka
sjedit na tvom prijestolju.«
Jer Gospodin odabra Sion,
njega zaželje sebi za sjedište.
»Ovo mi je počivalište vječno,
boravit ću ovdje jer tako poželjeh.«
»Učinit ću da ondje za Davida snaga izraste,
pripravit ću svjetiljku za svog pomazanika.
U sram ću mu obući dušmane,
a na njemu će blistat vijenac moj.«
Ps 132

- 11:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.39 sati Panika! Takujin je prazan. Panika! Panika! Ma haj kakva panika hajmo sada u kapelu na svetoj misi slaviti Gospodina. Huh, na žalost sustav je takav da otupljuje ideale. 10.40 sati E sada poslije svete mise, đinasticirajući na motomedu, nastavit mogu slagati preglednik dana ‘Glas iz krpa’. Ma ne znam od kako mi može provaljivati srdžba na one tuđince u čije sam ruke bio dopao pa su mene Isusovu ovcu razbojnički raspinjali. Kako, kako se na njih mogu srditi kad je poradi njih Alkarica suzu ganuća na Isusovu ovcu pustila i svima nama obilat dar darovala ('puno lipi stvari'). Ma ah, o tome… Haj kaži koju svakodnevnu. Kao i svaki dan redovnički đir klizi od točke do točke. A u taj đir bit će ubačen rad na terapeutskim sredstvima: comp, mob i motomed. A večeras će meštar Splićo izvesti na Isusovoj ovci filigranski precizno u totalu potpunu i cjelovitu uradbu. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Lako je tebi pričat! A da te kod kuće čekaju gladna dječja usta - vidio bi te!

- 09:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Euharistija nas čisti od naših sebičnih stavova. Zbog saveza ljubavi, kršćanska zajednica se svake nedjelje, i svakog dana, okuplja oko euharistije, sakramenta Kristove otkupiteljske žrtve. Privučeni njegovom stvarnom prisutnošću, kršćani mu se klanjaju i promatraju ga putem ponizne prilike kruha koji je postao njegovo Tijelo. Svaki put kad slavimo euharistiju, putem tog trijeznog i istodobno svečanog sakramenta, otkrivamo novi savez koji u potpunosti ostvaruje zajedništvo između Boga i nas. I kao sudionici tog saveza, mi, makar maleni i siromašni, surađujemo u izgradnji povijesti koja je u skladu s Božjim planom. Iz tog se razloga svako euharistijsko slavlje odnosi na život i konkretne događaje našeg postojanja. (papa Franjo)

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Išli su plačući
noseći sjeme sjetveno:
vraćat će se s pjesmom,
noseći snoplje svoje. (Ps 126)

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.24 sati Do-bro ju-tro Hrva-tska! Hvaljen Isus i Marija svijete čitavi. Hajmo ovaj dan (petak, 17. 6. 2022.) učiniti ljepšim! Može? Od srca, kroz sve događaje i susrete snažno, fino i diskretno (glasom samo u prijekoj nuždi) hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo. Da se po svuda i svima razliježe: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.58 sati Procesije s Kristom u POS (Presveti Oltarski Sakrament) gradskim ulicama i trgovima su snažna propovijed. Krist nije privatan! Zemlja koja pretendira biti humana (sveta) Isusa Krista ne treba stidjeti. Eto tu je naša budućnost. Isus Krist je naša ljubav. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


20.46 sati Hu, hu danas (16. 6. 2022.) su web župu posjetila 103 župljana

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.07 sati 'Ah, divnoj, dakle, tajni ovoj…' Tako sam napisao olovkom u blok (za spas rukopisa). Sada na kraju ovog slavnog dana. Oah, kad smo se u Palmi klanjali Isusu u POS i to pjevali. Da je u POS živi Krist nije potrebno posezati za dogmatskim dokazima to se da vidjeti po učincima koje je Isus u POS učinio. Već sam spomenuo da je SKAC i Modrave dao Krist Gospodin u POS (Presveti Oltarski Sakrament). Mnoga, mnoga su svjedočanstva o djelima Kristovim onih koji su Mu se klanjali u POS. Nitko ne može reći da je katolička vjera nešto apstraktno. Tu u Presvetom Oltarskom Sakramenti imaš, možeš ga doslovno očima vidjeti, živoga pravoga Boga. Da, da upravo je to! Nije šareniji, nije atraktivniji… Baš toga Boga treba čitavim bićem iz sve snage ljubiti. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bog Otac poziva svakoga od nas u skladu s onim što On vidi da možemo postati. Ovo je najvažnije, i ono što želimo iznova otkrivati u svojoj molitvi: kako nas vidi Bog, a ne kako mi sami sebe vidimo. Želimo se uvjeriti da je naša borba utemeljena na Njemu, ne na nama. Upravo zato što mogu biti siguran u Božji stav prema meni, mogu zaboraviti na sebe i baciti se na razvijanje i umnožavanje bogatstava koja su mi povjerena radi njegove slave i dobra drugih. Ta borba će nas voditi da rastemo u vrlinama vjere, nade i milosrđa i u svim onim ljudskim vrlinama koje nam omogućuju da radimo s predanošću. (Opus Dei)

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 18. 6. 2022. Gospodine a danas u subotu 11-tog tjedna kroz godinu kad je svagdan u evanđelju nam kažeš: ‘Ne budite zabrinuti za život svoj: što ćete jesti, što piti. … Pogledajte ptice nebeske! Ne siju, ne žanju niti sabiru u žitnice, pa ipak ih hrani vaš nebeski Otac. Zar niste vi vrjedniji od njih? Znamo Gospodine u Tvojim očima smo vrijedni i dragocjeni. Svaku vlas nam poznaješ jer sve si nam ih prebrojao. Oprosti što paničarimo kad nam je novčanik prazan. Daj da shvatimo da Ti znaš kako je sa nama Tvojim ljubljenima i da se više pouzdano u Tvoju pomoć. Ali Te molimo da i mi učinimo sve što možemo a što ne možemo prepustimo Tebi. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 6, 24-34)

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.46 sati Oh velik je Bog svi slavimo Ga… Baš sam učinija đir gelendrom hodnika uz njegovateljicu Anu. A sada ću đinasticirajući na motomedu reć koju o evanđelju (petak). …Aha to je je ono ne budi šašav da hraniš moljce i rđu. Sve što imaš treba ti poslužiti da povećaš slavu Božju. Da ti posluzi odraditi ono što je htio Gospodin koji te je stavio tu gdje jesi. Ono što imaš a za to ti ne koristi nije tvoje (i to moljci gric, gric…). Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mt 6, 19-23


Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: ''Ne zgrćite sebi blago na zemlji, gdje ga moljac i rđa nagrizaju i gdje ga kradljivci potkapaju i kradu. Zgrćite sebi blago na nebu, gdje ga ni moljac ni rđa ne nagrizaju i gdje kradljivci ne potkapaju niti kradu. Doista, gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce. Oko je tijelu svjetiljka. Ako ti je dakle oko bistro, sve će tijelo tvoje biti svijetlo. Ako ti je pak oko nevaljalo, sve će tijelo tvoje biti tamno. Ako je dakle svjetlost koja je u tebi tamna, kolika će istom tama biti?''
Riječ Gospodnja

- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Ma dide koj tebe zna dostaj da zeru promislila i odma bi svatija das’ ti Božji čovik - Kristov vojnik. Tis uvik dobro zna štaj vično a šta prolazno. 'Lujo tako mi je drago štas’ i ti odredija bit vojnik Kristov.'

- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Hu baba Jako šta će mene dražit uni berekini? Samo in kažen: to šta pričaš ako nije vično brezvridnoj. 'Lujo valja znat vično pripoznat i u propadljivon.'

- 06:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.06.2022., četvrtak


Kad bih imao dar prorokovanja, kad bih razumio sva otajstva i imao sve znanje te takvu vjeru da bih i gore premještao, a ljubavi ne bih imao, bio bih - ništa. (1 Kor 13)

- 17:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 17:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bog je apsolutan, On je bitak, bit, život, istina, blaženstvo. On biva na način koji nadilazi svako razmišljanje i kazivanje. Kako onda čovjek, koji je stvoren i konačan, može biti slika te veličine? A ipak je to tako jer Bog tako kaže. On čak kaže da ljudska bit leži u toj sličnosti. Ovdje ne može biti govora o imitaciji jer se Boga ne može kopirati. Odgovoru se približavamo ako pođemo od onoga što smo primijetili u odnosu roditelja i djeteta. Kod njih se ne radi o kopiji, već o prijenosu. Karakteristične osobine roditelja prenose se na biće djeteta i tako se ponovno rađaju kao njegova vlastita osobnost. Korak dalje moglo bi nas odvesti sljedeće razmatranje. Promotrimo li čovjekovo lice, vidjet ćemo što se događa u njegovoj duši i što ga prožima: poštovanje, naklonost, mržnja, strah. Dušu samu po sebi ne možemo vidjeti jer je ona duh. Ali ona se ipak prenosi na tijelo i u njemu postaje vidljivom. Ljudsko tijelo - oblik, lice, mimika, gestikuliranje - pojava je duševne stvarnosti, a to pak znači da je tijelo, u svoj svojoj različitosti od duše, njoj ipak slično. Ovako bismo mogli nastaviti dalje, no već smo se dovoljno približili onom o čemu ovdje promišljamo; onom neshvatljivom, što je ključno za naše biće; onom čemu se moramo približavati s drhtanjem, ali i s pouzdanjem: Bog beskonačnu puninu i savršenu jednostavnost slike vlastitoga bića prenosi u konačnost i slabost bića koje je stvorio. Ako je tome tako, to znači da ta sličnost prožima čitavo ljudsko postojanje i da je ta sličnost toliko zbiljska koliko i otajstvena. Ona je temeljna forma onoga ljudskog, temeljni pojam iz kojega se sve može razumjeti. (Romano Guardini)

- 16:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Krijepeći se Tijelom i Krvlju Kristovom, postajemo Mu slični, primamo Njegovu ljubav u sebe, ne kako bismo je sebično zadržali za sebe, nego kako bismo je dijelili s drugima. To je euharistijska logika. U njoj doista promatramo Isusa, razlomljeni i darovani kruh, krv prolivenu za naše spasenje. To je prisutnost koja poput vatre u nama sagorijeva egoistične stavove, čisteći nas od sklonosti da dajemo jedino kad smo primili. Tako se u nama rađa želja da se, u jedinstvu s Isusom, učinimo razlomljenim kruhom i krvlju koja se prolijeva za našu braću i sestre. Iz tog je razloga svetkovina Tijelova otajstvo privlačenja Kristu i preobrazbe u Njega. Tijelovo je škola konkretne ljubavi, strpljive i požrtvovne, poput Isusa na križu. Uči nas postati spremnijima prihvatiti i više raspoloživima prema onima kojima je potrebno razumijevanje, pomoć, ohrabrenje, prema onima koji su marginalizirani i usamljeni. Isusova živa prisutnost u euharistiji je poput vrata, vrata otvorenih između hrama i ulice, između vjere i povijesti, između grada Božjega i ljudskoga grada. (papa Franjo)

- 16:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.11 sati Aha je bila je krunica Božjeg milosrđa uz HKR. Eh a onda je pohrlio i onaj berekin: Haj na web Isusova ovco! A što? To sam već rekao da poslije krunica kažem par riječi i Duhu Svetom. Eto danas sam rekao da se ovo 'nemiganje' da podnijeti dosta mi se sjetit ‘puno lipi stvari’ što mi ih je Alkarica dobacila u njedra. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, majko draga ne daj da mi tvoji budemo šašavi pa moljce hranimo sa onim što imamo. Oh Podsvilajska Gospe očuvaj nas.

- 16:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Danas s radošću u dušama slavimo blagdan Tijelova (latinski Corpus Christi). Spominjemo se ustanovljenja Euharistije na Veliki četvrtak, pričesti, sakramenta tijela i krvi Kristove, kao uspomenu na posljednju Kristovu večeru. HIiM

- 16:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Mir i dobro! Zahvalna srca vas i vaše pozivam na Mladu Misu: Vepric, 2. 7. u 18h (prije je ispovijed i Krunica, a poslije mala zakuska; ne treba se najavljivati). Bb+MJ :-) don Antun Mate Antunović
- Sretan s i ponosan da je svećenik onaj koji je dolazio na ‘vjerkač’ u Palmu. S tobom sam u molitvi na taj dan. Od srca p. Luka

- 16:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


13.07 sati Da vidimo što sam to olovkom napisao u blok (za spas rukopisa): ‘Pastirica kaže da je popodne tu njegovateljica Ana.’ Ali dosta je da ta naša pastirica s. Natalija uzdigne križ Kristov (i u srcu ga ima) zablista istina o njoj. Ona je ustvari moćna kraljica Hrvata od koje bježi i nestaje sve sto od Zloga je, svaka bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Budi bešćutan prema moljcima ne daj im da ti bogatstvo nagrizaju.

- 12:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.55 sati 'Hostijo spasonosna…' Evo sada đinasticirajući na motomedu rada bi složio preglednik dana 'Glas iz krpa'. E i kaži šta ima? Svi slavimo, svi slavimo Gospodina jer danas je svetkovina Tijelova. Crkva slavi a i sveta Hrvatska. Baš smo slavili Gospodina svetom misom - predvođenoj od uzoritog p. Marka Matića. Rekao nam je i par prigodnih riječi, nešto kao: 'Pričaj mi o Bogu šuteći'. Divan je kao prof. Divan kao svećenik. I kao Isusova ovca. Makar sumnjam da ću uspjet biti krepostan kao on. Ali sretan sam da sam ga susreo. Eto valja kazat da danas i meštar Splićo feštaje pa neće urađivati Isusovu ovcu. Ta ovca se prepušta redovničkom điru od točke do točke. Čuvajući red jer zna i red će čuvati nju - Isusovu ovcu. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sveta je Misa djelo po kojem nam Bog pred oči stavlja svu ljubav koju nam donosi. U nekom smislu je sveta Misa sinteza svih dobara koja nam je udijelio. (sv. Bonaventura)

- 09:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Sav Bog u komadiću kruha... 'O kako je uzvišena Tvoja milina Gospodine! Ti je sakrivaš za one koji Tebe časte. Da, Ti je sakrivaš zato da je tražimo, tražeći da je nađemo i ljubeći je da je uživamo kroz svu vječnost. (sv. ANTUN)
- Zdravo Tijelo Isusovo na oltaru posvećeno
- Neka vam je blagoslovljena svetkovina Tijelova! Neka vas Gospodin blagoslovi i čuva!

- 08:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.00 sati To ti je kad ti je srcu prepuno zahvalnosti, poklika, ushita, pjesma, psalama - a riječi nemaš, doli riječi iskrenih: Gospodine Isuse Kriste ljubio si me i ljubeći mi objavio da Ti si sama LJUBAV. Hvala Ti što me hraniš Sobom svakodnevno u svetoj misi i što je sve najljepše vezano uz Tebe. Danas kada budeš prolazio Ljubavi selima i gradovima u POS (u Presvetom Oltarskom Sakramentu) molimo Te iskaži nam milost: učini srca naša po Srcu svom. Amen! Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.50 sati Hajmo, veselo, veselo u dan pred nama (četvrtak, 16. 6. 2022.). A da bude kako spada: zanosno i radosno - da po svuda svima vedrinom odsijevajmo. Mi ćemo od srca, snažno kroz sve događaje i susrete hvaliti slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti. To ćemo činiti fino, pristojno i diskretno (glasom samo u prijekoj nuždi). I dan će biti ljepši i zbog nas jer po svuda i svima će se razlijegati: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


'Tažim tvoju žeđ svojom ljubavlju i trpljenjem svojega srca.'

- 08:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Ogoranac vjenčaj se ili budi Isusova ovca. Od srca p. Luka
- Vjenčanje je Lipi dar, pripremaj, Bogu na slavu na svakomu daru a vino u bukaru i nama na proslavu.

- 08:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni SPC i RKC su dogmatski iste ili vrlo bliske. Haj molim te realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Vjera je čin potpunoga predanja Bogu. Vjerovati u Boga znači, zapravo, Njemu se posve povjeriti, svoj život i sve ono što se sa mnom događa. Biti svjestan Božje nazočnosti, tako da nikada nisam sam, da Bog zna što je za mene najbolje i da me On vodi snagom svoje milosti. Katolik, vjernik, vjeruje u Isusa i Boga zato jer mu to donosi istinu i vječnu korist: vječni život i sreću. Tko vjeruje da mu je Bog sve, lako će za Boga i dati i podnijeti sve… Zato ne zaboravimo Isusov jasni odgovor na pitanje ''Što (moramo) nam je činiti?'': ''Ovo djelo Bog hoće - da vjerujete u Onoga koga je On poslao!'' Čudo s kruhom bio je poziv da vjeruju u Čudotvorca, što kruh nebeski nudi dušama: božansku istinu, ljubav, život. (fra Petar Ljubičić)

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.00 sati E osam uri je. Baš sam pogledao tv-dnevnik i vidio kakve strahote trpe invalidi sa asistentima - koji su upali u taj posao, dodijeljeni im, ili su ukradeni od svojih. Imam o tome nekih iskustava, ali pustimo to… Kako su ti bili prema meni Isusovoj ovci dosta mi je znati da Alkarica (Gospa Sinjska) suzu pustila nad raspetom ovcom svoga Sina. Ili je to Gospa zaplakala nad svojim Sinom u toj ovci kao svećeniku ('drugi Krist'). Bogu hvala za suzu jer tih ‘puno lipi stvari’ koje suza označava nisam mogao primiti po vlastitoj kreposti nego po ružnom odnosu asistenata. Bogu hvala za njih da ih nije bilo ostao bih bez 'puno lipi stvari'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Isus ne želi nahraniti čovjeka samo u njegovoj trenutačnoj potrebi, u gladi tijela. Čovjek je i više o tijela, više od materijalnih potreba. Stvoren je na Božju sliku, pozvan da živi i ostvaruje divne stvari, božanske zahvate. Pozvan je da oko sebe širi dobrotu, jer je Bog dobar. Čovjek treba izražavati ljubav, jer je Bog ljubav. Treba oproštenje i pozvan je praštati, jer je Bog milosrđe. Pozvan je biti mirotvorcem, jer je Bog naš mir. Te stvarnosti dobrote, ljubavi, radosti, mira daleko su dublje i potrebnije čovjeku i od materijalnog kruha. One sežu u život vječni. Isus želi ljude nahraniti tom dubokom, trajnom hranom. Hoće im darovati novo srce, novu dušu. Bit će to srce koje će biti sposobno ljubiti, nadati se, praštati. Bit će to duša koja će biti otvorena za druge. (fra Zvjezdan Linić)

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 17. 6. 2022. Gospodine u 11-tom smo tjednu kroz godinu. A danas u petak kad je svagdan u evanđelju slušamo: 'Ne zgrćite sebi blago na zemlji, gdje ga moljac i rađa nagrizaju. … Zgrćite sebi blago na nebu, gdje ga ni moljac ni rđa ne nagrizaju.’ Hvala Ti Gospodine za ove rijeci zlata vrijedne nama zaljubljenica u vječne vrijednosti. Žao nam je što se i ovo prolazno zna za nas zalijepiti. Molimo Te daj nam volje svemu prolaznom reći: nisi vječan za mene si nevrijedan. Ili bolje: podaj nam milost u svemu prolaznom otkrivati mrvice vječnoga. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 6, 19-23)

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.43. sati Hoćemo se osvrnut na evanđelje čekajući ja me s . Andrijana stavi za motomed đinasticirati? Ah to je Tijelovo. Kruha mi dajte da živjeti mogu! E ali Kruha života od kog ću živjeti i kad ovo smrtno ode. Kruha koji će hraniti sve besmrtno u meni. Kruha kog uzimajući neću tek pretvarati u sebe nego Kruha će mene pretvarati u Sebe. Karakteristika Živoga kruha je da onog koji ga uzima učini Kristolikim. Tijelovo nam pokazuje da vjera nije ‘nebuloza’ - apstrakcija. Živi Bog je nazočan u posvećenoj hostiji. Taj kruh ima okus kruha ali supstancijalno to je Živi Bog - Isus Krist. U tom komadiću kruha čitav Bog. Kako? Onako kako su u tvom maleckom oku nazočni pejzaži, brda i more koje promatraš. Teško je govoriti o euharistiji ali od Nje se živi. Ona stvara velika djela po nama koji joj se divimo i uzimamo. Evo recimo početkom milenija u Palmi (BSI u Palmotićevoj) se rađa SKAC i Modrave ali vrutak tomu (i mnogome) je klanjanje Isusu u POS (presveti oltarski sakrament). Zati dok Isus u POS bude prolazio ulicama tvoga grada kaži: 'Isuse blaga i ponizna Srca učini moje srce po Srcu Svome.' Učini mene i sve moje Kristocentricnim. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Lk 9, 11b-17


Čitanje svetog Evanđelja po Luki
U ono vrijeme: Govoraše Isus mnoštvu o kraljevstvu Božjem i ozdravljaše sve koji su trebali ozdravljenja. Dan bijaše na izmaku. Pristupe dakle dvanaestorica pa mu reknu: ''Otpusti svijet, neka pođu po okolnim selima i zaseocima da se sklone i nađu jela jer smo ovdje u pustu kraju.'' A on im reče: ''Podajte im vi jesti!'' Oni rekoše: ''Nemamo više od pet kruhova i dvije ribe, osim da odemo kupiti hrane za sav ovaj narod.'' A bijaše oko pet tisuća muškaraca. Nato će on svojim učenicima: ''Posjedajte ih po skupinama, otprilike po pedeset.'' I učine tako: sve ih posjedaju. A on uze pet kruhova i dvije ribe, pogleda na nebo, blagoslovi ih i razlomi pa davaše učenicima da posluže mnoštvo. Jeli su i svi se nasitili. I od preteklih ulomaka nakupilo se dvanaest košara.
Riječ Gospodnja

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Dide kad ti daješ nikad ti ne nestaje. Kad drugiman pomažeš nikad se ne umoriš. Kako to? Lujo budi vojnik Kristov unda ćeš znat.’

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ehe baba Jako ti samo vadiš iz ognjišća štas' za me ispekla. A ja samo uzimljen. Jesil’ to naučila od dragog Isusa? ‘Lujo zlato bakino sve učin iz tvoji okica.’

- 07:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Preveto Tijelo i Krv Kristova - Tijelovo (kev)


Što jedeš na tebi se vidi. Blaguješ li posvećeni kruh - Krista. Ne pretvaraš ti Krista u sebe nego Krist tebe u Sebe - i zato si Kristolik. (kev Tijelovo)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.06.2022., srijeda


- 17:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Lojola zovi, samo zovi Hrvatski vitezovi spremni čekaju!


Lojola viteže zovi samo zovi i Hrvatski sokolovi u sebi nose živu žeravicu želje za Krista i Gospu sve učiniti pa i život dati.

- 16:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Čega da se bojiš? Nisi li svojina svoga Boga koji nas je tako čvrsto uvjerio da "onima" koji ga se boje "sve se okreće na dobro"? Ne misli strašljivo na to što ti se može sutra dogoditi. Taj isti vječni Otac, koji se za tebe brine danas, brinut će se i sutra i prekosutra. Neće ti poslati nikakvo zlo, a ako ti pošalje, dat će ti i pobjedonosnu odvažnost da ga podneseš. ...
(sv. Franjo Saleški)

- 16:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi Isuse,
pomozi mi da posvuda širim miomiris Tvoje Ljubavi.
Preplavi mi dušu Svojim duhom i Svojim životom.
Prožmi cijelo moje biće, tako da moj život bude
samo odsjaj Tvoga života.
Obasjaj me Svojim svjetlom, da svatko koga sretnem
osjeti Tvoju prisutnost u mojoj duši.
Neka podigne pogled i ne vidi mene,
nego samo Tebe, Isuse!
Ostani sa mnom, da svijetlim kao Ti,
i da postanem svjetlo drugima.
To će svjetlo, Isuse, dolaziti od Tebe, a ne od mene;
Ti ćeš preko mene svijetliti drugima.
Daj da Te slavim onako kako Ti najviše voliš -
obasjavajući ljude oko sebe.
Daj da Te propovijedam bez propovijedanja,
ne riječima nego primjerom, privlačnom snagom,
ljubaznim utjecajem svojih djela, očitom puninom ljubavi
kojom moje srce gori za Tebe.
Amen.
(bl. John Henry Newman)

- 16:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.22 sati Znan nam je uzdah: ‘To doživjet - pa umrijet!’ ili ‘Samo da mi je to učinit - pa umrijet!’ Ugledat nešto što će ti dati pravo reci: E sada mogu i umrijet. Mogu vam kazat takvi i slični uzdasi su mi se javljali kad sam gledao ma web-u kako mlađarija uživa i slavi Boga na Modravama. Eto tad sam spoznavao da to nisam pokrenuo Modrave ja obična ovca nego Isus preko mene svoje ovce. Haj zdravi i veseli bili!

- 16:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


14.32 sati Adio! Haj ciao! Bio je to meštar Splićo. E dok njega gledam da ima volje urađivati me siguran sam da Gospodin ozbiljno računa na Svoju ovcu (mene) 15.12 sati Evo baš je bila krunica Božjeg milosrđa uz HKR. A naravno pohrlio je i onaj berekin: Haj na web Isusova ovco! A što? Pa već sam rekao to gore. Eto mogu još kazat od četiri je uz nas starčeke Isusove ovce s. Andrijana. Koja će vjerujem i kavu donijeti a comp i kava - to ide! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Oh Vlaška Alkarice ista si kao Sin ti. Na sve se sažališ i samo daješ, daješ -hvala ti. O Gospe Sinjska budi uz nas.

- 16:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


12.57 sati ‘Evo ti naočale. Hvala ti.’ Eto to sam olovkom napisao dijalog sa krepošću urešenim Anđelkom prije nego je išao doma. E sad će doći naša pastirica s. Natalija da se obračuna sa beštijom koronom i svakim zlom. 13.05 sati Aleluja, aleluja meštar Splićo javlja da stiže do dva. … Aha bila je i kraljica Hrvata a to je u svojoj najdubljoj biti naša pastirica s. Natalija, naizgled krhka časna sestrica. Ali čim uzdigne križ Kristov (i u srcu ga ima) po svuda i svima dominira svojom kraljevskom moću. Od nje takve da križem Kristovim se sklanja sve što ne valja, svaka zloća i tmina, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!


- 12:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.37 sati Oh zahvaljujmo Gospodinu jer je dobar - jer je vječna ljubav Njegova. To mi Veliča duša Gospodina sada poslije svete mise đinsticirajući na motomedu. Divan je Gospodin u životu svoje ovce. Uporno me uvjerava da trebam biti zahvalan razbojnicima svojim jer oni su potakli Alkaricu na suzu boli - a ta suza je razlogom radosti Isusove ovce i svih njoj povjerenih. A ovo što tipkuljim na ajfon dok đinasticiram je preglednik dana 'Glas iz krpa' I kaži šta još danas ima? Već je bila terapija No 1 (sveta misa) a večeras će biti terapija No 2 (uradba meštra Spliće) … Oah svijet je velik kada znaš da imaš dom u Srcu Isusovom. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Gospodin poručuje: nauči se davati pa samo daji potrebni neka samo uzimaju. Svi će biti zadovoljni a ti sretan.

- 09:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Od početka je Crkva bila vjerna Gospodinovu nalogu. O Crkvi u Jeruzalemu kaže se: Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, u lomljenju kruha i molitvama. Svaki bi dan jednodušno i postojano hrlili u Hram, u kućama bi lomili kruh te u radosti i prostodušnosti srca zajednički uzimali hranu. (Dj 2,42.46)

- 09:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


3.24 sati Hajmo u novi dan (srijeda, 15. 6. 2022.) odlučimo ga učiniti ljepšim: vedrinom ćemo odsijevati ako ćemo kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže ako hoćeš moliti uđi u sobu i zatvori vrata… I shvati mi moramo realizirati: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.02 sati ‘Ah kad bih imao stih il’ bar redak dao bi ga o prijateljstvu’. Tako sam valjda uspio napisati olovkom u blok (za spas rukopisa). A poticaj došao od poslijepodnevne ugodne ćakule-bakule s prijateljima na kućnoj verandi. Prijateljstvo u životu Isusove ovce je zlatna nit (koja, naravno seže i u razdoblje dok je bila obična ovca). Po prijateljstvu sam spoznao vrijednosti. (Iz poganskog dijela života tu su prijatelji Pero i Trišnja). Preko prijatelja sam susreo živog Krista (društvo sa 'vjerkača' u Palmi - Logarušić, Lozo, Maleš…). S prijateljima sam se: i zabavljao, i feštao, i tulumario… I tugovao i žalostan bio. Sve to sam intenzivnije s prijateljima prolazio. A sad od kad sam raspet (RBK = raspet na bolesničkom krevetu). Ove dvije vjernice, moje Pečnik-ove (Olga i Đurđa) su mi neprevarljiv dokaz da je prijateljstvo i lijek. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Nemojmo se umoriti od molitve. Isus nas je poučio kako „valja svagda moliti i nikada ne sustati“ (Lk 18,1). Trebamo moliti jer nam je potreban Bog. Misliti da ne trebamo ništa osim nas samih opasna je iluzija. Nitko se ne može spasiti sam, budući da smo svi u istoj lađi, usred oluja povijesti, a sigurno nitko ne postiže spasenje bez Boga, jer samo vazmeno otajstvo Isusa Krista trijumfira nad mračnim vodama smrti. Vjera nas ne štedi životnih bremena i nevolja, ali nam omogućuje suočiti se s njima u jedinstvu s Bogom u Kristu, s velikom nadom koja ne razočarava, čiji je zalog ljubav koju je Bog izlio u naša srca po Duhu Svetom. (papa Franjo)

- 08:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kristova ljubav se suočila sa svim rizicima, a cijena koju je platio bila je: krv, suze, znoj, trpljenje i smrt. Ali nakon plaćanja te cijene, svaka bol prestaje, ostaje samo ljubav. Prihvatimo li ponudu te i takve ljubavi koju nam je Isus pokazao, za nas na kraju neće više biti ni suza, ni boli, ni smrti. Sve će nestati, a ostat ćemo mi povezani s Kristom proslavljenim. (fra Petar Ljubičić)

- 08:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 16. 6. 2022. Gospodine a danas 16-tog lipnja je svetkovina Tijelovo - punim imenom to je svetkovina Presvetog tijela i krvi Kristove. Slavi se u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva - u Hrvatskoj je neradni dan. Tijelovo je blagdan duboko ukorijenjen u životu katoličke Crkve. Daje shvatiti da vjerske istine nisu visoka apstrakcija. Sa ovim blagdanom ima veze i Ludbreg u Hrvatskoj gdje je u 15 stoljeću kod svete mise svećenik u kaležu ugledao pravu svježu krv Isusovu. U evanđelju vidimo Gospodine da si Ti imao suosjećanja za gladni narod. Bili su uz Tebe čitav dan Ti si im propovijedao i ozdravljao. Ali kad se spustila večer znao si da bi trebala nešto i pojesti. I učinio si divno čudo: više tisuća ljudi si nahranio sa nešto malo kruhova i par ribica. Tajna je u tome sto si Ti samo davao a gladni su samo uzimali. Uvijek si isti, uvijek divan Gospodine. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Lk 9, 11b-17)

- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.48 Veranda kod Isusovih ovaca na Fratrovačkom brijegu. Tu su moje Pečnik-ove i Isusova ovca. Ćakula-bakula teče, teče… Čuli smo se i sa sekom Ivom u Solin. Sve je kako valja. Sad čekam uradbu meštra Spliće. A koje’no je evanđelje (srijeda)? Aha, kad se hoćeš pomoliti zatvori vrata za sobom. Neka te ne zanima što je van. Sad je važan Gospodin i ti. Reci svaki problem, svaku i najskriveniju tajnu. Ono što nitko ne zna. Ne brini Gospodina ničim nećeš zateći nespremna za čuti, ništa Ga neće sablazniti. 20.40 sati Evo sad iz 'krpa' nek se zna ono gore je bilo tipkuljeći na ajfon dok smo bili na verandi. Meštra Spliću kog smo čekali smo Bogu hvala i dočekali. Isusovu ovcu je uradija u svojoj maniri: u totalu potpuno i cjelovito. Dok je on uz tu ovcu jedno je sigurno da Gospodin ozbiljno računa na mene. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mt 6, 1-6. 16-18


Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: ''Pazite da svoje pravednosti ne činite pred ljudima da vas oni vide. Inače, nema vam plaće u vašeg Oca koji je na nebesima. Kada dakle dijeliš milostinju, ne trubi pred sobom, kako to u sinagogama i na ulicama čine licemjeri da bi ih ljudi hvalili. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću. Ti naprotiv, kada daješ milostinju - neka ti ne zna ljevica što čini desnica, da tvoja milostinja bude u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti. Tako i kad molite, ne budite kao licemjeri. Vole moliti stojeći u sinagogama i na raskršću ulica da se pokažu ljudima. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću. Ti naprotiv, kad moliš, uđi u svoju sobu, zatvori vrata i pomoli se svomu Ocu, koji je u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti. I kad postite, ne budite smrknuti kao licemjeri. Izobličuju lica da pokažu ljudima kako poste. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću. Ti naprotiv, kad postiš, pomaži glavu i umij lice da ne zapaze ljudi kako postiš, nego Otac tvoj, koji je u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti.''
Riječ Gospodnja

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo to znaš daj za vojnika Kristova najglavnija molitva.' Znan dide vidija sam kako ti s pomnjom puniš lulu duvanom. Ja eto niman lule al' s babom Jakon iman Gospinu ružarju.

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ma baba Jako ne iđe mi glavu kako? Dragi Isus kaže akoš’ molit uđi u sobu i zatvori vrata. ‘Lujo toj ti isto kuda ti kažen: aj pozoblji kukuruz pa ujti Gospinu ružarju.’


- 07:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.06.2022., utorak


20. IV. 1876. 'Voštarnica i Postava Uresah Svetih' iz Splita se obraća djedu pradjeda Isusove ovce, koji se zove Luka Rađa, kao 'Županu Svetog Sacramenta', da podmiri troškove za crkvu sv. Jure u Ogorju (neki vosak...) Ime mu piše kao 'Luca Raja pk. Adama'. (Preuzeto: www.jimradja.com)

- 16:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.13 sati A što se tu može: red je red! Jel’ ova ura zna se da je bila krunica Božjeg milosrđa uz HKR. E ali onda je pohrlio onaj berekin: Haj na web Isusova ovco! Ha a što? Aha jel’ no ide dvije kraljice se tramakavahu od Trešnjevka pa do tu sa srcem prepunim darova za Isusovu ovcu. A kraljice to su moje Pečnik-ove. Na kućnoj terasi past će ugodna ćakula-bakula uz kavu. Haj zdravi i veseli bili!

- 16:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, majko sveta – ah kad bi mogli kao ti mogli moliti. Podsvilajska Gospe moli za nas.

- 16:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


12.64 sati Hvala Anđelko - i sutra se vidimo!’ Tako sam olovkom napisao u blok (za spas rukopisa). A baš sam tako i rekao krepošću urešenom … A onda ‘vruuum’ bljeskovit prasak od stotinu boja - na sred sobe stala sjajem odjevena, suncem ogrnuta kraljica Hrvata. To je stvarni identitet naše pastirice s. Natalije naizgled krhke časne sestrice ali kada uzdigne križ Kristov bolje da te nema - suverena i moćna kraljica a iz koje zrači snaga od koje bježi svaka nevaljalština i zloća, bolest i bolešćina, kuga ii korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 15:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


1857. godine Koprno ima 248 duša. (Preuzeto: www.kampanel.hr)

- 11:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.42 sati Samo sam htio kazati sada u 10 sati ćemo imati svetu misu 10.32 sati Hvala Bogu za svetu misu predvođenu od uzoritog patra Marka Matića. Evo sad đinasticirajući na motomedu htio bi razviti misao koja mi se začela. Ljubiti neprijatelje je doista nemoguće bez pomoći Gospodinove koje to zahtijeva od nas Svojih. Moram biti pošten i priznati meni Svojoj ovci je toliku pomoć dao da bih mogu voljeti sve i svakoga. Gospodin mi je po svojoj majci našoj Alkarici (Gospi Sinjskoj): hop! U krilo ubacio 'puno lipi stvari'. Auh kako bi grozan bio kad ne bih svoje neprijatelje volio. Dođite, dođite neprijatelji da vas vooolim. E ovo je preglednik dana ‘Glas. Iz krpa’. I kaži šta ima? Dan sav od darova Božjih. Poslije podne u pohode Isusovoj ovci će doći moje Pečnik-ove. A pred večer tu ovcu će uraditi meštar Splićo. ‘Ja sam sretan gdje si Ti moj Isuse.’ 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 11:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne traži Boga mišlju;
u praznini u kojoj se misao,
tamna sjenka gubi.
Uza te Bog je, uvijek u blizini,
u stvarima oko tebe, u zvuku i muku.
Bog ti je uvijek najbliži od svega.
Diraš ga rukom, gledaš ga u boji neba.
Bog ti se smiješi iz jednog dragog lica
i plaši te iz svake stvari: nema tajne.
Ne pružaj miso u praznu daljinu,
uza te Bog je.
Otvori sva čula:
na tebe svjetlost s ljetnog neba pljušti,
Bog oko tebe sja, treperi, miriše i šušti.
(Antun Branko Šimić)- 08:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Kako moliti? Isus kaže uđi u sobu i zatvori vrata…

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Od prvoga uskrsnoga dana kroz vjekove do danas okupljaju se katolici u ime Isusovo, slušajući Božju riječ, apostolski nauk, lomeći kruh Gospodnji, hvaleći i slaveći Boga. Slavimo ono što je najveće i najsvetije u našoj svetoj vjeri, žrtvu svete Mise - gozbu ljubavi. U ovom svetom susretu slavlja spasenja Gospodin nam otkriva Pisma i lomi kruh života, daje nam Božju riječ i svoje tijelo kao hranu, a mi ga vjerom prepoznajemo kao učenici u Emausu. (fra Petar Ljubičić)

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Smiluj mi se, Bože, po milosrđu svome,
po velikom smilovanju izbriši moje bezakonje!
Operi me svega od moje krivice,
od grijeha me mojeg očisti!
Ps 51

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji je sveti zaštitnik Elizej (hebrejski Elisa), starozavjetni prorok iz IX. stoljeća prije Krista. O njemu piše u starozavjetnoj Prvoj i Drugoj knjizi kraljeva. Rodio se u Abel-Meholahu, u dolini rijeke Jordana, južno od grada Beit She'ana. Sin Safatov, iz imućne obitelji, bavio se poljodjelstvom. Na tom mjestu pronašao ga je za plugom prorok Ilija, kad se vraćao jordanskom dolinom s gore Horeba. HIiM

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.08 sati Anđeli su bili trunku nestašniji, tako kažem kad i nemam baš neki san. Ali idemo: veselo, veselo u ovaj dan (utorak, 14. 6. 2022.) dajmo sve od sebe da dan bude što ljepši. Vedrinom odsijevajmo - a to ćemo postići ako ćemo kroz sve događaje i susrete hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Molim Vas, Preuzvišeni, molite za me kako bih u svemu mogla vršiti Svetu Volju Božju, po svaku cijenu. (sv. MAJKA TEREZIJA)

- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, Isus od nas traži da ljubimo neprijatelje svoje, tj. da ih mirno podnosimo. Haj prihvatimo se realizacije: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.05 sati Evo Bogu hvala i večeras (ponedjeljak) nakon što sam odradio svoje ceremonije (tv-dnevnik) i svoje obveze (brevijar) učinio sam olovkom zapis u blok (za spas rukopisa). Da vidim što sam to napisao: 'Što je dalo Modrave?' Evo tako sam napisao. Zato jer se ovih dana navršava 19 godina ove raspetosti na bolesničkom krevetu poradi Modrava. Ni u kom slučaju ne mislim da sam ja dao Modrave ali sam bio uključen. Bio sam nešto kao ‘babica’ kad su se rađale Modrave. Modrave je dala mlađarija iz SKAC-a. Duh Sveti je njima njihao a kao pater to sam njihanje registrirao. Ništa mi drugo nije preostalo nego prepusti se da i mene njiše. Rađaonica Modrava je bila što i rađaonica SKAC-a – bilo je klanjanje Isusu u POS (Presveti Oltarski Sakrament) u bazilici. To baš to klanjanje Isusu u POS je dalo i 'puno lipi stvari'. Gospodin Isus Krist djeluje a na nama je da surađujemo. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


U duhovnome životu često treba znati gubiti zemaljsko da bi dobili u Nebu. - Tako se uvijek dobiva. (sv. Josemaria Escriva)

- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 15. 6. 2022. Gospodine u 11-tom smo tjednu kroz godinu, a danas u srijedu kada je svagdan. Po riječima evanđelja nas učiš kako moliti. Kažeš: 'Kada moliš uđi u svoju sobu, zatvori vrata i pomoli se svome Ocu, koji je u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti.' Hvala Ti Gospodine za predivne trenutke kad smo bili samoći s Tobom. Ništa Te nije prepalo ništa sablaznilo - hvala Ti. Nećeš se ljutiti ako jutros radio pojačamo - jer ovo je naš radio. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 6, 1-6. 16-18)

- 07:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.40 sati Hvala ti sveti Ante što sam u ovome danu našao što od od njega tražio. Eto još čekam uradbu kakva spada na Isusovu ovcu. A izvodi je meštar Splićo pa dok ga čekam rada bi se odvrnuo na evanđelje (utorak) i rekao koju … Uh, ljubiti svoje neprijatelje se ne može ljubiti kao prijatelje ali ih se može i mora smireno podnositi. Bože pomozi! Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mt 5, 43-48


Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: ''Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga Oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima. Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani? Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!''
Riječ Gospodnja

- 07:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


‘Znaš Lujo kako vojnik Kristov ljubi neprijatelje svoje?’ Znan dide baba Jaka mij rekla da smireno podnosim krvoloke svoje.

- 07:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Ajoj baba Jako isto se dragi Isus se zeru privarija kad je htija da ljubimo razbojnike svoje. 'Lujo aj' ne brljezgaj. Svaka stoji štaj dragi Isus reka. Ako te svoje razbojnike smireno podnosiš toj isto kuda ji ljubiš.'

- 06:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.06.2022., ponedjeljak


- 17:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Krist nije dopustio onima koji su išli za njim da o njemu stvaraju svjetovnu sliku Boga kojemu se valja klanjati jer je moćan, jer je strašan. Božja je pobjeda u križu, oni koji su se vodili „slikom Mesije koji nije Mesija“, koji su očekivali pobjedu nad Rimljanima izvojevanu mačem, ostali su razočarani. U svjetlu križa jasno se shvaća da se Bog objavio i vlada samo razoružavajućom snagom ljubavi braće i sestara. I danas se mnogi dive Isusu: lijepo je govorio, ljubio je i praštao, njegov je primjer promijenio povijest… Dive mu se, ali njihov se život ne mijenja. Jer nije dovoljno diviti se Isusu. Treba ga slijediti na putu, pustiti da nas potakne na razmišljanje: prijeći s divljenja na čuđenje. Bog i danas nastavlja obuzimati naš um i naše srce udivljenošću. Dopustimo da nas prožima ovo čuđenje, promatrajmo i mi Krista raspeta na križu i recimo zajedno s rimskim satnikom: „Ti si uistinu sin Božji. Ti si moj Bog“. (papa Franjo)

- 17:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Imalo je smisla...


Modrave…
Prvi put sam na Modrave došla 2011. godine i zaljubila se u to mjesto (moj muž je na Modrave prvi put kročio koju godinu ranije).
Od tada pa sve do pandemije tamo sam bila svako ljeto, u nekoliko termina i raznim ulogama. Volim računicu po kojoj kada zbrojim sve svoje termine i godine ispadne da sam na Modravama živjela oko pola godine.
Modrave su me naučile mnogo čemu.
Modrave su me mijenjale, oblikovale i usmjeravale moj život.
Modrave su moje mjesto natopljeno najžarčim molitvama i vapajima , ali i zahvalama.
Imala sam svoje mjesto susreta s Isusom, svoju maslinu i tamo sam se uvijek vraćala.
Prvo kad stupim na njih, dođem u Crkvu i prošetam kampom skačući od sreće te zahvaljujući Bogu da me opet ovdje doveo. Odlazeći s njih opet stojim u Crkvi sabirem sjećanja , zahvaljujem na svemu proživljenjom i odlazim s nadom da ćemo se ovdje opet sresti moj Bog i ja.
Često mi je ujutro u glavi pjevala ona dječja pjesmica “Dobro jutro dobri maju, dobro jutro rodni kraju tisuću i prvi put!” Mislim da to najbolje opisuje kako sam se tamo osjećala.
Godine su prolazile, a ja sam svoja ljeta većinom provodila na Modravama. Od sudionika, preko kuhara do animatora, ekonoma i domaćina, sve sam uloge prošle. Modrave su bile jedan jaki razlog zbog kojeg sam se, unatoč svom strahu od auta, odlučila položiti vozački (kako bi mogla više pomoći, više toga raditi), a kad sam to savladala položila sam i za brod.
Teško mi je uopće sabrati što sam sve zahvaljujući Modravama naučila, doživjela i osjetila. Strahove koje sam pobijedila. Ljepota uživanja u prirodi i sloboda od svjetovnog. Ne da se uopće riječima opisati i sažeti. Od pilanja drveta, do betoniranja, zabijanja čavala , podizanje I spuštanje šatora, puno toga što mi je kasnije u životu kad tad zatrebalo.
Kako su prolazila ljeta tako su i meni godine rasle, osjećala sam da dolazi moj kraj. Da sam zbilja dobila beskrajno puno i da je vrijeme da pođem dalje. Te sam godine radila te dobro razmišljala bi li sve dane svoga godišnjeg opet dala Modravama ili da se ipak odvažim i probam nešto drugo.
U meni je nešto govorilo, daj još ovu godinu sve, jer bit će ti žao ako ne daš. Osjećala sam zbilja da su mi Modrave dale sve što su mogle, i više od toga. Znala sam da je ova godina zadnja te da je sada vrijeme da ja njima poklonim još jednom cijelu sebe, sve što mogu. To je ionako najmanje što im mogu vratiti.
A one su me opet iznenadile… Priredile su mi zbilja najveličanstveniji ispračaj. Bila sam u nekoj čudnoj fazi, svašta se dogodilo prije i to je utjecalo na mene. Bojala sam se kako ću. A Bog, taj silni Bog me svakoga dana silno milovao svojom prisutnošću, svojim djelovanjem u mom srcu. Bilo je to 14 dana same Božje milosti. Došla sam očistiti i odmoriti srce od traženja ljubavi na krivim mjestima, a Big mi je dao Ljubav za cijeli život. Dao mi je moga muža. I on je došao odmoriti se od neuspjelih ljubavi, a Bog je nas dvoje umornih i opterećenih, vezao svojim vezom ljubavi
Ne mogu, i ne bi stalo, opisati sve detalje kako je to bilo, iako su zbilja posebni i zanimljivi. Ukratko, Bog nam je otvorio oči jedno za drugo, iako smo se poznavali vrlo površno već dugo godina. Zaljubili smo se, rekli jedno drugome “volim te” te do kraja godine isplanirali svadbu.
Nitko mi nije mogao dati ljepši i svetiji poklon te zahvalu od Boga i Modrava. Za mene su one sveto tlo, jer su natopljene tolikim molitvama, milostima, križevima ljudskih života.
Marta R.(Preuzeto: www.skac.hr)

- 16:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Lojola zovi, samo zovi Hrvatski vitezovi spremni čekaju!


Lojola viteže zovi samo zovi i Hrvatski sokolovi u sebi nose živu žeravicu želje za Krista i Gospu sve učiniti pa i život dati.

- 16:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.11 sati Hu, hu… Bogu hvala što sam raskrstio s neurednim životom. Ma sa životom zbrda -zdola. Nema to veze sa spontanošću to smotan i problematičan život. A ovako se zna! Red, rad i zakon. Jel’ ova ura red je od krunice Božjeg milosrđa uz HKR. E a onda je pohrlio i onaj berekin: Haj na web Isusova ovco! A što? Pa sretan sam jer sam svoj sa svojima ‘sve mi cviće cvita’ (baba Jaka). Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Brokva, živac, raspet, tabernakel, sve to ima, sloboda je potrebna svima. Hvala sv. Ante ko te ima, pomoć šalji raspetima, zatvorenim i u živac brokvom probodenim.
- Ajoj Ogoranac imaš ti snažan izraz, sve pršti od punine života u tebi. Daj učini potrebni korak: il' se vjenčaj ili budi Isusova ovca. Od srca p. Luka

- 16:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska majko sveta ruku nam podaj jer Sin tvoj od nas traži za što snage nemamo sami. Alkarice moćna nauči nas nemoguće ljubiti

- 16:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


13.03 sati ‘Anđelko dok tebe vidim da se brineš za mene znam da sam Bogu jako drag - hvala ti.’ Eto ta slova sam olovkom u blok napisao (za spas rukopisa) … A onda mi Gospodin pošalje kraljicu Hrvata - je stvarno kraljica. Niko to ne bi rekao za nasu pastiricu, krhku časnu sestricu s. Nataliju. Ali čim uzdigne križ Kristov (i u srcu ga ima) odmah 'vruuum' preobrazba se zbude. Vidiš na sred sobe sjajem odjevena, suncem ogrnuta - preda mnom stoji kraljica Hrvata. Je kad vam kažem na svoje sam oči vidio, glavom i bradom kraljica Hrvata. Od koje bježi sve što ne valja, svaka tmina, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Sveti Ante čuvaj Sašu!

- 12:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ljubiti onako kako nas Gospodin ljubi znači cijeniti osobu koja je tu do nas, poštivati njezinu slobodu, ljubiti je onakvu kakva jest, a ne onakvu kakva mi želimo da bude; takvu kakva jest, besplatno. U konačnici, Isus traži da ostanemo u Njegovoj ljubavi prema Njemu, da prebivamo u Njegovoj ljubavi, ne u našim idejama, ne u obožavanju nas samih. Tko se u životu klanja samom sebi, živi u zrcalu: uvijek gleda sebe. Traži od nas da se oslobodimo težnje da kontroliramo i upravljamo drugima. Ne smijemo druge kontrolirati, nego im služiti. Otvoriti srce drugima, to je ljubav, i darivati se drugima. (papa Franjo)

- 12:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ljubav Božja upućuje na put istine, pravde, dobra. Ako se odlučimo da Gospodinu odgovorimo: Moja je sloboda za Tebe!, onda smo oslobođeni svih lanaca koji su nas privezali uz nevažne stvari, uz smiješne brige i uz niske ambicije. A sloboda - neizmjerno blago, divni biser koji se ne baca pred svinje - služi samo zato da se čine dobra djela. (Josemaria Escriva)

- 12:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.42 sati ‘Ajoj Gospodine voli me, voli… da bar smireno mogu podnositi one Ti znaš koje!’ E ovo je bio pobožni uzdah dok đinasticiram na motomedu. Malo prije smo imali svetu misu koju je predvodio uzoriti p. Marko Matić. Svetu misu sam imao za kreposnog čovjeka znamo se iz Palme (BSI u Palmotićevoj). Zove se Davor Maček puno mi je dobroga učinio pa sam mu htio ovom svetom misom reći: hvala! A ovo sto tipkuljim na ajfon je preglednik dana ‘Glas iz krpa’ E i kaži šta ima? Imam sebe i svoje. Nemam ono što ne valja i one koji me ne podnose. Raduje me što će me večeras uraditi onaj kog mi Gospodin šalje. Samo ću vam kazat da me urađuje potpuno i cjelovito znat ćete da je to fiziomaher meštar Splićo. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Gospodine samo nahranjeni ljubavlju Tvojom možemo ljubiti neprijatelje svoje. Zato: voli nas voli…

- 09:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Čuj, Gospodine, riječi moje,
jecaje moje osluhni!
Osvrni se na glas mog prizivanja,
o Kralju moj i Bože moj,
jer tebe vruće zazivam!
--
Zorom ti već lijem molitve u nadi čekajuć,
jer ti nisi Bog kom je nepravda mila:
zlobniku nema boravka s tobom,
opaki ne mogu opstati pred tvojim pogledom.
Ps 5

- 09:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji je sveti zaštitnik Antun Padovanski, potugalski franjevac, propovjednik, crkveni naučitelj ('Doctor Evangelicus') i jedan od najpopularnijih svetaca u katoličkoj Crkvi i Crkvi u Hrvata. Rodio se 15. kolovoza 1195. u Lisabonu kao Fernando Martins de Bulhoes, potomak plemenite lisabonske obitelji. Kad mu je bilo 20 godina, stupio je u red regularnih kanonika svetog Augustina u Lisabonu, a zatim je prešao u samostan svetog Križa u Coimbri. Tamo je pomno proučavao Sveto pismo i djela svetih otaca, osobito svetog Augustina, što je za budućeg slavnog propovjednika bilo od najveće važnosti. Za svećenika je vjerojatno bio zaređen 1219. Zbog junaštva njihovih mučenika u Africi, zavolio je franjevce i stupio u njihove redove. HIiM

- 08:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kamenice za pojit blago (goveda, konji, magarad...) ispred Majorove štalice na Livodicma u Svilaji. (U toj štalici je rođena Isusova ovca)

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kristova euharistijska prisutnost počinje u trenutku posvete i traje tako dugo koliko traju euharistijske prilike. Krist je sav i čitav prisutan u svakoj prilici i u svakom njezinu dijelu, tako da lomljenje kruha ne dijeli Krista. (KKC)

- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


On sazda planine i stvori vjetar, otkriva čovjeku misao svoju, on tvori zoru i mrak, i penje se na vrh visova zemaljskih. Gospodin, Bog nad Vojskama, njegovo je ime. (Am 4, 13)

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.12 sati Evo nazvao sam staroga Rađu (tatica ima 89). Priča? Klasika… ako ti šta triba samo javi… A dođu mu ti njegovi. Bože blagoslov mu podaj. Haj zdravi i veseli bili!

- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


5.11 sati Ah sretan sam što je plod Modrava i ova raspetost (RBK = raspetost na bolesničkom krevetu) jer sve ovo dalo mi je znati da uspjelo nije ono što je dobro odrađeno pa su svi zadovoljni time. Uspjelo je ako je neizdrživom bolju zasoljeno.


- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.43 sati Hajmo radosno i razdragano u ovaj 13 - ti dan. 13-ti je sretan dan jer to je dan svetog Ante. Nastojmo se danas što više smijati (može i bez razloga). Dajmo svima na znanje dati danas se radujemo zbog 'sveca svega svijeta'. A vedrinom ćemo iskreno odsijevati ako ćemo hvaliti i slavit Isusa a Mariju primjereno častiti. Prvi korak je za koji minutić (Gospina krunica uz HKR) a onda samo nastavimo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže tko tebe udari po jednom obrazi okreni mu i drugi. Ma pustimo to! Realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.03 sati Bogu hvala za ovu blagoslovljenu nedjelju koja po sadržajima i kvaliteti spada među bolje i uspješnije kad je bilo sve regularno i normalno (p.s. kad sam mogao migati) A što? Bogu hvala što su daleko oni šašavci koji bi mi zabranili živjeti ako ne mogu migati. Gledaj danas: nisam bio na Cvjetnjaku - uopće nisam bio van jer moja je kuća samostan. Gdje su moja subraća… Kuća koja me obasipa dobrodošlicom, u kojoj je sve domaće, blisko i drago. Đinasticirao sam na motomedu koje su mi darovale moje Pečnik-ove. Čuo sam se i sa svojima u Solin (seka Iva) - ugodna priča je pala. Ah, kako je dobro kad je dobro… A i večers sam učinio olovkom zapis u blok (za spas rukopisa). Da vidim što? Aha to sam gledao đinstičare u Osijeku pa sam napisao: 'Bravo Ana Đerek' Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Istino! Svjetlo srca moga!
Izgubio sam se u zemaljštini
i sam sebi postao tama.
Zalutao sam i sjetio se Tebe.
Iza sebe sam čuo Tvoj glas
koji me zvao da se vratim,
ali jedva sam ga mogao čuti
od buke i nemira.
Pa ipak - evo me!
Vraćam se Tvom izvoru
vruć kao vatra, i bez daha.
Neka mi nitko ne brani.
Pit ću iz izvora
i tako svoj život spasiti.
Ja ne želim biti svoj život.
Sam od sebe živio sam naopako,
sebi sam smrt postao.
A sad sam oživio u Tebi.
(sv. Augustin)

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 14. 6. 2022. Gospodine u 11-tom smo tjednu kroz godinu a danas utorak kad je svagdan u evanđelju od nas tražiš… Ma čini nam se ipak pretešku stvar - da ljubimo svoje neprijatelje. Iskreno Gospodine to je nemoguća stvar. Hvala za riječi da budemo kao kiša koja pada dobrima i zlima da budemo kao sunce koja sve obasjava. Gospodine želja nam je biti kao sunce sve obasjavati. Prijatelje voljeti a neprijatelje smireno podnositi. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 5, 43-48)

- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.46 sati Hah, hvala Ti dobri Bože za onu Hercegovku koja mi je darovala comp - kojeg sam baš utrnuo. Jer sad bi trebao uz njegovateljicu ‘Lj’ učinit đir gelenderom hodnika pa ću đinasticirajući na motomedu složiti ‘Razmatranje uz mob’ (p.s. uz ajfon) 18.05 sati E Bogu hvala sad sam u potrebnom položaju. Šta ‘no kaže evanđelje (ponedjeljak)… Huh to je ono što je nemoguće! Je nemoguće je ne zgazit onoga koji ti iz čista mira opali pljusku. Nije to zbog boli nego: on da će mene?!! Pokazat ću ja njemu… Krv jurne u moždane. E ali pretpostavlja se da su vjernici uvijek sabrani. I da se neće rastresti zbog jedne pljuske. Da će zažaliti jadnog nasilnika jer očito je ugrožen kad se iživljava na meni (nemoćnom). Utjeha će mu biti da je unatoč svemu miljenik Kristov. I znat će da se takve ljude se voli ako ih se smireno podnosi. Divne su to kreposti, ah… Haj zdravi i veseli bili!

- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mt 5, 38-42


Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: ''Čuli ste da je rečeno: Oko za oko, zub za zub! A ja vam kažem: Ne opirite se Zlomu! Naprotiv, pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi. Onome tko bi se htio s tobom parničiti da bi se domogao tvoje donje haljine prepusti i gornju. Ako te tko prisili jednu milju, pođi s njim dvije. Tko od tebe što zaište, podaj mu! I ne okreni se od onoga koji hoće da mu pozajmiš.''
Riječ Gospodnja

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Lujo nije svak za bit vojnik Kristov - svak bi to rada bit. Al’ Krist kralj od svoji traži da ako dobije od koga trisku po obrazu da mu i drugi okrene.’ Ma šta dide a kad mi krv jurne u možđane…

- 07:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Hau baba Jako šta’ vo drago Isus traži od svoji? Ako ga niki plesne da ga ne zgazi nego mu dade da ga još pleska. 'Lujo tako kaže i toga se triba držat. Eto u tomen sam slabi čovik.'

- 06:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.06.2022., nedjelja


- 17:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Puše vjetar sa Svilaje… zavija, cvili i priča: Rasti, rasti kad narasteš ugledat ćeš u kapljici znoja: po ljubavi se susreće Ljubav koja te neće dati jer će po tebi htjeti učiniti nešto korisno za sve. Hah, a pomislio sam nadahnuće imam:(

- 17:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Oho Gospe Sinjska, Vlaška Alkarice dok svijetliš podno Svilajice znamo da nas ima Isusovih i tvojih Hvata - Vlaja - Ogorana.

- 17:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.14 sati ‘Srce Božansko Isusa…’ Aha je bila je krunica Božjeg milosrđa uz HKR. A onda je pohrlio i onaj berekin: Haj na web Isusova ovco! A što? Ček, ček jel’no se ovih dana dovršava 19 godina raspetosti (RBK = raspetosti na bolesničkom krevetu). E bilo je to 27. 6. 2003. Tad je počelo. Koliko se sjećam ovih smo dana iskopavali septičke jame na Modravama. Ne mogu zaboraviti onu kapljicu znoja što mi se sa vrela čela spustila na vrh nosa. Eto to je ta Modravska kapljica u kojoj se vidjelo sve! Sad u četiri je tu njegovateljica ‘Lj’ vjerujem s kavom. A comp i kava - to ide. Osim toga čut ću se sa svojima u Solin (seka Iva). Bit će kave srrrk… a ćakula-bakula će poteći i teći, teći… Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska Vlajina si naša da nam pomogneš da ne zgazimo onog tko nas plesne.

- 17:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


12.57 sati ‘Anđelko ti imaš jako izgrađen duhovni život. Pomoli se za me!’ Eto tako sam napisao olovkom u blok. A tako sam i rekao krepošću urešenom Anđelku kad me ubacivao u ‘krpe’. Bila je i navratila naša nova pastirica s. Andrijana i obećala me se sjetit u brevijaru pa sam je i blagoslovio. Kako je naša pastirica s. Natalija doma. Morat ću se sam samcat obračunat sa beštijom koronom i svakim drugim zlom. Reci ću Zdravomariju Alkarici da naredi Zlu: biš' ća od svetoga! Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Smatram da je jako važno naviknuti se na ovu krepost, ili nastojati postići od Gospodina istinsku poniznost, jer otud mora i doći. Istinski ponizna osoba mora zaista željeti da do nje malo drže i da je progone i osuđuju bez krivice, čak i u teškim stvarima; jer ako hoće nasljedovati Gospodina, u čemu može bolje nego u ovome? (sv. Terezija od Isusa)

- 12:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 12:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Daj, Gospodine, da iz našeg srca provre nada kao izvor žive vode, vode koja će u svom nemirnom toku ponijeti naše želje i našu snagu. Daj da provre nada iz naše tame kao val svjetla da obasja naš duh da se zadivi nad čudesnim Božjim djelima. Daj da provre nada iz našeg siromaštva kao neizmjerno bogatstvo darovano
siromasima, koji pružaju svoje prazne ruke prema Tvojem preobilju. Daj da iz naše razdjeljenosti provre nada, nada mira i jedinstva, koja će po našoj ljubavi nadići podjele i osjetljivost. Daj da iz naše nesigurnosti provre nada, nada oslonjena na vjeru, kojom ćemo djelovati sigurni, jer u Tebi imamo moćni oslonac. Daj da provre nada iz naše nadvijenosti nad sebe, kao otvaranje drugima, da nas izvede iz tamnice našeg sebičnog "ja", šireći prostor našeg bića. (Jean Galot)

- 12:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Slušajući svetog Bernarda dok je zanosno propovijedao o Presvetom Trojstvu, pobožna je žena uzdahnula: 'O kako bi sretna bila da znam tako o Trojstvu govoriti.' A on će njoj: 'A kako bi tek sretan bio ja da Presveto Trojstvo znam ljubiti kao ti.'

- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


9.42 sati Tajna života se ljubavi krije - al’ raspetoj. E ovo sam htio krenuti sa preglednikom dana ‘Glas iz krpa’ prije središnjeg događaja - svete mise. Da, da ljubav je sveee - ali raspeta. Isus Krist je ljubav po mjeri čovjeka 10.58 sati E sada poslije svete mise đinsticirajući na motomedu da kažem sadržaj ćakule-bakule s Gospodinom. Rekao sam himan Duhu Svetom i zahvalio jer je zbilja velikodušno darežljiv prema meni (svojoj ovci). Poslije desetak i više godina konačno umijem govoriti Hrvatsku da me se razumije. A jer 'sedam darova sedam razdaje’ uvjeren sam da će dati da opet govorim Engleski i Talijanski. Hvala Mu što me 'u nemoćnima tjelesnim potkrepljuje bez prestanka’ po meštru Splići. Hvala Mu što je od mene (svoje ovce) ‘otjerao dušmana’ i porod dušmanski. Zahvalio sam Mu što mi je dao ‘postojani mir’. Hvala Gospodinu sto je nas Svoje učinio međusobno bliskima - to je srodstvo do kojega trebamo držati. Oh Bože jedan si u Boštvu a troj si u Trojstvu. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 09:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Tajna života, tajna života,
samo u ljubavi se krije.
Tajna života, tajna života,
onima koji se vole,
onima koji se vole,
samo onima koji se vole tajna nije..

- 09:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Tajna života samo u ljubavi se krije…


Župna crkva svete Trojice u Splitu (Poljud)

- 09:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Pljusne li te tko po desnom obrazu ti nipošto nemoj njega lopatom po drugom.

- 08:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Euharistijskim slavljem mi se već pridružujemo nebeskoj liturgiji i unaprijed kušamo vječni život, kada Bog bude sve u svima. (KKC)

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


O Bože, ti si Bog moj:
gorljivo tebe tražim;
tebe žeđa duša moja, tebe želi tijelo moje,
kao zemlja suha, žedna, bezvodna. (Ps 63)

- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Hvaljen Isus i Marija, pater Luka.
Šaljem Vam jedan mali bon *103*… #
Lijep pozdrav i Božji blagoslov
- Hvala lipa za bonbon! O srca p. Luka

- 07:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.08 sati Hajmo uhvatimo zalet jedan, dva, tri… i skočimo u nedjelju Presvetog Trojstva (12. 6. 2022.). A to je svetkovina - znači feštaaa! Od srca, snažno iz petnih žila kroz sve događaje i susrete u ovome danu hvalimo i slavimo Isusa a Marinu primjereno častimo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni Otac ljubi Sina, Sin uzvraća Ocu ljubav a to strujanje ljubavi među njima je Duh Sveti koji nas potiče da realiziramo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Tko je taj Trojedini Bog, koji nas je stvorio, otkupio i spasio? To je najdublja i najveća tajna naše vjere, tajna intimnoga Božjeg života. Svojim umom to ne možemo dokučiti ni shvatiti, jer je Bog neizmjerno veći od nas i našega razuma. Bog je oduvijek Otac i oduvijek ljubi Sina neizmjernom ljubavlju. Otac i Sin se oduvijek ljube neizmjernom ljubavlju. Iz njihove neizmjerne ljubavi proizlazi treća božanska osoba Duh Sveti. Upravo ta njihova međusobna ljubav, taj izljev njihove ljubavi je Duh Sveti koji proizlazi od Oca i Sina od sve vječnosti. Intimni se, dakle, Božji život sastoji u neprestanom darivanju. Otac se daruje Sinu, a obojica Duhu Svetomu. Tri su različite zasebne osobe, ali je jedna neizmjerna narav, jedna božanska punina, jedna svemoć, što posjeduju sve tri božanske osobe. Savršeno i najuže jedinstvo i stvarno trojstvo. Teško je razumjeti trojstvo i jedinstvo, ili bolje, ne može se dokučiti. Jedino preostaje našem razumu pri promatranju velike tajne Trojstva zavapiti: "Vjerujem Gospodine! Pomozi moju nevjeru". (fra Petar Ljubičić)

- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati ‘Duše Sveti daj mi ideju o čemu ću?’ Eto to sam večeras (subota) napisao olovkom u blok (za spas rukopisa). Rekao bih Duha Svetoga doživljavam kao bliskog i dragog prijatelja. Nisam opterećen titulama, premda znam da On svevišnji, svemogući Bog. Ali baš zato jer je blizak i drag On je moj. Ponirući u otajstvo Boga spoznaje se Bog ljubav! Takvo mi je iskustvo a tako kaže i dogmatska teologija. Kad te obuhvati Božja ljubav onda shvaćaš da ima Onaj koji ljubi (Otac) i Onaj koji je ljubljen i uzvraća ljubav(Sin) i ima to nekakvo strujanje među Njima - ta 'vibra' je Duh Sveti. Bog je savršenstvo - trojstvo u jedinstvu - Bog je ljubav. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 13. 6. 2022. Gospodine a danas 13 - tog lipnja spominjemo se 'sveca svega svijeta' svetog Antuna Padovanskog prezbitera i Crkvenog naučitelja. U evanđelju slušamo provokativne riječi. Kažeš: 'Pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi.' Gospodine a nama jurne krv u moždane pa bi mi njega najradije lopatom po drugom obrazu. A što ćemo Ti pričat? Oprosti zbog duhovne zapuštenosti. Podaj nam milost da poradimo na higijeni vlastite duše. Molimo Te daj da shvatimo da se ne živi od izvojevane pravednosti nego od Tvoje ljubavi. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 5, 38-42)

- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.55 sati E dogovorio sam s njegovateljicom ‘Lj’ da ću u 18 sati đinasticirati na motomedu. Što pak znači i slagat ću i večernje ‘Razmatranje uz mob’ (p.s. uz ajfon) tipkuljeći po ajfonu osvrt na evanđelje (nedjelja) … Aha to ono jedan, dva, tri… E sjetio sam se u Krapinskim Toplicama župno zvono crkve Presvetog Trojstva mi je godinama pričalo što je Presveto Trojstvo. To je Bog u Sebi. Njegova najnutanija bit je trojstvena Ljubav. Najčešće pamtimo da je Bog ljubav. E ali da bi ljubav bila treba biti onaj koji ljubi (Otac) onaj tko je ljubljen i uzvraća ljubav (Sin) i imamo to strujanje ljubavi između njih a to je Duh Sveti. To strujanje ili tu ‘vibru’ doživljavamo kad smo duhom uzvišeni. Oh, jedan u Boštvu a troj si u Trojstvu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Iv 16, 12-15


Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu
U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: ''Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi. No kada dođe on - Duh istine - upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi. On će mene proslavljati jer će od mojega uzimati i navješćivati vama. Sve što ima Otac moje je. Zbog toga vam rekoh: od mojega uzima i - navješćivat će vama.''
Riječ Gospodnja

- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo vojnik Kristov zna daj naježe shvatit najjednostavnije. Daj dragi Bog u sebi Tri u Jedan. To se shvaća tako da se u konobi natoči bukara tri u jedan pa se kuša.’ Dide šta ako skula nima konobe?

- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Oj baba Jako reci de svome mili. Kakoj to dragi Isus Bog, undaj Otac Bog a i Duv Sveti je Bog. ‘Ajme Lujo nisan pomuzla kravu. Kad pomuzen unda ćemo o tomen.’

- 06:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

JEDAN, DVA, TRI – I TO JE SVE, Palma, 15. lipnja 2003.


Sve počinje s: jedan, dva, tri… Sve boje se svode na tri osnovne. Sve ima dubinu, širinu i visinu. Sve početak, sredinu i kraj. Sve teče iz prošlosti u sadašnjost, prema budućnosti. Trojstvo je u svemu. Čovjek je duh, duša, i tijelo. Ima razum, volju i osjećaje. Stvari pravilno shvaća odgovarajući na trostruki upit: Što? Kako? Zašto? Mudro govori kad riječi prosije kroz tri sita: istinitosti, korisnosti i ljubavi. Trojstvo poziva na suptilno življenje – na izbjegavanje jednodimenzionalnosti, pristranosti i površnosti. Trojstvo je najsavršenije jedinstvo množine i njen najjednostavniji oblik. Bog je Presveto Trojstvo.

- 06:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Presveto Trojstvo (knev)


Presveto Trojstvo je Bog u sebi. A Bog je savršena ljubav! 1. Onaj koji ljubi (Otac) 2. Ljubljeni (Sin) 3. Strujanje ljubavi među njima (Duh Sveti) (knev Presv. Trojstvo)

- 06:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.06.2022., subota


- 17:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne skrivaj lica svoga od mene!
Ne odbij u gnjevu slugu svoga!
Ti, Pomoći moja, nemoj me odbaciti!
Ps 27

- 17:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bog je utjelovljenjem u Kristu pokazao najveću ljubav prema čovjeku i zbog nje prihvatio sva ljudska svojstva, slabosti i samu smrt. Istina, Isus Krist nije došao na svijet da umre, nego da ljude ljubi i spasi. Ali, kada su se na Njegovu putu ispriječile prepreke, nije zastao i okrenuo se nazad, nego je pošao na križ i u smrt da spasi ljude. Sablazan je Božje patnje sablazan nesebične ljubavi koja prihvaća čovjeka kakav jest, da bi ga učinila Sebi sličnim. Bog je u Kristu uzeo na Sebe ljudske slabosti i grijehe sa svim njihovim posljedicama, da bi oslobodio čovjeka od njih. Jednostavno, preuzeo je ljudsku sudbinu da bi je pretvorio u Svoju. (Ljudevit Rupčić)

- 17:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Oh, Ljubavi, Ljubavi jel’no Otac ljubi Sina a Sin Ocu uzvraća ljubav?! Ljubavi, Ljubavi a tko mene ljubi??? Mene 'vibra'?! 'Vibra' me ljubi! Šajla - la - la…

- 17:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


15.11 sati Bez alata nema ni zanata! Ne znam otkud mi ova? A valjda jer na ajfon na koji ovo tipkuljim sam maloprije imao krunicu Božjeg milosrđa uz HKR. E a onda je pohrlio i onaj berekin: Haj na web Isusova ovco! Ah a što? Eh da sam, da sam, da sam… pjesnik i razumijem se u slova pisao bih kako velik plod će dati raspetost ova (p.s. Plod je ‘puno lipi stvari’) Haj, zdravi i veseli bili!

- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska kraljice Nebesa i roda Hrvatskoga. Majko ljubavi Sin tvoj postoji da Ocu ljubav uzvrati. O Gospe Sinjska budi uz nas!

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


O Bože, Stvoritelju i Oče svega života, Ti si nam darovao vremeniti život, da u njemu rastemo i usavršujemo se. Ti si nam ga predao u našu ruku, da ga ispravno vodimo, i jednoć ćeš od nas tražiti račun, što smo od njega učinili. Ali, Ti si nam darovao i jedan drugi život. Budi se u onaj čas koji je odredila Tvoja milost, prije svjedočanstva Tvoje objave. Dolazi iz vječnosti, i Duh Sveti, Životvorac, stvara ga u nama. I ovaj si život predao u našu ruku. Možemo ga dostojno živjeti, ali i rasipati; možemo se truditi da raste i sazrijeva, ali ga možemo i zanemariti i upropastiti. I jednoć ćeš od nas tražiti račun, što smo od njega učinili. Daj da uvijek budem svjestan, o Gospodine, da je ovaj sveti život u meni. Daj da znam da je stvarniji od svakog vremenitog života. Daj da osjetim njegovu božansku dragocjenost, u kojoj je posljednji smisao novoga života. (Romano Guardini)

- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


13.03 sati Huh, ne mogu pročitat što sam olovkom u blok bio napisao. A valjda Bog je: jedan, dva, tri. … A onda sam posve jasno vidio istinski identitet naše pastirice s. Natalije. Ta naizgled (samo naizgled!) krhka časna sestrica je u najdubljoj svojoj biti moćna kraljica Hrvata. Ta istina o njoj se ugledava čim uzdigne križ Kristov (i u srcu ga ima). To odmah uzbuna u redovima tame i zla, bolest i bolešćina je ugrožena, kuga i korona bi rada da ih zemlja proguta. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Kamenice za pojit blago (goveda, konji, magarad...) ispred Majorove štalice na Livodicma u Svilaji. (U toj štalici je rođena Isusova ovca)

- 12:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


11.56 sati A šta? Meštar Splićo je malo prije uradija Isusovu ovcu. A sada da ne bi bio u 'leru' idem dalje. Kazat koju bi valjalo za preglednik dana 'Glas iz krpa'. I šta ima? Jutros je prva bila terapija No 2 (uradba meštra SpiĆe), pa je bila terapija No 1 (sveta misa), pa opet terapija No2 (uradba meštura Spliće). Eto danas neće biti terapije No 3 (ćakula-bsskula s mojim Pečnik-ovima uz kavu)… Bit će bolje, bit će bolje. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Oslobađaj se stvorenja dok ih se posve ne oslobodiš. Jer, kako daže sv. Papa Grgur, đavao ništa ne posjeduje na ovom svijetu i gol dolazi u borbu. Ako se odjeven boriš s njim, brzo ćeš biti na zemlji, jer će te imati za što uhvatiti. (Josemaria Escriva)

- 11:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Gospodine moj i Bože moj. Ti si došao da ozdravljaš ranjena i tjeskobna srca. Da ozdravljaš bolesne i nemoćne, da utjehu daješ malenima i krov nad glavom nezaštićenima. Ti koji nisi imao gdje glavu nasloniti, dopusti nama da se naslonimo na tvoje grudi. Ljubavi naša i živote naš. Snago naša i mire naš, zdravlje naše i sva nado naša, u Tebi nam Bože sva naša milina. U Rane nas Svoje stavi, Srcu Svome i Srcu svoje Presvete Majke Marije nas posveti. Tebi se potpuno predajemo. Čitavim svojim bićem. Sve što smo bili i što ćemo biti, utapamo u Tebe. Predajemo Ti svoje tijelo, psihu, dušu, duh, svoje planove, voljene, prošlost, sadašnjost i budućnost, te sva materijalna dobra svoja. Zazivamo Tvoju presvetu Krv na sebe, a Voda iz Tvog boka neka nas čisti od svih grijeha. Stavi svoju Trnovu Krunu oko nas, da nas štiti od svih navala sotonskih, da snagom Tvojom sada možemo klicati: evo križa Gospodnjega, bježite sve stranke protivnikove, pobjedio je lav iz plemena Judina, korijen Davidov!” Nakalemljeni na trsu Tvome daj da za Vječnost rađamo dobrim plodovima. Moleći i služeći u vremenima koja su pred nama, za Tebe i bližnje, do onog Svetog časa kad se budemo gledali oči u oči! … Amen (Zlatko Sudac)

- 09:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Bog je: jedan, dva, tri - i to je sve!

- 09:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Umnažanje kruha u pustinji za Isusa je divna prilika da progovori o kruhu života, tj. o Euharistiji, o Svetoj pričesti. Govori o Svome tijelu i Svojoj krvi, tijelu koje će On predati za nas, da bismo živjeli, krv koju će proliti za nas, da bismo bili spašeni od zla i grijeha. (Milivoj Bolobanić)

- 09:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Zahvalan sam Gospodinu što sam ove godine raspetosti na bolesničkom krevetu bio u metafizičkom vrutku Modrava. U kom se isprepliću život i smrt, ljubav i mržnja, smisao i besmisao. Iz kotla tog vrenja svjetlo je nadvladalo noć bit će svega - i više…

- 09:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah kako je dobro s Kristom raspet biti… sms knev KORACI


Presveto Trojstvo je Bog u sebi. A Bog je savršena ljubav! 1. Onaj koji ljubi (Otac) 2. Ljubljeni (Sin) 3. Strujanje ljubavi među njima (Duh Sveti) (knev Presv. Trojstvo)

- 09:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


1.27 sati Tup, tup… Luda glavo kako se ne možeš sjediti … koja se toliko žrtvovala za tebe!!! HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže: Besplatno primiste besplatno dajte. Hajmo besplatno realizirati: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.04 sati ‘Oh, Bože vodi kud htio bi Ti - a meni si to dao znati.’ Eto taklo sam olovkom napisao u blok (za spas rukopisa) Samo da kažem meštar Splićo je uporno izvrstan. To mi je neprevarljiv znak da ga Gospodin šalje svojoj ovci (meni). Također su oznake 1. Ne žuri mu se 2. Nikad mi otvoreno ne kaže da je on taj u kojeg ću profunkcionirati. 3. Uradbe su spiritualno - fizikalne (umjereno naglašeno spiritualne) 4. Jako je ljubazan sa Zagorcima : ) Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Isus otvoreno govori o nagradama i kaznama koje će zateći ljude prilikom dolaska Kraljevstva nebeskoga. U isto vrijeme dolazak Kraljevstva nebeskog je i sud i proslava. Isus isto tako često naglašava kako je Bog velik i milosrdan i kako je Njegova strpljivost s ljudima velika, ali i govori o tome kako Božja strpljivost nije beskonačna. Isus potiče ljude na što bržu odluku, što ranije odlučivanje u svome životu kako bi iz dana u dan očekivali, bez straha, susret s Njim, u dan kada ponovno dođe. Njegov poziv je poziv na drugačiji život. Isus poziva na obraćenje, poziva na davanje drugačijeg smjera svome životu. (fra Petar Ljubičić)

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 12. 6. 2022. Gospodine danas je svetkovina Presvetog Trojstva. A to je Tvoja bit Gospodine - koja je tajna. Od tajne trojstvene ljubavi se živi. Hvala Ti što je bit Tvoje ljubavi da Otac ljubi Sina, Sin uzvraća Ocu ljubav. A to strujanje ljubavi je Duh Sveti. Molimo Te Gospodine ražari nam ljubav prema Sebi da bude žarka koliko je duboka tajna Trojstvene Ljubavi. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Iv 16, 12-15)

- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.35 sati Ma baš i to slaganje librića nije baš 'šala mala'. Hajmo dalje čekajući uradbu meštra Spliće valjalo bi se osvrnut na evanđelje (subota)… Aha ‘Besplatno primiste besplatno dajte’ Drugačije kazano budi kao korito rijeke svu vodu što prima daje dalje - da bi bila protočna rijeka (a ne močvara) Ah, da mi je biti rijeka, rijeka! Po svuda teći i svima reći Isus vodi pravoj sreći. Tako nekako ide… Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mt 10, 7-13


Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
U ono vrijeme: Reče Isus apostolima: ''Putem propovijedajte: 'Približilo se kraljevstvo nebesko!' Bolesne liječite, mrtve uskrisujte, gubave čistite, zloduhe izgonite! Besplatno primiste, besplatno dajte! Ne stječite zlata, ni srebra, ni mjedi sebi u pojase, ni putne torbe, ni dviju haljina, ni obuće, ni štapa. Ta vrijedan je radnik hrane svoje. U koji god grad ili selo uđete, razvidite tko je u njemu dostojan: ondje ostanite sve dok ne odete. Ulazeći u kuću, zaželite joj mir. Bude li kuća dostojna, neka mir vaš siđe na nju. Ne bude li dostojna, neka se mir vaš k vama vrati.
Riječ Gospodnja

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


Dide kako to ti sve šta imaš kuda nije tvoje. Jedva čekaš da dadeš kome triba? 'Lujo vojnik Kristov je ka rika Cetina, vodu koju prima daje dalje da bi tekla.'

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Oho ho baba Jako na tebi se more vidit da su te načinile riči dragog Isusa: Bresplatno ste primili i bresplatno dajte. 'Lujo ujti Gospinu ružarju.'

- 07:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.06.2022., petak


Dušu ne čine savršenom ni milosti, ni nadahnuća, ni zanosi, kao ni druge darovane milosti, nego samo nutarnje sjedinjenje moje duše s Bogom. Darovi su samo nakit duši, ali oni ne čine ni njen sadržaj ni njenu savršenost. Moja svetost i savršenost počiva na uskom sjedinjenju moje volje s voljom Božjom. Bog nikada ne čini nasilje našoj volji. O nama ovisi, da li ćemo prihvatiti Božju milost ili nećemo; da li želimo s njom surađivati ili je proigrati. (sveta Faustina Kowalska)

- 16:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Čovjek je stvoren na sliku Božju i stoga je pozvan u ži­votu ostvarivati divna Božanska djela. Pozvan je oko sebe širiti dobrotu, jer je Bog dobar. Čovjek treba živjeti ljubav, jer Bog je ljubav. Treba oproštenje i pozvan je praštati, jer Bog je samo milosrđe.
Pozvan je biti mirotvorac, jer Bog je naš mir. I upravo su te stvarnosti dobrote, ljubavi, radosti, mira, znatno dublje i potrebnije čovjeku nego ma­terijalni kruh. Isus želi nahraniti ljude tom dubokom, traj­nom hranom. Hoće nam darovati novo srce, novu dušu, srce koje će biti sposobno ljubiti, nadati se i praštati. Bit će to duša koja će biti otvorena za druge. Kada su ipak Židovi nešto shvatili od ovoga što im je Isus govorio, onda su zamolili Isusa da im dade takvog kruha, kruha za život vječni, kruha novoga života. I tada Isus do kraja razotkriva tajnu svoje osobe. U biti, On je taj kruh. Isus je naš put, istina i život. Doći k Isusu znači živjeti, nahraniti se njegovim životom, onim što je Isusu bila hrana, tj. volja Očeva. Samo to može utažiti životnu glad svakog čovjeka. Tada je čovjek zaštićen od praznina i besmisla koji prijete njegovim danima, zaštićen od nasilja i mržnje, zaštićen od one smrti koja je gora od tjelesne. (Milivoj Bolobanić)

- 16:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.11 sati Aha bila je krunica Božjeg milosrđa uz HKR. Pa je onda pohrlio i onaj nesmiljeni berekin: Haj na web Isusova ovco! A što? E baš vidim na facebook: ‘Čudo u Šutkovcu! Mladić prohodao kod fra Ive Pavića!’ Bogu hvala! Znam da ću i ja kad bude Božja volja. Znam i to da mi je ovo 'nemiganje' darovano s razlogom. Stvara se izvjesni duhovni potencijal potreban za poslove koji me čekaju. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Alkarice i majko Gospe Sinjska milostiva milosrđe tvoje teče ko' Cetina. Samo daješ, daješ i ne umoriš se nikad.

- 16:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


13.07 sati ‘Zgodna je povezanost Ogoranca Luke Rađe koji je djed pradjeda Isusove ovce sa imenom Splitskoga Hajduka.’ Tako sam olovkom napisao u blok (za spas rukopisa)… I danas je sred sobe bio bljeskovit prasak 'vruuum'! Kad što? A to naša pastirica s. Natalija uzdignula križ Kristov i u mahu se preobrazila u svoj zbiljski lik. Ustvari ona je sjajem odjevena, suncem ogrnuta kraljica Hrvata. Od koje bježi i nestaje sve što od Zloga je: svaka nevaljalština i tmina, bolest i bolešćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.48 sati Haj može sada poslije svete mise osvrt na ovaj petak (10. 6. 2022.) A što? Samo znam bude li do kraja ovako protjecao ovaj dan bit će fenomenalan. Uronjen u ambijent bliskoga moga-Gospodnjega. O kako žalim one siromahe koji trebaju napakostiti sretnome da sami pokušali biti sretni. I ti siromasi - tuđinci se pretsavljaju kao moji - oh Bože zar moji mogu biti tako nesretni. E kako đinasticiraš na motomedu kaži koju svakodnevnu. Ah, ma u biti što ja imam tima? Posve normalno živim, svojim poslom se bavim. Krist Gospodin me prihvaća i ljubi. Ta Isusova ovca sam. A da me Krist nevjerojatno ljubi znam jer mi šalje prave ljude - među njima je i meštar Splićo koji će me i večeras uraditi. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #


20. XII. 1870. Obavijest glavaru Ogorja Donjega (a glavar je Luka Rađa, djed pradjeda Isusove ovce) da treba uhvatiti hajdučku družinu na čelu s 'nikim Šimićem' (p.s. hajduk Andrijica Šimić po kome je ime Splitskom 'Hajduku'). 'Veliki je dar određen tkobi uhvatio mertva ili živa gore napomenuta Šimića a također i njegovu družinu.' (Preuzeto: www.jimradja.com)

- 09:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Ako si Kristov sve što imaš je da da'š. Kao korito rijeke: vodu koju prima daje da bi tekla.

- 09:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #


„Misa je istodobno i nerazdruživo žrtveni spomen-čin kojim se ovjekovječuje žrtva križa, i sveta gozba pričesti Tijelom i Krvlju Gospodnjom. No, sve je slavlje euharistijske žrtve usmjereno prema najdubljem jedinstvu vjernika s Kristom po pričesti. Pričestiti se znači primili samoga Krista koji se prinio za nas.“ (KKC 363)

- 07:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Svatko neka bude brz da sluša, spor da govori, spor na srdžbu. Jer srdžba čovjekova ne čini pravde Božje. Smatra li se tko bogoljubnim, a ne obuzdava svoga jezika, nego zavarava srce svoje, isprazna je njegova bogoljubnost. (Jak 1, 19-20.26)

- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah kako je dobro s Kristom raspet biti… sms knev KORACI


Mnogi su razbijali glavu: tko je Bog u sebi. O sebi je rekao i čovjek je uspio razumjeti da je Bog trojstvena ljubav: Otac ljubi Sina, Sin Ocu uzvraća ljubav a to strujanje ljubavi je Duh Sveti. Bog je tajna. A od tajne se živi. (knev Presv. Trojstvo)

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.15 sati Pozdrav! HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Tu su: moja baba Dota, njena kćer Iva, sin Luka i sin Ivan svi su 'prešli' moj otac ne. Od srca p. Luka

- 07:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni trajno pitanje Isusovih je kako se više i više Isusu predati. Ne odustanimo ipak realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 07:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Reci mi, nije li život zapravo igra:
igra što je znaju svi narodi i vremena sva, igra skrivača.
Znam i tko se igra:
Sad se Bog skriva i čovjek ga traži.
Sad čovjek se skriva i Bog ga traži.
Kako će svršiti igra? I to znam:
Naći će jedan drugoga.
Anđeli će - čuo sam u povjerenju -
skandirati čitavu vječnost:
„Homo ludens - čovjek igrač,
slika Božja - imago Dei“.
(Ivan Golub)

- 07:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 11. 6. 2022. Gospodine a danas u subotu, 10-tog tjedna kroz godinu spominjemo se svetog Barnabe, apostola. U evanđelju koje slušamo učinile su nam se zgodne Tvoje riječi: ‘Besplatno primiste, besplatno dajte!’ Nema se što za reć Gospodine svaka je na mjestu. Oprosti što smo koji put sitne duše pa se pokušavamo okoristiti. Molimo Te podaj nam milost shvatiti da smo kao korito rijeke: vodu koju prima daje dalje da bi bila rijeka. Sve što imamo nama je dati drugima da bi bili ljudi. Daj nam uvijek protočni biti, uvijek teći. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 10, 7-13)

- 07:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.02 sati E dan je trunku bija drugačiji pa nije urađeno jedno ‘Razmatranje uz mob’. Bacija sam oko na web župu da vidim evanđelje (web counter kaže 95) da znam što ću olovkom napisati u blok. I evo što sam napisao: ‘Pitanje svih pitanja je kako biti skroz, naskroz - potpuno Božji?’ Eto to sam napisao. Drago mi je spoznati da još ima toga gdje nisam dao Gospodinu da vlada. Vrlina je spoznaja da sam još oho ho od potpunog predanja Gospodinu. Želja mi se što potpunije izručivati Bogu u ruke i da trajno imam potrebu više, više… se predat Bogu u ruke. Eh, pa savršenstvo je biti svjestan svoga nesavršenstva. A sveci su raskajani razbojnici. Eto da kažem danas (četvrtak) smo na kućnoj terasi imali izgrađujuću ćakulu-bakulu moje Pečnik-ove i Isusova ovca - a to sam ja. Večeras je tu ovcu uradija meštar Splićo u svojoj maniri - u totalu potpuno i cjelovito. Zbilja svaka mu čast Bog ga blagoslovio. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mt 5, 27-32


Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Čuli ste da je rečeno: Ne čini preljuba! A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda ženu, već je s njome učinio preljub u srcu. Ako te desno oko sablažnjava, iskopaj ga i baci od sebe. Ta bolje je da ti propadne jedan od udova, nego da ti cijelo tijelo bude bačeno u pakao. Ako te desnica tvoja sablažnjava, odsijeci je i baci od sebe. Ta bolje je da ti propadne jedan od udova, nego da ti cijelo tijelo ode u pakao. Rečeno je također: Tko otpusti svoju ženu, neka joj dade otpusnicu. A ja vam kažem: Tko god otpusti svoju ženu - osim zbog bludništva - navodi je na preljub i tko se god otpuštenom oženi, čini preljub.« Riječ Gospodnja

- 07:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


‘Lujo tribaš sve na miru uzimat. Ni prikoviše dobrote ni prikoviše lipote.’ Dide nije prikoviše šta san tvoj mile, pa san mile babe Jake, Neke, Cole, Dote, Buće, Kokolezuše, Bakuše, Prljuše…

- 07:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


‘Lujo zlato bakino: štaj dobro - dobroj! Štaj lipo - lipoj! Samo tribaš pazit da te ne privari priko mire dobrote i lipote!’ Huh baba Jako kakoj dobar kukuruz štas' za me ispekla.

- 06:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.06.2022., četvrtak


Evo, Gospodine, ovaj dan polako završava. Hvala Ti na svemu što si danas učinio za mene. Oprosti mi za grijehe koji su povrijedili Tebe i moje bližnje. Pomozi mi, Gospodine, da oprostim svima koji su mi nanijeli nepravdu. Daj mi svoju zaštitu da u miru mogu noćas počivati. Tebi povjeravam svoj život.

- 16:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Lojola zovi, samo zovi Hrvatski vitezovi spremni čekaju


Lojola viteže zovi samo zovi i Hrvatski sokolovi u sebi nose živu žeravicu želje za Krista i Gospu sve učiniti pa i život dati.

- 16:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.12 sati Aha je bila je krunica Božjeg milosrđa uz HKR. A onda je pohrlio onaj nesmiljeni: Haj na web Isusova ovco! A što? Ah, pa da moje Pečnik-ove će u pohode doći. Hvala Ti hvala Kriste za njih. Haj , zdravi i veseli bili!

- 16:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Na svakom koraku života prijeti mi pogibelj. Sve se urotilo protiv moje duše, da je zauvijek upropasti. Jaki izbavitelju sv. Ante, izbavi moju dušu od svih pogibelji. HIiM

- 16:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ah kako je dobro s Kristom raspet biti… sms knev KORACI


Mnogi si razbijali glavu: tko je Bog u sebi. Uspjeli su razumjeti Bog je trojstven: Otac ljubi Sina, Sin Ocu uzvraća ljubav a to strujanje ljubavi je Duh Sveti. Bog je tajna. A od tajne se živi. (knev Presv. Trojstvo)

- 16:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Budi posve Božji jer Bogu su draži radikalni nego razlomci.

- 16:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska pitali bi te jer naše si čeljade. Kaži Gospe šta učinit da nam milost Božju ništa ne ukrade. Podsvilajska majko budi uz nas.

- 16:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


12.45 sati ‘Ma zašto je meni ovako dobro?’ Evo to sam olovkom napisao u blok (za spas rukopisa) A stvarno mi je dobro (makar nemigam) Pa to i nije neko čudo ako sam vlasništvo Krista Gospodina. Ovca - ovca ali Isusova ovca! … A onda se soba ispunila sjajem kad je naša pastirica s. Natalija uzdignula križ Kristov u mahu se preobrazila u svoj istinski lik. Ona je najdubljoj svojoj biti kraljica Hrvata od koje bježi sve što od Zloga je, svaka bolest i bolesšćina, kuga i korona. Haj, zdravi i veseli bili!

- 15:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Daj mi, Gospodine, u ovome progonstvu, kruha boli i suza, za kojima čeznem više nego za obiljem svih naslada! (sv. Anzelmo Canterburyjski)

- 12:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.44 sati Dok nogama okrećem pedale ove naprave koja se opako doima kao giljotina ali je dobroćudni motomed (kog su mi kupile moje Pečnik-ove). Valjalo bi kazat koju za nas preglednik dana ‘Glas iz krpa’. E i kaži šta dana ima? Baš smo mi Isusove ovce imali svetu misu. Koju nam je predvodio ‘čovik od komada' - p. Marko Matić. A inače danas nam u kući baš svijetli jer s nama su pastirica s. Natalija i krepošću urešeni Anđelko. Poslije podne u pohode Isusovoj ovci će doći moje Pečnik-ove. Na kućnoj terasi ćemo uz kavu učinit našu ćakulu-bakulu. A pred večer će doći ‘čovik i po’ pa fiziomahersku uraditi tu ovcu - naravno radi se o meštru Splići. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 12:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ne uznemirujte se ako odmah ne možete provesti odluke koje ste donijeli. Zna dragi Bog što nam najviše treba pa nas vježba u nepouzdanju u sebe, u poniznosti i potrebi da se molimo. Ne smijete pasti u malodušnost, nepouzdanje, duhovnu potištenost. Ako nemate one gorljivosti, onog elana koji biste željeli, htjeli - ponizite se i priznajte da ste ništa, da ne možete ništa, da ništa ne zaslužujete i da ste dostojni kazne. Poslije takve poniznosti, bacite se u naručje Božje i prikažite ljubav Božanskog Srca umjesto sebe. (fra Ante Antić)

- 12:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bez molitve bit ćemo kao odrezani od božanskog života u nama, koji leži negdje duboko zasut nanosom naših misli i osjećaja koji viču, galame i nadmeću se. On je blokiran i zatvoren našim željama i potrebama. No, mi u sebi, u dnu svoje duše, već imamo slutnju toga božanskog života. Zato smo i krenuli na taj put. Sva naša molitva, pa bila ona ne znam kako izvanjska, samo je udaljena jeka one ljubavi koja je već u nama nazočna, kao udaljena huka onog izvora koji već u nama teče i sve više teži da izbije na površinu. (Anselm Grün)

- 09:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Stvoriteljeva nakana s ljepotom u koju nas uronio da nas uzdiže i oplemenjuje.

- 09:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Tko želi Krista primiti u euharistijskoj pričesti, mora biti u stanju milosti. Tko je svjestan da je sagriješio smrtno, ne smije pristupiti Euharistiji a da nije prethodno primio odrješenje u sakramentu Pokore. (KKC)

- 08:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bože, sud svoj daj kralju
i svoju pravdu sinu kraljevu.
Nek puku tvojem sudi pravedno,
siromasima po pravici.
Ps 65

- 08:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


6.00 sati Oho Duše Sveti Ti znaš koje darove očekujem da mi daš da učinim kako valja posao na koji me šalješ. Eto to sam razmijenio par rijeci sa Duhom Svetim poslije Gospine krunice uz HKR. A sada idemo u dan pred nama (četvrtak, 9. 6. 2022.) u kom očekujem da će me pohoditi Duh Sveti po mojim Pečnik-ovima i po meštru Splići. A naravno i po subraći i redovničkom điru. Hajmo zajedno hvalimo i slavimo Isusa a Mariju primjereno častimo: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Dragi pravoslavni, evanđelje kaže: Ne ubij! Što znači: ne ubij mi volju za život, daj mi disat, ne tlači me. Haj realizirajmo: SPC = RKC = SPC Od srca p. Luka, isusovac

- 08:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.05 sati Haj o ćemo ćemo večeras (srijeda) Duše Sveti, signaliziraj - javi jer sve govori da si Ti glavni.’ Eto tako sam napisao olovkom u blok (za spas rukopisa). Phuuu… Hajde, hajde! Pa znaš što. Gotovo je sa planovima i nevjerojatnim željama. Takvi stvarima sam mogao dušu hraniti dok sam bio ‘trava zelena’. A sada kao olinjali starac (nabrao sam 63). Samo jednu želju imam da mi bude ono što Gospodin želi. A to je onih famoznih ‘puno lipi stvari’ koje sam pročitao u suzi Alkarice (Gospe Sinjske). Konačno zato i je Alkarica na web instalirala Isusovu ovcu. Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Vjerovati u Krista Isusa znači prihvatiti znakove njegove ljubavi i milosti, svete sakramente, koje je on ustanovio da nam po njima daje udjela u svome božanskome životu i svojoj spasiteljskoj snazi. Prvi je sakrament krst. Vrhunac sakramenata je euharistija po kojoj se nadasve ostvaruje njegovo obećanje: “Ja sam s vama do svršetka svijeta” (Mt 28,20). Crkva se oduvijek s najvećom čašću i vjerom sjećala Isusovih riječi na oproštajnoj večeri: “Ovo je tijelo moje, ovo je krv moja!” Stoga je uvijek vjerovala i vjeruje da je pod prilikama kruha i vina on sam, Krist Isus, koji se po pričesti najtješnje sjedinjuje sa svakim svojim učenikom i cijelom Crkvom. Stoga je svaki učenik Kristov osobito osjetljiv na Isusove popratne riječi: “Uzmite, jedite! Uzmite, pijte od ovoga svi!” A cijela Crkva se smatra ovlaštenom da taj spomen-čin sveudilj ponavlja, jer je Isus na Posljednjoj večeri završio riječima: “To činite meni na spomen.” (fra Bonaventura Duda)

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 10. 6. 2022. Gospodine ovo je 10-ti tjedan kroz godinu. A danas u petak kad je svagdan. U evanđelju nam kažeš: ‘Čuli ste da je rečeno: Ne čini preljuba! A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda ženu, već je s njome učinio preljub u srcu. Ako te desno oko sablažnjava iskopaj ga i baci od sebe.’ Zbilja drastično Gospodine. Da jednooki ne bi hodali može ovako? Podaj nam milost da sve ono što nas sablažnjava uzdiže k Tebi. Pa Ti zahvalni budemo za obilje ljepote. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 5, 27-32)

- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.41. sati Hajmo sada poslije pastoralnih poslića na web župi učinit osvrt na evanđelje (četvrtak) čekajući uradbu meštra Spliće. Ah, ne ubij! Ne ubij mi volju za život. Pusti me stat. Daj mi disat. 20.28 sati Evo sad poslije svega da kažem iz ‘krpa’. Aha uradba meštra Splice je bila više nego dobra. Njega i onu dobročiniteljicu Hercegovku Gospodin je poslao svojoj ovci (meni). Kako znam? Kad je vidio koliko je žalosna Njegova majka (Alkrica) zbog rasplete mu ovce (mene). To ga je ganulo. I svojoj ovci poslao pomoć da mu može učiniti ono zbog čega i je otvorila okice one 2003 kad se činilo da će njeno smrtno na Mirogoj. Ma ne bi bilo krivo da ih nisam otvorio - sve govori da prispio tamo ‘gdi je lipooo’. Sad već nisam siguran kad budem opet kucao hoću li biti pripravan? Haj, zdravi i veseli bili!

- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mt 5, 20-26


Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: ''Ne bude li pravednost vaša veća od pravednosti pismoznanaca i farizeja, ne, nećete ući u kraljevstvo nebesko. Čuli ste da je rečeno starima: Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu. A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga bit će podvrgnut sudu. Ako tko bratu rekne: Glupane!', bit će podvrgnut Vijeću. Ako tko reče: 'Luđače!', bit će podvrgnut ognju paklenomu. Ako dakle prinosiš dar na žrtvenik pa se ondje sjetiš da tvoj brat ima nešto protiv tebe, ostavi dar ondje pred žrtvenikom, idi i najprije se izmiri s bratom, a onda dođi i prinesi dar. Nagodi se brzo s protivnikom dok si još s njim na putu, da te protivnik ne preda sucu, a sudac tamničaru, pa da te ne bace u tamnicu. Zaista, kažem ti, nećeš izići odande dok ne isplatiš do posljednjeg novčića.''
Riječ Gospodnja

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo tribaš znat za vojnika Kristova more bit gora smrt kad mu ričin ubiju Krista kralja neg njega samog.’ Dide al' ima takvi krvoloka?

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


'Lujo kad dragi Isus kaže: ne ubij! Unda to znači nemoj mu zagadit život.’ Aha baba Jako ki šta se mišomorom branimo od miševa.

- 07:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.06.2022., srijeda


Jedan od prvih dostupnih podataka spominjanja Koprna je 1274. godina kada Papa Grgur X u Lyonu trogirskom Biskupu Kolobatu potvrđuje pravo jurisdikcije u selu Koprno.

- 16:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


15.12 sati ‘Smiluj se nama i čitavom svijetu Gospodine.’ E bila je krunica Božjeg milosrđa uz HKR. Pa je onda pohrlio onaj nesmiljeni: Haj na web Isusova ovco! A što? A sve je dobro, sve je za pet - kad si Isusov (ovca ili kakva drugo beštija). Aoh, guštam živjeti život svoj, baviti se svojim poslom. Znaš koji je to užitak znati da ti nitko o glavi ne radi. Biti posve svoj (a to si ako si se Gospodinu predao). Sad u četiri je tu s. Andrijana. Oko šest je tu meštar Splićo. Kratko kazano: sadržajno i kvalitetno se živi. Haj, zdravi i veseli bili!

- 16:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Baba Bokinica
- Sićan se ka dite na silu su babe Jaka, Neka, Dota i Bucća besidile o Bokinici. Od srca p. Luka (Facebook Ogorje)

- 16:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #


- Boiš li se ognja?
- Vojnik Kristov užgan na vatri Srca Isusova - ničeg se ne boji ide samo naprijed! Od srca p. Luka

- 16:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alkarici


Gospe Sinjska, mi tvoga Sina djeca ako iz puške ne ubijamo druge riječima ih trujemo. Alkarice moćna pomozi nam.

- 16:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Obračun sa beštijom koronom


13.01 sati ‘A što? Najnormalnije se živi - prilagođeno okolnostima nemiganja.’ Tako sam napisao olovkom u blok (za spas rukopisa) … A onda, samo što je naša pastirica s. Natalija uzdignula križ Kristov bljeskoviti prasak ‘vruuum’ vatromet od stotinu boja. A na sred sobe stala sjajem odjevena, sucem ogrnuta kraljica Hrvata. Što je zapravo istinski identitet naše pastirice s. Natalije. To nitko ne bi rekao na njoj krhkoj časnoj sestrici. Ali koliko je moćna sa uzdignutim križem Kristovim (i u srcu ga ima) to dobro zna svaka nevaljalština i zloća, bolest i bilješćinaj, kuga i korona - od nje bježi i nestaje. Haj, zdravi i veseli bili!

- 12:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Pravednost bez ljubavi čini nas okrutnima.
Mudrost bez ljubavi čini nas prepredenim.
Ljubaznost bez ljubavi čini nas licemjernima.
Istina bez ljubavi čini nas nepravednima.
Stručno znanje bez ljubavi čini nas nepopustljivima.
Moć bez ljubavi čini nas nasilnima.
Čast bez ljubavi čini nas oholima.
Imanje bez ljubavi čini nas škrtima.
Život bez ljubavi je besmislen.
Samo po ljubavi se prepoznaje vjera.
Ljubav je način na koji možemo vjeru prenositi na drugoga.

- 12:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Urednici HKR: Hvala za Gospinu krunicu uz HKR redovito je uz vas radio molim. Srijeda je nešto iščašeno svetom Josipu pa pređem na drugi radio. Mislim da na pogrešan način popularizirate zaštitnika Hrvatske svetog Josipa. I njemu će biti draže da prijeđete na Gospinu krunicu. Od srca p. Luka

- 12:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Glas iz krpa


10.44 sati Krenimo đinasticirajući na motomedu sa uradbom preglednika dana ‘Glas iz krpa’. I kaži šta danas ima? U 10 sati kao i svaki dan bila je sveta misa koju je predvodio p. Marko Matić - subrat od kojeg uvijek učim. Ma drago mi je bilo čut iz evanđelja da je Isus došao ispuniti a ne obdržavati Božje zapovijedi. Ma to obdražavanje može značiti i ne imanje vjere i povjerenja - Kmanjani bi rekli obdržavanje je turpijanje. Ma haj daj se uozbilji i reci koju svakodnevnu. Ha pa sređujem tekstiće za librić. A večeras Bogu hvala očekujem uradbu kakva spada na Isusovu ovcu a izvodi je meštar Splićo. 'Da ustrajemo moli za nas, o Gospe Sinjska budi nam spas.' Od srca vaš web župnik p. Luka od Raspete Ljubavi

- 11:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Promislite što će biti od svega vašega života, od vaših djela, ako ona nisu upisana u knjizi života. Ne bojte se bolesti ni drugih nevolja. Sve to određuje pravedno, mudro s ljubavlju i sve za vaše dobro, dragi Bog. (fra Ante Antić)

- 09:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Modravska kapljica


Kad Krist zapovijeda: Ne ubij! Misli ni 'u pojam' ne ubij!

- 09:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Čuvaj me Bože, jer se tebi utječem.
Gospodinu rekoh: »Ti si moj gospodar,
nema mi blaženstva bez tebe!«
Gomilaju patnje svoje
koji slijede bogove tuđe.
Ja im ljevanica njihovih krvnih nalijevati neću,
ime im spominjat neću usnama.
Gospodin mi je baština i čaša:
ti u ruci držiš moju sudbinu.
Gospodin mi je svagda pred očima;
jer mi je zdesna da ne posrnem.
Pokazat ćeš mi stazu života,
puninu radosti lica svoga,
sebi zdesna blaženstvo vječno.
Ps 16

- 09:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Današnji je slavljenik sveti Medard (Medardus, francuski Médard ili Méard), biskup Noyona. Rodio se oko 457. u malom selu Salencyju (departman Oise, Pikardija) kao sin plemićke obitelji. Otac mu je bio franačkog, a majka galsko-rimskog podrijetla. Školovao se u Vermandu i Tournaiu. Već kao mlad posjedovao je dar prorokovanja pa je svom prijatelju Eleuteriju prorekao da će postati biskup u Tournaiu i to se obistinilo. Pobožan i mudar mladić, s 33 godine postao je biskupom Vermanda u Pikardija. HIiM

- 09:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #


"Što sveti Medard daje, 40 dana traje".

- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #


U sv. Pričesti je vrhunac cjelokupne liturgije. (Ivan Merz)

- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Uz obranu Nelepića vezan je i prvi poznati spomen Ogorja iz. 1378.

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


4.52 sati Bogu hvala okice sam otvorio baš prije prvog koraka (Gospina krunica uz HKR) a onda nastavim: kroz sve događaje i susrete u ovome danu (sijeda, 8. 6. 2022.) hvaliti i slaviti Isusa a Mariju primjereno častiti: HVALJEN ISUS I MARIJA. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ako krene Ogoranca vidit ćeš ga uz pršut i pečenog janjca, Oja noja oooj.

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Mislija san da će doć jednon vrime kad će moj Split svome Smoji i svome Feralu dignit spomenik na Matejušci. Ali san se zajeba ka i uvik. Nikad to vrime neće doć. Nikad Smoje Splitu neće bit dobar i nikad niko iz Splita neće izać na ulicu šta svoga Smoju ne more čitat u Grasko knjižnicu. Šta ga njegova dica neće čitat. Jer nije se prominilo vrime, nego se prominija grad. Grad koji se srami i grad koji šuti. Grad kojemu se više ne pripoznaje ni vizura, ni duša, a bogami ni lice. Lice moga grada je lice ljudi kojima je Smoje kurbin sin, a Feral šaka u oko. (Facebook, Osamdesete u Splitu)

- 07:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


20.07 sati ‘Eh, kad bi se uvijek toga sjetio da za ‘puno lipi stvari’ najviše trebam bit zahvalan onima na koje mi nasrće srdžba.’ Eto tako sam napisao olovkom u blok (za spas rukopisa). To je ono kad se Gospodin umiješa pa zlim namjerama okrene nakanu. Od onih koji bili naši protivnici učini podupiratelje djela koje Gospodin izvodi na nama. To je ona evanđeoska: 'Onima koji Boga ljube sve se okreće na dobro'. Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Bez sumnje, najsavršenija od svih pobožnosti je ona koja nas najsavršenije Isusu upriličuje i sjedinjuje, a pošto je Marija od svih stvorenja najviše upriličena Isusu, dosljedno i pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji, više od ijedne druge pobožnosti, posvećuje i upriličuje dušu Isusu, pa tako što je jedna duša više posvećena Mariji to će biti više posvećena i Isusu. (sv. Ljudevit Monfortski)

- 07:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #


JUTARNJA MOLITVA, 9. 6. 2022. Gospodine u 10-tom smo tjednu kroz godinu a danas u četvrtak kad je svagdan u evanđelju nam kažeš: ‘Čuli ste da je rečeno starima: Ne ubij! Tko ubije bit će podvrgnut sudu. A ja vam kažem: Svaki koji srdi na brata svoga bit će podvrgnut sudu.’ Istina Gospodine ako i ne ubijamo stvarno, onda želimo da se zlo dogodi onima na koje se srdimo. Iscijeliti nas može samo Tvoja ljubav. Voli nas voli dok ne naučimo svakoga voljeti. Amen! Od srca p. Luka (Po evanđelju dana: Mt 5, 20-26)

- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob


17.05 sati Skoro isto kao i svaki dan u ovo doba, samo što još nisam comp utrnuo. Pogledat ću evanđelje i reć koju čekajući uradbu meštra Spliće. … Aha pravilo se treba ispuniti a ne obdržavati. Šta bi baba Jaka rekla: 'vatru triba užeć pušći sad siču bukovine u Svilaji kojom ćeš naložit ognjišće.' 20.37 sati Bogu hvala sad iz ‘krpa’ mogu kazat Splićna uradba mi je baš dobro legla. Ma dok taj ima volje urađivati me znam sigurno da Gospodin ozbiljno računa na Svoju ovcu (mene). Haj, zdravi i veseli bili!

- 07:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evanđelje dana: Mt 5, 17-19


Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: ''Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke. Nisam došao ukinuti, nego ispuniti. Zaista, kažem vam, dok ne prođe nebo i zemlja, ne, ni jedno slovce, ni jedan potezić iz Zakona neće proći, dok se sve ne zbude. Tko dakle ukine jednu od tih, pa i najmanjih zapovijedi i tako nauči ljude, najmanji će biti u kraljevstvu nebeskom. A tko ih bude vršio i druge učio, taj će biti velik u kraljevstvu nebeskom.''
Riječ Gospodnja

- 07:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naučija od dida Majora


'Lujo slušaj svog diku. Čuvaj red i red će čuvat tebe - toj ti zlatno pravilo za vojnika Kristova.’ Aha dide nesređen čovik samom sebi je kazna.

- 07:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na Ogorskom silu


Baba Jako isto tebi oduzima slobodu tvoja pobožnost? Nemoreš činit šta ti padne na pamet. Moraš nedljon k misi. A moraš imat i Gospinu ružarju. ‘Lujo brez dragog Isusa i Gospine ružarje svej - ajme!’

- 06:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.06.2022., utorak


- 16:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Ti, koji nijemima
daješ razgovijetan govor,
pouči me i izlij na me
milost Svoga blagoslova.
Daj mi oštrinu prosudbe,
sposobnost pamćenja,
vještinu učenja,
temeljitost tumačenja,
milost govorenja.
Uredi početak,
upravljaj napredak,
učini potpunim završetak!
Ti, koji si istiniti Bog i čovjek:
koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova.
Amen.
(sv. Toma Akvinski)

- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Razmatranje uz mob