štogod možemo pojedemo, a ostatak prodamo na vašaru u BABINOJ GREDI   cijene kn/kg 10. veljače   krave 9-12    bikovi 15    tele m. 30    tele ž. 27    krmače 10   odojci 22    tovljenici 14    kukuruz 0,8
Opis bloga

Blog jednog paora, ne samo u srcu i duši, nego i po zanimanju.

Više o meni na osobnim stranicama...

MAIL



FALI MI ...
Fali mi miris zemlje crne,
fali mi 'rast, nemam žira,
duša mi prazna, srce trne.
Nema bez tebe sreće ni mira.

Fale mi široki pusti drumovi,
fala mi konji i klopot kola,
fale mi sela topli domovi.
Sve mi to fali, umirem od bola.

Fali mi mjesec da snove krade,
fali mi pjesma da zore budi,
fali mi, fali al' nema nade,
fale mi moji dragi ljudi.

Fali mi njivâ, paorskog truda,
brez nji' mi tvoja slika ni cila,
žuljave ruke, tvrde ko ruda.
Ta cilu te volim Slavonijo mila!

Fali mi suncem obraz opalit,
umorne oči pune mu brige,
šta biće sutra, kog sveca slavit.
A glava puno kike side.

Fali mi šuma 'rastova stara,
fali mi stan, koljeba na Ritu,
fali mi sunce, đerma kraj bunara,
fali mi crveni mak u žitu.

Fali mi lepinja, friškog kruva,
fali i sajtluk, od dude bure,
fali mi avlije lipa duva,
fale mi tvoje pijane tambure.

Fali mi tvoje zlatno ruvo,
fali mi inat, tvoja dika,
fali mi sve štaj dida sačuvo.
Fališ mi cila, Šokadijo lipa!

Sve mi to fali, godinama tražim,
umirem dugo, na rate al' zbilja,
praznu dušu lažima blažim.
Ta fališ mi draga, Slavonijo mila!

06.listopada 2005.
 

30.03.2007., petak

Muke po meni

Nisam skoro napravio ovoliki razmak između dva posta. Tako bi bilo i večeras da me nije, hm, Baća Iva skoro ukorio.
A večeras sam baš ko' crkniti mačak. Sav izudaran po licu od trnja i svibovih grana.

Pokazalo se fino sunce jutros, pa ja onda opet ode na krčenje jednog zaraslog kanala kraj njive. A njivica dugačka 710 metara.
Inače ne volim kad vidim pometen kanal (zeleni beton), ali u ovom slučaju se mora počistiti, jer je vrag odnio šalu. Naime, ta je njiva nekad bila u vlasništvu PIK-a Jasinje, a oni su ju održavali onako kako su ju i platili. Znači nikako.
E sad, ako nikad niste bili u kanalu koji je neodržavan četrdesetak godina, onda niste ništa izgubili. To je džungla trnata kroz koju se jedva može proći, a usput morate oderati hlače, ogrebati ruku, ostat bez kape na glavi, stati na trn i kočijaški opsovati.
Tehnologija današnjice se pobrinula i za ovakve slučajeve. Postoje trimeri koji poprilično dobro rade i pod ovakvim uvjetima, samo ja ga nemam, nego motornu pilu koja baš i nije idealna za guste i sitne sklopove. Zato je moja glavna mehanizacija bila sjekira i rukavice bez kojih bi ovaj posao bio nemoguć.

Ali nije ni to sva muka današnjeg dana.
'Tio, ne 'tio, treba mi jedan maserski tretman uvečer. Malo sam falične kičme pa sam navrko' moju gospoju da me malo progaza, jer mi je to 'ko priki lik. Ja legnem na pod, ona na mene (ma nogama) i tako tri četiri kruga, od stopala do plećova junačkih.

E da, a da znate koliko ta moja snaša ima kila i vi bi se (konačno) sažalili na mene...

Image Hosted by ImageShack.us

- 21:36 - Komentari (5) - Isprintaj - #

26.03.2007., ponedjeljak

Ukratko

Na netom završenom sajmu u Gudovcu mjesta za zadovoljstvo najviše imaju trgovci. Prodali su, između ostalog, 180 traktora kojim je cijena bila i do 100 tis €.
-----------------

I traktori se kradu, zar ne...
--------------------

Drveće su prekrasni živući organizmi koji nam koristi na mnogo načina. Ono sjenu daje čak i onom tko donosi sjekiru da ga posječe.
Link na prekrasne slike nekoliko stabala.
--------------

Japanski istraživači uspješno su kultivirali genetski modificiranu rižu koja bi mogla donijeti olakšanje
milijunima žrtava peludne groznice u toj zemlji.
---------------------

Moćni Monsanto pokušava izboriti opoziv nedavne sudske zabrane prodaj sjemena GMO djeteline. Kao i kod svih drugih GMO kultura, i ovdje su najspornije možebitne posljedice razmnožavanja takvih kultura. Za pravu studiju i praktična iskustva GMO sadnje treba vremena, a to je ono što kronično nedostaje multinacionalnim kompanijama.
----------------------

Možda niste znali da su SAD glavni vanjski kubanski dobavljač hrane. Prošle godine su uvozni artikli iz SAD vrijedili 340 mil. dolara.


Image Hosted by ImageShack.us


30,61 centi=2,21 kn/l
hrvatske mljekare nama plaćaju prosječno 2,06 kn/l

- 20:44 - Komentari (9) - Isprintaj - #

22.03.2007., četvrtak

Svega pomalo...


Image Hosted by ImageShack.us


Tko kaže da popovi ne dišu zajedno sa svojim stadom. Ni oni, poput većine, nisu odoljeli mirisu novca. Korupcija je istisnula milosrđe, feudalci su pomeli ovčice, misno vino teći će potocima.
Dovoljno je pročitati samo komentare čitalaca...
-----------------

Unatoč rekordnoj proizvodnji kukuruza u Brazilu i Argentini, svjetske zalihe te žitarice su na najnižem nivou u posljednjih 20 g.
------------------

Traktori bez vozača vođeni satelitskom navigacijom obrađuju polja, roboti opremljeni senzorima automatski hrane stoku; rastu biljne kulture za posebne namjene, uključujući i za farmaceutske potrebe; stoka genetski unaprijeđena tako da pruža točno onu kvalitetu koju potrošači traže.
To bi mogao biti brzi pogled na agrikulturu budućosti, npr. godinu 2025.
-------------------

Uzgoj jagoda u Španjolskoj »katastrofalno utječe« na okoliš, ocijenila je Svjetska zaklada za zaštitu prirode (WWF) pozivajući u petak potrošače da kupovanjem tog voća ne podupiru »uništavanje prirodnog okoliša na iberskom poluotoku«.
-------------------

Tržište stajskim gnojem poprima sve veće razmjere u SAD. Glavni razlog tomu je povećanje cijena umjetnog gnojiva. Tako np. jedan vlasnik peradarske farme prodaje gnoj za 6,5 dolara/t.

Image Hosted by ImageShack.us


- 21:01 - Komentari (4) - Isprintaj - #

17.03.2007., subota

Cijena demokracije





Izostaje moj komenta iz objektivnih razloga, a moro' bi i lajat'.

- 08:32 - Komentari (6) - Isprintaj - #

16.03.2007., petak

...i Bogu si teška


CPE ( koordinacija europskih farmera) su izrazito nezadovoljni službenom izjavom M. F. Boel (EU commisioner) da poljoprivrednici nakon 2013 g.. moraju potražiti dodatne izvore prihoda izvan osnovne poljoprivrede.
Pitaju se da li se to obezvrijeđuje seljački rad i posao. Da li je glavni naglasak poljoprivrede treba biti dostavljanje jeftinih proizvoda za prehrambenu industriju i trgovačke lance.
Kako u takvoj amosferi privlačiti mlade lude da se bave ovim poslom....

Pitanja je puno i zabrinutost farmera za budućnost i opstanak je sasvim opravdana.
Image Hosted by ImageShack.us

- 18:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.03.2007., utorak

I agronomi se čudom čude


Stručna ekskurzija u Austriju

...Na upite naših proizvođača o procesu dobivanja kredita, svih potrebnih dozvola i samom vremenskom periodu za dobivanje istih, ostali smo zaprepašteni. Sam postupak dobivanja sve potrebne dokumentacije je trajao oko 2 tjedna i koštao od 1000 do 2000 eura a da poljoprivrednik nije sam morao ići skupljati dokumentaciju od vrata do vrata nego je to umjesto njega obavila tvrtka koja mu je i izgradila staju. Nakon ugodnog druženja s domaćinom još pod dojmom svega što smo čuli i vidjeli krenuli smo dalje put Wieselburga i obilaska njihovog repro - centra gdje su nam prezentirali elitne bikove u živo...

...Sutradan smo po programu nastavili obilazak farmi. Posjetili smo prvo jedno manje obiteljsko gospodarstvo Stockinger s kojim su se mnogi od nas poistovjetili, a dalo nam je i nešto mnogo više, vjeru da i manja obiteljska gospodarstva imaju budućnost u EU. Naime ova farma trenutno broji 12 krava prosječne proizvodnje 8000 litara po laktaciji, a ima mjesta za još 4 koje će popuniti iz vlastitog uzgoja. Nalazi se u samom srcu naseljenog mjesta, tek nekoliko koraka od glavne ceste. Također nedavno adaptirana na slobodan način držanja. Trebamo li povlačiti paralelu s Hrvatskom i ishođenjem lokacijskih i građevinskih dozvola?...

...U istom mjestu se nalazi i jedna mini mljekara u vlasništvu petorice farmera koji su se udružili kako bi zajednički istupili prema tržištu. Njihov glavni proizvod je svježe neobrano mlijeko kratkotrajno pasterizirano koje je našlo svoj put prema tržištu prije svega kvalitetom, a onda i posebnom ambalažom za pakiranje od 1-5 litara. Poslužili su se malim reklamnim trikom. Na ambalažu su napisali da mlijeko sadrži minimum 3,6 % mliječne mast - iako redovno prelazi i preko 4,2% m.m. i 3,4 % proteina i time dobili ukusnije i od široke mase potrošača prepoznatljiv proizvod, postižu cijenu od 45 centi / litri, a u većim robnim lancima cijena je i do 85 centi. Znači udruživanje, kvaliteta, malo inventivnosti i rješavaju neki od problema u proizvodnji mlijeka...

Image Hosted by ImageShack.us


- 18:23 - Komentari (2) - Isprintaj - #

11.03.2007., nedjelja

Širom svita...



Zašto je važno prvilno se hraniti?
Posljednji pokusi s radioizotopima ukazuju da 98% atoma, od kojih se ljudsko tijelo sastoji, nije tu bilo prije godinu dana. Ti su se atomi nalazili u hrani, vodi i zraku. Atomi koji danas sačinjavaju naše tijelo sutra ce biti dio naše okoline. Tako se, primjerice, cijeli kostur promijeni za 3 mjeseca, jetra za 6 tjedana, koza svaka 4 tjedna, a želučna sluznica svakih 5 dana. Čak se mijenja i DNK, molekula koja u sebi nosi sve genetske informacije o nama. Znanost drži da je DNK postojana, ali kisik, vodik i ugljik od kojih se sastoji nisu tu bili prije 3 mjeseca.

-----------------------

Slovenske mljekare u 2006. godini zabilježile su, po podacima svog poslovnog udruženja, 10,4 milijuna eura gubitaka. Najveću krivicu za "porazne bilance" mljekara njihova vodstva pripisuju tome što država, tijekom pregovora za ulazak u EU, nije izborila prijelazno razdoblje u tom sektoru, kako je to primjerice uspjelo Poljskoj.

-----------------------

Jeste li znali da je Europa i proizvođač banana. Čak 16% sveukupne ponude na europskom tržištu potječe s vlastitih nasada.
Velika reforma europske poljoprivredne politike (CAP) je zahvatila i te proizvođače.

--------------------

Misteriozno oboljenje nazvano „poremećajem nestajanja pčelinjih društava“ zahvatilo SAD i Severnu Evropu. Nova žarišta se tek otkrivaju. Do gubitaka dolazi u pozno leto i u rano proleće. Pored proizvodnje medam ugrožena je i cjelokupna biljna proizvodnja.

--------------------

Svjedoci smo nedavnog poskupljenja kruha iako je brašno na hrvatskom tržištu i dalje najjeftinije od 2001. godine

--------------------

Čini se da je LEXION 590R, novi proizvod tvrtke Class, trenutno najveći kombajn na svijetu. Snaga mu je 462 KS, bunker oko 9t, cestovna brzina 30 km/h...

------------------

Image Hosted by ImageShack.usI u visokorazvijenim zemljama je gotovo službena preporuka da seljaci pronađu dodatni izvor zarade izvan osnovne djelatnosti.
Don Brings, farmer iz Iowe, je došao na veoma zanimljivu i izgleda profitabilnu ideju. On u zimskim mjesecima prska svoje silose vodom. Tako zaleđeni silosi su sjajna meka za planinare i ostale penjače.

-----------------------

Nedostatak radne snage na sezonskim poslovima u poljoprivredi u pojedinim USA državama, postaje sve veći problem. Zbog toga je sve raširenija praksa zapošljavanja zatvorenika. Korist je obostrana...

--------------------------

Tenk »leopard« švicarske vojske, oštećen u sudaru s traktorom, prevrnuo se u jarak u kantonu Bern. Vozeći glavnom seoskom cestom, tenk iz povorke oklopnih vozila bočno je okrznuo traktor s prikolicom koji je dolazio iz suprotnog smjera. Tijekom sudara, prikolica se odvojila od traktora, a tenk »leopard« njemačke proizvodnje ostao je bez jedne gusjenice i prevrnuo se u jarak. Tenk je iz jarka izvukao drugi »leopard«.

-------------------










- 09:50 - Komentari (4) - Isprintaj - #

08.03.2007., četvrtak

Proljeće, proljeće, a u meni zima...

Image Hosted by ImageShack.us


U mojem selu su uskoro lokalni izbori. Nije potrebno napominjati da vrbovanja, podmetanja, ogovaranja itd. pršte na sve strane. Mene samo zanima ima li itko tko bi zavrijedio moj mali glas. S obzirom da kod nas prevladava poljoprivredni puk, glavni argument vodeće seoske stranke su veliki poljoprivredni poticaji i njihova zasluga za njihovo uvođenje. Ja imam svoje mišljenje o tim poticajima, ali da budem vjerodostojniji posegnuo sam za brojkama da pokažem kuda idu ti veliki novci.

Poslužio sam se web stranicama TISUP-a koje sadržavaju dosta zanimljivih podataka. Za bolje razumijevanje sam ipak morao silne grafikone pojednostaviti pa je moje preračunavanje u indekse bilo neophodno.


Ulaz
umjetno gnojivo (06/01) - 128
sjeme kukuruza (06/02) - 137
pesticidi (06/97) - 129

Izlaz
pšenica (06/02) - 93
tovljenici (06/97) - 85
bik simentalac (06/97) - 96
jabuke konzumne (06/97) - 82


A što je najgorje, trend raskoraka sličnih indexa se nastavlja...

Image Hosted by ImageShack.us
-------------------
strip by Antun Smajić




- 17:49 - Komentari (1) - Isprintaj - #

06.03.2007., utorak

Kako u EU

Image Hosted by ImageShack.usMVPEI je izdalo publikaciju Kako u EU koja na dosad najbolji način pojašnjava neke nepoznanice u sferi poljoprivrede. Preporučujem ju svim kojim se ozbiljno bave poljoprivredom, jer ćemo prije ili kasnije, doista biti priključeni u EU.
Publikaciju u PDF formatu možete pronaći ovdje.

Izdvojeno:

Kako se pregovara

- tri ključne stvari u pregovorima u poljoprivredi su razina poticaja, proizvodne kvote i stjecanje vlasništva nad poljoprivrednim zemljištem od strane stranih fizičkih osoba.

- prijelazni periodi najprije zahtijevaju definiranje stavova unutar pregovaračkih skupina te, u konačnici, donošenje odluka Vlade i Nacionalnog odbora koji funkcionira pri Hrvatskom saboru

- tako su primjerice novopristigle članice kod pitanja poticaja dobile 25 posto iznosa od onog iznosa koje dobivaju stare države članice i mogućnost dodatka od 30 posto iz vlastitog nacionalnog proračuna

- proizvodne kvote za četiri područja (mlijeko, šećer, vinogradi i maslinici) bile su na razini statističke proizvodnje u referentnom razdoblju, a kod vinograda i maslinika morali su postojati kvalitetni katastri

- kada je pak bilo riječi o stjecanju vlasništva nad poljoprivrednim zemljištem, najdulje prijelazno razdoblje dobila je Poljska - 12 godina, zatim Češka - 7 godina, dok su ostale države dobile prijelazni period od 5 godina, osim Malte, Cipra i Slovenije koje nemaju prijelazni period već mogućnost uvođenja zaštitne mjere dođe li do velike prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima

-i Hrvatska bi u vezi sa stjecanjem vlasništva nad poljoprivrednim zemljištem trebala imati prijelazno razdoblje

- ulaskom u EU bit će novca za poljoprivredu i stizat će na vrijeme, uz posebnu mogućnost dobivanja značajnih sredstava za mjere ruralnog razvitka

- ono što Hrvatska mora učiniti u procesu pristupanja EU je jačanje institucija i jačanje rada inspekcijskih i savjetodavnih službi u poljoprivredi, ali i edukacija proizvođača

- u EU se od 2005. godine primjenjuje sustav jedinstvenih plaćanja po gospodarstvu, u kojem se isplata potpore ne uvjetuje proizvodnjom određenoga poljoprivrednog proizvoda niti se ona kontrolira, umjesto toga, kontrolira se održava li poljoprivrednik svoje gospodarstvo u dobrom proizvodnom stanju te primjenjuje li propisane uvjete zaštite okoliša, kvalitete te dobrobiti životinja

- s obzirom da je osnova za jedinstvena plaćanja povijesna proizvodnja na gospodarstvu tijekom referentnog trogodišnjeg razdoblja, to su i isplaćene godišnje potpore ujednačenije te gotovo u cijelosti neovisne o razini nove proizvodnje

- 18:19 - Komentari (1) - Isprintaj - #

04.03.2007., nedjelja

Ukratko:

Image Hosted by ImageShack.us


Američki farmeri su suočeni s ponovno pojavljenim oblikom krađa - krađom stoke i traktora. Međutim, ovih dana je nepoznati lopov s jedne farme odnio injekcijske doze kravljih hormona u vrijednosti 30 t. dolara.

S tim u vezi, ponovo je potaknuta rasprava o korištenju tih hormona kod mliječnih krava u SAD, koja je inače zabranjena u pojedinim američkim državama. Za ilustraciju - krava daje oko 4 litre dnevno mlijeka više pomoću hormonskog tretmana.

Ja nikad nisam čuo ili pročitao da je netko koristio slične preparate u Hrvaskoj, niti ih ima u ponudi...


------------
Neshvaćanje, taština, nelogičnost, šta li već...Iako imaju jeftinu hranu, amerikanci su sve glasniji u zahtjevima za smanjivanjem državnih poticaja poljoprivrednicima. Da se radi o nama ili drugim europljanima, još bi nekako ishvatio, ali što reći nakon ovih statističkih podataka: prosječan amerikanac za hranu utroši 9,9% svojih prihoda, a da ilustracija bude zornija - za hranu godišnje rade 36 dana, za poreze 77 dana, za stanovanje 62, za medicinsku skrb 52 dana.
    više


---------------------
Naši euroskeptici u branši poljoprivrede, predviđaju crne dane za male prerađivače poljoprivrednih proizvoda i to ne samo zbog ekonomskih razloga, nego i iz nemogućnosti zadovoljenja izuzetno strogim higijenskim, građevinskim, lokacijskim i drugim normama koje su sve strože u Europi.
Za to vrijeme amerikanci drugačije razmišljaju.
Državna agencija za Agrikulturu Vermonta je donijela prijedlog za kupovinu dva mobilna kamiona - klaonice koji bi kružili od farme do farme (po potrebi) i vršile uslugu klanja peradi, goveda ili svinja. Zainteresiranim farmerima bi istovremeni bili dostupni i legislativni organi u smislu nadzora i papirnate verifikacije produkata spremnih za isporuku potrošačima.
Potreba za ovom vrstom usluga se pojavila nakon nestajanja malih klaonica, dostupnijih farmerima, i sve većoj potražnji za svježim proizvodima direktno s farme ("moj farmer").



-------------------------
„Nisu lopovi seljaci, već su lopovi i u saborskim klupama, koji se bave takvim poslom“ - žestoko priopćenje V. Novotnyja g. tajnika DC-a na konferenciji za novinare.



- 09:32 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Komentari On/Off --------------------- This is my Google PageRank™ - SmE Rank free service Powered by Scriptme




program za izradu obroka namjenjenog hranidbi mliječnih krava

------------------------

Image Hosted by ImageShack.us







Photobucket