Obiteljska kuća, naprijed i nazad https://blog.dnevnik.hr/obsijana

četvrtak, 04.03.2010.

Država nam je u banani

Željeni hidropak

Pozdrav starim i novim posjetiocima bloga. Ne ja nisam od onih pesimista koji se stalno nešto bune na državu i ništa im ne odgovara, no naravno da sam bolno svjestan da nesposobnosti i nefunkcioniranja državnog aparata. Ali naslov ovaj put nije vezan za njih.

Već jako dugo nisam pisao o gradnji, no mi naravno nismo stali. Istina radilo se daleko manjim intenzitetom i sada bi mogli prije pričati o sređivanju, opremanju, povezivanju i sl. Ono zbog čega pišem da nam je država u banani je zapravo privatni sektor. A kada on zašteka, tko će plaćati silne korisnike državnog aparata.

Zadnje što se desilo je nemogućnost nabave jednog hidropaka jer uvoznik zahtjeva uvoz barem 10 komada. Mislim sjajno. Kriza svugdje oko nas, svi se bore zaraditi na bilo ćemu, a onda ove face traže da netko kupi višak uređaja koji će mu gotovo sigurno stajati u skladištu mjesecima, ako ne i godinama. Na jedvice jade smo uspjeli nabaviti jedno kontrolno brojilo za struju, sto muka nači traženi strujni kabel. Prije par dana sam reklamirao podnicu (jednu letvu) i trgovina namještajem (gdje smo dosta toga kupili i uvijek čekali red) je u polumraku sa jednom prodavačicom i možda čak ugašenim grijanjem. Nema više izbora knaufa (samo možeš nabaviti jednu veličinu), nema manjih pakiranja pribora, a u totalnom padu prodaje sve cijenu su drastično porasle. Sve je poskupjelo u građevini od 40% do 100%. Poskupljenja od samo! 20% su rijetkost. A naravno nema više popusta na iskazanu cijenu. Totalni raspašoj, i naravno da nitko ništa ne kupuje, kada je sve skupo i možeš dobiti samo ono što imaju u trgovini ili na skladištu. Imam dojam da nitko više ništa ne može uvesti. Biti će zanimljivo vidjeti u kojem trenutku će uslijediti novi rebalans proračuna jer čisto sumnjam da je trenutni održiv.

Nastavak na blogu

Sada sam malo pogledao prethodne postove i vidim da o dosta toga nisam pisao. U međuvremenu smo se urećili sa jednom malom princezom pa će pasti i post o nekim prednostima i nedostatcima uređenja u kući i malih bebica. Bacili smo se malo i u stolariju (nešto sitno ormarića pa će biti nešto i o tome).

Problem sa hidropakom je nastao i dijelom našom krivicom, što ću obrazložiti u jednom od sljedećih postova. Naime ugradili smo 0.5'' cijevi za kišnicu i gadno zakomplicirali stvar jer sa imalo većim protokom preveliko je trenje vode i gubitak tlaka, te nam ne mogu pomoći dostupniji hidrofori/hidropakovi. Vota mestejkta to mejka. No o tom potom.

Naravno šterna za kišnicu je odavno gotova (iako nije u upotrebi jer nam se nije žurilo), no poslužila je prije par dana kada su legende u Puli drmnuli u glavni magistralni vodovod prilikom radova na zaobilaznici. Šterna će naravno biti priča za sebe.

Dobili smo i kapije od kovanog željeza, pa se budem raspisao o tome, a i uspješno smo ugradili i automatiku za kapije. Bilo me je strah da li ćemo moći sami jednostavno programirati daljinske za automatiku, no potpuno nepotrebno. Prilično je jednostavna procedura, pa bude prilika nešto i o automatici za ograde napisati.

Uspješno smo povezali parlafone, te šifrarnik za vrata. Ovdje sam dosta strepio jer je dio instalacija ugrađen još od davnih dana pa da je nastao neki problem vj. se ne bi moglo ništa napraviti. No i tu srećom nije bilo problema. Šifrarnik za vrata sam rekao da ćemo jednog dana ugraditi na ulazu u dvorište još dok smo živjeli u zgradi i kada sam se uvjerio u enormnu praktičnost istog.

Čempresi rastu sasvim dobro i interesantna su opcija kada se nema previše mjesta, pa vjerujem da će nekoga i to zanimati. Naravno i ovaj prelazak emitiranja televizije na digitalni signal imati će svoj post, jer je i tu bilo nekih novih spoznaja i spletova okolnosti.

Biti će tu još tema, koje nisam prije obradio i zapravo bude se sada razumio dio naslova bloga 'naprijed i nazad' jer to se odnosilo upravo na to. Naime blog sam počeo pisati tek kada smo pokrivali krov, a siguran sam da ljude interesira kako su se konkretno izvodili neki detalji i koje su sada posljedice istih, odnosno što ne bih sada ponovio.

Naravno biti će tu i nešto tema oko grijanja, vlage i potrošnje. Baš sam prije par dana nabavio u Lidlu (netko mi je ukazao) digitalno priručno brojilo za struju, pa će se moći preciznije utvrditi stvarna potrošnja uređaja po kući. Također sam uspio nabaviti u zadnjih par godina i kontaktni termometar koji je pokazao interesantne detalje različite temperature na pojedinim dijelovima recimo prozora, zidova i sl.

Vjerujem da bi mnoge zanimao i post o ugrađenoj drvo-aluminij stolariji koji na kraju nisam napisao zbog nekih sada gledanih sitnica pa će se naći i post o tome, a mogao bi nešto i napisati o inox ogradi na stepeništu.

Mogao bi se i raspisati o nizu nekih sitnica i detalja pojedinih nabavljenih uređaja koje znaju puno značiti u nekim okolnostima. Recimo samo za primjer da prilično glasni zvuk završetka rada mikrovalne ne možeš izbjeći, ali zato alarm od pečnice možeš. Ne treba kazati da su mikrovalnu radili (dizajnirali, vj. su kinezi radili) Korejanci, a pečnicu Njemci. Ovakav detalj postane vrlo bitan ako bebica spava u dnevnom a ti želiš ženi napraviti čaj za dojilje, itd. itd.

Ono što ću ovaj put pokušati je mnogo brži interval postanja, recimo barem jednom tjedno. Iskreno ja imam jedan tab/folder u bookmarcima za zanimljive blogove koje pratim (desni klik po open all tabs) i brzo izgubiš volju ih pratiti kada se mjesecima otvaraju isti sadržaji.

Stvarno nema smisla da ljudi naprave iste greške kao i mi (npr. cijevi za kišnicu) ili misle da je nešto prekomplicirano (npr. parlafon). Zanimljivo je da nam upravo plinificiraju kvart, te ćemo dobiti plin (sa nalazišta Ivana pored Pule) vrlo brzo. Tko zna, u nekoj dalekoj budućnosti kada budemo uređivali tavanski prostor, možda ugradimo sami podno grijanje, no tada ćemo vjerojatno imati direktni brain2blog interface :D

04.03.2010. u 16:43 • 2 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>