Obiteljska kuća, naprijed i nazad https://blog.dnevnik.hr/obsijana

četvrtak, 23.08.2007.

Komentari

Parket stiže vjerojatno u petak ! Splet okolnosti, zivkanja, dobra volja i prva liga. Transport 2 palete parketa (2020 kg) od Gorice do Pule doći će nas 700 kn, što je odlična cijena.

No nastavimo sa pričom oko izrade konstrukcije. Za one kojima je opis pomoćnog alata ipak malo previše apstraktan mogu ga vidjeti na uvodnoj slici. Nevjerojatno jednostavna pomoć, a ubrzala je rad sa prilično preciznim postavljanjem konstrukcije do nemjerljivih razmjera. Tako da smo odradili posla daleko više nego što smo planirali odnosno očekivali u razdoblju za koji sam čuvao godišnji odmor. Ekipa je bila prilično uhodana. Dvoje bi postavili kostrukciju, jedan bi bušio letvu, drugi gredicu, a treći bi potom stavljao udarne tiple i sve se odvijalo paralelno na dvije priručno napravljene klupice, tako da smo defakto gotovo plesali po njima. Naravno to baš bio mačji kašalj, ipak trebaš satima savijenog vrata nešto raditi iznad glave, poput bušiti strop sa štemalicom/bušilicom, prašine do koljena. Uglavnom toliko prašine da sam na kraju pukao i ošišao kosu (za one koji me znaju).

Zanimljivo je da sam koncept slaganja konstrukcije nije previše odudarao od potreba za nošenjem grijačih ploča. Naime, kada se postavljaju ploče postoji nekakva ideja ravnomjernog raspoređivanja ploča, a ovaj princip je to omogućavao. Također potreba za brojem ploča s obzirom na namjenu prostorije i snagu koju moraju podržavati, te mogući prostori za smještaj istih dobro su se poklapali. Jedino je u manjim prostorima sa većom snagom, poput wc-a i kupatila, bilo potrebno pažljivije paziti jer je prostor ipak bio manji.

Po završetku izrade konstrukcije došao je red za privremene držače grijačih ploča. Za to smo kupili jedan lim koji smo odrezali na manje pravokutnike, a koje bi začavlali sastrane u letvu te nakon što bi ugurali grijače ploče među letve, te limiće bi presavili i oni bi držali grijače ploče do postavljanja knauf ploča. Ono što smo zamjetili da nije dobro upotrijebiti premekani lim, tako da smo kasnije nabavili nešto tvrđi i onda miksali po konstrukciji. Ti limići imaju ulogu držača ploča dok se postavlja strujna instalacija i povezuje sa pločama. Kada ih zatvorite knaf pločama, nemaju neku posebnu ulogu. Same grijače ploče nisu nešto teške, recimo da se dvije najveće od 2.7 m mogu bez problema nositi po stepenicama uz nešto egzibicije. Više te je nekako strah da ih ne polomiš, premda nisu one previše krute.

Therma-ray ploče


Najveća nauka oko ove tehnike grijanja je pravilno planiranje instalirane snage bez neke velike znanosti. Sve se vrti oko jedne premise. Što je veće snaga, veću će količinu energije emitirati, brže dovesti prostor do željene temperature, odnosno lakše će održavati dosegnutu temperaturu. Brži dolazak do željene temperature je interesantan kod prostora sa pravilnom ali kraćom upotrebom poput sanitarnih prostora, a lakše održavanje temperature je potrebno kod prostora sa dužom upotrebom, te posljedično većim vanjskim utjecajima na istu poput dnevnog boravka. Nešto između bile bi sobe sa svojim potrebama za održavanjem nešto niže temperature.

Tako smo mi došli do nekakvih brojki. U dnevni boravak, kuhinju i sanitarije ugraditi ćemo 120 W po m2, a u sobe 80 W po m2 grijane površine. Dodatno smo ugradili u predsoblje 50 W po m2, čija uloga je prvenstveno spriječiti preveliki pad temperature u tom prostoru. Točno na vrijeme prije početka radova oko stropa stigle su Therma-ray ploče. Zanimljivo je da je prijevoznik nerazumljivo zapisao broj mobitela i da vozač nije bio uporan, lako se moglo dogoditi da su ih vratili nazad u Zagreb, jer mu je centrala nakon ponovljenog poziva rekla da se vrati. No srećom sve se dobro završilo.

(nastavak drugom prilikom)

Za vjerne pratioce bloga, keramika je gotova i zadovoljni smo kako je sve ispalo. Također danas smo završili na jednom katu sve moguće utičnice, prekidače, plafonjere, a ima toga.

P.S. Sva sreća da Firefox ima 'recently closed tabs' feature, jer bi ste skoro ostali bez posta, a teško da bi imao volje ponavljati se po n-ti put.

23.08.2007. u 13:01 • 3 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>