Obiteljska kuća, naprijed i nazad https://blog.dnevnik.hr/obsijana

utorak, 07.11.2006.

Izolacija krova, sekundarni pokrov i ventilirani sloj

Eto već dva dana uspješno se postavlja izolacija na krov. Dugo smo se dvoumili oko odabira i debljine izolacije na krovu, te je zapravo na kraju pao odabir na stirodur iliti ekspandirani polistiren, koji je imao naš dobavljač građevinskog materijala. A potrošilo se doista dosta vremena i telefonskih razgovora. Naime kako je donešena nekakva odluka da je 5 cm sasvim dovoljno za naše prilike bacio sam se u potragu za najboljom izolacijom za kose betonske krovove. Brzo sam saznao za razliku između stiropora i stiradura. Osim što je stirodur duplo skuplji, ima veću gustoću pa i za neku nijansu veća toplinska svojstva, no ono što me je zapalilo je bio stiradur kod kojeg se koristi HCFC umjesto CO2. Inače HCFC nije toliko ekološki štetan kao HCF i sasvim se normalno koristi u EU, no mislim da će ga Kyoto pokopati. Proizvođač je DOW, a komercijalni naziv je Stryrofoam. Ako niste znali mnogi proizvođači (ogromne korporacije) imaju svoju boju izolacijskog materijala (pa DOW za stirodur) koristi plavu boju. Distributer je jedna Zagrebačka firma (možda su negdje u okolici) Ravago (zapravo su oni mislim nečija podružnica) i bili su prilično susretljivi. Problem je bio što tog konkretnog modela nisu imali i krenuli su u potragu po Europi. Našli su ga u Mađarskoj, no oni rade isključivo za Rusko tržište, potom su kontaktirali talijanskog proizvođača, koji je na prvi upit odgovorio kako ga nemaju. Kada sam im poslao njihov prospekt (na talijanskom) sjetili su se da ga imaju no ne sa traženim plinom. Inače tražio sam i točan model za kose krovove i to je bilo to.

U cijeloj toj potrazi spoznao sam jednu interesantnu informaciju. Naime postoje dva ISO načina izračunavanja koeficijenta toplinske provodljivosti (ili kako već se zove to). Razlika koju daju je oko 17 %, tako da kada budete uspoređivali toplinska svojstva gdje vam nude samo jedan izračunati koeficijent pogledajte kojim standardom je izračunat. Nekakve prosječne vrijednosti koeficijenta jednog izračuna za stirodure su od 0.033 do 0.036, a za drugi od 0.028 do 0.031 tako da pripazite. Istina ja sam gledao samo za 5 cm jer je na većoj debljini to svojstvo za nijansu lošije. I naravno koeficijent je svojstvo materijala, a iznos izolacije se dobije dijeljenjem debljine izražen u metrima.

Kako je potraga zašla na slijepu ulicu, prihvatio sam prvo što se ponudilo i mislim da će biti ok. Cijena je 45.75 kn/m2 za 5 cm (sa uključenim PDV-om), proizvođač je Roofix (nema veze sa Röfix-om) i mislim da se radi po licenci Saint-Gobain korporacije (sa poznatim Isover brandom), a našao sam na internetu da im je koeficijent toplinske provodljivosti 0.033 W/m K. Pa će valjda biti dobro.

Na izolaciju stavljamo Bramac Flex paropropusnu foliju, i sve to pričvrščujemo sa položenim štaflama (5x8 cm) i udarnim vidama (tiplama i kako god) u beton. Rezultat je 5 cm debeo ventiliran sloj zraka. Inače sve koje smo pitali o ventiliranom sloju u ovim krajevima su rekli kako je zrak koji prolazi ispod crijepa, ?!preko kontra letvi!? taj ventilirani sloj. Khm...

Danas se također izolirao dio zida iznad nižeg dijela krova. Naime krov nam na kući ima dva sljemena, jer se nalazi na kosini i ne bi imali 10 metara od najnižeg zaravnatog terena oko kuće do ispod vijenca. Taj dio zida smo izolirali sa drvoporom debljine 5 cm, koji smo koristili i za izolaciju betonskih serklaža. Istina imao sam namjeru koristiti Novolitov Kombipor, no naš prvi dobavljač građevinskog materijala je stalno otezao sa dobavom Kombipora i u jednom trenutku su se zaustavili radovi, te su nam na naše inzistiranje dobavili Drvopor i jednostavno smo nastavili koristi isti. Iskreno nemam pojma kakva ima svojstva no stiropor je debljine 4 cm, a te drvene trake s jedne i druge strane su po pola centimetara i mislim da će biti dovoljne.

By the way, sigurno se pitate kako imam volje raspisivati se o gradnji. E pa postoji jedno zanimljivo objašnjenje. Naime na početku pisanja odlučim se koje ću slike objaviti na blog-u. Smanjim ih na prihvatljivu veličinu, te počnem uploadati na imageshack. Kako taj upload traje i ne često rikne slanja, ja pišem tekst. Postoji jedno rješenje, no mislim da je predrastično. Trebao bi si privremeno ugasiti DC++ ili barem smanjiti upload limit, no kako sam lijen za takvu nekakvu akciju, a i mogao bi dobiti ban na nekim hubovima, eto vremena. I da, ne mogu natjerati imageshack toolbar da proradi. Još kada ne bi znali da sam zapravo informatičar...cccc...

Blast from the past

Mislio sam malo pisati o kopanju temelja, no samo slanje dodatnih slika bi potrajalo, a da ne pričam o ugradnji grijačih ploča. Odvojiti ćemo to u zasebne epizode. Inače još nisam počeo evidentirati novu potrošnju famoznog grijanja sa therma-ray pločama. Možda sutra.

By the way, kako si vi rješavate eventualni proboj vode do sekundarnog pokrova i koliko toga bude ? Nadzorni je komentirao kako je sekundarni pokrov tu samo za prvu pomoć, te da voda ne bi smjela stizati ispod crijepa, no vidjeti ćemo kako će to kraju ispasti.

I konačno slike:


Utorak 1Početak radova u utorak
Krov na krajuZavršetak radova
Betonski krovDruga strana krova spremno čeka sutrašnje radova. Prognoza je dobra.
Sljeme, štafle i folijaSljeme, štafle i folija
VideVide i tiple
Zid i izolacijaIzolirani dio zida na tavanu
Crijep je spremanCrijep je već tu i spremno čeka drugu fazu pokrivanja krova.

07.11.2006. u 19:52 • 3 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>