09.04.2008., srijeda

Ubojice su među nama

Gledam danas kako je nekog zatvorenika pustilo prije tri mjeseca na dopust. Je li ga boljelo rame, lakat ili mu se možda zagnjojila urasla dlaka na guzici - nisam siguran. Uglavnom je on slobodan otšetao iz dobro čuvanoga zatvorskog kruga i otišao doma malo vidati rane, sjediti na mekome jastučiću, ići na rehabilitacije, malo se baviti dilanjem i ostalim slobodnim aktivnostima…
I onda je, ono što kaže, nestao u vidu lastinog repa. Neće čovjek da se vrati među četiri zida, voli slobodu. I još se svi čude zašto.
Pitate zašto je bio u zatvoru? Ma sitnica, ništa specijalno: malo je zatukao nekog jadnog čovjeka kamenom i ukrao mu omanju svoticu kuna. Ni blizu onome šta se krade po bankama, poglavarstvima, upravnim odborima, ministarstvima i ostalim ozloglašenim mjestima. Znači, počinio je jedan sasvim lijepi, mali zločin. Onako baš ljudski, kakvi se svakome može zalomiti. Poletjela mu ruka. Par puta. A slučajno se u ruci našao i oveći kamen. I dogodilo se. Uhvatila ga, čista ko suzu, banda policijska, a zločinac sudac ga osudio na nehumanih 15 godina robije. Naš heroj se u neljudskim uvjetima šibenskog zatvora, zbog kojih je i Amnesty International par puta oštro prosvjedovao kod Vlade RH, razbolio. Puntao ga propuh u lakat, guzica otekla od sjedenja, dobio PTSP…
Mislio je kako bi od zatvorske liječničke komisije ipak bilo previše tražit invalidsku penziju (iako, nikad se ne zna), pa je odlučio bar isposlovati bolovanje. Tek par dana da se malo rekupera i dođe sebi. Ali naš čovjek, kako se zna, ni na bolovanju ne može stati s mirom, pa bolovanja uglavnom koristi za faturete i zidanje vikendice na selu ili bar za kopanje crne jame ispred obiteljske kuće. Tako je i junak ove priče malo fušira i dilao egzotičnim pripravcima kao i svaki pošteni kriminalac.
Usput, osim ognjojene stražnjice, dogodilo se i to da mu se rodilo dvoje djece. A kako se njegova supruga, razumljivo, nije mogla sama brinit o njima, naravno da je zatražila od države da joj muža - ubojicu puste iz zatvora kako bi joj pomogao u odgoju mališana. A priznajte, ko je bolji odgojitelj od tate koji je prošao priznatu Pedagošku akademiju u Lepoglavi. A k tome ima i reputaciju ubojice. Pa ko takvog oca ne bi poželio za uzora u našem današnjem nemilosrdnom društvu? I tako je i na račun blizanaca dobio još dva mjeseca odsustva iz zatvora.
Međutim, šta se događa: S vremenon čovjeku i kriminalcu dopizdi plač, balenje, hranjenje, rutavanje, presvlačenje, te ostale djelatnosti vezane uz malu djecu i on se skupio i brzo otišao iz tog pakla. I tako sve ostalo na špale ženi i materi.
Al stara, mudra majka ubojičina, misli se: «A kurbin sine, meni bi ostavija tvoje popišance da ih minjan, a ti bi se okolo zajebava. E neš, majci!» - i ne čeka trena nego u roku odmah špija barba pandurima tog nepouzdanoga i neozbiljnoga sina koji nije želio prihvatiti odgovornost odgoja svoje dvoje djece.
A sad se postavilo pitanje tko je odgovoran za to šta se desilo i šta će samohrana majka sad morati sama skrbiti o djeci. U Ministarstvu pravosuđa ministrica Lovrin misli: «A bogati sad smo mi krivi šta neko neće čuvat vlastitu dicu. Jel ga mi tribamo zatvorit? Vezat ga lisicama za zibku da je juja? Imamo mi važnijih stvari za rješavat. Eno oni Olli Rehn okolo pravi turneje po sudovima, prston traži po štokovima prašinu, zaviruje u kantune i pod tapete ne bi li naša štogod šporkice… O nama i našim dosezima ovisi oće li nas primit u euro-integracije, a mi bi se sad tribali bavit tričarijama poput ovoga odbjegloga ubojice. Eno in pandurija pa neka ga vataju.»
U Policiji su sad na kolektivnom odmoru nakon napornih, ali i uspješno obavljenih poslova s Koradeom i Bushom i oni trenutno nisu u stanju oformiti skupinu za potjeru. No, čujem da B.a.b.e. imaju interventnu jedinicu moderno opremljenu i utreniranu za ovakve visokoriskantne i zahtjevne akcije traženja nestalih muževa. Oni su odmah spremni krenuti u potragu za odmetnutim mužem koji je svoju zakonitu ostavio na milost i nemilost malim nestašcima.

Vama ostalima upozorenje: Oprez, ubojice su među nama.
- 22:24 - KomentirajIsprintaj - #

04.04.2008., petak

Otvoreno pismo drugu Đorđu

Dragi druže Đorđe!

U ime svih nas pionira ovim putem zaželjet ćemo ti sretan dolazak u naš glavni grad koji te radosno čeka raširenih ruku, otvorena srca i zavarenih šahtova. Mi pioniri danas u školi imamo skraćene sate pa ćemo zajedno s našim drugaricama učiteljicama izaći na ulice, razdragano ti mahati zastavicama i posipati ti po putu najsvježije proljetno cvijeće kuda vojska druga Đorđa kreće. Jer ti si naša zora plava što na istoku se budi, ti si naše more sinje kojim slobodni plove bijeli brodovi slobode, a galebovi veselo klikću ponositim barjacima na njihovim pramcima.

Hvala ti druže Đorđe u ime svih pionira što si nam zajedno s tvojim udarnim proleterskim brigadama donio blagostanje i mogućnost da rastemo u miru i slobodi koju si iznjedrio iz plamena narodnooslobodilačke borbe i socijalističke revolucije. Hvala ti što je vedri osmjeh na našim nevinim dječjim licima i što možemo mirno snivati pod zastavom partije i u toploj sigurnosti naše socijalističke Nato zajednice, a tako će i ostati jer ti i nad našom domovinom bdiješ, ponosan i stamen kano sura klisurina tvog rodnog Teksasa. Pod tvojim mudrim vodstvom cvjetat će ova zemlja pod zvijezdama blagostanja, a bratstvo i jednakost svih njenih naroda i narodnosti propupat će dojene iz tvog junačkog gruda. Nek se ori pjesma raspjevane mladosti i nek iz svih grla stigne poruka jasna da čuju kleti dušmani i aveti kapitalističko-imperijalističke da neće uništit nam ovu sreću i blago jer mi ćemo to braniti složno kao jedan sa petokrakom na čelu i puškama u rukama.

Moramo ti druže Đorđe reći da ima danas ovdje kod nas nekih koji podrivaju naš poredak i rovare iznutra kako bi oslabili našu socijalističku zajednicu. Te i takve neprijateljske grupe, štrajkovima i protestima, čak i ovom trenutku dok si ti među nama, žele okaljati naš čist obraz i tekovine naše herojske revolucije. S ovog mjesta im poručujemo da se okane takvih zamisli jer ćemo im se najodlučnije suprostaviti i zatrti im sjeme i svaki trag. Ako drugarska kritika i samokritika ne urode plodom onda nećemo birati sredstva da od tih i takvih plaćeničko-kapitalističkih elemenata zaštitimo naše socijalističko društvo. Dajemo i obećanje tebi zaštitniče naš, da će svijetle ideale naše partije čuvati tvoji odani pioniri.

Najveći sine naših nikad pokorenih naroda! Stat ćemo danas u koloni i stisnutu pest podignut ćemo na pozdrav tebi osloboditelju naš, ti koji si nam raskinuo okove eksploatatorske dok smo porobljeni stenjali pod čeličnom čizmom fašističkog zavojevača i njegovih okupatorskih zvijeri.

Dragi druže Đorđe! Zavjetujemo se da ćemo biti dobri, slušati naše roditelje i nastavnike, dobro učiti i tako ti zahvaliti za sve ono dobro što si nam ostavio u amanet. Čuvat ćemo našu socijalističku domovinu, njeno more, jezera i rijeke, plodne nizine i visoke gore, te njeno plavo nebo u čijim visinama ponosno lete tvoji neustrašivi borbeni orlovi. Čuvat ćemo i bratstvo i jedinstvo svih njenih naroda i narodnosti sljedeći vječno tvoj utrti put s pjesmon na usnama. Jer, Đorđe, to smo svi mi!

Vole te tvoji pioniri, Stipe i Ivo

- 15:26 - KomentirajIsprintaj - #

03.04.2008., četvrtak

Bojkot HNS-a

Moralo se ovo dogoditi. Morao je biti glupo izgubljen jedan mladi život. A sve zahvaljujući neviđenoj gluposti nedodirljivih faraona iz HNS-a koji se već godinama oglušuju na glasove razuma koji zloguko upozoravaju kako je siguronosno stanje na našim stadionima katastrofalno. A Srebrić evo sad na tv-u govori o preispitivanju… Izravni krivci su oni koji su tako olako odobravali klubovima licence za natjecanje u najvišem rangu samo da bi zadovoljili osobne interese raznih vanjskih suradnika i trgovaca ljudskim mesom. Izravni krivci su gradski moćnici koji su po svaku cijenu, pa i po cijenu mladog života, željeli imati prvoligaše iako tridesetak godina nisu ni kune uložili u sportsku infrastrukturu i objekte. Izravni krivci su oni koji će vam zanosno govoriti o prednostima Lige 16 iako je jasno da smo premalena zemlja i za Ligu 10 u kojoj će tek dva kluba imati uvjete za nogomet dostojan čovjeka. Izravni krivci su i novinari koji nikad nisu jasno i glasno progovorili o stanju na domaćim terenima, a sve kako se ne bi zamjerili onim gornjim moćnicima i tako izgubili sitne beneficije poput besplatnog odlaska na pripreme u Tursku ili svežanj karata za onu jednu evropsku utakmicu godišnje. Na kraju, izravni krivci smo i svi mi koji smo i uživo i preko televizije i radija zaneseno pratili natjecanja u kojima nastupaju elitne domaće nogometne vedete. Krivi smo jer smo im davali značaj i prepucavali se po tribinama i forumima. A zašto? Štuf sam svega toga.

Od sada, iz pijeteta prema onome mladome čovjeku, bojkotiram sva natjecanja koja se održavaju pod ingerencijom HNS-a. Neću ni čitati novinske stranice, ni portale, niti pratiti tv-emisije posvećene nogometnoj igri koja to više nije. Bojkotirat ću, što će mi vjerojatno najteže pasti, čak i nacionalnu reprezentaciju. I sve to će trajati dok se iz Kuće nogometa ne povuku oni koji su krivi za ovu bespotrebnu smrt. A možda i dulje.

Od ovog trenutka počinjem pratiti samo Maidenhead, amaterski klub koji se trenutno bori za opstanak u šestoj engleskoj ligi.
- 20:05 - KomentirajIsprintaj - #