Nepoznati Zagreb

17.03.2017., petak

Svih 67 trnjanskih rijeka!Karta Trnja 1930. godine.


Trnje je usko vezano uz samo jednu rijeku, THE rijeku tog kvarta, Savu!

Sava teče južnom granicom Trnja, a nekad su njeni rukavci pokrivali značajan dio trnjanskog prostora, pogotovo oko Savice.

Vjerovali ili ne, to je jedina površinska tekućica koja današnjih dana postoji na Trnju. No, nekad nije bilo tako - kroz Trnje tekli su (a još i danas teku, ali podzemnim kanaliziranim tokom) i potoci Kraljevec (otprilike trasom nekadašnje Cvjetne ceste, ulazeći na Trnje kod Koturaške ceste i ulijevajući se u Kunišćak na Vrbiku), Kunišćak (koji teče ispod Gagarinova puta i nekad se ulijevao u Savu nedaleko Mosta Slobode) te Medveščak (koji na Trnje ulazi kod Strojarske ulice i izlazi uz Ulicu grada Vukovara), dok je potok Laščinščak nekad tekao granicom Trnja i Peščenice, ispod Heinzelove ulice. Danas od svih tih potoka nema površinskog traga uz iznimku da je trasa potoka Kunišćaka pretvorena u pješačku prometnicu, Šetalište Jurija Gagarina.

Ali, to nije sve! wink

Trnje je povezano i sa mnogim rijekama širom naše sadašnje, ali i nekadašnje domovine. Uz iznimke kvarta Kanal (čije su ulice pretežno nazvane po ličnostima iz hrvatske političke i kulturne povijesti), Sigečica (čije su ulice pretežno nazvane po jadranskim otocima) te Savica (čije su ulice pretežno nazvane po poznatim hrvatskim pjevačicama i pjevačima) i niz ulica nazvanih po lokalnim toponimima velika većina trnjanskih ulica je nazvana po rijekama. Veliki val dodjele imena ulicama stigao je krajem '20 tih godina prošlog stoljeća, u periodu između 1927. i 1929., a bio je praćen i zabranom izgradnje nelegalnih objekata koja je donešena 1928. kako bi se spriječilo daljnje stihijsko naseljavanje Trnja koje je u to doba, nakon Prvog svjetskog rata, uzelo velikog maha.

Pogledajmo popis trnjanskih ulica nazvanih po rijekama preuzet iz plana grada iz 1959. godine i uočimo što se sve s njima desilo od tada pa do danas (vremenski raspon je 58 godina)!
(dakle, Autoput je već probijen, kao i Ulica grada Vukovara odnosno tadašnja Ulica proleterskih brigada, no većina velikih zgrada između i oko njih još uvijek nije izgrađena)Isječak iz plana grada 1959. godine, sjeverni dio.


Isječak iz plana grada 1959. godine, južni dio.


Martinovka:

Unska: Odvojak od Koturaške, najpoznatija po FER-u u čijem "dvorištu" i završava
Radonjska: Slijepi odvojak od Koranske, na samome kraju još uvijek životari nekoliko prastarih ruševnih kućeraka, dijelom čak i naseljenih!
Mrežnička: Slijepi odvojak od Koranske, za razliku od mnogih drugih starih trnjanskih ulica, ovdje nema puno trošnih svjedoka prošlosti, već prevladava blagostanje
Dobranska: Slijepi odvojak od Koranske, po karakteru vrlo slična Mrežničkoj, osim što je u sjeni velike zgrade u kojoj se nalazi knjižnica
Koranska: Ulica između Koturaške i Ulice grada Vukovara, najpoznatija po sjedištu Hanza Medije (bivši EPH) te po zgradi HEP-a
Sutlanska: Nekada je Sutlanska spajala Koransku i Unsku, a sada je od nje ostao samo ficlek između Kupske i Unske. U doba studiranja na FER-u kafić na uglu Sutlanske i Unske se zvao B6 (predavaonice na FER-u su se zvale B1-B5) wink
Kupska: Danas slijepo završava iza zgrade Raiffeisen banke, najpoznatija je po velikom urušavanju zemlje za kopanja temelja nove zgrade HEP-a prije desetak godina.
Plitvička: Danas je to jedan od glavnih prometnih izlaza iz kvarta na Ulicu grada Vukovara, donji dio je proširen u parking. Nekad je imala Franceka, koji još uvijek tamo stoji, ali ne radi.
Galovačka: Slijepi odvojak Plitvičke na čijem kraju stoji još uvijek radeći Francek iza kojeg je mural Haustora u izvedbi PMP-a
Bednjanska: Ulica koja spaja kvart na Miramarsku, puna skladišta u raznim fazama raspadanja i novih zgrada koje su se, čini se, bez ikakva plana ubacile uz nju
Kašinska: Nije poznato da li je ova ulica dobila ime po mjestu Kašini ili potoku Kašini, no kako god bilo, ta ulica više ne postoji, nestala je pod novom zgradom FER-a (spajala je Unsku i Zelinsku)
Zelinska: Danas je to posve moderna ulica bez tragova prošlosti, najpoznatija po KSET-u

Vrbik:

Lonjska: Nekad je ta ulica spajala Čazmansku i Ulicu grada Vukovara, no nestala je za gradnje hotela International i bloka zgrada uz njega. Sada to ime nosi jedna ulica u Gornjoj Dubravi.
Glogovnička: Nazvana po rijeci Glogovnici koja izvire ispod Kalnika i utječe u Česmu. Ulice više nema, također je nestala ispod hotela International.
Ilovska: I Ilovske ulice više nema, ispod hotela je International je nestala, i, zanimljivo, to ime nije dobila niti jedna nova ulica u gradu.
Plivska: Ova ulica još uvijek životari i to tek svojim djelićem, uz ugao Miramarske i Čazmanske ulice.
Sanska: I ova ulica više ne postoji, nestala je pred gradnju zgrade u kojoj se sad nalazi Ministarstvo gospodarstva
Lašvanska: Ova ulica službeno više ne postoji na Trnju (preseljena je u Gornju Dubravu), ali su neke kuće sjeverno od NSB-a sigurno nekad bile u njoj
Orljavska: Rijeka Orljava više nema svoju ulicu u Zagrebu, nekadašnja se nalazila na mjestu sadašnjeg parka na uglu Ulice grada Vukovara i Ulice HBZ-a i pružala se sve do Trnjanske
Krčka: Ulica koja obavija pozadine dvaju fakulteta, Filozofije i Strojarstva. I,m naravno, uvijek je tu dvojba, da li je ulica dobila ime po rijeci Krki ili otoku Krku? wink
Zrmanjska: Zrmanjskoj pripada ficlek neposredno uz Autoput, ima čak i Franceka na ćošku!
Unačka: Vzuje Ličku sa parkiralištem NSB-a ...e
Krupska: Ta ulica više ne postoji, bila je tik uz Unačku, ali nije preživjela novogradnje ...
Neretvanska: Ona više ne postoji, nekad je živjela ispodf sadašnjeg parkirališta NSB-a
Ramska: Također je nestala za gradnje NSB-a ... bila je to poduža ulica paralelna sa današnjom Ulicom HBZ-a
Lička: Danas je to jedna od glavnih prometnica tog kvarta, spaja Miramarsku sa Autoputem ... a nekad je to bila tek manje nevažna ulica
Gacka: Zasad još živi u kvartu između NSB-a i Internationala ... ali, dokad?
Japranska: Sve rečeno za Gacku, vrijedi i za Japransku (Japra je rijeka u BiH koja izvore ispod Grmeča i ulijeva se u rijeku Sanu)
Vrbaska: Velika rijeka BiH ima malu tek dijelom sačuvanu uličicu preko puta hotela International
Krbavska: Kratki slijepi odvojak Ličke ulice sad, anekad ju je spajao sa Paromlinskom cestom.
Radučka: Sve rečeno za Krbavsku vrijedi i za nju
Čazmanska: Jedna od glavnih ulica tog kvarta danas, no nekad je bila tek jedna od sporednih
Vrbanjska: Nekad je spajala Ramsku i Trnjansku, a danas Trnjansku i Ulicu HBZ-aKarta Trnja 1934. godine.


Karta Trnja 1948. godine.


Staro Trnje/Kruge:

Orljavička: Nekad je to bio slijepi odvojak Orljavske, a danas to ime nosi preostali ficlek sa nekoliko kuća koji se stisnuo sa istočne strane Ulice HBZ-a neposredno uz Palaču pravde.
Šumetlička: Postoji još i danas, iza Palače pravde, i odiše duhom starog Trnja
Jankovačka: Postoji još i danas i živi u sjeni Palače pravde
Jošavska: Više ne postoji jer je preimenovana u Ulicu Petra Grgeca. Inače, ne znamo za tu rijeku, ali znamo za jezero Jošava kod Đakova!
Karašička: Nalazi se iza starotrnjanske tržnice, uz jedini starotrnjanski park
Jelaspoljska: Ova ulica nije nazvana po rijeci, već po polju Jelas istočno od Slavonskog Broda ... i postoji još uvijek, kao slijepi odvojak Karašičke, odmah iza placa
Breznička: Ta ulica se zapravo sastoji od dvije ulice, Brezničke I i Brezničke II koje su pak izgradnjom novogradnji svaka podijeljena u dva sada posve odvojena dijela. Obje ulice pokazuju Trnje u svom originalnom obliku iz davnih vremena!
Vučanska: Ova je ulica zanimljiv primjer selidbe, nekad je to bila slijepa ulica južno od Bosutske, dok se danas nalazi sjeverno od nje, spajajući ju sa Karašićkom!
Bosutska: Jedna od najreprezentativnijih trnjanskih ulica, sa svojim širokim profilom i drvoredom nižih stabala podsjeća na ušorene ulice Slavonije - posve opravdano, obzirom da nosi ime po slavonskoj rijeci Bosut. Poznata je po tome što je u njoj sniman film Zorana Tadića "Ritam zločina", a i spominje se u pjesmi Haustora "'60-'65"
Sprečka: Južni odvojak Bosutske koji se nije puno promijenio posljednjih desetljeća
Ukrinska: Slično kao i Sprečka, osim što Ukrinska na svom kraju ima i radećeg Franceka ofarbanog na temu "Rata zvijezda"!
Krivajska: Ulica paralelna sa Autoputem, dostupna vozilima samo iz Kruga - da nije buke susjedne joj magistralne prometnive, bila bi to idilična trnjanska ulica (idilu remeti samo skladište metalnog otpada).
Rujnička: Mirnija varijanta Krivajske.
Lješnička: Ime ulice (nazvana po rječici Lješnici pored Ivangrada u Crnoj Gori) je nestalo, no ulica i dalje postoji pod imenom Ulice Ljubomira Marakovića, književnika i osnivača Hrvatskog katoličkog pokreta. Ulica je slijepa i zapravo vrlo nepraktično dostupna iz samog kraja Trnjanske ulice, kroz Ukrinsku ulicu koja će vjerojatno uskoro nestati.
Usorska: Na planu iz 1959. se nalazila točno na mjesto gdje se danas nalazi Ukrinska ulica koje pak na tome planu nije bilo. No, postojale su i Usorska I, II, III, pa čak i IV, južno od Autoputa. Danas postoje četiri Usorske ulice, Usorska, Usorska I, II i III, dok se Usorska IV utopila kao odvojak Starotrnjanske ulice koja se nekad zvala Školskom ulicom.
Ukrinska ulica: Vidi pod Usorska ulica.
Pračanska: 1959. je to bila dvodijelna ulica koju je Autoput prerezao po pola, no kako je sjeverni dio nestao ispod Doma zdravlja i okolnih zgrada, onda je ostao samo južni dio
Drinska: Jerdna od važnijih ulica istočnog dijela Starog Trnja, kako nekad, tako i danas.
Fojnička: Tik uz autoput, lijepi primjerak nekadašnjeg Trnja.
Lepenička: Ova je ulica nestala, pojele su je susjede, Fojnička i Usorska.
Rakitnička: Za velikog preimenovanja ulica poslije osamostaljenja postala je Ulicom Josipa Andrića, hrvatskog muzikologa.
Grabovička: I ona je nestala u preimenovanjima i postala je Ulicom Albe Vidakovića, svećenika i muzikologa
Stupčanička: Stupčanica je rijeka u istočnoj Bosni, sa rijekom Biošticom tvori rijeku Krivaju kod Olova. A njena ulica se još i danas nalazi pored Kruga, južno od Autoputa.
Boračka: Nazvana po Boračkom jezeru u Bosni, preimenovana je u Ulicu Josipa Andreisa (muzikolog) koja se nalazi nedaleko škole u Trnjanskoj.
Blatnička: Živi i dalje, kao jedan od slijepih odvojaka Usorske ulice.

Cvjetno naselje:

Nadinska: Ova ulica više ne postoji, nestala je gradnjom zgrade HRT-a
Cetinska: I ova je ulica skončala ispod zgrade HRT-a

Savica:

Miljacka: Više ne postoji, nalazila se na području današnje Ulice Vladimira Ruždjaka.
Bunska: Isto kao i Miljacka, ulica više ne postoji.

Zanimljivo, ulice nazvane po nekim najvećim hrvatskim rijekama se ne nalaze na Trnju, već drugdje: Dravska (u Gornjoj Dubravi), Murska (na Graberju) ...Oznake: trnje, rijeke


- 08:55 - Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< ožujak, 2017 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (2)
Kolovoz 2022 (3)
Srpanj 2022 (14)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (11)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)
Prosinac 2019 (4)
Studeni 2019 (1)
Listopad 2019 (2)
Rujan 2019 (6)
Kolovoz 2019 (13)
Srpanj 2019 (2)
Lipanj 2019 (7)
Svibanj 2019 (3)
Travanj 2019 (9)
Ožujak 2019 (8)
Veljača 2019 (3)
Siječanj 2019 (9)
Prosinac 2018 (14)
Studeni 2018 (7)
Listopad 2018 (7)
Rujan 2018 (4)

Tema bloga:

Linkovi