gustirna

srijeda, 18.11.2009.

Blago otočkog buška

Ovo je vrime kad su sve berbe pri kraju.
Grožđe je odavna obrano, bačve su pune i već se kuša mlado vino po konobama.
Pune su čaše crnoga, biloga...eh, rujna vinca..ca!
I masline su uglavnom obrane, oturnjane i na korici kruha se kuša kaplja zelenog blaga.
Doduše, ima još nekih koji nisu obrali, ali obavili su to proteklog vikenda.

Na otoku se čuti neki smiraj. Crveni vinogradi utapaju se u smirujućem moru zelenog.
Image and video hosting by TinyPic

Sve šta je bilo hitno i važno se obavilo i sad je došlo vrime za guštanje.
Prošlu sedmicu napadale su kiše i okrenilo je lipo vrime za vikend. Malo više vlage, ali sunce grije i taman je ugodno za uputit se u šumu, u bušak.
A u bušku svakega blaga!

Image and video hosting by TinyPic

Planika - Arbutus unedo, porodica Vrijesova - Ericaceae, šta oće reć da spada u onu istu familiju u koju spada i vrijes, velika crnjuša ili lat. Erica arborea koji je skupa sa planikom, mirtom, ružmarinom, smrikom, najčešći dio dalmatinske makije, iliti našega otočkog buška kroz koji smo se probijali ove nedilje.

Crnjuša, vrijes, Erica još uvik cvate i daje nektar iz kojeg pčele rade ukusan med od vrijesa. Zapravo to je mješavina vrijesa, ružmarina, planike i jako je ukusan i ljekovit.
Image and video hosting by TinyPic

Vratimo se opet na planiku koju u engleskom jeziku nazivaju Strawberry Tree, što bi u prijevodu značilo Jagodno drvo. To ime joj sasvim odgovara s obzirom na plodove koji sazrijevaju u ovo doba godine.
Image and video hosting by TinyPic

Te plodove nazivamo raznim nazivima: MAGINJE, a višani ih zovu MANJIGE (skoro isto, samo malo uvrnuto), dok se na području Solina i Kaštela zovu PRVE. A nakon ovog posta sigurno ćemo saznati i kako ih zovu na području Dubrovnika, Zadra, Šibenika, Istre thumbup
Još jedna zanimljivost kod planike je ta što u isto vrijeme na jednom grmu možemo naći sasvim zrele, skoro zrele, te zelene plodove, a uz njih još cvatu i nježni bijeli cvijetovi čiji oblik mene podsjeća na male vrčiće pune nektara.

Image and video hosting by TinyPic

A može se i naići na grm koji je pun samo planikinog cvata
Image and video hosting by TinyPic

Maginje su plod kojeg neko voli, a neko ne voli. Ja ih obožavam!
Posebno kad ga mogu jesti još dok šetam po bušku. Tada su mi najslađe. Volim brati sve što mogu probati i jesti dok to berem. Iz istog tog razloga ne volim brati masline. Njih ne mogu jesti, zapravo mogu, ali mi nisu ukusne kao maginje. No od maginja ne možemo dobiti korisno ulje koje ćemo koristiti tokom cijele godine i koje je simbol zdrave mediteranske prehrane.
Zato od maginja možemo napraviti ukusnu marmeladu. Kod toga opet ima nekih koji je vole i onih koji je ne vole.
Zašto? Zato jer maginja u svom središtu ima male crne špice - sjemenke koje nekome smetaju. Oni kojima špice smetaju naprave marmeladu tako da lijepo propasiraju cilu tu maginjastu smjesu, pa dobiju glatku marmeladu. Ili uopće ne rade marmeladu.
A ja (kad želim napraviti marmeladu,što ne radim baš često), sameljem sve skupa, dodam upola šećera ( na 1 kg maginja - 1/2 kg šećera), te limunova soka, koju kap ruma i dobijem zdravu marmeladu bez konzervansa, sa mljevenim špicama koje mi samo obogate kompletan užitak.
Nije zgorega napomenuti da baš nije preporučljivo prejesti se maginja. Naime, moguće su probavne smetnje.
Zato, ako ikada upadnete u bušak planike pune maginja, nemojte navaliti i prejesti se.nut

Mirta, lat. Myrtus communis - po viški - Martina, još jedna lipotica buška.
Image and video hosting by TinyPic

Moja prijateljica je obožava, jer od njenih modrih bobica radi odličan liker od mirte, a ni sirup od mirte nije za bacit.
Na etiketi biljnog likera od martine koju sad imam pred sobom,ovako piše:
"Domaći napitak jedinstvenog okusa od ljekovite biljke mirte sa sunčane obale otoka Visa, još od starih Grka posvećena božici Veneri i ljubavi."
Zato ona iz buška izlazi s punim naramkom mirte.
Image and video hosting by TinyPic

U dugim noćima, uz toplu peć, ona će polako otribit bobice sa stabljike, a usput će udisat blagotvoran miris mirte koji će ispunit sve prostore i stari kameni zidovi prodisat će ko novi.
Od mirte se također destilira eterično ulje koje je blagotvorno za tegobe dišnih puteva. Zbog svoje blagosti posebno je pogodno za djecu.

Image and video hosting by TinyPic

U ovo doba godine, u svakoj otočkoj kući ponudit će vam pecurve za večeru. Sad je vrime kad svi otočani krenu u šumu, te na nekim svojim tajnim poštama nalaze čitava staništa svojih obožavanih pecurvi.
Užitak te potrage mogao bi se usporediti s užitkom branja šparoga na proljeće.
Pecurve su zapravo gljive koje se službeno zovu Rujnice i može ih se naći u crnogoričnim šumama,među borovim iglicama , te na vlažnim mahovinastim pristavama, pod planikom, smrikom, smarškom.
Ove nedilje, nakon što smo pobrale mirtu i maginje, nakon ribljeg ručka ulovljenog u viškom moru, krenule smo u šetnju s nadom da ćemo
naići na stanište pecurvi. I naišle smo!
Image and video hosting by TinyPic

Ove pecurve za mene imaju posebno značenje, jer to su prve pecurve koje sam ubrala na Visu (uz pomoć moje viške prijateljice), i tek sad u potpunosti osjećam pripadnost ovom otoku.
Image and video hosting by TinyPic

Zadovoljne što ćemo večeras imati baš naše pecurve za večeru,na prvi nagovještaj sumraka krećemo prema toploj kući.
Image and video hosting by TinyPic

Usput uspijevamo pronaći malu bunju, bunjicu, kamenu poljsku kućicu, ulaza obraslog u bušak od vrisa i ružmarina
Image and video hosting by TinyPic

Boravak u tom kamenom okruženju, budi maštu i vraća u neku daleku prošlost...nije problem zamisliti se u neko davno doba kad su viški težaci bižali od najezdi gusara sa otvorenog mora (zvali su ih Turci Katalani) iz svojih sela u polje, u bušak, u špilje, u skrivene bunjice.....
Pogled u noć izbacio nas je van, a pomisao na ukusnu večeru koju nosimo sa sobom, požurila nas je put doma.

Image and video hosting by TinyPic

Pecurve/Rujnice smo očistili, na tajer izrezali....
Image and video hosting by TinyPic

....i na kraju fino blagovali
Image and video hosting by TinyPic

Uz šufigane (pirjane) pecurve, dobro su se uklopile pečene "pole" (polovice krompira pečene u el.pećnici, a bilo bi još bolje da su se pekle u lugu....no, to je bilo predugo za dočekat.)
Image and video hosting by TinyPic

A one pecurve šta su završile na gradelama, nisu dočekale da ih se uslika.......i mladi plavac se nekako prebrzo iscidija.....sve u svemu, ....isplati se prošetat po otočkom bušku, jer takvog blaga koje se tamo nađe ne može se nigdi drugdi naći.

Image and video hosting by TinyPic

- 13:41 - Komentari (52) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< studeni, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Veljača 2017 (1)
Siječanj 2017 (1)
Prosinac 2016 (2)
Prosinac 2015 (1)
Travanj 2015 (1)
Studeni 2014 (1)
Rujan 2014 (1)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (1)
Travanj 2014 (1)
Veljača 2014 (1)
Siječanj 2014 (2)
Studeni 2013 (1)
Listopad 2013 (2)
Rujan 2013 (3)
Kolovoz 2013 (1)
Srpanj 2013 (3)
Lipanj 2013 (2)
Svibanj 2013 (3)
Travanj 2013 (3)
Ožujak 2013 (1)
Veljača 2013 (3)
Siječanj 2013 (4)
Prosinac 2012 (2)
Studeni 2012 (3)
Listopad 2012 (5)
Rujan 2012 (3)
Srpanj 2012 (3)
Lipanj 2012 (5)
Svibanj 2012 (10)
Travanj 2012 (2)
Ožujak 2012 (2)
Veljača 2012 (5)
Siječanj 2012 (4)
Prosinac 2011 (3)
Studeni 2011 (3)
Listopad 2011 (2)
Rujan 2011 (2)
Kolovoz 2011 (1)
Srpanj 2011 (2)
Lipanj 2011 (1)
Svibanj 2011 (2)
Travanj 2011 (3)
Ožujak 2011 (3)
Veljača 2011 (3)
Siječanj 2011 (2)
Prosinac 2010 (4)
Studeni 2010 (6)

Opis bloga


  • o svemu pomalo,
    nečega puno, nečega malo,
    nekomu previše, nekomu premalo,
    a meni dovoljno.

    O FOTOGRAFIJAMA
    Sve fotografije objavljene na blogu
    moje su autorsko djelo,
    osim ako nije drugačije navedeno.



    Vrijeme sadašnje i vrijeme prošlo
    Možda su oba u vremenu budućem,
    A buduće vrijeme u prošlom sadržano.
    Ako je sve vrijeme vječno prisutno
    Sve je vrijeme neiskupljivo,
    Što moglo je biti jest apstrakcija
    Koja ostaje trajnom mogućnošću
    Samo u svijetu razmišljanja.
    Što moglo je biti i što je bilo
    Pokazuje istom kraju,vječno sadašnjem.
    U sjećanju odjekuju koraci
    Kroz prolaz, kojim nismo krenuli
    Prema vratima, što ih nikad ne otvorismoo


    T.S. Eliot


    "Znam koliko toga ne trebam
    da bi bio sretan."
    /Woofman - Apallachian Trail/

    "Toliko je bilo u životu stvari
    kojih sam se bojao -
    a nije trebalo.
    Trebalo je živjeti"
    /Ivo Andrić/


    (...) da ostanemo ovo što smo.
    Sutra. I uvijek.
    Djeca. Ne veliki, ne odrasli.
    Da se ne zavlačimo svako u svoju ljusku,
    da jedno drugom ne dopustimo
    da budemo ono što nismo,
    da ne gledamo vučijim očima
    i da se uvijek prepoznamo
    kada se sretnemo.
    /Tišine - Meša Selimović/




Linkovi