Nekretnine Umag

Tri faktora koja su poništila negativan učinak Agrokora

Po podacima iz te publikacije objavljene u utorak, omjer loših kredita smanjen je s 13,9 posto potkraj prvog na 13,2 posto potkraj drugog tromjesečja ove godine, a stopa pokrića loših kredita ispravcima vrijednosti smanjena je sa 64,2 na 60,5 posto u drugom tromjesečju.
Analitičari HUB-a ističu i da Hrvatska više nije među EU zemljama koje bilježe
značajan kreditni pad nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar

08.09.2017. u 12:50 | 0 Komentara | Print | # | ^

Marić: Rasprava o porezu na nekretnine "opravdana i očekivana"

KNIN - Ministar financija Zdravko Marić u subotu je rekao kako je "opravdano i očekivano" da se proteklih dana ponovno aktualizirana tema poreza na nekretnine.
Ponovio je da je krajem prošle godine, u okviru porezne reforme, kroz dva saborska čitanja, prošao zakon o lokalnim porezima koji predviđa ukidanje komunalne naknade, ukidanje spomeničke rente i ukidanje poreza na kuće za odmor, odnosno objedinjavanje ta tri nameta u jedan u okviru poreza na nekretnine.
Rekao je da će se taj porez vrlo slično računati kao i sada, s tim da će se dodati dva nova kriterija.
"Moram odmah demantirati određene spekulacije koje su se pojavile proteklih dana. Još uvijek ne govorimo o vrijednosnom porezu na nekretnine. Idemo na porez za nekretnine od 1. siječnja 2018. On će uvesti dva dodatna kriterija vezano za dob, odnosno godinu izgradnje nekretnine i vezano uz stanje same nekretnine. Gradovima i općinama dat ćemo godinu dana prilagodbe da u suradnji sa Poreznom upravom i državnom geodetskom upravom, te svim resorima ažuriraju svoje evidencije i do kraja godine ispune sve preduvjete da taj porez može stupiti na snagu",
kada je ministar Marić nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar

07.08.2017. u 11:04 | 0 Komentara | Print | # | ^

Strani nekretninski fond dovršit će Črnomerac centar

Uskoro gotova predstečajna nagodba tvrtke bivšeg premijera Nikice Valentića.
Predstečajna nagodba za tvrtku Črnomerec centar, jednu od tvrtki Niva inženjeringa bivšeg premijera Nikice Valentića, uskoro bi mogla biti završena, suglasnost za
plan restrukturiranja ima od dvije trećine vjerovnika, a dobio je i pismo namjere jednoga stranog nekretninskog fonda koji bi sudjelovao u sufinanciranju nastavka
gradnje objekta nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar

09.01.2017. u 15:59 | 0 Komentara | Print | # | ^

METRO Grupa udvostručila konsolidiranu operativnu dobit

METRO Grupa poseban naglasak stavlja na društveno odgovorno poslovanje.
METRO Grupa zaključila je poslovnu godinu 2015./16.* s konsolidiranom operativnom dobiti u iznosu od 1,5 milijardi eura, što je dvostruko više u odnosu na prethodnu poslovnu godinu kada je iznosila 711 milijuna eura. Uprava i Nadzorni odbor METRO Grupe predložili su isplatu dividende u iznosu od 1 eura po običnoj dionici.
"Rezultati naše tvrtke u protekloj poslovnoj godini potvrdili su da smo na pravom putu s našim strateškim fokusom na kreiranje vrijednosti za kupce i kontinuirani
proces transformacije. Ostvarili smo rast prodaje i zarade u izazovnim tržišnim uvjetima čime smo ostvarili prognozirane rezultate za poslovnu godinu i stvorili
čvrste temelje za uspješno razdvajanje METRO Grupe", rekao je Olaf Koch, predsjednik Uprave METRO Grupe. "METRO Cash & Carry i Media-Saturn zabilježili su
značajan porast like-for-like prodaje što se također odrazilo na zaradu", istaknuo je Koch nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar

14.12.2016. u 15:52 | 0 Komentara | Print | # | ^

Veliki francuski trgovački lanac traži dobavljače u Hrvatskoj

Posjet Auchanovih predstavnika HGK organizira u okviru akcije 'Hrvatska kao nabavno tržište' ('Croatia Supply Day’), kojom pokreće dolazak potencijalnih inozemnih uvoznika i to organizacijom izravnih susreta s hrvatskim izvoznicima.
Auchan je treći najveći trgovački lanac u Francuskoj i jedanaesti najveći u Europi te jedan od glavnih svjetskih distribucijskih lanaca, prisutan u 16 zemalja s ukupno 330.700 zaposlenih u 1.774 supermarketa,
s prihodom od 63 milijarde eura 2014. godine nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar

15.11.2016. u 16:03 | 0 Komentara | Print | # | ^

Europska komisija Hrvatskoj odobrila više od 7 milijuna eura za izgradnju mosta na rijeci Savi kod Svilaja

Nakon što je 14. rujna 2016. godine u Općini Odžak svečano položen kamen temeljac za početak radova na izgradnji mosta na rijeci Savi kod Svilaja, ovaj tjedan Europska komisija potpisala je i poslala Hrvatskoj ugovor kojim potvrđuje sufinanciranje mosta u iznosu većem od 7 milijuna eura, navodi se u priopćenju.
Ukupna vrijednost ovog međunarodnog mosta, koji će zajednički izgraditi Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina, iznosi 22,308.022,34 eura. Sukladno Sporazumu između Vlade
Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine svaka država financira 50% ugovorene vrijednosti radova. Hrvatska je financiranje svog dijela mosta osigurala putem
Instrumenta za povezivanje Europe (CEF - Connecting Europe Facility) i kroz kredit Europske investicijske banke za preostali iznos.
Most je sastavni dio međunarodnog pan-europskog cestovnog koridora 5C- Budimpešta-Beli Manastir-Osijek-Sarajevo-Ploče te je dio europske mreže autocesta koja sjever Europe povezuje s Jadranom.
CEF je financijski instrument Europske unije kroz koji države članice mogu ulagati u izgradnju nove te unaprjeđenje postojeće prometne, energetske i telekomunikacijske infrastrukture na devet koridora Osnovne mreže Transeuropske prometne mreže. Uz pomoć sredstava iz CEF-a stvarat će se međusobno povezane mreže širom Europe što će doprinijeti ekonomskom rastu te socijalnoj i teritorijalnoj koheziji unutar Europske unije.
U financijskom razdoblju 2014. - 2020. državama članicama je iz CEF-a na raspolaganju 26 milijardi eura za ulaganja u prometnu infrastrukturu, od čega je Hrvatskoj na raspolaganju 456 milijuna eura. Poseban naglasak ovaj Instrument stavlja na otklanjanje uskih grla, osiguravanje održivih i efikasnih prometnih sustava na duži rok, na unapređenje integracije i povezivanja različitih prometnih grana
te povećanje interoperabilnosti, ističe se u priopćenju nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar

06.10.2016. u 18:59 | 0 Komentara | Print | # | ^

Iznajmljivanje apartmana u Zagrebu sve rašireniji posao

ZAGREB - Vlasnici zagrebačkih apartmana morat će smisliti način kako doskočiti konkurenciji, s obzirom na sve veću poplavu na gradskom tržištu. Apartmani se, naime, više ne otvaraju samo u središtu grada. A turistima nije problem unajmiti koji na Črnomercu, Trešnjevci, u Španskom, Novom Zagrebu... Sviđa im se što se ne moraju zavlačiti u prometni centar, gdje se parkirališno mjesto može tražiti čak i sat vremena (ili dulje). Osim toga, oni koji dolaze iz velikih metropola sasvim drukčije gledaju na centar grada nego što ga mi gledamo, piše Večernji list.
– Onom koji dolazi iz Barcelone cijeli je Zagreb centar – kaže Davor Mauser, koji je stan na Vrbiku, u kojem je nekad živio s obitelji, preuredio i sad iznajmljuje turistima.
Počeli su, kaže, prije pet godina, kada je apartmana bilo puno manje.
– Tada je bilo puno lakše nego danas. Konkurencija je danas prevelika, na internet-portalu Booking.com u Zagrebu je registrirano 600 apartmana. Imamo već i stalne goste koji se vraćaju, ali uvijek treba raditi na pridobivanju novih – kaže Davor Mauser, koji stan od 120 kvadrata iznajmljuje po cijeni od 80 do 100 eura. Dok će u strogom centru noćenje u garsonijeri od četrdesetak kvadrata platiti 60 eura.
Suzana Zeljko, koja ima dva apartmana na istom katu na Knežiji, smatra pak da je mnogim turistima puno bolje odspavati u mirnim naseljima i tramvajem ili taksijem kretati se po gradu. Oni koji odluče prespavati u takvim apartmanima uglavnom su na proputovanju automobilom prema Jadranu i Zagreb im je idealan za jedan dan stanke. Takvim turistima bitan je komfor, s obzirom na to da im je na raspolaganju sve što imaju u svakom stanu, a žele razinu smještaja hotela s četiri zvjezdice.
– Osim toga, Knežija je blizu Velesajma i Jaruna, gdje mogu uživati u raznim sportskim sadržajima – kaže Suzana Zeljko.
Na blizinu aerodroma, kada je uređivala stan u Sloboštini, računala je Branka Jušinski.
– Stan u kojem su deset godina bili podstanari naslijedila sam od roditelja. Kad sam ga odlučila pretvoriti u apartman, ljudi su mi se smijali i pitali: "Tko će unajmiti apartman na kraju Novog Zagreba?" No krenulo je gotovo odmah nakon što sam stan počela oglašavati – kaže Branka Jušinski. Toliko je dobro išlo, dodaje, da je nakon nekog vremena suprug kupio još jedan manji u tom kvartu, koji također iznajmljuju.
– Gotovo 90 posto gostiju su stranci, Bugara i Nizozemaca ima najviše, a oduševljeni su što imaju izravnu autobusnu liniju koja ih vozi do Glavnog kolodvora – kaže Branka Jušinski.
Uglavnom su to obitelji s djecom ili sredovječni parovi koji avionom presjedaju u Zagrebu, prespavaju noć, uzmu rent-a-car koji potom ostave kad idu na let.
Od kratkoročnog najma, reći će ovi vlasnici, više se zaradi, no on zahtijeva i puno više posla nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar

10.06.2016. u 12:39 | 0 Komentara | Print | # | ^

Hrvatska postala zanimljiva ulagaču iz Južnoafričke Republike

Marc Edwards, predsjednik Uprave Tower Property Fonda, objasnio je zašto je jugoistočna Europa sve zanimljivija ulagačima iz Južnoafričke Republike.
Realizacija investicijskih projekata u Hrvatskoj i užoj regiji traje barem tri puta dulje nego na razvijenim tržištima, uglavnom zbog složenih procedura.
Iako je Hrvatska stranim investitorima novo i zanimljivo tržište s velikim potencijalom, i dalje im najviše smeta pravna nesigurnost, od porezne nadalje,
a preporuka za ulazak u projekt je suradnja s lokalnim partnerima, poručili su sudionici 12. Međunarodne konferencije o razvoju nekretnina
koja je započela u srijedu u organizaciji tvrtke Filipović Business Advisory nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar

26.04.2016. u 08:59 | 0 Komentara | Print | # | ^

Spajaju se katastar i gruntovnica?

Vlada ima plan reformi i trenutno se radi na povezivanju podataka iz katastra i zemljišnih knjiga tako da se jednim klikom može vidjeti tko je posjednik, tko je vlasnik i ostali podaci koji su upisani. Cilj je da do kraja ljeta imamo ujedinjene podatke iz katastra i zemljišnih knjiga kako bi se mogla napraviti jedinstvena evidencija", istaknuo je.
Fogec je napomenuo kako je vrlo bitno da se odrede prioriteti kod mjerenja.
"Ne trebamo sada krenuti mjeriti Velebit. Ne vidim praktičnu vrijednost da sada izmjerimo Goli otok. Trebali bi odrediti prioritete u područjima
koja su atraktivna za investitore jer je mjerenje dugoročan proces", poručio je nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar

04.04.2016. u 12:26 | 0 Komentara | Print | # | ^

Francuzi ulažu 93,7 milijuna eura u Luku Gruž

Izgradit će terminal za putnike na kružnim putovanjima, trgovački centar i autobusni kolodvor.
U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastukture danas će Antun Asić, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik i Arpak Demircan, predsjednik uprave tvrtke Dubrovnik International Cruise Port Investment,
čiji su osnivači francuski Global Ports Holding i Bouygues, potpisati predugovor ugovora o koncesiji za gradnju i korištenje Putničkog terminala Gruž nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar

16.02.2016. u 14:26 | 0 Komentara | Print | # | ^

Stan u Hong Kongu prodan za 70 milijuna eura

Stan se nalazi na 46. katu nebodera i ima terasu od 163 četvorna metra s koje puca prekrasan pogled na luku.
Dosad je najviša cijena stana u Hong Kongu iznosila 470 milijuna hongkonških dolara, plaćena za cijeli osmi kat dvanaesterokatnice po imenu Opus Hong Kong izgrađene 2012.
prema projektu legendarnog američkog arhitekta Franka Gehryja nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar

29.12.2015. u 16:42 | 0 Komentara | Print | # | ^

Pet dvoraca na prodaju

Možete imate vlastite velike stepenice, nevjerojatnu arhitekturu, a reakcija kad nekome kažete da imate zamak je sigurno neprocjenjiva
Trend kupovanja dvoraca i dalje je aktualan. Iako je život u manjem prostoru jeftiniji, bolji za okoliš i pruža mogućnost da budete kreativni s prostorom - tko ne bi želio živjeti poput kralja ili kraljice? Možete imate vlastite velike stepenice, nevjerojatnu arhitekturu, a reakcija kad nekome kažete da imate zamak je sigurno neprocjenjiva. Na tržištu je trenutno pet dvoraca:
Château de Vigny, Val d'Oise, Francuska
Cijena: Otprilike 6 milijuna dolara
Dvorac iz 1504., koji se nalazi 50-ak kilometara od Pariza, pojavio se u Rihanninom spotu. Na njegovom je posjedu kapelica i osam kuća. Iako treba generalnu obnovu, tajna stubišta, prekrasna gotička arhitektura i relativna izoliranost zvuče jako privlačno.
Posjed u Woodstocku, Connecticut
Cijena: 39 milijuna dolara
Ovaj dvorac u Connecticutu ima sve odlike europskog posjeda - obrambeni jarak, nekoliko tornjeva, devet predivno uređenih soba i sedam kupaonica - nećete ga nikada poželjeti napustiti.
Château de Villersexel, Villersexel, Francuska
Cijena: oko 14 milijuna dolara
Blizu Švicarske i Njemačke, Château de Villersexel ne samo da je "povoljan" po cijeni od 14 milijuna, već je i u odličnom stanju. Ima 50 soba, prekrasne tapiserije, originalno je opremljen. Stari zamak iz doba Louis XIII ima i vlastitu konjušnicu i farmu, a građen je dva puta - 1000. i 1871. godine.
Dvorac Tiffany, Kansas City, Missouri
Cijena: 599.900 dolara
Kuća sagrađena 1909. je prilično povoljna, a budući vlasnik dobiva pet spavaćih soba, četiri kupaonice i lažni stražarski toranj.
Mirni dvorac Mooresburg, Tennessee
Cijena: 349.900 dolara
Iako ne izgleda impresivno u usporedbi s većim dvorcima, ovaj mali zamak s dvije spavaće sobe u Tennesseeju ima lijepu priču. Vlasnici su mu bili veliki obožavatelji filma "Prohujalo s vihorom" i željeli su da njihov dom izgleda poput Tarinog.
Čak su kupili i postavili originalno stubište iz kina u kojem je "Prohujalo s vihorom" imalo premijeru nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar

30.06.2015. u 07:51 | 0 Komentara | Print | # | ^

Nova afera 'Krašograd': Zagreb oštećen za 69 milijuna kn, osumnjičeni Bandićevi pomoćnici

Uskok je pokrenuo novu istragu vezanu uz zamjenu zemljišta Grada Zagreba u Sesvetskom Kraljevcu, u medijima prozvanoj afera Krašograd, kojom je grad,
po sumnjama tužiteljstva, oštećen za više od 69 milijuna kuna.
Ne navodeći imena osumnjičenih, već samo njihove funkcije i godišta, Uskok je na svojoj internetskoj stranici objavio da zbog zlouporabe položaja i
ovlasti te poticanja na to nedjelo sumnjiči pet osoba, među kojima su bivša pročelnica Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada
Zagreba Ninoslava Zeković te njen zamjenik Boro Kisjelica.
Iako istragom nije obuhvaćen pritvoreni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prvih dvoje soumnjičenih njegovi su dugogodišnji blisku suradnici,
dok se vlasnici tvrtki koje su se navodno okoristile pri zamjeni zemljišta s gradom, prema pisanju medija, povezuju s njegovim suosumnjičenicima u "aferi Agram".
Uskok tvrdi da su Ninoslava Zeković i Kisjelica, od veljače do srpnja 2007. pogodovali tvrtkama Studio X, Mala ulaganja i Karantena "neosnovanim
priznavanjem veće vrijednosti zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu te neosnovanim priznavanjem manje vrijednosti zemljišta u vlasništvu Grada Zagreba u odnosu na realne vrijednosti".
To su navodno učinili na traženje suvlasnika Studia X Ante Barade te zagrebačkog odvjetnika Davora Galetovića koji je, po tvrdnjama Uskoka,
stvarno vodio poslovanja društava Mala ulaganja i Karantena.
Kako bi ostvarili plan tvrtke su Gradu Zagrebu, smatra Uskok, podnosile prijedloge za zamjenu zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu za zemljište u
gradskom vlasništvu, a sve na temelju "nerealnih procjena zemljišta" koje je navodno izradio ovlašteni sudski vještak Mirko Kožulj.
Na temelju zaprimljenih prijedloga Kisjelica je "sastavljao prijedloge za donošenje Zaključka o sklapanju nagodbe između Grada Zagreba i navedenih društava",
koje je Ninoslava Zeković na sjednicama Gradskog poglavarstva obrazlagala kao osnovane i u interesu Grada Zagreba, iako je, po Uskokovim sumnjama,
zajedno sa svojim zamjenikom znala da su procjene nerealne.
"Nakon što je Gradsko poglavarstvo, u uvjerenju da su predmetne nekretnine realno procijenjene i da je predložena zamjena u interesu Grada Zagreba,
donijelo Zaključke o sklapanju nagodbi, sklopljene su nagodbe o zamjeni zemljišta", ističu u tužiteljstvu. Ukupan iznos kojim su se na gradsku
štetu okoristile tri tvrtke tužiteljstvo procjenjuje na 69.2 milijuna kuna.
Za zemljište u Sesvetskom Kraljevcu na kojem su kasnije, uz privatno naselje, gradskim novcem izgrađeni vrtić,
škola i drugi javni objekti Zagreb je dao parcele na Trnju, Jankomiru, Vrapču i Peščenici nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar

17.03.2015. u 17:14 | 0 Komentara | Print | # | ^

Vukovarske stanove teško zagrijati jer je u zgradama mnogo praznih stanova

VUKOVAR - Pošto su se neki stanovnici vukovarskog naselja Olajnice požalili na iznimno visoke račune za grijanje za siječanj, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i direktor Tehnostana,
komunalne tvrtke zadužene za isporuku toplinske energije, Kristijan Lovrenščak rekli su na konferenciji za novinare kako nema brzoga i jednostavnog rješenja za probleme s grijanjem nekih
stanova jer je u gotovo svakoj zgradi oko 30 posto praznih stanova. "Ne znamo jednostavno što učiniti. Što god da pokušamo, a nešto se uvijek može učiniti, prouzročit će troškove koje
netko mora platiti. Stanari nemaju novca, a nemamo ni mi u gradskoj blagajni. Ono što smo mogli, mi smo napravili. Uložili smo novac kako bismo osuvremenili i modernizirali kotlovnice,
a za neke druge investicije, poglavito koje zadiru u privatnu imovinu, novca nemamo", rekao je gradonačelnik Ivan Penava.
Po njegovim riječima, najveći problem s visokim računima za grijanje koje dobivaju pojedini Vukovarci jest u tome što je u gotovo svakoj zgradi u Vukovaru prazno oko 30 posto stanova.
"Ako živite u zgradi koja je loše građena ili obnovljena, nema izolaciju i još ste okruženi sa stanovima koji se ne griju jer su prazni, normalno je da ćete imati visoke račune za grijanje",
rekao je, dodajući kako će se "izolacije ove godine raditi na osam stambenih zgrada i s tim će projektom vukovarske gradske vlasti ići prema Fondu za energetsku učinkovitost".
Razlog viših računa za neke zgrade jest i u tome što se više zgrada grije plinom koji dolazi iz zajedničke toplinske podstanice. Troškovi prijenosa plina od toplinske stanice do stambene
zgrade veći su što je zgrada od nje udaljenija, objasnio je direktor Lovrenščak, dodajući kako negrijani stanovi uzimaju toplinu grijanima i zajedničkim prostorijama te tako povećavaju
potrošnju toplinske energije u stanovima koji se griju.
Također je rekao da bi svaka stambena zgrada mogla imati vlastitu toplinsku podstanicu, čijom bi se gradnjom troškovi za plin ravnomjernije podijelili među stanovima, ali je prije toga
potrebno dobiti suglasnot većine stanara. "Troškovi bi tada bili ravnomjernije raspoređeni između stanova koji su useljeni i grijani i onih koji nisu, ali pitanje je bi li vlasnici stanova
koji nisu useljeni pristali na takav dogovor kojim bi dobivali veće račune od sadašnjih", istaknuo je Lovrenščak.
U Vukovaru ima oko 5000 stanova koji su u različitom obliku vlasništva. Po podatcima gradskih vlasti, oko 30 posto stanova nije useljeno iako imaju vlasnike. Proteklih dana na visoke račune
za grijanje za siječanj žalila se nekolicina stanara koji žive u gradskom naselju Olajnici. Tako je jedna stanarka u tom naselju za stan od 28 metara četvornih dobila
račun za grijanje veći od 1800 kuna nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar

18.02.2015. u 21:04 | 0 Komentara | Print | # | ^

U 2015. bi BDP konačno mogao početi rasti, ali u ovoj godini pad od 0,6 posto

Ekonomski institut, Zagreb očekuje pad BDP-a od 0,6 posto u 2014. te rast od 0,2 posto u 2015. godini. Prognoze rasta smanjene su u odnosu na prijašnje zbog nepovoljnijeg stanja u gospodarstvu, a posebno zbog snažnijeg smanjenja investicijske aktivnosti u odnosu na očekivanja, navodi se u novom broju publikacije Croatian Economic Outlook Quarterly.
Nakon prvog tromjesečja u kojem su ostvarena nešto povoljnija kretanja, u drugom je tromjesečju zabilježen pad ukupne aktivnosti, a nastavak takvog trenda očekuje se i u preostalom dijelu godine. Mjesečni pokazatelji za treće tromjesečje upućuju na pad industrijske proizvodnje i građevinske aktivnosti, stagnaciju obujma trgovine na malo i usporavanje rasta izvoza. Nepovoljne vremenske prilike imale su negativan utjecaj na poljoprivrednu proizvodnju. U sljedećoj se godini uz daljnji pad osobne i državne potrošnje očekuju pozitivni pomaci u području investicija zahvaljujući povlačenju sredstava iz fondova EU-a, a očekuje se i nastavak jačanja izvoza. Glavni rizici ostvarenju ovih prognoza koncentrirani su u fiskalnoj sferi i odnose se na vjerodostojnost provođenja fiskalne konsolidacije. Naime, fiskalni će deficit ove godine biti veći nego prošle i iznad cilja zacrtanog u okviru procedure pri prekomjernom deficitu. S obzirom na to da se približavaju parlamentarnih izbori, politička volja za reformama dodatno će slabiti. Međutim, ako se hitno ne poduzmu ozbiljne aktivnosti s ciljem fiskalne konsolidacije, otvorit će se prostor za sve opcije daljnjih događaja uključujući nužnost sklapanja stabilizacijskog programa pod okriljem EU-a i MMF-a.
Slabljenje gospodarske aktivnosti
Nakon nešto povoljnijih gospodarskih kretanja u prvom tromjesečju ove godine, u drugom je tromjesečju BDP pao za 0,8 posto na međugodišnjoj razini, ponajviše zbog snažnog pada investicija. Dostupni mjesečni podaci za treće tromjesečje ukazuju na daljnje slabljenje gospodarske aktivnosti, a nastavak tog trenda očekuje se i u preostalom dijelu godine. Desezonirana industrijska proizvodnja je u trećem tromjesečju zabilježila pad od 1,5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, građevinska aktivnost također pada, obujam trgovine na malo stagnira, a rast izvoza roba usporava. Nepovoljne vremenske prilike su pak imale snažan negativni utjecaj na poljoprivrednu proizvodnju. Nezaposlenost se smanjuje od proljeća i bitno je manja nego u isto vrijeme prošle godine, ali istovremeno nije došlo do rasta zaposlenosti. Sudeći prema svim tim pokazateljima, velika je vjerojatnost da će stopa rasta BDP-a u trećem tromjesečju ove godine ostati negativna.
Osobna je potrošnja u prvom dijelu godine bila nešto snažnija od očekivane, najvjerojatnije zahvaljujući efektu deflacije koji će iščeznuti u preostalom dijelu godine. Tako se očekuje da osobna potrošnja oslabi pod pritiskom smanjenja raspoloživog dohotka kućanstava, nastavka procesa razduživanja stanovništva te niskog povjerenja potrošača. Državna potrošnja se smanjuje već četiri tromjesečja za redom što upućuje na snažnije rezove na strani materijalnih troškova države. Investicije i dalje snažno padaju. U prvom su dijelu godine pozitivni rezultati ostvareni u vanjskotrgovinskom sektoru u području izvoza roba i turističkih usluga. Izvoz roba je u prvih sedam mjeseci 2014. povećan za 11,2, a uvoz za 4,4 posto. Ipak, čini se da te rezultate treba uzimati s određenim oprezom jer se oni dijelom mogu pripisati promjenama u statističkom obuhvatu nakon ulaska Hrvatske u EU, a taj bi učinak mogao oslabiti u preostalom dijelu godine nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar

03.11.2014. u 15:04 | 0 Komentara | Print | # | ^

Ruski investitori ciljaju hrvatske nekretnine i turizam

MOSKVA - Značajan dio trgovinskog prometa Rusije i Hrvatske čini izvoz ruskih energetskih resursa koji bi se mogao povećati u slučaju realizacije projekta Južni tok. Međutim, prema riječima stručnjaka, u dogledno vrijeme pojavit će se novi perspektivni sektori za suradnju dviju država, uključujući bankarske i turističke usluge.
Prema riječima stručnjaka, odnosi Hrvatske i Rusije tek se počinju razvijati.
„Ekonomski odnosi Rusije i Hrvatske trenutno se nalaze na vrlo skromnoj razini“, govori Vasilij Uharskij, makroekonomski analitičar kompanije UFS IC, piše Ruski vjesnik.
Prema njegovim riječima, ruski krupni biznis u Hrvatskoj gotovo ne postoji. Jedan od rijetkih primjera je naftna kompanija Lukoil, koja ima mrežu od 48 benzinskih pumpi i naftnih terminala u Hrvatskoj. Pritom je u 2000-im godinama istovremeno propalo nekoliko krupnih zajedničkih projekata ruskih investitora u Hrvatskoj. Kao prvo, kako govore stručnjaci, razlog tome je nepostojanje političke podrške hrvatske vlade. To se tiče prije svega plana za integraciju naftovoda Družba i hrvatske Adrie, te kupovine metalurgijskih poduzeća u Splitu i Sisku od strane ruskih kompanija Turbo Impexa i Mečela. Kao drugo, ruski milijarderi Vladimir Evtušenko i Ara Abramjan nisu mogli, zbog nepoznavanja hrvatskih zakona, realizirati ogromne razvojne projekte na otocima Mljet i Krk.
Uzevši sve zajedno, opseg ruskih investicija u Hrvatskoj od 1993. do 2011. iznosio je, prema podacima Instituta za slavistiku pri Ruskoj akademiji znanosti, samo 230,8 milijuna dolara. Do 2008. trgovinski promet je narastao do 3,2 milijarde dolara, no već je sljedeće godine, na pozadini ekonomske krize, pao na 1,7 milijardu eura. Pritom su tu sumu uglavnom osiguravali ruski proizvođači i dobavljači energenata, iako je bilo i drugih primjera. Konkretno govoreći, Rusija je u 2008., u sklopu podmirenja duga SSSR-a, isporučila Hrvatskoj helikoptere Mi-17 za iznos od 65 milijuna dolara, te opremu za termoelektranu u Sisku. „Ključni čimbenik zbog kojeg je hrvatska ekonomija slaba je i dalje visoka ovisnost o uvozu energenata, deficit investicija, veliki problemi u provedbi modernizacije, te niska proizvodnja i visoka razina nezaposlenosti“, govori Maksim Kljagin, analitičar kompanije Finam Menedžment.
Prema riječima Vasilija Uharskog, glavna poteškoća u rusko-hrvatskim odnosima je to što su oni usmjereni na izvoz ruskih energenata u Hrvatsku. Oko 75% trgovinskog prometa među državama iznosi ruski izvoz energenata. Štoviše, Hrvatska zauzima drugorazredni položaj u glavnom regionalnom projektu Južni tok – preko njezinog teritorija proći će samo jedan krak glavnog puta.
Primjeri hrvatskih investicija ili isporuka u Rusiju postoje, no možemo govoriti jedino o pojedinačnim slučajevima. U Kalinjingradskoj oblasti – ruskoj enklavi na Baltičkom moru – rade dvije tvornice hrvatskog biznismena Stefana Vlahovića, koje proizvode polusmrznute proizvode od piletine. Smatra se da je taj projekt najveća privatna investicija iz Hrvatske u Rusiji te da je donio ruskoj ekonomiji 27,6 milijuna dolara. Osim toga, od 1993. do 2009. na hrvatskim brodogradilištima izgrađen je za Rusiju 41 brod s nosivosti od 1,58 milijuna tona.
Trenutno ipak postoje primjeri novih pokušaja sudjelovanja ruskih investitora u hrvatskoj ekonomiji. U siječnju 2013. hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je da su mogućnosti za povećanje rusko-hrvatske suradnje velike u sferi turizma, metalurgije, prehrambene industrije i energetike. Konkretno govoreći, u siječnju 2014. pisalo se da ruske kompanije razmatraju mogućnost kupovine 49,1% udjela u hrvatskoj naftnoj kompaniji INI. Vrijednost kompanije iznosi oko 6,5 milijardi dolara. Potom je najveća ruska banka – državni Sberbank – odlučila izaći na hrvatsko kreditno tržište. U travnju 2014. Sberbank je dao hrvatskoj grupi Agrokor Ivice Todorića sindicirani kredit na sedam godina u iznosu od 600 milijuna eura. Na taj će način Agrokor, jedna od najvećih privatnih kompanija u regiji Središnje i Istočne Europe, refinancirati obaveze.
Struktura rusko-hrvatske suradnje može se ozbiljno izmijeniti u budućnosti. Prema riječima Vasilija Uharskog, sfera nekretnina i turistički sektor su najprivlačniji za ruske investitore u Hrvatskoj.
„Država je članica Europske unije od 2013. godine, i to je dodatni plus za potencijalne investitore“, govori stručnjak.
Kako ističe Vasilij Uharskij, osim tradicionalnih poslovnih ideja postoji, recimo, i prilično jedinstvena poslovna ideja o preradi slatkovodne i morske ribe nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar

08.07.2014. u 14:58 | 0 Komentara | Print | # | ^

Zbog prilazne ceste ostat ćemo bez svoje zemlje

POS stanovi na Drenovi opet bi mogli biti u središtu pažnje. Ovog puta ne zbog bara i podzemnih izvorišta na čijim temeljima niču novi stambeni kvadrati koji će se nuditi po posebnoj cijeni, već zbog prilazne ceste koja bi se trebala graditi zbog njih.
Naime, zbog ceste (trasirane zapadno od ovih objekata) i još popratnih detaljčića kao što su (kružni tok, nogostup i slično), obitelji Simčić, Petrović, Grbas, Štefan, Mihić te Brozina ostat će bez svoje zemlje. Tako barem tvrde članovi tih obitelji, a riječ je o zemljištu koje je dijelom urbanizirano (ali ne i ograđeno), a dijelom se radi o livadama, vrtovima nekretnine Zadar.

Oznake: nekretnine Zadar

29.03.2013. u 09:02 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2020  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Veljača 2020 (6)
Siječanj 2020 (8)
Prosinac 2019 (3)
Studeni 2019 (1)
Listopad 2019 (5)
Rujan 2019 (22)
Kolovoz 2019 (7)
Srpanj 2019 (22)
Lipanj 2019 (20)
Svibanj 2019 (23)
Travanj 2019 (18)
Ožujak 2019 (24)
Veljača 2019 (21)
Siječanj 2019 (12)
Prosinac 2018 (16)
Studeni 2018 (21)
Listopad 2018 (25)
Rujan 2018 (13)
Kolovoz 2018 (15)
Srpanj 2018 (11)
Lipanj 2018 (18)
Svibanj 2018 (9)
Travanj 2018 (7)
Ožujak 2018 (9)
Veljača 2018 (9)
Siječanj 2018 (9)
Prosinac 2017 (9)
Studeni 2017 (8)
Listopad 2017 (9)
Rujan 2017 (9)
Kolovoz 2017 (10)
Srpanj 2017 (9)
Lipanj 2017 (10)
Svibanj 2017 (10)
Travanj 2017 (8)
Ožujak 2017 (10)
Veljača 2017 (8)
Siječanj 2017 (9)
Prosinac 2016 (9)
Studeni 2016 (9)
Listopad 2016 (8)
Rujan 2016 (9)
Kolovoz 2016 (9)
Srpanj 2016 (9)
Lipanj 2016 (10)
Svibanj 2016 (9)
Travanj 2016 (9)
Ožujak 2016 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Prodaja i kupovina nekretnina u Umagu

Linkovi

Ponuda dana

Oglasi
Nekretnine Oglas
Nekretnine 123

Kuće
Stanovi
Novogradnja
Iznajmljivanje stanova
Stanovi Zagreb
Nekretnine Zagreb
Nekretnine Rijeka
Nekretnine Zadar
Nekretnine Split
Nekretnine Osijek
Kamene kuće
Stanovi
Nekretnine

Nekretnine Istra
Istra Nekretnine
Nekretnine Istra
Nekretnine Pula
Nekretnine Poreč
Nekretnine Umag
Nekretnine Rovinj
Nekretnine Labin




Vijesti
Nekretnine vijesti 123

Forum
Forum za nekretnine


Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis