Nekretnine Pula

petak, 28.11.2014.

U Hrvatskoj izgrađena 21 pasivna kuća; u Europi ih je već 150.000

ZAGREB - U Hrvatskoj je dosad izgrađena 21 pasivna kuća, u kojima stanari troše čak 80 posto manje energije za grijanje ili hlađenje nego u klasičnim kućama, dok Europi već postoji 150.000 pasivnih stambenih i poslovnih zgrada, bolnica, dječjih vrtića, škola, autobusnih kolodvora, šoping centara, sportskih dvorana i crkava. U Hrvatskoj u pasivnoj i niskoenergetskoj gradnji prednjači Koprivnica, a tu su i Zadar, Osijek, Sveta Nedelja i drugi. Popis gradova s pasivnim kućama iz godine u godinu sve je veći, no još uvijek čekamo obnovu u niskoenergetskom standardu, kaže voditelj Konzorcija pasivna kuća Hrvatska Ljubomir Miščević.
Dani pasivne kuće u Hrvatskoj sedmu godinu zaredom održani su početkom studenog na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, gdje su sudionici educirani o prednostima pasivne gradnje i upotrebi materijala za takvu gradnju. Ove godine okupili su stručnjake iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Austrije, Njemačke, Turske i Grčke, a osim u Zagrebu, Dani pasivne kuće paralelno su prvi put održani u Koprivnici, Zadru, Osijeku i Žminju, što im je osiguralo regionalni karakter.
Koprivnica želi postati energetski neovisnim gradom
Koprivnica se, kaže Miščević, osobito ističe jer su tri "šparne hiže" napravljene u okviru POS-a, stambeno poticane stanogradnje, što je rijedak primjer, ne samo u Hrvatskoj, nego i u okolici stanovi Zamet

Oznake: stanovi Zamet

- 15:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 20.11.2014.

Cijena sirove nafte se približava najnižim razinama u posljednje četiri godine

Dominantan utjecaj na kretanje cijena sirove nafte u posljednja dva tjedna imaju očekivanja vezana na sastanak zemalja članica OPEC-a koji se treba održati 27. ovog mjeseca u Beču. Naime, očekivanja da će zemlje OPEC-a, koje drže 40% ukupne ponude sirove nafte, zadržati razinu proizvodnje od 30 mil barela dnevno (razina dogovorena u siječnju 2012.) unatoč smanjenoj potražnji gurnula je cijene prema najnižoj razini u posljednje četiri godine. Tako su u tijeku jučerašnjeg dana cijene sirove nafte tipa WTI (referentna za američko tržište) s isporukom u prosincu skliznule za 60 centi na 74,01 dolara po barelu dok su cijene sirove nafte tipa Brent (referentna za europsko tržište) pale 28 centi na 78,19 dolara po barelu.
Naime, kontinuirano smanjenje cijena sirove nafte tipa WTI dovelo je do 25% nižih cijena u ovoj godini dok je postignuta cijena sirove nafte tipa Brent na najnižoj razini od rujna 2010. S druge strane pad potražnje ogleda se u padu izvoza sirove nafte pa je tako primjerice Saudijska Arabija, najveća članica OPEC-a, treći mjesec za redom zabilježila pad izvoza (u rujnu na 7,51 mil barela dnevno).
Povećana ponuda uz smanjenu potražnju stvara pritiske na cijene sirove nafte a rast ponude generiran je i pojačanom ponudom sirove nafte zemalja koje nisu članice OPEC-a. Naime, ponuda sirove nafte se značajno povećala na godišnjoj razini uslijed porasta proizvodnje nafte iz škriljevca (u SAD-u su zalihe povećane za 3,7 mil barela) dok s druge strane zemlje članice OPEC-a proizvode više sirove nafte od dogovorene kvote (30 mil barela dnevno). Nadalje, prema Međunarodnoj agenciji za energiju - IEA (International Energy Agency) i njihovim listopadskim procjenama, globalna potražnja za sirovom naftom od zemalja OPEC-a bi trebala u 2015. biti na razini od 29,3 mil. barela po danu što je otprilike 0,5% manje u odnosu na očekivanja za ovu godinu. Dakle, predviđa se daljnji pad potražnje za sirovom naftom.
Stoga bi, prema našem mišljenju, očekivani sastanak zemalja članica OPEC-a trebao rezultirati prilagodbom trenutnih razina proizvodnje na ranije dogovorenu kvotu (u listopadu je proizvodnja zemalja članica OPEC-a s proizvodnjom od 30,97 mil barela dnevno peti mjesec za redom probila dogovorenu kvotu) jer bi u protivnom trenutne razine proizvodnje dovele do daljnjeg pada cijena sirove nafte i u 2015. godini stanovi Zadar

Oznake: stanovi Zadar

- 15:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 07.11.2014.

Pad indeksa pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača

Obzirom da indeks raspoloženja potrošača pokazuje rezultate anketnog ispitivanja na tri razine (ocjenu financijske situacije kućanstva i ocjenu ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj u posljednjih 12 mjeseci te stav o trenutnoj mogućnosti ulaganja u kupnju trajnih dobara za kućanstvo), njegovo pogoršanje u rujnu na mjesečnoj razini odražava smanjenje potrošačkog raspoloženja koji može biti dijelom uvjetovano i smanjenjem sezonskog zapošljavanja. Ipak, pad potrošačkog raspoloženja na godišnjoj razini odražava pogoršanje koje se ne bi moglo pripisati sezonalnosti već mogućim negativnim učincima koji dolaze s tržišta rada i općeg porasta pesimizma.
S druge strane, IOP (koji odražava očekivanja potrošača za narednih 12 mjeseci po pitanju financijske situacije u kućanstvu te ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj) odražava višu razinu pesimističnih očekivanja koja bi mogla biti posljedica percipiranih negativnih gospodarskih kretanja dok pogoršanje IPP indeksa (koji u sebi sadrži i dodatnu procjenu kretanja broja nezaposlenih u narednih 12 mjeseci te procjenu mogućnosti osobne štednje) vjerojatno odražava nastavak neizvjesnosti na tržištu rada.
Dugotrajna recesija uz slabe izglede oporavka impliciraju nastavak nepovoljnih trendova na tržištu rada pa posljedično ne iznenađuje razmjeno visoka razina pesimizma među potrošačima apartmani Istra

Oznake: apartmani Istra

- 15:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 03.11.2014.

Dvije najveće hrvatske luke povećale profitabilnost i dobit

Analitičari iCapitala usporedili su rezultate Luke Rijeka i Luke Ploče u prvih devet mjeseci ove godine s onima u istom razdoblju lani.
Obje su kompanije ostvarile rast prodaje i bolje pokazatelje profitabilnosti. Ukupni promet suhih tereta za Luku Rijeka je porastao 12 posto, na skoro 1,9 milijuna tona. Od toga su najveći rast zabilježili rasuti tereti (36 posto na milijun tona) te drvo (28 posto na 284 tisuće tona), dok je promet generalnim teretima pao 17 posto na 606 tisuća tona stanovi Varaždin

Oznake: stanovi Varaždin

- 14:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.