www.reliablecounter.com
Click here Deseta umjetnost - enigmatika

Opet o Džepnoj krstoslovci

26.08.2017.

Prvi makedonski enigmatski časopis bio je „Džepna krstoslovka“. O njemu pisah u prilogu od 23. listopada 2016.. Tomu se listu vraćam zahvaljujući kolegi Nikoli Petkovskome koji mi je nedavno poslao preslike dvaju brojeva Džepne krstoslovke. Naslovnicu jednoga vidite u prilogu.



(Spiro Prilepčanski, Džepna krstoslovka broj 19, 28. V. 1967., str. 1)

Dodajem da je riječ o dvotjedniku. Njegovim izdavačem bio je enigmatski klub koji je djelovao pri Radničkome univerzitetu „Vančo Prke“ u Štipu. Prvi broj nosio je nadnevak 1. svibnja 1966., a posljednji dvadeset treći 23. srpnja 1967. Glavni i odgovorni urednik bio je Spiro Prilepčanski.

Enigmoznalac

Oznake: Džepna krstoslovka, N. Petkovski, S. Prilepčanski

Enigmatski časopisi u zagonetkama (8) - DŽEPNA KRSTOSLOVKA

23.10.2016.

DŽEPNA KRSTOSLOVKA - Jedan od rjetkih enigmatskih časopisa koji je izlazio u Makedoniji. NJegovim je nakladnikom bio enigmatski klub što je djelovao u okviru Radničkoga univerziteta "Vančo Prke" u Štipu. Uređivao ga je Spiro Prilepčanski. Izlazio je kao dvotjednik. Prvi broj objavljen je 1. svibnja 1966., dvobroj 17/18 26. travnja 1967. poslije kojega je vjerojatno izašlo još samo 6 brojeva.



Križaljčica



Vodoravno: 17. Časopis iz uvida, 18. Svojstvo automatiziranoga radnog procesa, 19. Općina i mjesto u Hrvatskome Zagorju poznata po lječilištu.

Okomito: 1. Vreća (tur.), 2. Pokrata za "europski", 3. Stvoritelj svijeta u egipatskoj mitologiji (Ptah), 4. Kratica za "bnarodnooslobodilački pokret", 5. Stari tip Citroëna, 6. Mongolski vojskovođa, 7. Pokrata za "Radiotelevizija Srbije", 8. Pripadnik naroda u indijskome Sikkimu, 9.. Ime am. redatelja i scenarista Chuna, 10. Kratica za "odsjek za inženjerstvo i tehnologije", 11. Pokrata za "Standing-Room only", 12. Skraćeni naziv za Laponca, 13. Kratica za "općinska nogometna liga", 14. Osobna zamjenica "vi" na tal., 15. Pokrata za "kulturno-sportski centar", 16. Udarac u karateu (atemi).

Nene

Oznake: S. Prilepčanski, Džepna krstoslovka, križaljke, razni zagonetači

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.