www.reliablecounter.com
Click here Deseta umjetnost - enigmatika

Zanimljiva prstenasta inačica

03.11.2017.

Od svih varijanti prstenaste križaljke danas su najčešće one s uklopljenim opetovnim likovima poput zvijezda s pet ili šest riječi, kaskada, čarobnih četvorina 7 x 7 i 8 x 8. I ova koju donosim pripada toj skupini. Ipak, od svih drugih razlikuje se po četvorini 8 x 8 unutar nje koja je također sastavljena po načelu prstenaste križaljke. Ne znam je li ovo prva takva prstenasta križaljka ili ih je ranije već bilo, no vrijedna je za istaknuti. Sastavljača Uga molim da u komentarima napiše vlastito ime i prezime da ne nagađam.



(Ugo, Križaljka kviz broj 317, 2017., str. 30)

Prstendžija

Oznake: prstenaste, Križaljka kviz, razni zagonetači

Zvjezdana prašina (1)

28.04.2017.

BOŽIDAR VRTIPRAH (Koprivnički Bregi, 23. kolovoza 1928. - Zagreb, 22. veljače 2005.) – Vrhunski sastavljač koji je prve zagonetačke uradke objavio 1944. u zagrebačkoj Zagonetki. Surađivao je još u osječkoj Zagonetki, Rebusu, Vjesnikovu kvizu, Čvorovim izdanjima, Večernjemu listu i Kvizorami. Neke radove potpisivao je pseudonimom Vrt. Njegovo zagonetačko stvaralaštvo iznimno je šaroliko: križaljke, rebusi, ispunjaljke, stihovne zagonetke ... Poznat je po prstenastim križaljkama i talijankama koje je objavljivao u Vjesnikovu kvizu. Članom EU „Čvor“ iz Bjelovara postao je u siječnju 1970.



(Vjesnikov kviz broj 224, 17. IX. 1980., str. 38)

Kolega

Oznake: B. Vrtiprah, prstenaste, Vjesnikov kviz

Podvrste križaljki (5) - PRSTENASTA KRIŽALJKA

21.10.2016.

PRSTENASTA KRIŽALJKA - Iznimno teška križaljka i za sastavljanje i za odgonetanje. Njezin idejni tvorac jest Branko Lipanović. Prvu takvu križaljku objavio je u Vjesnikovu kvizu broj 92 od 27. VIII. 1975. Radi se o talijanci, bijeloj križaljci, kod koje se pri rješavanju mora točno odrediti početak prve riječi u svakome redku, odnosno stubcu. Odgonetke se nadalje upisuju idući vodoravno slijeva nadesno i okomito odozgo ka dolje s time da su neka slova posljednjih riječi ispred prvih slova početnih riječi, čime se u svakome redku i stubcu zatvara prsten. Najčešća varijanta prstenaste križaljke jest ona s prečkama, kakve izlaze u Kviskoteci i Kvizorami, potom slijedi varijanta s crnim poljima kao u Feniksu, no postoje i prstenaste s prečkama i crnim poljima. Često su u takvim križaljkama uklopljeni čarobni likovi i križaljke. Prve prstenaste križaljke pojavile su se u legendarnome Vjesnikovu kvizu. Vrijedan domet su prstenaste Nedjeljka Nedića u kojima su sve okomite riječi trinaestice. Ukupno ih je objavio osam, a prvu od njih u Kviskoteci Zima 2003. (v.). Prstenasta križaljka pravi je izazov!



(Ivica Radovniković Ivra, Predah broj 14, veljača 2001.)



(Nedjeljko Nedić, Kviskoteka Zima 2003.)



(Valter Kvalić, Superfeniks broj 38, 23. IX. 2004., str. 31)



(Rajko Ricijaš, Superfeniks broj 79, 18. XII. 2014., str. 31)



(Marko Mihaljević, Kviskoteka broj 1078, 8. I. 2016., str. 7)

Enigmoznalac

Oznake: B. LIpanović, I. Radovniković, N. Nedić, V. Kvalić, predah, R. Ricijaš, M. Mihaljević, prstenaste, Superfeniks, Kviskoteka

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.