www.reliablecounter.com
Click here Deseta umjetnost - enigmatika

U spomen (4) - ALEKSANDAR KALMAR

18.01.2017.

ALEKSANDAR KALMAR ACO

(Zaječar, 8. travnja 1930. – Slavonski Brod, 18. XII. 2016.)



U Slavonskomu je Brodu još 18. prosinca 2016., u 87. godini, preminuo zagonetač Aleksandar Kalmar.
Obitelj mu se 1944. doselila u Osijek. Nakon ženidbe seli u Oriovac u kojemu je s obitelji živio do 1975. kada se seli u Slavonski Brod. Do umirovljenja radio je u knjižnici poduzeća „Đuro Đaković“. U braku s Miroslavom imao je 9-ero djece (5 kćeri i 4 sina).

Prvu zagonetku objavio mu je osječki „Rebus“ 1960. Kasnije je surađivao u Čvorovim izdanjima, Vjesnikovu kvizu, Kvizorami i Feniksu. Članom bjelovarskoga Čvora bio je od 1969. Među zagonetkama prevladavale su križaljke, premetaljke i opetovni likovi. Predstavljen je u Leksikonu zagonetača Jugoslavije Stjepana Horvata (Bjelovar, 1978.)

Pisao je pjesme i humor. Objavljivao je u SMIB-u, Modroj lasti, Mostovima (Pljevlja), Traženjima (Požega) ... Predstavljen je u zborniku radova „Mi budimo jutra“, zbirci „Prilog humoru“, čitankama za osnovnu školu „Dobro jutro“ i „Stihovi za najmlađe“, te leksikonu Martina Grgurovca „Pučko stvaralaštvo Slavonije i Baranje“ (Vinkovci, 1987.). Za života objavio je stihozbirku naziva „Kako nacrtati riječ ljubav“. Sahranjen je na Gradskome groblju u Slavonskom Brodu 20. prosinca 2016.

Kolega

Oznake: A. Kalmar

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.