www.reliablecounter.com
Click here U spomen (18) - FRANJO PERKOVIĆ - Deseta umjetnost - enigmatika - Blog.hr

U spomen (18) - FRANJO PERKOVIĆ

07.09.2018.

Tek jučer, pročitavši Uredničku riječ Borisa Nazanskoga u novoj Kvizorami, saznah da je umro zagonetač i prijatelj Franjo Perković.

FRANJO PERKOVIĆ

(1958. – 2018.)



Rođen je u Črnkovcima 22. ožujka 1958. Zvanje strojobravara stekao je svršetkom srednje škole u Belišću. Pri(h)vatizacija na hrvatski način ostavila ga je bez posla.

Sastavljanjem zagonetaka bavio se od srednje škole. Njegov prvi rad objavljen je u Džepnoj križaljci broj 1299 od 2. ožujka 1977. Bila je to - križaljka! Križaljke i opetovni likovi obilježili su njegov četrdesetjednogodišnji stvarateljski opus. Časopisi u kojima je još surađivao su Čvor Razbibriga, Mini Čvor, Čvor Križaljka, Skandi Čvor, Eureka, Sfinga skandinavke, kruševačka Razonoda, vinkovačka Pitalica, PEN, Kvizorama, Slova do krova, bjelovarska Osmosmjerka, Feniks, Skandi Feniks, Super Feniks, Super Skandi feniks ... i veliki broj nezagonetačkih listova: Vikend, Maslačak, Nedjeljni Vjesnik, Glas Slavonije, Osječki Dom, Moja sudbina, Moja tajna ... Njegovi najpoznatiji pseudonimi su Fraper, Črnkov i Pero Franjković. U enigmatskim krugovima bio je znan po sastavljačkim duetima. Zajedničke je radove sastavljao sa Željkom Jandragićem, Nedjeljkom Nedićem, Leonom Erjavcem, Josipom Dubrovićem, Jovanom Nedićem ... Objavio je više od dvije tisuće sastavaka.

Franjina autorska Čvor Križaljka nosi broj 367 (23. siječnja 1985.). Bio je članom ZD Čvora, EU „Orahovica“ i ZAKOS-a. Spominje se u Leksikonu zagonetača Jugoslavije iz 1979., Malome zagonetačkom datumaru iz 1983. i Adresaru zagonetača Jugoslavije iz 1984. Sudjelovao je na nekoliko SZOJ-a i SOZAH-a.

Živio je i, vjerojatno, preminuo u rodnim Črnkovcima 18. ožujka 2018. Neka mu je vječna slava i hvala.

Nekrologije

Oznake: F. Perković

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.