www.reliablecounter.com
Click here Leksikon zagonetaka (17) - SUPROTNICA - Deseta umjetnost - enigmatika - Blog.hr

Leksikon zagonetaka (17) - SUPROTNICA

15.03.2018.

Iako ju spominje još Josip Budisavljević u Tumaču zagonetaka iz 1933., ova je zagonetka i danas iznimno rijetka. Budisavljević ju opisuje ovako: „Opreka (antiteza, oksimoron) jest zagonetka koja se rješava tako da se ustanove pojmovi po značenju oprečni onima postavljenima. Ti ustanovljeni pojmovi uzeti zajedno moraju dati nov pojam. Obično se po više opreka donosi zajedno“. Šantek, u Pojmovniku zagonetaštva iz 2005., pak, navodi da je antiteza (oprečnica, opreka) pjesnička figura koja usporedo stavlja dva suprotna izraza, pojma te dodaje da se tako zove i jedna zagonetka i donosi nekoliko primjera:

-MNOGO UNUTRA
- KĆI ARZA
- JA BEZ

„Možda se u antitezi kriju i korijeni indirekta. Od oksimorona ova se zagonetka razlikuje utoliko što su u ovoj zagonetki već donesene riječi kojima tražimo oprečnice“ – napisao je jedan od doajena hrvatskoga zagonetaštva Miroslav Šantek.

Dakle, antiteza, oprečnica, opreka zagonetka je kod koje se riječima iz zadane postavke traže riječi suprotna značenja, antonimi, koji spojeni daju konačnu odgonetku. Ukoliko nema stihova to je zapravo inačica indirekta bez brojčane postavke. Evo još jednoga primjera:

Spojeni antonimi

VELIKI DA

(Zoran Radisavljević, Vjesnikov kviz broj 291, 13. IV. 1983.)

Oprečnica ima i stihovnu inačicu nazvanu suprotnicom:

Kućica je jako tvrda,
u njoj živi račić samac,
s račićem ću na udicu:
ribama je dobar – mamac!

(Janko Valand, Kvizorama broj 116, lipnja 1994.)

Enigmoznalac

Oznake: Z. Radisavljević, j. Valand, M. Šantek

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.