www.reliablecounter.com
Click here Štefan o KiH-u - Deseta umjetnost - enigmatika - Blog.hr

Štefan o KiH-u

22.07.2017.

Najdugovječnij slovenski zagonetački čaospis jest KiH (Križanke in humor). O njemu pisah u prilogu od 23. lipnja 2016. (v.). Nedavno sam u 1100-tome prilogu napisao da je KiH dosegnuo tu brojku, ali nije, dogurao je do 1098. broja. Tim je povodom kolega Štefan Markovič napisao pojašnjenje koju s malim ispravkama objavljujem u cijelosti:

U žiži intreresa ljubitelja enigmatike u Sloveniji, ovih dana je sudbina najstarije slovenačke enigmatske revije KIH. Prvi broj je izašao pre četrdeset godina, te je u tih četrdeset godina svake druge srede obradovao ljubitelje enigmatike. Kako je KIH najstarija enigmatska revija, koja je u to vreme uspela da održi kvalitet objavljenih radova, ona je tokom tih četrdeset godina bila putokaz razvoja slovenačke enigmatike. Uistinu tiraž joj je tokom godina opao, jer su se pojavljivali drugi enigmatski listovi, koji su oduzimali priličan broj kupaca revije KIH. Uz to, redakcija i izdavač su svoju ponudu enigmatskih listova dopunili sa Specialnim izdanjem KIH. Isti je po svom konceptu bio negde oko 80% enigmatski list, a ostatak dopunjen sa zanimljivostima i člancima, koji mogu zanimati širi broj kupaca (čitalaca) lista. Revija je najpre izlazila četiri puta godišnje, pa šest puta i na kraju osam puta godišnje (u svako godišnje doba po dva broja). Pre par godina je izdavač (Delo Revije) svoja enigmatska izdanja dopunio sa Lady križankama. Ideja je bila, da jednu od najtiražnijih slovenačkih nedeljnih revija Lady (nedeljni tabloid) dopuni sa enigmatikom. Ista revija se publikuje svakog prvog četvrtka u mesecu.
Prvi broj KIH-a izašao je u okviru grafične kuče Delo. Sa organizacijskim promenama, koje su bile uslovljene tadašnjim stanjem, to je bilo sve do razpada nekdašnje države, bilo direktno, bilo kao OOUR Delo Revije (u doba Zakona o udruženom radu), kasnije kao Delo Revije d.o.o. (kasnije d.d.) u okviru vlasništva Dela. Firma Delo Revije d.d. registrovana je 1990. Ista kuća ima u vlasništvu svega skupa negde oko 30 različitih revija/magazina, među kojima i najtiražnije na našem tržištu (Jana, Lady, Obrazi, Naša žena – najstarija slovenačka revija koja izlazi več 70 godina, Rože in vrt, Anja, Stop, Smrklja, Ambient, Moj mikro, ...). Neke od njih su bile u vreme nekadašnje Jugoslavije prisutne i na tržištu današnjih država nastalih na ovim prostorima. Uz to izdavać je i vlasnik i organizator priredbi Slovenka leta (Slovenka godine) te Viktorji popularnosti (Viktori popularnosti – nešto slično kao američki Oskari u filmskoj industriji), koje su na našim prostorima medijsko vrlo prisutne i cenjene.
Tokom tranzicije vlasništvo nad tvrtkom Delo Revije d.d. se je menjalo, ali revije su normalno izlazile, sve dok do vlasništva nije došao sadašnji vlasnik, Sadašnji vlasnik (barem večinski) je firma Monera d.o.o., koja je takođe vlasnik i nekih drugih firmi u Sloveniji i Srbiji. Vlasnik firme je Matej Raščan, koji je takođe i direktor firme Delo Revije d.d.. Za kupovinu firme Delo Revije d.d. (verovatno i za druge potrebe) vlasnik je najmio kredite, po pisanju medija negde oko 30 mil. €. Sve te kredite je preneo na firmu Delo Revije d.d., koja u ovom obimu poslovanja te sa akumulacijom koja se ostvaruje u toj branši nije u mogućnosti, da vraća kredite. Tako dolazi do neplaćanja dobavljača (štamparija, distributor, ...), isplate ličnih dohodaka sa zakašnjenjem i bez plaćanja doprinosa, do neisplata honorara za vanjske suradnike (ti nisu isplaćeni več par meseci), neisplata financijskih nagrada dobitnika nagrada u enigmatskim listovima, ... Treba reći, da barem do sada, naporom zaposlenih (oko 60 osoba) te vanjskih suradnika, nije bilo videti, da je kvalitet revija opao. Ali početkom osmog meseca došlo je do slučaja, da su neke revije izašle sa kašnjenjem, među njima i KIH. Vlasnik je kao garanciju za vraćanje kredita dao hipoteku na robne marke svojih revija, pa je s toga došlo do slučaja, da je NKB Maribor, koja potražuje največi iznos, pravo na hipoteku iskoristila, te objavila javnu aukciju za prodaju svih revija u kompletu. Aukcija je najavljena za 11.8., sa startnom cenom nešto iznad 10 mil. €, ali javnost ne veruje u uspeh aukcije. Sa druge strane analitičari biznis dnevnih novina Finance, procenjuju da je moguće prodati samo tri revije (među njima nisu enigmatske) u vrednosti negde oko 3 mil. €. Da li to znači potop firme i revija, među njima i najstarije (za mnoge i najbolje) slovenačke enigmatske revije? Nadam se, da ne. Tako je u ove ljetne dane među enigmatičarima u Sloveniji jedna od glavnih tema razgovora uz hladno piće sudbina KIH-a.

Štefan Markovič

Oznake: Š. Markovič, KiH

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.