www.reliablecounter.com
Click here Države svijeta (16) - BELGIJA - Deseta umjetnost - enigmatika - Blog.hr

Države svijeta (16) - BELGIJA

17.06.2017.

Zemlja na SZ Eurpe smještena između Nizozemske, Luksemburga, Francuske i Njemačke. Obuhvaća površinu od 30.528 km2 i eksklavu Baarke-Hertog u Nizozemskoj sa 7,48 km2. Belgija izlazi na Sjeverno more. Im aoko 11 milijuna stanovnika. Glavni je grad Bruxelles(fr. Brussel). Ostali veći gradovi su Antwerpen (fr. Anvers), Gent (fr. Gand), Charleroi, Liege (flam. Luik), Brugge (fr. Bruges) i Namur (flam. Namen). Teritorijalno je podijeljena na sjeverni dio – Flandriju, južni dio –Valoniju i autonomno područje glavnoga grada Bruxellesa. Flandriju čini pet pokrajina: Zapadna i Istočna Flandrija, Antwerpen, Flamanski Brabant i Limburg, a Valoniju također pet: Namur, Liege, Valonski Brabant, Hainaut i Luxembourg. Općina je ukupno 589. Navažnije rijeke su Meuse (Maas) i Schelda, dok je najviši vrh Botrange u Ardenima (694 m).



Belgija je ustavna, parlamentarna i nasljedna kraljevina federalnoga ustroja. Kralj je vrhovni vladar i vojni zapovjednik. Dvodomnu skupštinu čine Senat i Zastupnički dom. Samostalnost je stekla 4. listopada 1830. Ustav je donesen 7. veljače 1831. Nacionalni praznik je 21. srpnja 1831. Naziv himne je Brabanconne. Službeni su jezici nizozemski, francuski i njemački. Valuta je euro (100 centa).

Belgijski grad Antwerpen bio je domaćinom ljetne olimpijade 1920. Skupa s Nizozemskom Belgija je 2000. ugostila europsko prvenstvo u nogometu. Slavu ove zapadnoeuropske zemlje pronijeli su književnik Maurice Maeterlinck nobelovac iz 1911., romanopisac Georges Simenon, pobjednica Eurovizije iz 1986. Sandra Kim, biciklist Eddy Merckx, fizičar i kemičar ruskoga podrijetla Ilja Prižogin nobelovac iz 1977. , nogometaši Jean-Marie Pfaff, Enzo Scifo, Jan Ceulemans, Eden Hazard, Paul van Himst, Vincent Kompany ... nogometni klub „Anderlecht“ osvajač KPK 1976. i 1978. i Kupa UEFA 1983.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.