www.reliablecounter.com
Click here Općina Gunja - Deseta umjetnost - enigmatika - Blog.hr

Općina Gunja

25.05.2017.

Gunja je mjesto i istoimena općina u zapadnome Srijemu smješteno uz lijevu obalu Save uzduž granice s BiH. S Brčkom ju spaja most. Najveće je to selo u Cvelferiji s površinom od 31,01 km2. Ima oko 4.000 stanovnika koji se nazivaju Gunjanci, iako je ispravno i Gunjani. Nekoć je bila u sastavu općine Županja. Prvi se puta spominje 1378. u spisima „De conformitate vitae Beati Francisci ad vitam Domini Iesu“ pod nazivom Alšan. Sve do strašnoga povodnja u svibnju 2014. Gunja je bila poznata po privatnome poduzetništvu i suživotu Hrvata i Muslimana, a onda je poplava uništila skoro sve.



Muslimani su se u Gunju doselili većma između 1942. i 1946. Džamija je u Gunji otvorena 28. rujna 1969. i najstarijom je džamijom u RH, dok je crkva sv. Jakova apostola iz 1848. U Gunji djeluje osnovna škola Antuna i Stjepana Radića, KUD „Graničari“, BKUD „Behar“, multimedijalni centar „Studio kreativnih ideja“, nogometni klub „Jadran“ (1928.), lovačko društvo „Ris“, ribičko društvo „Šaran“ ...
Poznati Gunjan(c)i su general austrougarske vojske Marijan Varešanin, novinar Stjepan Bogutovac, glazbenik Krešimir Bogutovac, jezikoslovac dr. sc. Krešimir Mićanović, aktualni općinski načelnik Hrvoje Lucić, književnik Miroslav Mićanović, vitez DR-a Jakov Filipović.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.