www.reliablecounter.com
Click here Štef bjelovarski (1) - Deseta umjetnost - enigmatika - Blog.hr

Štef bjelovarski (1)

18.04.2017.

STJEPAN HORVAT (Stare Plavnice, 20. kolovoza 1947.) – Alfa i omega legendarnoga Zagonetačkoga društva „Čvor“ iz Bjelovara (ranije EU „Bjelovar“ i EU „Čvor“), novinar, zagonetač, urednik i publicist. Zagonetanjem se bavi još od osnovne škole. Prvi je rad objavio u zagrebačkome Plavome vjesniku od 31. siječnja 1963. Izim Čvorovih časopisa, kojima je bio glavni i odgovorni urednik ili samo odgovorni urednik (Čvor razbibriga, Mini čvor, Skandi čvor, Čvor križaljka, Predah, Čvorak, Klasje, Superskandi, Vic skandi, Hit skandi, Ribiči i ribe, Logika, Pop skandi, Najskandi, Extratalijanke, ZEZ i Osmosmjerka), surađivao je još u Džepnoj križaljci, Enigmi i više neenigmatskih listova (Glas Slavonije, Vikend, Studio, Bjelovarski list, Karlovački tjednik ...). Sastavljao je različite vrste zagonetaka. Nositeljem naslova zagonetačkoga velemajstora je od 24. veljače 1974.
Idejnim je začetnikom i utemeljiteljem ZD „“Čvor“ koje je pod nazivom EU „Bjelovar“ osnovano 19. svibnja 1968. Dužnost predsjednika obnašao je u razdoblju 1968.-74., dok je kasnije bio član Čvorovih upravnih tijela. Pokrenuo je teorijski časopis „Zagonetač“, koji je najprije izlazio kao podlistak Razbibrige, a kasnije kao zasebno izdanje. Objavio je veliki broj članaka, rasprava i raznih priloga iz zagonetačke teorije i prakse. Autor je sljedećih knjiga: „Priručnik za odgonetače“ (1970. i 1976.), „Enigmatski rječnik 2“ (1973.), „Enigmatski rječnik 3“ (1977.), „Leksikon zagonetača Jugoslavije“ (1978.), „Adresar zagonetača Jugoslavije“ (s Radošem Pušonjićem, 1984.), „Pozdrav iz Bjelovara“ (s Božidarom Gerićem, 1994.) i „Imenik naseljenih mjesta Hrvatske“ (1997.).
Jedan je od osnivača Zagonetačkoga saveza Jugoslavije (ZSJ/ESJ) i ZSH i pokretačem Susreta zagonetača Jugoslavije i njihovim redovitim sudionikom. Godine 1993. pokrenuo je Međunarodni salon karikature „Čvorak“. Nagradu Mavro Špicer za prilog teoriji zagonetaštva dobio je 1977. Danas je urednikom Pučkoga kalendara Bjelovarsko-bilogorske županije.



(Čvor križaljka broj 444, 6. I. 1988., str. 14)

Kolega

Oznake: S. Horvat, četvorine 8 x 8, Čvor križaljka

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.