www.reliablecounter.com
Click here Sonny Yks (1) - Deseta umjetnost - enigmatika - Blog.hr

Sonny Yks (1)

13.04.2017.

BORIS NAZANSKY, dipl. inž. (Rijeka, 16. srpnja 1953.) – Jedan od najsvestranijih zagonetača u povijesti hrvatske enigmatike, urednik, novinar, publicist, pisac, haikuist, prevoditelj sa slovenskoga i engleskoga ... Prvi objavljeni rad bijaše mu prvoslovka u Čvoru broj 4 od 29. XI. 1968. Do danas je objavio oko 17.000 raznih zagonetaka u brojnim časopisima koji su izlazili ili još uvijek izlaze u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Sloveniji (Čvorovi listovi, izdanja Džokera i EKB-a, Orbis, Džepna križaljka, HiK, Test, Vjesnikov kviz, Sfinga, Kviskoteka ...). Objavljuje i zagonetke na engleskome jeziku. Bio je urednikom Vjesnikova kviza, a danas je glavnim urednikom Kvizorame. Njegovo stvaralaštvo obilježile su premetaljke i stihovne zagonetke iako sastavlja i križaljke, osmosmjerke, ispunjaljke, razne male zagonetke, opetovne likove ... Radove potpisuje i pseudonimima. Neki od njih su Zrinka Sabonys, Krisnyan Szabo, , Sonny, Sonny Barzakis, Yks, Nazir Bosanski, Nabor, Bobač ...
Jedan je od utemeljitelja VAZAK-a 1971. i njegov prvi predsjednik. Bio je i članom bjelovarskoga Čvora i nositeljem naslova zagonetačkoga velemajstora od 1979. Godine 1976. dodijeljena mu je Goranova zagonetačka nagrada, počasnu godišnju enigmatsku nagradu „Boris Janković“ dobio je 1978. skupa sa Želimirom Kušićem i Željkom Bilankovim, 1994. osvaja nagradu „Nikola Faller“ za zagonetačku inovaciju, a 2014. Kristalnoga Kviska zagrebačke Kviskoteke. Redovitim je sudionikom skoro svih zagonetačkih priredaba (SZJ, SOZAH, EV ...) i osvajačem velikoga broja naslova i najviših mjesta. Ukupnim je pobjednikom prve sezone televizijske Kviskoteke 1980. Autorom je sljedećih knjiga: Stišići (stihovne zagonetke, 1980.), Zagonetaštvo varaždinskog kraja (s Milanom Đurićem, 1981.), Sedam putova (haiku s još šestero autora, 2000.), A što je to? (zagonetke za djecu, 2001.), Velikani u strip-anegdoti (suator Julio Radilović Jules, 2003.), Novih sedam putova (haiku s još šestero autora, 2003.), Rječnik anagrama (sa Zdravkom Kurnikom i Antunom Koširom, 2008.), Grana koja njiše zrele plodove (Antologija ludbreških Haiku-zbornika 1998.-2007., suautor Mirko Varga, 2008.), 101 način da poboljšate pamćenje (prijevod zagonetačkoga dijela i zagonetke Boris Nazansky), Olovka i kist (haiku na hrvatskom, slovenskom, japanskom i engleskom s još šestero autora, 2010.), Blijesci i slijeganja (haiku, 2013.), Pogodi, pogodi! (zagonetke za najmlađe s ilustracijama Željke Mezić, 2013.), Uspavanke za pospanke (stihovi za djecu s ilustracijama Željke Mezić, 2015.), Ubiranje zvijezda / Harvesting the Stars (haiku na hrvatskome i engleskome, 2015.), Što ću biti kad odrastem? (stihozbirka za djecu s ilustracijama Željke Mezić, 2016.).
Za HBL je priredio natuknice o Marijanu Kancelariću (sa Slavkom Pelehom) i Branku Lipanoviću te enigmatske podatke o Zdravku Kurniku i Vladimiru Kuterovcu. Živi i stvara u Zagrebu.

Dve hiže (premetaljka)

Vu selu mala hiža stoji,
lepa hižica mala,
vu njej je, zanaveke, viš,
Jožina mladost ostala ...

A tu na bregu gledim prelepi
lubavi znak za Tita,
DOK SRCU NEMOM POVEM: „I tvoja
tu lubav je velika skrita.“

(Razbibriga iz 1976. i Vjesnikov kviz broj 194, 25. VII. 1979.)

Kolega

Oznake: B. Nazansky, Premetaljke

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.