www.reliablecounter.com
Click here Općina Cerna - Deseta umjetnost - enigmatika - Blog.hr

Općina Cerna

16.03.2017.

Nalazi se u Vuovarskoj-srijemskoj županiji između Gradišta i Vinkovaca. Čine ju naselja Cerna i Šiškovci koja su nekoć bila u sastavu općine Županja. Prostire se na površini od 69,26 km2. Broji oko 4.500 stanovnika. Kroz Šiškovce protječe rijeka Biđ, a kroz Cernu Biđ i Berava koji se spajaju u Bosut. Cerna ima čak devet mostova pa je zovu Malom Venecijom. Tradicionalna kulturna priredba u Cerni su „Žetvene svečanosti“ koje se održavaju od 1977.



Osnovna škola Matije Antuna Relkovića u Cerni otvorena je 1764. U Cerni djeluje KUD „Tomislav“ osnovan 1975., NK „Tomislav“ (1925.), udruga građana „Žubor slavonske riječi“ (2006.), SRU „Šaran“, RK „Cerna“, TKD „Sokol“, TK „Buzga“ i DVD, dok u Šiškovcima djeluju NK „Budućnost“ (1966.), KUD „Slavko Janković“ i DVD.

Najpoznatiji Šiškovčanin je teolog fra Josip Blažević, provincijal hrvatskih konventualaca, dok je poznatih Cernjana (Ceranaca) više: slikari Željko Begović, Goran Crnjac, Josip Jemrić, Goran Kalić i Anđelko Mrkonjić, književnici Janja Jozić, Ivica Čičković, Marinko Bošković i Mato Godanj, modni dizajner Matija Čop, prof. dr. sc. na FSB-u u Zagrebu Josip Kasać i prof. dr. sc. na FF-u u Zagrebu Vlatko Previšić.

Susjed

Oznake: zemljopis

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.