www.reliablecounter.com
Click here Države svijeta (8) - ARMENIJA - Deseta umjetnost - enigmatika - Blog.hr

Države svijeta (8) - ARMENIJA

02.01.2017.

ARMENIJA je zemlja smještena u južnome dijelu Zakavkazja. Zauzima površinu od 29.800 km2 koje nastava nešto više od 3 milijuna stanovnika. Graniči s Gruzijom, Turskom, Iranom, Azerbajdžanom i azerbajdžanskom eksklavom Nahičevan. Glavni grad je Erevan s više od milijun stanovnika, dok su veći gradovi Vanadzor, Gjumri, Razdan, Ečmiazdin i Abovjan. Najviši vrh Armenije je Aragac (4.090 m), najveće jezero Sevan čiji je odvirak rijeka Razdan



Od 5. prosinca 1936. Armenija je saveznom republikom u okviru SSSR-a. Neovisnost je proglasila 23. rujna 1991. Armenska novčana jedinica jest dram koji ima 100 luma. Teritorijalno je podijeljena na 11 pokrajina (arm. marz): Aragacotn, Ararat, Armavir, Gegharkunik, Kotajk, Lori, Sjunik, Širah, Tavuš, Vajots Dzor i Erevan. Područje Gorskoga Karabaha, koje od 1923. pripada Azerbajdžanu, nastanjeno je većinom Armencima. Službeni je jezik armenski ali je često u uporabi i ruski. Armenija je 301. kao prva na svijetu kršćanstvo proglasila državnom religijom.

Na olimpijskim igrama samostalno nastupa od 1994. Svjetskom je velesilom u hrvanju i dizanju utega. Veliki broj Armenaca živi u drugim zemljama. Šahist Gari Kasparov, tenisač Andre Agassi, pjevač Charles Aznavour, pjevačica Cher, obitelj Kardashian ... – svi su podrijetlom Armenci.

Zemljopisac

Oznake: zemljopis

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.