www.reliablecounter.com
Click here Podvrste križaljki (4) - KRIPTOGRAMKA - Deseta umjetnost - enigmatika - Blog.hr

Podvrste križaljki (4) - KRIPTOGRAMKA

06.10.2016.

KRIPTOGRAMKA - Križaljka s glavnim ključem, pomoćnim ključem(vima) i tablicom ključem, ali bez opisa. Teška je za sastavljanje i još teža za odgonetanje. Postoje dvije inačice kriptogramki: 1.) teška kriptogramka s glavnim ključem (ili više njih ako su kratki), pomoćnim ključem, kojih može biti i više te s tablicom od 30 slova ili 33, ako su uvrštena i tri strana slova, u koju nisu upisana ona slova glavnoga ključa čije brojeve nisu otkrila slova pomoćnoga ključ(ev)a i 2.) kriptogramka s glavnim lkjučem i posve popunjenom tablicom.Prvu inačicu možete odgonetati u Feniksu i Kviskoteci, a drugu u Kvizorami.
Kriptogramku kao novitet osmislio je i prvi objavio splitski zagonetački velemajstor Ivica Radovniković Ivra (1944.-2006.). Njegovu umotvorinu, koja je imala samo glavni ključ i tablicu s 27 slova, vidite u prvome presliku.



(Ivica Radovniković, Vjesnikov kviz broj 22, 20. XII. 1973.)

Ivrinu je ideju nadogradio zagonetački velikan Branko Lipanović (1929.-2010.) dodavši i pomoćni ključ te dopunivši tablicu. U sljedeća dva preslika donosim kriptogramku s 33 slova u tablici i kriptogramku s rekordnim glavnim ključem od 17 slova.



(Vedran Vučinić, Superfeniks broj 35 iz 2004., str. 20)



(Mato Glibo, Kviskoteka broj 828, 14. I. 2011., str. 8)

Enigmoznalac

Oznake: kriptogramke, I. Radovniković, B. LIpanović, Vjesnikov kviz, V. Vučinić, M. Glibo, Superfeniks, Kviskoteka, razni zagonetači

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.