italian plastic... (3:39, Crowded House, Woodface, 1991)
|
Talijanska kuhinja je šesta najgora kuhinja na svijetu. Prvih pet mjesta časno zauzima britanska kuhinja koja jednostavno nema premca u broju bolesnih ideja (što i kako skuhati i kombinirati) a sve to skupa porazmjestiti u najčudnija vremena dana kada bi se dotično jelo trebalo pojesti (btw. da li je itko bio na pravom british breakfast-u? meni se tri godine od posljednjega na kojem sam bio i dalje preokrene želudac na samu pomisao). Aynway, talijansku kuhinju svi jako hvale. Nedavno kada sam bio u nizozemskoj također su nas pokušali ugurati u talijanski restoran koje ne podnosim. Talijanska hrana je uglavnom fast-food tipa pizza i stotinu i jedne varijacije na temu tjestenina. Tjestenina se sastoji od brašna i vode, malčice soli i poneka ima nešto jaja. To se skuha i voila. Na tjesteninu se stavlja štošta, uglavnom na bazi rajčice (koju u kuhanom obliku ne podnosim niti ja niti moj želudac) i eto recepta za očajan obrok. Dakle, kada sam u Italiji znam da sam na prisilnom postu i da se najesti neću. Godine iskustva su pokazale kako svakako treba izbjegavati njihove sendviče jer nemaju veze s životom (stavljaju u njega mljecavi sirovi paradajz + ukiseljene gljive); pizze rade u pravilu s tankim tijestom kojime možete nekome razbiti glavu (za razliku od mene balkanca koji voli izdađno dignuto tijesto). Ostaju mi jedino lasagne i tjestenine. Secondo piato je totalna katastrofa jer ekipa nikada nije čula za marinade (iako riječ strašno vuće na talijanske korjene) nego uzme komad mesa, prebaci to preko tave ili grilla i onda tako servira skupa s okusom loše kuhane cipele. Porcije su minijaturne na rubu uvredljive a konobari vrlo često neljubazni. Čak i kavu služe u onim minijaturnim šalicama s čijim sadržajem ne bi niti injekciju napunili da morate kavu ušpricavati intravenozno. Ukratko, ne kužim čemu fascinacija talijanskom kuhinjom buduću da je kranje upitno da li ona uopće postoji ili se samo radi u kontradikciji među pojmovima. Misao dana: I'll bet what motivated the British to colonize so much of the world is that they were just looking for a decent meal. p.s. bio sam naime dva dana u italiji i ostao gladan (totalno očekivano) i vjerojatno bih ostao još gladniji da mi u hotelu na jednom brdu u dolomitima nisu isporučili carbonaru u zdjeli iz koje bi se i četvorica dobro najela |

