03.07.2009., petak

Natrag na Sanadera, nažalost


Dovršimo i tu temu. Od prekjuče nas politički analitičari svih kalibara zasipaju svim raspoloživim teorijama o razlozima ex - premijerova odlaska. Nova je velika tema zaintrigirala otupjelo javno mnijenje: je li se makao, je li maknut, radi li se o kukavičluku ili ucjeni, je li to maslo EU? Od puno komentatora, nekolicina će uspjeti ubosti istinu, ne što su posebno pametni ili informirani, nego naprosto iz statističkih razloga. Poslije će se hvaliti kako su imali "nos". Probajmo i mi sreću - treba nam jedva malo mašte, i dobar želudac.

1. Svatko tko misli kako se ovdje radi o prestrojavanju za predsjedničke izbore, ili pomicanju na rezervni položaj radi kasnijeg planiranog trijumfalnog povratka potcjenjuje dinarsko poimanje čojstva i junaštva. Dok je Dinarcu savršeno dopušteno slagati, opljačkati, silovati i ubiti, kao i odati se svim nivoima ljigavosti i beščašća, treba naglasiti da sva ta ponašanja prolaze dok se provode s pozicija sile, koja dijelu naših suplemenika najviše imponira. Naznake slabosti djelovat će poput kapljica krvi u bazenu s piranhama. Jednom kad je dinarski macho mentalitet (kojemu slavu podjednako pronose i kršne Dinarke) nekoga proglasio kukavicom, tj. pičkicom - taj je za ozbiljniju političku upotrebu otpisan. Sanader je ponikao u tom mentalitetu, razumije ga i njime zna manipulirati i isključeno je da je to mogao krivo procijeniti ili nasjesti krivom savjetu.

2. U normalnim okolnostima, ego poput Sanaderova teško bi bilo maknuti i izborima, a kamoli mirnim putem čak i kad ne bismo živjeli u klimi u kojoj političari traju i korijenje puštaju dugim decenijama, sve dok se milostiva mati biologija ne pobrine za njih. Netko tako moćan i ukorijenjen nema i zadugo ne bi imao ozbiljne konkurencije (što nažalost više govori o našim, nego njegovim kvalitetima).

3. Što bi napuhanom liku kojeg smo do jučer doživljavali moćnim, iako ispraznim demagogom u toj mjeri podrezalo krila da se naprasno politički kastrira tupim nožem? Mislim da se ne radi o njegovoj procjeni kako nije dorastao narastajućoj krizi. Prvo, zato jer ekonomski diletant kakav je toga uopće nije svjestan. Drugo, jer ne posjeduje samokritičnost i moralne kvalitete kojima bi prevladao svoju bahatost. Treće, jer bi se odricanjem od političke moći doveo u opasnost da strepi od skrivenog prljavog rublja iz razdoblja svoje moći, koje bi njegovi nasljednici pustili u opticaj čim bi im to odgovaralo. Četvrto (što je temeljni aksiom svakog našeg vladaoca, i što izaziva paničnu reakciju u glavama podanika) - jer se to naprosto ne radi. Što onda?

4. Nezadovoljstvo stanjem pregovora sa Slovencima ili EU? Ma dajte. Mislite kako je Sanaderova ostavka ikoga od političkih faktora izvan Hrvatske zabrinula, ili navela na razmišljanje? Baš.

5. Zdravstveno stanje? Možda. Ali samo ako je vrlo ozbiljno. Ne ostavlja se vlast zato što ti je kardiolog eventualno preporučio manje stresa. Sanader izgleda prilično vitalno, i tvrdi da je zdrav. Jedini logičan razlog da taji bolest bio bi da je ta bolest teška, a kompromitirajuća - a ne pari da ima AIDS.

6. Prisila? Neki se u špekulacijama bacaju sve do mogućih prijetnji atentatom. Dozvolite, meni je to ipak neozbiljno. U nas je establishment toliko povezan s kriminalcima, da mu ne prijeti nikakva stvarna opasnost, ukoliko se ne miješa u njihove poslove. A potpuno je jasno da Sanader to ne čini - dakle je s te strane zaštićen poput ličkog medvjeda.

Ucjena? Hm, ovo je već teže odbaciti. Ucjena je mekši, suptilniji način prisile od fizičke prijetnje. Ali čime ucijeniti nekoga tko je svojom funkcijom praktično nedodirljiv, ne škodi mu što obmanjuje birače, što je dokazano sticao i stiče protupravnu korist od svog položaja, što utajuje imovinu i što još javno laže o svemu tome. Puk ima visok prag tolerancije na to, jer mazohihistički očekuje da političari lažu i kradu. Što bi Sanaderu naškodio skandalčić oko Rončevićevih kamiona, težak svega nekoliko milijuna? Neće taj skandal na kraju naškoditi ni Rončeviću, vidjet ćete. To bi moralo biti nešto što bi ga kompromitiralo kod dinarskog birača. A taj, kako rekosmo svome prašta sve i svašta. Osim možda...



Sad ću ostaviti za sobom predjele maglovitih nagađanja, i vinuti se u sfere čiste skandalozne žute štampe. Nisam homofob, briga me ko koga i u što, ali zabavlja me ideja da se Sanader možda nasukao na kakvoj seks aferi. Krugovi bliski vrhovima tadašnje splitske gradske HDZ - ove vlasti šuškali su svojedobno o Sanaderovim navodnim sastancima sa stanovitim mladim Šoltaninom u splitskom hotelu Park. Kako se Sanader nije posebno angažirao agitacijom za u međuvremenu na minulim izborima poraženu garnituru, tajming je baš pravi da neka informacija, ili video snimka procuri do zainteresiranih kupaca. Gadljive pretpostavke? Tračevi i prljave klevete? Sasvim moguće. Ali sjetite se načina na koji je bivši premijer prekjuče odrezao granu na kojoj je sjedio, sjetite se nervoze s kojom je odbio navesti razloge odlaska. Sjetite se kako je izgubio samopouzdanje i na trenutak, samo jedan doduše, izgledao kao normalan čovjek.

7. Vratimo se na maglovite pretpostavke. Ako uzmemo da se stvarno radilo o ucjeni, tko je ucijenio Sanadera? Klasični detektivski žanr nudi odgovor: treba vidjeti tko će najviše profitirati od Sanaderova odlaska. Vanjske faktore ovdje bi očito trebalo zanemariti, kao i našu kilavu opoziciju. (Kamo lijepe sreće da su Milanović ili Čačić tako motivirani za političku borbu.) Jadranka Kosor, kao prividno najveći dobitnik (a ustvari unaprijed žrtvovana figura) to sigurno nije. Ostaje onda krug oko Hebranga, koji se ovih par dana vidljivo šepuri po Saboru i ne može sakriti zadovoljstvo. Ostatak u HDZ čeka razvoj situacije, kako bi se prepozicionirao, kao i obično.

8. Zaključak. Na velika vrata vraćaju se HDZ - ovi jahači iz devedesetih, koje je Sanader svojim preuzimanjem stranke umrtvio i pacificirao, jer se nije osjećao dovoljno snažnim da ih izbaci iz stranke poput Ivića Pašalića. Tada su mu trebali, a i on je trebao njima. Sada su međutim procijenili da je došlo vrijeme, krajnji čas za promjenu. Koliko su oni međutim kadri odgovoriti na izazove tog vremena, i što će se iz svega toga izroditi? "To piše u knjizi koju još nisam pročitao, hihihihi", rekao bi lukavi mali traper Sam Hawkins. I nešto mi je se ne da čitati, nadodao bih štufi ja.

9. A vi?

- 10:34 - Komentari (8) - Isprintaj - #

< srpanj, 2009 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Prosinac 2021 (1)
Ožujak 2020 (1)
Veljača 2020 (1)
Prosinac 2019 (1)
Studeni 2019 (1)
Studeni 2018 (1)
Siječanj 2018 (1)
Prosinac 2017 (2)
Srpanj 2017 (1)
Prosinac 2016 (1)
Srpanj 2016 (2)
Lipanj 2016 (2)
Svibanj 2016 (2)
Travanj 2016 (3)
Prosinac 2015 (1)
Listopad 2015 (1)
Svibanj 2015 (1)
Siječanj 2015 (1)
Prosinac 2014 (3)
Studeni 2014 (5)
Listopad 2014 (3)
Lipanj 2014 (1)
Lipanj 2013 (2)
Svibanj 2013 (2)
Travanj 2013 (3)
Ožujak 2013 (3)
Listopad 2012 (1)
Kolovoz 2012 (2)
Srpanj 2012 (1)
Lipanj 2012 (3)
Siječanj 2012 (2)
Prosinac 2011 (1)
Studeni 2011 (2)
Listopad 2011 (2)
Rujan 2011 (4)
Kolovoz 2011 (2)
Srpanj 2011 (2)
Lipanj 2011 (1)
Travanj 2011 (3)
Rujan 2010 (5)
Kolovoz 2010 (2)
Srpanj 2010 (2)
Lipanj 2010 (2)
Ožujak 2010 (3)
Veljača 2010 (1)
Siječanj 2010 (6)
Prosinac 2009 (4)
Listopad 2009 (10)

Komentari On/Off

Ako vam na vašem blogu smeta ono "Igrajte najbolje online igre i igrice", kao što je smetalo meni na mom, pronađite u HTML kodu predloška poruku: "Molimo da ne micete ovu varijablu jer ce se koristi za eventualne obavijesti. Hvala!" i odmah u slijedećem retku riječ Banner, omeđenu sa dva dolarska znaka, pa izbrišite riječ i dolare. Oni će meni reklame...

O meni i vama oko mene.


mosorov blog-brojač

blog counter
seedbox vpn norway

1. Ja mrzim puno pisati, a posebno mrzim voditi dnevnik. Ali zato volim puno blebetati i vrzmati se s ljudima.
2. S druge strane, blog je neka perverzna vrsta egzibicionističkog dnevnika, u kome svoju intimu ne skrivaš, nego se njome hvališ pred nepoznatim ljudima.
3. Od prije nekog vremena imam potrebu reći neke stvari, motam se po nekim forumima, i treba mi baza na koju bih pohranio neke tekstove, slike, muziku koji mi nešto znače.
4. Što bi rekli matematičari, pokušavam odrediti svoje područje definicije (a potom možda i područje vrijednosti). Pa, hajdemo.