15 ožujak 2023


Vjernici, načelno, ne bi trebali biti praznovjerni.
Ali poljulja se njena čvrstina, ponekad, kad se sretne crna mačka, prolazi ispod lojtri ili blizu spomenika s izlizanim "magičnim dijelom".
Statue rubbing čin je dodirivanja dijela javne skulpture u sklopu praznovjerja da takav čin donosi sreću, ostvaruje materijalne i duhovne želje, ili pak osigurava povratak u grad.
Neki od poznatih primjera ove prakse su: dodirivanje palca Grgura Ninskog u Splitu, ljubljenje ili trljanje desnog stopala sv. Petra u Vatikanu, ali i dodirivanje testisa Bika s Wall Streeta.
Iako su skulpture žena manje zastupljene u javnom prostoru i one mogu postati predmetom statue rubbing-a. Neki vjeruju da dodirivanje grudi skulpture Molly Malone u Dublinu i pjevačice Dalide u Parizu donosi sreću, a dodirivanje grudi Shakespearove Julije u Veroni donosi sreću u ljubavi.
Praksom dodirivanja grudi pokušalo se obogatiti i hrvatsku turističku ponudu. Ni manje ni više nego grudima Marije Jurić Zagorke - prve hrvatske novinarke, feministice, književnice i aktivistice. „Nova tradicija“ pretpostavlja da bi svaki turist u Zagrebu trebao primiti grudi skulpture Marije Jurić Zagorke u Tkalčićevoj ulici, zatvoriti oči i zaželjeti želju koja će se, navodno, ostvariti.
Marija Jurić Zagorka žena je koja iz Mađarske vlakom bježi od muža koji joj prijeti zatvaranjem u mentalnu ustanovu, stoji iza pokretanja prvog ženskog sindikata u Hrvatskoj, organiziranja prvih ženskih demonstracija u Zagrebu 1903. godine. Čak ni zatvorsku kaznu nije mogla odslužiti “ravnopravno“ te biva smještena u prostoriju s metlama u zatvoru u Petrinjskoj ulici na 10 dana budući da ne postoji zatvor za žene političke zatvorenice.
Zamišljate li Zagorku i dalje kao ženu koja s kišobranom lagodno šeta Tkalčićevom?
Postoji li razlika kod statue rubbing-a javnih skulptura žena i muškaraca? Do koje je mjere autor javne skulpture iskrivio kolektivnu percepciju nevjernim prikazivanjem lika Marije Jurić Zagorke? Čime je još Zagorka zadužila hrvatsko društvo? Zašto je mizoginija zastupljena u javnom prostoru? /MGZG

Melanie je tužila Slovence za spomenik, kojeg nitko ne dira.

U subotu, 18. ožujka 2023. u 19 sati, Muzej grada Zagreba održat će svoju prvu "treću subotu" s temom: "Zašto me diraš? Statue Rubbing i Marija Jurić Zagorka".

Oznake: statue rubbing

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.