ne osuđuj onoga kojeg ne poznaješ

16 veljača 2019suza
botun
subota...

Oznake: if

St. Valent's day

14 veljača 2019


Sveti Valentin je dekapitiran iz sasvim drugih razlogaVolite se svaki dan, a ne samo danas

Oznake: #samoljubav

* Zamolba svim blogericama i blogerima ( a i šire)

12 veljača 2019

11. veljače - Međunarodni dana žena i djevojaka u znanosti


Stereotipi, nedostatak ženskih uzora i podrške te čak neprijateljska društvena klima nerijetko sprječavaju djevojke da se bave i nastave baviti znanošću. Zbog toga moramo zajedno raditi na tome da srušimo zablude o tome za što su djevojke sposobne, moramo svim djevojkama, pogotovo onima iz ruralnih područja, omogućiti pristup obrazovanju, moramo promijeniti radnu klimu kako sve djevojke koje sanjaju o znanstvenoj karijeri ništa ne bi sprječavalo da ostvare svoj san. (António Guterres, GT UN);

Poštovani blogeri i blogerice ( i oni koji se tako osjećaju);

na zamolbu dr. sc. Mirjane Radman-Funarić sa Veleučilišta u Požegi, molimo Vas da ispunite anketu na temu ravnopravnost spolova. Oduzet će Vaše dragocijeno vrijeme, ali time doprinosite istraživačkom radu koji provode gospođa Radman-Funarić i njena kolegica Barbara Pisker. Za ispunjavanje upitnika potrebno je 15 minuta.

Molim Vas u njeno ime također, da ovaj link proslijedite svojim kolegama i kolegicama, prijateljima i prijateljicama i zamolite ih da popune upitnik.

Anketa se provodi za područje Republike Hrvatske.

HVALA

Oznake: tribute to science

jedna od ...

11 veljača 2019


Sjeća li se netko još objave jedne male skijašice prije mjesec dana?

Kratko pamćenje?

Tko je maloj kriv što ne trenira - vaterpolo, tamo daleko.

I još nosi provokativne (pogrešne) "simbole" po multikulturalnom regionu.Oznake: Seddina Bosna

'ko je bio Kojo?

08 veljača 2019Obično kada se govori o sporenjima na ovim prostorima, citira se opaska iz Churchillovih memoarskih sjećanja da je tragedija Balkana što “proizvodi više historije nego što je može podnijeti”. Bez obzira na to što mi je Churchill drag, istražujući shvatio sam da je vjerodostojnija teza Stevana Pavlovića sa sveučilišta Southampton, koji je tvrdio da problem Balkana nije u višku historije, već njezinom manjku, odnosno “u odsustvu kritičke historiografije koja ne traži krivce, nije ničija služavka, nego ozbiljno istražuje i ne boji se onoga što će pronaći”.

I tako ste se onda okušali u historiografiji. Ima li podloga za tezu?
– Ima za to niz primjera. Dopustite da iz moje nove knjige “Hercegovački ustanak 1875. – 1878.”, koja je u izdanju Rabica izišla sredinom prošle godine, navedem jedan logični. Manje-više svima je poznata sintagma – Bosna šaptom pade, međutim kada se sagleda suština, to je obična floskula. Prava je istina da je Osmanlijama trebalo nepuno stoljeće za osvajanje srednjovjekovne bosanske države! Prvi upad zabilježen je 1386, dok je Herceg-Novi pao tek 1482. godine. Osmanlije su dugo i postupno slabile Bosnu trpeći pri tome i teške poraze kao u bitci kod Bileće 1388. godine, da bi je pohodom sultana Mehmeda II Osvajača i pogubljenjem kralja Stjepana Tomaševića 1463, obezglavili. Međutim, i nakon toga Kosače – herceg Stjepan i njegov sin Vlatko, još dva desetljeća s manje ili više uspjeha, ratuju protiv Osmanlija, do pada Herceg-Novog. Dakle, nije to bio nikakav blizkrieg, nego dugotrajni iscrpljujući sukob.

Lakše je maštati
Možda smo mi novinari ljudi s felerom – pa lakše uviđamo nedosljednosti, namjerne ili nenamjerne, svejedno. Tako se, primjerice, Hrvati i Srbi još spore oko toga gdje je počeo Hercegovački ustanak, 1875. godine, u Dračevu – Gabeli kod Čapljine ili Krekovima kod Nevesinja? Englezima je to jasno još od 1875. godine, zahvaljujući njihovim putopiscima Arthuru Johnu Evansu i W. J. Stilmanu. Tako Evans u djelu “Pješke kroz Bosnu i Hercegovinu tokom ustanka avgusta i septembra 1875” (IP “Veselin Masleša”, Sarajevo, 1973, str. 259), objavljenom 1876. godine, piše: “U dolini Neretve ustalo je prošlog juna rimokatoličko stanovništvo i to prvenstveno protiv begova”.

(Novinar i književnik Dušan Musa za oslobodjenje.ba)

Oznake: žigosanje

Axolotlic

02 veljača 2019

Ako bih trebao birati biti prebjeg
odabrao bih repaša iz reda Ambystoma, ugrožene vrste za koju na njuškalu prodavatelji tvrde kako je prekrasan gušter.

Zanimljiv je što može regenirati više dijelova tijela,
uključujući i
mozak.

I wish I could do that tooo.

Azteci su ga smatrali umanjenom pojavom boga Xolotla, koji odvodi duše u smiraj sunca.

.
IUCN Red List Status: Critically Endangered

Photo/Caption by @timflachphotography


Oznake: still searching for brain

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.